VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 13 Juni 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Ansiktsmasken som är bäst i test 2024

För att din hud ska må bra behöver du ta hand om den ordentligt. Det gör du genom att använda en ansiktsmask några gånger i veckan. Ansiktsmasker kan antingen vara rengörande eller återfuktande – här får du de som är bäst i test just nu. De bästa tipsen kring ansiktsmasker finns samlade i en köpguide.

Vi har jämfört
 • Vilken typ av ansiktsmask det är.
 • Vilken hudtyp den passar för.
 • Volym på förpackningen.
 • Hur den ska användas.
 • Ingredienser.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test ansiktsmask - se bästa ansiktsmasken.
Med en ansiktsmask håller du ditt ansikte återfuktat och rent.
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Filorga
Filorga Oxygen Glow Masks Oxygen-Glow Mask 75 ml
Bäst i test
Bäst i test
Filorga
Filorga Oxygen Glow Masks Oxygen-Glow Mask 75 ml
Lätt exfolierande expressmask som återfuktar och verkar på tio minuter.
Testvinnare hos Metro Mode 2023.
Testvinnare hos Prisjakt Experter 2023.
Testvinnare hos Elle 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Lyko.
Ansiktsmask i krämform.
Passar alla hudtyper.
Kommer i tub på 75 ml.
Verkar på 10 minuter.
Återfuktande och ger lyster.
Innehåller hyaluronsyra och exfolierande enzymer.

Filorga är ett skönhetsföretag som grundades 1978 av den franska hudläkaren Dr. Michel Tordjman. Idag är företaget ISO-certificerat, högteknologiskt och ett medicinsk laboratorium i världsklass och de jobbar med innovation och forskning i anti-ageing.

Vi har utsett Filorga Oxygen Glow Super Perfecting Express Mask 75ml till den ansiktsmask som är bäst i test. Den kom på första plats när Metro Mode listade sina elva favoriter för alla hudtyper. De beskriver den som en perfekt expressmask som ger huden en lyster på bara tio minuter. Hos Elle blev den bästa ansiktsmasken för lyser och enligt deras test går din hud från trött och tråkig till galaklammig på bara några minuter. Prisjakt Experter har också utsett Filorgas ansiktsmask till bäst i test och beskriver den som en superkorrigerande expressmask för alla hudtyper.

Detta är en pärlemorskimrande kräm som ger en fin hud utan att den känns blank eller fet. Det är en snabbverkande ansiktsmask som på bara tio minuter suddar ut imperfektioner och boostar lystern i ansiktet. Den innehåller hyaluronsyra och exfolierande enzymer, är lätt exfolierande, avgiftande och återfuktande.

Ansiktsmasken kommer i en hygienisk tub på 75 milliliter. Du applicerar ett generöst lager på ren och torr hud, låter verka i tio minuter och avlägsnar den med vatten och våt bomullsrondell. Upprepa sedan en till tre gånger i veckan.

 • Butiker & priser
 • Priser för Filorga Oxygen Glow Masks Oxygen-Glow Mask 75 ml
  • Allt inom skönhet online
   Fri frakt över 100 kr
  • Fri frakt över 249 kr, fria returer
   Leverans 1-7 dagar
  • Stort utbud på receptfri och receptbelagd medicin
   Öppet dygnet runt, fria leveranser
  • Fri frakt över 200 kr
   Leverans 1-2 dagar
  • Tips, råd och apotek
   Snabba leveranser
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Fri frakt
   Leverans 1-4 dagar
  • Fri frakt över 249 kr
   Leverans 1-7 dagar

Bästa sheet mask Test.se - Bästa sheet mask
Acasia Skincare
Acasia Skincare Start Me Up Sheet Mask 2 23 ml
Bästa sheet mask
Bästa sheet mask
Acasia Skincare
Acasia Skincare Start Me Up Sheet Mask 2 23 ml
Rengörande sheet mask med aktivt kol som binder orenheter och talg.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Tredje plats på test hos Prisjakt Experter 2023.
Fjärde plats på test hos Pricerunner 2022.
Sheet mask.
Passar normal hudtyp – ej torr.
Kommer som engångsförpackning.
Låt verka 15-20 minuter.
Rengörande mask.
Mot rynkor.
Ger fin lyster.
Innehåller aktivt kol och retinol.

Acasia Skincare är en svensk hudvårdsserie som utvecklats Anna Karin Wahlberg, en hudterapeut med mer än 30 års erfarenhet. Serien är framtagen för dig som vill ha en slätare och klarare hud, med väl utvalda ingredienser.

Vill du ha den sheet mask som är bäst i test rekommenderar vi Acasia Skincare Start Me Up Sheet Mask. Ansiktsmasken kom på första plats hos Bäst-i-test.se som tycker att den ger ett direkt och effektivt resultat med wow-effekt. I ett test hos Prisjakt Experter kom sheet-masken på tredje plats och de rekommenderar den för dig som vill ha en rengörande ansiktsmask. Pricerunner ger också bra betyg och deras testpanel tycker att den ger ett resultat som får dig att dra efter andan.

Detta är en rengörande och uppstramande engångsmask med aktivt kol som gör att den binder orenheten och talg. Förutom rengöring på djupet bidrar ansiktsmasken till att ge en fin lyster. Den innehåller retinol som boostar kollagen och ellastin som gör att huden håller sig spänstig, minskar fina linjer, gör porerna mindre och jämnar ut tonen. Enligt recensioner passar masken bäst till dig med normal hud, men kan upplevas lite för mycket på torr hud.

Sheet-masken består av ett ansiktsformat svart ark med hål för ögon, näsa och mun. Du öppnar aluminiumpåsen, vecklar ut arket och placerar den på ett rengjort ansikte. Till skillnad från andra sheet masks fäster du den med öglor runt öronen vilket ger en bra passform. Låt den verka i 15-20 minuter, ta bort masken och massera sedan in överflödigt serum i huden. Använd gärna ansiktsmasken en till två gånger i veckan.

 • Butiker & priser
 • Priser för Acasia Skincare Start Me Up Sheet Mask 2 23 ml
  • Allt inom skönhet online
   Fri frakt över 100 kr

Bästa återfuktande Test.se - Bästa återfuktande
Origins
Origins Drink Up Intensive Overnight Mask 75 ml
Bästa återfuktande
Bästa återfuktande
Origins
Origins Drink Up Intensive Overnight Mask 75 ml
Återfuktande ansiktsmask som verkar under natten.
Fjärde plats på test hos Prisjakt Experter 2023.
Bästa återfuktande hos Elle 2022.
Populärt val hos Pricerunner.
Bästsäljare hos Lyko.
Kundfavorit hos Kicks.
Ansiktsmask i krämform.
Passar normal hud – ej fet.
Kommer i tub på 75 ml.
Verkar under natten.
Återfuktar på djupet.
Förhindrar för tidigt åldrande
Innehåller avokado, aprikoskärneolja och japansk tång.

Origins är ett skönhetsvarumärke som baserar alla sina produkter på naturliga ingredienser av högsta kvalitet. Det är ett amerikanskt företag som grundades 1990.

Origins Drink Up Intensive Overnight Mask är en återfuktande ansiktsmask för dig som är i behov av mycket fukt. Den verkar på natten under tiden du sover – väldigt praktiskt! Av Prisjakt Experter beskrivs den som en perfekt mask i vardagen och smidig att använda. Hos Elle utsågs ansiktsmasken till den mest återfuktande och beskrivs som en riktig törstsläckare.

Ansiktsmasken kommer i en grön tub på 75 milliliter. Det är en intensiv fuktmask som innehåller avokado och aprikoskärneolja som går ner på djupet och bygger upp fuktreserverna inför morgondagen. Den innehåller även japansk tång som reparerar hudens barriär som förebygger framtida uttorkning och för tidigt åldrande.

Du masserar in masken på ren hud innan du går och lägger dig. Torka sedan av eventuellt överskott. Använd ansiktsmasken två gånger i veckan eller vid behov.

 • Butiker & priser
 • Priser för Origins Drink Up Intensive Overnight Mask 75 ml
  • Allt inom skönhet online
   Fri frakt över 100 kr
  • Fri frakt över 249 kr, fria returer
   Leverans 1-7 dagar
  • Fri frakt över 249 kr
   Leverans 1-7 dagar

Bästa för torr hy Test.se - Bästa för torr hy
Dermalogica
Melting Moisture Masque, 50ml
Bästa för torr hy
Bästa för torr hy
Dermalogica
Melting Moisture Masque, 50ml
Ansiktsmask för torr hy som blir till en olja på huden och ger fukt och näring.
Andra plats på test hos Metro Mode 2023.
Bästa för torr hy hos Elle 2022.
Ansiktsmask i gelkräm.
Passar alla hudtyper.
Kommer i flaska på 50 ml.
Verkar under natten – behöver inte torkas bort.
Ger näring och fukt.
Innehåller planktonextrakt, linolsyra och E-vitamin.

Dermalogica är ett amerikanskt företag med huvudkontor i Kalifornien som grundades 1986. De gör professionella hudvårdsprodukter som är framtagna för att vårda din hud och i utbudet finns krämer för både kropp och ansikte.

Dermalogica Melting Moisture Masque är djupverkande gelkrämig som aktiveras med hjälp av hudens värme. Den smälter till en olja som återställer fukthalt och hudens naturliga fetter. Ansiktsmasken kom på andra plats på ett test hos Metro Mode när de rekommenderade elva olika ansiktsmasker. Hos Elle blev den bästa ansiktsmasken för torr hy och de beskriver den som en resorb för ansiktet.

Ansiktsmasken ger fukt och näring till hud som är torr och ger samtidigt ett bra skydd. Den innehåller planktonextrakt som lugnar, vårdar och skyddar mot föroreningar och fettsyran linolsyra som återställer skyddsbarriären.

Du stryker ut ansiktsmasken på rengjord hud och masserar in den i ansiktet – undvik ögonen. Masken ska inte tvättas bort och blir det något överflöd ska du torka bort det med en mjuk tvättlapp. Det får bra att sova med ansiktsmasken på eller använda den som ett serum under din dagkräm. Använd gärna den en till två gånger per vecka.

 • Butiker & priser
 • Priser för Melting Moisture Masque, 50ml
  • Stort utbud på receptfri och receptbelagd medicin
   Öppet dygnet runt, fria leveranser
  • Fri frakt
   Leverans 1-4 dagar

Bästa för pormaskar Test.se - Bästa för pormaskar
Medik8
Medik8 Blemish Natural Clay Mask 75 ml
Bästa för pormaskar
Bästa för pormaskar
Medik8
Medik8 Blemish Natural Clay Mask 75 ml
Rengörande lermask som drar ihop porer och ger lyster.
Bra betyg hos Meto Mode 2023.
Bästa för pormaskar hos Elle 2022.
Lermask.
Passar alla hudtyper.
Kommer i tub på 75 ml.
Rengör huden och ger lyster.
Drar ihop porerna.
Innehåller antioxidanter – ger antiageeffekt.

Medik8 är ett företag med bas i England och de tillverkar högkvalitativa hudvårdsprodukter med de bästa ingredienserna. De har skräddarsydda linjer för hudproblem som acne, torrhet, pigmenteringar och fina linjer.

Medik8 Blemish Natural Clay Mask 75 ml är en lermask med tjock konsistens som drar ihop dina porer och fräschar upp. Hos Elle utsågs den till bästa ansiktsmask för pormaskar som är lätt att fördela jämnt över ansiktet. I ett test hos Metro Mode kom den på plats fem när de listade de elva bästa ansiktsmaskerna just nu. Enligt dem rengör den din hud effektivt och lämnar huden full av lyster.

Ansiktsmasken innehåller kaolinlera och bentonit som rengör huden på djupet och absorberar talg och ser till att porerna inte täpps igen. Växtextrakt verkar lugnande och har en läkande effekt. Masken är rik på antioxidanter som ger en antiageeffekt. Efter användningen blir huden skinande ren.

 • Butiker & priser
 • Priser för Medik8 Blemish Natural Clay Mask 75 ml
  • Allt inom skönhet online
   Fri frakt över 100 kr
  • Fri frakt över 249 kr, fria returer
   Leverans 1-7 dagar
  • Stort utbud på receptfri och receptbelagd medicin
   Öppet dygnet runt, fria leveranser
  • Fri frakt över 200 kr
   Leverans 1-2 dagar
  • Fri frakt
   Leverans 1-4 dagar
  • Fri frakt över 249 kr
   Leverans 1-7 dagar

Ytterligare läsning

Bäst i test ansiktsmask - se bästa ansiktsmasken.

Köpguide ansiktsmask 

Ska du köpa en ansiktsmask men är osäker på vilken sort som passar dig och din hud? Du behöver först ta reda på vilken hudtyp du har och sedan vilket resultat du vill ha ut av den. Det finns flera olika ansiktsmasker att välja mellan – snabbverkande masker som du tvättar av efter tio minuter, masker du drar av, masker som verkar över natten och sheer-masker som är ett ark med hål för ögon, mun och näsa. Här hjälper vi dig i ditt val av ansiktsmask.

Därför ska du ta hand om din hud

Att vårda huden i ansiktet har varit en skönhetsrutin som funnits i hundratals år. Som med mycket annat var egyptierna bland de första, då smorde de in ansiktet av skönhetsideal med olika eteriska oljor för att minska rynkor. Men det är inte bara av utseendemässiga skäl som huden behandlats med diverse produkter. Åkommor i ansiktet av mer medicinsk karaktär, exempelvis utslag och bölder, har också behandlats sedan många år tillbaka. Ansiktsvård av olika anledningar har vi alltså ägnat oss åt sedan långt tillbaka, och intresset är lika stort nu som då.

Huden i ansiktet kan spegla det generella hälsotillståndet, men det är också en källa till mångas bra eller dåliga självkänsla. Huden är ett känsligt organ som är extra utsatt i ansiktet. Till skillnad från huden på kroppen, som oftast skyddas med kläder, är huden i ansiktet mer exponerat för solljus och föroreningar. Dessutom är huden i ansiktet tunnare vilket gör den mer skör och känslig för yttre påverkan. Att vi ägnar oss åt att skydda och bevara det mest utsatta organet vi har, är med andra ord inte speciellt konstigt.

Varför ska man använda en ansiktsmask?

Ansiktsmasker kan ha flera funktioner och egenskaper och det finns olika anledningar till att använda det. Oavsett anledning är masken ett bra komplement till din rengöringsrutin.

Rengör på djupet

Många ansiktsmasker rengör huden på djupet, tar bort föroreningar och drar ihop porer. Det finns också exfolierande masker som tar bort död hud så att nya celler att komma upp till ytan.

Återfuktar

Är din hud torr och behov av extra fukt ska du välja en ansiktsmask som återfuktar. Vissa ska tvättas av och andra ska sjunka in i huden och arbeta under längre tid.

Tar bort rynkor

Genom att välja en ansiktsmask med antiage-egenskaper minskar de synliga rynkorna och du förhindrar för tidigt åldrande.

Ger lyster

För att huden ska må bra behöver vi ibland hjälpa till. En ansiktsmask gör att huden får en mer lyster och du ser fräschare och piggare ut.

Förutom ansiktsmask är det bra med ansiktsrengöring, serum, ansiktskräm och en nattkräm som är anpassad efter din hudtyp.

Hur ofta ska man använda ansiktsmask?

Hur ofta du ska använda en ansiktsmask beror på vilken typ av mask du väljer, men två till tre gånger i veckan brukar vara vanligt. En återfuktande ansiktsmask eller en nattmask kan ibland användas varje dag medan en djuprengörande eller exfolierande ansiktsmask kan användas en till två gånger i veckan.

Så använder du en ansiktsmask

Börja med att tvätta ansiktet, det kommer göra så att ansiktsmasken ger maximal effekt. Det kan också vara bra att göra en snabb peeling innan för att ta bort döda hudceller. Se till att skydda dina kläder och hår från kladd med hjälp av en handduk och hårband.

När du applicerar ansiktsmasken behöver du inte snåla, precis som namnet säger, ska det täcka ansiktet som en mask. Följ råden på förpackningen, där står angiven tid och vilken mängd du ska använda. Gnugga inte in masken, den ska endast “läggas” på ansiktet. Undvik områden vid hårfästet, näsborrarna och runt ögonen.

Använd inte ansiktsmasken lägre än vad som står på förpackningen, det kan göra att masken får negativ effekt och huden blir irriterad. När det är dags att ta bort masken, vanligtvis efter ungefär 5 till 20 minuter, så är det vanligt att tvätta bort den med ljummet vatten. Men det finns även stelnande masker som blir som ett lager du drar bort samt ansiktsmasker som verkar över natten och inte behöver tvättas bort. Läs noga på förpackningen för att se vad som gäller för just din ansiktsmask.

Bäst i test ansiktsmask - se bästa ansiktsmasken.
Du applicerar ansiktsmasken på rengjord hud och låter den antingen verka i cirka tio minuter eller över natten.

Olika ansiktsmasker för olika behov

Hudvårdsrutiner med rengöring och återfuktning blir inte komplett utan regelbunden användning av ansiktsmask. De flesta masker behöver inte användas mer än ett par gånger i veckan, men det finns även sådana som kan användas varje dag. Det finns helt enkelt olika masker för olika behov.

Lermask

Lermasker är djupverkande och gör rent i porerna och suger upp överflödig olja från huden. Den passar därför väldigt bra till dig med fet eller kombinerad hy, men kan även användas på torr hy för en djuprengöring emellanåt.

Fuktmask

En fuktmask är skonsam och kan användas ofta. Den kan vara speciellt bra att använda efter andra masker som torkar ut, exempelvis lermask. Det finns lite olika varianter på fuktmasker, vissa ska sköljas av medans vissa ska sjunka in i huden under exempelvis natten.

Peel-off mask

Masker som stelnar efter några minuter och, som namnet antyder, sedan ska dras av huden. Det är svårt att lyckas dra av precis allt, så det är ingen dum idé att eftertorka ansiktet med en varm och fuktig handduk för att få med alla rester av masken. Poängen med denna typ av ansiktsmask är att man ska dra ut orenheten från porer och på så sätt fungerar djuprengörande. Många peel-off masker är inte bara djuprengörande, utan också återfuktande.

Anti-agemasker

Alla hudvårdsprodukter som ska ha anti-ageeffekt innehåller mycket fukt, det är nämligen fukt som gör huden spänstig och det som oftast saknas i en mogen hud. Det är fukten som ”fyller” ansiktet och slätar ut rynkor och fina linjer. Många anti-agemasker innehåller aktiva ämnen som A- och C-vitamin. C-vitaminet stimulerar fuktproduktionen och A-vitamin jobbar med huden egna kollagen-produktion.

Sheet mask

Den asiatiska trenden med masker som ser ut som pappersark har slagit stort i västvärlden. En sheet mask består av ett ark som har hål för ögon, näsa och mun som är indränkt i serum som kan ha lite olika egenskaper. Det vanligaste är sheet-masks med återfuktande serum.

Exfolierande masker

Exfolierande masker är ansiktsmasker som gör rent ansiktet antingen mekaniskt (med skrubb) eller kemiskt (med enzymer). Det är denna typ av mask som kan kännas stickig i huden. Det rekommenderas inte att använda exfolierande masker mer än ett par gånger i veckan eftersom huden då kan ta skada.

Exfoliering, eller peeling, innebär att ansiktet behandlas för att bli av med döda hudceller från hudens yta. När ansiktet blivit av med de döda cellerna har huden mycket lättare för att suga åt sig av fuktkrämer och serum. När huden blir äldre, försämras också cellförnyelsen i huden vilket gör den mindre spänstig. Genom att peela regelbundet hjälper man nya celler att komma upp till ytan. De stora fördelarna med peeling är alltså att huden blir mindre torr medans lystern och spänsten ökar.

Bäst i test ansiktsmask - se bästa ansiktsmasken.
Sheet mask är en av flera olika ansiktsmasker du kan använda.

Skillnad på kemisk peeling och vanlig skrubb

Den kemiska peelingen innehåller aktiva syror och enzymer vilka luckrar upp de döda hudcellerna. Den mer traditionella skrubben innehåller istället små korn vilka fysiskt skrubbar ansiktet, detta kallas också för mekanisk peeling. Eftersom de små kornen i den mekaniska peelingen kan lämna små revor i huden, lämpar sig denna bäst för tåligare hud. Har du känslig hy rekommenderas den kemiska peelingen eftersom den inte nöter på huden fysiskt.

Kemisk peeling innehåller syror vilka löser upp döda hudceller, till skillnad från skrubb som mekaniskt exfolierar ansiktet. Det finns olika typer av syror, och de har olika egenskaper.

AHA-syra

Står för Alpha Hydroxy Acids och är ett samlingsnamn för flera olika typer av syror. Det är den vanligast förekommande gruppen av peelingsyror i skönhetsprodukter. Syrorna utvinns av sockret från olika växter, därför kallas de ibland också för fruktsyra.

Aha-syra används för det mesta för att exfoliera huden och snabba på cellförnyelsen. En annan känd egenskap är förmågan att binda och bevara fukt. Dessa egenskaper gör att AHA-syror lämpar sig väl i anti-age produkter. Ett par av de vanligaste och mest effektiva AHA-syrorna är glykolsyra och mjölksyra.

Glykolsyran framställs oftast av sockerrör, även om den går att ta fram på syntetisk väg. Molekylerna i glykolsyran är de minsta av alla AHA-syror, vilket gör att de penetrerar huden snabbast. Syran fungerar bra vid behandling av exempelvis acne, rynkor, torr hud och hyperpigmentering.

 • Binder fukt och ger lyster
 • Minskar linjer, rynkor, ärr och andra ojämnheter
 • Exfolierar huden och snabbar på cellförnyelsen
 • Passar mogen eller torr hud

BHA-syra

Det kemiska namnet är Beta Hydroxy Acid, men det mer vanliga namnet är salicylsyra. Det är en mycket mild syra som med sina anti-inflammatoriska egenskaper gör den lämplig även för de känsligaste hudtyper. Syran är fettlöslig varför den ofta används för att behandla acne, fet hy och pormaskar. Syran tränger in i huden och löser upp talg samt exfolierar gamla, döda hudceller. Den kan också hjälpa till vid behandling av hud som tagit skada av solen.

 • Löser upp fett i porerna
 • Mycket effektiv vid behandling av acne och pormaskar
 • Anti-inflammatoriska egenskaper
 • Exfolierar huden och snabbar på cellförnyelsen

PHA-syra

Poly Hydroxy Acids är den nyaste syran i familjen kemisk peeling. Den fungerar ungefär på samma sätt som AHA-syran, men molekylerna är större vilket gör att det tar längre tid för syran att jobba sig in i huden. Därför exfolierar PHA-syran inte lika kraftigt och lämpar sig därmed bra för hudtyper som lätt blir röd och irriterad av andra syror. De stora molekylerna kan binda massa fukt och verka som antioxidanter.

 • Binder massa fukt
 • Verkar som antioxidanter
 • Passar bra för mycket känslig hud och vid rosacea
 • Exfolierar huden skonsamt och snabbar på cellförnyelsen

Hur ofta ska ansiktet peelas?

Det är olika från mask till mask, alla har olika egenskaper. Viktigt är att läsa på bruksanvisningen hur länge och ofta varje peeling skall användas. Risken är annars att huden blir överexfolierad vilket kan leda till mer skada än nytta.

Olika hudtyper

Generellt kan man dela in huden i fyra olika typer: torr, fet, normal och blandhud. Inom de här olika kategorierna kan man givetvis ha olika egenskaper som skiljer oss åt. Detta gör att två personer med fet hy inte nödvändigtvis kan använda sig av samma produkt. För att kunna köpa anpassade hudvårdsprodukter och få maximal effekt, är det viktigt att veta vilken hudtyp man har. För att exakt veta vilken hudtyp man har är det säkraste sättet att gå till en auktoriserad hudterapeut, men det går också att klura ut genom en enklare checklista.

Fet hy: Får lätt finnar och har ofta stora porer med pormaskar. Huden känns ofta fet och blir lätt glansig. Fet hud är inte detsamma som återfuktad, så även en fet hy behöver mycket fukt.

Torr hy: Känns ofta matt och kan strama i ansiktet. Porerna är mindre än vad den feta hyn har och är man inte noga med att smörja in huden kan den lätt flagna. Har man torr hud är det inte ovanligt att få rynkor runt ögon och mun.

Blandhy: Kallas ibland för kombinerad hy och är, precis som det låter, en blandning av fet, torr och normal hy. Ofta har man torra kinder och fet panna och näsa. Detta är den vanligaste hudtypen.

Normal hy: Har man varken feta partier eller torra är huden välbalanserad och kallas därför normal. Med åren så blir ofta den normala hyn torrare, eftersom den egna produktionen av naturliga fetter mattas av ju äldre man blir.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Du applicerar ansiktsmasken som ett tjockt lager på rengjort ansikte och låter den vanligtvis verka i 10-20 minuter eller låter den sitta över natten.
 • Du kan använda ansiktsmasken en till tre gånger per vecka eller enligt instruktionerna.
 • Vi har valt att utse Filorga Oxygen Glow Super Perfecting Express Mask 75ml till den ansiktsmask som är bäst i test. Den återfuktar och verkar på tio minuter och ger ansiktet en fin lyster.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Filorga Filorga Oxygen Glow Masks Oxygen-Glow Mask 75 ml
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng