HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
bältesstol - Bäst i test

Hitta den bästa bältesstolen här - flera modeller testade

19 ST PRODUKTER TESTADE

till barn uppdaterad 22:e September, 2020, Baserad på 9 experttester.

En bältesstol är den stol som barn sitter i när de är för stora för en bilbarnstol, men för små att sitta i bilen utan extra stöd. Den stora skillnaden mellan en bältesstol och en bilbarnstol, är att i bältesstolen använder man bilens bilbälte och en bilbarnstol har egna bälten som barnets spänns fast i. När man ska välja en bältesstol till sitt barn är säkerheten prioriterad, men även komforten. Det viktiga är att barnet sitter i bilen så att bilbältet kommer fungera som det ska. Fortsätt läsa för att ta reda på hur bältet ska sitta för att skydda ditt barn!

Olika bältesstolar har olika egenskaper, vilken man väljer beror på vilka önskemål man har på stolen. En del stolar har kanske fler funktioner och större användarvänlighet, medan andra är bombsäkra i bilen men kanske lite mer otympliga. Kanske är det viktigt med Isofix-lösning på stolen? Eller att den har lutning? Oavsett vad du prioriterar så finns det en bältesstol som motsvarar just dina krav.

Hur ska barn sitta i en bältesstol?

Bilens stolar och bälten är anpassade för en vuxen persons kropp, därför är det oerhört viktigt att bältet sitter rätt - om en kollision skulle inträffa. Det ska sitta nära halsen, över bröstbenet och ner över låren/ljumskarna. Det får absolut inte sitta över magen eftersom bältet då riskerar att trycka åt över känsliga mjukdelar vid en kollision. Den övre delen får heller inte läggas under armen. 

När ska man byta till bältesstol?

En bältesstol används när barnet vuxit ifrån en bilbarnstol, både på längden och viktmässigt. När den övre kanten på barnets öron överskrider den bakåtvända stolen, är det dags att byta upp sig! Är det en bilbarnstol med mjuk kudde hud huvudet är det stolens hårda skal man ska utgå ifrån. Läs gärna sammanställningarna av babyskydd och bilbarnstolar för att hitta testvinnande produkter. 

Hur länge ska barn sitta i bältesstol?

Enligt NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) bör en bilbarnstol användas tills dess att barnet är 10-12 år gammalt. Detta är för att höftkammarna inte är helt utvecklade innan dess. Det är dock viktigt att det är en generell rekommendation som man kan användas som en fingervisning. Hur länge man bör sitta i en bältesstol avgörs alltid av barnets längd och vilken typ av bil man har. Det viktigaste är alltid att bältet sitter ordentligt!

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Cybex Solution S-Fix

Testresultat
Advized 2020,    Bäst-i-Test.se 2020
Energiabsorberande stomme Extra brett säte Fällbart ryggstöd Passar barn i åldrarna 3-12 år ISOFIX Justerbart nackskydd i 12 lägen
Produktbeskrivning

Som bästa bältesstol väljer vi att rekommendera Cybex Solutions S-Fix som placerat sig bra i tester och sammanställningar det senaste året. Det är en mångsidig barnstol som kan anpassas precis efter varje barns behov. Den är designad för att kunna följa med barnen från tre års ålder upp till 12 år. När man höjer nackstödet anpassas bredden och höjden automatiskt. Stolen är ingår i Cybex populära Gold-serie.

Med ISOFIX-spännen går det snabbt och smidigt att installera solen i bilen. Stolen ställs enkelt in för barnet med bara en hand. Nackstödet är patenterat och går att fälla, detta gör att huvudet inte behöver hänga när barnet sover. De tjocka kuddarna ser till att huvudet är ordentligt skyddat vid en eventuell kollision. Sidoskyddet och den energidämpande stommen är utformade så att kraften av en kollision absorberas och leder bort kraften från benen.

Visa hela texten

Köp den till dessa priser idag:

Bäst i test: BeSafe iZi Flex FIX i-Size

Testresultat
Advized 2020,    Advized 2020,    Bäst-i-Test.se 2020
Extra sidokollisionsskydd ISOFIX Justerbar sittvinkel som kan ändras av barnet
Produktbeskrivning

BeSafe har i modellen med det något omständiga namnet iZi Flex FIX i-Size, tillverkat en bilbarnstol som uppfyller de alla de krav man kan ställa på en högkvalitativ bältesstol. Den är inte bara tillverkad för att vara otroligt säker, den är också tillverkad för att kunna tillgodose krav om hög komfort. Stolen har placerat sig bra i tester det senaste året, varför vi utser den till bästa premiumval.

iZi Flex FIX är en av världens första barnstolar som är i-Size-godkända! Det innebär bland annat att den klarar de krav som ställs på att bältestolar ska klara av sidokrockar. Stolen passar barn i åldrarna 4-12 år och den är lätt att montera i bilen. Det finns färgindikatorer som visar när stolen är korrekt placerad och installerad. Stolen är smidig i sin design, det får utan problem plats tre stolar bredvid varandra i baksätet. Det specialutformade nack- och huvudstödet gör att huvudet hamnar i en bekväm sömnposition. Nackstödet är justerbart i höjd och även sittpositionen kan ändras.

Visa hela texten

Frågor & svar

Hur länge ska barn sitta i bältesstol?

Lagen säger att barn under 135 cm SKA använda särskild skyddsutrustning som exempelvis bältesstol eller bälteskudde. Det är rekommenderat av både läkare och forskare att barn ska sitta i bältesstol eller på en bälteskudde upp till 10-12 års ålder. Innan dess hat nämligen inte höftbenskammen utvecklats, varför det är extra viktigt att barnet kommer upp lite så att bältet sträcker sig över låren istället för magen.

När ska man byta till en bältesstol?

Det rekommenderas att barn åker i bilbarnstol upp till 4-5 års ålder, innan man byter till en bältesstol. Många byter upp sig till en bältesstol för snabbt, med argumentet att det börjar bli ont om benutrymme för barnet i en bilbarnstol. Det är viktigare att barnet åker säkert baklänges länge eftersom deras huvuden, i förhållande till kroppen, väger mycket och därmed kan skadas allvarligt vid krock.

Vilken bältesstol ska man välja?

Baserat på nyligen utförda tester och recensioner, väljer vi att rekommendera den mångsidiga stolen Cybex Solutions S-Fix. Till bästa premiumval rekommenderar vi BeSafe iZi Flex FIX i-Size.

Bältesstol - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Babyskydd

UPPDATERAD 20:e Augusti, 2020

Experttester vi läst (9st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst-i-Test har uppdaterat sitt test av bältesstolar. De tre modellerna kom hamnade i toppen fick alla mycket höga betyg, 4.5/5. Den stolen som tog hem segern kommer från Maxi-Cosi och heter Rodifix Airprotect. Det ör en stol med rymlig sittyta och viloläge, den är bekväm även för de större barnen. Dessutom är den förhållandevis billig vilket också nämns som ett plus. På andra plats kom BeSafe iZi Flex i-Size, en mycket påkostad bältesstol som även den har viloläge och rymlig sittyta. Cybex Solutions S-Fix kom på en tredje plats och blev utnämnd till ett bra val av redaktionen. Det är en rymlig stol med ventilerad klädsel och ställbart nackstäd. 

Vinnare i det här testet

Advized

Publicerad

Advized har låtit två experter lista sina favoriter bland bältesstolar, här presenteras den första listan.


På första plats kom Cybex Solutions S-Fix, en stol som passar barn i åldrarna 5-12 år. Stolen beskrivs som mycket prisvärd och som finns i många olika färger. Testpersonen valde ut just denna modell eftersom den omsluter smala barn väldigt bra, men den fungerar utmärkt för barn i alla storlekar. På andra plats kom BeSafe iZi Flex FIX i-Size, en stol som levereras med ett extra sidokrockskydd som är lätt att montera på. Stolen lämpar sig bäst när barnen kommit upp i en åldern av 5-6 år. Britax kom på en tredje plats med sin rymliga stol KidFix III S, en modell som följer sätets lutning vilket gör att den passar i de flesta bilar. 


Vinnare i det här testet

Advized

Publicerad

Advized har låtit två experter lista sina favoriter bland bältesstolar, här presenteras den andra listan.


På första plats hamnar Cybex senaste modell Solution Z i-Fix som uppfyller de senaste kraven R129, vilket bland annat betyder att den är testad och klarar sidokrock. När man höjer stolen blir den automatiskt bredare upptill, så att även de större barnen ska sitta bekvämt. Testpersonen lyfte fram en speciellt detalj som gör stolen både unik och genialisk. Den har en justerbar platta på huvudstödet som gör att man kan fälla bak den om barnet vill sova. Detta gör stolen till mycket säker eftersom det är säkrast att sitta upprätt, det gäller både vuxna och barn.


Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 41 bilbarnstolar (babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar). Resultatet visar att två modeller går sönder vid en frontalkrock - den ena så allvarligt att den och krockdockan slungas iväg! En tredje modell är så svår att hantera att även den riskerar att äventyra säkerheten. I ett par stolar har man hittat giftiga kemikalier som PAH, fenoler och flamskyddsmedel. Många av stolarna säljs med olika typer av montering i bilsätet - med eller utan bar, samt med säkerhetsbälte eller med isofix-fäste. Råd & Rön har testat samtliga bilbarnstolar med olika fästen var för sig eftersom en bilbarnstol kan bete sig annorlunda beroende på typ av fäste. Med bas brukar stolarna bli nästintill dubbelt så dyra. Bland bältesstolarna blir Britax Kidfix SL SICT och Kiddy Smartfix de bästa modellerna med 77 poäng av 100 möjliga. Besafe iZi Kid X2 hamnar strax därefter med 76 i poäng - som även många andra stolar fick.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 35 bilstolar - babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar - där Britax Kidfix SL SICT (bältad), blir testets vinnare med 77 poäng av 100 möjliga. På andraplats i testet hamnar Kiddy Smartfix (bältad) också den med samma betyg som Britax. Britax tar även tredjeplats, med samma modell, fast istället med isofix! I några modeller har man hittat giftiga kemikalier som PAH, fenoler och flamskyddsmedel. Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön, menar att det inte finns några ursäkter för detta, eftersom det går att tillverka bilbarnstolar utan gifter. De giftiga kemikalierna är hormonstörande och cancerogena ämnen som är skadliga för barnet. I testet finns 15 babyskydd, 3 bilbarnstolar och 17 bältesstolar. Samtliga modeller, förutom Kiwy, får riktigt bra betyg i krocksäkerhet. Alla är godkända enligt standard (annars får de inte säljas), men Råd & Röns tester är mycket tuffare än vad standarden kräver. Bl.a. har de en hårdare frontalkrock och de simulerar sidokrockarna som de brukar se ut i verkligheten - något snett från sidan och inte rakt från sidan.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

När barnet är omkring 5 år gammalt och den största bakåtvända sittdelen är urvuxen så kan man gå vidare till nästa typ av bilstol: den framåtvända bältesstolen. NTF rekommenderar att alla barn ska sitta på en bälteskudde eller i en bältesstol tills dess att de är 10-12 år gamla. Till skillnad från en bälteskudde har bältesstolarna inbyggt ryggstöd och ett nack/huvudstöd. När Bäst-i-Test.se testade bältesstolar blev Maxi Cosi Rodifix utsedd till vinnare, eftersom de är den stolen som bäst lyckats kombinera ett bra pris med väl genomförda funktioner. Stolens egentligen enda nackdel är att Isofixfästena ställs in individuellt, vilket kräver lite mer arbete vid installation i bilen. Barnen som färdats i stolen har uppskattat den både i vaket och sovande tillstånd! På andraplats i testet hamnar Kids Embrace. Dessa stolar finns i flera olika utföranden och Bäst-i-Test.se testade Batman-versionen. Stolen är lika funktionell som andra stolar och trots det lekfulla utseendet uppfyller den flera säkerhetsstandarder, exempelvis ECE R44, FMVSS 213 och CMVSS 213. Enkelt att ta av och rengöra klädseln, men ryggstödet är något kort och har ett knepigt reglage. Britax Kidfix XP SICT tar tredjeplats. Britax har ett välförtjänt gott rykte när det gäller bilbarnstolar. Kidfix XP SICT är en ytterst välkonstruerad och genomtänkt stol med säkerheten i fokus. Däremot är klädseln relativt komplicerad att få av och på. I förhållande till pris saknas dessutom viloläge!

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön testar bilbarnstolar kontinuerligt eftersom det hela tiden kommer ut nya modeller på marknaden. Det visar sig finnas stolar som är allt annat än en säker plats för barnen – antingen går det dåligt i krocktesterna eller så är de fulla med kemikalier – men det finns också stolar som är riktigt bra. När barnets huvud når upp en tredjedel över kanten på bilbarnstolen är det dags att vända barnet framåt. Men även då kan det vara bra att ha något att sitta på. I Sverige finns det nämligen en lag som säger att alla barn under 135 cm ska använda bältesstol, bälteskudde eller liknande när de åker bil. En bältesstol ger skydd år barnet vid både sidokrockar, eftersom det finns skydd för huvudet, och vid frontalkrockar, eftersom bilbältet sitter där det ska på barnets kropp – dvs över axel och höft. Råd och rön skriver att Britax Kidfix XP isofix är en bra bältesstol. Men man hittade dock något förhöjda halter av PAH, men eftersom halten ligger under det godkända gränsvärdet påverkar det inte det sammanlagda betyget. Precis som förra året är det Cybex Solution X2-fix som tagit förstaplats i Råd och röns test!

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd & Rön har testat ett gäng bilbarnstolar, både fram- och bakåtvända. Ett barn sitter som tryggast i en bakåtvänd stol, eftersom de gör att barnet bromsas upp med hjälp av ryggstödet vid en eventuell kollision. Åker barnet istället i en framåtvänd stol och olyckan skulle vara framme, utsätts barnet för fem gånger högre kraft i nacke och kropp. Det är viktigt att välja rätt stol till sitt barn och en modell som passar bra i bilen! Stolen får aldrig placeras på en plats där det finns en aktiv krockkudde. Råd & Rön har testat alla tre typer av bilbarnstolar: babyskydd, bilbarnstol och bältesstol. Detta handlar om bältesstolar. En bältesstol används från att barnet är ca 4 år gammalt och upp till 12 års ålder. De är avsedda för barn som kan eller ska börja sitta framåtvänt i bilen. Testade modeller är bland annat Cybex Solution X2-fix, Britax Kidfix SICT och Maxi Cosi RodiFix. Samtliga har fått höga poäng i samlat betyg och de betraktas som mycket bra bältesstolar. De är exempelvis säkra och enkla att hantera. En nackdel hos Maxi Cosi är dock att den inte erbjuder något större utrymme för barnet. Cybex Solution X2-fix blev testvinnare och två Britax-modeller hamnade på andra och tredjeplats.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har testat sex olika bilbarnstolar – tre framåtvända och tre bakåtvända. Tumregeln för när det är dags att barnet åker framåtvänt, är när det fyllt fyra år. En bilbarnstol måste ha en E-märkning, som betyder att stolen har fått ett europeiskt godkännande. För stolar på den svenska marknaden finns det även en så kallad Plusmärkning. Det är en extra trygghet att välja en Plustestad stol, men det är frivilligt för tillverkarna att testa sina stolar. Observera att Expressen inte utfört några kollisionstester, utan bara betygsatt stolen utifrån hanterbarhet och bekvämlighet. Tre av de stolar i testet är framåtvända och används som bältesstol. Bäst bland dessa är Britax Kidfix. Det är en mycket smidig stol som utrustats med isofit, som Britax valt att kalla det. Enligt tillverkaren ska isofit låta stolen glida framåt en bit, om det skulle ske en kollision, så att bältet ska sträckas upp mot barnet. Barnen som fick teståka stolen satt bekvämt och trivdes i den. De satt gärna i den längre stunder utan att vara besvärade. Huvudstödet på stolen kan ställas in med ett enkelt handgrepp och det är lätt att anpassa till barnet. Skulle stolen bli kladdig, är det relativt smidigt att ta av överdraget och tvätta det. På andraplats hamnade BeSafe iZi UP X3 Fix. Stolen ger ett gediget intryck, eftersom den är så tung, men då också med nackdelen att det kan vara omständligt att flytta den mellan olika bilar. Nackstödets höjd och säkerhetsbältets nivå justeras hyfsat enkelt med vred på sidan. Stolen är dessutom utrustad med isofix-fästen. Barnen tyckte att stolen var skön att sitta och ett av barnen kallade den ”mysig”. Stolen är dock relativt dyr och fick därför nerdraget betyg av Expressen. Tredjeplats togs av Brio Caro. Det är en mycket smidig och lätt stol. Med ett löstagbart ryggstöd, kan man välja att bara använda sittkudden. En detalj på stolen som barnen uppskattade var att det fanns infällbara dryckeshållare, där de kan ställa exempelvis saft under långa bilfärder.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.