VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 12 Mars 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är enkla och dubbla våffeljärn som är bäst i test 2024

En nygräddad våffla kan sätta guldkant på vilken måltid som helst, oavsett om den äts som efterrätt eller med matiga toppings. För att lyckas med våfflan krävs ett våffeljärn som håller måttet! Vi ger dig de bästa våffeljärnen som fått höga kundbetyg och blivit bäst i test i flera tester.

Här är enkla och dubbla våffeljärn som är bäst i test 2024
Vi har jämfört
 • Typ av våffla.
 • Effekt.
 • Dimensioner.
 • Antal våfflor.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Här gör vi frasiga våfflor i det testvinnande våffeljärnet Wilfa WM-623 BELL. Vi använder även ett dubbeljärn från Wilfa

Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Wilfa
Wilfa WM-623 BELL
Bäst i test
Bäst i test
Wilfa
Wilfa WM-623 BELL
Ett våffeljärn som år efter år toppar testresultaten och som gör stora och frasiga våfflor.
Tredje plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Testvinnare på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Testvinnare på test hos Pricerunner 2023.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2023.
Testvinnare på test hos Kockhuset.se 2022
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Högt betyg på test hos Testfakta 2012.
Högt betyg av kunder hos Pricerunner.
Högt betyg av kunder hos Prisjakt.
Toppbetyg av kunder hos Elgiganten.
Toppbetyg av kunder hos Tretti.se.
Toppbetyg av kunder hos Whiteaway.se.
Toppbetyg av kunder hos Netonnet.
Typ av våffla: Frasvåfflor.
Effekt: 1400 watt.
Dimensioner: 340 × 115 × 250 mm.
Antal våfflor: 1.
Non stick-beläggning.
Ger stora och frasiga våfflor.
Kan förvaras stående.
Funktioner: Signallampa, ljudsignal, temperaturinställning och värmeavskärmande handtag.

Wilfa är ett norskt företag som grundades 1948 och är idag en av de ledande leverantörerna i Norden av små elektriska produkter. De har fokus på design, kvalitet, säkerhet och innovation. De gör allt från kaffemaskiner till blenders, brödrostar och våffeljärn.

Wilfa WM-623 BELL är en uppdaterad modell av den tidigare favoriten Wilfa Was-623. Det är ett våffeljärn som står sig år efter år. Det beskrivs som ett järn som erbjuder en problemfri stekning av luftiga, spröda och jämnt gräddade våfflor.

Hos Bäst-i-test.se kom det på första plats där det blev testets bästa enkeljärn. Enligt dem kommer det med bra funktioner och ger frasiga våfflor med perfekt motstånd. I ett test hos Prisjakts experter kom den på tredje plats. Den beskrivs som robust, exklusiv och ger frasiga våfflor.

Effekten är på 1400 watt och järnet är i storleken L 32 x B 25 x H 11 centimeter. Du får sex stora och djupa hjärtan som har en diameter på 23 centimeter. 

Det har flera smarta funktioner som signallampa, ljudsignal, temperaturinställning och värmeavskärmande handtag för en smidigare gräddning.

Våffeljärnet har konformade stekplattor med en höjdskillnad på en centimeter, vilket ger en otroligt jämn stekning. Smeten kommer alltså att rinna mot mitten av den nedre stekplattan och den övre stekplattan tvingas att driva bort smeten så att all luft trycks ut. Luften avgår genom ventiler i den övre plattan. Här finns en justerbar termostat med signallampa som indikerar när våfflan är klar och gummifötter ser till att järnet står stabilt. Våffeljärnet kan förvaras ståendes och sladdförvaring finns.

 • Butiker & priser
 • Priser för Wilfa WM-623 BELL
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Bästa dubbeljärn Test.se - Bästa dubbeljärn
Åviken
Åviken Elegance 910
Åviken Åviken Elegance 910 - Test
Bästa dubbeljärn
Åviken
Åviken Elegance 910
Ett våffeljärn i stilren design som gräddar två våfflor åt gången.
Bästa dubbeljärn på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2023.
Högt betyg på test hos Tek.no 2020.
Högt betyg av kunder hos Pricerunner.
Toppbetyg av kunder hos Bagaren och Kocken.
Toppbetyg av kunder hos Kitchentime.
Högt betyg av kunder hos Netonnet.
Typ av våffla: Frasvåfflor.
Effekt: 1600 watt.
Dimensioner: 320 × 80 × 245 mm.
Antal våfflor: 2.
Non stick-beläggning.
Stilren design.
Lätt att förvara.
Funktioner: Signallampa, temperaturinställning och värmeavskärmande handtag.

Svenska Åviken är ett varumärke som sedan 1950-talet har tillverkat elektriska våffeljärn. De gör både traditionella våffeljärn, belgiska våffeljärn och rånjärn för glasstrutar. Alla våffeljärn är gjorda i tjock aluminium, non-stickbeläggning och högt wattal.

Åviken Elegance 910 är ett våffeljärn i stilren design av högsta kvalitet för frasvåfflor. Med detta dubbla våffeljärn kan du snabbt och enkelt grädda två våfflor samtidigt. Efter en uppvärming på sju minuter och gräddning på två minuter får du frasiga våfflor att servera med grädde och sylt.

Järnet är i storleken 320 × 80 × 245 millimeter och har en effekt på 1600 watt. Plattorna är tillverkade i gjuten aluminium och har en non stick-beläggning som gör det enklare att ta loss våfflorna och sedan rengöringen. Det har signallampa, temperaturinställning och värmeavskärmande handtag för en lättare gräddning av våfflorna. Våffeljärnet är även lätt att förvara i köksskåpet då det kan stå på högkant.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Cloer
Cloer 1629 våffeljärn
Cloer Cloer 1629 våffeljärn - Test
Bästa budget
Cloer
Cloer 1629 våffeljärn
Prisvärt våffeljärn med innovativ design och temperaturkontroll som ger läckra våfflor.
Testvinnare hos Råd & Rön 2023.
Högt betyg av kunder hos Prisjakt.
Typ av våffla: Frasvåfflor.
Effekt: 930 watt.
Plattorna är 16,5 centimeter.
Antal våfflor: 1
Non stick-beläggning.
Justerbar temperaturkontroll.
Garanti på 2 år.

Cloer är ett tyskt varumärke som grundades så tidigt som 1898. De har stort fokus på funktionalitet, ergonomi och hög kvalitet.

Cloer 1629 är ett prisvärt våffeljärn som gör krispiga och fluffiga frasvåfflor till frukosten eller fikat. I ett uppdaterat test hos Råd & Rön blev våffeljärnet utsett till bäst i test med betyget 64. Det fick särskilt höga poäng på gräddning, säkerhet och energiförbrukning. Testpanelen tyckte att våfflan fick en bra konsistens på insidan och att helhetsintrycket var bra, men gav bara ett medelbetyg på frasigheten. Uppvärmningstiden var på 2,26 minuter och sedan tog det ungefär en minut att grädde en våffla. Användningen fick betyget nio medan rengöringen fick nöjda sig med en sexa i betyg.

Våffeljärnet är tillverkat i ett högkvalitativt matt rostfritt stål och har en effekt på 930 watt. Det gör en våffla i taget och har plattor som är 16,5 centimeter stora. Tack vare sin innovativa design och höga prestanda får du en jämn värmefördelning och våfflor med gyllenbrun yta. En temperaturkontroll gör att du kan justera värmen för att få den färg och konsistens du önskar. När våfflan är färdig visar en indikator detta.

Våffeljärnet har en nonstick-beläggning som gör att våfflorna inte bränner vid, samtidigt som rengöringen blir enklare. Eftersom järnet har ett integrerat uppsamlingskärl fångas överbliven smet upp och håller ytan ren och fräsch. När du ska göra rent det torkar du av plattorna och utsidan. Våffeljärnet är kompakt och lätt att förvara vilket gör att det passar i alla hem – oavsett hur stora köksskåp du har. 

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa billiga dubbeljärn Test.se - Bästa billiga dubbeljärn
Åviken
Åviken 906 Nobless
Åviken Åviken 906 Nobless - Test
Bästa billiga dubbeljärn
Åviken
Åviken 906 Nobless
Ett våffeljärn som kan grädda två våfflor åt gången med ett mycket bra resultat.
Fjärde plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Tredje plats på test hos Prisjakts experter 2023.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test 2024.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2023.
Högt betyg på test hos Kockhuset.se 2023.
Testvinnare hos Råd & Rön 2021.
Högt betyg av kunder hos Pricerunner.
Högt betyg av kunder hos Prisjakt.
Högt betyg av kunder hos Bagaren och Kocken.
Högt betyg av kunder hos Kitchentime.
Typ av våffla: Frasvåfflor.
Effekt: 1600 watt.
Dimensioner: 320 × 120 × 250 mm.
Antal våfflor: 2.
Non stick-beläggning.
Lätt att förvara.
Funktioner: Signallampa, temperaturinställning och värmeavskärmande handtag.

Svenska Åviken är ett varumärke som sedan 1950-talet har tillverkat elektriska våffeljärn. De gör både traditionella våffeljärn, belgiska våffeljärn och rånjärn för glasstrutar. Alla våffelärn är gjorda i tjock aluminium, non-stickbeläggning och högt wattal. Det tar sju minuter att få järnet varmt och sedan är gräddningstiden på endast två minuter vilket gör att du kan grädda många våfflor på kort tid.

Åviken 906 är ett dubbelt våffeljärn som ger härligt frasiga våfflor. I ett test hos Prisjakts experter kom det på fjärde plats. Enligt testet har det hög prestanda och kvalitet. 

Plattorna är tillverkade i gjuten aluminium med smidig non stick-beläggning som gör det enklare att hantera våfflorna. Det har en hög kant som förhindrar att våffelsmeten rinner över.

Det dubbla järnet är i storleken 320 × 120 × 250 millimeter. Det har ett handtag av plast så att du inte bränner dig och justerbar termostat så att du enkelt kan ställa in temperaturen. Det har en effekt på 1600 watt vilket är högt om man jämför med andra våffeljärn. Järnet kan förvaras på högkant för att lättare passa i dina köksskåp.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa belgiska Test.se - Bästa belgiska
Steba
Steba WE 20 Volcano
Steba Steba WE 20 Volcano - Test
Bästa belgiska
Steba
Steba WE 20 Volcano
Våffeljärn för belgiska våfflor med innovativ tratt i locket för mindre kladd.
Tredje plats på test hos Bäst-i-test.se 2024, 2023.
Tredje plats på test hos Pricerunner 2023.
Typ av våffla: Belgiska våfflor.
Effekt: 700 watt.
Antal våfflor: 4.
Non-stickbeläggning.
Värmeisolerat handtag.
Lätt att rengöra.

Steba är ett tyskt företag som grundades 1919 och som idag ägs av tredje generationen i familjen. De tillverkar innovativa hushållsprodukter som sous vide, svamptork, bakmaskin, glassmaskin och våffeljärn.

Vi har utsett Steba WE 20 Volcano till det bästa våffeljärnet för dig som vill göra belgiska våfflor.

Det har placerats bra på tester under flera år. I ett test hos Bäst-i-test.se kom våffeljärnet på tredje plats och utsågs till bästa järnet för belgiska våfflor. Här beskrivs det som ett innovativt våffeljärn med inbyggd tratt som är lätt att använda med smarta lösningar och som är lätt att använda.

Våffeljärnet är runt och du kan grädda fyra belgiska våfflor åt gången – resultatet blir alltid maffigt! Du häller i våffelsmeten i en innovativ tratt i locket, som gör att den rinner ner och flyter ut på ett bra sätt utan att kladda på bänken under. Det har en värmeisolerat handtag, sladdvinda och två lampor som visar när maskinen är på och sedan nått rätt temperatur.

Våffeljärnet är i rostfritt stål med en högklassig non-stickyta som gör att du inte behöver lika mycket fett och våfflorna fastnar inte. Våffeljärnet är lätt att rengöra vilket underlättar arbetet mycket. Det är i storleken 15,5 x 21 x 27 centimeter och väger 1,9 kilo.

 • Butiker & priser: Vitt
 • Butiker & priser: Svart
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa belgiska premium Test.se - Bästa belgiska premium
Sage
Sage Appliances The No-Mess Waffle BWM520
Bästa belgiska premium
Bästa belgiska premium
Sage
Sage Appliances The No-Mess Waffle BWM520
Detta våffeljärn gör belgiska våfflor helt utan kladd.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2024.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se. 2024.
Högt kundbetyg hos Bagaren och Kocken.
Typ av våffla: Belgiska våfflor.
Effekt: 100 watt.
Antal våfflor: 1.
Non-stickbeläggning.
Spillfri konstruktion.
Lätt att rengöra.
2 års garanti.

Sage är ett företag som gör unika och högteknologiska köksprodukter med målet att ”ge proffsresultat i köket”. Företaget andas både funktionalitet och kvalitet och produkterna är dessutom snygga inredningsdetaljer till hemmet.

Sage Appliances The No-Mess Waffle BWM520 är ett smidigt våffeljärn för dig som vill ha belgiska våfflor utan kladd. Dessutom är det ett riktigt premiumval.

När Prisjakts experter listade sina fem favoriter kom detta våffeljärn på första plats. De beskriver det som ett fantastisk järn med en smart no mess-funktion och justerbara inställningar. Det enda negativa är den höga prislappen.

Det runda våffeljärnet finns även med i ett test hos Bäst-i-test.se. Även om det inte ligger med bland topp tre, är betyget högt och omdömet gott. Det har fått betyget 4,5 av 5 och beskrivs som ett genomtänkt järn för den som vill grädda belgiska våfflor utan kladd.

Våffeljärnet gör en belgisk våffla i taget – med generös storlek. Det har en extra kant som gör att överflödig smet varken rinner ner i maskinen eller över och kladdar ner köksbänken. När det är redo att användas lyser en röd lampa. Det finns sju olika temperaturinställningar som gör lätt att bestämma hur gräddad våfflan ska vara.

Våffeljärnet har ett chassi i rostfritt stål och värmeplattor i gjuten aluminium. Värmen fördelas jämnt. Plattorna har en nonstick-beläggning som gör att våfflorna inte fastnar vilket underlätta rengöringen.

 • Butiker & priser
 • Priser för Sage - Sage The No Mess Waffle Våffeljärn Belgiska Våfflor
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Test av våffeljärn - har har vi gjort våfflor i ett våffeljärn från Wilfa.
Vilket våffeljärn är bäst i test? Våra vinnare är baserade på test och recensioner och vi har valt ut vinnare i flera kategorier.

Köpguide våffeljärn

Med ett våffeljärn kan du grädda egna frasiga våfflor väldigt enkelt – och det inte bara på våffeldagen den 25 mars utan årets alla dagar. Du vispar smet, häller i järnet och efter några minuter har du färdiggräddade våfflor. Toppa med sylt, grädde och färska bär. Här hjälper vi dig att välja rätt våffeljärn så att du kan göra lika goda våfflor hemma som på kafé eller matmarknaden.

Wilfa WM-623 BELL är ett populärt och testvinnande våffeljärn som ger frasiga våfflor. 

Tunna frasiga eller fluffiga belgiska?

I Sverige är det fortfarande frasvåfflan som är den vanligaste, men den belgiska våfflan är på intågande. Den klassiska frasvåfflan är tunnare och ska vara just frasig! Gyllene och härlig, rund i formen, som består av flera mindre hjärtformade bitar. Den belgiska våfflan är tjockare och oftast (men inte alltid) rektangulär. Vad för slags våffla föredrar du? Svaret på den frågan är första steget mot ditt nya våffeljärn!

Bäst i test våffeljärn - se bästa våffeljärnet.
I Sverige är frasvåfflan den vanligaste våfflan. Här har vi gjort våfflor i en Wilfa WM-623 BELL, som placerats bra på test hos Bäst-i-test.se och Prisjakts experter.
Test av våffeljärn - här har vi ett belgiskt järn från Kitchenaid.
Ett annat typ av våffeljärn är ett belgiskt våffeljärn, som gör tjockare våfflor.

Dubbelt järn för dubbel fart

Är ni många i familjen, eller är du bara väldigt mån om att snabbt kunna få fram många våfflor? Då kan ett dubbeljärn som gräddar två våfflor åt gången vara en bra idé. Många våffeljärn tar inte mer än ett par minuter på sig att grädda en våffla till perfektion, så för dig som i första hand bara tänkt förse dig själv med våfflor räcker ett enkeljärn långt.

Välj mellan dubbelt och enkelt våffeljärn - här är modeller från Wilfa.
Är ni många i familjen kan ett dubbeljärn vara ett bra alternativ. Här är enkla och dubbla våffeljärn från Wilfa.

Non stick-beläggning ger både smidigare tillagning och rengöring!

De flesta nyare modeller har någon form av beläggning som hindrar våfflorna från att fastna. I järn utan beläggning krävs en hel del smör, och det är lätt hänt att det osar ordentligt. Det är dessutom lättare att rengöra våffeljärn med beläggningar, eftersom det är svårare för smeten att bränna fast.

Och rengöringen, ja, den bör vara så enkel som möjligt! Det ska vara enkelt att komma åt och torka överallt. Det går av förklarliga skäl inte att diska ett våffeljärn under rinnande vatten – elstötar är inte att leka med! Därför är det nödvändigt att de är enkla att rengöra för att det ska var mödan värt att kladda ner dem.

Ljus- och ljudsignal

Att behöva stå och passa på våfflorna är ingen höjdare; när första våfflan är klar vill man såklart hugga in på den med detsamma! En timer av något slag är därför bekvämt, eftersom du inte behöver ägna all din uppmärksamhet åt det arbetande järnet. Många våffeljärn är utrustade med signallampa som lyser när våfflan är klar, och vissa modeller är till och med utrustade med ljudsignal.

Bäst i test våffeljärn - se bästa våffeljärnet.
Wilfa WM-623 BELL är utrustat med smarta funktioner som signallampa, ljudsignal och temperaturinställning.

Andra smarta funktioner

Ett våffeljärn är ingen särskilt avancerad maskin, men vissa finesser kan göra våffelgräddandet till en större fröjd än det redan är! Värmeavskärmande handtag, till exempel. Att bränna sig varje gång man ska öppna järnet och ta ur en färdiggräddad våffla är förstås ingen hit, och för att slippa krångla med grytlappar är värmeskyddade handtag en riktigt bra grej! En annan fin finess som många våffeljärn har är manuell temperaturinställning. Med den kan du själv bestämma hur pass välgräddad de färdiga våfflorna ska vara. Perfekt för att kunna tillfredsställa olika frasighetspreferenser!

Ett tips på vägen!

Stapla inte våfflorna på varandra när de är färdiggräddade, då blir de mjuka. De kan inte ånga av sig ordentligt och vätskan samlas i våfflan, vilket gör den sladdrig och trist. För frasiga våfflor bör du istället placera dem på ett galler, om de ska mellanlanda någonstans innan de hamnar på din tallrik.

Är du intresserad av att göra varma mackor? Då kan du ta del av vårt test om bästa smörgåsgrillen

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Ett våffeljärn är en hushållsmaskin som du gräddar våfflor i. Det finns våffeljärn för en eller två våfflor och med olika finesser som temperaturinställning, timer och indikationslampa.
 • Ett våffeljärn rengörs inte under rinnande vatten, utan med en trasa eller hushållspapper. Sladden ska alltid vara utdragen när du rengör den. Du kan också göra rent den med en rengöringsvåffla. Utsidan torkas av med en fuktig trasa och sedan torrt papper.
 • Vi har valt att utse Wilma WM-623 BELL till det våffeljärn som är bäst i test. Det är en uppdaterad modell av en tidigare omtyckt modell som vunnit tester under flera år. Det har en hög effekt på 1400 watt och ger stora och krispiga våfflor.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Wilfa Wilfa WM-623 BELL
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng