HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av köksfläktar - utsug

hem & hushåll uppdaterad 30:e Augusti, 2019, Baserad på 3 experttester.

Det finns olika typer av köksfläktar, men här fokuserar vi främst på utsugsfläktar. En utsugsfläkt leder bort luften till en utsugskanal och det är den här typen av fläkt som ofta kallas för spisfläkt. Fläkten är effektiv och i hus med självdrag är det ofta det bästa alternativet i enfamiljshus. Utsugsfläktar är ofta tystare än kolfilterfläktar och bättre på att reducera matoset i köket. Eftersom en utsugsfläkt suger ut luften, kanske en kolfilterfläkt är ett bättre alternativ för villaägare.

Test.se rekommenderar

Siemens LC97BC532 - bäst i test bland Köksfläktar - utsug 2024
Siemens LC97BC532, bäst i test.

Siemens LC97BC532 - Här på Test.se har vi valt att rekommendera utsugsfläkten LC97BC532 från Siemens. Köksfläkten blev utsedd till bäst i test av Testfakta 2015 där den fick genomgående bra betyg, förutom för sin förmåga att reducera ånga i köket. För att vara en relativt billig köksfläkt är LC97BC532 ett prisvärt alternativ för enfamiljshuset.


Siemens LC97BC532 är en vägghängd fläktkåpa med hög kapacitet på upp till 730 m3/h som gör att man för ett osfritt kök under matlagningen. Här finns också energisparande LED-belysning för optimal överblick på matlagningen och en extra tyst arbetsmiljö med bara 40 dB.

Köksfläktar - utsug - Bäst i test

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Bra fettupptagning, rejält ångutsug, låg ljudnivå och bra belysning - det är de viktigaste funktionerna för en köksfläkt. Men det är svårt att hitta en fläkt som är bra på allting. Här fokuserar vi på utblåsfläktar, där Miele hamnar i topp! Miele DA 429-6 suger upp fett bra, reducerar matos och ånga effektivt och är den fläkt som är tystast. Den blir därför utsedd till bäst i test! På testets andraplats hamnade DA 416-6 (också från Miele) och på tredjeplats hamnade DA 6096. DA 6096 var även bäst bland återcirkuleringsfläktarna (vägghängda) - fläkten tog bort 86 procent av lukten, vilket är det bästa resultatet i testet.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Förmågan att ta bort fett är en viktig funktion hos en köksfläkt. Många fläktar håller dock inte vad de lovar, enligt Testfaktas test av sju utsugsfläktar. Fyra till sex modeller håller inte måttet, beroende på hur man tolkar kraven i standarden. Om man endast utgår från vad själva filtren fångar upp ligger Franke och Cylinda ca 20 procent under deklarerad fettupptagning, precis som IKEA. Men även Electrolux, Thermex och Gorenje anger en högre klassning än vad man har, enligt testresultaten. Bäst i test blev Siemens utsugsfläkt LC97BC532 som överlag fått bra betyg, förutom när det kommer till ångupptagning. Gorenje, som tar andraplats har bra prestanda, men lägre fettupptagning och högre energiåtgång än utlovat. Bäst ångupptagning har Electrolux, men den låter mest. Lägre fettupptagning än utlovat.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Bra fettupptagning, rejält ångutsug, låg ljudnivå och bra belysning- Det är de viktigaste funktionerna för en köksfläkt. Men det är svårt att hitta en fläkt som faktiskt är bra på allt, visar Råd & Röns test. Köksfläktar kan delas in i två huvudtyper – återcirkulerande/kolfilterfläktar och utsugsfläktar. Många modeller kan användas i båda lägena, allt beror på vilka filter du använder och hur du kopplar in fläkten. Många kolfilterfläktar är tyvärr dåliga på att reducera matoset i köket. För att en fläkt i återcirkuleringsläge ska fungera som det är tänkt, måste fettfiltret rengöras var eller varannan månad och kolfiltret bytas ofta. Fläktarna har också en annan nackdel – de bullrar mer än utsugsfläktar. Råd & Rön har testat båda typer av fläktar och Miele DA 429-6 blev bäst i test i båda fallen. Den suger upp fett bra, reducerar matos och ånga effektivt, är tystast och har tre led-lampor som ger bra belysning över spisen. Mieles fläkt var överlägset bäst, enligt testchef Ronny Karlsson. Även på andraplats hamnar Miele med sin modell DA 416-6, medan Mieles billigare fläkt DA5966W tar tredjeplats bland utsugsfläktarna och som också blivit utsedd till ”Bra köp”.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"