VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 25 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta det bästa babyskyddet 2024 – Bäst i test

Med ett testvinnande babyskydd sitter ditt barn tryggt och säkert i bilen. Vi har sammanställt de bästa babyskydden på marknaden just nu från kända varumärken. Läs vår stora köpguide för att hitta rätt för dig, ditt barn och din bil.

Vi har jämfört
 • Fästanordning.
 • Ålder.
 • Maxvikt eller godkänd längd.
 • Produktvikt.
 • Säkerhet och komfort.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Här provar vi BeSafe iZi Go Modular X2, som är bästa för små barn.
Här provar vi BeSafe iZi Go Modular X2, som vi utsett till det bästa babyskyddet för små barn.
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Silver Cross
Silver Cross Dream i-Size
Silver Cross Silver Cross Dream i-Size - Test
Bäst i test
Silver Cross
Silver Cross Dream i-Size
Testvinnande babyskydd från världens äldsta barnvagnsleverantör.
Testvinnare hos Råd & Rön 2023.
Testvinnare hos Taenk.dk 2022.
Testvinnare hos oberoende testorganet ADAC 2020.
Populärt val hos Pricerunner.
Bästsäljare hos Babymarkt.
Fästanordning: Bilens trepunktsbälte eller ISOFIX.
Ålder: 0-12 månader.
Maxvikt på barnet: 13 kg.
Godkänd längd: 40-85 cm.
Produktvikt: 4 kg (exkl. bas).
Sidokollisionsskydd med fyra lager.
Fempunktssele med mjuka muffar.
Justerbart huvudstöd och ryggstöd.
Sufflett med UV-skydd.
Passar till Silver Cross barnvagnar.
Godkännanden: Säkerhetsstandard i-Size (R129).
Garanti på 3 år.

Silver Cross är världens äldsta barnvagnsmärke och de har tillverkat barnvagnar och barnprodukter sedan 1877 i Yorkshire i England. Deras produkter är kända för sin höga kvalitet, design och unika materialval. I deras utbud finns saker som barnvagn, bilstol, åkpåse, skötväska och ståbräda.

Silver Cross Dream i-Size är ett skönt och säkert babyskydd som växer med din bebis. Modellen med bas utsågs till testvinnare hos Råd & Rön med betyget 81 av 100. Här lyfts säkerhet och hanterbarhet särskilt fram och det får höga betyg för både krock från sidan och för krock framifrån. Hos Råd & Rön testas babyskydden i högre hastighet och hårdare än vad standarden kräver. Även hos danska Forbrugerrådet Taenk utsågs babyskyddet till testvinnare med betyget 81 av 100. Babyskyddet är ett populärt val hos Pricerunner och en bästsäljare hos Babymarkt.

Babyskyddet passar från att barnet är nyfödd upp till 9 eller 12 månader. Det följer med ett spädbarnsinlägg som du sedan plockar ut när bebisen är tillräckligt stor. Inlägget är antibakteriellt och allergivänligt i bambu som andas. Detta är ett säkert babyskydd med sidokollisionsskydd och fempunktssele. Du kan justera huvudstöd i fem lägen, ryggstödet i tre lägen och bärhandtaget för att få bästa komfort för både dig som förälder och din bebis. Dessutom ingår det en sufflett med UV-skydd.

Du installerar babyskyddet med bilens bälte eller via en ISOFIX-bas, som antingen ingår i paketet eller köps separat. Basen monterar du med hjälp av bilens ISOFIX och babyskyddet får extra stabilitet med hjälp av ett justerbart stödben. Den har en indikator som visar när basen sitter rätt. Babyskyddet har en maxvikt på 13 kilo och en godkänd längd på 40-85 centimeter. Det passar till Silver Cross barnvagnar och alla bilar och har den senaste säkerhetsstandarden R129.

 • Butiker & priser: Babyskydd
 • Butiker & priser: Bas
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Cybex
Cybex Cloud T i-Size
Cybex Cybex Cloud T i-Size - Test
Bästa premium
Cybex
Cybex Cloud T i-Size
Ergonomiskt och bekvämt babyskydd som kan rotera 180 grader.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Vinnare I ADAC-testet 2023.
Fästanordning: Bilens trepunktsbälte eller bas.
Ålder: 0-24 månader.
Maxvikt på barnet: 13 kg.
Godkänd längd: 45-87 cm.
Produktvikt: 4,5 kg (exkl. bas).
Spädbarnsinlägg.
Justerbart huvudstöd i 12 positioner.
Sufflett med UV-skydd.
Kan roteras i 180 grader.
Optimalt sidokrockskydd.
Fullt liggläge vid del av resesystem.
Godkännanden: Säkerhetsstandard i-Size (R129/03).

Cybex är ett tyskt företag som tillverkar högkvalitativa bilbarnstolar och barnvagnar. Deras kärnverksamhet bygger på en kombination av funktionalitet, design och säkerhet. Genom åren har de vunnit över 450 priser för design, säkerhet och innovation.

Cybex Cloud T i-Size är ett modernt babyskydd som tillhör Cybex mest exklusiva Platinum-serie, som är efterföljaren till den prisbelönta Z-Lineserien. Serien erbjuder skydd för nyfödd upp till tonåring.

Babyskyddet utsågs till testvinnare hos Bäst-i-test.se, som gav den toppbetyget 5 av 5. Enligt dem kommer den med smidiga funktioner, har lätt montering och är bekväm för bebisen.

Den här bilbarnstolen är anpassad för barn som är 0-24 månader som är i längden 45-87 centimeter. Den har en maxvikt på 13 kilo. För att även de riktigt små bebisarna ska sitta bekvämt har babyskyddet ett spädbarnsinlägg, som ger en mer liggande position.

Du fäster stolen med hjälp av bilens trepunktsbälte eller bas. Monteringen går smidigt och du får hjälp av ljus- och färgindikationer. När basen väl är på plats är det lätt att sätta fast och lossa babyskyddet. När du använder basen går stolen att rotera 180 grader så att du kan vända den mot dig och gör på- och avstigningen lättare.

Babyskyddet går att vinkla i tre olika lägen, beroende på hur du använder det. Monterad med bilbälte är endast sittläge godkänt men med basen kan du luta till bekvämt viloläge. När det används tillsammans med barnvagn kan du fälla till fullt liggläge.

Tack vare en bra luftventilation får barnet en behaglig sittemperaturen oavsett årstid. Huvudstödet går att justera i 12 positioner. Selen justeras automatiskt när du höjer nackstödet. En sufflett med UVP50+ ger ett bra skydd mot solen och kan ställas in i flera lägen.

Tack vare det utökade sidokollisionsskyddet L.S.P absorberas upp till 25 % av stötkraften. Det är godkänt enligt den nya i-Sizestandareden UN R129/03. Köp stol och bas som ett paket eller basen separat.

 • Butiker & priser: Utan bas
 • Butiker & priser: Med bas
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa i mellanprisklassen Test.se - Bästa i mellanprisklassen
Maxi-Cosi
Maxi Cosi Pebble Pro i-Size
Maxi-Cosi Maxi Cosi Pebble Pro i-Size - Test
Bästa i mellanprisklassen
Maxi-Cosi
Maxi Cosi Pebble Pro i-Size
Ett i-Size-kompatibelt babyskydd med en lätt inbyggd sele och Click & Go-installation.
Tredje plats på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Babyland.
Populärt val hos Babyv.se.
Fästanordning: Bilens trepunktsbälte eller bas.
Ålder: 0-12 månader.
Godkänd längd: 45-75 cm.
Produktvikt: 4,4 kg (exkl. bas).
Flexibelt reseskydd.
Säkert sidoskyddsystem.
Snabbjusterad 3-punkts sele.
Solskydd.
Klädsel som går att tvätta i maskin.
Passar till Maxi Cosis barnvagnar.
Godkännanden: Säkerhetsstandard i-Size (R129).

Maxi-Cosi är ett prisbelönat varumärke som fokuserar på smarta och omtänksamma lösningar med barnets säkerhet i centrum. De har ett brett utbud av uppskattade bilstolar och barnvagnar i sitt sortiment. Deras babyskydd har transporterat hem 50 miljoner bebisar från sjukhuset och tillverkat populära och testvinnande babyskydd under många år. Alla är godkända enligt senaste säkerhetsnormer.

Maxi Cosi Pebble Pro i-Size är ett modernt babyskydd med en mysig sits som omfamnat ditt barn. Det kom på tredje plats i ett uppdaterat test om babyskydd hos Bäst-i-test.se där det fick toppbetyg. I deras test beskrivs det som ett babyskydd med bekväm och ombonad sittya, trygg installation, 3WayFix-bas och välfungerande sele.

Babyskyddet är ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner och de stora återförsäljare som Babyland och Babyv.se. Tyska bilorganisationen ADAC testar regelbundet Maxi Cosis babyskydd för att säkerhetsställa säkerhet och användarvänlighet och gav vid senaste tester fyra stjärnor.

Babyskyddet passar för barn från födseln och upp till cirka 12 månader och som har en längd från 45 till 75 centimeter. Det är lätt att sätta i barnet då axelremmarna står uppåt när selen öppnas. Remmarna har en vadddering som gör att de inte glider neråt eller skär in i bebisens hals. Barnet sitter fast med en snabbjusterad 3-punktssele. När selen sedan är knäppt går det inte att justera längden vilket gör den mycket säker. Babyskyddet har ett praktiskt solskydd i form av en skärm som fästs på handtaget när det är utfällt.

Du kan fästa babyskyddet på en bilstol, med bilens säkerhetsbälte eller med en bas och ISOFIX-förankringspunkter. Har du en bas kan denna lämnas kvar i bilen vilket gör det både enkelt och smidigt att klicka fast babyskyddet varje gång ni ska åka någonstans. Indikatorer säger till när babyskyddet är korrekt installerad. Samma bas kan du sedan använda när du byter till en bakåtvänd bilbarnstol.

Babyskyddet har ett säkert sidoskyddssystem som skyddar ditt barn vid en eventuell skadlig sidoeffekt. Det har även ett extra vadderat säte som omfamnar din nyfödda bebis och ger en bra passform och möjlighet för den att ligga ner. Det omfamnande inlägget går sedan att ta ut när barnet växer. Du kan fästa Maxi Cosi Pebble Pro på alla Maxi Cosis barnvagnar med ett enda klick, vilket också är mycket praktiskt. Skulle babyskyddet bli smutsigt kan du ta av delar av klädseln och köra i tvättmaskin. Babkyddet har den senaste säkerhetsstandarden i-Size (R129).

 • Butiker & priser: Babyskydd
 • Butiker & priser: Babyskydd/bas
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för små barn Test.se - Bästa för små barn
BeSafe
BeSafe iZi Go Modular X2
BeSafe BeSafe iZi Go Modular X2 - Test
Bästa för små barn
BeSafe
BeSafe iZi Go Modular X2
Ett säkert och ombonat babyskydd med bas i uppdaterad modell.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2023.
Fjärde plats på test hos Råd & Rön 2023.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2023 – Uppdaterad modell.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2022 – Uppdaterad modell.
Testvinnare på test hos Testfakta 2021 – Uppdaterad modell.
Fästanordning: Bilens trepunktsbälte eller bas.
Ålder: 0-12 månader.
Godkänd längd: 40-75 cm.
Maxvikt: 13 kg.
Bekvämt handtag.
Justerbart.
Integrerat solskydd.
Godkännanden: Säkerhetsstandard i-Size (R129).
Avtagbar och tvättbar klädsel.
Garanti på 1 år.

BeSafe är ett ledande varumärke inom utveckling och tillverkning av bilbarnstolar. De har en storslagen vision – att inga barn ska skadas allvarligt i trafikolyckor. I utbudet finns både babyskydd, bakåtvända bilbarnstolar och bältesstolar.

BeSafe iZi Go Modular X2 är en uppdaterad modell som ersätter BeSafe iZi Go Modular X1. Babyskyddet är stabilt och ombonat. Det är det första steget i BeSafes populära iZi Modular-konceptet, som består av ett babyskydd och en bilbarnstol som båda passar till samma bas. Det säljs antingen med eller utan bas. 

Det nya babyskyddet kom på första plats i ett test hos Prisjakts experter. Enligt deras test är det genomtänkt, ombonat och utrustat med bra säkerhetsdetaljer. Hos Råd & Rön kom det på fjärde plats med betyget 77 av 100. Av dem fick det särskilt höga poäng på säkerhet vid frontalkrock, sidokrock och bältesdragning. Monteringen fick höga poäng, men utrymmet i bilen något sämre. Huvudstöd och benstöd fick också höga poäng.

Den äldre modellen har också placerats bra på test genom åren, som hos Bäst-i-test.se och Pricerunner.

Babyskyddet kan användas för barn från nyfödd upp till cirka ett år. Barnet kan vara 40-75 centimeter långa och väga max 13 kilo. Stolen går att justera i flera steg och har fyra olika positioner för huvudstödet. Det ger högsta komfort genom hela användningsperioden med vadderade och breda axelmuddar på ett fempunktsbälte som både är bekvämt för bebisen och som gör att kraften från en kollision sprider sig över en större yta. Det följer med ett spädbarnsinlägg så att även de yngsta bebisarna blir ordentligt omslutna.

Ett solskydd med ventilation är integrerat och har solskydd SPF 50. Det går att hänga upp bältena med magneter på sidorna av stolen vilket gör det lättare att sätta i eller ur barnet. Handtaget är ergonomiskt för att vara mer bekvämt när du bär runt på babyskyddet.

Babyskyddet är utrustat med Dynamic Force Absorber, ett huvudskydd som fångar upp en stor del av kraften vid en sidokollision och extra sidokollisionsskydd. Det har ett extra sidoskydd (SIP+) som absorberar upp till 20 procent mer av krafterna vid en sidokollision. Det är godkänt enligt säkerhetsstandard i-Size (R129).

Babyskyddet kan antingen fästas med bas och på egen hand med bilens trepunktsbälte vilket gör att den då kan monteras på alla platser. Både ljud och ljus hjälper till att visa när basen är rätt monterad. När barnet vuxit ur babyskyddet kan du använda samma bas till nästa bilbarnstol i Modular-konceptet. Du kan fästa det på de flesta barnvagnschassit med hjälp av adapter.

Test-redaktionens kommentar:
Test har fått möjlighet att prova BeSafe iZi Go Modular X2 för att förstärka recensionen. Vi gillade den ombonade känslan och spädbarnsinlägget som passar för små bebisar. Fempunktsbältet var lätt att både knäppa och justera. Tyget var i välventilerat och mjukt material. Att montera basen i bilen gick relativt enkelt – mycket tack vare att ljud och ljus visade när den var rätt monterad. Vi monterade den i en Volvo XC60.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Britax
Britax Römer Primo
Bästa budget
Bästa budget
Britax
Britax Römer Primo
Prisvärt och populärt babyskydd för dig som gillar flexibilitet.
Andra plats på test Bäst-i-test.se 2023.
Tredje plats på test Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Babyv.se.
Populärt val hos Babyland.se.
Fästanordning: Bilens trepunktsbälte eller bas.
Ålder: 0-15 månader.
Maxvikt på barnet: 13 kg.
Produktvikt: 4 kg (exkl. bas).
Justerbar sele i tre höjder.
Vadderat huvudstöd.
Spädbarnsinlägg.
Avtagbar och tvättbar klädsel.
Höga sidor för extra sidokrockskydd.
Integrerat solskydd.
Godkännanden: ECE R44 Rev 04.

Britax Römer grundades på 1930-talet och har tillverkat produkter för barn sedan 1966 då de lanserade den första bilbarnstolen. Efter det har barnsäkerheten varit deras högsta prioritet. Idag är de välkända för sina bilbarnstolar och barnvagnar av hög kvalitet som fått positiva kundbetyg och bra resultat på tester.

Det smidiga och lätta babyskyddet Bitax Primo är både säkert och prisvänligt och passar föräldrar som gillar flexibilitet. När Britax köpte upp Brio blev Brio Prio till Bitax Primo och fick flera nya och förbättrade egenskaper. Detta är Britax mest kompakta babyskydd.

I ett uppdaterat test hos Bäst-i-test.se kom det på andra plats och utsågs till bästa budget. Här beskrivs det som ett prisvärt och rymligt babyskydd med bekvämt handtag. Babyskyddet är ett populärt val hos Prisjakt, Pricerunner och stora återförsäljare som Babyland och Babyv.

Babyskyddet är rymligt, även på bredden och passar för barn som är nyfödda upp till 15 månader med en maxvikt på 13 kilo. Det är särskilt utvecklat för att du ska kunna ge ditt nyfödda barn bästa skyddet när du åker bil. Det har höga sidor som ger ett extra bra sidokrockskydd. Det har ett extra kuddstöd och mjuk stoppning som ger en naturlig sovställning och axelvaddering. När barnet växer tar du enkelt bort spädbarnsinlägget. Babyskyddet har dessutom ett integrerat solskydd.

Barnet sitter fast med ett trepunktsbälte som går att justera i tre höjder för att passa storleksmässigt. När handtaget är uppfällt har babyskyddet en gungfunktion, vilket låses när du fäller ner handtaget. Handtaget är ergonomiskt och gör att du kan bära det nära kroppen. Även den låga vikten bidrar till att babyskyddet är lätt att bära med sig.

Du kan köpa Britax Prio med eller utan bas. Har du en bas klickar du enkelt i och ur babyskyddet vilket går både snabbt och är praktiskt. Det går också att fästa babyskyddet med bilens trepunktsbälte. Klädseln går att av och köra i tvättmaskin på 30 grader. Babyskyddet kan användas på alla Britax barnvagnar utan någon separat adapter.

 • Butiker & priser: Babyskydd
 • Butiker & priser: Bas
 • Butiker & priser: Babyskydd/bas
 • Priser för Britax Römer Primo Babyskydd (Storm Grey)
  • Fri frakt över 499 kr
   Öppet köp i 365 dagar
  • Fri frakt över 499 kr
   Öppet köp i 365 dagar
 • Britax Römer Bas Primo
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti
 • Britax Römer Primo Babyskydd med bas

Ytterligare läsning

Bäst i test babyskydd - se testvinnande babyskydd.
Här har vi en BeSafe iZi Go Modular X2, som placerats bra på test hos både Råd & Rön och Prisjakts experter.

Köpguide babyskydd

Alla föräldrar vill att deras barn ska sitta så säkert som möjligt i bilen. Därför är det viktigt att man skaffar ett babyskydd, som används från det att barnet är nyfött och upp till nio eller tolv månaders ålder ungefär. Här får du hjälp att välja det babyskydd som passar dig och din bebis bäst.

Vad är ett babyskydd?

I Sverige är det lag på att alla barn ska sitta i en bilbarnstol när de åker bil. Ett babyskydd är en bilbarnstol du använder för spädbarn och den är anpassad därefter. Till skillnad från bilbarnstolar för äldre barn är detta utformat för att ta ut hela stolen. Den går också att bära runt på under kortare stunder eller går att placera på en barnvagn. En av huvudfunktionerna med babyskyddet är att barnet ska befinna sig i en mer liggande position än sittande, som de senare gör i en bilbarnstol. Detta för att belasta ryggen så lite som möjligt under barnets första tid.

Bäst i test babyskydd - se testvinnande babyskydd.
Ett babyskydd används av barn mellan 0 och 12 månader och är ett säkert skydd när du åker bil. Barnet sitter fast med ett fempunktsbälte och stolen är både ombonad och säker. 

Så monterar du ett babyskydd

Babyskyddet monteras bakåtvänt i bilens fram- eller baksäte och det gör du antingen med en bas eller bilens trepunktsbälte. Sitter bebisen i framsätet ska alltid krockkudden vara avstängd, annars kan barnet ta skada. Basen kan antingen fästas med bältet eller med ISOFIX. Med ISOFIX kan du klicka på plats babyskyddet och enkelt ta loss det. ISOFIX är ett fästsystem med två metallkrokar som sitter förankrat i bilen. Både bilen och babyskyddet behöver vara försedda med ISOFIX för att det ska fungera. År 2004 blev ISOFIX standard i Europa, vilket innebar att alla nyare bilar har fästanordningen. Fördelen med bilbas är att du endast behöver montera den en gång och låta den sitta kvar. Därefter kan du docka i och ur babyskyddet och ta med det in utan att behöva väcka bebisen.

Test av babyskydd.
Babyskyddet monteras bakåtvänt i bilens fram- eller baksäte. Här har vi monterat en BeSafe iZi Go Modular X2 bak i en Volvo XC60.

Här visar NTF hur du monterar ett babyskydd:

Fördelen med bas

Vill du slippa krångla med bilbältet varje gång du ska sätta i och ta ur babyskyddet? Då ska du ha en bas som är en klick-i-funktion som gör det lättare att sätta i och ta ur babyskyddet. Då slipper du fästa det med bälte varje gång. Att använda bas till babyskyddet är inte säkrare i sig, men däremot får du anvisningar som säger om stolen är rätt iklickad – vilket ger en högre säkerhet. Vissa babyskydd säljs med eller utan bas, så att du kan välja vad som passar dig och din familj bäst.

Babyskydd bäst i test – vi hjälper dig att hitta bästa för dig.
Vill du ha en lättare montering av babyskyddet kan du välja ett med bas. Här är BeSafe iZi Go Modular X2 och en bas.
Babyskydd bäst i test – välj en med bas för enklare i- och ursättning.
BeSafes bas passar både till babyskydd och bilbarnstol. Både ljud och ljus hjälper till att visa när basen är rätt monterad i bilen. 

Hur länge använder man ett babyskydd?

Det vanligaste är att babyskyddet kan användas fram till att barnet är 12 månader. De flesta byter till bilbarnstol när barnet är runt nio månader, när barnet kan sitta själv utan stöd eller vuxit ur babyskyddet. Du vet att det är dags att byta när viktgränsen är passerad eller att barnets huvud sticker upp ovanför kanten upptill. Här kan du läsa mer om bilbarnstolar.

Jämför de olika egenskaperna

Ett babyskydd kan ha olika funktioner och egenskaper som gör att de passar dig bättre. Här är några av de saker du kan kika på och jämföra emellan.

Produktvikt

Ett babyskydd brukar vägar runt fyra till fem kilo, då utan basens vikt inräknad. En låg vikt tillsammans med ett ergonomiskt handtag för babyskyddet lättare att bära. Glöm inte att räkna in bebisens vikt också!

Maxvikt och längd på barnet

För att veta om babyskyddet passar till ditt barn behöver du också veta vad maxvikten eller längden på barnet är. Vad som gäller beror på vilket babyskydd du har köpt. Många har en maxvikt på 13 kilo och en längd på runt 40-75 centimeter. Har du ett långt barn kan det vara bra att köpa ett babyskydd som är anpassat för lite längre barn.

Ergonomiskt bärhandtag

Alla babyskydd har bärhandtag så att du kan förflytta babyskyddet mellan bostaden och bilen, eller andra kortare sträckor. Det är en fördel om handtaget är ergonomiskt för en ökad bekvämlighet.

Solskydd

För att skydda bebisen från sol är det bra med en sufflett som går att justera. 

Skydda barnet från sol med solskydd.
De flesta babyskydd har ett solskydd som går att dra ner över barnet.

Spädbarnsinlägg

Många babyskydd har ett spädbarnsinlägg som används för att nyfödda ska få en lika ombonad känsla som äldre barn. Det är ofta en mjukare del som går att justera i takt med att bebisen växer och som du sedan tar bort.

Test av babyskydd - för små barn.
Får du en liten bebis kan du välja en modell med ett praktiskt och bekvämt spädbarnsinlägg till babyskyddet. Det tar du enkelt ur när barnet blivit större. 

Babyskydd som roterar

Vill du ha ett ännu smidigare babyskydd kan du välja ett med en bas som går att rotera. Då underlättar det när barnet ska sättas i eller tas ur.

Hur många år håller ett babyskydd?

Enligt NTF, Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, har babyskydd en livslängd på cirka tio år. Detta gäller från inköpsdatumet då stolen inte åldras av att eventuellt stå på ett lager. Livslängden kan bli kortare eller längre beroende på hur den hanteras eller utsätts för skada vid större krock. 

Tänk på säkerheten!

Du får aldrig placera ett babyskydd där det finns en aktiv krockkudde. Kontrollera också att skyddet passar i din bil och att säkerhetsbältet når runt hela skyddet (om det används vid montering) och att det är E-märkt. Det är också bra om det är det har det har klarat det svenska Plustest - en plustestad stol garanterar att ditt barn inte utsätts för livshotande höga nackkrafter vid en frontalkollision.

Test av babyskydd - tänk på säkerheten.
I ett test hos Råd & Rön fick BeSafe iZi Go Modular X2 särskilt höga poäng på säkerhet vid frontalkrock och sidokrock. Det har ett extra sidoskydd (SIP+) som absorberar upp till 20 procent mer av krafterna vid en sidokollision.

Vad betyder i-Size?

I-Size är ett europeiskt direktiv som gör transporten med barn i bil säkrare och de är då godkända enligt den nya standarden R129. Det är ett säkert och enkelt sätt att montera babyskyddet utan att behöva använda bilbältet. I-Size gäller för både babyskydd och bilbarnstolar för barn upp till runt fyra år.

I-Size betyder:

 • Obligatorisk användning av ISOFIX.
 • Ett bättre skydd för barnets huvud och nacke.
 • Barn upp till 15 månader måste åka bakåtvända.
 • Bilbarnstol väljs beroende på längd istället för vikt.
 • Skyddet vid sidokrock är bättre.
 • Alla lagar och förordningar uppfylls.

Skötselråd av babyskydd

För att babyskyddet ska få en längre livslängd är det bra om du tar hand om det. Ett krockat babyskydd ska alltid kasseras även om du inte ser några tydliga skador, då plasten kan ha skadats. Detta gäller numera inte för mindre parkeringsskador, utan vid större olyckor då krockkudden lösts ut. För att minska risken av materialets åldrande är det bra om babyskyddets exponering av solljus och höga temperaturer går att minska, detta genom att till exempel täcka över stolen när den inte används. Var även rädd om bilstolen och var försiktig med bältesband, lås och andra detaljer.

Går babyskydd att tvätta?

Då babyskyddet används av ett litet barn är det också lätt att det blir smutsigt. Torka av det med en fuktig och ren trasa med jämna mellanrum. Många babyskydd har dessutom avtagbar klädsel som går att köra i tvättmaskin. En vanlig temperatur är på 30 grader, men kolla alltid tvättrådet innan du kör den i tvättmaskin.

Köpa babyskydd – att tänka på!

Det finns många olika babyskydd och också mycket som skiljer dem åt. Här kommer några saker som du kan fundera på.

 • Monteras babyskyddet med bilens bälte eller en separat bas?
 • Passar babyskyddet ihop med din barnvagn, eller behöver du köpa till en adapter?
 • Vill du ha samma märke på ditt babyskydd och bilbarnstolen? Ibland finns det paketlösningar som gör det billigare.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Bäst-i-test.se (2024)

Bäst-i-test.se har testat 12 babyskydd och i användartestet har de använt sig av ett brett urval från babyskydd från populära och välkända varumärken. I testet finns endast babyskydd som redan är krocktestade och godkända för användning i Sverige. De har jämfört egenskaper som montering, funktioner och användning. I testet lät de vanliga barnfamiljer med bebisar i olika åldrar testa bilstolarna i sinn egen vardag.

Cybex Cloud T i-Size utsågs till bäst i test och beskrivs som en imponerande modell som både kan snurras och vinklas. På andra plats och bästa billiga kom Britax Baby-Safe Core. Denna placering har Britax Römer Primo tidigare haft. På tredje plats kom Maxi Cosi Pebble Pro i-Size, som beskrivs som bekvämt och ombonat.

Råd & Rön (2023)

I Råd & Röns test av bilbarnstolar testar de flera olika modeller, men med hårdare krav än vad som är standard. I testet krockar de bilbarnstolarna i högre hastighet och undersöker hanterbarhet, ergonomi och kemikalieinnehåll. Detta är något som de är ensamma om att göra. Bäst i test blev Silver Cross Dream + bas med betyget 81 av 100. På andra plats kom Bugaboo Turtle Air + bas med betyget 79 av 100. På delad andra plats kom Maxi Cosi Coral + bas med betyget 79 av 100. 

Testfakta (2021)

Testfakta har gjort ett oberoende laboratorietest där de testat nio olika babyskydd från stora varumärken på svenska och norska marknaden. De har fokuserat på krocksäkerhet och krocktesterna har utförts på det ackrediterade laboratoriet CSI S.p.A i Italien. Användarvänligheten har testats av en panel barnfamiljer. BeSafe iZi Go Modular X1 blev bäst i test, Bugaboo Turtle Air by Nuna kom på andra plats och UPPAbaby Mesa i-Size kom på tredje plats.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Babyskyddet används från att barnet är nyfött och upp till ungefär nio till tolv månader och när barnet kan sitta själv utan stöd. Efter det byter du till en bakåtvänd bilbarnstol.
 • Enligt NTF, Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, har babyskydd en livslängd på cirka tio år. Livslängden kan bli kortare eller längre beroende på hur den hanteras eller utsätts för skada.
 • Vi har valt att utse Silver Cross Dream i-Size till de babyskydd som är bäst i test. Det kom på första plats i Råd & Röns oberoende test om babyskydd och är ett bekvämt och säkert babyskydd som växer med din bebis.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Silver Cross Silver Cross Dream i-Size

Du kanske även är intresserad av:

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng