VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 9 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Håll maten kall med en kylväska som är bäst i test 2024

För sommarens alla uteaktiviteter är en bra kylväska ett måste! Den håller maten fräsch och drycken kall, helst i samma temperatur som ett kylskåp. Här hjälper vi dig att hitta den kylväska som är bäst i test för dig.

Vi har jämfört
 • Volym, storlek och vikt.
 • Design, fickor och övriga egenskaper.
 • Material och isolering.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Redaktionen på Test.se testar en kylväska från Primus.
Här testar Test.se den mjuka kylväskan Primus Cooler, som har en volym på tio liter.
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Primus
Primus Cooler
Bäst i test
Bäst i test
Primus
Primus Cooler
Kylväska med smart rulltoppsöppning, robust design.
Populärt val hos Outnorth.se.
Populärt varumärke.
Volym på 10 liter.
Mått: 30 x 30 x 30 cm.
Vikt: 475 gram.
Rulltoppsöppning.
Integrerad kapsylöppnare.
Yttertyg i nylon.
Innerfoder av PU-belagd polyester.
Isolerad med EVA-skum.

Primus är ett företag som tillverkar kvalitativ friluftsutrustning för alla typer av aktiviteter. I utbudet hittar du flaskor, termosar, olika typer av friluftskök och andra friluftstillbehör. Företaget grundades i en liten smedja i centrala Stockholm 1892 när F.W. Lindqvist och J.V. Svenson gjorde den första sotfria fotogenspisen.

Vi har utsett Primus Cooler till den kylväska som är bäst i test. Det är en kylväska med en volym på tio liter. Den är ett populärt val bland kylväskorna hos Outnorth.se och varumärket kommer med högkvalitativa produkter. Nöjda kunder beskriver den som en stor kylväska med smart öppning som rymmer mycket – ibland känns den dock något stor. Enligt vissa användare är den ett bättre val om du ska till stranden, men något sämre när du vandrar.

Tillsammans med is eller kylklampar håller Primus kylväska mat och dryck kall och fräsch. Kylväskan är i storleken 30 x 30 x 30 centimeter och väger 475 gram. Den har en rulltoppöppning som gör det lätt att stänga igen kylväskan. Yttertyget är av robust nylon och innerfodret är av vattentätt PU-belagd polyester. Isoleringen är av EVA-skum som håller den väskan kall samtidigt som den står stabilt på marken.

Vill du hellre ha en ryggsäck rekommenderar vi även Primus Cooler Backpack, som också håller samma höga kvalitet, men som är i större volym. 

 • Butiker & priser
 • Priser för Cooler
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Urberg
Cooler Bag 16 L Kombu Green
Bästa budget
Bästa budget
Urberg
Cooler Bag 16 L Kombu Green
Prisvärd mjuk kylväska som finns i flera storlekar och färger.
Populärt val och högt kundbetyg hos Outnorth.se.
Volym på 16 liter.
Mått: 30 x 21 x 31 cm.
Vikt: 354 gram.
Tillverkad av 600 D polyester.
Vit PEVA-isolering.
Ficka på sidan.
Enkel att rengöra.
Tar liten plats när den inte används.

Urberg är svenska Outnorths egna varumärke och i deras utbud finns produkter för hela familjen. De donerar en procent av sin årliga omsättning till en miljövårdande organisation.

Är du ute efter en lite mer prisvärd kylväska till utflykten rekommenderar vi Urberg Cooler Bag, som har en volym på 16 liter. Den är ett populärt val bland de mjuka kylväskorna hos Outnorth och finns i grönt, blått och gult.

När Testfakta testade åtta olika kylväskor var Urbergs den väska som höll sig kallast efter tre timmar. Testpanelen beskriver kylväskan som stabil och med bra dragkedjor. Däremot var axelremmen något tunn och obekväm.

Urbergs kylväska är tillverkad i 600 D polyester med vit PEVA-isolering. Kylväskan har en frontficka, stor toppöppning och en ställbar axelrem. Den är lätt att rengöra och tar liten plats när du inte använder den. Kylväskan är i måttet 30 x 21 x 31 centimeter och väger 345 gram.

Vill du ha en mindre kylväska? Urberg har även kylväskor i storleken 8 och 12 liter.

 • Butiker & priser: 16 liter
 • Butiker & priser: 8 liter
 • Priser för Cooler Bag 16 L Kombu Green
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
 • Cooler Bag G3 8 L

Bästa lilla Test.se - Bästa lilla
Fjällräven
Fjällräven Kånken Mini Cooler
Bästa lilla
Bästa lilla
Fjällräven
Fjällräven Kånken Mini Cooler
Liten och smidig kylväska till lunchlådan eller barnens picknick.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt varumärke.
Volym på 2,5 liter.
Storlek: 26 x 20,5 x 9 cm.
Vikt: 170 gram.
Vattenresistent.
Material i kraftfull G-1000 HeavyDuty Eco.
Får plats med lunchlåda.

Fjällräven är ett svenskt friluftsföretag som grundades av Åke Nordin 1936 i Örnsköldsvik, mitt på Höga Kusten. Ända sedan starten har företaget strävat efter att göra det lättare för människor att njuta av naturen. Deras mål är att utveckla tidlös, funktionell och hållbar friluftsutrustning, agera ansvarsfullt mot natur, djur och människor och väcka intresset för friluftsliv. I deras utbud finns både jackor, väskor och kläder som älskas världen över.

Vill du ha en liten kylväska till exempel barnen när de ska på utflykt, eller för att förvara lunchlådan i rekommenderar vi Fjällräven Kånken Mini Cooler. Det är en fin mjuk kylväska i en klassisk Fjällräven-design. Den får plats i en Fjällräven Kånken Mini eller sidledes i en vanlig Fjällräven Kånken. Kylväskan är ett populärt val hos bland annat Prisjakt.

Kylväskan har en volym på 2,5 liter och kommer i måttet 26 x 20,5 x 9 centimeter – med plats för till exempel en vanlig lunchlåda. Den låga vikten på endast 170 gram gör väskan behändig. Den är tillverkad i kraftfull G-1000 HeavyDuty Eco och har fodrat skum som gör att den håller kylan i flera timmar. Utsidan är vattenresistent och torkar snabbt och insidan är lätt att torka av.

 • Butiker & priser
 • Priser för Kånken Mini Cooler
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar

Bästa ryggsäck Test.se - Bästa ryggsäck
Sagaform
Sagaform City Kylryggsäck 21 liter
Sagaform Sagaform City Kylryggsäck 21 liter - Test
Bästa ryggsäck
Sagaform
Sagaform City Kylryggsäck 21 liter
Välj denna kylryggsäck om du önskar en ergonomisk kylväska.
Populärt val hos Cervera.
Volym på 21 liter.
Storlek: 30 x 44 x 19 cm.
Tillverkad i rPET, polyester och PEVA.
Finns i flera färger.

Sagaform är ett varumärke som erbjuder hemindredning och köksprodukter av svensk tidlös design. Företaget grundades 1996 på Sagagatan i Borås.

Vill du kunna bära kylväska på ryggen ska du köpa en kylryggsäck – vi rekommenderar Sagaform City Kylryggsäck 21 liter. Den är ett ergonomiskt val när du ska på picknick och vill håll mat och dryck kall. Ryggsäcken tillhör Sagaforms City-serie som innehåller en kollektion för dagar i skogen, vid isrinken eller kanske till havs – aktiviteter för årets alla dagar. Ryggsäcken är ett populärt val bland kylväskorna hos Cervera. Enligt nöjda kunder är ryggsäcken snygg och praktisk och rymmer mycket!

Sagaforms kylryggsäck har en sportig design med många detaljer och rymmer 21 liter. Ryggsäcken är i måttet 30 x 44 x 19 centimeter och är tillverkad av rPet, polyester och PEVA. Den har två ytterfack på sidorna, nätfack, en praktisk karbinhake där du kan fästa termosar eller muggar och spännband på insidan. Ryggsäcken är bekväm att bära med förstärkt ryggdel och justerbara axelband. När kylryggsäcken behöver rengöras torkar du av den med en fuktig, mjuk trasa.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa kylbox 12v Test.se - Bästa kylbox 12v
Carwise
Carwise CB24 DC
Carwise Carwise CB24 DC - Test
Bästa kylbox 12v
Carwise
Carwise CB24 DC
Denna kylbox för 12 volt kan användas i bilen och håller maten fräsch.
Testvinnare hos Testfakta 2019.
Volym: 20 liter.
Storlek: H 42,5 x L 39 x B 28 cm.
Vikt: 5,5 kg.
Effekt: 40 watt.
Kyla till 18 grader under omgivande temperatur.
Kan värma upp till 50-60 grader.

Carwise är ett varumärke med ett brett utbud av produkter som reservdelar och verktyg för bil. Produkterna är av högsta kvalitet – till riktigt bra priser.

Mjuka kylväskor är perfekta för många ändamål, men önskar du en hård kylväska som dessutom går att koppla in i bilens 12 voltsuttag? Då rekommenderar vi Carwise CB24 DC som är en kylbox för 12 volt.

När Testfakta testade sju kylboxar för bil kom Carwises elektriska kylbox på första plats. Den fick betyget 8,2 av 10 och beskrivs som mycket bra nedkylning och isolation. I deras test var kylboxen lätt att öppna och stänga med en lång strömkabeln. Däremot är den inte tillräckligt hög för att rymma stora flaskor.

Carwises kylbox har en volym på 20 liter, är i storleken H 42,5 x L 39 x B 28 centimeter och väger 5,5 kilo. Den har ett termoelektriskt kylsystem och en effekt på 40 watt. Den har en kapacitet att kyla till 18 grader under omgivande temperatur eller värma upp till 50-60 grader. Däremot är den inte anpassad för att frysa eller värma upp mat.

Kylboxen kopplas in ett 12 volt-uttag i till exempel bilen, husbilen eller båten. Kabeln är på 2,7 meter lång och förvaras i ett praktiskt kabelutrymme i locket. Kylboxen är avsedd för camping – men ska inte utsättas för regn, damm och sand.

Carwise har även en modell för 12v/230v, om du skulle vilja ha en kylbox som går att förkyla hemma.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test kylväska - hitta bästa kylväskan.
Håll maten kall med hjälp av en kylväska. Här testar redaktionen på Test.se Primus Cooler.

Köpguide kylväska

Ska du köpa en ny kylväska till sommarens utflykter? Det finns många olika kylväskor att välja mellan, med olika design, storlekar och modeller. Här hjälper dig att hitta den mjuka kylväskan som passar dig bäst – så att du får kall och fräsch mat när det är som varmast ute.

Kylväskor från olika tillverkare skiljer sig något åt gällande effektivitet, så att läsa tester och jämföra kylväskor är en mycket bra idé. Viktigt att komma ihåg är dock att en sämre kylväska ändå är bra mycket bättre än att inte använda en kylväska överhuvudtaget!

Varför ska man ha kylväska?

I höga temperaturer växer magsjukebakterier snabbt till sig, och ju fler bakterierna blir desto lättare är det att bli sjuk. Varje grad räknas, så att kunna hålla ömtåliga kylvaror kalla länge är A och O under sommaren. Därför är en kylväska för maten alltid ett bra val.

Välj mellan hård och mjuk kylväska

De flesta kylväskor är mjuka – och när man talar om hård kylväska är det oftast en kylbox man menar. Båda har förstås sina för- och nackdelar.

En mjuk kylväska är mer flexibel och kan därmed vara något lättare att packa. De mindre, mjuka väskorna kan ofta bäras med en axelrem, vilket lämnar händerna fria till annat. Ska du göra en kortare dagstur eller picknick på några timmar är detta ett populärt val. Mjuka kylväskor är dessutom lättare att förvara när de inte används.

En hård kylväska eller kylbox skyddar i sin tur maten inte bara från värmen utan även från stötar. Om något skulle spillas ut i en hård kylväska är risken betydligt mindre att det läcker ut på övrig packning än i en mjuk väska. Många tror att en hårda väska håller kylan mycket bättre än en mjuk, men skillnaden är faktiskt mycket liten och inte alls avgörande. Ska du åka långt brukar många föredra en kylbox, särskilt de som du kan koppla in den i bilens 12-voltuttag.

Läs vårt test om kylboxen som är bäst i test

Hård kylväska och kylbox:

 • Är stöttålig och gör att maten inte blir skadad under färden.
 • Håller kylan både bättre och längre.
 • Är ofta större och svårare att bära en längre sträcka.
 • Finns för 12 volt.

Mjuk kylväska:

 • Är ofta mindre och enklare att bära.
 • Går att fylla med mer innehåll eftersom den är töjbar.
 • Innehåller ofta fack och fickor som ger bra förvaringsmöjligheter.
 • Skyddar inte mot eventuella slag och stötar.
 • Kommer ofta med en lägre prislapp.
Bäst i test kylväska - se testvinnande kylväskor.
Håll maten ordentligt kall med en kylväska. De flesta kylväskorna är mjuka och hålls kalla med hjälp av kylklampar.

Så packar du en kylväska

Om det finns plats för två kylklampar i väskan håller du temperaturen nere bäst genom att placera en underst och en överst. Lägg gärna tidningspapper ovanpå den översta kylklampen, det isolerar mot den värme som kan smita in vid öppningen. Placera den känsligaste maten ovanpå den understa kylklampen, där håller sig temperaturen nere bäst. Finns det bara plats för en enda kylklamp ska den placeras överst, eftersom kyla sjunker. Packa maten så tätt som möjligt och fyll gärna ut tomrum med tidningspapper.

Smart design = praktisk packning

Utöver att fundera på hur stor kylväska du behöver kan det vara värt att tänka lite på om du vill kunna packa något annat än bara mat i väskan. Om du vill slippa ha med flera väskor kan det vara smidigt med fack på utsidan av kylväskan där du kan lägga till exempel bestick, tallrikar och servetter. Försäkra dig också om att handtagen på väskan inte hindrar dig från att stänga väskan ordentligt! Det här kan framförallt vara ett problem med vissa mjuka kylväskor.

Bäst i test kylväska - hitta bästa kylväskan.
Hur stor kylväska behöver du ha?

Hur länge håller mat i en kylväska?

Hur länge maten håller i en kylväska beror på hur vadderad den är och hur isoleringsförmågan är. Vanligtvis brukar en fullpackad kylväska hålla med hjälp av kylklampar kylan runt fyra timmar. Enligt Livsmedelsverket ska en kylväska hålla en temperatur på mellan fyra och åtta grader för att maten inte ska bli dålig. Ska du äta maten inom två timmar hinner den inte att bli dålig även om temperaturen är något högre.

Vad är en kylväska 12 volt?

Vill du ha en kylväska som håller kylan längre ska du köpa en elektrisk kylväska eller kylbox. Väljer du en kylväska för 12 volt kopplar du in den i bilens 12-voltsuttag och så håller den kylan så länge den har tillgång till ström. Vill du kunna koppla in den i ett vanligt eluttag hemma finns det även modeller som kan göra det, alternativt att du köper till en adapter.

Fördelar med en kylryggsäck

För ett ergonomiskt alternativ av kylväska ska du välja en kylryggsäck. Den har samma funktioner som en vanlig mjuk kylväska, men bärs på ryggen. Den avlastar kroppen och är bekväm att bära längre stunder.

Bäst i test kylryggsäck - hitta bästa kylryggsäcken.
En kylryggsäck är ett ergonomiskt alternativ av kylväska.
Bäst i test kylryggsäck - hitta bästa kylryggsäcken.
Primus Cooler Backpack är en tålig kylryggsäck med hög volym.

Kylväska för barn

Det finns även små och smidiga kylväskor för barn – perfekt om de ska på skolutflykt eller iväg på picknick med förskolan. De har en mindre volym och är mer anpassade för små kroppar. Det finns både små kylväskor som kan placeras i barnens ordinarie ryggsäckar och kylryggsäckar med fina barnvänliga mönster och färger.

Liten kylväska för lunchlådan

Är pendlingsavståndet till jobbet långt kan det vara ett bra alternativ att köpa en liten kylväska som är anpassad för att rymma en lunchlåda. De är ofta mindre än fem liter och räcker för en måltid.

Kylväskans egenskaper

För att hitta en kylväska som passar ditt ändamål kan du jämföra de olika egenskaperna.

Volym och storlek

Kika på hur stor volym kylväskan har – ju fler liter desto mer får du plats i väskan. De flesta kylväskor finns i en volym på runt 8-20 liter.

Kylväskans mått kan också spela stor roll – vill du få plats med stående flaskor ska du välja en hög modell. Kom ihåg att även kylklamparna tar plats och ofta behövs minst två för att väskan ska hålla kylan ordentligt.

Många kylväskor går att vika ihop så att de inte tar särskilt stor plats när de inte används.

Design och funktioner

Kylväskor kan skilja sig en del i design. De flesta har en stor öppning med traditionell dragkedja, medan andra har en rulltoppöppning. Det viktigaste är att stängningen inte tummar på isoleringen och håller tätt oavsett. Vissa kylväskor är försedda med praktiska fickor där du kan förvara saker som inte är i behov av kyla. Vill du ha ett enda stort fack eller kunna dela upp maten i olika fack? Vill du kunna hänga en flaska eller termosmugg på kylväskan ska du välja en som har karbinhake. Ibland finns det även separata fack för bestick, tallrikar, glas och servetter.

Material och isoleringsförmåga

Kylväskor kommer i olika material – oftast polyester eller rPET. Det är också viktigt att isoleringen är av hög kvalitet så att kylan håller många timmar. Ska du ha med dig kylväskan under en hel dag ställs det höga krav på isoleringen, men ska du äta maten direkt är kraven lägre.

Vad innebär rötmånad?

Rötmånad är ingen faktisk månad, utan avser en period mot slutet av sommaren när bakterier har extra goda förutsättningar för att frodas. Perioden börjar i slutet av juli och håller i sig ungefär fyra veckor framåt. Under den här perioden för du vara extra vaksam när det kommer till matens hållbarhet.

Så håller du maten fräsch på sommaren

När det är varmt ute ska du se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Det är också bra att lukta, titta och smaka på maten för att se om den är dålig, så att du inte slänger något i onödan. Här får du fler tips på hur du håller maten fräsch på sommaren.

Använd kylväska på utflykten

För att hålla maten fräsch är kylväskan ett perfekt hjälpmedel – som varken behöver vara särskilt dyr, krånglig att använda, eller ta för mycket plats. Den kan du använda på picknicken, utflykten, till stranden, i skogen när du plockar bär eller under barnens aktiviteter.

Använd kylväska när du handlar mat

Kylväskan är dessutom perfekt att transportera maten till och från mataffären. Har du lång bilfärd eller ska göra fler ärenden hinner den inte bli dålig innan du får in den i kyl och frys. Särskilt under varma sommardagar kan det bli mycket varmt i bilen. När du kommer hem ska maten så fort som möjligt in i kyl och frys.

Håll bra temperatur i kylskåpet

Se till att hålla kylskåpet riktigt kallt, gärna runt fyra grader.

Tvätta händerna

Ha för vana att alltid tvätta händerna innan du börjar laga mat. Kom också ihåg att tvätta händerna direkt efter att du har rört kyckling eller rått kött. Använd alltid rena redskap – aldrig samma till den råa maten som den färdiglagade. Gör rent knivar och skärbrädor ordentligt.

Genomstek maten ordentligt

Oavsett om det är rötmånad eller inte ska du alltid genomsteka köttfärs, kyckling och fläskkött ordentligt. Köttfärs ska till exempel ha nått en temperatur om 70 grader innan den är klar.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Testfakta (2018)

Testfakta har gjort ett oberoende test av kylväskor – åtta olika modeller testades för att se vilken väska som höll kylan bäst. Kylväskorna som testades var några av marknadens vanligaste modeller. De packades med kylskåpskalla varor och sedan mättes temperaturen efter en timme och sedan efter tre timmar. Efter en timme skilde det tre grader mellan den sämsta och bästa kylväskan. Kallast var Urberg Cooler Bag, sedan kom Julas Kayoba. På den slutgiltiga mätningen var Julas Kayoba den kylväska som var kallast. Den blev Testfaktas favorit också på grund av de smarta fickorna och öppningarna. Urberg Cooler Bag var den kylväska som enligt testet kylde bäst efter en timme. Testfakta lyfte även fram egenskaper som ställbar axelrem, frontficka och toppöppning.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Hur länge maten håller i en kylväska beror på hur vadderad väskan är och hur bra isolering den har. En fullpacka kylväska brukar hålla kylan i ungefär fyra timmar.
 • Med hjälp av en kylväska kommer du hålla maten kall och fräsch under flera timmar, och riskerar inte att maten blir dålig.
 • Vi har valt att utse Primus Cooler till den kylväska som är bäst i test. Den har en robust design med smart rulltoppsöppning och en volym på tio liter.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Primus Primus Cooler

Du kanske även är intresserad av:

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng