HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av engångsgrillar

fritid uppdaterad 8:e Juli, 2014, Baserad på 5 experttester.

Engångsgrill är en säsongsprodukt vars försäljning mångdubblas under sommarsäsongen. Fördelarna med engångsgrillarna är flera, men det finns också en hel del nackdelar. De mest uppenbara fördelarna med engångsgrillar är att de är billiga och praktiska att ta med. Ofta kan du köpa dessa på majoriteten av alla bensinmackar, vilket innebär att de är väldigt lätta att få ta i. Nackdelarna med engångsgrillar är att grillresultatet sällan blir lika bra som på en vanlig kolgrill. Många av dem är dessutom svårantändliga, har liten grillyta och brinner ut ganska snabbt. Därför kan de vara bra att kika igenom de tester som gjorts på engångsgrillar nedan.

Test.se rekommenderar

Clas Ohlson Engångsgrill - bäst i test bland Engångsgrillar 2024
Clas Ohlson Engångsgrill, bäst i test.

Clas Ohlson Engångsgrill - Vi på Test.se har valt att rekommendera engångsgrillen från Clas Ohlson. Den placerar sig bäst i Vi Bilägares test(7/5-12) och man får en jämn och bra värme över hela brikettområdet. Väntetiden är helt okej, ca 15-20 minuter. Engångsgrillen från Clas Ohlson har dessutom ett bra pris, 19 kronor.

Engångsgrillar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Grillbriketter och grillkol

UPPDATERAD 14:e Mars, 2022

Kolgrill

UPPDATERAD 13:e Augusti, 2020

Seniormobiler

UPPDATERAD 4:e Maj, 2020

Elgrillar

UPPDATERAD 27:e April, 2020

Mobiltelefoner

UPPDATERAD 21:e April, 2020

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

GP

Publicerad

GP har lagom till semestertider tagit tillfället i akt att testa tio engångsgrillar. Tidningen har fått hjälp av kocken och den tvåfaldige segrare i grill-EM Ulrik Lindelöv att utse den bästa engångsgrillen. GP konstaterar att engångsgrillar är både billiga och praktiska, men att de också i vissa fall är opålitliga. Engångsgrillar passar allra bäst till korv, hamburgare och fläskkarré. Skall du grilla exempelvis fisk eller entrecote bör du inte använda engångsgrill, det blir för hög temperatur.

I testet användes två exemplar av varje engångsgrill och man valde att grilla hamburgare på dem. Betygen och motiveringen kommer från Ulrik Lindelöv. Engångsgrillarna är inköpta i Göteborg under vecka 24, 2014.

Den engångsgrill som klarade sig bäst och dessutom fick maxbetyg av Ulrik Lindelöv var Gastro Engångsgrill från Coop. Grillen fick en jämn och fin glöd på en kort tid och den höll värmen väldigt länge. De grillade hamburgarna blev bra och färdiga på 12 minuter. Grillytan blev fin och köttet lossnade enkelt från gallret.

En annan grill som fick bra betyg var Picnic Grill Premium Quality. Den fick näst högsta betyg av Lindelöv och glöden blev väldigt fin på 7 minuter. Andra pluspoäng för denna engångsgrill var en bra och stabil ställning, samt att biffarna fick en snygg grillyta. Minuspoäng för att några köttflagor fastnade i grillgallret.

Sämst i testet blev engångsgrillen Landmann Green Box BBQ. Förutom att den är testets dyraste grill slocknade den redan efter några få minuter. Den andra testade grillen slocknade efter 30 minuter. Trots optimalt grillväder gick alltså inte denna engångsgrill att använda. Enda plustecknet erhåller den för ett rejält och stabilt ställ.

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare

Publicerad

Vi Bilägare har provat åtta stycken olika engångsgrillar och testat kvaliteten på dem. Ingen av grillarna imponerar helt och Vi Bilägare har inte utsett någon klar vinnare. Läser man igenom testet noggrant kan man dock läsa sig till vilken som är att föredra före någon annan. Grillarna med briketter fick generellt sätt bättre resultat eftersom värmen spreds jämnast. Grillarna med kol fungerade däremot sämre.
Den grill som får bäst omdöme i Vi Bilägare:s test är Dispoable BBQ från Clas Ohlson. Elden sprider sig bra och grillanvisningarna tillhör de bättre. Värmen blir jämnvarm och väntetiden på glöden ligger på cirka 20 minuter. En grill du inte skall satsa på är Biltema:s. Den är en av två testade grillar som inte går igång. Kolet började inte brinna och även om grillen använder sig av FSC-certifierat virke så kan det inte rädda denna engångsgrill från dåligt slutbetyg.

Vinnare i det här testet

TV4

Publicerad

TV4 har tagit hjälp av mästerkocken Tommy Myllymäki att välja ut en vinnare bland fyra engångsgrillar. Två av grillarna använder kol och två använder briketter. Statoil och Coop som använder grillkol och ett antändande papper på ytan fungerar betydligt sämre än Willys och Lidl som använder briketter med papper runt omkring. I testet som TV4 gjorde tillsammans med Tommy Myllymäki fick man inte eld på de engångsgrillarna med kol. Någon tändvätska skall inte behövas konstaterar man.
Tommy Myllymäki är i intervjun ganska tydlig om vad han tycker om engångsgrillar. De är inte att föredra före en portabel klotgrill eftersom det är svårt att få bra värme över en större yta. Att grilla stora köttbitar på engångsgrillar är ingen bra idé och är ni ett större sällskap behöver ni köpa i ett antal grillar för att det skall bli bra.
De två engångsgrillar som klarar sig bäst i TV4:s test är de med briketter Willys och Lidl. Man testade att grilla fläskkarré på bägge dessa och slutresultatet blev med beröm godkänt. Willys engångsgrill hade en något större grillyta och detta avgjorde till deras fördel. Vinnaren i TV4:s test blev alltså engångsgrillen från Willys.

Vinnare i det här testet

Sveriges Radio

Publicerad

Sveriges Radio har i ett radioinslag bedömt och poängsatt fyra olika engångsgrillar. Två av dessa får bottenbetyg och bägge två kommer från Ica. Priset är 29,90 och det som skiljer dem åt är att den orange-svarta grillen använder sig av ett högre benstativ och att den röd-svarta går aningen snabbare att få igång. Men resultatet blir inte bra på grund av att tändpappret inte löses upp och detta får till följd att smaken på köttet smakar just tändpapper. Ingen höjdare med andra ord!
Två av de testade engångsgrillarna får godkänt. Dels den billiga grillen från ÖB som kostar endast 10 kr och dels Coops variant ”Gastro”. ÖB:s engångsgrill har briketter och resultatet blir bra och den testade chorizon smakar gott. Nackdelen med ÖB:s grill är att den tar hela 44 minuter innan den är grillklar. Enligt bruksanvisningen skall det ta 30 minuter. Bäst är Coops engångsgrill som endast tar 15 minuter att få igång och det testade grillspjutet blir välgrillat efter 25 minuter.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Åtta olika engångsgrillar testades av Testfakta sommaren 2009. Resultaten var väldigt skiftande och betygen varierade från 1,7 poäng till 4,4 poäng, där 5 poäng var det maximala betyget. Testfakta konstaterar att engångsgrillar inte är någon bra idé om du har tänkt att grilla något annat än tunna grillspett och korv. Stora sällskap är heller inte lämpligt om ni tänkt att grilla flera på samma grill, ofta är värmen ojämn och ni kan få olika resultat beroende på var ni lägger grillobjektet.
Endast en grill får riktigt bra betyg och klarar grilla olika sorters kött med hög och jämn temperatur under en längre tid. Det är Lidl:s ”Disposable Barbecue” som dessutom är testets billigaste engångsgrill med sina 18 kr. Ingen annan grill är i närheten av Disposable Barbeques resultat, men engångsgrillarna från Statoil och Biltema får hyggliga betyg.
De sämsta engångsgrillarna enligt Testfakta är de från Willys, Ica och Coop. Willys modell ”Skogens” har kraftig rökutveckling och värmen är ojämn och låg. Ica:s engångsgrill får plus i kanten för att man skickar med en soppåse, men i övrigt är den inte bra. Coop:s ”Gatro” är testets absoluta bottennapp. Värmen är mycket låg, ojämn och går knappt att grilla korv på.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"