VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 25 Juni 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är bäst i test stektermometern för matlagning 2024

Få den rätta temperaturen på maten med hjälp av en stektermometer. Vi har valt ut stektermometrar och gjort en bra köpguide för att förenkla ditt val.

Vi har jämfört
 • Mätområde.
 • Hur snabbt den läser av temperaturen.
 • Övriga egenskaper som display och funktioner.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Thermapen
Themapen One
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Thermapen
Themapen One
Storbritanniens mest sålda matlagningstermometer.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2024 – uppdaterad modell.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2023 – uppdaterad modell.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Mätområde: -49,9 till +299,9 grader.
Läser av temperatur på 1 sekund.
LCD-display.
Vattentålig - IP67-klassad.
Automatisk avstängning.
Handbyggd i Storbritannien.
Godkänd enligt EU standard EN 13485 och CE 1639.
Finns i 12 färger.
5 års garanti.

ThermoWorks är ett företag som specialiserat sig på häftiga, unika och professionella termometrar. Många av deras stektermometrar är det naturliga valet för proffskockar.

Vi har valt Themapen One till vår bäst i test – en termometer med proffsegenskaper. Det är en uppdaterad version av Thermapen Professional/Thermapen SuperFast 4 Proffstermometer. Den nya uppdaterade stektermometern kommer med några diskreta uppdateringar, som snabbare mätning.

Themapen One är den mest sålda matlagningstermometern i Storbritannien och används av kockar världen över. Välj mellan 12 olika färger för att matcha din inredning i hemmet.

Enligt nöjda kunder är det en termometer som gör underverk i köket och perfekt till all matlagning. Stektermometer utsågs till testvinnare hos Bäst-i-test.se och de gav den toppbetyget 5 av 5. Enligt dem är det en termometer som både hemmakocken och proffset kan ha stor nytta av vid matlagningen, med exakt och snabb mätning och en belyst display.

Väljer du att köpa en Themapen One får du en avancerad, snabb, tillförlitlig och användarvänlig stektermometer. Den läser av temperaturen på bara en sekund, vilket den gör i området -49,9 till 299,9 grader. Instickaren har möjlighet att läsa av både fasta livsmedel och vätskor.

Displayen har en patenterad 360 graders självrotationsdisplay som ger en både snabb och enkel avläsning på maten. LED-displayen lyser upp via en sensor beroende på hur mörkt det är. Den har automatisk avstängning och stänger av sig när den känner av att den inte används, vilket sparat batteritid.

När du inte använder termometer viks givaren in för att ta mindre plats. För enklare rengöring av termometern är höljet vattenskyddat och tillverkat av ABS-plast som är behandlat för att minska bakterietillväxt.

 • Butiker & priser

Bästa professionella Test.se logo
Thermapen
Thermapen Therma 1 Proffstermometer
Thermapen Thermapen Therma 1 Proffstermometer - Test
Bästa professionella Test.se logo
Thermapen
Thermapen Therma 1 Proffstermometer
Sekundsnabb stektermometer med mycket tunn mätnål.
Fjärde plats hos Kockhuset.se 2023.
Fjärde plats hos Bastihemmet.se 2022.
Mätområde: -49,9 till +250 grader.
Läser av temperatur på en sekund.
Stor display.
Vattenskyddad.
Automatisk avstängning.
Kan även användas i ugnen.
Lång batteritid.
Handbyggd i Storbritannien.

ThermoWorks är ett företag som specialiserat sig på häftiga, unika och professionella termometrar. Många av deras stektermometrar är det naturliga valet för proffskockar.

Hos Kockhuset kom Thermapen Therma 1 Proffstermometer på fjärde plats och valdes till deras bästa premiumval. Enligt test är det en otroligt proffsig termometer som också kostar därefter. Vill du ha en stektermometer till det professionella köket, eller ha en som kockarna på restaurangerna själva använder är detta valet för dig.

Thermapen Therma 1 är en sekundsnabb termometer som mäter temperaturen med en decimals noggrannhet. Den mäter temperaturen från -49,9 grader upp till +250 grader. Displayen är stor och tydlig. Mätnålen är endast 1,1 millimeter stor i omkrets och passar perfekt för sous vide-tillagning eller när du inte vill förstöra köttets fibrer. Den kan även användas i ugnen, men sladden klarar dock endast 175 grader. Termometern är vattenskyddad och dessutom behandlad för att förhindra bakteriell tillväxt. Den stänger automatiskt av sig tio minuter som inaktiv. Det följer med två givare och ett kalibreringscertifikat med visar att den är ordentligt testad vid produktionen.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för ugn Test.se logo
Meater
Meater+ Trådlös stektermometer
Bästa för ugn
Bästa för ugn Test.se logo
Meater
Meater+ Trådlös stektermometer
Trådlös stektermometer som används ihop med en app.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Tredje plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Mätområde: + 100 grader kött, + 275 grader omgivande temperatur.
Kopplas samman med app.
Två mätpunkter.
Vattentät.
Batteritid på upp till 24 h.
Diskas för hand.

Meater+ är en omtalad trådlös stektermometer som används ihop med en app till mobiltelefonen. Den är ett populärt val hos Prisjakt och har placerats bra på test.

I ett test hos Prisjakts experter kom den på andra plats och enligt dem uppfyller den de flesta krav när du lagar mat. Den är bra när du vill nå en perfekt temperatur och är bäst när den sitter i under hela tillagningen.

Hos Bäst-i-test.se kom den på tredje plats. De beskriver den som snygg och bra, men noterar att den inte fungerar utan appen. De tycker att den trådlösa design är en fördel, men hade problem med att appen låste sig under användningen.

Stektermometern är tillverkad i rostfritt stål och vattentät. Den kan användas för både stekpanna, ugn och grill – eller för att mäta vattenbadet när du använder en sous vide. Appen föreslår stekgrader på olika sorters kött, men du kan även lägga till egna temperaturmål. Termometern räknar ut och säger till när rätt temperatur är nådd.

De dubbla temperatursensorerna gör att du kan mäta både köttemperatur och den omgivande temperaturen i till exempel ugnen eller grillen.

Batteriet räcker upp till 24 timmars aktiv användning. Träetuiet som följer med är också laddningsstation ­­– du kan ladda stektermometern upp till 100 gånger med det inkluderade AAA-batteriet. Etuiet placeras i närheten av det du lagar för att agera som repeater vilket gör att du får upp till 50 meters räckvidd (gäller vid fri sikt).

 • Butiker & priser

Bästa smarta Test.se logo
Weber
Weber iGrill 2
Weber Weber iGrill 2 - Test
Bästa smarta Test.se logo
Weber
Weber iGrill 2
Bästa termometern när du grillar.
Andra plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Weber.com.
Mätområde: -30 till +380 grader.
Läser av temperatur snabbt.
Upplyst display.
Upp till 10 meter räckvidd.
Timerfunktion.
Kan kopplas till app.
Batteritid på 200 timmar.
2 års garanti.

Amerikanska Weber grundades 1952 och har en lång historia bakom sig av högkvalitativa grillar. De har grillar för både rutinerade grillare och nybörjare och som kol, gas och el. Weber har längre varit en föregångare inom funktion, kvalitet och design och är gjorda för att hålla i många år. I sortimentet hittar du även grilltillbehör som termometer.

Weber iGrill 2 är en appansluten Bluetoothtermometer som gör det enklare att få kontroll över matlagningen, framförallt när du grillar. Den kom på andra plats i ett test hos Bäst-i-test.se med betyget 4 av 5 och beskrivs som en pålitlig och lättanvänd termometer. Den är ett populärt val bland stektermometrarna hos Prisjakt och Pricerunner.

Weber iGrill 2 kommer med två mätstickor och en termometer med magnetfäste som du fäster på grillen. Den har stöd för upp till fyra mätstickor och har en kapacitet att mäta från -30°C till 380°C. Mätstickan sitter i köttet under tillagningen för att ge bästa precision. Displayen är upplyst med LED-lampor. Termometern drivs av ett AA-batteri som håller 200 timmar.

Ladda ner appen Weber iGrill för att ta del av funktioner och få kontroll på temperaturen direkt i din telefon. Via appen får du flera funktioner som gör att du får ett perfekt resultat.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se logo
Eva Solo
Eva Solo Cook 'N Time Stektermometer
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Eva Solo
Eva Solo Cook 'N Time Stektermometer
En stektermometer med stilig design och förinställda inställningar.
Andra plats hos Kockhuset 2023.
Andra plats hos Bastihemmet.se 2022.
Tagits fram i samarbete med danska kocklandskapet.
Läser av temperatur snabbt.
Timer och klocka.
Går att hänga upp.
Tydlig display med stora siffror.
Enkel att använda.
Förinställda temperaturer.

Eva Solo är ett varumärke som står för tidlös och stilren design. Det är ett familjeföretag i fjärde generationen som grundades för över hundra år sedan med huvudkontor i Måløv i Danmark.

Eva Solo Cook’N Time är en relativt billig stektermometer som gör det enkelt att kolla temperaturen på maten. Den har kommit på andra plats och utsetts till bästa budgetval hos Kockhuset.se under flera år. Hos Bäst i hemmet har den kommit på en andra plats under flera år med betyget 4,9 av 5. Det är en riktigt stilig termometer som förutom fin design, har en god kvalitet när det gäller funktion. Den har både sticka, timer och klocka – och är ett perfekt 3-i-1-köksredskap.

Det går att ställa in olika program för well done, medium och rare och dessutom mäta den perfekta stektemperaturen. Det danska kocklandskapet har dessutom rekommenderat temperaturen för fem olika slags kött och fågel och smälttemperatur för choklad. Displayen är snygg med tydliga siffror och är enkel att förstå sig på. Du kan hänga termometern på en krok och på så sätt kan du ha den lättillgänglig i köket.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Köpguide stektermometer

Vill du få en bättre kontroll över din matlagning? Det får du med hjälp av en stektermometer, som snabbt och enkelt visar hur många grader maten är uppe i. På så sätt får du alltid rätt temperatur på steken du lagar, brödet du bakar eller den rätt du lagar i ugnen. Med en stektermometer lämnar du inget åt slumpen!

Så använder du en stektermometer

En stektermometer använder du för att ta reda på hur många grader din mat är när du tillagar den. Termometern består vanligtvis av en display och en mätnål, och ibland går det en sladd mellan dessa två. Med en snabbläsande digitaltermometer sticker du ner mätnålen i några sekunder för att se om maten är klar eller inte. Väljer du en termometer med sladd och den är gjord för ugn sticker du ner mätnålen i köttet och har handenheten utanför när maten tillagas. När maten har uppnått de rätta graderna säger termometern till.

Stick ner nålen ordentligt i mitten av köttbiten utan att låta den ligga mot ett ben – nålen är oftast runt två till fem centimeter lång. Köttets temperatur stiger vanligtvis några grader till efter att du tagit bort maten från värmekällan, så tänk på att ta ut det några grader tidigare.

Användningsområden – när behövs en stektermometer?

Det finns många bra tillfällen och användningsområden där du kan behöva använda dig av en stektermometer. Ett av de vanligaste tillfällena är när du ska tillaga kött till en önskad temperatur – så att du får det så saftigt eller välstekt som du och dina gäster önskar.

Detta kan du använda stektermometern till:

 • Kött, fågel och fisk
 • Bakning
 • Gratänger
 • Soppor
 • Sous vide

Fördelar med en stektermometer

Varför ska man köpa en stektermometer? Räcker det inte att gå efter receptets tid? Alla ugnar är olika och tillagar därför maten olika snabbt. Vill du ha en köttbit som har en exakt temperatur behöver du använda dig av en stektermometer för att ta reda på att den nått önskade grader. Då behöver maten varken bli överkokt eller inte tillräckligt klar. Du slipper dessutom göra det mest förbjudna – skära för att bedöma om det är klart eller inte.

Egenskaper att jämföra mellan

Det finns flera bra saker att tänka på när du ska köpa en stektermometer. Det finns stektermometrar i alla prisklasser – både digitala och analoga, men de skiljer sig också åt vad gäller funktioner och design.

Nålens tjocklek och längd

Stektermometrar har olika tjocklek och längd på sina mätnålar. Ju tunnare nål desto mindre spår lämnar mätningen på köttet, vilket är bra vid sous vide-tillagning eller när du inte vill skada köttbitens fibrer. Perfekt om du vill läsa temperaturen utan att lämna ett spår.

Noggrannhet

Precis som allt annat som mäter och väger så kan noggrannheten skilja sig åt när det kommer till graderna. Billigare termometrar kan ibland visa fel på någon grad. Hos en dyrare stektermometer kan du mäta ner på decimalnivå och även få med ett kalibreringscertifikat som visar att den är ordentligt testad vid produktionen.

Funktioner

Vill du ha en enklare matlagning kan du välja en stektermometer med förinställda program. Då kan du till exempel ställa in om du vill ha din köttbit välstekt eller blodig.

Displayen

De flesta stektermometrarna idag är digitala och det är en fördel om displayen är både stor, tydlig och enkel att läsa av.

Kan man ha stektermometer i ugnen?

Vissa stektermometrar klarar även av att vara i ugnen, medan andra är mer anpassade för att endast stoppas i för att avläsa temperaturen. Läs på vad din termometer klarar av innan du använder den i ugnen.

Skötselråd

Många stektermometrar är vattentåliga och klarar att sköljas under vatten, men de flesta ska du inte maskindiska eller använda för länge i vatten. Vissa är dessutom behandlade för att förhindra bakteriell tillväxt.

Läs också: Test av stekpanna 

Läs också: Test av traktörpanna


Några experttester vi har läst

Bäst-i-test.se (2023) 

Bäst-i-test.se har testat sju olika stektermometrar. De har jämfört egenskaper som temperaturmätning, användarvänlighet och kvalitet. För att den ska bli bäst i test måste den ha tydlig display, snabb mätning och vara pålitlig. 

Themapen One blev bäst i test och fick betyget 5 av 5. Den har snabb och exakt mätning, är lätt att använda och har belyst display. På andra plats kom Weber iGrill 2 som blev bästa med bluetooth. Den är lättanvänd, pålitlig och perfekt för grillmästaren. På tredje plats kom Meater+ som passar dig som vill hålla koll via en app.

Kockhuset (2023)

Kockhuset har tittat på de populäraste stektermometrarna för att hitta årets mest prisvärda modeller. På deras första plats kom Thermapen SuperFast Proffstermometer som är en avancerad och snabb termometer med enkel design och mätnål som går att fälla ihop. På andra plats kom deras bästa budgetval - Eva Solo Cook’N Time som är en termometer med snygg och tydlig display och förprogrammerade program. På tredje plats kom Professional Secrets Digital som utsågs till väldigt populärt val. Det är en professionell termometer med extra tunn nål, väldig precis och av hög kvalitet för dig som jobbar i professionellt kök.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Du använder stektermometern för att ta reda på om maten har nått önskad temperatur. Du sticker ner mätnålen i till exempel köttbiten och efter några sekunder visas antal grader.
 • En stektermometer gör det möjligt för dig att varken laga maten för länge eller för kort.
 • Vi har valt att utse Thermapen One till den stektermometer som är bäst i test. Det är en termometer med proffsegenskaper som fått bra betyg på test och goda omdömen av nöjda kunder.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Thermapen Themapen One