HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av kräftor

mat & dryck uppdaterad 1:a Augusti, 2017, Baserad på 12 experttester.

Kräftpremiären för 2017 är satt till 8 augusti och den har en historisk bakgrund. Tidigare fanns ett förbud mot kräftfiske mellan 1 november och 7 augusti. Därför blev dagen efter kräftförbudet den naturliga dagen för kräftpremiären. Idag är förbudet borttaget, men det finns vissa förbud kvar i vissa sjöar under vissa perioder.Traditionellt äter vi insjökräftor på kräftpremiären, men det finns de som föredrar att äta havskräftor också. Havskräftor kan man äta året om, men detta gäller inte färska insjökräftor från Sverige. Men många frysta alternativ i matbutikerna är inte från Sverige, utan från Kina, Spanien och Turkiet. Dessa går att köpa under en längre tidsperiod, ofta hela året.Hur den perfekta kräftan ska smaka är självklart individuellt, men frågar man experter och kräftälskare finns det åtminstone några gemensamma drag: Kräftan skall ha en tydlig smak av kräfta och dill samt en bra balans mellan sötma och sälta. Skalet får gärna vara krispigt och klorna stora och fullmatade!

Test.se rekommenderar

Ullmo, Färska svenska signalkräftor - bäst i test bland Kräftor 2018
Ullmo, Färska svenska signalkräftor, bäst i test.

Ullmo, Färska svenska signalkräftor - Vi på Test.se har valt att rekommendera Ullmos färska svenska signalkräftor! De har en härligt fräsch sälta och ett riktigt gott smör. De är dessutom riktigt fina med ett jämt, rött skal. Att de dessutom är fiskade i Sverige är förstås ett stort plus! Läs mer

Kräftor - Bäst i test

Experttester vi läst (12st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Mitt kök

Publicerad

Expressens Mitt kök har testat 13 olika kräftsorter inför 2017 års kräftpremiär, och resultaten är minst sagt blandade. De ansåg att de flesta kräftorna smakade helt okej, men några stod ut ur mängden. Allra bäst tyckte panelen om Pandalus färska turkiska kräftor. De hade en frisk och fräsch smak, som om de vore helt nykokta! Utöver det nykokta fanns även en härlig dillsmak och en välbalanserad sälta. På andra plats i Mitt köks test hamnade Smålandskräftans färska svenska signalkräftor. Stora, fina kräftor med ordentliga klor! De var mjuka men fasta, och hade en frisk smak med bra balans mellan sött och salt. En riktigt härlig smak! Hade de bara tagit ut svängarna lite mer i kryddningen hade de fått dela plats med vinnaren. På tredje plats fick flertalet kräftsorter samsas, men vi på Test.se har valt att lyfta fram Pandalus frysta, stora turkiska kräftor tack vare dess överkomliga pris. Pandalus frysta kräftor hade ett trevligt utseende och en rekorderlig dillsmak, men fick ett litet minus för den något tunna lagen. De hade en tydlig kräftsmak som var härligt mild och smörig!

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Inför kräftpremiären har Aftonbladet Plus testat 21 olika sorters kräftor, både frysta och färska. Tyvärr visade sig en övervägande del av de olika sorterna hamna långt under förväntan, och testpanelen var i stort rätt besviken. Men som tur är fanns det några sorter som ändå stod över alla andra och levererade! Bäst i test blev Ullmos färska svenska kräftor. Ullmos kräftor var riktigt fina och hade en härlig, röd färg. De flesta hade stora klor och en ljuvlig smak av hav! Utsedd till nummer två, och testets bästa frysta kräftor, blev Lobster Småländska signalkräftor. De hade en jämn och fin sälta och en riktigt god dillsmak. Det fanns dessutom mycket god rom i kräftorna. På tredje plats hamnade Pandalus frysta kinesiska kräftor, Kräftkungens special. Kräftorna är lite väl små, men bjuder på en fin, fast konsistens med en god smak av dill och bra sälta. Hade de bara varit lite större hade de fått ytterligare poäng!

Vinnare i det här testet

Allers

Publicerad

Allers har testat 11 olika sorters kräftor för att hitta vilka som håller måttet inför kräftpremiären! Ullmos färska svenska signalkräftor visade sig vara testets självklara vinnare! De var härligt salta och både köttet och kräftsmöret smakade riktigt, riktigt bra. Bästa frysta kräftor, och helt klart värda en andraplats, var Pandalus vildfångade kräftor från Kina. De hade en fin dillsmak och ett fint, fast kött, något som på ett bra sätt vägde upp att de var lite i minsta laget. Det var en hård fight om tredjeplatsen i Allers test, men vi på Test.se väljer att ge den till Sjöbodens färska småländska signalkräftor, eftersom de fick betyget ”stark 4” framför konkurrenternas rena 4:or. Sjöbodens kräftor var små och knubbiga med en välbalanserad smak av krondill. Goda, härliga kräftor med en riktigt härlig lag!

Vinnare i det här testet

Elle Mat & Vin

Publicerad

Mat & Vin (Elle) har provsmakat på 21 olika sorters kräftor och betygsatt dom. Testpanelen fick endast vatten som tillbehör för att inte påverka smaksinnet. De fick heller inte smaka på tom mage, eftersom hunger kan misstas för smak och kvalitet. Pandalus tar förstaplats med sina frysta kinesiska Jumbo kräftor. De har en jättefin röd färg och alla kräftor i paketet är jämnstora. Sörplet har en fin smak och smöret är jättegott och krämigt. Klornas skal är väldigt hårt, men stjärten är lättskalad, fint kokt och med en bra sälta som inte tar över. Kräftorna har dessutom saftigt och matigt kött. Så här ska en klassisk räka smaka, skriver testpanelen. På testets andraplats hamnar Lobsters vildfångade kräftor Super Jumbo. De ser nästan ut som en liten hummer, riktigt snygg, skriver testpanelen. Alla i paketet är jämnstora med en fin mörkröd färg. De har hårda skal, vilket kräver fingerstyrka. Riktigt fint sörpel, matigt och saftigt kött, samt mycket smör! Något mer sälta i klorna än i det övriga köttet och kräftorna får ett litet minus för att det är en diffus eftersmak. Sist, men inte minst, hamnar Ullmo, Färska signalkräftor på tredjeplats. I denna burk finner man små knubbisar som är något ojämna i storleken, men med fint, kraftigt sörpel med mycket dillsmak som kommer igen i köttet. Smöret är lagom salt och har även lite beska som balanserar upp sältan. Klorna är något svårskalade. En liten kräfta, men naggande god!

Vinnare i det här testet

Mitt kök/Expressen

Publicerad

I Sverige är kräftpremiären den 8 augusti varje år, men vissa tjuvstartar och andra har kräftskiva senare. Matbutikerna har laddat med kräftor, både färska och frysta. Med hjälp av en testpanel har Mitt Kök (Expressen) testat årets kräftor och åsikterna gick ibland isär. 12 sorter har blindtestats och bäst smakade Ullmos Färska Svenska Signalkräftor. Kräftornas ursprung är Sverige och har en mycket fin form, de är stora och röda. Rikligt och fint smör. Kräftorna är goda och lätta i smaken, fräscha och saftiga. Här finns tydlig kräftsmak - bra sälta och dillighet. Bra och fast konsistens, hårt skal. Även på andraplats hamnade Ullmo Svenska Signalkräftor, fast frysta. Kräftorna är trevligt brunröda och i en ok storlek. De smakar väldigt gott, lite åt de söta hållet, men väldigt fint smör som smakar bra. Kräftorna är lite lösa i köttet och har en aning seghet. På testets tredjeplats hamnade Pandalus Stora vildfångade kräftor från Kina. Kräftorna är knallröda och stora aptitliga klor, härliga att lägga fram och bjuda på. Färgen är så röd att man nästan tror att det är fejk, men smaken uppfyller förväntningarna och är mycket tillfredsställande. Smöret är mycket välsmakande. Kräftorna har en god smak, men svag bismak. Fullständigt smaklös. De är fasta och spänstiga och har en bra konsistens på stjärten. Pandalus är en klassisk, konventionell Svensson-kräfta, men färgen gör den till en riktig festkräfta värd att satsa på.

Vinnare i det här testet

Svenska Dagbladet

Publicerad

Tidningen Svenska Dagbladet har tillsammans med sin smakpanel testat åtta förpackningar färska kräftor. Svenska kräftor dominerar i toppen och skall du satsa på färska kräftor i år, köp svenskt! Kräftorna har utsatts för blindtest och man har bedömt smak, konsistens, doft, skal och utseende. Kräftorna har inhandlats på olika matbutiker i Stockholm.
Bäst i test med betyget 5 av 6 blir Lorenkräftor från sjön Loren. Kräftorna är små, men har fin färg och lagom hårt skal. Smaken är finfin och konsistensen bra. Det finns en bra balans med dill och sälta. Doftar som goda kräftor skall och Lorenkräftor blir Svd:s vinnare. Priset för testvinnaren är 399 kr för ett kilo.
Vadstena Kräftor från Klosterdelikatesser från samma betyg som Lorenkräftor och blir välförtjänt tvåa i testet. Kräftorna är tjusiga, har lagom storlek och fina klor. Något för lite dill, men bra sälta. Doften är fräsch och kräftorna har riktigt gott smör. Vadstena Kräftor är en hundring billigare än Lorenkräftor och är ett riktigt bra budgetalternativ.
Två förpackningar kräftor man bör undvika är Lobster Turkiska Bergsjökräftor och Ullmo Färska Kräftor från Turkiet. Betyget för dessa två kräftor blir 2/5.

Vinnare i det här testet

Allers

Publicerad

Tidningen Allers har testat ett stort gäng djupfrysta kräftor, hela 15 st. Testpanelen har utsatts för blindtest och man har enbart serverat vatten till kräftorna. Ingen av förpackningarna får underkänt, men många orkar bara med betyget 2 av 5. En fullpoängare finns dock i testet och tre stycken goda utmanare tätt bakom.
Bäst i test blir Icas Stora Kräftor, kokta kinesiska kräftor. Smakpanelen är lyrisk över smaken och ger även pluspoäng för fin konsistens och perfekt sälta. Klorna är rejäla och kräftsmöret gott. Betyget blir 5/5 och priset för dessa välsmakande kräftor ligger på 115 kr/kilot. Förpackningen innehåller 20-22 st kräftor.
På delad andraplats hittar vi Lobster Vildfångade Egyptiska Kräftor, Pandalus Vildfångade Stora Kinesiska Kräftor och Pandalus Vildfångade Kinesiska Kräftor. De egyptiska kräftorna från Lobster är mörkröda med spektakulära klor. Skalet är hårt, men lättskalat. Goda, med fin sälta. De stora kinesiska kräftorna från Pandalus har mycket fint utseende. Smaken är mild och köttet fast och fint. De normalstora kräftorna från Pandalus har rejäl smak av krondill. Smakpanelen är något kluven. Vissa tycker att de är fantastiska, medan andra tycker att de har mesig smak. Betyget för dessa tre utmanare blir 4/5.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har tillsammans med sin expertpanel utsett de bästa kräftorna för 2015. Expertpanelen består av matexperter och mästerkockar. Deras uppgift är att kora den bästa frysta kräftan och den bästa färska kräftan. Direkt kan det sägas att betygen är ganska svala och det finns ingen som får högsta betyget. Samtidigt finns det bara en som blir underkänd. Hyfsad jämn klass alltså, utan de där riktiga fullträffarna. Kilopriset varierar från ca 90 kronor till 450 kr. Flera av de billiga får fina betyg, så det är inte priset som är avgörande för kvaliteten. Både smak och doft skall vara angenäma för ett högt betyg.
Bäst bland de färska kräftorna blir Pandalus Färska Turkiska Kräftor. De får det näst högsta betyget, 4 av 5. Pandalus vinnare har stora, lättskalade kräftor. De upplevs som fullmatade och köttet är oftast fast och köttigt. Smaken är definitivt god och för 189 kr/kilot är detta bästa valet om man vill satsa på färska kräftor.
Vinnaren bland de frysta kräftorna heter Ullmo Frysta Kinesiska Vildfångade Jumbokräftor. Ullmos kräftor får betyget 3/5. De flesta i smakpanelen tycker att de smakar bra. Sältan är angenäm och färgen vackert röd. Priset ligger på 99 kr/kilot. Den enda kräftan som får betyget underkänd och som man skall akta sig för är Pandalus Frysta Spanska Vildfångade Kräftor. De är i princip oätbara och majoriteten av expertpanelen ger tummen ner.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP:s smakpanel har i ett stort test bedömt och poängsatt tio olika kräftförpackningar. Flera av kräftorna får toppbetyg och särskilt de kinesiska imponerar. De svenska får hyggliga betyg, medan de turkiska sågas rejält. De frysta kräftorna har tinats enligt instruktioner på förpackningen och de färska har förvarats i kylskåp med lag. Kräftorna har serverats med knäckebröd, vitt bröd, smör, västerbottenost, lättöl och vatten.

Två av kräftförpackningarna får högsta betyg; Pandalus, Stora vildfångade kräftor och Seacold Food, Kräftor jumbo. Pandalus kräftor kommer från Kina och kostar ca 80 kr för en förpackning på ett kilo. Smaken är mycket bra och konsistensen perfekt. Färgen på kräftorna är mörkt röda och de har en angenäm doft av kräfta och dill. Seacolds kräftor från Kina har en utmärkt smak och köttet är spänstigt.  Är lättöppnade och doftar ljuvligt av svensk insjö och dill.

Sämst i GP:s test av kräftor är Pandalus 20 vildfångade kräftor från Turkiet. Kräftorna är alltför salta och har mjukt och sladdrigt skal. Smakpanelen tycker att kräftorna ser sjuka ut och smaken är besk och oaptitlig. Storleksmässigt tillhör kräftorna de mindre i testet och det finns inget som motiverar en rekommendation.

Vinnare i det här testet

Sydsvenskan

Publicerad

Lagom till kräftpremiären har Sydsvenskan smaktestat 10 olika kräftförpackningar. Samtliga kräftor är frysta och tinades i rumstemperatur innan testet i ungefär 12 timmar. Priserna varierar mellan ca 70 kr per kg som billigast och 160 kr per kg som dyrast. De kräftor som presterar bäst kommer från Kina, men det finns även en svensk utmanare på topp 3.

Allra bäst är Ullmo, Vildfångade jumbokräftor från Kina som får Sydsvenskans högsta betyg. Ullmos kräftor kostar 79 kr för en förpackning på ett kilo och har en mycket god smak med fin konsistens. Kräftorna är lättskalade, smöret angenämt och färgen vackert röda. Testets tvåa Pandalus, Stora vildfångade kräftor från Kina får också det högsta betyget 5 poäng av 5 möjliga. Smakpanelens omdöme är enbart positiva. Fantastisk smak, gott smör och en perfekt konsistens. Priset ligger på knappt en hundring för ett kilo och är väl investerade slantar.

Trea i Sydsvenskans test är Lobster, Frysta svenska signalkräftor. De kommer i en förpackning på 500 gram och antalet kräftor ligger mellan 10-15 st beroende på storlek. Stora härliga klor och ypperlig smak. Men de är inte felfria, smöret är lite väl torrt och färgen ser lite dassig ut. Priset är höga 159 kr per förpackning och eftersom förpackningen endast är på 500 gram innebär detta ett kilopris på ca 320 kr.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har smaktestat 12 olika kräftsorter och hittat både guldkorn och riktiga bottennapp. Man har provsmakat både svenska och utländska kräftor, frysta och färska. Priserna skiljer sig en hel del åt. De dyraste kräftorna är färska och svenska, medan de billigaste är frysta och ofta då från Kina, Turkiet och Spanien.

Två kräftförpackningar får högsta betyg, fem getingar av fem möjliga; Smålandskräftan, småländska färska signalkräftor och Smålandskräftan, svenska färska havskräftor. De förstnämnda är enligt Expressen himmelskt goda och har ett fast kött med lagom sälta. Priset är höga 379 kr för 1 kg, men definitivt värt pengarna. Smålandskräftans havskräftor har en mycket god smak och konsistens. Denna förpackning är på 500 gram och kostar 149 kr.

I bottenträsket hittar vi två frysta förpackningar; Ullmo, vildfångade jumbokräftor från Egypten och Lobster, spanska jumbokräftor från Spanien. Ullmos egyptiska kräftor är ingen höjdare om du inte har en förkärlek för parfymerade kräftor med tvålsmak(!). Än värre är de spanska från Lobster. De smakar jäst vin och går direkt ner i soppåsen.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Kvällstidningen Aftonbladet har i samarbete med testföretaget WiseGuide smaktestat årets kräftor, både frysta och färska. Smakpanelen består av en erfaren grupp krögare och matexperter. Några namn som sticker ut är exempelvis Amir Kheirmand, Sveriges mästerkock 2014 och Christian Sjödin, köksmästare på Den Gyldene Freden. Gruppen har haft ett stort urval, hela 20 st olika kräftförpackningar har testats och de inhemska kräftorna får högst betyg.

Bäst i test enligt Aftonbladet är Svensk Kräfta, färska svenska signalkräftor, jumbo. Priset ligger på saftiga 449 för ett kilo, men för dessa välinvesterade slantar får du en kräfta med riktig god smak och bra balans mellan dillsmak och sälta. Både kött och skal håller hög kvalitet. Smakpanelen gillar speciellt kräftornas generösa klor och ger höga betyg för färg, utseende och storlek. Klart bäst!

Många av de testade kräftorna får hyggliga betyg och nio av dem får betyget tre plus av fem möjliga. En av dessa är Lobster, frysta svenska signalkräftor. Smakpanelen anser att detta är de bästa frysta kräftorna och tycker att smaken är god med bra sälta. God doft, aptitligt utseende och lagom storlek är några av de bättre omdömen denna kräfta får.

Två av kräftförpackningarna får underkända betyg. Ullmos frysta kinesiska vildfångade jumbokräftor har en fin färg, men utöver detta är de en bevikelse. Smaken är tråkig och menlös. Ullmos kräftor är svårskalade och köttet håller dåligt ihop. Ingen höjdare! Men allra sämst är Lobsters färska svenska småländska signalkräftor. Den kräftan får en röd varningslampa och smaken är obehaglig enligt smakpanelen.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"