VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer





Ändrad 26 April 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är årets bästa julskinka 2022

Tycker du också att julskinkan är det allra viktigaste på julbordet? Det finns många julskinkor att välje mellan och vi har sammanställt jämförande test och utsett de bästa! Ta också del av vår köpguide för att välja rätt julskinka!

Vi har jämfört
  • Ingredienser.
  • Tillagning.
  • Smak, konsistens och utseende.
Vi på Test.se rekommenderar
  • Bäst i test Test.se - Bäst i test
    Scan
    Scan Gourmet Julskinka
    Testvinnare på test hos Göteborgs-Posten 2021.
    Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2021, 2020, 2017.
    Ursprungsland: Sverige.
    Ingredienser: Skinka 90%, vatten, salt, druvsocker, antioxidationsmedel E301, konserveringsmedel E250.
  • Bästa rapsskinkan Test.se - Bästa rapsskinkan
    Scan
    Scan Rapsgris
    Andra plats hos Göteborgs-Posten 2021.
    Ursprungsland: Sverige.
    Ingredienser: Skinka 90%,vatten, salt, druvsocker, antioxidationsmedel E301, konserveringsmedel E250.
  • Bästa ekolologiska Test.se - Bästa ekolologiska
    Garant
    Garant ekologisk kokt julskinka
    Andra plats hos Göteborgs-Posten 2021.
    Ursprungsland: Sverige.
    Ingredienser: Skinka 94%, vatten, salt, socker, antioxidationsmedel E301, konserveringsmedel E250.
  • Bäst i test stektermometer Test.se - Bäst i test stektermometer
    Thermapen
    ETI Thermapen Professional
    Testvinnare hos Kockhuset.se 2021.
    Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2021.
    Mätområde: -49,9 till +299,9 grader.
    Läser av temperatur på 3 sekunder.
    Fler köpalternativ
  • Bästa premium stektermometer Test.se - Bästa premium stektermometer
    Professional Secrets
    Professional Secrets Thermometer
    Tredje plats hos Kockhuset 2021.
    Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2019.
    Mätområde: -50 till +350 grader.
    Läser av temperatur på 2 sekunder.
    Fler köpalternativ
  • Bästa stektermometer ugn Test.se - Bästa stektermometer ugn
    Thermapen
    Thermapen Therma 1 Proffstermometer
    Fjärde plats hos Kockhuset.se 2021.
    Mätområde: -49,9 till +250 grader.
    Läser av temperatur på en sekund.
    Fler köpalternativ
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Scan
Scan Gourmet Julskinka
Scan Scan Gourmet Julskinka - Test
Scan Scan Gourmet Julskinka - Test
Bäst i test
Scan
Scan Gourmet Julskinka
En färdigkokt och smakrik julskinka från svenska Scan med rund, fin form.
Testvinnare på test hos Göteborgs-Posten 2021.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2021, 2020, 2017.
Testvinnare hos Pricerunner 2021, 2020.
Fjärde plats på test hos Aftonbladet Plus 2021.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2020, 2019, 2017.
Testvinnare hos Allers 2016, 2015.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2018.
Andra plats på test hos Expressen Mitt Kök 2016.
Tredje plats på Chark-SM 2014.
Ursprungsland: Sverige.
Ingredienser: Skinka 90%, vatten, salt, druvsocker, antioxidationsmedel E301, konserveringsmedel E250.
Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering.
Balanserad smak.
Snygg och rund form.

Scan är ett svenskt företag som i över 100 år varit Sveriges kött- och charkuterimästare. Alla deras produkter tillverkas av kött från svenska gårdar och som leverantörer har de cirka 8000 gårdar. Kärnan i deras verksamhet är hantverket och kontrollen över hela kedjan - från gård till gaffel. Varumärket ägs av HKScan Sweden AB som är ett svenskt livsmedelsföretag som sedan 2007 ägs av finska HKScankoncernen.

Vi har valt att utse Scan Gourmet Julskinka till bäst i test. Scan beskriver Gourmet som en lyxigare julskinka som framtagits med extra omsorg. Scans julskinka är specialskuren och utan buljong, samt färdigkokt. Genom att du själv griljerar skinkan sprids den juliga doften av nytillagad julskinka i hemmet. Julskinkan är av kött från svenska gårdar.

Scans julskinka Gourmet har vunnit eller placerats högt på tester hos Aftonbladet Plus under många år. Förra året utsågs den till godaste skinkan av tre av fyra testare. Juryn gillade det vackra utseendet, tyckte att den doftade gott, var lagom torr och att den bjöd på en god smak med tydlig sälta och nötiga aromer. I årets nya test kom julskinkan på tredje placering och beskrivs som rund och fin med rejäl fettkappa och kraftig smak. Dock upplevde några i testpanelen att köttet var något torrt och segt i konsistensen. I ett test hos Göteborgs-Posten kom den på första plats och beskrivs som en jättegod julskinka som är i det närmaste perfekt, luftig, mör och mjäll med vackert rosa färg och trevlig marmorering. Hos Bäst-i-test.se kom julskinkan på första plats, precis som tidigare år och här beskrivs den som en riktig Disney-skinka till utseendet. Den har en välbalanserad smak och bjuder på trevligt tuggmotstånd utan att kännas för fast. Av den här julskinkan blir det vackra skivor när du tar dig en skinkmacka. Dock upplevde vissa i panelen att den var något salt, jämfört med tidigare år. I ett test hos Pricerunner kom den också på första plats och där  lyfte man fram att det var en vacker skinka med balanserad smak och bra tuggmotstånd. 


Bästa rapsskinkan Test.se - Bästa rapsskinkan
Scan
Scan Rapsgris
Scan Scan Rapsgris - Test
Scan Scan Rapsgris - Test
Bästa rapsskinkan
Scan
Scan Rapsgris
En saftig och fin julskinka från Scan med lagom sälta.
Andra plats hos Göteborgs-Posten 2021.
Ursprungsland: Sverige.
Ingredienser: Skinka 90%,vatten, salt, druvsocker, antioxidationsmedel E301, konserveringsmedel E250.
Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering.
Saftig och fin och med lagom sälta.

Scan är ett svenskt företag som i över 100 år varit Sveriges kött- och charkuterimästare. Alla deras produkter tillverkas av kött från svenska gårdar och som leverantörer har de cirka 8000 gårdar. Kärnan i deras verksamhet är hantverket och kontrollen över hela kedjan - från gård till gaffel. Varumärket ägs av HKScan Sweden AB som är ett svenskt livsmedelsföretag som sedan 2007 ägs av finska HKScankoncernen.

Scan Rapsgris färdigkokt julskinka kom på delad andra plats i ett test om julskinkor hos Göteborgs-Posten, med betyget 3 av 5. Av deras konsumentpanel beskrivs det som en julskinka med god skinksmak, saftig och fin och med lagom sälta. Dock tyckte några av testarna att den saknade spänst, var lite sträv och hade för mycket fett.

Julskinkan är gjord på Scans rapsgris som föds upp på foder gjort av svensk raps vilket ger en förändring i fettsammansättningen. Då rapsgris har en stor andel omättade och fleromättade fetter blir köttet mört och saftigt vilket gör den mycket smakrik.


Bästa ekolologiska Test.se - Bästa ekolologiska
Garant
Garant ekologisk kokt julskinka
Garant Garant ekologisk kokt julskinka - Test
Garant Garant ekologisk kokt julskinka - Test
Bästa ekolologiska
Garant
Garant ekologisk kokt julskinka
Ekologisk och smakrik julskinka från Garant.
Andra plats hos Göteborgs-Posten 2021.
Ursprungsland: Sverige.
Ingredienser: Skinka 94%, vatten, salt, socker, antioxidationsmedel E301, konserveringsmedel E250.
Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering.
God och fräsch skinksmak.

Garant är ett varumärke inom Axfood som lanserades 2009 och säljs i alla deras matbutiker. Garant betyder bra mat för dig och din omgivning, kraven är höga och det krävs mycket för att platsa i deras skafferi.

Vill du ha en ekologisk julskinka rekommenderar vi Garant ekologisk kokt julskinka. Det är en julskinka som kom på delad andra plats i ett test hos Göteborgs-Posten där den fick tre av fem i betyg. Det är en färdigkokt julskinka vilket gör att du bara behöver griljera den. Enligt testpanelen är det en julskinka med god och fräsch skinksmak med tilltalande konsistens och lagom sälta. Vissa upplevde den dock som något blek och lite för mycket fett och kappa.

Garants ekologiska och kravmärkta julskinka kommer från svenska gårdar där djuren har fått leva med utomhus med möjlighet att beta, böka och bada gyttjebad. Detta gör att grisarna växer långsammare och att smakerna i köttet hinner mogna ordentligt. Grovfodret är ekologisk odlat eller KRAV-certifierat och innebär odling utan bekämpningsmedel.


Bäst i test stektermometer Test.se - Bäst i test stektermometer
Thermapen
ETI Thermapen Professional
Bäst i test stektermometer
Bäst i test stektermometer
Thermapen
ETI Thermapen Professional
En perfekt stektermometer för att tillaga julskinkan till rätt temperatur.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2021.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2021.
Testvinnare hos Allt om Mat 2019.
Toppsäljare hos Kitchentime.
Toppbetyg hos Amazon.
Storbritanniens mest sålda matlagningstermometer.
Mätområde: -49,9 till +299,9 grader.
Läser av temperatur på 3 sekunder.
LCD-display.
Vattentålig.
Automatisk avstängning.
Handbyggd i Storbritannien.
Finns i 10 färger.

ThermoWorks är ett företag som specialiserat sig på häftiga, unika och professionella termometrar. Många av deras stektermometrar är det naturliga valet för proffskockar.

För att tillaga julskinkan till den perfekta temperaturen behöver du ha en bra stektermometer. Vi har utsett ETI Thermapen Professional till vår bäst i test – en termometer med proffsegenskaper. Termometern utsågs till testvinnare hos både Kockhuset.se, Bäst-i-test.se och Allt om Mat. Det är den mest sålda matlagningstermometern i Storbritannien och den används av kockar över hela världen. Stektermometer är både tillförlitlig, snabb och användarvänlig. Nöjda kunder beskriver det som en termometer som gör magi i köket och den passar till all form av matlagning.

Stektermometer har en insticksgivare som läser av temperaturen snabbt – på bara tre sekunder får du ett resultat. Den har en kapacitet att mäta en temperatur om -49,9 till 299,9 grader. Termometern har en tunn nål som gör mätningen av din skinka lätt att genomföra. I den uppdaterade modellen har det tillkommit flera nya egenskaper, bland annat den patenterade 360 grader självrotationsdisplayen som går att använda i alla positioner. Displayen lyses dessutom automatiskt upp efter hur mörkt det är. Givaren går att vika ihop för att ta mindre plats när du inte använder den.

Höljet är vattenskyddad och tillverkat av ABS-plast som är behandlat för att minska bakterietillväxt vilket förenklar rengöringen. Här finns en färg för alla – välj mellan tio olika! Stektermometern hette tidigare ETI Thermapen SuperFast 4 Proffstermometer. 

  • Butiker & priser: Gul
  • Butiker & priser: Vit
  • Butiker & priser: Blå
  • Priser för Thermapen ETI Classic Termometer Gul
    • Objektiva prisjämförelser
      Omdömen och recensioner
    • Alltid 365 dagars öppet köp
      Snabb leverans
  • Thermapen ETI Classic Termometer Vit
    • Objektiva prisjämförelser
      Omdömen och recensioner
    • Alltid 365 dagars öppet köp
      Snabb leverans
  • Thermapen ETI Classic Termometer Blå
    • Objektiva prisjämförelser
      Omdömen och recensioner
    • Alltid 365 dagars öppet köp
      Snabb leverans

Bästa premium stektermometer Test.se - Bästa premium stektermometer
Professional Secrets
Professional Secrets Thermometer
Bästa premium stektermometer
Bästa premium stektermometer
Professional Secrets
Professional Secrets Thermometer
Tillaga din julskinka med den här avancerade och proffsiga stektermometer.
Tredje plats hos Kockhuset 2021.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2019.
Andra plats hos Allt om Mat 2019.
Toppsäljare hos Kitchentime.
Toppsäljare hos Köket favoriter.
Toppsäljare hos Confident Living.
Högt kundbetyg hos Cervera.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Mätområde: -50 till +350 grader.
Läser av temperatur på 2 sekunder.
Lång och smal mätnål.
Bra display.
Vattentålig.
Kommer med skyddande fodral.

Professional Secrets är ett varumärke som föddes ut en idé om att passionerade hemmakockar skulle kunna använda matlagningsverktyg som professionella kockar. I deras sortiment fick knivar, skärbrädor och deras toppsäljande stektermometer.

Vill du använda en stektermometer i värstingmodell när du ska tillaga årets godaste julskinka? Då ska du rikta blicken mot Professional Secrets Thermometer. Detta är en professionell stektermometer med hög precision och en snabb givare. Den kom på tredje plats i ett test hos Kockhuset.se och har gjort så under flera år. Hos Aftonbladet Plus kom den också på första plats och hos Allt om Mat på en tredje. Stektermometern är utvecklad i samarbete med professionella kockar och framstående formgivare.

Det är en snabb termometer som mäter på endat två sekunder och med ett mätområde mellan -50 och + 350 grader. Displayen är lätt att läsa av och den har en unik funktion där siffrorna vänder sig om du vrider termometern. Nålen är av industriell kvalitet och en tjocklek på 1,2 millimeter och har ett skyddande fodral. Eftersom nålen är smal behöver det inte bli några onödigt stora sticksår i skinkan. Dessutom är nålen extra lång – på 9,6 centimeter, vilket underlättar mätningen av till exempel större köttbitar. Termometern är vattentålig, men går dock inte att diska i diskmaskin eller att ligga i vatten en längre tid. Detta är en dröm för hemmakocken!

  • Butiker & priser
  • Priser för Professional Secrets - Termometer digital Svart
    • Objektiva prisjämförelser
      Omdömen och recensioner
    • Nu i Sverige!
      Snabba leveranser

Bästa stektermometer ugn Test.se - Bästa stektermometer ugn
Thermapen
Thermapen Therma 1 Proffstermometer
Bästa stektermometer ugn
Bästa stektermometer ugn
Thermapen
Thermapen Therma 1 Proffstermometer
Använd den här sekundsnabba stektermometer till årets julskinka.
Fjärde plats hos Kockhuset.se 2021.
Mätområde: -49,9 till +250 grader.
Läser av temperatur på en sekund.
Stor display.
Vattenskyddad.
Automatisk avstängning.
Kan även användas i ugnen.
Lång batteritid.
Handbyggd i Storbritannien.

ThermoWorks är ett företag som specialiserat sig på häftiga, unika och professionella termometrar. Många av deras stektermometrar är det naturliga valet för proffskockar.

Thermapen Therma 1 Proffstermometer kom på ett test hos Kockhuset på en fjärde plats och valdes till deras bästa premiumval. Enligt deras test är det en mycket proffsig stektermometer – som kostar därefter! Letar du efter en stektermometer till det professionella köket, eller vill ha en som kockarna på restaurangerna själva använder är detta valet för dig.

Stektermometern är sekundsnabb och mäter temperaturen med en decimals noggrannhet. Den mäter temperaturen från -49,9 grader upp till +250 grader. Displayen är stor och tydlig och den tunna mätnålen är endast 1,1 millimeter stor, vilket passar särskilt bra vid sous vide-tillagning eller när du inte vill förstöra köttets fibrer. Stektermometern kan dessutom användas i ugnen, men tänk dock på att sladden klarar barra klarar 175 grader. Termometern är vattenskyddad och behandlad för att förhindra bakteriell tillväxt. När den har varit inaktiv i tio minuter sker automatisk avstängning. Du får med två givare och ett kalibreringscertifikat som visar att den är ordentligt testad vid produktionen.

  • Butiker & priser
  • Priser för Thermapen Therma 1 Proffstermometer
    • Objektiva prisjämförelser
      Omdömen och recensioner
    • Alltid 365 dagars öppet köp
      Snabb leverans
    • Fri frakt över 499 kr
      Snabb leverans
    • Fri frakt över 499 kr
      1-3 dagars standardleverans

Ytterligare läsning

Julskinka bäst i test - se testvinnande julskinkor.

Köpguide julskinka

Många är vi som anser att julskinkan är det absolut viktigaste på julbordet. I Sverige går det under julen åt i snitt ett kilo julskinka per person, och det finns ett enormt utbud att välja bland! Butikerna börjar sälja julskinka runt första advent.

Skinkan har länge haft en avgörande roll på julbordet – och en avgörande roll överhuvudtaget, matmässigt sett. Grisen har länge varit det viktigaste djuret i den svenska bondehushållningen, men det har inte alltid varit just skinkan som haft en huvudroll på julbordet. Det var faktiskt revbenen som länge hade den rollen – det ansågs lyxigare än skinkan, salt fläsk åt man ju under hela resten av året! Att äta den som vi gör idag, kokt, är dock relativt nytt; det har gemene man bara gjort sedan 1800-talet. Revbensspjäll har för många fortfarande en självklar plats på julbordet, även om de numera har blivit nedknuffade från rampljuset av en vackert garnerad och pampig julskinka.

Läs också: Bäst i test plastgran

Förkokt julskinka eller inte?

Innan julskinkan hamnar på julbordet har den rimmats (legat i en saltlag), kokats eller ugnsbakats och sedan griljerats. Det går att köpa julskinka som är både förkokt och redan griljerad, så du väljer själv hur mycket tid du vill lägga på att få till din egen julskinka. Att griljera skinkan själv tar inte lång tid, och det sprider en härlig väldoft i hela hemmet! Om inte julstämningen redan infunnit sig gör den det definitivt med doften från griljeringen.

Julskinka bäst i test - se testvinnande julskinkor.

Du kan köpa färdigkokt julskinka eller koka den själv. 

Så kokar du julskinka

Om du vill göra julskinkan från grunden ska du koka den och då ska du köpa en okokt skinka. Skölj den i kallt vatten och stick sedan i en stektermometer så att den hamnar i skinkans mitt. Placera skinkan i en gryta och fyll på med kallt vatten så att allt täcks och tillsätt sedan önskade kryddor. Vattnet ska koka upp och låt sedan ska skinkan sjuda på svag värme under ett lock i cirka 30 till 60 minuter. När stektermometer ligger på runt 70 till 75 grader har den uppnått rätt temperatur.

Så gör du julskinka sous vide

Det går också bra att tillaga julskinkan sous vide, vilket betyder att du lagar den under vakuum – alltså utan luft. Ett sätt är att låta skinkan ligga kvar i påsen den kommer i, om påsen är anpassad för det. Lossa nätet som sitter runt kokpåsen, placera den i en ugnssäker form och in med den i ugnen med en termometer i den tjockaste delen av skinkan. Du lagar maten långsamt och på lägre temperatur, oftast på den temperatur som skinkan ska upp i eller några grader högre. Ett annat alternativ är att använda en sous vide-maskin. Använd kokpåsen eller vacca om skinkan, placera den i ett stort kokkärl med vatten och stoppa i sous vide-cirkulatorn. Det finns även sous vide där både cirkulator och vattenkärl ingår som ett paket.

Så gör du ugnsbakad julskinka

Att ugnsbaka en julskinka är enkelt. Börja med att blötlägga eller skölja av den i kallt vatten – behåll nätet på! Slå in skinkan i aluminiumfolie, placera den i en ugnssäker form och låt den ugnsbakas i 175 grader. Stick gärna ner en termometer för att hålla koll på temperaturen! Skinkan tar cirka 1-1,5 timmar per kilo att tillagas och den räknas som klar när termometern visar runt 70 grader. Låt skinkan svalna innan du griljerar den.

Griljera julskinkan för smak och doft

Det finns förstås ett näst intill oändligt antal sätt att griljera sin julskinka på, men det mest klassiska är att stryka på en blandning av senap, ägg och ströbröd på skinkan innan den körs en kort stund i ugnen. Skinkan bör vara helt avsvalnad innan du griljerar den, och tänk på att den vid det här laget redan är helt färdigtillagad – låter du den står för länge i ugnen blir den torr! Placera den i nederdelen av ugnen och griljera tills skinkan fått fin färg, det brukar räcka med tio minuter. När skinkan har svalnat är den redo att skäras upp i tunna skivor.

Läs också: Test av kökskniv

Vilken senap ska man ha till julskinka?

När du griljerar en julskinka använder du någon form av senap. Det går lika bra att använda skånsk grov senap som vanlig senap eller fransk dijonsenap. Vissa blandar också två olika sorter eller tillsätter lite honung för att få sötman.

Hur mycket julskinka per person?

Hur mycket julskinka det går åt beror på hur den serveras. Serveras den som en del av julbordet går det åt mindre eftersom det finns mer att äta. Då räknar man med 50 gram julskinka per person. Äter du julskinkan som ensam huvudrätt kan du räkna med 150 gram julskinka per person.

Så länge håller en julskinka

Julskinka håller utan problem minst en vecka i kylskåp. Tänk dock på att om julskinkan står framme länge i rumstemperatur förkortas hållbarhetstiden. Lukta och smaka på den om du känner dig osäker!

Julskinka bäst i test - se testvinnande julskinkor.

Julskinkan håller i kylskåpet i en vecka. När du tröttnat på att äta julskinka går det utmärkt att gör andra rätter av den också!

När julen är över – gör nya rätter av julskinkan

Har du julskinka kvar när julen är över? Släng den inte – det finns flera rätter du kan göra av julskinkan! Det är både klimatsmart och prismedvetet att återanvända rester. Du kan göra en god potatisgratäng med skinka, en krämig pastasås med strimlad skinka eller varför inte toppa en hemmagjord pizza med tärnad skinka till nyårsdagen? Det går också utmärkt att frysa in skinkan för att använda längre fram. Skinka håller i frysen i cirka en till två månader.

Köpa julskinka – att tänka på!

Det finns några saker du kan ta med dig när du ska köpa julskinka.

  • Ska den vara förkokt eller inte?
  • Hur stor skinka vill du ha?
  • Hur mycket pengar vill du lägga på en julskinka?

Vill du göra det smidigt och beställa en matkasse över jul? Ta del av vår jämförelse av matkassar!

Receptförslag på julskinka:

Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop 2 äggulor med 1 dl senap av valfri sort (gärna grov, och du kan blanda olika sorters senap om du är rädd att det ska bli för starkt) och 1 msk socker eller honung. Pensla den jämna smeten över hela skinkan och sikta sedan över ströbröd. Ställ den i ugnen och låt den stå i ungefär tio minuter.

Läs också: Test av streamingtjänster 

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Aftonbladet Plus (2021)

Aftonbladet Plus har testat 23 olika färdigkokta julskinkor i det årliga smaktestet. Alla skinkor som testades innehåller 100% svenskt kött och var rimmade och färdigkokta. Skinkorna serverades sedan rumstempererade och icke griljerade. I testpanelen satt fem jurymedlemmar, bland annat kocken Stefan Ekengren och skinkorna testades blint. Bäst i test utsågs Coops skinka och den beskrivs som snygg och avlång med lagom bred fettrand och bra balans mellan saftighet och torrhet. På andra plats kom julskinkan Ica – I love eco och juryn tyckte att den hade ett trevligt utseende med fin fettrand och mör konsistens. På tredje plats kom Nibble och den beskrivs som en skinka med prydligt utseende med fin fettkant, mör konsistens med lagom torr karaktär och bra smakbalans. Scan – Gourmet, den tidigare testvinnaren, kom i år på en fjärde plats. Den är en rund och fin men upplevs av juryn som något torr och seg i konsistensen.

Göteborgs-Posten (2021)

Göteborgs-Postens konsumentpanel testade tio färdigkokta julskinkor. I testen kom Scan Gourmet färdigkokt julskinka på första plats för tredje året i rad, med betyget 4 av 5 fyrar. Andra plats fick sex julskinkor dela på och dessa var Garant Ekologisk kokt julskinka (Krav), Nybergs Deli Julskinka färdigkokt, Scan Svensk färdigkokt julskinka utan svål, Scan Svensk rapsgris färdigkokt julskinka, Svea Lantkött Julskinka färdigkokt utan svål, Xtra Färdigkokt skinka benfri med svål.

Bäst-i-test.se (2021)

Bäst i test testades 12 svenska julskinkor, alla färdigkokta som griljerats hemma och stått i ugnen på samma temperatur ungefär lika lång tid. Testet leddes av en köttkonsult som har mer än 20 års erfarenhet av köttbranschen. De tog hänsyn till smak, konsistens och utseende när vinnarna utsågs. Vinnare blev Scan Gourmet, som vunnit flera år tidigare men denna gång inte med lika hög marginal. På andra plats kom Ica I love Eco kokt julskinka som hade en välbalanserad smak och var fin att titta på. På tredje plats kom Nibble Gårdsgris Julskinka och den hade en fin form, god smak och finns i mindre bitar.

Pricerunner (2021)

Pricerunner har testat 12 svenska julskinkor och testet leddes av en köttkonsult med över 20 års erfarenhet tillsammans med testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. I testet tog de hänsyn till smak, konsistens och utseende. Scan Gourment utsågs till vinnare, på andra plats kom Ica I love Eco Kokt julskinka och på tredje plats kom Nibble Gårdsgris Julskinka.

Aftonbladet Plus (2020)

Aftonbladet Plus har testat 19 olika färdigkokta julskinkor i det årliga smaktestet. Alla skinkor som testades innehåller 100% svenskt kött. Bäst i test blev, återigen, Scan Gourmet. Denna skinka har placerat sig mycket högt i jämförande tester de senaste sex åren, och vunnit flera tester. Juryn gillade både skinkans utseende och smak. Skinkan har tydlig sälta med nötiga aromer med lagom torr konsistens.

Aftonbladet Plus (2019)

17 olika sorters julskinka har blivit testade i Aftonbladets årliga test. Bäst i test blir Scan Gourmet, den känns verkligen lyxig och den har en perfekt kombination av sälta, saftighet och torrhet. Den är alla i testpanelens favorit. På andraplatsen är Garants ekologiska julskinka. Den har en bra konsistens och balanserad konsistens mellan saftighet och torrhet. Smaken är god och den har en fin sälta. Tredjeplatsen delar flera julskinkor, men den som presenteras på plats tre är ICA’s kokta julskinka utan svål. Den har en fin fettkappa, ganska hög sälta och är god. Men den är lite åt det sega hållet vilket drar ner betyget.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

  • Julskinka håller minst en vecka i kylskåpet utan problem. Tänk dock på att om julskinkan står länge i rumstemperatur förkortas hållbarhetstiden.
  • Det klassiska sättet att griljera en julskinka på är att stryka på en blandning av senap, ägg och ströbröd på skinkan innan den körs en kort stund i ugnen.
  • Vi har valt att utse Scan Gourmet Julskinka till den julskinka som är bäst i test. Den har vunnit smaktester under flera år och är en skinka av hög kvalitet från svenska Scan. Den är färdigkokt, smakrik och dessutom snygg!
Innehållsförteckning

Innehåll