VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 5 Maj 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta den framåtvända bältesstolen som är bäst i test 2023

Är det dags för barnet att byta från bilbarnstol till bältesstol? Det är viktigt att ditt barn sitter säkert i bilen – något du gör med de här testvinnande bältesstolarna. Ta dessutom hjälp av vår stora köpguide för att göra valet enklare.

Vi har jämfört
 • Ålder på barnet
 • Vikt på barnet
 • Fästanordning
 • Storlek på stolen
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Maxi-Cosi
Maxi-Cosi Rodifix AirProtect
Maxi-Cosi Maxi-Cosi Rodifix AirProtect - Test
Bäst i test
Maxi-Cosi
Maxi-Cosi Rodifix AirProtect
En ergonomisk och testvinnande bältesstol med isofix.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2022.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Högt betyg hos Prisjakts experter 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos och högt kundbetyg hos Pricerunner 2021.
Ålder: 3,5-12 år.
Vikt på barn: 15-36 kilo.
Fästanordning: Inbyggt isofixfäste, 3-punktsbälte.
Storlek: L 31 x B 49-54 x H 56-77 cm.
Bredd sittyta: 26 cm.
Vikt: 6,15 kg.
Godkännanden: ECE44-04-märkt, R129 (i-Size).
Går att luta.
Generös sittyta.
Livstidsgaranti.

Maxi-Cosi är ett prisbelönat varumärke som fokuserar på smarta och omtänksamma lösningar med barnets säkerhet i centrum. De har ett brett utbud av uppskattade bilstolar och barnvagnar i sitt sortiment. Alla deras bilbarnstolar är godkända enligt senaste säkerhetsnormer.

Maxi-Cosi Rodifix Airprotect har utsetts till testvinnare hos Pricerunner och Bäst-i-test.se och kom på fjärde plats hos Prisjakts experter. Det är en populär, säker och ergonomiskt utformad bältesstol för barn att växa i och passar även större barn. Det är en populär framåtvänd bältesstol i mellanprisklassen med isofixinfästningar. Enligt omdömen är det en bra bältesstol med ett extra skydd i nackstödet.

Bältesstolen är anpassad för barn som väger 15-36 kilo och är i åldrarna 4-12 år. Stolen har en välvadderad sittyta på 26 centimeter i bredden. Enligt test är det lätt att justera höjden som kan bli 56 till 77 centimeter. Även ryggstödet går att justera efter det växande barnet. Bältesstolen har AirProtect som är ett utökat sidokrocksskydd med luftfyllda kuddar.

Bältesstolen är enkel att flytta mellan olika bilar och montering sker med ett klick om bilen har isofix och bilens trepunktsbälte. Den går att använda även utan isofix. Stolen har ett smidigt bälteshaksysem och bältesvägleding med öppen design så att barnet själv kan spänna fast sig. Den har inga bälteshorn för höftbenet vilket gör att bältet heller aldrig kan dras fel. Stolen går att vinkla av barnet själv till ett bekvämt avslappningsläge. Stolens klädsel går att tvätta i maskin på 30 grader. Bältesstolen är testad enligt säkerhetsstandard ECER44-04 och R129 (i-Size).

 • Butiker & priser
 • Priser för Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Bältesstol (Authentic Black)
Priser visas i samarbete med

Bästa premium Test.se - Bästa premium
BeSafe
BeSafe iZi Flex Fix i-Size
BeSafe BeSafe iZi Flex Fix i-Size - Test
Bästa premium
BeSafe
BeSafe iZi Flex Fix i-Size
En bältesstol i premiumklassen för dig som vill ha det allra bästa.
Bästa premiumval hos Bäst-i-test.se 2022.
Bästa premiumval hos Pricerunner 2022.
Högt betyg på test hos Prisjakts experter 2021.
Vinnare av ”Innovation Award” på Kind + Jugend 2017 i kategorin ”World of Travelling Kids”.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Ålder: 4-12 år.
Vikt på barn: 15-36 kilo.
Fästanordning: Inbyggt Isofixfäste, Isofix basfäste.
Storlek: L 42 x B 52 x H 64 cm.
Bredd sittyta: 44 cm.
Vikt: 7 kg.
Godkännanden: R129 (i-Size).
Extra sidokollisionsskydd.
Justerbar sittvinkel som kan ändras av barnet.

BeSafe är ett ledande varumärke inom utveckling och tillverkning av bilbarnstolar. De har en storslagen vision – att inga barn ska skadas allvarligt i trafikolyckor. I utbudet finns både babyskydd, bakåtvända bilbarnstolar och bältesstolar.

BeSafe har i modellen med det något omständiga namnet BeSafe iZi Flex FIX i-Size, tillverkat en bilbarnstol som uppfyller alla de krav man kan ställa på en högkvalitativ bältesstol. Den har placerat sig bra i tester de senaste åren. Den utsågs till bästa premiumval på test hos Bäst-i-test.se och Pricerunner och kom på en andraplats hos Prisjakts experter. Därför har vi gett den samma betyg hos oss. Enligt omdömen är det en rymlig stol som har många funktioner och en hög säkerhet. Den är inte bara tillverkad för att vara otroligt säker, utan också för att kunna tillgodose krav om hög komfort. 

BeSafe iZi Flex FIX är en av världens första barnstolar som är i-Size-godkänd! Det innebär bland annat att den klarar de krav som ställs på att bältesstolar ska klara av sidokrockar. Stolen passar barn i åldrarna 4-12 år med en vikt mellan 15 och 36 kilo och en sittyta på 44 centimeter. I högsta höjden är stolen 82 centimeter hög. Den är lätt att montera i bilen och det finns färgindikatorer som visar när stolen är korrekt placerad och installerad. Bältesstolen är smidig i sin design, det får utan problem plats tre stolar bredvid varandra i baksätet. Det specialutformade nack- och huvudstödet gör att huvudet hamnar i en bekväm sömnposition. Nackstödet är justerbart i höjd och även sittpositionen kan ändras.

 • Butiker & priser
 • Priser för BeSafe iZi Flex Fix i-Size Bältesstol Peak Mesh, Grey
Priser visas i samarbete med

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Cybex
Cybex Solution S-fix
Cybex Cybex Solution S-fix - Test
Bästa budget
Cybex
Cybex Solution S-fix
En mångsidig bältesstol med rymlig sittyta och reglerbart nackstöd.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2022.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2022.
Testvinnare hos Råd & Rön 2021.
Högt betyg på test hos Prisjakt Experter 2021.
Populärt val hos Pricerunner.
Ålder: 3-12 år.
Vikt på barn: 15-36 kilo.
Fästanordning: Inbyggt isofixfäste, 3-punktsbälte.
Storlek: L 40,5 x B 50 x H 61 cm.
Vikt: 6,4 kg.
Godkännanden: ECE44-04-märkt, R129 (i-Size).
Energiabsorberande stomme.
Extra brett säte.
Fällbart ryggstöd.
Justerbart nackskydd i 12 lägen.

Cybex är ett företag som tillverkar högkvalitativa bilbarnstolar och barnvagnar. Deras kärnverksamhet bygger på en kombination av funktionalitet, design och säkerhet. Genom åren har de vunnit över 450 priser för design, säkerhet och innovation.

Cybex Solutions S-Fix är en prisvärd bältesstol som placerat sig bra på tester och sammanställningar de senaste åren. Hos Pricerunner och Bäst-i-test kom det på en tredje plats och hos Prisjakts experter fick den också goda omdömen. Det är en mångsidig barnstol som kan anpassas precis efter varje barns behov. Den är designad för att kunna följa med barnen från tre års ålder upp till 12 år och klarar en vikt på 15-35 kilo. När du höjer nackstödet anpassas bredden och höjden automatiskt. Stolen ingår i Cybex populära Gold-serie.

Med isofix-spännen går det snabbt och smidigt att installera stolen i bilen. Stolen ställs enkelt in för barnet med bara en hand. Nackstödet är patenterat och går att fälla, detta gör att huvudet inte behöver hänga när barnet sover. De tjocka kuddarna ser till att huvudet är ordentligt skyddat vid en eventuell kollision. Sidoskyddet och den energidämpande stommen är utformade så att kraften av en kollision absorberas och leder bort kraften från benen. Klädseln är avtagbar och går att tvätta i tvättmaskin på 30 grader. Bältesstolen är testad enligt säkerhetsstandard ECER44-04 och R129 (i-Size).

 • Butiker & priser
 • Priser för Cybex Solution S-fix, Soho Grey
Priser visas i samarbete med

Bästa för större barn Test.se - Bästa för större barn
Cybex
Cybex Solution Z i-Fix
Cybex Cybex Solution Z i-Fix - Test
Bästa för större barn
Cybex
Cybex Solution Z i-Fix
En rymlig, säker och lite större bältesstol som tillhör Cybex premiumstolar.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2021.
Testvinnare av Prisjakts experter 2021.
Vinnare av Reddot Award 2019.
Tilldelades betyget ”Good” av ADAC 2020.
Ålder: 3-12 år.
Vikt på barn: 15-36 kilo.
Fästanordning: Inbyggt Isofixfäste.
Storlek: L 40,5 x B 53 x H 62,5 cm.
Vikt: 7,1 kg.
Godkännanden: ECE44-04-märkt, R129 (i-Size).
12 olika höjdlägen.
Patenterat nackskydd.
Utrustad med linjärt sidokrockskydd.

Cybex är ett företag som tillverkar högkvalitativa bilbarnstolar och barnvagnar. Deras kärnverksamhet bygger på en kombination av funktionalitet, design och säkerhet. Genom åren har de vunnit över 450 priser för design, säkerhet och innovation.

Cybex Solution Z i-Fix är en bältesstol som fått höga betyg på saker som säkerhet, hanterbarhet och ergonomi hos Råd & Rön och blivit utsedd till testvinnare av Prisjakts experter. Den har tilldelats priser och är ett bra val för dig som vill ha en bältesstol för barnet att växa i. Den hör till Cybex premiumstolar och har ett exklusivt tyg och många praktiska funktioner. Stolen har extra sidokrockskydd som gör att ditt barn sitter säkert i trafiken och isofixfästen som ger en snabb och smidig installation.

Bältesstolen passar för barn på 15-36 kilo i åldrarna 4-12 år. Stolen går att få bredare genom att du höjer ryggen vilket gör att även bredaxlade barn sitter bekvämt i den. Detta medför också att stolen är rätt bred – 53 centimeter. Höjden går att justera automatiskt i 12 olika lägen för att växa med barnet. Med ett enhandsgrepp går det att luta det patenterade nackstödet bakåt för en mer bekväm sittställning, samtidigt som resten av kroppen sitter upprätt. Samtidigt ser nackstödet till att huvudet alltid håller sig inom säkerhetszonen, vilket är viktigt vid en sidokrock. Den vadderade sitsen är både mjuk och bekväm att sitta i och stolen har ett ventilationssystem som håller barnet svalt varma dagar. Klädseln går att ta av och tvätta i 30 grader. Bältesstolen är testad enligt säkerhetsstandard ECER44-04 och R129 (i-Size).

 • Butiker & priser
 • Priser för Cybex Solution Z i-Fix
Priser visas i samarbete med

Bra val Test.se - Bra val
Britax Römer
Britax Kidfix i-Size
Britax Römer Britax Kidfix i-Size - Test
Bra val
Britax Römer
Britax Kidfix i-Size
Modern och säker bältesstol med bra krockskydd och smal design.
Tredje plats på test hos Bäst-i-test.se 2022.
Tredje plats på test hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Ålder: 3,5-12 år.
Vikt på barn: 15-36 kilo.
Fästanordning: Inbyggt Isofixfäste, 3-punktsbälte.
Storlek: L 42 x B 48 x H 63-83 cm.
Vikt: 6,7 kg.
Godkännanden: ECE 44.04-Märkt, R129 (i-Size).
Hög komfort.
Avtagbar klädsel – tål maskintvätt.
Finns i flera färger.

Britax Römer grundades på 1930-talet och har tillverkat produkter för barn sedan 1966 då de lanserade den första bilbarnstolen. Idag är de välkända för sina bilbarnstolar och barnvagnar av hög kvalitet som fått positiva kundbetyg och bra resultat på tester.

Britax Kidfix i-Size är en ny bältesstol med isofix från Britax och den har utvecklats och godkänts enligt den nya i-Size-standarden. Detta gör den till deras säkraste Kidfix hittills. I ett uppdaterat test hos Bäst-i-test.se kom den på en tredje plats med betyget 4,5 av 5. Enligt deras testpanel är det en modern bältesstol med trygg bältessledning som passar bäst för barn från cirka sju år. Hos Pricerunner kom den också på plats tre med höga betyg och beskrivs som bekväm med djup sits och hög komfort för barnet. Av Britax själva beskrivs detta som ”vår säkraste plats för växande drömmar”.

Den nya bältesstolen från Britax passar för barn mellan 3,5 och 12 år som har en vikt på 15-36 kilo eller en längd på 100-150 centimeter. Bältesstolen har utvecklats för att ge barnet maximalt skydd. De beprövade teknikerna XP-PAD, SICT och SecureGuard kombineras med ett nykonstruerat sittutrymme vilket ger bästa krockprestanda. Den nya utformningen hjälper till att minska belastningen på nacken med upp till 10 procent. Vid en krock absorberar den nya stötdämparen upp till 30 procent av krockkraften vilket gör att hakans tryck mot bröstkorgen minskar samtidigt som nacken skyddas bättre. Med hjälp av avancerad SICT-teknologi får barnet överlägset sidokrocksskydd. SecureGuard lägger till en fjärde förankringspunkt till trepunktsbältet vilket skyddar barnets buk.

I utvecklingen har ingenjörer använt sig av Human Body Model-analys för att både stora och små barn ska sitta bekvämt. Bilstolen är praktiskt utformad för en hög komfort med generöst vadderat tyg och noggrant utplacerade lufthål i skalet som bidrar till att barnet har det bekvämt även vid längre resor. Det är enkelt att justera huvudstödet och med hjälp av markeringar på baksidan är det lätt att hitta rätt höjd vid varje användning.

Bältesstolen är i måtten L 42 x B 48 x H 63-83 centimeter. Tack vare sin smala design har du möjlighet att montera tre Britax Kidfix i-Size i baksätet på ett brett utbud av större bilar. Vikten ligger på 6,7 kilo, vilket är 1,3 kilo mindre än sina föregångare. Klädseln går att ta av och kan tvättas i tvättmaskin på låga temperaturer. Stolen är godkänd enligt ECE 44.04-Märkt, R129 (i-Size).

 • Butiker & priser
 • Priser för Britax Römer KIDFIX i-SIZE, Fossil Grey
  • Snabba & trygga leveranser
   I lager
  • Stort utbud av barnvagnar
   I lager
  • Kända varumärken & prisgaranti
   I lager
  • Kända kvalitetsmärken
   I lager
  • Fri Frakt över 499:-
   I lager
  • Fri Frakt över 499 kr
   I lager
  • Visa fler köpalternativ
Priser visas i samarbete med

Ytterligare läsning

Bäst i test bältesstol - se testvinnande bältesstolar. Här testar Test.se Maxi-Cosi Rodifix AirProtect.
Det är viktigt att välja en bältesstol som är säker. Här testar Test.se Maxi-Cosi Rodifix AirProtect.

Köpguide bältesstol

En bältesstol är den stol som barn sitter i när de är för stora för en bilbarnstol, men för små att sitta i bilen utan extra stöd. Den stora skillnaden mellan en bältesstol och en bilbarnstol, är att i bältesstolen använder du bilens bilbälte och en bilbarnstol har egna bälten som barnets spänns fast i. När du ska välja en bältesstol till sitt barn är säkerheten prioriterad, men även komforten. Det viktiga är att barnet sitter i bilen så att bilbältet kommer fungera som det ska. Fortsätt läsa för att ta reda på hur bältet ska sitta för att skydda ditt barn!

Köpa bältesstol – att tänka på

Olika bältesstolar har olika egenskaper, vilken du väljer beror på vilka önskemål du har på stolen. En del stolar har kanske fler funktioner och större användarvänlighet, medan andra är bombsäkra i bilen men kanske lite mer otympliga. Kanske är det viktigt med Isofix-lösning på stolen? Eller att den har lutning? Oavsett vad du prioriterar så finns det en bältesstol som motsvarar just dina krav.

Bäst i test bältesstol - se testvinnande bältesstolar.
Det är viktigt att barnet sitter rätt i bältesstolen.

Hur ska barn sitta i en bältesstol?

Bilens stolar och bälten är anpassade för en vuxen persons kropp, därför är det oerhört viktigt att bältet sitter rätt - om en kollision skulle inträffa. Det ska sitta nära halsen, över bröstbenet och ner över låren/ljumskarna. Det får absolut inte sitta över magen eftersom bältet då riskerar att trycka åt över känsliga mjukdelar vid en kollision. Den övre delen får heller inte läggas under armen.

När ska man byta till bältesstol?

En bältesstol används när barnet vuxit ifrån en bilbarnstol, både på längden och viktmässigt. När den övre kanten på barnets öron överskrider den bakåtvända stolen, är det dags att byta upp sig! Är det en bilbarnstol med mjuk kudde vid huvudet är det stolens hårda skal du ska utgå ifrån. Läs gärna sammanställningarna av babyskydd och bilbarnstolar för att hitta testvinnande produkter.

Hur länge ska barn sitta i bältesstol?

Enligt NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) bör en bilbarnstol användas tills dess att barnet är 10-12 år gammalt. Detta är för att höftkammarna inte är helt utvecklade innan dess. Det är dock viktigt att det är en generell rekommendation som man kan användas som en fingervisning. Hur länge du bör sitta i en bältesstol avgörs alltid av barnets längd och vilken typ av bil man har. Det viktigaste är alltid att bältet sitter ordentligt!

Bäst i test bältesstol - se testvinnande bältesstolar.
Barn bör sitta i en bilbarnstol upp till att det är 10-12 år gammal.

Säkerhetsstandard

För att bältesstolen ska få säljas och användas i Sverige måste den vara godkänd enligt UN R.44 eller den nya standarden UN R.129 (i-Size). Båda de här märkningarna är giltiga och tillverkaren väljer själv vilken standard de ska följa. I den nya standarden ingår även sidokollisionstester. En plustestad barnstol är ger barnet en extra säkerhet, men idag är det ingen framåtvänd stol som klarar de här testerna.

Bälteskudde – endast för äldre barn

Förutom bältesstol finns det enklare bälteskuddar, som tidigare kunde användas under samma period. Men sedan 2017 får nyproducerade kuddar endast användas av barn som är över 125 centimeter och väger minst 22 kilo. Enligt NTF:s rekommendation bör barn sitta i antingen bältesstol eller bälteskudde upp till att de är 10-12 år gamla och enligt lag – fram tills att du är minst 135 centimeter.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Bäst-i-test.se (2022)

Bäst-i-test.se testar kontinuerligt bältesstolar och i det senaste testet finns 12 modeller med från populära varumärken som Britax, Cybex och Maxi-Cosi. I testet finns endast bilstolar som är krocktestade och godkända för användning i Sverige med. Bäst-i-test.se har låtit vanliga barnfamiljer med barn i olika åldrar testa bältesstolarna i vardagen och de har särskilt tittat på egenskaper som sittkomfort, funktioner och användning. Testvinnare blev Maxi-Cosi Rodifix Airprotect som fick betyget 4,5 av 5 och beskrivs som en bekväm bältesstol med viloläge och rymlig sittyta. På andra plats kom BeSafe iZi Flex FIX i-Size som blev testets bästa premium och på tredje plats kom Britax Kidfix i-Size.

Pricerunner (2022)

Pricerunner har testat 10 olika modeller av bältesstolar från bland annat Maxi-Cosi, BeSafe och Axkid. De har endast med bilstolar som har krocktestats och är godkända inom EU. Testet är utfört oberoende och de har låtit vanliga barnfamiljer med barn i olika åldrar använda stolarna under längre perioder. De har fokuserat på egenskaper som bekvämlighet, funktionalitet och användarvänlighet. Maxi-Cosi Rodifix Airprotect utsågs till bäst i test, BeSafe iZi Flex FIX i-Size kom på andra plats och blev bästa premium och på tredje plats kom Britax Kidfix i-Size.

Råd & Rön (2021)

Råd & Rön har testat bilbarnstolar och i testet finns 42 babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar med. I kategorin bältesstol kom Cybex Solution S i-Fix på första plats med betyget 74 av 100 och Cybex Solution Z i-Fix kom på andra med betyget 73 av 100.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Det rekommenderas att barn åker i bilbarnstol upp till 4-5 års ålder, innan man byter till en bältesstol. Många byter upp sig till en bältesstol för snabbt, med argumentet att det börjar bli ont om benutrymme för barnet i en bilbarnstol. Det är viktigare att barnet åker säkert baklänges länge eftersom deras huvuden, i förhållande till kroppen, väger mycket och därmed kan skadas allvarligt vid krock.
 • Lagen säger att barn under 135 cm ska använda särskild skyddsutrustning som exempelvis bältesstol eller bälteskudde. Det är rekommenderat av både läkare och forskare att barn ska sitta i bältesstol eller på en bälteskudde upp till 10-12 års ålder. Innan dess har nämligen inte höftbenskammen utvecklats, varför det är extra viktigt att barnet kommer upp lite så att bältet sträcker sig över låren istället för magen.
 • Vi har valt att utse Maxi-Cosi Rodifix Airprotect till den bältesstol som är bäst i test. Den har placerats bra på test och fått bra omdömen under flera år. Den är säker och ergonomiskt utformad för barn att växa i och passar även större barn.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Maxi-Cosi Maxi-Cosi Rodifix AirProtect

Du kanske även är intresserad av: