Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av sill

mat & dryck uppdaterad 8:e September, 2015, Baserad på 6 experttester.

Sill är en typ av fisk som äts under speciella högtider i Sverige, exempelvis påsk, midsommar och under juletid. Det finns en hel del olika smaker, former och färger på sill: inlagd sill, senapssill matjessill m.m. Vilken sill som är godast beror helt på vad man tycker om. Man bör vara noga med hur länge sillen håller sig fräsch när man öppnat den, eftersom olika typer av sill klarar sig olika länge.

Test.se rekommenderar

Coop Matjessill - bäst i test bland Sill 2018
Coop Matjessill, bäst i test.

Coop Matjessill - På Test.se har vi valt att rekommendera Coop Matjessill som toppar de två senaste testerna från Expressen(11/6-14) och Ica-Kuriren(15/6-14). Den har en tydlig dillsmak med en bra balans mellan sälta och sötma. Bitarna är fint skurna och konsistensen fin och fast. För denna mycket välsmakande matjessill får du betala knappt en tjuga och detta är väl investerade pengar. Läs mer

Sill - Bäst i test

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Allt om Mat

Publicerad

I detta smaktest har Amir Kheirmand(Sveriges Mästerkock 2014) provsmakat på 20 st olika sillar. 11 av dessa är inlagda sillar och övriga 9 är senapssillar. Amir har gjort två topplistor, en för inlagd sill och en för senapssill. Vi har dock valt att presentera topp 3 för alla 20 sillar. Rent generellt är inte Amir alltför imponerad av dessa färdiga sillar, men han har hittat några välsmakande undantag. Amir vill att en bra sill skall ha god och balanserad smak med lagom tuggmotstånd.
Bäst bland de inlagda sillarna är lågprismärket Eldorado, vilket är något överraskande. Den får full pott för smaken. Den är god, balanserad och har fin konsistens. Tvåa i kategorin inlagda sillar blir Kosterfiskarn och på delad tredjeplats hamnar Ica Basic och Gubbens. Absolut sämst bland de inlagda blir Garant Inlagd sill. Totalt vedervärdig enligt Amir och en stark ”icke-rekommendation”!
Många av senapssillarna smakar syntetiskt och har sliskig sås, men det finns två senapssillar som får var sin rekommendation. På delad förstaplats bland senapssillarna hamnar Ica Senapssill och Gubbens Senapssill. Båda dessa är MSC-märkta, vilket innebär att de är miljömärkta och hållbart fångade. Ica och Gubbens senapssillar är välsmakande och har bra konsistens. Sämst betyg bland senapssillarna får Kosterfiskarn. Deras senapssill är nästintill oätlig!

Vinnare i det här testet

ICA-Kuriren

Publicerad

Matjessillen har för många svenskar en given plats på middagsbordet under midsommarhelgen. Ica-Kuriren har i stort test provsmakat 10 st olika matjessillar och betygsatt dem från 1-5 poäng. Många av de testade matjessillarna får bra betyg och det är bara två av dem som blir underkända. Priserna varierar från 8,95-23,90 kr, så det finns rejäla skillnader i pris mellan de olika märkena.

Ica-Kurirens vinnare är Coop Matjessill som får testets enda fempoängare. Denna välsmakande matjessill får höga betyg för sin fina vuxna smak. Den har en tydligt markerad sälta och en angenäm dillsmak. Sillen kostar 18,50 kr för 200 gram.

Tre andra matjessillar får näst högsta betyg i Ica-Kurirens test. Dessa är Abba Mästarmatjes Milt Kryddad, Abba Mild Kryddning Hela Filéer och Coop Matjessill Hela Filéer. Abba Mästarmatjes har en tuggig konsistens, lite åt sushihållet. Bitarna är stora och den har en frisk fisksmak. Abbas Hela Filéer är smakrik med fräsch fet fisksmak. Den är relativt stark och skulle kunna ha lite mer dill för att vara perfekt. Coops Hela Filéer har en trevlig konsistens och passar nybörjaren perfekt på grund av att sältan inte är överdriven.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har testat 10 st olika matjessillar och omdömena varierar från bottennapp till världsklass. Generellt sett kan man säga att de dåliga betygen dominerar, 8 av de testade 10 får endast två getingar eller sämre. Fem getingar är det högsta betyget och det är endast en av de testade matjessillarna som klarar att komma upp i en fyra.

Den matjessill som klarar sig klart bäst i Expressens test är Coop Matjessill. Den bär en tydlig dillsmak och innehåller en bra balans mellan sötma och sälta. Konsistensen är fast och fin, samtidigt som bitarna är lagom fint skurna. Betyget blir en stark fyra och för knappt en tjuga får du 200 g utsökt sill.

Lika klar tvåa som etta blir Abba Mästarmatjes. Denna sill är något dyrare än testvinnaren och har ett klart och fint spad. Balansen mellan sötma och sälta är lagom. En stark trea i betyg erhåller matjessillen från Abba. Trea i Expressens silltest blir Falkeskog Original som endast får två getingar av fem möjliga. Smaken är hygglig och något söt. Bitarna är jämna och fina, samtidigt som konsistensen är helt okej.

Tre av de testade matjessillarna får underkända betyg. Allra sämst är Abba Sommarmatjes i krämig sås med gräslök. Testpanelen är inte alls förtjusta i denna sill och varnar kraftigt. Smaken och sältan får rejält underkänt och man tycker inte att detta har något med matjessill att göra. Två andra sillar som sågas är Ica Matjessill och Abba Klassisk Matjes. Icas matjessill har en unken smak och sillbitarna är ojämnt skurna. Abbas version lider av en mycket dålig eftersmak och konsistensen är för mjuk.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP har testat åtta olika sorters sill och det var Alax inlagda sill som tog hem en överlägsen seger. Testpanelen är hyfsat överens om vilka tillbehör sillen kräver: kokt potatis, gräddfil, gräslök, ett rustikt knäckebröd och en god ost. Några påstår dock att den klassiska inläggningen kan vara på väg att konkurreras ut av andra, mer eller mindre, fantasifulla och krämiga varianter med smak av exempelvis curry, svarta vinbär, vitlök, lime och wasabi. Andra säger att det är balansen mellan ättika och vatten, salt och sött, lök och kryddor som är viktigast! Testvinnaren Alax Inlagd Sill var, enligt Ann Helen Andersson, jättegod, har aptitligt utseende, bra tuggmotstånd och fin färg. Näst bäst blev ICAs inlagda sill, som bland annat fick beröm för sin konsistens och fina färg. ”Ett säkert kort”, sa Johan Carlsson. Eldorado och Klädesholmen kom inte långt efter i testet och den klassiska Abbas fick det sammanlagda omdömet ”Godkänt”, tillsammans med sillen från Admiral och Coop.

Vinnare i det här testet

HD.se

Publicerad

På ett traditionellt midsommarbord är matjessillen en given deltagare. Det många frågar sig själva är vilka andra sillsorter som förtjänar en plats i solen – HD:s testpanel tycker att billigast sill är godast! För de som vill servera olika sorters smaker på sillbuffén, finns det smaksättningar med allt från tomat och ingefära, till bacon att välja bland. Enligt testpanelen bör inte smaken vara det enda som avgör köpet för en medveten sillkonsument. Det kan alltså vara värt att titta lite närmare i butikshyllan innan man väljer sill! Innehållsförteckningen avslöjar hur mycket av innehållet som är fisk och i HD:s test varierar det mellan 46 och 52 procent. Det ska också finnas angivet var fisken är fångad och var den är producerad. Det är Eldorados klassiska och fina senapsill som utses till bäst i test. Även om delar av smakpanelen tycker att den påminner en aning om hovmästarsås, uppskattas smaken och konsistensen är lagom fast. Om man också ser det låga priset är det en given vinnare! På testets andraplats hamnade Fiskexporten Kiviks Apple & Curry. Testpanelen har beskrivit den som en spännande kombination och annorlunda smak, samt att den ger en känsla av att vara hemlagad. Däremot är det aningen mycket curry och lite väl mjölig konsistens.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat åtta olika sorter senapssill, som är mångas favorit på sillbordet. Sillen är full av massa nyttigheter som omega 3 och bra sill kännetecknas av rejäla bitar med bra tuggmotstånd! Just senapssillen ska ha en god smak, en bra balans mellan syrligt och sött – det är viktigt att den inte smakar för mycket ättika. Vilken sill som är godast var testpanelen inte överens om, men när betygen vägs ihop står X-tra som testets vinnare. Den smakar traditionell smak som passar för både stora och små. Coop och ICA får samma betyg på samtliga kriterier, men eftersom Coop har ett något lägre pris och hamnar därför på andra plats! Coops sill har fina bitar med bra tuggmotstånd, den känns matigast och smakrik! ICA:s sill har lyckats med en fin färg på såsen och bra bitar med tuggmotstånd!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"