HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av pocketvideokameror

elektronik uppdaterad 19:e Februari, 2014, Baserad på 2 experttester.

En pocketvideokamera är ett roligt och billigt alternativ till den vanliga videokameran, så det finns alltså ingen ursäkt att lämna videokameran hemma längre! Att pocketkameror har ett så kompakt format kan både vara en möjlighet och en begränsning. De har inte lika många funktioner som en vanlig videokamera, men de är heller inte lika stora och komplicerade. Därför får man oftast inte samma bild- och ljudkvalitet. Pocketvideokamerans kännetecken är alltså dess enkelhet. De är avsedda för kortare klipp och snabb uppladdning till dator eller internet, exempelvis Facebook eller Youtube. Det är viktigt att tänka på vad för klipp och bilder man postar på internet, då det kan bli konsekvenser man inte räknat med. Dina bilder kan dyka upp på hemsidor där du inte alls vill att de ska vara och i värsta fall kan du återfinna dem i kränkande sammanhang.

Test.se rekommenderar

Toshiba Camileo S20 - bäst i test bland Pocketvideokameror 2024
Toshiba Camileo S20, bäst i test.

Toshiba Camileo S20 - På Test.se har vi valt att rekommendera Toshiba Camileo S20. Det är en väldigt liten pocketvideokamera med både stillbilds- och videofunktion. Kameran är dessutom utrustad med flera olika filmlägen och effekter, så som slowmotion – tyvärr spelas det in i låg upplösning. De vanliga videoklippen blir riktigt bra, även i Full-HD (1800p-upplösning). Det finns även en inbyggd fotolampa, samt digital ljusförstärkning. Detta underlättar filmande i sämre ljusförhållanden, men även i mörkare förhållanden, presterar videokameran bra – med visst bildbrus. Med en Pre-record-funktion får du några extra sekunder film innan du hunnit trycka på… Läs mer

Pocketvideokameror - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Actionkamera

UPPDATERAD 9:e Juli, 2020

Kompaktkameror

UPPDATERAD 11:e September, 2019

Systemkameror

UPPDATERAD 1:a Juni, 2017

Videokameror

UPPDATERAD 12:e Juni, 2014

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Smartson

Publicerad

Smartson har testat och betygsatt sex olika pocketvideokameror, med Toshiba Camileo S20 som testvinnare. S20 är en väldigt liten kamera, även om det inte är den minsta i testet. Den är utrustad med flera filmlägen och effekter, exempelvis slowmotion. Slowmotion kan vara en kul funktion, men tyvärr spelas det in med låg upplösning. Kameran är även utrustad med en inbyggd fotolampa och digital ljusförstärkning, vilket hjälper till vid sämre ljusförhållanden. Även i mörka förhållanden, presterar videokameran godkänt, även om det blir lite bildbrus. Det finns en funktion som heter Pre-record – det ger dig några extra sekunder film innan du trycker på knappen, så att du inte behöver missa någon speciell händelse. Aiptek, som hamnat på andra plats, kan spela in i den lägre HD-upplösningen 720p. Kameran har ett läge för inspelning i mörkare förhållanden, och läget ökar även mikrofonens känslighet. Dock går det inte att byta till macroläge utan att filmningen avbryts. Det finns en riktigt kamerablixt och en separat knapp för stillbilder. Stillbilder kan tas med enkla justeringsmöjligheter och ett par olika färgeffekter. Tredjeplatsen gick också till Toshiba. Camileo P30 är en ganska stor kamera, men den har bättre optik och tydligare knappar. Den är utrustad med en fotolampa, som dock inte är tillräckligt kraftfull och den går inte att sätta igång under pågående inspelning. Kameran levererar mycket skarpa rörliga bilder vid bra belysning och även dess stillbilder blir bra. Ska man aktivera närbildsläget måste man tyvärr gå in i menyerna. Man får med flera olika tillbehör!

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat nio videokameror som ska få plats i fickan – pocketvideokameror. Bild- och ljudkvaliteten blir inte alltid i det bästa laget, men det är heller inte det som är meningen med kamerorna. Meningen är att det ska vara enkelt. Kodak Zi8, som hamnat på tredjeplats, ser inte ut som en videokamera, men den är enkel att filma med, även för nybörjaren. En liten knapp för start av kameran, en lite större för att börja inspelningen, samma knapp för stopp och senare spela upp klippen. Till Zi8 kan man ansluta en extern mikrofon. Kamerornas bildkvalitet har testats – man har bedömt skärpa, färgåtergivning och exponering (både i dagsljus och med inomhusbelysning). I dagsljus blir bildkvaliteten bäst, eftersom kamerorna har extremt små objektiv och inte klarar av att filma i svag belysning lika bra. Testets vinnare är Flip Ultra HD, då kameran har bäst bild- och ljudkvalitet. Eftersom det är enkelheten som är viktig hos pocketkamerorna, finns inga inställningar att hålla reda på. Det finns zoom, men oftast blir inte bilden bra med de digitala zoomerna. En del pocketkameror har enkla redigeringsprogram, även om dessa kamerorna är tänkta för osofistikerat filmande med snabba klipp. Ingen speciell laddare krävs till kamerorna och batteriet laddas i kameran. För vinnaren Flip Ultra tar det hela sex timmar att ladda batteriet, men det vägs upp av att kameran har längst inspelningstid. Man kan filma i ungefär två timmar innan man måste göra sig av med innehållet, antingen på datorn eller på nätet. Pocketvideokamerorna har antingen inbyggt minne eller plats för minneskort och ett infällt USB-minne. USB-minnet är praktiskt när du ska föra över filmerna till datorn, då du sätter in hela kameran och slipper fippla med tillbehör.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"