Kräftorna som är bäst i test 2024
När augusti närmar sig står en av de absolut svenskaste traditionerna för dörren: kräftskivan. Bjud in vänner och familj på en härlig fest, men se först till att du köper riktigt bra kräftor! Här får du kräftorna som är bäst i test.
- Ursprungsland.
- Om de är färska eller frysta.
- Innehåll.
- Smak och övriga egenskaper.
Lorenkräftan är färska svenska signalkräftor med källvattenlag från ett litet kräftkokeri i Småland. De fiskas i Vättern och andra intilliggande sjöar och tillreds för hand med källvatten från sjön Loren. Receptet innehåller vatten, krondill, salt, socker och porter.
I Aftonbladet Plus nya kräfttest utsågs dem till testvinnare och en riktig guldkräfta. De fick toppbetyget 5 av 5. Kräftorna beskrivs som djupt röda och glansiga med jämn och stor storlek. Både stjärtar och klor var matiga och tuggmotståndet lagom. Det var en fin balans mellan sälta och sötma och en härlig dillsmak.
De kom även på första plats i ett äldre test hos Aftonbladet Plus, där de fick betyget 4 av 5. Kräftorna beskrivs som glansigt röda och lagom stora med välmatade klor, fast kött, god dillsmak och lagom sälta. Dock var de testet dyraste.
Vi har valt att rekommendera Pandalus – Färska kräftor från Turkiet. De färska kräftorna är kokade i en lag av vatten, krondill, salt och socker. De är lättskalade och välmatade och kommer från de turkiska bergsjöarnas rena vatten. Förpackningen innehåller 16-18 stycken.
I ett nytt test hos Aftonbladet Plus från 2024 fick de betyget 5 av 5 och kom på en välförtjänt andra plats. Enligt testpanelen har kräftorna små klor med trevlig färg, en bra storlek på stjärten och är jämnstora. Någon tyckte att kräftorna var goda med mycket smak och en annan gillade den fasta och fina konsistensen. På det hela beskrivs de som höjdarkräftor där du för mycket för pengarna.
I ett test hos Aftonbladet från 2023 kom de på andra plats med betyget 4 av 5. Enligt testet hade de en vacker klarröd färg med en fin och fast konsistens. Smaken var fin och mild med dillarom och en bra balans mellan sött och salt.
- Butiker & priser
AG. Bergfalk Svenska signalkräftor är kokta i riklig krondill enligt varumärkets recept som gått i generationer. De burfångas i svenska insjöar och har bra med kött.
Detta är kräftor som under flera år placerats bra på test hos Bäst-i-test.se. I det nya testet där både frysta och färska kräftor var med, utsågs de till bäst i test. De beskrivs som utsökta och testets vackraste kräftor – röda, medelstora och med stora klor. Lagen var perfekt balanserad med mycket smak av dill.
I ett test från 2023 kom de på andra plats och blev bästa premiumval. Enligt dem hade kräftorna tydlig smak av dill med stora klor och välsmakande kött.
- Butiker & priser
Pandalus – Extra stora kräftor från Turkiet är kokta och frysta kräftor. De är kokade i en lag av vatten, krondill, salt och socker, enligt svenskt recept. De är lättskalade och välmatade från de turkiska bergsjöarnas rena vatten. För bäst resultat ska du tina upp dem i obruten förpackning i kylskåp under två dygn. I paketet ingår cirka tio stora kräftor.
I ett test hos Aftonbladet från 2023 fick dem betyget 3 av 5 och utsågs till bästa frysta kräftorna. Enligt testet är dem stora, mjuka och lättskalade. De är välmatade och har ett mumsigt kött. Dock saknades både dill och sälta.
- Butiker & priser
Vi har utsett Vätterkräftor från Kräftkungen till bäst i test. Kräftorna kommer uteslutande från Vättern och det rena vattnet gör att de håller både en hög kvalitet och en god smak. Deras kräftor kokas enligt eget recept i det egna kokeriet i Jönköping. Receptet har enligt dem själva den perfekta balansen mellan smakerna och enligt nöjda kunder är detta ”Sveriges godaste kräftor”.
I ett test hos Aftonbladet Plus från 2022 fick dem betyget 4 av 5 och blev testets klara vinnare. Av deras jury beskrivs dem som snygga, klarröda kräftor med fantastiska klor. Smaken är god och köttets konsistens i både klor och stjärtar är bra. Någon hade önskar lite mer dillsmak och sälta, men de andra i juryn hade kräftorna som sina favoriter.
- Butiker & priser
Fiskeriet – Signalkräftor är kokta kräftor i en lag bestående av vatten, krondill och salt. De kommer i en förpackning på 1000 gram.
När Aftonbladet Plus gjorde sitt årliga kräfttest kom dessa på delad tredje plats med betyget 4 av 5. Enligt panelen har de en fin stjärt, vacker färg och trevlig konsistens. Vissa upplevde att sältan tog över medan andra särskilt uppskattade den kraftiga sältan.
I ett test hos Aftonbladet från 2023 kom kräftorna på tredje plats med betyget 3 av 5. Enligt testet var de vackert ljusröda till färgen och hade jämn storlek. De hade en bra konsistens och fin smak med bra sälta.
- Butiker & priser
Köpguide kräftor
Kräftor har man ätit i Sverige åtminstone sedan slutet av medeltiden, men var till en början något som bara överklassen njöt av. I slutet av 1800-talet spred sig skaldjuret längre ner i klasserna, och under början av 1900-talet började det talas om kräftkalas. Ett tag fiskades det så mycket kräftor i Sveriges sjöar att det fick sättas upp rejäla begränsningar för när det var tillåtet med kräftfiske. Kräftperioden började i början av augusti och firades med en rejäl fest! Traditionen lever trevligt nog vidare, trots att det idag inte finns samma begränsningar för när det är tillåtet att fiska kräftor. Havskräftor och signalkräftor från bland annat Egypten, Kina och Turkiet går att få tag i året runt!
Kräftor - en blandning av sött och salt
Hur en riktigt bra kräfta ska smaka är förstås individuellt, men den bör ha en bra balans mellan sötma och sälta, vara fullproppade av kött och ha en trevlig konsistens. Somliga gillar att sörpla lagen och smöret ur kroppen medan andra nöjer sig med köttet som finns i stjärten och klorna. Den riktiga entusiasten ger sig till och med på hjärnan!
Räkna på 1/2–1 kg kräftor per person!
Hur mycket som går åt beror förstås på hur kräftglada festgästerna är, men en måttstock är att köpa minst ett halvt kilo kräftor per gäst. Är det stort fokus på tillbehören kan det räcka med mindre, men om många vill frossa ordentligt i just kräftor kan det vara bra att ta i och köpa minst ett kilo per person.
Hanteringen avgör hållbarheten
Frysta kräftor har lång hållbarhet, förutsatt att de frysts kort inpå kokningen. Att äta kräftor som varit frysta i ett år är inga konstigheter! Efter ett år börjar däremot smaken förändras; de kan bli torra och tråkiga, men inte farliga att äta. Färska kräftor ska man vara försiktigare med; kräftor som säljs över disk och inte i förpackning bör ätas inom tre dagar. De går förstås att frysa in, men eftersom de inte blev infrysta direkt inpå kokningen kan smaken och konsistensen påverkas något.
Börja tina kräftorna i tid!
Om du ska bjuda på kräftor som varit frysta får du förstås inte glömma dem i frysen. De kan med fördel läggas i kylen redan två dagar innan festen. Om du vill ge dem mer smak går det alldeles utmärkt att låta de tinade kräftorna vila i en egenkokad lag ett par timmar innan servering. Men tina inte kräftorna i lagen! Snabbtinas de i vatten tappar de en del av sin goda smak.
Läs också: Test av sill
Några experttester vi har läst
Här är experttester som vi har baserat vårt sammanställande test på. Testet uppdateras kontinuerligt när det presenteras nya tester, omdömen och recensioner.
Bäst-i-test.se (2024)
Bäst-i-test.se har under flera år testat frysta och färska kräftor från populära varumärken. I år testade de sex olika. De lät en testpanel äta kräftorna för att sedan jämföra egenskaper som smak, konsistens och skal.
Bäst i test blev AG. Bergfalk Svenska signalkräftor, som fick toppbetyget 5 av 5. De beskrivs som väldigt goda och vackra med mycket smak av dill. På andra plats kom Pandalus Färska Kräftor från Turkiet – Extra Stora, som fick betyget 4,5 av 5. Enligt testet hade de stora stjärtar och klor och en välbalanserad lag. På tredje plats kom Fiskeriet Medium Kräftor Turkiska som fick betyget 3,5 av 5. De var goda, lätta att skala och hade en trevlig lag.
Aftonbladet Plus (2024)
Aftonbladet Plus testar varje år frysta och färska kräftor. I år testade man 18 sorter och juryn bestod av åtta personer som testade kräftorna blint. Kräftorna serverades enligt instruktioner på förpackningen och utan tillbehör.
Bäst betyg fick de som kom färska. På första plats med betyget 5 av 5 kom Lorenkräftan – färska svenska. Kräftorna beskrivs som djupt röda och glansiga med rejäl storlek och matiga klor och stjärtar. På andra plats med betyget 5 av 5 kom Pandalus Seafood – färska från Turkiet. Enligt panelen hade de en fast och fin konsistens och mycket smak. Här får du dessutom mycket för pengarna. På delad tredje plats med betyget 4 av 5 kom Fiskeriet – färska från Turkiet, Smålandskräftan – färska svenska signalkräftor och Fiskeriet – färska svenska signalkräftor. Testets bästa frysta blev Neptunus Fish and Seafood – frysta från Spanien som fick betyget 3 av 5. Enligt panelen hade de en vacker röd färg, stora klor, långsmal stjärt och kraftig överkropp.
Aftonbladet Plus (2023)
Aftonbladet Plus har testat frysta och färska kräftor. Juryn bestod av fem personen som testade kräftorna blint.
Bäst i test blev Lorenkräftor som fick betyget 4 av 5. De beskrivs som glansigt röda och lagom stora med stora klor, fast kött och god dillsmak. På andra plats kom Pandalus – Färska kräftor från Turkiet med betyget 4 av 5. Enligt testet är det vackert klarröda med en fin och fast konsistens, mild smak, härlig dillarom och välbalanserad sälta och sötma. På delad tredje plats kom Pandalus – Extra stora kräftor från Turkiet, Fiskeriet – Signalkräftor, AB C food, Ullmo – Bergsjökräftor Large och Pandalus – Färska kräftor från Turkiet extra stora.
Bäst-i-test.se (2023)
Bäst-i-test.se har under flera år testat frysta och färska kräftor från populära varumärken. Kräftkungen Svenska Signalkräftor utsågs till bäst i test och beskrivs som så goda att man glömmer bort tillbehören. På andra plats kom AG. Bergfalk Svenska signalkräftor som utsågs till bästa premium. Enligt testet har de en tydlig smak av dill med stora klor och välsmakande kött. På tredje plats kom Ullmo Färska Bergsjö Kräftor Kokta med öl, som är små turkiska kräftor med god smak.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Man brukar räkna med på 1/2–1 kg kräftor per person.
-
Vanliga tillbehör är baguett, västerbottenpaj, ostar och kex.
-
Vi har valt att utse Lorenkräftan till kräftorna som är bäst i test. De blev testvinnare hos Aftonbladet Plus och har en fin färg, matiga klor och stjärtar och lagom tuggmotstånd.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Lorenkräftan – färska svenska
- Bästa färska : Pandalus – Färska kräftor från Turkiet
- Bästa signalkräfta : Bergfalk Svenska signalkräftor
- Bästa frysta : Pandalus – Extra stora kräftor från Turkiet
- Bästa balans : Kräftkungen Vätterkräftor
- Bra val : Fiskeriet – Signalkräftor
- Kräftor - en blandning av sött och salt
- Räkna på 1/2–1 kg kräftor per person!
- Hanteringen avgör hållbarheten
- Börja tina kräftorna i tid!