HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av toalettpapper

hem & hushåll uppdaterad 18:e Januari, 2016, Baserad på 2 experttester.

Vi svenskar använder mycket toalettpapper i jämförelse med resten av världen, men inte mest. Förbrukningen i Sverige är ca 15 kilo per person och år, medan genomsnittssiffran för Europa är ca 8 kilo. Det man vill ha när man väljer toalettpapper är främst uppsugningsförmåga, lenhet och prisvärdhet. Man vill inte heller att pappret går sönder under användning, men toalettpapper är tillverkat på så vis att det ska smulas sönder när det blir blött för att undvika stopp i toaletten. Hur vet man då vilket som är bäst? Finns det något som lever upp till alla krav man har? Läs testerna nedan, resultaten visar att dyrast inte alltid är bäst!

Test.se rekommenderar

Axfood Fixa Toalettpapper - bäst i test bland Toalettpapper 2024
Axfood Fixa Toalettpapper, bäst i test.

Axfood Fixa Toalettpapper - Här på Test.se väljer vi att rekommendera Fixas toalettpapper från Axfood, som också blev guldmedaljör i Icakurirens test i januari 2016. Fixa är både billigt och lent för huden. Pappret består av tre skikt som bidrar till dess mjukhet och hållbarhet. På varje rulle finns 28 meter papper och varje meter kostar 13 öre. Toalettpappret är tillverkat i Sverige.

Toalettpapper - Bäst i test

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat tio olika sorters toalettpapper och korat en vinnare. För vissa är priset det viktigaste, andra prioriterar lent och mjukt. Idag kan man dock få ett toalettpapper som erbjuder bägge delarna. I testet är sju av märkena tillverkade av nyfibrer, medan tre är av returfiber. Alla toapapper idag är miljömärkta med svanen.
Det som skiljer papperna åt mest, är hur många meter papper det är på rullarna. Edet innehåller knappt 21 meter, medan Serla, Skona och Änglamark som är tillverkade av returpapper har över 35 meter på rullarna. Efter kontrollmätning av rullarnas meteranvisningar, upptäckte Icakuriren att som mest skiljde det sex decimeter från den angivna längden på ett av märkena.
Flera märken har fått samma betyg i testet, men Axfood Fixa är märket som vinner Icakurirens granskning. Pappret har tre skikt, får 4/5 i betyg för lenhet, erbjuder 28 meter papper per rulle och kostar 13 öre per meter.  Coops toalettpapper fick samma betyg som Fixa, men ger endast 23,8 meter papper per rulle med ett pris på 18 öre/m. Floralys Soft & Strong tar tredjeplats och produceras i Tyskland. Bland de papper med 3/5 i betyg var Floralys pappret ett av de billigaste med 15 öre per meter och 26,25 meter per rulle. Pappret har tre pappersskikt och lenheten betygsattes med 3.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta testar åtta olika toalettpapper och vinnaren är det papper som håller bäst och samtidigt är mjukt och lent. Testresultatet visar också att det inte är de dyraste rullarna som är bäst. Favorit är testets guldmedaljör och är det märke som bäst klarar av de något motstridiga önskemålen om att pappret ska vara mjukt och lent, men samtidigt inte gå sönder när man använder det. Det är dessutom stora skillnader på uppsugningsförmågan och här hamnade Favorit på andraplats, medan Lambi var bäst. Silvermedaljör är Serla med mycket bra uppsugningsförmåga och hållfasthet. Det är dessutom prisvärt! Coop Änglamark tar brons och har också mycket bra uppsugningsförmåga och hållfasthet. Tyvärr blöter pappret igenom snabbt.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"