VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 9 Februari 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilken kolsyremaskin är bäst i test 2022?

Hitta den bästa kolsyremaskinen här – vi har gått igenom flera tester och recensioner för att kunna utse de kolsyremaskiner som är bäst i test.

Vi har jämfört
 • Vilka färger maskinen finns i.
 • Hur kolsyremaskinen är designad.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test kolsyremaskin - se testvinnande kolsyremaskin.
Test.se testar en av Aarkes populära kolsyremaskiner.
Bäst i test Test.se - Bäst i test
AGA
AGA Aqvia Exclusive
Bäst i test
Bäst i test
AGA
AGA Aqvia Exclusive
Testvinnande kolsyremaskin av hög kvalitet.
Testvinnare hos Kockhuset 2021.
Testvinnare hos Aftonbladet 2017.
Bra betyg på test hos Råd & Rön 2017.
4/5 Kundrecensioner hos Åhléns.
4.9/5 Kundrecensioner hos Bagaren och Kocken.
Finns i svart och silver.
Stilren maskin gjord i rostfritt stål.
Kommer med två flaskor och en kolsyrepatron.

Aqvia är en populär serie kolsyremaskiner från det svenska varumärket AGA. Aqvia-maskiner är specialiserade på att skapa lite större bubblor, som många upplever behagligt. Modellen Exclusive är en kvalitativ maskin som har vunnit ett flertal jämförande tester för sina egenskaper. Kolsyremaskinen har också fått goda omdömen av nöjda kunder.

Aqvia AGA Exclusive gör det enkelt för dig att kolsyra både läsk och bubbelvatten. Du väljer hur många tryck du vill göra beroende på hur kolsyrad du vill att din dryck ska vara. Denna modell levereras vid köp med två enlitersflaskor, en i svart plast och en rostfri. Du får också med en kolsyrepatron på 425 gram, som räcker till ungefär 50 liter kolsyrat vatten. Tänk på att flaskorna som medföljer maskinen inte ska diskas i diskmaskin – gör i stället rent dem med varmt vatten och en flaskborste. Vid behov kan du även använda diskmedel.

Kolsyremaskinen mäter 437 x 255 x 135 millimeter och väger 3,7 kilo inklusive kolsyrepatronen. Den har en stilren design och kommer i färgerna svart och silver.

 • Butiker & priser
 • Priser för Aqvia AGA Exclusive
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa design Test.se - Bästa design
Aarke
Aarke Carbonator 3
Bästa design
Bästa design
Aarke
Aarke Carbonator 3
En snyggt designad kolsyremaskin som är lika populär bland experter och kunder.
Bästa premiumval hos Kockhuset 2021.
Högt kundbetyg hos Bagaren och Kocken.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Whiteaway.se.
Populärt val hos Kitchentimse.
Toppbetyg hos Aarke.com.
Sex olika färger; svart matt, svart krom, guld, koppar, vit och stål.
Gjord i rostfritt stål.
En BPA-fri flaska ingår.
Väger 1,68 utan kolsyrepatron.

Aarke är en del av det svenska företaget AGA, vilket startade som ett industriföretag i början på 1900-talet. De är fortfarande Europas ledande aktör inom industrigaser, livsmedelsgaser samt medicinska gaser. AGA finns representerade på många ställen, inte minst inom olika industrier som exempelvis ägnar sig åt svetsning, uppvärmning eller labbanalys. Men de finns även närvarande i vardagen, när du tar en öl eller läsk är det koldioxid från AGA som ger kolsyran. Märket Aarke grundades av två industriformgivare och den första kolsyremaskinen lanserades 2016 i samarbete med AGA.

Aarke Carbonator 3 är den tredje uppdateringen av Aarkes kolsyremaskin och skapad för att ge en upplevelse av kolsyrat vatten – både vad gäller teknisk funktion och design. Det är en avancerad och gedigen kolsyremaskin som fått mycket fina recensioner och kundomdömen.

Aarkes team av ingenjörer i Stockholm har designat och utvecklat marknadens mest kompakta och hållbara kolyremaskin och gjort den ännu mer robust och enkel att använda. En av nyheterna är precisionsmunstycket som är CNC-bearbetat från ett stycke rostrfritt stål vilket ge en kontrollerad spraystråle och ger bubblor i perfekt storlek. Även den lilla logo-brickan har en roll då den fäster rör som låter överflödigt vatten gå genom den inre kammaren ner till droppfatet.

Kolsyremaskinen har ett hölje som är helt tillverkat i rostfritt stål vilket höjer kvalitén på maskinen, designen gör att det utan vidare kan stå på köksbänken som en prydnad.

Kolsyremaskinen mäter 41,4 x 15,3 x 25,8 mmcentimeter, väger 1,68 kilo och är kompatibel mede 60 liters kolsyrepatroner. Den finns i färgerna vit, svart, silver, guld, koppar.

 • Butiker & priser: Polerad stål
 • Butiker & priser: Guld
 • Priser för Aarke - Aarke Carbonator 3 Kolsyremaskin Polerad Stål
  • Låga priser, stort sortiment och snabb leverans
   Alltid fri frakt
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Fri frakt över 499 kr
   Snabb leverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar
 • Aarke - Aarke Carbonator 3 Kolsyremaskin Guld
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Fri frakt över 499 kr
   Snabb leverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500 kr
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp
  • Fri frakt
   Öppet köp i 365 dagar

Bästa budget Test.se - Bästa budget
SodaStream
SodaStream Genesis
Bästa budget
Bästa budget
SodaStream
SodaStream Genesis
En klassisk kolsyremaskin som håller måttet.
Bästa budgetval hos Kockhuset 2021.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2017.
5/5 Kundrecensioner hos Kitchentime.
4,4/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Finns i svart och vitt.
Design som är lätt att rengöra.
Kompakt design.

SodaStream grundades i Storbritannien redan 1905, den första kolsyremaskiner för hemmabruk lanserades sedan 1955. Sodastream är även känt under namnet Soda-Club, och säljs i 17 länder världen över. Varje år konsumeras över 850 liter hemproducerad sodastream-dryck.

Modellen Genesis är kompakt vilket gör att den utan vidare får plats på alla köksbänkar. Maskinen har säkerhetsfunktioner i form av anpassad kolsyrenivå samt övertrycksreglering. Droppskyddet är tillverkat i metall, ett material som är både tåligt och stilrent. Genesis mäter 42 x 20 x 30 centimeter, och väger 2,90 kilo. Den finns i färgerna svart och vitt.

Gaspatronen Alco2Jet är tillverkad av aluminium och håller högsta europeiska säkerhetsstandard. En standardpatron är beräknad att räcka till ungefär 60 liter kolsyrad dryck. Flaskorna som hör till sodastreamern bör inte diskas i maskin, diska dem istället för hand i ljummet vatten. Vid behov kan du även använda diskmedel.

 • Butiker & priser
 • Priser för SodaStream Genesis
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Ytterligare läsning

Bäst i test kolsyremaskin - testvinnande kolsyremaskiner.
Aarke är ett populärt varumärke när det kommer till kolsyremaskiner.

Köpguide kolsyremaskin

Gillar du bubbelvatten? I så fall kan det vara smart att börja bubbla själv! Med en kolsyremaskin kan du få gott kolsyrat vatten eller hemmagjord läsk på ett sätt som är både miljövänligt och kostnadseffektivt. Kolsyremaskinen kan även bli en snygg detalj i ditt kök.

Fördelar med kolsyremaskin

 • Du slipper släpa tunga flaskor hem från affären.
 • Det är ett miljövänligt alternativ till att ständigt köpa ny dryck i nya flaskor. Istället återanvänds flaskorna många gånger innan de har gjort sitt.
 • Du kan själv välja hur kolsyrat du vill att ditt vatten ska vara – ibland kanske man bara vill ha ett lätt kolsyrat vatten?
 • Köp till goda koncentrat! Med olika smaksättningar kan du få till fräscha och goda kolsyrade läskedrycker på hemmaplan.
 • Förhoppningsvis dricker du mer vatten. Många som väljer att skaffa en kolsyremaskin får in en bättre vana kring att dricka vatten regelbundet.
 • Du kan spara pengar! Varken kolsyremaskinen eller patronerna är visserligen gratis, men jämfört med att köpa kolsyrat vatten och läsk är priset per flaska du kolsyrar hemma bara en bråkdel av kostnaden för det du köper i affären. Om du exempelvis lägger 50 kronor i veckan på kolsyrat vatten och läsk kan du ha sparat in kostnaden för en kolsyremaskin på under ett halvår. Sedan är det endast en plusaffär!
Med en kolsyremaskin får du hemmagjort bubbelvatten.

Köpa/byta in kolsyrepatroner

En kolsyrepatron räcker vanligtvis till någonstans mellan 50 och 60 liter dryck. När din patron tar slut kan du antingen köpa en ny eller byta in den. Numera erbjuder en stor andel av alla livsmedelsbutiker och vitvarukedjor möjlighet att köpa eller byta in sina kolsyrepatroner. Tänk på att kolsyrepatronerna inte ska utsättas för värme, utan ska förvaras där det är torrt och svalt.

Bäst i test kolsyremaskin - testvinnande kolsyremaskiner.
Välj mellan en manuell och elektrisk kolsyremaskin.

Manuell eller elektrisk

Kolsyran kan blandas ut i vattnet på två olika sätt; antingen pumpar du själv ut den mängd kolsyra du vill ha i drycken med hjälp av en knapp, eller så trycker du på en av flera knappar som ger dig den mängd du vill ha automatiskt. Det senare alternativet kräver förstås el, och det finns både med sladd och batteridrivna modeller. Inget av alternativen är egentligen bättre än det andra, utan det är snarare en fråga om vilket du föredrar.

Tänk på!

 • Flaskorna som hör till din kolsyremaskin ska normalt sett aldrig diskas i diskmaskin eller på annat sätt utsättas för hett vatten, då plasten i dem inte klarar av den värmen. Risken är istället att flaskorna spräcks. SodaStream har de senaste åren börjat tillverka flaskor som tål diskmaskin, detta ska dock i så fall alltid stå på flaskan så var noga att kontrollera innan du gör något annat är att handdiska dina flaskor.
 • Ett annat tips kan vara att ha för vana att ha en extra kolsyrepatron hemma, så du alltid har tillgång till gott vatten.
 • Låt flaskan sitta kvar i maskinen några sekunder så hinner kolsyran “sätta sig” i vattnet. På så sätt smiter minimalt med kolsyra ut när du kopplar loss flaskan från maskinen.

Vilken kolsyremaskin är bäst?

I den här sammanställningen har vi valt att utse Aqvia AGA Exclusive till den kolsyremaskin som är bäst i test. denna modell har vunnit jämförande tester hos både Aftonbladet och Kockhuset, och har dessutom fått positiva recensioner från nöjda kunder. 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En kolsyremaskin är enkel att använda – du kopplar helt enkelt fast flaskan och väljer sedan ett visst antal knapptryck hur mycket kolsyra du vill ha. Tänk på att om du vill göra läsk - så ska essensen tillsättas efter vattnet är kolsyrat.
 • En kolsyrepatron räcker vanligtvis till någonstans mellan 50 och 60 liter dryck.
 • Vi har valt att utse Aqvia AGA Exclusive till den bästa kolsyremaskinen. Modellen har både vunnit ett flertal jämförande tester och fått goda recensioner av kunder.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
AGA AGA Aqvia Exclusive