VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 27 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bästa köksvågen 2024 – Hitta den som är bäst i test

Med hjälp av en köksvåg kan du mäta dina råvaror och ingredienser när du lagar mat eller bakar. För finsmakaren kan du dessutom få en perfekt kopp kaffe genom att mäta upp exakt mängd kaffe. Här får du dem som är bäst i test och bra tips inför ditt köp.

Vi har jämfört
 • Maxvikt på vågen
 • Vågens noggrannhet.
 • Storlek.
 • Typ av batteri.
 • Om displayen är användarvänlig.
 • Om den har tarafunktion.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Beurer
Beurer KS 51
Beurer Beurer KS 51 - Test
Bäst i test Test.se logo
Beurer
Beurer KS 51
Populär köksvåg i rostfritt stål med en kapacitet på 5 kilo.
Bra betyg på test hos Råd & Rön 2021.
Bra betyg på test hos Taenk.dk 2021.
Testvinnare hos Råd & Rön 2015.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Maxvikt: 5 kg.
Noggrannhet: 1 g.
Storlek: 203 x 182 mm.
Batteri: CR2032
Stor LCD-display.
Tarafunktion – nollställningsfunktion.
Lätt att rengöra – antifingerprint.
Automatisk avstängning.

Det tyska företaget Beurer grundades år 1919 och har fokus på att tillverka produkter inom hälsa och välbefinnande. Företaget tillverkar allt från värmefiltar till febertermometrar, personvågar och köksvågar.

Vi har utsett Beurer KS 51 till den köksvåg som är bäst i test. Beurers vågar brukar få bra betyg när de testas och KS 51 är inget undantag. Köksågen blev testvinnare när Råd & Rön testade 16 modeller i november 2015. Den visar samma resultat när du väger samma vikt flera gånger och den tål att tappas i golvet. I Råd & Röns uppdaterade test från 2021 halkade den dock ner lite och kom på sjätte plats.

I ett test hos danska Taenk kom denna på delad fjärde plats med betyget 85 av 100. Den är också ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner.

Köksvågen kan med fördel stå framme i köket, tack vare dess snygga och rostfria design. Den har en tydlig LCD-display som gör den lätt att förstå sig på. Tareringsfunktionen gör det också enkelt att väga med fler ingredienser och vågen har en kapacitet upp till fem kilo. Du kan välja att väga i gram eller i oz. Den stänger av sig automatiskt.

Den är endast 15 millimeter hög vilket gör att den får plats i alla kökslådor. Den drivs av 2 x 3 V CR 2032-batterier.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa dubbla Test.se logo
Ooni
Ooni Dual Platform Digital Scales
Bästa dubbla
Bästa dubbla Test.se logo
Ooni
Ooni Dual Platform Digital Scales
Köksvåg med två plattor med nära exakthet och hög maxvikt.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Bagaren & Kocken.
Maxvikt: 10 kg.
Noggrannhet: 0,1 g och 1 g.
Storlek: L 310 x D 180 mm.
Batteri: Köps separat.
Två LCD-displayer.
Tara-funktion.

Ooni är ett företag som designar och tillverkar pizzaugnar som säljs över hela världen. 2012 lanserade de den första portabla pizzaugnen med träpellets och idag har de flera populära pizzaugnar för hemmakocken och pizzaälskaren. I sortimentet finns även köksvåg så att du kan få till den perfekta pizzadegen.

Ooni Dual Platform Digital Scales är ett bra val för dig som vill ha en dubbel köksvåg. Den utsågs till bäst i test när Bäst i hemmet listade de bästa. Enligt dem passar den nästintill alla hushåll, den kommer med flera bra funktioner och är dessutom enkel och smidig att använda. Den är ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner och har fått högt kundbetyg hos Bagaren & Kocken.

Med den här köksvågen väger du dina ingredienser med exakthet. Den har två separata plattor i rostfritt stål varav den ena väger med en exakthet på 1 gram och den andra på 0,1 gram. Den lilla vågen passar när du väger mindre mängder som till exempel salt eller jäst. Den lilla vågen har kapacitet att väga upp till två kilo och den stora upp till tio kilo.

Vågen har två LCD-displayer vilket gör att du kan använda båda plattorna på samma gång. Den nollställs med en praktisk tarafunktion, så att skålar inte tas med i den totala vikten. Den är i storleken L 310 x D 180 millimeter och väger 800 gram. Batteri köps separat.

 • Butiker & priser

Bästa kaffevåg Test.se logo
Hario
Hario V60 Drip Scale
Bästa kaffevåg
Bästa kaffevåg Test.se logo
Hario
Hario V60 Drip Scale
Perfekt kaffevåg som väger med hög noggrannhet.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Bagaren & Kocken.
Maxvikt: 2 kg.
Noggrannhet: 0,1 g.
Storlek: B 120 × D 190 × H 29 mm.
2 AAA-batterier följer med.
Stor display.
Tarafunktion – nollställningsfunktion.
Timerfunktion.
Lätt att torka ren.
Automatisk avstängning.

Hario är ett japanskt varumärke grundat 1921, som har specialicerat sig på glasprodukter. I sortimentet finns kaffe- och tetillbehör av glas, trä, porslin och stål.

Hario V60 Drip Scale är en köksvåg för dig som vill ha ditt kaffe perfekt. I ett test hos Prisjakts experter kom den på andra plats. Enligt dem är den prisvärd, tål mycket och passar bra vid kaffebryggning. Den rekommenderas även till dig som inte behöver ha massa funktioner, men som ändå vill ha en bra modell.

Detta är en bra kökvåg för dig som vill ha rätt mängd kaffe till din morgonkopp. Den väger med 0,1 grams noggrannhet och är lätt att använda. Vågen har tarafunktion vilket gör att du kan nollställa den för att räkna bort bunke eller det du mäter kaffet eller ingredienserna i. Plattan går att flytta så att du lätt kan hälla över kaffet i filtret.

Köksvågen stänger av sig automatiskt efter fem minuter. När du har använt den torkar du av den med en fuktig trasa. Det följer med två AAA-batterier. Vågen är i storleken B 120 × D 190 × H 29 millimeter.

 • Butiker & priser

Bästa budget Test.se logo
OBH Nordica
OBH Balance 5000
OBH Nordica OBH Balance 5000 - Test
Bästa budget Test.se logo
OBH Nordica
OBH Balance 5000
Prisvärd och tunn köksvåg med hög maxvikt på 5 kilo.
Bra betyg på test hos Kockhuset.se 2023.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Bagaren & Kocken.
Maxvikt: 5 kg.
Noggrannhet: 1 g.
Storlek: H 14 mm.
Batteri: CR2032.
Stor LCD-display.
Tarafunktion – nollställningsfunktion.
Lätt att rengöra – antifingerprint.
Automatisk avstängning efter 60 sekunder.

OBH Nordica är ett företag som gör nordisk design och smarta funktioner för matlagning, städning och hårstyling. Deras slogan är ”Designing Good Life” – och syftar på underlätta så att du får tid till något annat. Det har ett brett utbud av produkter, bland annat köksvåg.

OBH Balance 5000 är en prisvärd köksvåg i en stilren och tidlös design som gör den snygg att ha framme på köksbänken. Den fick bra omdöme när Kockhuset listade de bästa. De beskriver den som en tunn våg till ett billigt pris.

Detta är en extra tunn köksvåg som har en tjocklek på endast 14 millimeter. Den har en kapacitet på fem kilo och en noggrannhet på ett gram. Den stora LCD-displayen är lätt att läsa av och gör det möjligt att nollställa mellan vägningarna.

Efter 60 sekunders inaktivitet stänger vågen av sig automatiskt. En beläggning av rostfritt stål skyddar mot fingeravtryck och gör vågen lätt att hålla ren. Den drivs av två CR2032-batterier, som ingår i priset.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa maxvikt Test.se logo
Wilfa
Wilfa Köksvåg Rostfri KW-4
Wilfa Wilfa Köksvåg Rostfri KW-4 - Test
Bästa maxvikt Test.se logo
Wilfa
Wilfa Köksvåg Rostfri KW-4
Noggrann köksvåg i rostfritt stål och hög maxvikt.
Tredje plats på test hos Prisjakts experter 2023.
Bra betyg på test hos Råd & Rön 2021.
Populärt val hos Bagaren & Kocken.
Maxvikt: 5 kg.
Noggrannhet: 1 g.
Stor och tydlig display.
Tarafunktion – nollställningsfunktion.
Automatisk avstängning.
5 års garanti.

Det norska företaget Wilfa grundades 1948 och är idag en av de ledande leverantörerna i Norden av små elektriska produkter. De har fokus på design, kvalitet, säkerhet och innovation. De gör allt från kaffemaskiner och kaffekvarnar till blenders, brödrostar, våffeljärn och köksvågar

Wilfa KW-4 är en noggrann köksvåg i borstad rostfritt stål som säljs för en lägre prislapp. När Prisjakts experter jämförde köksvågar kom denna på tredje plats. De rekommenderar den till dig som vill ha en prisvärd köksvåg med hög maxvikt.

När Råd & Rön testade köksvågar fanns Wilfa KW-4 . Även om den inte fanns med på topp 5 har den fått okej betyg – 77 av 100. Den fick särskilt bra betyg på falltest, uppstart, väga och känslighet.

Köksvågen har en maxkapacitet på fem kilo vilket är smidigt om du ska väga tyngre saker som kött, fisk och kyckling. Den mäter med ett grams intervall vilket är en fördel om du ska väga mjöl, bakpulver eller kanske saffran som kräver mer precision.

Vågen står stadig på gummifötter och är utrustad med en stor och tydlig display som är lätt att läsa av. Tack vare en tarafunktion nollställs vågen med ett knapptryck så att du kan väga ingredienserna utan att räkna med skålen. Dessutom smidigt om du vill fylla på med flera ingredienser.

Wilfas köksvåg stänger automatiskt av sig för att spara batteri. Tack vare den borstade ytan är det lätt att rengöra vågen – torka bara av den med en fuktig trasa.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Köksvåg - hitta bästa köksvågen.
En digital köksvåg kan användas både för matlagning och bakning.

Köpguide köksvåg

När du lagar mat eller bakar kan du ibland behöva väga dina ingredienser. Med hjälp av en köksvåg är detta både enkelt och smidigt. Den är ofta ett standardinstrument som finns i de flesta kök. Men vilken ska man välja? Här guidar vi dig till den som är bäst för dig.

Vad är en köksvåg?

En köksvåg, eller hushållsvåg, är ett fantastiskt hjälpmedel vid matlagning och bakning. Den är mycket bra att ha till recept som kräver exakta mått. Många recept anges i deciliter, milliliter och tesked – men ibland anges mängden i vikt. Då kommer du ha stor glädje av en digital köksvåg, oavsett om du är amatör eller proffs i köket.

Digital eller analog köksvåg?

På marknaden finns både digitala och analoga köksvågar. Digitala modeller kan mäta mer exakt, medan en analog inte ger samma precisa mätning. Den digitala vågen har ofta funktioner som manuella varianter saknar, som tarafunktion och konvertering mellan olika viktenheter. Dessutom är en digital mindre skrymmande vilket gör den lättare att förvara. Däremot är en analog mer driftsäker eftersom den inte drivs av några batterier.

Hur mycket klarar en köksvåg?

Köksvågar kommer med olika maxkapacitet. Vissa klarar två kilo medan andra har en maxkapacitet på upp till tio kilo. Välj gärna en som har den kapacitet du önskar – en tung deg väger till exempel mer än om du ska väga saffran, kryddor eller något annat som ofta kommer i en mindre volym.

Detta kan du använda köksvågen till

Köksvågen kan komma till användning för flera saker i ditt kök.

Här är några saker du kan använda kökvågen till:

 • Bakning
 • Matlagning
 • Mäta upp kaffe
 • Kosthållning

När du bakar

När du bakar är det viktigt att du får exakta måtten. I många engelska recept anges receptet i vikt istället för i volym, men det finns även svenska recept som gör det. Du kan blanda ingredienserna ner på milligrammet.

Vågen kan användas både när du gör småkakor, bullar, annan hembakad fika eller bröd. Den kan väga torrvaror som socker, mjöl och vaniljsocker och smör. Ska du göra paj är det lätt att väga upp mängden rabarber, blåbär, hallon eller annat den ska innehålla.

När du lagar mat

Ska du följa ett recept när du lagar mat hjälper köksvågen dig att få rätt mängd ingredienser. Väljer du en våg med större kapacitet kan du väga både kött, fisk, kyckling, potatis och grönsaker utan problem. Men även kryddor, örter och ibland också vätska.

När du mäter upp kaffe

Som kaffeentusiast kan minsta gram spela stor roll. Därför är en köksvåg ett perfekt redskap för att du ska få den kopp kaffe som du önskar. Det finns modeller som är särskilt anpassade för kaffebryggning.

Vid kosthållning

Går du på strikt diet får du koll på vad du stoppar i dig med hjälp av en köksvåg. Mäter du alla livsmedel ser du till att få i dig rätt mängd och tillräckligt med näringsämnen. Det går också smidigt att justera kosten så att den passar diet och träning.

Köksvåg bäst i test.
Köksvågen har en hög noggrannhet och en maxvikt på två eller fem kilo.

Hur exakt mäter en köksvåg?

För att du ska kunna lita på din köksvåg kan du titta på hur exakt den mäter. Det är vanligt att den väger med en noggrannhet på 1 gram. Vill du ha en ännu mer exakthet ska du köpa en köksvåg som har en noggrannhet på 0,1 gram.

Fördelar med en köksvåg

Det finns många fördelar med att använda en köksvåg i din matlagning eller bakning.

Du får exakt mängd

Genom att väga istället för att mäta dina ingredienser får du mer exakt mängd. Istället för att mäta upp ¾ deciliter kan du få fram exakt mängd på milligrammet. När du mäter upp torrvaror med ett decilitermått kan mängden skilja sig beroende på hur mycket luft som följer med. Vikten däremot är alltid densamma.

Den kan användas till mycket

Vågen kan ha många olika användningsområden – som när du lagar mat, bakar eller väger upp kaffe för den perfekta bryggningen.

Den är smidig

Den är smidiga att använda och lätta att förstå sig på. De flesta har funktioner som är mer eller mindre avancerade.

Vad är en köksvåg med tarafunktion?

Om köksvågen har tarafunktion kan du nollställa den så att skålen inte tas med i den totala vikten. Du placerar skålen på vågen utan ingredienser i och trycker på taraknappen för att nollställa den. Med tarafunktionen kan du även nollställa den för varje ny ingrediens som ska i. Denna funktion är bra om du till exempel bakar och behöver fylla på skålen med nya ingredienser, eller vill slippa att räkna bort skålens vikt.

Köksvåg bäst i test.
Många köksvågar har tarafunktion som gör att du kan nollställa den mellan ingredienserna.

Vad är en dubbel köksvåg?

De flesta vågar har en platta, men det finns även de som har två plattor. Fördelen med en dubbel köksvåg är att du har möjlighet att väga två saker på samma gång. Oftast är den ena plattan större och har en större maxvikt. På den lilla vågen kan du till exempel väga saffran, vaniljsocker eller salt.

Köksvåg med skål

Det finns även köksvågar som är utrustade med skål – praktiskt eftersom du får bra ordning på alla ingredienser. Det går även bra att placera en vanlig skål på vågen, men det finns många som ändå föredrar ett färdigt set.

Jämför egenskaperna

För att hitta en köksvåg som passar dig allra bäst ska du jämföra de olika egenskaperna.

Maxkapacitet

Maxkapaciteten innebär hur mycket den klarar av att väga. Det är vanligt att den klarar antingen två eller fem kilo. Använder du något som väger mer än maxvikten riskerar köksvågen att gå sönder, så var noga med att följa rekommendationerna.

Noggrannhet

Köksvågar kommer med olika noggrannheter, vilket innebär hur precist den väger. Det finns vågar som har en noggrannhet på 1 gram, men också de som har en noggrannhet på 0,1 gram.

Display

Alla digitala vågar har en display där du avläser vikten. Det är en fördel om displayen är stor och tydlig.

Tarafunktion

Tarafunktionen innebär att du kan nollställa vågen inför varje ny ingrediens du lägger i skålen. Dessutom kan du räkna bort skålens vikt.

Storlek och vikt

De flesta köksvågar är rätt tunna och har ungefär samma storlek. De brukar vara så tunna att de får plats att förvaras i kökslådan, men läs gärna på så att du får den storleken du önskar.

Vattentålighet

En del digitala modeller är mer vattentåliga än andra. Vissa kan sköljas under vattenkranen vid rengöring, medan andra bara tål stänk. Det är en fördel om vågen tål väta till en viss del.

Att tänka på!

När du ska köpa en köksvåg finns det många saker att tänka på – här är en bra punktlista:

 • Hur noggrann är den?
 • Vad är maxkapaciteten?
 • Har den tarafunktion?
 • Är displayen tydlig?
 • Vilket material är den gjord av?
 • Vilka funktioner har den?

Så gör du rent den

Att göra rent en köksvåg kräver oftast ingen större ansträngning och en våg utan skarvar är lättare att rengöra. Efter användningen torkar du av den med en fuktig trasa – de flesta klarar inte av att rengöras under rinnande vatten. Väljer du dessutom en köksvåg med borstad yta med antifingerprint undviker du fingeravtryck.

Vad kostar en digital köksvåg?

En bra köksvåg kostar från runt 300 kronor upp till 600 kronor. En mer avancerad där däremot kan kosta över 2000 kronor. Material och funktioner spelar stor roll på priset – funderar på vad du ska använda den till och vad du behöver kunna väga.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Prisjakts experter (2024)

Prisjakts experter har listat de bästa köksvågarna som finns på marknaden just nu. De har lagt fokus på kvalitet, exakthet och hållbarhet.

På första plats kom Acaia Pearl S 2kg som beskrivs som den bästa på marknaden. På andra plats kom Hario V60 Drip Scale som är prisvärd för dig som vill ha en modell utan särskilda funktioner, men med hög kvalitet. Wilfa KW-4 kom på tredje plats och beskrivs som  prisvärd med hög maxvikt på fem kilo.

Bäst i hemmet (2023)

Bastihemmet.se har valt ut sju köksvågar som är bäst i test. På första plats och utsedd till bäst kom Ooni Dual Platform, en dubbelmodell som passar till i princip alla hushåll. På andra plats kom Tristar KW-2436, som blev testets bästa med skål. På tredje plats kom Acaia Pearl S som blev bästa noggranna.

Kockhuset (2023)

Kockhuset.se har djupdykt bland butikshyllorna och letat fram de köksvågar som är mest prisvärda. Champion köksvåg blev testets bästa och de rekommenderar den till dig som vill ha en liten och billig modell med hög precision. På andra plats kom Soehnle hushållsvåg, som blev testets bästa premiumval. På tredje plats kom Day Digital och på fjärde kom OBH Balance köksvåg.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En köksvåg är en hushållsvåg som du väger ingredienser på.
 • En köksvåg brukar har en kapacitet på 2 eller 5 kilo.
 • Vi har valt att utse Beurer KS 51 till den köksvåg som är bäst i test. Det är en påopulär köksvåg i rostfritt stål med en kapacitet på 5 kilo. Den har placerats bra på flera test genom åren.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Beurer Beurer KS 51