Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av julskinka

mat & dryck uppdaterad 19:e December, 2016, Baserad på 10 experttester.

Nu när julen närmar sig är det snart dags att handla julmaten – inte minst julskinkan! I den industrialiserade delen av världen har mycket av kunskapen om hur råvaror naturligt ser ut försvunnit. Under en lång tid har svenska konsumenter vant sig vid att industriuppfödda, stressade grisar med smaklöst kött efter slakt ändå är saftiga och glansiga vid inköp. Detta för att skinkorna blivit pumpade med vatten, smakförstärkare och fosfater för att dölja den dåliga råvaran. Nu på senare tid har det dock dykt upp mer riktig skinka i de vanliga livsmedelsbutikerna. Vid köp av julskinka bör man läsa innehållsförteckningen och undvika skinkor med smakförstärkare som E621, jästextrakt eller fosfater, eftersom det tyder på att köttet är undermåligt. Skinkorna ska bestå av en hög kötthalt och därmed ha korta innehållsförteckningar, samt helst komma från ekologiskt uppfödda grisar.

Test.se rekommenderar

Scan Gourmet Julskinka - bäst i test bland Julskinka 2017
Scan Gourmet Julskinka, bäst i test.

Scan Gourmet Julskinka - Vi här på Test.se väljer att rekommendera julskinkan “Gourmet” från Scan. Skinkan har blivit testvinnare i Allers tidning 2015 - den smakade som en julskinka ska smaka - och i år hamnade den på andraplats i Expressen. Gourmet har även blivit bronsmedaljör i Chark SM (2014).

Scan beskriver det som en lyxigare julskinka som framtagits med extra omsorg. Den är specialskuren och är utan buljong, samt färdigkokt. Genom att man själv griljerar skinkan, sprids den juliga doften av nytillagad julskinka i hemmet. Julskinkan är givetvis tillverkad av kött från svenska gårdar. Läs mer

Se pris Se pris

Julskinka - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Plastgranar

UPPDATERAD 22:e November, 2016

Julöl

UPPDATERAD 8:e December, 2015

Glögg

UPPDATERAD 1:a December, 2015

Pepparkakor

UPPDATERAD 29:e September, 2015

Julmust

UPPDATERAD 24:e September, 2014

Experttester vi läst (10st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Expressen Mitt Kök

Publicerad

Kokt och griljerad julskinka är nästan ett måste på julbordet, men vilket märke är godast. Mitt Kök/Expressen har testat 14 olika julskinkor och bäst i test blev Favorit från City Gross. Skinkan är fin, röd - lite mörkare färg med svål, men ser nästan lite torr ut. Tråkigt utseende med senor - som en gris man skulle haft på bakgården förr (äkta liksom). Konsistensen är dock bra och saftig, dessutom smakar den mycket gott! Inte för salt, tar för sig i smaken men på ett mycket trevligt sätt. På testets andraplats hamnade Scan Gourmet som har en jättefin rosa färg, utan svål. Konsistensen är dock lite slamsig och halkig. Bra smak med en bra avvägning mellan sälta och sötma. Kort sagt, smakar den klassisk, äkta skinka. Sist, men inte minst, hamnade Ugglarps julskinka på tredjeplats. Denna skinkan ser lite blek och tråkig ut, men det är ett plus att svålen är kvar. Konsistensen är geléaktig, men den smakar gott och saltigt. Saknas dock lite krydda. Här finns bra tuggmotstånd, dock är det lite väl mycket svål och skinkan är rätt senig.

Vinnare i det här testet

Allers

Publicerad

Kokt och griljerad julskinka är en klassiker på julbordet. Men vilket märke har egentligen den godaste? Allers testpanel har testat och betygsatt 22 förkokta julskinkor. Samtliga skinkor i testet är färdigkokta och redo för att griljeras hemma. Man har också testat rökt skinka, med och utan svål, samt ekologiska julskinkor. Scan gör överlag goda julskinkor, visar testresultatet. Gourmet är julskinkan som var allra godast i år - den var väldigt saftig och gav en bra sälta. Den smakar precis som den ska! Även på andraplats hamnade Scan med sin färdigkokta julskinka. Skinkan smakar precis som den ska göra med bra sälta. Däremot kunde den eventuellt varit något saftigare. Coops julskinka från egna märket Xtra smakar också som en klassisk julskinka med bra sälta och fin konsistens. Den är lätt att tugga och smakar gott helt enkelt.

Vinnare i det här testet

Allers

Publicerad

Allers har provsmakat 23 kokta skinkor som blivit inköpta i de största dagligvarubutikerna. Provsmakningen utfördes som ett blindtest och till provsmakarna – som bestod av sju personer – serverades skinkorna tunt skivade utan något tillbehör utöver vatten. Skinkorna har blivit betygsatta från 1 (sämst) till 5 (bäst). Två av skinkorna fick 5 i betyg – Scan Gourmet Färdigkokt och Ugglarps Färdigkokt. Scans skinka var den som smakade bäst, det var så en riktig julskinka skulle smaka! Skinkan var både vacker och fin i såväl smak som utseende. Den smakar nykokt och riktigt smälter i munnen. Ugglarps skinka var saftig och god, rökig smak. Den smakar kanske inte en klassisk julskinkssmak, men om man gillar rökt smak är detta en fullträff. Ingen av dessa två skinkor fick några negativa omdömen från testpersonerna. Sedan fick skinkan Favorit Färdigkokt 4 i betyg. Det var en god och smörig skinka med fin konsistens. Skinkan var saftig och hade bra sälta, men den var lite stum i konsistens.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Tidningen Aftonbladet har provsmakat och testat 18 olika julskinkor. Det finns både fullpoängare och bottennapp i testet. Testvinnaren är ny sedan förra året, då Svea Lantkötts julskinka med svål segrade.

Blindtestet visar att den nya vinnaren heter Garant Julskinka.(Willys och Hemköp) Betyget blev 5 pluspoäng av 5 möjliga. Panelen var helt enig och man gillade den milda och behagliga smaken samt dess angenäma utseende. Denna julskinka har också begåvats med ett överkomligt pris, 59,90 kr/kg.

Fyra andra julskinkor som får höga betyg är Svea Lantkötts julskinka(Lidl), Ica Julskinka, Scan Julskinka och Scan Julskinka från rapsgris. Lidls julskinka smakar som julskinka skall göra och har fint kött. Icas julskinka har perfekt sälta och är bra kryddad. Scans julskinka är snygg, men något torr. Scans lyxmodell från rapsgris delar juryn. Några anser den vara bäst medan andra anser den vara medelmåttig. Denna julskinka är dessutom dubbelt så dyr som testvinnaren.

Två julskinkor som får varningstriangel och ett underkänt betyg är Ica I love Eco och Citygross julskinka. Den förstnämnda är en ekologisk julskinka som tyvärr doftar unket och har ojämn fettrand samt grova senor. Citygross julskinka har stora problem med plastig konsistens och konstig smak. Betyget för dessa två bottennapp blir 1 plus av 5 möjliga.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Kvällstidningen Expressen har testat 12 färdigkokta julskinkor och betygen varierar stort. Dock får vi inga fullpoängare denna gång utan får nöja oss med två julskinkor som orkar med näst högsta betyg. Priserna varierar mellan som billigast 49,90 kr/kg till som dyrast 169 kr/kg. Men man skall definitivt inte tro att dyrast är bäst, utan de billigare varianterna levererar minst lika bra smakmässigt.
Bäst bland årets färdigkokta julskinkor blir den mycket prisvärda Garant Kokt Julskinka med svål. Priset är överkomliga 54,90 kr/kg och smaken är väl avvägd. Skinkan har vacker färg och marmoreringen håller hög klass. Betyget blir starka 4 getingar av 5 möjliga.
Näst bäst med samma betyg som testvinnaren är Tulip Ugglarps Färdigkokt, lättrökt, svålfri. Smaken är angenäm och sältan alldeles lagom. Trots att skinkan inte har svål, så är den saftig och har bra konsistens. Priset är något höga 84,90 kr/kg.
Fyra julskinkor hamnar på delad tredjeplats om man går efter betygen. Billigast av dessa är Lidl Svea Lantkött som är en bra skinka med balanserad sälta. Ica Julskinka Kokt har god smak, men lite tråkigt utseende. Scan Kokt Svensk Rapsgris är en favorit för vissa, men något torr för att orka med ett högre betyg. Garant Kokt Ekologisk Skinka med svål får en stark trea för sin milda smak och fasta konsistens.

Vinnare i det här testet

Chark-SM

Publicerad

Chark-SM avgörs vartannat år och man utser de bästa charkuterivarorna i varje enskild klass. Medaljerna som ges av Chark-SM är en kvalitetsstämpel som innebär att produkten har bra egenskaper i allt från smak till utseende. Får charkvarorna en guldmedalj betyder det att produkten har ypperlig kvalitet och den som är allra bäst belönas med utmärkelsen ”Svensk Mästare”.
Den 30 oktober 2014 korades Sveriges bästa julskinka och för att vinna denna utmärkelse ville juryn gärna ha en julskinka med karaktär i smaken och med tydlig skillnad från vanlig kokt skinka. Julskinka skall vara jämn och fin med rosa färg och hålla ihop när man skall dela den. Vidare uppskattas om den är mör och saftig. Balansen mellan sälta och sötma är också av yttersta vikt.
Allra bäst blev för andra gången i rad Scan Julskinka på rapsgris. I konkurrens med många andra riktigt bra julskinkor vann man med juryns motivering ”En fulländad julskinka med bra julskinkekaraktär”. Två övriga julskinkor som får guldmedalj är Gudruns Julskinka Färdigkokt och Scan Gourmet Julskinka.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP:s konsumentpanel provade färdigkokta julskinkor och det blev en ekologisk vinnare – Garant. Den väckte mest positiva reaktioner hos panelen och fick därför högsta betyg. Garant smakar gott och lite rökt, den luktar dessutom gott och är lagom salt. Men både sälta och konsistens skilde kraftigt mellan skinkorna åt. Tre av dem – Nybergs deli, X-tra och ”Julskinka från en gård nära dig” - innehåller den kritiserade tillsatsen fosfater, E450 eller E451. Den används för att binda vatten som sprutas in i skinkan för att dryga ut den och göra den saftigare. Samtliga skinkor i testet innehåller konserveringsmedlet natriumnitrit (E250) som ger ökad hållbarhet och dessutom ger skinkan dess rosa färg. Utöver dessa E-ämnena, finns även fler som gör att skinkan ser ut och smakar som den gör. Tre av skinkorna i testet – Änglamark, Garant ekologisk och Scan ekologisk – har EU:s märke för ekologisk mat, det så kallade EU-lövet. Detta märket innebär bland annat att djuren får ekologiskt foder, inte ges antibiotika i förebyggande syfte och har möjlighet att gå utomhus under den varma delen av året. Svenska Krav ställer hårdare krav än EU och detta innebär att skinkorna bland annat inte får innehålla nitrit – som leder till kortare hållbarhet och en gråaktig färg. Krav har också strängare regler för djurhållningen – grisarna ska bland annat ha möjlighet att gå ute året runt. Dessa kravmärkta skinkorna är sällsynta i handeln, de utgör mindre än 0,1 procent av den totala försäljningen. Bäst i test är Garant ekologisk som är ekomärkt med EU-lövet. Den innehåller 94 procent skinkhalt och smakar gott. Den är saftig, lite rökig och lagom salt.Garant luktar dessutom gott och har en fast, men mör konsistens. På testets andraplats hamnade Scan julskinka. Den innehåller 90 procent skinka, har lagom med svål och lagom tuggmotstånd. Den smakar riktigt gott och har en lätt, fruktig doft. Den kan kännas lite torr i konsistensen. Sist, men inte minst, gick tredjeplats till Scan Ekologisk. Skinkhalten är 91 procent, den är saftig och god med insprängt fett. Skinkan har en mjuk, fin konsistens och lagom mycket svål. Den kunde dock varit lite mindre salt, samt att den luktar lite ”burkigt”.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet Söndag har testat 20 av årets julskinkor och bäst i test blev en nykomling som ”kom, åts och segrade”. Man smakade på samtliga skinkor i ett blindtest – deltagarna visste endast att samtliga skinkor är från svenska gårdar. Urvalet består enbart av kokta julskinkor färdiga för griljering, som är den variant som det säljs mest av. Bäst i test blev Lidls julskinka med svål. Samtliga testpersoner utsåg den som solklar vinnare med nästan uteslutande positiva omdömen. Skinkan smakade mycket gott med mild sälta, naturligt fint utseende med bra fettkappa, mjuk och saftig konsistens. Den känns helt enkelt som en fin och gedigen julskinka. ”Lite lös i hullet, men läckert inbjudande”. Havor Gotländsk Gårdsgris blev också en favorit hos panelen och en delad silvermedaljör i testet. Skinkan är klassisk, mild, lite nötig och har en fin smak. Den ser naturlig ut. ”bredare än övriga skinkor, med en vacker färg”. Ica Selection Gårdsgris levererade också en skinka som räckte till en delad silverplats. Skinkan är lite torr, men god. Den hade naturligt insprängt fett och fin fettkappa. Bra tuggmotstånd, en gedigen och bra julskinka hel enkelt. ”Inget intagande utseende, något man skulle täcka över med mycket griljering. Detta är en julskinkornas Barbara Cartland, en åldrad kronjuvel”.

Vinnare i det här testet

Sydsvenskan

Publicerad

Sydsvenskan har testat åtta julskinkor och testpanelen kunde konstatera att den billigaste av skinkorna nästan smakade lika bra som den dyra. Den allra godaste julskinkan är oftast den som man lagar och griljerar själv, eftersom den då blir som man själv vill. Om man räknar bort den hemlagade julskinkan, är det flera av butikernas egna skinkor som får högst betyg. Scans julskinka blev bäst i test. Skinkan är av svensk rapsgris och kostar omkring 120 kronor per kilot. Den smakar utmärkt med en fin grissmak. Det är precis som att skinkan kokats i en smakrik lag. Den ser bra ut, har bra fettmängd, smakar gott och blir därför den bästa köpskinkan i testet. Coop Änglamarks ekologiska julskinka har också fått höga betyg. Skinkan kommer från en Krav-certifierad svensk gård och kostar ca 150 kronor per kilo. Smaken har lite lagom av allting – sälta, saftighet och fett. Dock ansåg testpanelen att smaken hade lite kort livslängd i munnen, den följer inte med hela vägen. Man behöver inte heller arbeta med käkarna när man äter skinkan, vilket vissa anser vara en nackdel. Sist, men inte minst, hamnade Nettos Julskinka Tulip på tredjeplats. Detta är den billigaste skinkan i testet med ett pris på drygt 40 kronor per kilo. Skinkan smakar mycket salt, men är samtidigt saftig och fin. Testpanelen ansåg att konsistensen var godkänd och den ser lite anonym ut.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

För många av oss finns bara ett måste när julen närmar sig, julskinkan, och nu har Sveriges i särklass grisigaste mästerskap avgjorts. Under årets Chark-SM utsågs den bästa julskinkan – Scans Julskinka av Rapsgris. Hemligheten? Rapsolja. Av de 18 bidrag som nådde upp till en så god standard att de fick medalj, så var det fyra julskinkor som stack ut lite extra och fick den allra ädlaste valören. Men som i alla SM finns bara en enda vinnare, i det här fallet var det Scans skinka som hade det där lilla extra, enligt Chark-SM:s jury.  Mästerskapet arrangeras av SIK, institutet för livsmedel och bioteknik, tillsammans med organisationen Kött- och charkföretagen. I SM spelar inte produktens pris någon roll. Utan de bedöms efter ät-kvalitet. Alla de bidrag som fått guldmedalj har uppfyllt alla kriterier för att vara en riktigt bra skinka! Och enligt juryn har Scans Julskinka en smak utöver det vanliga. Det är en modern julskinka med djup, fyllig köttsmak och välbalanserad sälta. Passande är dessutom att svenska mästerskapen för köttprodukter avgjorts samtidigt och att årets bästa köttbullar, isterband och grillkorv är utnämna.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"