HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
maskindiskmedel - Bäst i test

Test av maskindiskmedel

16 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 27:e Maj, 2019, Baserad på 8 experttester.

Vad gäller maskindiskmedel finns det en del olika alternativ att välja bland. Det finns exempelvis diskmedel i tablettform, som nog är det mest lätthanterliga alternativet, men om man tänker på varje tabletts enskilda förpackning så är det inte speciellt miljövänligt. Det finns diskmedel i tablettform där förpackningen är av vattenlösligt material, som alltså löses upp i diskmaskinen och därmed är ett mer miljövänligt sätt att packa tabletten på. Det finns även maskindiskmedel i flytande form som oftast doseras med hjälp av flaskans kork. Diskmedel i pulverform är inte heller helt ovanlig! Vilken typ av maskindiskmedel man bör skaffa beror på många faktorer. Det allra bästa är att prova sig fram och se vilket medel som bäst rengör disken i just din diskmaskin. För de som är miljömedvetna kan det vara värt att känna till att vissa underökningar visar att det ofta räcker med en halv tablett för att få en skinande ren disk!

Bäst i test: Yes Platinum Maskindiskmedel

Testresultat
Testfakta 2019,    Testfakta 2017,    Klikk.no 2015,    Testfakta 2011
Tar effektivt bort intorkade inbrända matrester.
Relativt dyrt
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på test.se rekommenderar Yes Platinum Maskindiskmedel. Allt-i-ett-diskmedel med bästa diskkraft som ger perfekt glans. I Testfaktas test 2019, diskar det bort 82 procent av inbrända och intorkade matrester jämfört med den näst bästa som klarade att ta bort 68 procent. Platinum löser effektivt upp fett och håller bottensilen i diskmaskinen ren och är Svanenmärkt. 

Visa hela texten
Miljömärkning:
Svanen

Vi rekommenderar också:

Finish Quantum Max Super Charged

Testresultat
Testfakta 2019,    Råd & Rön 2017
Miljömärkning:
Svanen
Visa alla specifikationerna

Finish Quantum Maskindiskmedel

Testresultat
Testfakta 2017,    Testfakta 2014,    Testfakta 2011
Riktigt bra på stärkelserika rester och gråa beläggningar på blanka bestick Svanenmärkt
Relativt dyrt
Miljömärkning:
Svanen
Visa alla specifikationerna

Maskindiskmedel - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Handdiskmedel

UPPDATERAD 20:e Mars, 2014

Experttester vi läst (8st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Testfakta har genomfört ett oberoende labratorietest av 9 olika sorters maskindiskmedel på uppdrag från Procter & Gamle. Bäst betyg får återigen Yes Platinum som uppgraderats eftersom det bedöms ha bättre rengöringseffekt och glans. Därefter hamnar konkurrenten Finish Quantum Max som ger bra glans men inte lika bra rengöringseffekt när det gäller inbränt och fettbaserade rester på disken. På tredjeplats befinner sig tre olika sorter men den som vi på test.se har fått bäst omdöme är ICA Maskindisktabletter eftersom den fått bäst omdöme gällande rengöringseffekt, som vi anser är det absolut viktigaste. Alla tre maskindiskmedel är Svanenmärkta.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat 9 maskindiskmedel på uppdrag av Procter & Gamble, och det är jämnt i toppen! Högst betyg, med väldigt liten marginal, har Yes Platinum fått. Yes diskmedel gör särskilt bra ifrån sig på blekbara fläckar och stärkelserika rester, men har höga poäng (minst 7 av 10) i alla moment.

Nästa högpresterande maskindiskmedel är W5 All in 1, som är bäst i test när det kommer till glans! Precis som Yes gör W5 bra ifrån sig (minst 7 av 10) i alla delmoment, men extra bra är det mot gråa beläggningar på blanka bestick i rostfritt stål och blekbara fläckar.

Det tredje diskmedlet, Finish Quantum Max, har fått lika högt slutbetyg som W5. Finish starkaste sidor är stärkelserika rester och proteinrika rester, men det har lite svårare för fläckar på glas (6,4 av 10) och grå beläggning på glas (6,5 av 10). 

Observera att Yes ägs av Procter & Gamble. Vi på Test.se utgår förstås ifrån att det inte har påverkat resultatet, men det kan hur som helst vara bra att känna till.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Flera maskindisktabletter gör disken ren, men lämnar synliga torkfläckar på glasen. Råd & Rön har testat 20 st maskindisktabletter, både classic- och all in one-tabletter. Diskmedlen har genomgått ett tufft maskindisktest som visar hur bra de är på att ta bort olika sorters matrester och förutom att kontrollera rengöringsförmågan, har man även testat glans och hur mycket torkfläckar det blir. Bäst i test, med 82 poäng i samlat betyg, är Finish Quantum Max Super Charged. Diskmedlet får höga betyg u allt, förutom när det gäller att ta bort inbränd mjölk. Där är det dock inget diskmedel i testet som gör särskilt bra ifrån sig. Det som mest skiljer diskmedlen åt är förmågan att ta bort äggula och hur fria glasen är från torkfläckar. Där är vissa riktigt bra och andra direkt dåliga. Finish Classic hamnar på andraplats med 72 poäng, hela tio färre poäng än testvinnaren, och inte långt därefter hittar man ICA Skona Maskindisktabletter.

Vinnare i det här testet

Klikk.no

Publicerad

Spelar det någon roll vilket maskindiskmedel man stoppar i diskmaskinen? Norska Klikk har testat nio olika tabletter, där vissa av dem innehåller sköljmedel och andra kräver det utöver tabletten. Testets vinnare blir inte helt oväntat Yes - de är ju marknadsledande inom handdiskmedel också. Yes Platinum Allt-i-ett kan få bort riktigt envisa fläckar och gör disken helt ren och blank! Finish hamnade inte långt efter Yes i betygstabellen. Båda märken fick 6/6 i betyg, men Finish gjorde inte disken riktigt lika blank som Yes. Glasen blir dock rena och fina ändå, även vid låga temperaturer. Sun hamnar på tredjeplats med 5/6 i betyg. Maskindiskmedlet har en mycket bra rengöringseffekt och tar bort svåra fläckar. Glasen får inga fläckar, men tyvärr blir inte glasen så blanka som man skulle vilja, ens i 50 grader.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat 10 olika maskindiskmedel och konstaterar att den största skillnaden är priset, inte hur rent de diskar. I deras test har man valt att smutsa ner glas, tallrikar, bestick och koppar med diverse livsmedel som exempelvis kaffe, te, mjölk, ägg, spenat, ketchup och olja. Sedan har man placerat den smutsiga disken i diskmaskinen och kört uppemot 100 gånger sammanlagt. Skillnaden mellan de olika maskindiskmedlen är liten. Enda skillnaden uppstår vid nersmutsad disk av spenat och gröt. Här finns det vissa maskindiskmedel som klarar uppgiften galant, medan andra misslyckas.

Bäst i test är maskindiskmedlet Ecover Powered by Nature. Detta får testets högsta betyg 5 hjärtan av 5 möjliga. Disken blir mycket blank och Ecover är det enda maskindiskmedlet som klarar att diska bort gröt. Spenaten klarar den också fint. Den stora nackdelen med Ecover Powered by Nature är det dyra priset, men detta hindrar inte Icakuriren att utse detta maskindiskmedlet till det bästa.

Fyra maskindiskmedel får testets näst högsta betyg, 4 hjärtan av 5 möjliga. Dessa är Sun Classic, Lidl W5, Yes Powerdrops och Änglamark Maskindiskmedel. Sun Classic är det mest prisvärda alternativet och kostar ca 94 öre per disk. Lidl W5 är också ett bra budgetalternativ och ger blanka glas. Yes Powerdrops har ett vattenlösligt omslag och ger blanka glas och bestick. Änglamark Maskindiskmedel är en av testets dyrare produkter, men imponerar med blank disk och ett vattenlösligt omslag på tabletterna.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Många diskmaskinstabletter rengör disken bra, men helst ska de också blänka lite i glas och bestick när de lyfts ur maskinen. Testfakta har på uppdrag av tillverkaren Reckitt Benckiser laboratorietestat och jämfört ett 30-tal olika fabrikat på den svenska, danska och norska marknaden. Man har använt sig av sju typer av matrester, från t.ex. inbränd mjölk, te och intorkad havregrynsgröt, som applicerats på tallrikar, muggar och plåtar. Efter att ha diskats vid 50 grader undersöktes hur stor procent av resterna som var borta. Finish Quantum är testet bästa maskindiskmedel på att rengöra disken. Även Lidl:s egna märke W5 och Sun All in 1 sticker ut som bättre än övriga diskmedel. Även tabletternas sköljningseffektivitet och förmåga att motverka fläckar, hinnor och beläggningar. Bäst glans ger Finish, vilket också gör den till totalvinnare i testet. Även andraplats gick till Finish, fast med tabletten Power & Pure, som ger bra rengöringseffektivitet och bäst glans. På tredjeplats hamnade WS Dishwasher Tablets som också har ett mycket bra rengöringseffektivitet.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat åtta olika fabrikat av maskindiskmedel och resultatet visar att effektiviteten varierar stort beroende på typ av matrest eller fläck. Testet omfattar totalt åtta fläcktyper och matrester som i sin tur delats in i tre kategorier: blekbara fläckar, proteinbaserade och stärkelsebaserade matrester. Rengöringseffekten testas vid en disktemperatur på 50 grader och ju högre procentuell andel av fläckarna som elimineras, desto bättre. Skillnaderna mellan fabrikaten är relativt stora – Sun All in 1 är exempelvis bäst på blekbara fläckar, medan det fungerar betydligt sämre på proteinrika fläckar (t.ex. äggula). De allra bästa fabrikaten i testet är Yes och Finish som båda medverkar med två medel vardera i testet. Alla fyra visar en bra rengöringseffekt! Yes Platinum är testets bästa diskmedel, som presterar bra – till mycket bra – på alla typer av fläckar och matrester. Även på andraplats hamnade Yes med diskmedlet Powerdrops – också detta med mycket bra diskeffekt. Finish Quantum hamnade på testets tredjeplats och har även det bra diskeffekt, men det är dyrt!

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat tio maskindiskmedel, som alla diskar nästan lika rent – men det är stor skillnad på priset! Resultatet visar alltså att det är mycket små skillnader i diskeffekt mellan märkena, då alla fått godkänt. Ingen av de tio fabrikaten klarade dock av att få bort den intorkade gröten. Eldorado – som också är bäst i test – var det enda medlet som nästan fick bort gröten och fick därför högsta betyg! Samtliga maskindiskmedel saknar fosfat och är miljömärka med antingen Svanen eller EU-blomman. De sämsta tabletterna var Sun, som förutom gröten lämnade kvar mjölkrester och missfärgade en silversked. Däremot blir disken mycket blank, utan ränder och dropp – reklamens gnistrande ord stämmer! Flera fabrikat har fått samma betyg, 4 av 5 möjliga. Coop Änglamark är exempelvis en tablett med vattenlösligt omslag, men disken blir inte blank och det krävs spolglans.  Lidl W5eco och Yes Powerdrops (Allt-i-ett) ger en blank disk och är också en tablett med vattenlösligt omslag.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.