HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
bilbarnstolar - Bäst i test

Test av bilbarnstolar

till barn uppdaterad 1:a Juni, 2017, Baserad på 9 experttester.

Det är en självklarhet att föräldrar vill att deras barn skall åka så säkert som möjligt i bilen. Men det är inte lika självklart att välja en bilbarnstol som håller måtten både säkerhetsmässigt och prismässigt. Vi har sammanställt flertalet oberoende tester på bilbarnstolar för att hjälpa er på vägen om ni har svårt att välja bland alla modeller.

Test.se rekommenderar

BeSafe iZi Kid X3 Isofix - bäst i test bland Bilbarnstolar 2018
BeSafe iZi Kid X3 Isofix, bäst i test.

BeSafe iZi Kid X3 Isofix - Vi på Test.se har valt att rekommendera den bakåtvända bilbarnstolen BeSafe iZi Kid X3 Isofix. Märket BeSafe har flera gånger varit testvinnare och har alltid fått genomgående höga betyg i ett flertal tester och den senaste uppdateringen – X3 – är verkligen någonting helt unikt, som ingen annan tillverkare kan erbjuda. Det är en ren Isofix-stol med alla de fördelar som det innebär; enkel montering – under 60 sekunder – och inga bälten används. Bara ”klick, klick”. Huvudstödet och det interna bältet kan enkelt justeras, samtidigt som barnet sitter i stolen,… Läs mer

Bilbarnstolar - Bäst i test

Experttester vi läst (9st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 41 bilbarnstolar (babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar). Resultatet visar att två modeller går sönder vid en frontalkrock - den ena så allvarligt att den och krockdockan slungas iväg! En tredje modell är så svår att hantera att även den riskerar att äventyra säkerheten. I ett par stolar har man hittat giftiga kemikalier som PAH, fenoler och flamskyddsmedel. Många av stolarna säljs med olika typer av montering i bilsätet - med eller utan bar, samt med säkerhetsbälte eller med isofix-fäste. Råd & Rön har testat samtliga bilbarnstolar med olika fästen var för sig eftersom en bilbarnstol kan bete sig annorlunda beroende på typ av fäste. Med bas brukar stolarna bli nästintill dubbelt så dyra. Besafe iZi Kid X2 och Concord Reverso får båda 76 poäng av 100 möjliga och hamnar högst på listan bland bilbarnstolarna. Strax efter hamnar Besafe iZi Modular med bas, fast med 63 poäng.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat nio bilbarnstolar och resultatet visar att stolarna skyddar olika bra, vilket är mest påtagligt vid sidokollision. En bra bilbarnstol kan vara avgörande när olyckan är framme och även om samtliga stolar måste klara vissa krav, men Testfakta höjer kraven lite inför testet och ser genast skillnader i stolarnas säkerhet. En av stolarna är framåtvänd, Recaro Monza Nova IS, vilket inte rekommenderas förrän det att barnet fyllt fyra år. Samtliga stolar frontalkrockades i 50 km/h och utsattes för en sidokollision i 24 km/h och som hjälp användes en docka som motsvarade en 18 månaders bebis. Testet visar hur viktigt det verkligen är att välja en bakåtvänd stol - de krafter som nacke och mage får ta emot vid en frontalkrock är direkt livsfarliga med den framåtvända stolen. Det visar sig också att de stolar som är mer upprätta, skyddar bättre än de med mer lutning. Den bästa stolen i testet är Sirona M från Cybex. Sirona fick genomgående bra resultat vid båda krockarna och är dessutom lättast att montera och använda. På andraplats hamnade Concord Reverso Plus som gav bäst resultat vid frontalkrock, men som hade sämst skydd för huvudet vid sidokollision - huvudet gled ur huvudskyddet. Klippan Triofix Comfort som hamnade på tredjeplats ger bra skydd vid krock framifrån, men något sämre skydd för huvudet vid sidokrock. Recaro, som är den framåtvända stolen, hamnade sist. Frontalkrockar är vanligare än sidokollisioner och Recaro ger mycket dåligt skydd!

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 35 bilstolar - babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar - där BeSafe iZi Kid X2 blivit en testvinnare bland bilbarnstolarna. Den fick 76 i betyg av 100 möjliga. Concord Reverso fick samma höga betyg och strax därefter hamnar Besafe även på tredjeplats, med iZi Modular med bas, som fick 63 poäng av 100. I några modeller har man hittat giftiga kemikalier som PAH, fenoler och flamskyddsmedel. Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön, menar att det inte finns några ursäkter för detta, eftersom det går att tillverka bilbarnstolar utan gifter. De giftiga kemikalierna är hormonstörande och cancerogena ämnen som är skadliga för barnet. I testet finns 15 babyskydd, 3 bilbarnstolar och 17 bältesstolar. Samtliga modeller, förutom Kiwy, får riktigt bra betyg i krocksäkerhet. Alla är godkända enligt standard (annars får de inte säljas), men Råd & Röns tester är mycket tuffare än vad standarden kräver. Bl.a. har de en hårdare frontalkrock och de simulerar sidokrockarna som de brukar se ut i verkligheten - något snett från sidan och inte rakt från sidan. Testerna är dock inte så justerade att resultatet inte kan jämföras med de tidigare testerna.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har i ett större test undersökt vilka bilbarnstolar som är bäst och vilka som inte håller måttet. Betygen är väldigt varierande och det finns några mycket bra presterande bilbarnstolar, men det finns också några som är rent av livsfarliga att använda. I testet finns 57 olika bilbarnstolar recenserade och 13 av dessa är nya för året. Bäst är Britax Max-Fix 2 som har fått 73 i samlat betyg av 100 möjliga. HTS Besafe tar andraplats med sin modell iZi Kid X3 Isofix som fått 70 poäng och inte långt efter med 68 poäng hamnar Klippans bilbarnstol Triofix Isofix. Samtliga tre stolar kostar omkring 4000-4500 kronor och alla kan användas både bakåt- och framåtvända. Observera dock att experterna rekommenderar att barnet sitter bakåtvänt så länge som möjligt, då det är betydligt säkert.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön testar relativt ofta babyskydd, bilbarnstolar och bälteskuddar. När de nyligen testade bilbarnstolar igen, gjordes flera allvarliga upptäckter om stolarnas säkerhet. Den allra allvarligaste säkerhetsbristen var att en av stolarna – svensktillverkade Axkid Kidzofix – inte ger tillräckligt skydd vid en krock. Vid krocktestet orkade inte det isofix-fäste som ska hålla fast stolen i bilen stå emot de krafter som uppstod utan att gå sönder. Under testet upptäcktes också att en bilbarnstol – Britax Max-fix – innehöll så höga halter av polycykliska aromatiska kolväten, PAH, att bilbarnstolen egentligen inte kunde betygsättas då Råd och röns skala inte räckte till! Stolen skulle hamnat långt under det lägsta betyget (en 1:a), eftersom PAH är cancerframkallande och ska absolut inte finnas i bilbarnstolar. Även i den krockfarliga Axkid hittades höga halter av farliga kemikalier, i det här fallet rörde det sig om hormonstörande mjukgörare. Testets vinnare bland bilbarnstolar (bakåtvända) blir BeSafe iZi Kid X3 Isofix. Märket Klippan hamnar strax efter på listan med flera kombinationer.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har testat sex olika bilbarnstolar, tre framåtvända och tre bakåtvända. Testerna har inte bedömt säkerheten, vilket är viktigt att tillägga. De har istället bedömt hur väl barnet och testpersonalen tyckt att stolarna fungerar. Betygsskalan går från 1 till 5 och vi hittar både fullträffar och bottennapp.
Allra bäst i test är bilbarnstolen Besafe Izi Kid Isofix. Den får Expressens högsta betyg, 5 getingar av 5 möjliga och är väldigt enkel att installera. Du kan justera sittläget i fyra olika positioner och benutrymmet är mycket bra för att vara en bakåtvänd bilbarnstol. Priset för Besafe Izi Kid Isofix är relativt högt, ca 3800 kr.
Bäst bland de framåtvända stolarna är Britax Kidfix som får testets näst högsta betyg, 4 getingar av 5 möjliga. Stolen är både bekväm och enkel att montera. Överdraget går lätt att tvätta om det skulle behövas. Priset är överkomliga 1700 kr.
Sämst i testet är bilbarnstolen Brio Zento. Denna bakåtvända stol får endast 2 getingar i betyg och har ett antal problem. Dess sittposition går inte att justera, det verkar bara finnas ett läge. Barnet sitter för lågt och benutrymmet är inte bra. Priset är relativt lågt(2000 kr), men det räddar inte Brio Zento från ett dåligt betyg.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

På Bäst-i-test.se kan man hitta ett test från 2013 som handlar om bilbarnstolar. Bäst i deras test blev en modell som heter Britax Multi-Tech, som också blivit såld under märket ”Volvo vändbar barnstol”. Stolen ger hög sittkomfort, tack vare att huvudstödet går att justera i höjd och är riktigt bra, samt att bredden på sidostöden också är justerbara. Bilbarnstolen är godkänd att använda som en framåtvänd stol också, och därför kallas den kombistol. Stolen passar i de flesta medelstora bilar.
Maxi Cosi Mobi är en annan bilbarnstol som fått höga betyg. Dess största fördel är att det finns ett handtag under sitsen som gör att man kan luta stolen i 4 olika lägen under färd, vilket kan vara bra om barnet somnar. Den här bilbarnstolen får inte användas framåtvänd och gäller för vikt mellan 9 – 25 kg. Stolen passar bäst i medelstora till större bilar. Den tyska bilbarnstolen Concord Tranformer T är en framåtvänd stol. Den är robust, stabil och används bäst till större barn. Stolen passar barn från ca 4 år upp till 12 år. Man kan justera både höjden och bredden på stolen och ger komfort oavsett barnets ålder. Rekommenderas för barn som växt ur den bakåtvända bilbarnstolen.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

När barnen kommit upp i åldern 4-5 år och inte får plats i en bakåtvänd stol längre blir det naturliga valet en framåtvänd bilbarnstol. Råd & Rön´s tester på framåtvända barnstolar resulterade i att Cybex Solution X2 hamnade först, andra och tredje plats tog Britax, som fick första plats på bakåtvända stolar.
Testresultatet i PDF format kan du se här.

Cybex bilarnstol Solution X2-fix är en vidareutveckling på en tidigare befintlig bilbarnstol. Stolen har ett huvudstöd som hjälper huvudet att hamna mer bakåt och hindrar det från att falla fram när barnet somnar. Det hjälper även till att stabilisera huvudet vid kollision. Stolen har även bra skydd på sidorna som gör det säkrare för barnet i en sidokollision. Både sidoskydden och huvudstödet gör att barnet sitter så still som möjligt, alltså de tar emot barnet i god tid, under en kollision.

Vinnare i det här testet

NTF konsument

Publicerad

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande utför kompletterande tester på bilbarnstolar avsedda för den Svenska marknaden. Plustestet är framtaget för att öka säkerheten för barn i bil men även för att göra valet av bilbarnstol lättare och minimerariskerna för felanvändning. Plustestet mäter de krafter som barnets nacke utsätts för vid en frontalkollision. Den här formen av test görs inte i övriga Europa och ingår heller inte i E-godkännandet. En E-godkänd bilbarnstol uppfyller alla krav som ställs för att få säljas i Sverige men en bilbarnstol som klarat plustestet garanterar en högre säkerhet.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"