HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
julskinka - Bäst i test

Test av julskinka

26 ST PRODUKTER TESTADE

kläder & skor uppdaterad 2:e December, 2020, Baserad på 17 experttester.

Många är vi som anser att julskinkan är det absolut viktigaste på julbordet. I Sverige går det under julen åt i snitt 1 kilo julskinka per person, och det finns ett enormt utbud att välja bland!

Jag kan allt om julskinka – ta mig direkt till testvinnaren!

Skinkan har länge haft en avgörande roll på julbordet – och en avgörande roll överhuvudtaget, matmässigt sett. Grisen har länge varit det viktigaste djuret i den svenska bondehushållningen, men det har inte alltid varit just skinkan som haft en huvudroll på julbordet. Det var faktiskt revbenen som länge hade den rollen – det ansågs lyxigare än skinkan, salt fläsk åt man ju under hela resten av året! Att äta den som vi gör idag, kokt, är dock relativt nytt; det har gemene man bara gjort sedan 1800-talet. Revbensspjäll har för många fortfarande en självklar plats på julbordet, även om de numera har blivit nedknuffade från rampljuset av en vackert garnerad och pampig julskinka.

Förkokt eller inte?

Innan julskinkan hamnar på julbordet har den rimmats (legat i en saltlag), kokats eller ugnsbakats och sedan griljerats. Det går att köpa julskinka som är både förkokt och redan griljerad, så du väljer själv hur mycket tid du vill lägga på att få till din egen julskinka. Att griljera skinkan själv tar inte lång tid, och det sprider en härlig väldoft i hela hemmet! Om inte julstämningen redan infunnit sig gör den det definitivt med doften från griljeringen.

Griljera för smak och doft!

Det finns förstås ett näst intill oändligt antal sätt att griljera sin julskinka på, men det mest klassiska är att stryka på en blandning av senap, ägg och ströbröd på skinkan innan den körs en kort stund i ugnen. Skinkan bör vara helt avsvalnad innan du griljerar den, och tänk på att den vid det här laget redan är helt färdigtillagad – låter du den står för länge i ugnen blir den torr! Placera den i nederdelen av ugnen och griljera tills skinkan fått fin färg, det brukar räcka med tio minuter.

Receptförslag:

Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop 2 äggulor med 1 dl senap av valfri sort (gärna grov, och du kan blanda olika sorters senap om du är rädd att det ska bli för starkt) och 1 msk socker eller honung. Pensla den jämna smeten över hela skinkan och sikta sedan över ströbröd. Ställ den i ugnen och låt den stå i ungefär tio minuter.

Vill du testa nån annan spännande griljering? På Ica’s hemsida finns massor av roliga varianter!

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Scan Gourmet Julskinka

Testresultat
Aftonbladet Plus 2020,    Aftonbladet Plus 2019,    Aftonbladet Plus 2018,    Bäst-i-test.se 2017,    Aftonbladet Plus 2017,    Allers 2016,    Expressen Mitt Kök 2016,    Allers 2015,    Chark-SM 2014
Balanserad smak Svenskt kött
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi här på Test.se har valt att rekommendera julskinkan Gourmet från Scan. Scan beskriver Gourmet som en lyxigare julskinka som framtagits med extra omsorg. Den är specialskuren och utan buljong, samt färdigkokt. Genom att man själv griljerar skinkan sprids den juliga doften av nytillagad julskinka i hemmet. Julskinkan är givetvis tillverkad av kött från svenska gårdar.

Visa hela texten
Ursprungsland:
Sverige
Ingredienser:
Skinka (90 %), vatten, salt, druvsocker, antioxidationsmedel E301, konserveringsmedel E250.

Köp den till detta pris idag:

Klicka för pris
Inga abonnemang Fri frakt över 750kr

Vi rekommenderar också:

ICA Julskinka

Testresultat
Aftonbladet Plus 2020,    Aftonbladet Plus 2019
Ursprungsland:
Sverige
Ingredienser:
Skinka av gris (92%), salt, druvsocker, antioxidationsmedel E301, konserveringsmedel E250. Av innehållet är ca 20% spad.
Visa alla specifikationerna

Svea Lantkött Färdigkokt Julskinka utan svål (Lidl)

Testresultat
Mitt Kök 2019,    Aftonbladet Plus 2018
Ursprungsland:
Sverige
Ingredienser:
Skinka (92 %), salt, druvsocker, antioxidationsmedel, konserveringsmedel.
Visa alla specifikationerna

Svea Lantkött Färdigkokt Julskinka med svål (Lidl)

Testresultat
Mitt Kök 2019,    Aftonbladet Plus 2018
Ursprungsland:
Sverige
Ingredienser:
Skinka (90 %), salt, druvsocker, antioxidationsmedel, stabiliseringsmedel, konserveringsmedel.
Visa alla specifikationerna

ICA I Love Eco Julskinka

Testresultat
Mitt Kök 2019,    Aftonbladet Plus 2017
Ekologisk
Ursprungsland:
Sverige
Ingredienser:
Skinka av gris med svål 85%*, vatten, salt, socker**, antioxidationsmedel (natriumaskorbat), konserveringsmedel (natriumnitrit). Från djur som är födda, uppfödda, slaktade, styckade och beredda i Sverige. *KRAV-ekologisk ingrediens. **Ekologisk certifierad ingrediens.
Visa alla specifikationerna

Julskinka - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Glögg

UPPDATERAD 12:e December, 2019

Julmust

UPPDATERAD 11:e December, 2019

Pepparkakor

UPPDATERAD 3:e December, 2019

Julöl

UPPDATERAD 11:e December, 2018

Plastgranar

UPPDATERAD 20:e November, 2018

Experttester vi läst (17st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet Plus har testat 19 olika färdigkokta julskinkor i det årliga smaktestet. Alla skinkor som testades innehåller 100% svenskt kött. Bäst i test blev, återigen, Scan Gourmet. Denna skinka har placerat sig mycket högt i jämförande tester de senaste sex åren, och vunnit flera tester. Juryn gillade både skinkans utseende och smak. Skinkan har tydlig sälta med nötiga aromer med lagom torr konsistens. 

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

17 olika sorters julskinka har blivit testade i Aftonbladets årliga test. Bäst i test blir Scan Gourmet, den känns verkligen lyxig och den har en perfekt kombination av sälta, saftighet och torrhet. Den är alla i testpanelens favorit. På andraplatsen är Garants ekologiska julskinka. Den har en bra konsistens och balanserad konsistens mellan saftighet och torrhet. Smaken är god och den har en fin sälta. Tredjeplatsen delar flera julskinkor, men den som presenteras på plats tre är ICA’s kokta julskinka utan svål. Den har en fin fettkappa, ganska hög sälta och är god. Men den är lite åt det sega hållet vilket drar ner betyget.

Vinnare i det här testet

Mitt Kök

Publicerad

Mitt Kök har testat 13 olika kokta julskinkor. Bäst i test blir Lidl’s Svea Lantkött, färdigkokt utan svål. En saftig söt men salt julskinka som får högsta betyg. Den är helt perfekt enligt testpanelen. På delad andraplats, betygsmässigt har vi 4 olika julskinkor, alla med betyget 4/5: ICA I Love Eco ekologisk kokt julskinka, Garant kokt julskinka med svål, ICA klassisk kokt julskinka utan svål och Svea Lantkött ekologisk julskinka med svål. Vi har noga granskat resultatet och utser Svea Lantkött ekologisk julskinka med svål till andraplatsen. Den saknar lite sälta men är annars en fin, saftig julskinka med god doft och smak. På tredjeplatsen kommer ICA I love Eco, Ekologisk kokt julskinka. Den har ett fint utseende, lätt att skära fina skivor och har en perfekt sälta.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet Plus har testat årets julskinkor, och det rådde en del delade meningar om vinnaren! Säkert är i alla fall att en bra julskinka inte behöver vara dyr.

Det gick hett till när testets vinnare skulle utses. Fyra av fem jurydeltagare hade samma favorit: Svea Lantkötts julskinka utan svål, men den femte jurymedlem tyckte inte alls om den! Hur som helst, majoriteten vinner, och vinnaren är därmed julskinkan utan svål från Svea Lantkött. Skinkan hyllas för både konsistens och smak.

Andraplatsen går till Scans Gourmet-skinka. Det är en riktigt vacker skinka som dessutom smakar väldigt bra! Den har ett fint tuggmotstånd och alla i juryn gillar smaken, även om ingen har den som favorit. En solklar två!

Testets tredjeplats har julskinkan med svål från Svea Lantkött kammat hem! Den är lite sned, men har bra konsistens och smakar som julskinka ska smaka!

Vinnare i det här testet

Mitt Kök

Publicerad

Mitt Kök har testat julskinkor, och favoriten 2018 är Coops färdigkokta julskinka. Den har en färg som går åt ett trevligt, mörkrosa håll och lagom mycket fett. Konsistensen är fast och skinkan har en fin saftighet. Smälter i munnen!

Tre skinkor delar på andraplatsen, men vi på Test.se har valt att lyfta fram Favorit Vår allra bästa julskinka från City Gross och Änglamark ekologisk kokt julskinka.

Skinkan från City Gross har en fast men saftig konsistens och är vacker att se på. Den har en fin, jämn fördelning mellan sötma och sälta och gick hem hos de flesta i testpanelen.

Änglamarks skinka är saftig och lätt att tugga. Den känns vällagad och mustig med fin sälta och eftersmak. Den är dessutom vacker att se på med vacker marmorering och en väl avvägd svålrand.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Många anser att ett julbord inte är komplett utan julskinka, och Aftonbladet Plus testpanel håller med! De har testat 19 olika färdigkokta julskinkor, och det är väldigt få som inte duger något till alls. Men självklart fanns det ett par favoriter!

Bäst i test blev Scan Gourmet Julskinka. Testpanelen var faktiskt helt enig – alla gav den en femma i betyg! Gourmet är vacker och har en perfekt fettrand. Sältan är bra och inte för saftig; köttet nästan smälter i munnen! ”Det här är en riktig superskinka”, löd en av kommentarerna!

Näst bäst var en annan julskinka från Scan: den av rapsgris. Den var en lika självklar tvåa som Gourmet-varianten var etta. Den är jämn och fin, välmarmorerad och riktigt god. Den är eventuellt aningen blek, men det kompenseras av perfekt sälta och en alldeles lagom saftighet.

Testets tredje bästa skinka är en ekologisk sådan: Ica I Love Eco Julskinka. Skinkan ser naturligt fin ut med sin fina fettkappa och köttet har en fin färg. Den är god med mycket bra sälta, men är aningen blöt och mjuk.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Bäst-i-test har testat julskinka, och bäst anser de att Scan Gourmet är. Testarna tycker att den efter griljering ser ut att komma direkt från charkdisken snarare än från massproduktion, och smaken är fyllig och präglas av sälta. Skinkan är lättuggad, saftig och har en välbalanserad fettrand.

Näst bäst anser testpanelen att Änglamarks ekologiska julskinka är. Den har en näst intill perfekt skinksmak och både smakar och luktar som en julskinka bör. Det finns en fin balans mellan sötma och sälta, och skinkan är fuktig utan att falla isär. Den får pluspoäng för de ekologiska märkningarna.

Tredjeplatsen i testet går till Garants kokta julskinka. Den ser lite trist ut till att börja med, men när den väl fått sin senapsskrud lyfter den rejält. Den är fastare i konsistensen är de två skinkorna ovan. Det är inte oaptitligt, men kräver lite mer tuggarbete. Salthalten är alldeles perfekt och skinkan smakar gott både för sig själv och på en smörgås.

Vinnare i det här testet

Expressen Mitt Kök

Publicerad

Kokt och griljerad julskinka är nästan ett måste på julbordet, men vilket märke är godast. Mitt Kök/Expressen har testat 14 olika julskinkor och bäst i test blev Favorit från City Gross. Skinkan är fin, röd - lite mörkare färg med svål, men ser nästan lite torr ut. Tråkigt utseende med senor - som en gris man skulle haft på bakgården förr (äkta liksom). Konsistensen är dock bra och saftig, dessutom smakar den mycket gott! Inte för salt, tar för sig i smaken men på ett mycket trevligt sätt. På testets andraplats hamnade Scan Gourmet som har en jättefin rosa färg, utan svål. Konsistensen är dock lite slamsig och halkig. Bra smak med en bra avvägning mellan sälta och sötma. Kort sagt, smakar den klassisk, äkta skinka. Sist, men inte minst, hamnade Ugglarps julskinka på tredjeplats. Denna skinkan ser lite blek och tråkig ut, men det är ett plus att svålen är kvar. Konsistensen är geléaktig, men den smakar gott och saltigt. Saknas dock lite krydda. Här finns bra tuggmotstånd, dock är det lite väl mycket svål och skinkan är rätt senig.

Vinnare i det här testet

Allers

Publicerad

Kokt och griljerad julskinka är en klassiker på julbordet. Men vilket märke har egentligen den godaste? Allers testpanel har testat och betygsatt 22 förkokta julskinkor. Samtliga skinkor i testet är färdigkokta och redo för att griljeras hemma. Man har också testat rökt skinka, med och utan svål, samt ekologiska julskinkor. Scan gör överlag goda julskinkor, visar testresultatet. Gourmet är julskinkan som var allra godast i år - den var väldigt saftig och gav en bra sälta. Den smakar precis som den ska! Även på andraplats hamnade Scan med sin färdigkokta julskinka. Skinkan smakar precis som den ska göra med bra sälta. Däremot kunde den eventuellt varit något saftigare. Coops julskinka från egna märket Xtra smakar också som en klassisk julskinka med bra sälta och fin konsistens. Den är lätt att tugga och smakar gott helt enkelt.

Vinnare i det här testet

Allers

Publicerad

Allers har provsmakat 23 kokta skinkor som blivit inköpta i de största dagligvarubutikerna. Provsmakningen utfördes som ett blindtest och till provsmakarna – som bestod av sju personer – serverades skinkorna tunt skivade utan något tillbehör utöver vatten. Skinkorna har blivit betygsatta från 1 (sämst) till 5 (bäst). Två av skinkorna fick 5 i betyg – Scan Gourmet Färdigkokt och Ugglarps Färdigkokt. Scans skinka var den som smakade bäst, det var så en riktig julskinka skulle smaka! Skinkan var både vacker och fin i såväl smak som utseende. Den smakar nykokt och riktigt smälter i munnen. Ugglarps skinka var saftig och god, rökig smak. Den smakar kanske inte en klassisk julskinkssmak, men om man gillar rökt smak är detta en fullträff. Ingen av dessa två skinkor fick några negativa omdömen från testpersonerna. Sedan fick skinkan Favorit Färdigkokt 4 i betyg. Det var en god och smörig skinka med fin konsistens. Skinkan var saftig och hade bra sälta, men den var lite stum i konsistens.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Tidningen Aftonbladet har provsmakat och testat 18 olika julskinkor. Det finns både fullpoängare och bottennapp i testet. Testvinnaren är ny sedan förra året, då Svea Lantkötts julskinka med svål segrade.

Blindtestet visar att den nya vinnaren heter Garant Julskinka.(Willys och Hemköp) Betyget blev 5 pluspoäng av 5 möjliga. Panelen var helt enig och man gillade den milda och behagliga smaken samt dess angenäma utseende. Denna julskinka har också begåvats med ett överkomligt pris, 59,90 kr/kg.

Fyra andra julskinkor som får höga betyg är Svea Lantkötts julskinka(Lidl), Ica Julskinka, Scan Julskinka och Scan Julskinka från rapsgris. Lidls julskinka smakar som julskinka skall göra och har fint kött. Icas julskinka har perfekt sälta och är bra kryddad. Scans julskinka är snygg, men något torr. Scans lyxmodell från rapsgris delar juryn. Några anser den vara bäst medan andra anser den vara medelmåttig. Denna julskinka är dessutom dubbelt så dyr som testvinnaren.

Två julskinkor som får varningstriangel och ett underkänt betyg är Ica I love Eco och Citygross julskinka. Den förstnämnda är en ekologisk julskinka som tyvärr doftar unket och har ojämn fettrand samt grova senor. Citygross julskinka har stora problem med plastig konsistens och konstig smak. Betyget för dessa två bottennapp blir 1 plus av 5 möjliga.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Kvällstidningen Expressen har testat 12 färdigkokta julskinkor och betygen varierar stort. Dock får vi inga fullpoängare denna gång utan får nöja oss med två julskinkor som orkar med näst högsta betyg. Priserna varierar mellan som billigast 49,90 kr/kg till som dyrast 169 kr/kg. Men man skall definitivt inte tro att dyrast är bäst, utan de billigare varianterna levererar minst lika bra smakmässigt.
Bäst bland årets färdigkokta julskinkor blir den mycket prisvärda Garant Kokt Julskinka med svål. Priset är överkomliga 54,90 kr/kg och smaken är väl avvägd. Skinkan har vacker färg och marmoreringen håller hög klass. Betyget blir starka 4 getingar av 5 möjliga.
Näst bäst med samma betyg som testvinnaren är Tulip Ugglarps Färdigkokt, lättrökt, svålfri. Smaken är angenäm och sältan alldeles lagom. Trots att skinkan inte har svål, så är den saftig och har bra konsistens. Priset är något höga 84,90 kr/kg.
Fyra julskinkor hamnar på delad tredjeplats om man går efter betygen. Billigast av dessa är Lidl Svea Lantkött som är en bra skinka med balanserad sälta. Ica Julskinka Kokt har god smak, men lite tråkigt utseende. Scan Kokt Svensk Rapsgris är en favorit för vissa, men något torr för att orka med ett högre betyg. Garant Kokt Ekologisk Skinka med svål får en stark trea för sin milda smak och fasta konsistens.

Vinnare i det här testet

Chark-SM

Publicerad

Chark-SM avgörs vartannat år och man utser de bästa charkuterivarorna i varje enskild klass. Medaljerna som ges av Chark-SM är en kvalitetsstämpel som innebär att produkten har bra egenskaper i allt från smak till utseende. Får charkvarorna en guldmedalj betyder det att produkten har ypperlig kvalitet och den som är allra bäst belönas med utmärkelsen ”Svensk Mästare”.
Den 30 oktober 2014 korades Sveriges bästa julskinka och för att vinna denna utmärkelse ville juryn gärna ha en julskinka med karaktär i smaken och med tydlig skillnad från vanlig kokt skinka. Julskinka skall vara jämn och fin med rosa färg och hålla ihop när man skall dela den. Vidare uppskattas om den är mör och saftig. Balansen mellan sälta och sötma är också av yttersta vikt.
Allra bäst blev för andra gången i rad Scan Julskinka på rapsgris. I konkurrens med många andra riktigt bra julskinkor vann man med juryns motivering ”En fulländad julskinka med bra julskinkekaraktär”. Två övriga julskinkor som får guldmedalj är Gudruns Julskinka Färdigkokt och Scan Gourmet Julskinka.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP:s konsumentpanel provade färdigkokta julskinkor och det blev en ekologisk vinnare – Garant. Den väckte mest positiva reaktioner hos panelen och fick därför högsta betyg. Garant smakar gott och lite rökt, den luktar dessutom gott och är lagom salt. Men både sälta och konsistens skilde kraftigt mellan skinkorna åt. Tre av dem – Nybergs deli, X-tra och ”Julskinka från en gård nära dig” - innehåller den kritiserade tillsatsen fosfater, E450 eller E451. Den används för att binda vatten som sprutas in i skinkan för att dryga ut den och göra den saftigare. Samtliga skinkor i testet innehåller konserveringsmedlet natriumnitrit (E250) som ger ökad hållbarhet och dessutom ger skinkan dess rosa färg. Utöver dessa E-ämnena, finns även fler som gör att skinkan ser ut och smakar som den gör. Tre av skinkorna i testet – Änglamark, Garant ekologisk och Scan ekologisk – har EU:s märke för ekologisk mat, det så kallade EU-lövet. Detta märket innebär bland annat att djuren får ekologiskt foder, inte ges antibiotika i förebyggande syfte och har möjlighet att gå utomhus under den varma delen av året. Svenska Krav ställer hårdare krav än EU och detta innebär att skinkorna bland annat inte får innehålla nitrit – som leder till kortare hållbarhet och en gråaktig färg. Krav har också strängare regler för djurhållningen – grisarna ska bland annat ha möjlighet att gå ute året runt. Dessa kravmärkta skinkorna är sällsynta i handeln, de utgör mindre än 0,1 procent av den totala försäljningen. Bäst i test är Garant ekologisk som är ekomärkt med EU-lövet. Den innehåller 94 procent skinkhalt och smakar gott. Den är saftig, lite rökig och lagom salt.Garant luktar dessutom gott och har en fast, men mör konsistens. På testets andraplats hamnade Scan julskinka. Den innehåller 90 procent skinka, har lagom med svål och lagom tuggmotstånd. Den smakar riktigt gott och har en lätt, fruktig doft. Den kan kännas lite torr i konsistensen. Sist, men inte minst, gick tredjeplats till Scan Ekologisk. Skinkhalten är 91 procent, den är saftig och god med insprängt fett. Skinkan har en mjuk, fin konsistens och lagom mycket svål. Den kunde dock varit lite mindre salt, samt att den luktar lite ”burkigt”.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet Söndag har testat 20 av årets julskinkor och bäst i test blev en nykomling som ”kom, åts och segrade”. Man smakade på samtliga skinkor i ett blindtest – deltagarna visste endast att samtliga skinkor är från svenska gårdar. Urvalet består enbart av kokta julskinkor färdiga för griljering, som är den variant som det säljs mest av. Bäst i test blev Lidls julskinka med svål. Samtliga testpersoner utsåg den som solklar vinnare med nästan uteslutande positiva omdömen. Skinkan smakade mycket gott med mild sälta, naturligt fint utseende med bra fettkappa, mjuk och saftig konsistens. Den känns helt enkelt som en fin och gedigen julskinka. ”Lite lös i hullet, men läckert inbjudande”. Havor Gotländsk Gårdsgris blev också en favorit hos panelen och en delad silvermedaljör i testet. Skinkan är klassisk, mild, lite nötig och har en fin smak. Den ser naturlig ut. ”bredare än övriga skinkor, med en vacker färg”. Ica Selection Gårdsgris levererade också en skinka som räckte till en delad silverplats. Skinkan är lite torr, men god. Den hade naturligt insprängt fett och fin fettkappa. Bra tuggmotstånd, en gedigen och bra julskinka hel enkelt. ”Inget intagande utseende, något man skulle täcka över med mycket griljering. Detta är en julskinkornas Barbara Cartland, en åldrad kronjuvel”.

Vinnare i det här testet

Sydsvenskan

Publicerad

Sydsvenskan har testat åtta julskinkor och testpanelen kunde konstatera att den billigaste av skinkorna nästan smakade lika bra som den dyra. Den allra godaste julskinkan är oftast den som man lagar och griljerar själv, eftersom den då blir som man själv vill. Om man räknar bort den hemlagade julskinkan, är det flera av butikernas egna skinkor som får högst betyg. Scans julskinka blev bäst i test. Skinkan är av svensk rapsgris och kostar omkring 120 kronor per kilot. Den smakar utmärkt med en fin grissmak. Det är precis som att skinkan kokats i en smakrik lag. Den ser bra ut, har bra fettmängd, smakar gott och blir därför den bästa köpskinkan i testet. Coop Änglamarks ekologiska julskinka har också fått höga betyg. Skinkan kommer från en Krav-certifierad svensk gård och kostar ca 150 kronor per kilo. Smaken har lite lagom av allting – sälta, saftighet och fett. Dock ansåg testpanelen att smaken hade lite kort livslängd i munnen, den följer inte med hela vägen. Man behöver inte heller arbeta med käkarna när man äter skinkan, vilket vissa anser vara en nackdel. Sist, men inte minst, hamnade Nettos Julskinka Tulip på tredjeplats. Detta är den billigaste skinkan i testet med ett pris på drygt 40 kronor per kilo. Skinkan smakar mycket salt, men är samtidigt saftig och fin. Testpanelen ansåg att konsistensen var godkänd och den ser lite anonym ut.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

För många av oss finns bara ett måste när julen närmar sig, julskinkan, och nu har Sveriges i särklass grisigaste mästerskap avgjorts. Under årets Chark-SM utsågs den bästa julskinkan – Scans Julskinka av Rapsgris. Hemligheten? Rapsolja. Av de 18 bidrag som nådde upp till en så god standard att de fick medalj, så var det fyra julskinkor som stack ut lite extra och fick den allra ädlaste valören. Men som i alla SM finns bara en enda vinnare, i det här fallet var det Scans skinka som hade det där lilla extra, enligt Chark-SM:s jury.  Mästerskapet arrangeras av SIK, institutet för livsmedel och bioteknik, tillsammans med organisationen Kött- och charkföretagen. I SM spelar inte produktens pris någon roll. Utan de bedöms efter ät-kvalitet. Alla de bidrag som fått guldmedalj har uppfyllt alla kriterier för att vara en riktigt bra skinka! Och enligt juryn har Scans Julskinka en smak utöver det vanliga. Det är en modern julskinka med djup, fyllig köttsmak och välbalanserad sälta. Passande är dessutom att svenska mästerskapen för köttprodukter avgjorts samtidigt och att årets bästa köttbullar, isterband och grillkorv är utnämna.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.