HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
sill - Bäst i test

Test av sill

21 ST PRODUKTER TESTADE

kläder & skor uppdaterad 19:e Juni, 2019, Baserad på 10 experttester.

Till jul, påsk och midsommar står den troget där på matbordet, sillen. Den smakrika fiskbiten som hamnar i skymundan hela resten av året, trots att den tillsammans med potatis fungerar fint som snabbmat året om. Sill är dessutom väldigt nyttigt!

Jag kan allt om sill – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Sill är en av världens absolut vanligaste fiskarter och finns på båda sidor om Atlanten. Den kan bli mer än 50 cm lång och väga uppemot 1,5 kg, vilket kan vara lite svårt att tro om man mest är van att se den skuren i små bitar och lagd i burk. Sillen var länge riktig fattigmanskost innan den började servares vid högtider, eftersom den är så billig och nyttig!

Riktig “super food”

Sill är riktigt nyttig mat, fylld med omega 3 och D-vitamin! Vi borde med andra ord äta mer sill framförallt under vinterhalvåret när det kan vara svårt att få tillräckligt med D-vitamin. Extra nyttigt blir det om du köper sill direkt från fiskhandlaren istället för den som säljs på burk. Den på burk är verkligen inte onyttig, men lagen kan innehålla en del konserveringsmedel. Sillens fördelar väger dock över mot eventuella nackdelar med konserveringsmedel eller andra tillsatser, så är det burksill som finns till ditt förfogande ska du absolut köra på det!

Sill för alla smaker

Sill finns att köpa i en mängd olika inläggningar. Klassiker som löksill och senapssill finns att finna på de flesta julbord och midsommarfiranden, men det finns mängder av andra spännande smaker att välja mellan också! Currysill, ingefära och lime-sill, sommarsill; listan kan göras lång! Och ännu större valmöjlighet får du om du letar upp egna recept! Med 5-minuterssill (finns av flertalet märken på välsorterade mataffärer) krävs väldigt lite jobb och förberedelse: sillen är klar att ätas så fort du blandat ihop alla ingredienser! 

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test Matjessill: Coop Matjessill

Testresultat
Allt Om Mat 2018,    ICA-Kuriren 2014,    Expressen 2014
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Coop Matjesill! Den har en tydlig dillsmak med en bra balans mellan sälta och sötma. Bitarna är fint skurna och konsistensen fin och fast. Den mycket välsmakande matjessillen är dessutom billig!

Ingredienser:
Sill (Clupea harengus) 62%, vatten, socker, salt, vinättika, ättika, konserveringsmedel (E 211), kryddor (bl.a. kryddpeppar, kanel, nejlika, sandel), dill.
Näringvärde:
Näringsvärde per 100 gram, Energi 940 Kilojoule, Energi 230 Kilokalori, Fett 14 Gram, Varav mättat fett 4 Gram, Varav enkelomättat fett 4 Gram, Varav fleromättat fett 6 Gram, Kolhydrat 16 Gram, Varav sockerarter 16 Gram, Protein 11 Gram, NACL 6 Gram
Ursprung:
Fiskad med snörpvad och trål i Nordostatlanten (FAO-27)

Vi rekommenderar också:

Favorit Senapssill

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019,    Bäst-i-test.se 2017
Ingredienser:
Marinerad sill i bitar 48 % (Claupea harengus), senap (vatten, gult och brunt senapsfrö, socker, ättikssprit, salt, kryddor), vegetabiliskt olja (rapsolja), vatten, dill, konserveringsmedel E 211, förtjockningsmedel E 415, färgämne E 160a, dillextrakt.
Näringvärde:
Energi 250 kcal Fett 17 g varav mättat fett 2,6 g Kolhydrater 17 g varav sockerarter 17 g Protein 8,5 g Salt 3 g
Visa alla specifikationerna

Abba Klassisk Matjes

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019,    Allt Om Mat 2018,    Bäst-i-test.se 2017
Ingredienser:
SILL i bitar, socker, salt, ättika, dill, kryddor (bl a kanel, muskotblomma), kryddextrakt, naturliga aromer (bl a dill, vitlök, koriander, pepparrot), konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumsorbat)
Näringvärde:
Näringsvärde per 100 gram Energi 900/210 kilojoule/kilokalori Fett 12 gram varav mättat fett 3.10 gram varav enkelomättat fett 5.50 gram varav fleromättat fett 2.60 gram Kolhydrat 16 gram varav sockerarter 16 gram Protein 10 gram Salt 6 gram
Visa alla specifikationerna

Köp den till detta pris idag:

Klicka för pris
Inga abonnemang Fri frakt över 750kr

Fiskexporten Kiviks Äpple & Curry

Testresultat
Aftonbladet Plus 2019,    HD.se 2013
Ingredienser:
SILL (Clupea harengus, fiskad i Nordostatlanten FAO27, med not och trål), rapsolja, äpplejuicekoncentrat, gul lök, vatten, ÄGGULA, socker, purjolök, curry, SENAPSFRÖ, ättika, salt, kryddor, citronkoncentrat, konserveringsmedel (kaliumsorbat, natriumbensoat), förtjockningsmedel (guarkärnmjöl, xantangummi), surhetsreglerande medel (mjölksyra, citronsyra).
Näringvärde:
Näringsvärde per 100g: Energi: 1328 kJ / 317 kcal Fett: 22 g -varav mättat fett: 2,7 g Kolhydrater: 21 g -varav sockerarter: 19 g Protein: 8,7g Salt: 2,2 g
Visa alla specifikationerna

Sill - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (10st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har testat 14, lite mer udda sillsorter. Bäst i test blir Klädesholmen Senapssill med maltwhisky. Testpanelen är ganska så förbryllade över vad den smakar. Bitarna är stora och fint skurna och den smakar lite rökigt och får kommentaren "den är upprörande! Men kul!". 4 av 5 i testpanelen har den som favorit, så därför vinner den testet. ICA Ansjoviskryddad sill hamnar på andraplatsen. Bitarna är fina och har en mjäll konsistens. Smaken drar åt matjeshållet men har en god smak av ansjovis. En i testpanelen uttrycker att den skulle kunna ha ännu mer smak. Fiskexporten Kiviks äpple/currysill har en tydlig gul färg, smakar och doftar gott av curry. Sillbitarna är fina och jämna. En i testpanelen har denna sort som sin favorit.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i test är Favorit Senapsill. Den har en kraftig smak, senapen är ganska söt och den innehåller dill som passar bra smakmässigt. Sillbitarna har en bra konsistens, lättuggad och lagom fast. Abba Inlagd sill har en bra balans mellan sälta och syra. Sillen har en bra konsistens och det är en riktigt bra smak av lök i denna sillsort. Abba Klassisk Matjes smakar precis som namnet, klassiskt. Den är smakrik och har ganska mycket sälta. Tyvärr är flera bitar trasiga vilket drar ner betyget något.

Vinnare i det här testet

Allt Om Mat

Publicerad

Allt om mat har testat matjessill från olika tillverkare, och bäst tyckte testpanelen att Coops matjessill var. Den har jämnstora, glansiga bitar och en mild lagom smak med välbalanserad smaksättning. Konsistensen är fin och mjuk.

Abbas sillsorter Mästarmatjes och Klassisk matjes delar på andraplatsen. Mästarmatjes har fina bitar i en härligt mörkröd lag. Smaken är mild och välbalanserad, och även om några bitar är i mjukaste laget är konsistensen fin. Klassisk matjes har en fin balans mellan sött och salt, och dillen i den röda lagen är fräsch och grön.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Bäst-i-test.se har testat olika sorters sill, och högst poäng har den goda och välbalanserade Favorit Senapssill fått! Utseendet är inte det roligaste, men den härliga smaken väger upp för det. Senapssillen har en kraftig, krämig smak, och sillen har fantastisk konsistens. Pluspoäng för en hint av dill!

Andraplatsen delas av Abba Klassisk Matjes och Abba Årets Smak 2017 Gin & Granskott. Abbas matjessill har fasta bitar med lagom tuggmotstånd och ett fint, rödaktigt utseende. De har en härligt salt smak och spadet ger dem sting och karaktär! Gin & Granskotts-sillen är en väldigt lyckad smakkombination! Smaken av granskott är tydlig och direkt medan ginsmaken kommer fram mer och mer med varje tunga. Bitarna är jämnt skurna och ser aptitliga ut.

Vinnare i det här testet

Allt om Mat

Publicerad

I detta smaktest har Amir Kheirmand(Sveriges Mästerkock 2014) provsmakat på 20 st olika sillar. 11 av dessa är inlagda sillar och övriga 9 är senapssillar. Amir har gjort två topplistor, en för inlagd sill och en för senapssill. Vi har dock valt att presentera topp 3 för alla 20 sillar. Rent generellt är inte Amir alltför imponerad av dessa färdiga sillar, men han har hittat några välsmakande undantag. Amir vill att en bra sill skall ha god och balanserad smak med lagom tuggmotstånd.
Bäst bland de inlagda sillarna är lågprismärket Eldorado, vilket är något överraskande. Den får full pott för smaken. Den är god, balanserad och har fin konsistens. Tvåa i kategorin inlagda sillar blir Kosterfiskarn och på delad tredjeplats hamnar Ica Basic och Gubbens. Absolut sämst bland de inlagda blir Garant Inlagd sill. Totalt vedervärdig enligt Amir och en stark ”icke-rekommendation”!
Många av senapssillarna smakar syntetiskt och har sliskig sås, men det finns två senapssillar som får var sin rekommendation. På delad förstaplats bland senapssillarna hamnar Ica Senapssill och Gubbens Senapssill. Båda dessa är MSC-märkta, vilket innebär att de är miljömärkta och hållbart fångade. Ica och Gubbens senapssillar är välsmakande och har bra konsistens. Sämst betyg bland senapssillarna får Kosterfiskarn. Deras senapssill är nästintill oätlig!

Vinnare i det här testet

ICA-Kuriren

Publicerad

Matjessillen har för många svenskar en given plats på middagsbordet under midsommarhelgen. Ica-Kuriren har i stort test provsmakat 10 st olika matjessillar och betygsatt dem från 1-5 poäng. Många av de testade matjessillarna får bra betyg och det är bara två av dem som blir underkända. Priserna varierar från 8,95-23,90 kr, så det finns rejäla skillnader i pris mellan de olika märkena.

Ica-Kurirens vinnare är Coop Matjessill som får testets enda fempoängare. Denna välsmakande matjessill får höga betyg för sin fina vuxna smak. Den har en tydligt markerad sälta och en angenäm dillsmak. Sillen kostar 18,50 kr för 200 gram.

Tre andra matjessillar får näst högsta betyg i Ica-Kurirens test. Dessa är Abba Mästarmatjes Milt Kryddad, Abba Mild Kryddning Hela Filéer och Coop Matjessill Hela Filéer. Abba Mästarmatjes har en tuggig konsistens, lite åt sushihållet. Bitarna är stora och den har en frisk fisksmak. Abbas Hela Filéer är smakrik med fräsch fet fisksmak. Den är relativt stark och skulle kunna ha lite mer dill för att vara perfekt. Coops Hela Filéer har en trevlig konsistens och passar nybörjaren perfekt på grund av att sältan inte är överdriven.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har testat 10 st olika matjessillar och omdömena varierar från bottennapp till världsklass. Generellt sett kan man säga att de dåliga betygen dominerar, 8 av de testade 10 får endast två getingar eller sämre. Fem getingar är det högsta betyget och det är endast en av de testade matjessillarna som klarar att komma upp i en fyra.

Den matjessill som klarar sig klart bäst i Expressens test är Coop Matjessill. Den bär en tydlig dillsmak och innehåller en bra balans mellan sötma och sälta. Konsistensen är fast och fin, samtidigt som bitarna är lagom fint skurna. Betyget blir en stark fyra och för knappt en tjuga får du 200 g utsökt sill.

Lika klar tvåa som etta blir Abba Mästarmatjes. Denna sill är något dyrare än testvinnaren och har ett klart och fint spad. Balansen mellan sötma och sälta är lagom. En stark trea i betyg erhåller matjessillen från Abba. Trea i Expressens silltest blir Falkeskog Original som endast får två getingar av fem möjliga. Smaken är hygglig och något söt. Bitarna är jämna och fina, samtidigt som konsistensen är helt okej.

Tre av de testade matjessillarna får underkända betyg. Allra sämst är Abba Sommarmatjes i krämig sås med gräslök. Testpanelen är inte alls förtjusta i denna sill och varnar kraftigt. Smaken och sältan får rejält underkänt och man tycker inte att detta har något med matjessill att göra. Två andra sillar som sågas är Ica Matjessill och Abba Klassisk Matjes. Icas matjessill har en unken smak och sillbitarna är ojämnt skurna. Abbas version lider av en mycket dålig eftersmak och konsistensen är för mjuk.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP har testat åtta olika sorters sill och det var Alax inlagda sill som tog hem en överlägsen seger. Testpanelen är hyfsat överens om vilka tillbehör sillen kräver: kokt potatis, gräddfil, gräslök, ett rustikt knäckebröd och en god ost. Några påstår dock att den klassiska inläggningen kan vara på väg att konkurreras ut av andra, mer eller mindre, fantasifulla och krämiga varianter med smak av exempelvis curry, svarta vinbär, vitlök, lime och wasabi. Andra säger att det är balansen mellan ättika och vatten, salt och sött, lök och kryddor som är viktigast! Testvinnaren Alax Inlagd Sill var, enligt Ann Helen Andersson, jättegod, har aptitligt utseende, bra tuggmotstånd och fin färg. Näst bäst blev ICAs inlagda sill, som bland annat fick beröm för sin konsistens och fina färg. ”Ett säkert kort”, sa Johan Carlsson. Eldorado och Klädesholmen kom inte långt efter i testet och den klassiska Abbas fick det sammanlagda omdömet ”Godkänt”, tillsammans med sillen från Admiral och Coop.

Vinnare i det här testet

HD.se

Publicerad

På ett traditionellt midsommarbord är matjessillen en given deltagare. Det många frågar sig själva är vilka andra sillsorter som förtjänar en plats i solen – HD:s testpanel tycker att billigast sill är godast! För de som vill servera olika sorters smaker på sillbuffén, finns det smaksättningar med allt från tomat och ingefära, till bacon att välja bland. Enligt testpanelen bör inte smaken vara det enda som avgör köpet för en medveten sillkonsument. Det kan alltså vara värt att titta lite närmare i butikshyllan innan man väljer sill! Innehållsförteckningen avslöjar hur mycket av innehållet som är fisk och i HD:s test varierar det mellan 46 och 52 procent. Det ska också finnas angivet var fisken är fångad och var den är producerad. Det är Eldorados klassiska och fina senapsill som utses till bäst i test. Även om delar av smakpanelen tycker att den påminner en aning om hovmästarsås, uppskattas smaken och konsistensen är lagom fast. Om man också ser det låga priset är det en given vinnare! På testets andraplats hamnade Fiskexporten Kiviks Apple & Curry. Testpanelen har beskrivit den som en spännande kombination och annorlunda smak, samt att den ger en känsla av att vara hemlagad. Däremot är det aningen mycket curry och lite väl mjölig konsistens.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat åtta olika sorter senapssill, som är mångas favorit på sillbordet. Sillen är full av massa nyttigheter som omega 3 och bra sill kännetecknas av rejäla bitar med bra tuggmotstånd! Just senapssillen ska ha en god smak, en bra balans mellan syrligt och sött – det är viktigt att den inte smakar för mycket ättika. Vilken sill som är godast var testpanelen inte överens om, men när betygen vägs ihop står X-tra som testets vinnare. Den smakar traditionell smak som passar för både stora och små. Coop och ICA får samma betyg på samtliga kriterier, men eftersom Coop har ett något lägre pris och hamnar därför på andra plats! Coops sill har fina bitar med bra tuggmotstånd, den känns matigast och smakrik! ICA:s sill har lyckats med en fin färg på såsen och bra bitar med tuggmotstånd!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.