VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 17 April 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är bäst i test stektermometern för matlagning 2023

Få den rätta temperaturen på maten med hjälp av en stektermometer. Vi har valt ut stektermometrar och gjort en bra köpguide för att förenkla ditt val.

Vi har jämfört
 • Mätområde.
 • Hur snabbt den läser av temperaturen.
 • Övriga egenskaper som display och funktioner.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Thermapen
Thermapen Professional Termometer Röd
Thermapen Thermapen Professional Termometer Röd - Test
Bäst i test
Thermapen
Thermapen Professional Termometer Röd
Storbritanniens mest sålda matlagningstermometer.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2022.
Testvinnare hos Allt om Mat 2019.
Toppbetyg hos Amazon.
Storbritanniens mest sålda matlagningstermometer.
Mätområde: -49,9 till +299,9 grader.
Läser av temperatur på 3 sekunder.
LCD-display.
Vattentålig.
Automatisk avstängning.
Handbyggd i Storbritannien.
Finns i 10 färger.

ThermoWorks är ett företag som specialiserat sig på häftiga, unika och professionella termometrar. Många av deras stektermometrar är det naturliga valet för proffskockar.

Vi har valt Thermapen Professional till vår bäst i test – en termometer med proffsegenskaper. Det är den mest sålda matlagningstermometern i Storbritannien och används av kockar världen över. Det är en avancerad termometer som är snabb, tillförlitlig och användarvänlig. Enligt nöjda kunder är det en termometer som gör underverk i köket och perfekt till all matlagning. Den blev testvinnare hos både Bäst-i-test.se och Allt om Mat.

Thermapen Professional är en termometer med insticksgivare som läser av temperuten på endast tre sekunder, vilket den gör i området -49,9 till 299,9 grader. Nålen är tunn och mätningen är enkel att genomföra. Termometern har uppdaterats med flera nya egenskaper, som den patenterade 360 grader självrotationsdisplayen som är redo att användas i alla positioner. LED-displayen lyser upp sig via en sensor beroende på hur mörkt det är. Den har automatisk avstängning och stänger av sig när den känner av att den inte används. När stektermometern inte används viker du ihop givaren vilket gör att den tar liten plats. För enklare rengöring av termometern är höljet vattenskyddat och tillverkat av ABS-plast som är behandlat för att minska bakterietillväxt.

Stektermometern går ibland under namnet ETI Thermapen SuperFast 4 Proffstermometer, som är ett äldre namn.

 • Butiker & priser
 • Priser för Thermapen Professional Termometer Röd
Priser visas i samarbete med

Bästa professionella Test.se - Bästa professionella
Thermapen
Thermapen Therma 1 Proffstermometer
Bästa professionella
Bästa professionella
Thermapen
Thermapen Therma 1 Proffstermometer
Sekundsnabb stektermometer med mycket tunn mätnål.
Fjärde plats hos Kockhuset.se 2022.
Fjärde plats hos Bästihemmet.se 2022.
Mätområde: -49,9 till +250 grader.
Läser av temperatur på en sekund.
Stor display.
Vattenskyddad.
Automatisk avstängning.
Kan även användas i ugnen.
Lång batteritid.
Handbyggd i Storbritannien.

ThermoWorks är ett företag som specialiserat sig på häftiga, unika och professionella termometrar. Många av deras stektermometrar är det naturliga valet för proffskockar.

Hos Kockhuset kom Thermapen Therma 1 Proffstermometer på fjärde plats och valdes till deras bästa premiumval. Enligt test är det en otroligt proffsig termometer som också kostar därefter. Vill du ha en stektermometer till det professionella köket, eller ha en som kockarna på restaurangerna själva använder är detta valet för dig.

Thermapen Therma 1 är en sekundsnabb termometer som mäter temperaturen med en decimals noggrannhet. Den mäter temperaturen från -49,9 grader upp till +250 grader. Displayen är stor och tydlig. Mätnålen är endast 1,1 millimeter stor i omkrets och passar perfekt för sous vide-tillagning eller när du inte vill förstöra köttets fibrer. Den kan även användas i ugnen, men sladden klarar dock endast 175 grader. Termometern är vattenskyddad och dessutom behandlad för att förhindra bakteriell tillväxt. Den stänger automatiskt av sig tio minuter som inaktiv. Det följer med två givare och ett kalibreringscertifikat med visar att den är ordentligt testad vid produktionen.

 • Butiker & priser
 • Priser för Thermapen Therma 1 Proffstermometer
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
  • Fri frakt över 499 kr
   Snabb leverans
Priser visas i samarbete med

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Anders Petter
Anders Petter - Backaryd Ugnstermometer digital
Anders Petter Anders Petter - Backaryd Ugnstermometer digital - Test
Bästa budget
Anders Petter
Anders Petter - Backaryd Ugnstermometer digital
En enkel stektermometer som gör matlagningen till en barnlek.
Högt betyg hos Bästihemmet.se 2022.
Bäst i test hos Bästihemmet.se 2021.
Mätområde: -10 till +300 grader.
Snabb mätning.
Digital display.
Förinställda program.
Magnet på baksidan.

Anders Petter är ett varumärke som erbjuder högkvalitativa produkter som är noga utvalda, till ett bra pris. Backaryd är deras serie för dig som önskar en stilren och modern design utan att ta bort funktion.

Anders Petter Backaryd Digital blev under flera år utsedd till testvinnare hos Bästihemmet.se och det en enkel och snygg termometer som mäter snabbt och exakt.

Termometern går att fästa magnetiskt på kylskåpet eller ugnen. Ställ in önskad temperatur så piper den när det är klart. Du kan även använda dig av förinställda temperaturprogram som du kan använda beroende på vad du ska tillaga. Mätintervallen går från -10 grader till +300 grader. Det går att byta mellan Celsius och Fahrenheit om du skulle önska det.

 • Butiker & priser
 • Priser för Anders Petter - Backaryd Ugnstermometer digital
Priser visas i samarbete med

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Professional Secrets
Professional Secrets Thermometer
Professional Secrets Professional Secrets Thermometer - Test
Bästa premium
Professional Secrets
Professional Secrets Thermometer
En avancerad och proffsig termometer med lång och smal mätnål.
Tredje plats hos Kockhuset 2022.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2019.
Andra plats hos Allt om Mat 2019.
Toppsäljare hos Kitchentime.
Toppsäljare hos Köket favoriter.
Toppsäljare hos Confident Living.
Högt kundbetyg hos Cervera.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Mätområde: -50 till +350 grader.
Läser av temperatur på 2 sekunder.
Lång och smal mätnål.
Bra display.
Vattentålig.
Kommer med skyddande fodral.

Professional Secrets är ett varumärke som föddes ur en idé om att passionerade hemmakockar skulle kunna använda matlagningsverktyg som professionella kockar. I deras sortiment finns knivar, skärbrädor och deras toppsäljande stektermometer.

Professional Secrets Thermometer är en riktig värsting som fungerar felfritt. Det är en professionell stektermometer med hög precision och snabb givare. Stektermometern kom på en tredje plats hos Kockhuset och har gjort så under flera år. Den blev testvinnare hos Aftonbladet Plus och kom på en andra plats hos Allt om Mat. Den har utvecklats i samarbete med professionella kockar och framstående formgivare.

Termometern mäter temperaturen på endast två sekunder och har ett mätområde mellan -50 och + 350 grader. Det är enkelt att läsa av på displayen. En unik funktion är att siffrorna vänder sig om du vrider termometern, kanske onödigt men coolt. Termometerns nål är av industriell kvalitet och en tjocklek på 1,2 millimeter och har ett skyddande fodral. Tack vare att nålen är så smal gör den heller inga onödigt stora stickhål. Nålen är dessutom extra lång – på 9,6 centimeter, vilket underlättar mätningen av till exempel större köttbitar. Stektermometern är vattentålig, men tål inte att diskas i maskin eller att ligga i vatten en längre tid. Det enda som ses som negativt är den dyra prislappen, annars är det här en riktig dröm för hemmakocken.

 • Butiker & priser
 • Priser för Professional Secrets - Termometer digital Svart
Priser visas i samarbete med

Prisvärt val Test.se - Prisvärt val
Eva Solo
Eva Solo Cook 'N Time Stektermometer
Prisvärt val
Prisvärt val
Eva Solo
Eva Solo Cook 'N Time Stektermometer
En stektermometer med stilig design och förinställda inställningar.
Andra plats hos Kockhuset 2022.
Andra plats hos Bäst i hemmet 2022.
Tagits fram i samarbete med danska kocklandskapet.
Mätområde: Ej uppgett.
Läser av temperatur snabbt.
Timer och klocka.
Går att hänga upp.
Tydlig display med stora siffror.
Enkel att använda.
Förinställda temperaturer.

Eva Solo är ett varumärke som står för tidlös och stilren design. Det är ett familjeföretag i fjärde generationen som grundades för över hundra år sedan med huvudkontor i Måløv i Danmark.

Eva Solo Cook’N Time är en relativt billig stektermometer som gör det enkelt att kolla temperaturen på maten. Den har kommit på andra plats och utsetts till bästa budgetval hos Kockhuset.se under flera år. Hos Bäst i hemmet har den kommit på en andra plats under flera år med betyget 4,9 av 5. Det är en riktigt stilig termometer som förutom fin design, har en god kvalitet när det gäller funktion. Den har både sticka, timer och klocka – och är ett perfekt 3-i-1-köksredskap.

Det går att ställa in olika program för well done, medium och rare och dessutom mäta den perfekta stektemperaturen. Det danska kocklandskapet har dessutom rekommenderat temperaturen för fem olika slags kött och fågel och smälttemperatur för choklad. Displayen är snygg med tydliga siffror och är enkel att förstå sig på. Du kan hänga termometern på en krok och på så sätt kan du ha den lättillgänglig i köket.

 • Butiker & priser
 • Priser för Cook 'N Time Stektermometer
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Fri frakt över 499 kr
   Leverans på 3-5 dagar
Priser visas i samarbete med

Ytterligare läsning

Köpguide stektermometer

Vill du få en bättre kontroll över din matlagning? Det får du med hjälp av en stektermometer, som snabbt och enkelt visar hur många grader maten är uppe i. På så sätt får du alltid rätt temperatur på steken du lagar, brödet du bakar eller den rätt du lagar i ugnen. Med en stektermometer lämnar du inget åt slumpen!

Så använder du en stektermometer

En stektermometer använder du för att ta reda på hur många grader din mat är när du tillagar den. Termometern består vanligtvis av en display och en mätnål, och ibland går det en sladd mellan dessa två. Med en snabbläsande digitaltermometer sticker du ner mätnålen i några sekunder för att se om maten är klar eller inte. Väljer du en termometer med sladd och den är gjord för ugn sticker du ner mätnålen i köttet och har handenheten utanför när maten tillagas. När maten har uppnått de rätta graderna säger termometern till.

Stick ner nålen ordentligt i mitten av köttbiten utan att låta den ligga mot ett ben – nålen är oftast runt två till fem centimeter lång. Köttets temperatur stiger vanligtvis några grader till efter att du tagit bort maten från värmekällan, så tänk på att ta ut det några grader tidigare.

Användningsområden – när behövs en stektermometer?

Det finns många bra tillfällen och användningsområden där du kan behöva använda dig av en stektermometer. Ett av de vanligaste tillfällena är när du ska tillaga kött till en önskad temperatur – så att du får det så saftigt eller välstekt som du och dina gäster önskar.

Detta kan du använda stektermometern till:

 • Kött, fågel och fisk
 • Bakning
 • Gratänger
 • Soppor
 • Sous vide

Fördelar med en stektermometer

Varför ska man köpa en stektermometer? Räcker det inte att gå efter receptets tid? Alla ugnar är olika och tillagar därför maten olika snabbt. Vill du ha en köttbit som har en exakt temperatur behöver du använda dig av en stektermometer för att ta reda på att den nått önskade grader. Då behöver maten varken bli överkokt eller inte tillräckligt klar. Du slipper dessutom göra det mest förbjudna – skära för att bedöma om det är klart eller inte.

Egenskaper att jämföra mellan

Det finns flera bra saker att tänka på när du ska köpa en stektermometer. Det finns stektermometrar i alla prisklasser – både digitala och analoga, men de skiljer sig också åt vad gäller funktioner och design.

Nålens tjocklek och längd

Stektermometrar har olika tjocklek och längd på sina mätnålar. Ju tunnare nål desto mindre spår lämnar mätningen på köttet, vilket är bra vid sous vide-tillagning eller när du inte vill skada köttbitens fibrer. Perfekt om du vill läsa temperaturen utan att lämna ett spår.

Noggrannhet

Precis som allt annat som mäter och väger så kan noggrannheten skilja sig åt när det kommer till graderna. Billigare termometrar kan ibland visa fel på någon grad. Hos en dyrare stektermometer kan du mäta ner på decimalnivå och även få med ett kalibreringscertifikat som visar att den är ordentligt testad vid produktionen.

Funktioner

Vill du ha en enklare matlagning kan du välja en stektermometer med förinställda program. Då kan du till exempel ställa in om du vill ha din köttbit välstekt eller blodig.

Displayen

De flesta stektermometrarna idag är digitala och det är en fördel om displayen är både stor, tydlig och enkel att läsa av.

Kan man ha stektermometer i ugnen?

Vissa stektermometrar klarar även av att vara i ugnen, medan andra är mer anpassade för att endast stoppas i för att avläsa temperaturen. Läs på vad din termometer klarar av innan du använder den i ugnen.

Skötselråd

Många stektermometrar är vattentåliga och klarar att sköljas under vatten, men de flesta ska du inte maskindiska eller använda för länge i vatten. Vissa är dessutom behandlade för att förhindra bakteriell tillväxt.

Läs också: Test av stekpanna 

Läs också: Test av traktörpanna


Några experttester vi har läst

Kockhuset (2022)

Kockhuset har tittat på de populäraste stektermometrarna för att hitta årets mest prisvärda modeller. På deras första plats kom Thermapen SuperFast Proffstermometer som är en avancerad och snabb termometer med enkel design och mätnål som går att fälla ihop. På andra plats kom deras bästa budgetval - Eva Solo Cook’N Time som är en termometer med snygg och tydlig display och förprogrammerade program. På tredje plats kom Professional Secrets Digital som utsågs till väldigt populärt val. Det är en professionell termometer med extra tunn nål, väldig precis och av hög kvalitet för dig som jobbar i professionellt kök.

Bäst i hemmet 2022

I Bäst i hemmets uppdaterade test om stektermometrar har man jämfört sju olika modeller. Bäst i test blev Professional Secrets Digital med betyget 4,9 av 5. På andra plats kom Eva Solo Cook´N Time med betyget 4,7 av 5. På tredje plats kom Meater Meater med betyget 4,6 av 5. 

Bäst i hemmet (2021)

Bäst i hemmet har testat sex olika stektermometrar för att du ska få rätt temperatur på köttet. Deras favorittermometer blev Backaryd Digital från Anders Petter som fick betyget 5 av 5. Det är en snygg, enkel och funktionell timer som gör matlagningen busenkel. På andra plats kom Eva Solo Cook’N’Time med betyget 4,9 av 5 som är en stilren och praktisk termometer. Den lämnade inget att önska vare sig design eller funktion. På deras tredje plats kom Backaryd från Anders Petter som fick betyget 4,8 av 5 – en analog termometer för dig som vill ha en enkel termometer.

Allt om mat (2019)

Allt om mat har valt ut tre proffsiga kökstermometrar som de anser är de bästa på marknaden just nu.

Först ut är ETI Superfast Thermapen 4, en instickstermometer med roterande display. Det är en termometer som tillverkas i Storbritannien och används av kockar över hela världen.

På andra plats kommer Perfect Thermometer. Designen är framtagen av professionella kockar i samarbete med duktiga formgivare. Den har en mycket tunn nål och levereras med ett skyddande etui.

Tredje termometern på listan är GTH 1150 MTL, en lyxprodukt för finsmakare. Den används av proffsen i tävlingar som Bocuse d’Or och Åretrs Kock.

Aftonbladet Plus (2019)

Aftonbladet har testat 10 olika varianter och valt ut vinnaren Professional Secrets - Thermometer. En riktig värsting som är bra på det mesta. Den mäter snabbt och det är enkelt att läsa av på displayen. En unik funktion är att siffrorna vänder sig om du vrider termometern, kanske onödigt men coolt. Det enda som ses som negativt är den dyra prislappen, annars är det här en riktig dröm för hemmakocken. En annan lätthanterad termometer är Mingle Sunartis ME216. Lång mätnål vilket är praktiskt när du mäter temperaturen på exempelvis en stek. Mätning av temperaturen tar dock tid, speciellt vid de sista graderna. Men i övrigt är detta en bra termometer och den får 4/5 i betyg. Utmärkelsen prisvärd får Kökskungens termometer. Gör sitt jobb relativt snabbt och den är enkel att hantera. Ett minus är att den inte går att stänga av förutom när du tar ut batteriet. Kökskungen får 3/5. Placering av andra- och tredjeplats har vi på test.se utsett efter noggrann analys av Aftonbladets omdömen och betyg.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Du använder stektermometern för att ta reda på om maten har nått önskad temperatur. Du sticker ner mätnålen i till exempel köttbiten och efter några sekunder visas antal grader.
 • En stektermometer gör det möjligt för dig att varken laga maten för länge eller för kort.
 • Vi har valt att utse Thermapen Professional till den stektermometer som är bäst i test. Det är en termometer med proffsegenskaper som fått bra betyg på test och goda omdömen av nöjda kunder.
Innehållsförteckning

Innehåll