VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 14 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Kräftorna som är bäst i test 2024

När augusti närmar sig står en av de absolut svenskaste traditionerna för dörren: kräftskivan. Bjud in vänner och familj på en härlig fest, men se först till att du köper riktigt bra kräftor! Här får du kräftorna som är bäst i test.

Vi har jämfört
 • Ursprungsland.
 • Om de är färska eller frysta.
 • Innehåll.
 • Smak och övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Kräftkungen
Kräftkungen Vätterkräftor
Bäst i test
Bäst i test
Kräftkungen
Kräftkungen Vätterkräftor
Färska kräftor från Vättern med god smak.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2022.
Ursprungsland: Sverige
Färska kräftor.
Produktinformation: Svenska kräftor kokade i Kräftkungens recept.
Balanserad smak.
Fin färg.
Bra konsistens.

Vi har utsett Vätterkräftor från Kräftkungen till bäst i test. Kräftorna kommer uteslutande från Vättern och det rena vattnet gör att de håller både en hög kvalitet och en god smak. Deras kräftor kokas enligt eget recept i det egna kokeriet i Jönköping. Receptet har enligt dem själva den perfekta balansen mellan smakerna och enligt nöjda kunder är detta ”Sveriges godaste kräftor”.

I ett test hos Aftonbladet Plus från 2022 fick dem betyget 4 av 5 och blev testets klara vinnare. Av deras jury beskrivs dem som snygga, klarröda kräftor med fantastiska klor. Smaken är god och köttets konsistens i både klor och stjärtar är bra. Någon hade önskar lite mer dillsmak och sälta, men de andra i juryn hade kräftorna som sina favoriter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Kräftkungen Vätterkräftor

Bästa signalkräftor Test.se - Bästa signalkräftor
Kräftkungen
Kräftkungen Svenska Signalkräftor
Bästa signalkräftor
Bästa signalkräftor
Kräftkungen
Kräftkungen Svenska Signalkräftor
Färska och goda signalkräftor med stora klor.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Ursprungsland: Sverige
Färska kräftor.
Produktinformation: Svenska kräftor kokade i Kräftkungens recept.
Goda.
Vackra och jämna.
Lagom tuggmotstånd.

Vi har valt att rekommendera Kräftkungen Svenska Signalkräftor. De kommer från ett varumärke som väljer sina ingredienser med omsorg för att hitta den perfekta balansen i smakerna. Kräftorna är kokade Kräftkungens välbeprövade recept med färsk krondill.

I ett test om bästa färska kräftorna hos Bäst-i-test.se från 2023 kom dem på första plats med betyget 5 av 5. De beskrivs som goda, vackra och jämna med stora klor och kött som ha lagom tuggmotstånd.

 • Butiker & priser
 • Priser för Kräftkungen Svenska Signalkräftor

Bästa premium Test.se - Bästa premium
AG. Bergfalk
AG. Bergfalk Svenska signalkräftor
Bästa premium
Bästa premium
AG. Bergfalk
AG. Bergfalk Svenska signalkräftor
Färska svenska kräftor med stora klor och mycket kött.
Bästa premium på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2021.
Ursprungsland: Sverige
Färska kräftor.
Produktinformation: Svenska kräftor kokade i krondill.
Välsmakande kött.
Stora klor.

AG. Bergfalk Svenska signalkräftor är kokta i riklig krondill enligt varumärkets recept som gått i generationer. De burfångas i svenska insjöar och har bra med kött. De har en bra balans mellan sälta och krondillsmak.

I ett test om bästa frysta och färska kräftor kom dessa på andra plats och blev bästa premiumval. Enligt dem har kräftorna tydlig smak av dill med stora klor och välsmakande kött.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bergfalk Svenska signalkräftor

Bästa färska Test.se - Bästa färska
Pandalus
Pandalus – Färska kräftor från Turkiet
Bästa färska
Bästa färska
Pandalus
Pandalus – Färska kräftor från Turkiet
Färska kräftor av hög kvalitet från de turkiska bergsjöarnas vatten.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2023.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2022.
Ursprungsland: Turkiet.
Färska kräftor.
Produktinformation: Färska turkiska kräftor som kokats i en lag av vatten, krondill, salt och socker.
Vacker färg.
Fin och fast konsistens.
Mild och fin smak.

Vi har valt att rekommendera Pandalus – Färska kräftor från Turkiet. De färska kräftorna är kokade i en lag av vatten, krondill, salt och socker. De är lättskalade och välmatade och kommer från de turkiska bergsjöarnas rena vatten. Förpackningen innehåller 16-18 stycken.

I ett test hos Aftonbladet från 2023 kom de på andra plats med betyget 4 av 5. Enligt testet hade de en vacker klarröd färg med en fin och fast konsistens. Smaken var fin och mild med dillarom och en bra balans mellan sött och salt.

 • Butiker & priser
 • Priser för Pandalus – Färska kräftor från Turkiet

Bästa frysta Test.se - Bästa frysta
Pandalus
Pandalus – Extra stora kräftor från Turkiet
Bästa frysta
Bästa frysta
Pandalus
Pandalus – Extra stora kräftor från Turkiet
Frysta och stora kräftor från Turkiet.
Bästa frysta i test hos Aftonbladet Plus 2023.
Ursprungsland: Turkiet.
Frysta kräftor.
Produktinformation: Kokta färskfrysta turkiska kräftor i en lag av vatten, krondill, salt och socker.
Stora och mjuka.
Lätta att skala.

Pandalus – Extra stora kräftor från Turkiet är kokta och frysta kräftor. De är kokade i en lag av vatten, krondill, salt och socker, enligt svenskt recept. De är lättskalade och välmatade från de turkiska bergsjöarnas rena vatten. För bäst resultat ska du tina upp dem i obruten förpackning i kylskåp under två dygn. I paketet ingår cirka tio stora kräftor.

I ett test hos Aftonbladet från 2023 fick dem betyget 3 av 5 och utsågs till bästa frysta kräftorna. Enligt testet är dem stora, mjuka och lättskalade. De är välmatade och har ett mumsigt kött. Dock saknades både dill och sälta.

 • Butiker & priser
 • Priser för Pandalus – Extra stora kräftor från Turkiet

Bra val Test.se - Bra val
Fiskeriet
Fiskeriet – Signalkräftor
Bra val
Bra val
Fiskeriet
Fiskeriet – Signalkräftor
Signalkräftor med bra konsistens och fin smak.
Tredje plats på test hos Aftonbladet Plus 2023.
Andra plats på test hos Allas 2020.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2020.
Ursprungsland: Sverige.
Färska kräftor.
Produktinformation: Signalkräftor kokta i lag bestående av vatten, krondill och salt.
Spänstiga kräftor som tyder på väl balanserad kokning.
Fräsch smak med god och ren dillarom.

Fiskeriet – Signalkräftor är kokta kräftor i en lag bestående av vatten, krondill och salt. De kommer i en förpackning på 1000 gram.

I ett test hos Aftonbladet från 2023 kom kräftorna på tredje plats med betyget 3 av 5. Enligt testet var de vackert ljusröda till färgen och hade jämn storlek. De hade en bra konsistens och fin smak med bra sälta.

 • Butiker & priser
 • Priser för Fiskeriet – Signalkräftor

Ytterligare läsning

Test av kräftor.

Köpguide kräftor

Kräftor har man ätit i Sverige åtminstone sedan slutet av medeltiden, men var till en början något som bara överklassen njöt av. I slutet av 1800-talet spred sig skaldjuret längre ner i klasserna, och under början av 1900-talet började det talas om kräftkalas. Ett tag fiskades det så mycket kräftor i Sveriges sjöar att det fick sättas upp rejäla begränsningar för när det var tillåtet med kräftfiske. Kräftperioden började i början av augusti och firades med en rejäl fest! Traditionen lever trevligt nog vidare, trots att det idag inte finns samma begränsningar för när det är tillåtet att fiska kräftor. Havskräftor och signalkräftor från bland annat Egypten, Kina och Turkiet går att få tag i året runt!

Kräftor - en blandning av sött och salt

Hur en riktigt bra kräfta ska smaka är förstås individuellt, men den bör ha en bra balans mellan sötma och sälta, vara fullproppade av kött och ha en trevlig konsistens. Somliga gillar att sörpla lagen och smöret ur kroppen medan andra nöjer sig med köttet som finns i stjärten och klorna. Den riktiga entusiasten ger sig till och med på hjärnan!

Räkna på 1/2–1 kg kräftor per person!

Hur mycket som går åt beror förstås på hur kräftglada festgästerna är, men en måttstock är att köpa minst ett halvt kilo kräftor per gäst. Är det stort fokus på tillbehören kan det räcka med mindre, men om många vill frossa ordentligt i just kräftor kan det vara bra att ta i och köpa minst ett kilo per person.

Hanteringen avgör hållbarheten

Frysta kräftor har lång hållbarhet, förutsatt att de frysts kort inpå kokningen. Att äta kräftor som varit frysta i ett år är inga konstigheter! Efter ett år börjar däremot smaken förändras; de kan bli torra och tråkiga, men inte farliga att äta. Färska kräftor ska man vara försiktigare med; kräftor som säljs över disk och inte i förpackning bör ätas inom tre dagar. De går förstås att frysa in, men eftersom de inte blev infrysta direkt inpå kokningen kan smaken och konsistensen påverkas något.

Börja tina kräftorna i tid!

Om du ska bjuda på kräftor som varit frysta får du förstås inte glömma dem i frysen. De kan med fördel läggas i kylen redan två dagar innan festen. Om du vill ge dem mer smak går det alldeles utmärkt att låta de tinade kräftorna vila i en egenkokad lag ett par timmar innan servering. Men tina inte kräftorna i lagen! Snabbtinas de i vatten tappar de en del av sin goda smak.

Läs också: Test av sillNågra experttester vi har läst 

Aftonbladet Plus (2023)

Aftonbladet Plus har testat frysta och färska kräftor. Juryn bestod av fem personen som testade kräftorna blint.

Bäst i test blev Lorenkräftor som fick betyget 4 av 5. De beskrivs som glansigt röda och lagom stora med stora klor, fast kött och god dillsmak. På andra plats kom Pandalus – Färska kräftor från Turkiet med betyget 4 av 5. Enligt testet är det vackert klarröda med en fin och fast konsistens, mild smak, härlig dillarom och välbalanserad sälta och sötma. På delad tredje plats kom Pandalus – Extra stora kräftor från Turkiet, Fiskeriet – Signalkräftor, AB C food, Ullmo – Bergsjökräftor Large och Pandalus – Färska kräftor från Turkiet extra stora.

Bäst-i-test.se (2023)

Bäst-i-test.se har under flera år testat frysta och färska kräftor från populära varumärken. Kräftkungen Svenska Signalkräftor utsågs till bäst i test och beskrivs som så goda att man glömmer bort tillbehören. På andra plats kom AG. Bergfalk Svenska signalkräftor som utsågs till bästa premium. Enligt testet har de en tydlig smak av dill med stora klor och välsmakande kött. På tredje plats kom Ullmo Färska Bergsjö Kräftor Kokta med öl, som är små turkiska kräftor med god smak.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Man brukar räkna med på 1/2–1 kg kräftor per person.
 • Vanliga tillbehör är baguett, västerbottenpaj, ostar och kex.
 • Vi har valt att utse Kräftkungen Vätterkräftor till kräftorna som är bäst i test. De blev testvinnare hos Aftonbladet Plus och är snygga, klarröda och med fantastiska klor.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Kräftkungen Kräftkungen Vätterkräftor
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng