HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
värmepumpar - Bäst i test

Test av värmepumpar

6 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 4:e September, 2020, Baserad på 2 experttester.

När du ska köpa en värmepump finns det en del saker att tänka på. Fundera exempelvis på vilket energibehov huset har,  hur många som bor i huset och om det finns tonårsbarn som förbrukar mycket varmvatten eller om det finns äldre människor som vill ha en extra hög inomhustemperatur. Det gäller att anpassa värmepumpens storlek så bra som möjligt efter husets behov. Det är viktigt att varmvattnet produceras med en så hög årsverkningsgrad som möjligt, eftersom varmvattenproduktionen står för en allt större andel av husets energibehov. Samtidigt är det viktigt med snabb återladdning av varmvattenberedaren eftersom det säkerställer varmvattenkomforten. Samtidigt kan en effektiv värmepumpsinstallation sänka uppvärmningskostnaderna med mer än tre fjärdedelar. Det finns många faktorer som påverkar effekten och några exempel är husets beskaffenhet, värmepumpens och värmesystemets dimensionering och förmåga, samt förstås utomhustemperaturen. Allmänt gäller att ju mer energi ditt hus förbrukar, desto lönsammare blir en värmepumpsinvestering.

Bäst i test: Bosch Compress 7001 i LWM 12

Testresultat
Folksam 2020
Uppkoppling mot elbörsen Snygg design Mobilstyrning Låg ljudnivå. Högsta energiklass
Produktbeskrivning

Här på Test.se har vi valt att rekommendera värmepumpen Compress 7001 LW/M från Bosch, som var en av de bästa pumparna när Folksam testade ett gäng modeller 2020. På Folksams hemsida kan man se en tabell med samtliga testade pumpar och vilken del de klarade bättre och vilken de klarade sämre. Compress 7001 LW/M är en uppdatering av den förra modellen Compress 7000, som fick fina omdömen av det testet som Folksam gjorde 2016.

Compress 7001 använder berg, mark eller sjö som värmekälla. Den har en inverter-funktion vilket innebär att pumpen arbetar steglöst efter husets aktuella uppvärmningsbehov. Detta gör att värmen blir jämn och energidriften effektiv. Varmvattenberedaren rymmer upp till 300 liter vatten och en inverterstyrning som varierar effekten steglöst efter husets uppvärmningsbehov, vilket ger minimal energiförbrukning och jämn värme. För att maximera kostandseffektiviteten, kan Compress 7001 kopplas upp till den nordiska elbörsen via internet. Vid höga elpriser jobbar pumpen mindre, och tvärtom vid låga priser.

Compress 7001 är designad med en snygg front, antingen kan du får den i vitt glas eller vit metall vilket passar de flesta inredningsstilar. Den är A+++ klassad för bästa energieffektivitet.

Visa hela texten

Vi rekommenderar också:

Nibe F1245 (1145)

Testresultat
Folksam 2016
Omdömen Via prisjakt

Typ av värmepump:
Bergvärmepump
Kylning:
Årsvärmefaktorn för uppvärmning (SCOP):
5,1
Inomhusenhet:
Ljudnivå inomhusenhet:
45 dB
Utomhusenhet:
Nominell värmeeffekt:
8 kW
Funktioner:
Display, Timer, Varmvattenberedare
Visa alla specifikationerna

Värmepumpar - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Folksam

Publicerad

Folksam har utökat sitt stora test av värmepumpar med 15 modeller. Alla modeller som presenterades är godkända, men fem produkter utmärkte sig lite extra och blev därför kvalificerade att få stämpeln ‘Bra Val’. För att få den stämpel krävdes minst 21 totalpoäng och höga effektivitets- och miljöpoäng. Av de fem topp-placerade modellerna stack modeller från Bosch, IVT och Dalkin ut. Alla tre fick mycket höga effektivitetspoäng, Bosch och IVT lite bättre än Dalkin. Dalkin å sin sida fick högre miljöpoäng än Bosch och IVT.

Vinnare i det här testet

Folksam

Publicerad

Värmepumpar är idag det vanligaste sättet att värma upp sin villa. Folksam har testat värmepumpar, så att konsumenter kan göra ett bra och hållbart val - ur kvalitet- och miljösynpunkt. Ett par slutsatser som dragits efter årets test är att glädjande fler modeller blir ett “bra val”, det har alltså skett en kvalitetshöjning. Många luftvärmepumpar ger lägre miljöpåverkan och kan tilläggsförsäkras om så önskas. Tyvärr gör dålig kvalitet och prisbild vid felsökningar att reparationer ofta blir kostsamma. Hela tio modeller blev utsedda till ett “Bra val” i testet. De tre som presenteras av oss är inte nödvändigtvis de modeller med högst sammanställda betyg, men samtliga är ett bra val. Även de som inte har “Bra val” i Folksams lista är modeller man kan köpa med gott samvete!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.