HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av stereo-headset

elektronik uppdaterad 17:e Juni, 2014, Baserad på 3 experttester.

Med ett stereo-headset kan man enkelt lyssna på musik, via mobiltelefon eller en inbyggd radio, men man kan även besvara och ringa samtal trådlöst via bluetooth. Vissa modeller kan ge ett lika bra ljud för motparten som med ett mono-headset, även om det ändå inte riktigt är samma sak. En del modeller finns med hårda byglar/bågar som placeras runt nacken och andra modeller har en mjuk kabel. Vad man ska ha för typ, beror helt på vad man tycker är bekvämt och lättast att använda. Det är tråkigt om lurarna klappar eller faller ur örat om man skulle behöva springa av någon anledning, så därför är det bra att prova hörlurarna innan köp. Fundera på hur knapparna känns och hur lätta de är att använda, samt om det är nödvändigt med en dosa som är utrustad med skärm. Något som är ganska intressant är att det faktiskt finns något som heter ”Mobilarmbåge”. Det är en åkomma som liknar tennisarmbåge och kan uppstå vid intensivt pratande i telefon, med armen i fel vinkel. Ett stereo-headset är då bra som avlastning för de som ofta lyssnar på musik och som även vill ha ett headset för samtal, utan att behöva byta mellan lurar.

Test.se rekommenderar

Sennheiser MM 400-X - bäst i test bland Stereo-headset 2024
Sennheiser MM 400-X, bäst i test.

Sennheiser MM 400-X - Vi på Test.se har valt att rekommendera stereo-headsetet Sennheiser MM 400-X. Dessa hörlurar imponerar med mycket fin ljudkvalitet och är praktiskt vikbara. Om du viker dem får de plats i en normal jackficka. Sennheiser MM 400-X är lätta och svala att bära. Läs mer

Stereo-headset - Bäst i test

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Mobil.se

Publicerad

Mobil.se har testat 9 st stereo-headset och det visar sig att priserna varierar stort. Testets billigaste headset kostar 350 kr och det dyraste kostar hela 3400 kr. Priset har inget direkt samband med erhållen kvalitet utan många av de billiga produkterna får bra betyg. Stereo-headset skall sitta bra på huvudet och samtidigt leverera bra ljud i bägge riktningar.

Testets vinnare är headsetet Sennheiser MM 400-X som är ett par vikbara lurar med hög kvalitetskänsla. De är lätta och svala att bära, samtidigt som ljudkvaliteten är mycket bra. Sennheiser MM 400-X har löstagbara batterier med inbyggd laddarkontakt. Mikrofonen fungerar väl och samtalsljudet är klart godkänt. Enda minusen är att lurarna saknar aktiv brusreducering. Betyget blir höga 23 poäng av 25 möjliga.

Tvåa i testet blir Nokia BH-221 som är ett stereo-headset med många användbara funktioner, exempelvis en tydlig oled-display och en rejäl omkopplare mellan FM-radio och headsetläge. Själva hörlurarna får dock minuspoäng för att de är undermåliga och trista. Testets trea är det bästa budgetalternativet, Sony Ericsson MW600. Headsetet har funnits ett tag på marknaden, men gör definitivt inte bort sig. Ljudet är bra och kvalitetskänslan hög.

Vinnare i det här testet

Mobil.se

Publicerad

Mobil har testat musikhörlurar med bluetooth, som också kan användas för telefonsamtal. Bäst i test är Nokia BH-905i som funnit ett tag redan, men bortsett från att laddaren fortfarande använder Nokias stiftkontakt istället för USB, är detta en relativt fräsch produkt. Lurarna går att fälla ihop och kan levereras i en väska – tillsammans med alla tänkbara tillbehör. Nokias kvalitetskänsla är av riktigt hög nivå och lurarna har detaljer i metall och läder. Med standardinställningarna låter lurarna riktigt bra, men man har en möjlighet att ändra bas och diskant. Hörlurarna är utrustade med aktiv brusreducering som ska ”släcka” störande ljud utifrån och för att vara musikhörlurar, fungerar de riktigt bra som ett headset för telefonsamtal. På andraplats har Samsung BHS300 hamnat. Samsungs nya stereodosa är mindre än tidigare generationens och levereras med ett par in-ear-lurar. Lurarna är av bra kvalitet – både när det gäller materialet och dess ljud! Samtliga funktioner, som Samsung erbjuder, har sin egen knapp vilket innebär att det inte finns några menyer. Dosan har en talsyntes (istället för skärm) som läser upp status och batterinivå. Sony Ericsson tog tredjeplats, med sin modell MW600. Det är ett prisvärt headset med hörlurar av In-ear-modellen. Lurarna ansluts till dosan med en standardkontakt, vilket gör det enkelt att ansluta andra lurar om originalet skulle gå sönder. Headsetet får högt betyg för sin kvalitetskänsla. Dosan är utrustad med en OLED-display, där man kan se batteristatus och låtnamn. Med en inbyggd FM-radio kan man lyssna på musik, även när lurarna inte är kopplade till någon mobil.

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har testat trådlösa musikhörlurar som du också kan använda för samtal – så kallade stereo-headsets. Bäst i test är Plantronics Backbeat 903+. Hörlurarna är mycket bekväma att använda och dessutom lätta att packa ner, eftersom de har en mjuk kabel mellan öronsnäckorna istället för en hård ”bakom-nacken-bygel”. Pluggarna sitter inte örongången, vilket gör att du kan höra omgivningen om du, exempelvis, joggar. Det betyder dock att det läcker ut en del ljud också.  En av de smarta funktionerna som finns är att hörlurarna ”pratar” med dig, t.ex. för att meddela dig om kvarvarande batteritid. En nackdel med att ha mikrofonen snudd på örat är att motparten kan ha svårt att höra dig, om du befinner dig i stökiga och bullriga omgivningar. Trots att basen är lite klen, imponerar ljudet i de flesta musikgenrer. Testets andraplats har gått till Sony Ericsson MW600. Dosan är rund, ungefär lika stor som ett AA-batteri och har en OLED-skärm, där du kan se status och låtnamn. På dosan sitter även knappen du använder för att hantera samtal. Mikrofonen är riktat utåt, när du fäster dosan, vilket resultera i att motparten i ett samtal hör mer än önskat av omgivningen. Hörlurarna är inte speciellt bra på att leverera ett bra ljud för musik, men eftersom du enkelt kan byta ut dem till dina egna favoritlurar blir MW600 en bra kombination av headset och musikhörlurar. Sennheiser MM 100 har tagit tredjeplats och har en hård båge bakom nacken, vilket är bra vid sportande, men det är inte alltid det är bekvämt. Lurarna är lätta, men känns trots det tåliga och de levererar ett bra ljud för musikspelning. Dess konstruktion gör dock att det läcker ljud och mikrofonen är inte den bästa för samtal.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"