Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
diskmaskiner - Bäst i test

Test av diskmaskiner

hem & hushåll uppdaterad 23:e Januari, 2017, Baserad på 9 testkällor.

Att använda en diskmaskin är oftast mer kostnadseffektivt än att diska för hand. Man använder mindre vatten och energi. Att välja rätt diskmaskin kan vara svårt, då det finns många faktorer att ta hänsyn till;

Kapacitet, energiförbrukning, diskeffekt, storlek, ljudnivå och disktid. Vi har samlat flertalet tester av diskmaskiner för att hjälpa dig att välja rätt maskin.

Installation

Det finns lite saker att tänka på när man ska installera en ny diskmaskin. Det säkraste är alltid om en fackman, det vill säga en rörmokare till yrket, utför installationen. Känner du ingen rörmokare kan du hitta en på tjänster som till exempel Hantverkare.se. Kom ihåg att ifall du ska göra intallationen själv och det uppstår en vattenskada så är det väldigt osäkert att skadan täcks av ditt försäkringsbolag. Försäkringsbolagen rekomenderar också att diskmaskinen står på en droppskyddsbricka. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt ska du rådfråga föreningen eller hyresvärden vad som gäller, då dessa oftast har regler kring detta. Är ditt kök redan förberett med VA, El och avstängningsventil går installationen däremot snabbt och behöver inte bli särskilt dyr.

Test.se rekommenderar

Bosch SMU51M12SK - bäst i test bland Diskmaskiner 2017
Bosch SMU51M12SK, bäst i test.

Bosch SMU51M12SK - Här på Test.se har vi nu valt att rekommendera en annan modell från Bosch. SMU51M12SK blev testvinnare hos Råd och rön i deras senaste test (08/04-16) och även året innan. Maskinen tillhör den bästa energiklassen (A+++) och har högsta energieffektiviteten tack vare Zeolith-torkning. Den torkar till och med plast torr, vilket oftast är svårt då plast inte leder värme lika bra som glas eller porslin. Diskmaskinen diskar mycket tyst, med en ljudnivå på endast 44 dB, vilket gör att man kan ha den igång när som helst, även i hem med öppen planlösning. Med… Läs mer

Bästa pris Bästa pris

Diskmaskiner - Bäst i test

Experttester vi läst

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön testar kontinuerligt diskmaskiner och med deras nya testprogram, sätts diskförmågan hårdare på prov. Svårast är att få rent kastrullerna - det är en utmaning även för de allra bästa maskinerna. 45 diskmaskiner har testats och de flesta är underbyggda modeller. Rengöringen har bedömts utifrån maskinens huvudprogram och ekoprogram - resultatet blir i princip detsamma oavsett vilket man väljer. Det svåraste att diska är - som sagt - kastrullerna, där diskar vissa bättre på standard- och andra på ekoprogrammet. Siemens och Bosch är fortfarande överlägsna när det gäller torkning, tack vare att de använder zeolitkulor i flera av sina torkprogram, vilket är en mineral som suger upp fukt och avger värme. I topp på listan hittar man flest Bosch-modeller, samt en och annan Siemensmaskin.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Det är över 83 modeller i Råd & Röns lista över testade diskmaskiner och nu har den återigen uppdaterats! Samtliga maskiner är bra på att diska, men däremot är det stora skillnader i hur bra de är på att torka, hur snabba de är och hur mycket de låter under diskningen. Dessutom är tillverkarnas miljömärkningen ingenting att lita på. Bosch och Siemens dominerar i den övre delen av tabellen, eftersom de inte bara diskar bra utan också har ett överlägset bra torkprogram. Till och med plast blir torr! SMU51M12SK från Bosch och SN45M209SK från Siemens fick båda 74 i slutbetyg av 100 möjliga och delar därför förstaplats. Inte långt därefter hamnar Mieles diskmaskin G 6517 SCU XXL med 71 i slutbetyg. Observera att det är normalstora, smala och bänkdiskmaskiner i Råd & Röns tester.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Samtliga diskmaskiner i Råd och röns test är bra på att diska, men däremot är det stora skillnader i hur bra de är på att torka, hur snabba de är och hur mycket oväsen de för under tiden. Dessutom visar testet att man inte kan lita på tillverkarnas miljömärkningar. Det är diskmaskiner från Bosch och Siemens dominerar i den övre delen av tabellen. Orsaken, förutom att de diskar bra, är deras överlägset bästa torkprogram. Disken blir torr på en halvtimme och sedan är det bara att plocka in i skåpen och fylla maskinen igen. En annan detalj som är viktigt, men som lätt glöms bort vid köp av diskmaskin, är ljudnivån. Har man en öppen planlösning med vardagsrum och kök i ett blir det viktigare med en tystgående maskin, särskilt eftersom dagens energi- och vattensnåla maskiner står och arbetar under en väldigt lång tid. Om maskinen då har ett högt och störande ljud kan det bli väldigt långa timmar om man inte kan stänga dörren eller gå därifrån. Bäst i test är Bosch med modellen SMU51M12SK och inte långt efter hamnar Siemens SN45M209SK på andraplats, samt Miele G 6517 SCU XXL på tredjeplats.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat diskmaskiner och resultatet visar att samtliga modeller är bra på att diska. Däremot är det stora skillnader i hur bra de är på att torka, hur snabba de är och hur mycket oväsen de för under tiden. Dessutom kan man inte lita på tillverkarnas miljömärkning. De allra flesta maskinerna diskar bra och går femmor eller sexor i diskeffektivitet. Några sticker iväg och får sjuor, medan några få endast får fyror. Den allra största skillnaden mellan modellerna, är just hur pass bra de är på att torka disken – här varierar betygen från nior ner till tvåor. För att maskinerna ska uppnå en bra diskeffekt utan att slösa på vatten och energi låter man disken blötläggas i flera omgångar, istället för att ösa på med massa varmt vatten på en gång. Det gör att framför allt ecoprogrammet tar lång tid på sig – tre timmar är inte ovanligt. De snabbaste maskinerna diskar det vanliga programmet på en och en halv timme, och de snabbaste ecoprogrammen tar ca två timmar. Den bästa maskinen i Råd och röns test blev Bosch SMU53M72SK. Andraplats gick till en maskin från Siemens – SN45M231SK och tredjeplats gick också till Bosch, fast med maskinen SMU50M62SK.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

(Detta är en uppdatering av en artikel som publicerades redan 2010 09 17)
GP Konsument har labratorietestat sex diskmaskiner. Testet visar att vissa maskiner diskar bra och torkar bra, men drar mycket energi och vatten, medan andra modeller gör motsatsen. Den som köper en diskmaskin i mellanprisklassen (eller lägre) kan inte få allt, utan då får man ofta välja mellan en maskin som diskar bra eller en som är energi- och vattensnål. Men Jeremy Owens, som är testingenjör på Intertek, säger att det faktiskt finns energisnåla maskiner på marknaden som ändå presterar riktigt bra, men då få man gå upp i en högre prisklass. När tillverkarna pressar priserna, måste de också kompromissa med andra saker. Bäst i test blev Siemens SpeedMatic SN45M206SK, med energiklassen A++. Denna modellen diskar snabbt, tyst och energisnålt. Det finns inga stora svagheter att anmärka på. Bosch ActiveWater Smu53M62SK tog andraplats i testet. Här hittar vi testets bästa torkningsförmåga, samtidigt som maskinen diskar tystast! Cylinda Sverigedisken 11 tog tredjeplats. Diskmaskinen rengör bra och är energisnål, men den är samtidigt långsam och har en hög ljudnivå. Sammanfattningsvis kan man säga att maskinerna skiljer sig en hel del åt inom de olika delmomenten. Resultaten visar dock att ingen maskin i testet får högsta betyg.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat diskmaskiner. Alla energisnåla modeller diskar lika bra i testet, men problemet är att de låter riktigt illa och tar lång tid på sig. Alla maskiner får samma betyg i diskförmåga (6 av 9), vilket är fullt godkänt. Det har blivit svårare för diskmaskinerna är att torka disken, speciellt efter att man på senare år lagt till plastbehållare i disken, då plast har svårare att leda värme. Inga maskiner får bra betyg för tidsåtgång, bara tvåor och treor, och snittiden för en disk med huvudprogrammet är ungefär två timmar. Bäst för miljön var ändå Bosch maskin som fått en sjua!
Bosch diskmaskin tillhör en serie energisnåla diskmaskiner med värmeväxlare, som förvärmer vattnet med hjälp av spillvärme från pågående diskning vilket sparar på energi, pengar och miljö. Maskinen är är utrustad med flera effektiva diskprogram, t.ex. ett snabbprogram och ett eco-program. Den är, för säkerhets skull, utrustad med en barnsäker funktionsspärr, samt en luckspärr för att hindra nyfikna barn från att kunna skada sig på vassa knivar m.m.
Med hjälp av startfördröjning upp till 24 timmar kan du ladda diskmaskinen med smutsdisk på morgonen, och ha den skinande ren lagom tills du kommer hem på kvällen.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har gjort ett test för att se hur energisnåla diskmaskier egentligen kan vara. 10 diskmaskiner är testade för att se om deras energiförbrukning håller måttet.

I detta test från Smartson.se kan man läsa om flera olika diskmaskiner, men de har inte utsett några vinnare. Här skriver de istället om varför det är bättre att använda diskmaskin istället för att handdiska!
De skriver om hur mycket energi och vatten man sparar med diskmaskin och vilka olika funktioner det kan finnas på diskmaskinerna.
Observera att diskmaskinerna nedtill inte är testvinnare, utan slumpmässigt utvalda märken som exempel för vilka diskmaskiner som finns med i Smartsons test!

Vinnare i det här testet

Vi i Villa

Publicerad

Även Vi i villa har testat 9 diskmaskiner för att se hur mycket vatten och energi man kan spara genom att välja rätt diskmaskin.

Här visar de inga direkta testvinnare utan skriver gott om alla diskmaskiner. De pratar om hur mycket vatten och energi som sparas genom att använda diskmaskin och hur den ska användas på bästa sätt. Det är bäst att inte skölja av tallriken innan den sätts i diskmaskinen t.ex. då många förbrukar 25L vatten bara genom avsköljning! Dessutom är fettet från matresterna bra för diskmaskinen, då de smörjer den! Annars kan diskmaskinerna börja gnissla så småningom. (Man skrapar såklart av överbliven mat ifrån tallriken).
Några av de diskmaskiner som det skrivs om visas nedtill, men som sagt, det fanns inga vinnare eller förlorare i detta test!

Vinnare i det här testet

Elektronikbranschen.se

Publicerad

Hos Elekronikbranchen kan man läsa om en diskmaskin som blivit testvinnare i Råd och Röns test av åtta diskmaskiner. Testet omfattar disk- och torkningseffektivitet både i huvudprogram och ekoprogram, miljö och vattenförbrukning, tidsaspekt, kvalitetsintryck, hanterbarhet, ljudnivå och manual. Bosch diskmaskiner tillverkats på mest miljövänliga möjliga sätt. Diskmaskinen är en del av Green Technology inside; Bosch egen kategorisering för produkter som både åstadkommer fulländat resultat och är resurssnåla. Diskmaskinen är A++ klassad och modellen som testades finns i vitt, rostfritt stål och svart. Maskinen har 5 program, 13 kuvert, Aqua-Sensor, Mängd-Sensor, Vario-Speed och Doserings-Assistent som gör att disktabletten upplöses optimalt och garanterar ett rent resultat. Maskinen har även barnspärr, samt startfördröjning upp till 24 timmar och ett korgsystem med höjdställbar överkorg i tre steg, något som Bosch kallar för RackMatic.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"