HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
kylväska - Bäst i test

Test av kylväskor

14 ST PRODUKTER TESTADE

fritid uppdaterad 18:e Augusti, 2020, Baserad på 6 experttester.

För sommarens alla uteaktiviteter är en bra kylväska ett måste! Den håller maten fräsch och drycken kall, helst i samma temperatur som ett kylskåp. Under sommarmånaderna kan kylväskan vara det som räddar dig från matförgiftning!

Jag kan allt om kylväskor – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

I höga temperaturer växer magsjukebakterier snabbt till sig, och ju fler bakterierna blir desto lättare är det att bli sjuk. Varje grad räknas, så att kunna hålla ömtåliga kylvaror kalla länge är A och O under sommaren. Kylväskor från olika tillverkare skiljer sig något åt gällande effektivitet, så att läsa tester och jämföra kylväskor är en mycket bra idé. Viktigt att komma ihåg är dock att en sämre kylväska ändå är bra mycket bättre än att inte använda en kylväska överhuvudtaget!

Hård eller mjuk väska?

Båda har förstås sina för och nackdelar. En mjuk är mer flexibel och kan därmed vara något lättare att packa. De mindre, mjuka väskorna kan ofta bäras med en axelrem, vilket lämnar händerna fria till annat. En hård kylväska skyddar i sin tur maten inte bara från värmen utan även från stötar. Om något skulle spillas ut i en hård kylväska är risken betydligt mindre att det läcker ut på övrig packning än i en mjuk väska. Många tror att en hårda väska håller kylan mycket bättre än en mjuk, men skillnaden är faktiskt mycket liten och inte alls avgörande.

Packa för ultimat kylhållning

Om det finns plats för två kylklampar i väskan håller du temperaturen nere bäst genom att placera en underst och en överst. Lägg gärna tidningspapper ovanpå den översta kylklampen, det isolerar mot den värme som kan smita in vid öppningen. Placera den känsligaste maten ovanpå den understa kylklampen, där håller sig temperaturen nere bäst. Finns det bara plats för en enda kylklamp ska den placeras överst, eftersom kyla sjunker. Packa maten så tätt som möjligt och fyll gärna ut tomrum med tidningspapper.

Smart design = praktisk packning

Utöver att fundera på hur stor kylväska du behöver kan det vara värt att tänka lite på om du vill kunna packa något annat än bara mat i väskan. Om du vill slippa ha med flera väskor kan det vara smidigt med fack på utsidan av kylväskan där du kan lägga till exempel bestick, tallrikar och servetter. Försäkra dig också om att handtagen på väskan inte hindrar dig från att stänga väskan ordentligt! Det här kan framförallt vara ett problem med vissa mjuka kylväskor.

Rötmånad: bakteriernas absoluta favoritmånad

Rötmånad är ingen faktisk månad, utan avser en period mot slutet av sommaren när bakterier har extra goda förutsättningar för att frodas. Perioden börjar i slutet av juli och håller i sig ungefär fyra veckor framåt.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Jula Kayoba Kylväska

Testresultat
Testfakta 2018,    Aftonbladet 2014
Smarta fickor bra dragkedjor och handtag. Kylklamp ingår. Håller kyla bra.
Produktbeskrivning
Specifikationer

Julas mjuka kylväska Kayoba håller kylan mycket bra! På tre timmar stiger temperaturen inte mer än 3 grader, vilket borgar för god hållbarhet på maten som packats ner. Kylväskan är dessutom enkel att bära med sig och försedd med flera praktiska fack. 

Volym:
18 l
Kylklamp ingår:
Fickor/fack:
1 ytterficka med dragkedja, 2 nätfickor
Övrigt:
Dubbla lock; ett med kardborrestängning och ett med dragkedja

Kylväska - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Med en bra kylväska håller maten sig fräsch längre, vilket framförallt under sommaren kan vara avgörande för att vi ska klara oss undan matförgiftning. Om kylväskan dessutom är lätt att packa och bekväm att bära är det ett stort plus!

I Testfaktas test la de kylskåpskalla varor (7,2 °C) och en kylklamp i åtta vanliga kylväskor och mätte temperaturen först efter en timme och sen igen efter tre. Alla kylväskor som testades kan anses vara godkända, men det finns två klara favoriter: Julas Kayoba kylväska och Urberg Cooler Bag. Urbergs kylväska håller temperaturen pyttelite bättre än Julas, men Julas väska har smartare design och blir därmed testets absoluta favorit.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har lagom till sommaren testat sex mjuka kylväskor som skall hålla maten kall och stänga ute bakterier. Detta är särskilt viktigt under rötmånaden som startar under juli månad och avslutas i augusti månad. En kylväska är praktisk att ha med sig när du skall ut på utflykt och vill packa med dig olika färskvaror.
Testföretaget WiseGuide har på uppdrag av Aftonbladet utfört testet och man har packat varje väska med vindruvor, vattenmelon, chevréost, smör och mineralvatten. Två kylklampar har placerats i väskan, den ena i botten och den andra ovanpå livsmedlen. Övrigt hålrum har fyllts med tidningspapper. Sedan har man mätt temperaturen efter en, tre och sex timmar. Man har bedömt kylväskorna efter kvalitet, komfort och kapacitet.
Den kylväska som vinner Aftonbladets test är Kayoba 958032 från Jula. Kayoba Kylväska får ett mycket fint omdöme och erhåller testets högsta betyg 5 poäng av 5 möjliga. Kylväskan från Jula är bra på att behålla kylen och är lätt att bära med sig. Du kan bära väskan i handen eller över axeln med hjälp av den ställbara axelremmen. Testvinnaren har många praktiska fack och ett finurligt lock på ovansidan som gör att man snabbt kan ta ut något litet ur den.
Näst bäst i testet är kylväskan från Hemtex, Berry(small). Den är betydligt mindre än testvinnaren med sina 7 liter i volym, men passar perfekt för den lilla utflykten. Kylkapacitet är mycket bra och väskan är enkel och lätt att bära med. Hemtex Berry går att bära i handen eller över axeln.

Vinnare i det här testet

Ica-Kuriren

Publicerad

Lagom till sommarsäsongen har Ica-Kuriren testat 10 st kylväskor och betygsatt dem från 1-5 poäng. Många av kylväskorna får riktigt bra betyg och ingen blir underkänd. Man har valt att testa fyra hårda modeller och sex mjuka modeller. De hårda modellerna får generellt sätt bättre betyg och inom denna kategori hittar vi två fullpoängare.

Allra bäst är kylväskan Jula Adriatic Art nr 958037. Den är en av testets billigaste och kostar endast 99 kr på Jula. Kylväskan håller temperaturen bäst av alla och har en volym på 24 liter. Julas kylväska är lätt att rengöra och den är enkel att bära. Den andra kylväskan som får maxpoäng av Ica-Kuriren är Clas Ohlson Curver. Den är dubbelt så dyr som testvinnaren, men håller kylan väldigt bra. Viktmässigt är den något lättare än Julas kylväska och även den utrustad med ett bra handtag, vilket innebär att den är bekväm att bära med sig.

Om du istället föredrar en mjuk kylväska är Sagaform Blue Oasis att rekommendera. Den är betydligt lättare än de hårda modellerna med sina 350 gram. Den rymmer 12 liter och den håller temperaturen nästan lika bra som testvinnaren. Nackdelen med denna kylväska är att handtaget är obekvämt och rivigt.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

SVT Plus har testat sex kylväskor, tre mjuka och tre hårda. Man har testat vilken som bäst klarar av att hålla kylan, vilken som är bäst att bära och om handtagen klarar av att lastas riktigt tungt. För att genomföra bärtestet tog Plus hjälp av 50 personer och alla väskorna packades med 20 läskburkar var. Den mest bekväma väskan att bära vara Biltemas mjuka modell, tätt följd av Outwell. Med hjälp av en fysiker vid Umeå Universitet – Miriam Shirdel – och en SM-tvåa i Athletic Fitness 2012 – Jessica Fjällström – testades också handtagens hållbarhet, genom att placera blyvikter i kylväskorna. Samtliga modeller klarade av 66 kg, vilket antagligen är mer än vad någon kommer att packa i sin kylväska. Det allra viktigaste en kylväska ska klara av är trots allt att hålla kylan. Mariam packar samtliga väskor med två kylklampar och exakt samma picknickmat, sex läskburkar, en burk sallad, två bullar, en mjölk och ett kexpaket. Därefter ställdes väskorna in i ett 23-gradigt labb under elva timmar. I varje kylväska placerades temperaturgivare kopplade till en dator som registrerade temperaturutvecklingen under hela testperioden. Testmomentet genomfördes två gånger och den dyra kylväskan, Igloo Island Breeze, klarade av att hålla kylan längst – efter elva timmar var temperaturen i väskan betydligt lägre än i starten. De övriga väskorna fick relativt jämna resultat. Bäst i test blev alltså Igloo Island Breeze som längst höll kylan. Biltemas kylväska tog andraplats och blev utsedd till ”Bästa köp” då den bara kostar 149 kr. Biltemas var också den mest bekväma att bära!

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP har utfört ett test av några kylväskor som rymmer mellan 6 och 16 liter. En liten kylväska är ingen stor investering – ett par kostade bara 49 kronor vardera, men den dyraste designväskan i testet kostar inte mer än 150 kronor. Samtliga väskor har testats för sin funktionalitet med olika fack och andra finesser, hur de är att bära och rengöra (de flesta går att torka ur med en fuktig trasa, medan exempelvis väskan från Mekonomen kan maskintvättas i 40 grader. Det viktigaste med en kylväska är trots allt ändå hur den klarar av att hålla mat och dryck kallt! Väskorna fylldes med dricka och temperaturen på vattnet mättes efter två respektive fyra timmar. I den rosa-röda kylväskan från Coop (som säljs i ett set med en större och en mindre likadana väskor) steg temperaturen från start till första mättillfället med endast 0,2 grader och efter fyra timmar, med ytterligare en grad. Ett utmärkt resultat! Förklaringen till detta är troligen täckjacke-liknande material, som gör att det bildas isolerande luftspalter mellan sömmarna. Väskan från Till Ditt Hem är dock betydligt tunnare och sladdrigare. Temperaturen steg dessutom med sex grader på fyra tummar, vilket var klart sämst i testet. Hälften av alla kylväskor har en insida av aluminium och hälften av plast. Det spelade dock ingen roll för temperaturhållningen. Enligt livsmedelsverket bör en kylväska helst hålla samma temperatur som ett kylskåp – max åtta grader. När testet startades höll vattnet i väskorna en temperatur på 6,5 grader och efter fyra timmar hade den stigit till nästan 13 grader i väskan med sämst temperaturhållning. Coops kylväska tog första placeringen i testet, då förmågan att hålla kylan vart bäst, och NK Hemma fick hamna på andra plats.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat 8 mjuka kylväskor som kostar mellan 50 och 200 kronor. Rekommendationen är att kylväskan ska hålla samma låga temperatur som kylskåpet hemma – 8 grader. Den bästa kylväskan i testet är Globe. Det är en robust, mörkgrå väska som är resistens mot fläckar. Den har en volym på 22 liter och är tillräckligt stor och djup för att man ska kunna förvara 1,5 liters PET-flaskor. Handtagen är rejäla och man kan hänga väskan över axeln. Efter fyra timmar är kylförmågan fortfarande hög och det finns en liten ficka på insidan. Det negativa med kylväskan är den relativt starka kemiska doft, som dock avtar efter ett par dagar och att dragkedjan hakar upp sig ibland. Det medföljer två små kylklampar. På testets andraplats hamnade Sagaform Paradise, som är en riktigt färgstark kylväska. Den är stabil och står stadigt, även om man skulle packa något för stora flaskor. Väskans handtag och dragkedjan är välsydda - det går smidigt att öppna och stänga väskan, men det är ganska stor risk att varorna kan hamna i oordning. Väskans kylfunktion kategoriseras som medelbra. På testets tredjeplats hamnade Coop Forum Wigwam, som är en riktigt genomarbetad kylväska. Den är utrustad med två ytterfickor, vilket är bra även om de inte håller kylan så bra. Den är bekväm att bära runt på och det har lagts ner mycket arbete på att få väskan att vara stadig! Förstärkningar gör att Wigwam kommer kunna hänga med ett bra tag, men tyvärr är dragkedjan något hackig. Kylförmågan får medelresultat efter fyra timmar.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.