HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
våffeljärn - Bäst i test

Test av våffeljärn

21 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 27:e Mars, 2019, Baserad på 11 experttester.

En nygräddad våffla kan sätta guldkant på vilken måltid som helst, oavsett om det äts som efterrätt eller med matiga toppings. För att lyckas med våfflan krävs ett våffeljärn som håller måttet!

Jag kan allt om våffeljärn – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Tunna frasiga eller fluffiga belgiska?

I Sverige är det fortfarande frasvåfflan som är den vanligaste, men den belgiska våfflan är på intågande. Den klassiska frasvåfflan är tunnare och ska vara just frasig! Gyllene och härlig, rund i formen, som består av flera mindre hjärtformade bitar. Den belgiska våfflan är tjockare och oftast (men inte alltid) rektangulär. Vad för slags våffla föredrar du? Svaret på den frågan är första steget mot ditt nya våffeljärn!

Dubbelt järn för dubbel fart

Är ni många i familjen, eller är du bara väldigt mån om att snabbt kunna få fram många våfflor? Då kan ett dubbeljärn som gräddar två våfflor åt gången vara en bra idé. Många våffeljärn tar inte mer än ett par minuter på sig att grädda en våffla till perfektion, så för dig som i första hand bara tänkt förse dig själv med våfflor räcker ett enkeljärn långt.

Non Stick-beläggning ger både smidigare tillagning och rengöring!

De flesta nyare modeller har någon form av beläggning som hindrar våfflorna från att fastna. I järn utan beläggning krävs en hel del smör, och det är lätt hänt att det osar ordentligt. Det är dessutom lättare att rengöra våffeljärn med beläggningar, eftersom det är svårare för smeten att bränna fast. Och rengöringen, ja, den bör vara så enkel som möjligt! Testa öppna järnet du funderar på att köpa för att se att du enkelt kan komma åt och torka överallt. Det går av förklarliga skäl inte att diska ett våffeljärn under rinnande vatten – elstötar är inte att leka med! Därför är det nödvändigt att de är enkla att rengöra för att det ska var mödan värt att kladda ner dem.

Ljus- och ljudsignal

Att behöva stå och passa på våfflorna är ingen höjdare; när första våfflan är klar vill man såklart hugga in på den med detsamma! En timer av något slag är därför bekvämt, eftersom du inte behöver ägna all din uppmärksamhet åt det arbetande järnet. Många våffeljärn är utrustade med signallampa som lyser när våfflan är klar, och vissa modeller är till och med utrustade med ljudsignal.

Andra smarta funktioner

Ett våffeljärn är ingen särskilt avancerad maskin, men vissa finesser kan göra våffelgräddandet till en större fröjd än det redan är! Värmeavskärmande handtag, till exempel. Att bränna sig varje gång man ska öppna järnet och ta ur en färdiggräddad våffla är förstås ingen hit, och för att slippa krångla med grytlappar är värmeskyddade handtag en riktigt bra grej! En annan fin finess som många våffeljärn har är manuell temperaturinställning. Med den kan man själv bestämma hur pass välgräddad de färdiga våfflorna ska vara. Perfekt för att kunna tillfedsställa olika frasighetspreferenser!

Ett tips på vägen!

Stapla inte våfflorna på varandra när de är färdiggräddade, då blir de ! De kan inte ånga av sig ordentligt och vätskan samlas i våfflan, vilket gör den sladdrig och trist. För frasiga våfflor bör du istället placera dem på ett galler, om de ska mellanlanda någonstans innan de hamnar på din tallrik.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Wilfa was-623

Testresultat
Kockhuset.se 2019,    Bäst-i-Test.se 2019,    Bäst i Hemmet 2018,    Mitt Kök/Expressen 2017,    Bäst-i-Test.se 2017,    DinSide.No 2016,    Testfakta 2013
Omdömen Via prisjakt

Stora och frasiga våfflor. Piper när våfflan är klar. Kan förvaras stående.
Något kort sladd
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Was-623 från Wilfa. Järnet är en flerfaldig favorit som står sig år efter år! Det beskrivs som ett järn som erbjuder en problemfri stekning av luftiga, spröda och jämnt gräddade våfflor.

Våffeljärnet har konformade stekplattor med en höjdskillnad på en cm, vilket ger en otroligt jämn stekning. Smeten kommer alltså att rinna mot mitten av den nedre stekplattan och den övre stekplattan tvingas att driva bort smeten så att all luft trycks ut. Luften avgår genom ventiler i den övre plattan. Här finns en justerbar termostat med signallampa som indikerar när våfflan är klar och gummifötter ser till att järnet står stabilt. Det kan förvaras ståendes och sladdförvaring finns!

Visa hela texten
Typ:
Frasvåfflor
Antal våfflor åt gången:
1
Effekt:
1 400 W
Non stick-beläggning:
Dimensioner:
340 × 115 × 250 mm
Funktioner:
Signallampa, Ljudsignal, Temperaturinställning, Värmeavskärmande handtag

Vi rekommenderar också:

Åviken Elegance 910

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019,    Bäst-i-Test.se 2017
Gräddar två våfflor åt gången. Stilren design lätt att förvara.
Typ:
Frasvåfflor
Antal våfflor åt gången:
2
Effekt:
1 600 W
Non stick-beläggning:
Dimensioner:
320 × 80 × 245 mm
Funktioner:
Signallampa, Temperaturinställning, Värmeavskärmande handtag
Visa alla specifikationerna

OBH Nordica Elite Singel

Testresultat
Mitt Kök/Expressen 2017
Omdömen Via prisjakt

Typ:
Frasvåfflor
Antal våfflor åt gången:
1
Effekt:
1 300 W
Non stick-beläggning:
Funktioner:
Signallampa, Temperaturinställning, Värmeavskärmande handtag
Visa alla specifikationerna

Åviken 906

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2017,    Icakuriren 2015
Omdömen Via prisjakt

Kan grädda två våfflor åt gången. Bra resultat
Omodernt utseende
Typ:
Frasvåfflor
Antal våfflor åt gången:
2
Effekt:
1 600 W
Non stick-beläggning:
Dimensioner:
320 × 120 × 250 mm
Funktioner:
Signallampa, Temperaturinställning, Värmeavskärmande handtag
Visa alla specifikationerna

Wilfa WAD-619B

Testresultat
Kockhuset.se 2019,    Icakuriren 2015
Omdömen Via prisjakt

Typ:
Frasvåfflor
Antal våfflor åt gången:
2
Effekt:
1700 W
Non stick-beläggning:
Dimensioner:
300 x 140 x 140 mm
Funktioner:
Värmeavskärmande handtag, Temperaturinställning, Signallampa
Visa alla specifikationerna

Våffeljärn - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (11st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Kockhuset.se

Publicerad

Kockhuset är en kunskapsportal för Sveriges kockar, både i hemmet och restaurangen, de har testat flera olika våffeljärn och kommit fram till en vinnare, Wilfa WAS-623B. Våfflorna blir jämnt gräddade och fina. Kvaliteten är hög på både utseende och non-stick-beläggningen vilket gör detta järn till bäst i test. När våfflan är klar ger våffeljärnet ifrån sig ett pip, riktigt smart! Denna modell är en ny utgåva av den tidigare modellen och den har fått lika bra resultat som den uppskattade föregångaren. 


Det bästa dubbeljärnet i detta test är Wilfa WAD-619W, en premium-produkt vilket gör att den har ett högt pris. Det går att ställa in temperatur själv, så att du kan påverka hur mjuka eller frasiga våfflor du vill göra. Om du letar efter ett riktigt stiligt premiumvåffeljärn som kan göra två våfflor samtidigt så är detta rätt produkt för dig. 
Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i Test har testat 15 olika våffeljärn från de mest populära modellerna. Några är enkeljärn, dubbeljärn och järn för belgiska våfflor. De har tittat på storlek, sladdlängd och såklart - gör den bra våfflor! I detta test har de utsett en vinnare när det gäller enkel och dubbeljärn men också ett våffeljärn för Belgiska våfflor. Alltså tre vinnare men olika användningsområden. Vi på test.se har utsett det vi anser är bäst av dessa tre.


I detta test får Wilfa WAS-623 bäst resultat som enkeljärn. Detta våffeljärn gör frasiga, jämnt stekta, goda våfflor. Järnet har en ljudindikation som piper när våfflan är klar, en riktigt smart funktion! En punkt som får ett något sämre resultat är uppvärmningstiden innan gräddningen. 

Det dubbeljärn som får bäst resultat är Åviken Elegance 910, ett stilrent och bra våffeljärn som steker perfekta våfflor. Det har en djup stekyta vilket gör att risken för att smeten rinner över minimeras. Det är också lätt att rengöra med en fuktad trasa eller hushållspapper. Det finns även en digital indikator som lyser grönt när våfflorna är klara. 

När det gäller belgiska våfflor, har Steba WE 20 fått bäst resultat. Ett innovativt våffeljärn som är lätt att använda. Det följer med en tratt och doseringsskopa. Järnet har också en ljusindikator som lyser när våfflan är klar. Det går inte att dosera värmen men järnet är perfekt reglerat så detta är inget som upplevs som ett problem.
Vinnare i det här testet

Bäst i Hemmet

Publicerad

Testsajten Bäst i Hemmet har testat 9 olika våffeljärn och utsett tre favoriter!

Vinnare hos Bäst i Hemmet är Wilfa WAS-623, som enligt testarna "gräddar helt fantastiska våfflor gång på gång på gång". Man ställer bara in termostaten på den gräddningsgrad man vill ha, inväntar grönt ljus och häller i smeten. Invänta grönt ljus igen och sen är våfflan klar. Enkelt, smidigt och smärtfritt tack vare dubbla non stick-beläggningar. Järnet gör dessutom större våfflor än andra järn.

Testvinnaren är, enligt testpanelen, ett riktigt prisvärt alternativ. Men om man ändå tycker att den är för dyr kan man istället kika på en annan av Wilfas produkter: SWA-516W. Den finns både i enkel- och dubbelutförande och försedd med dubbel non stick-beläggning. Lamporna på våffeljärnet fungerar på samma sätt som på modellen ovan, och järnet ger nästan lika jämnt resultat på gräddningen som testvinnaren. Ett riktigt bra budgetval, med andra ord!

Som tredje våffeljärn tar Bäst i Hemmet upp ett riktigt värstingjärn: Sage The No Mess Waffle! Järnet gör belgiska våfflor och har smarta finesser. Det absolut mest användbara är rinnskyddet som finns runtom hela järnet som samlar upp eventuell smet som smiter ut ur järnet. Våffeljärnet ger jämna fina våfflor! Enda nackdelen är egentligen det höga priset; i skrivande stund ligger det på över 1 500 kronor.

Vinnare i det här testet

Mitt Kök/Expressen

Publicerad

Ett våffeljärn som är lätt att använda och som ger goda, fint gräddade våfflor är A och O den 25e mars när det är Våffeldagen! Mitt Kök har testat sex modeller i olika prisklasser och betygsatt dem. Bäst i test blev Wilfa som är ett väldigt bra våffeljärn. WAS-623 Bell ger perfekt gyllenbruna våfflor med härlig frasighet. Exemplariskt kort gräddningstid på bara 2,5 minut. Här får man tydliga instruktioner och en ljudsignal indikerar när våfflan är klar. Ett tungt och stort järn - med lite väl kort sladd - som kan ställas på högkant för att spara utrymme i köket. På andraplats hamnade OBH Nordica Elite som är ett lite mindre våffeljärn som är enkelt att använda och som ger jämnt gräddade våfflor med fin, gyllenbrun färg. Våfflorna gräddas på knappt fyra minuter och man kan ställa in gräddningstid med hjälp av ett reglage. Järnet har en snygg design, lång sladd och tydliga instruktioner! Sist, men inte minst, hamnade Clas Ohlsons våffeljärn på tredjeplats. Här får man en kort gräddningstid som ändå ger jämnt gräddade våfflor med väldigt fin frasighet. Tydliga och bra instruktioner för ett litet och smidigt järn! Dock saknar järnet ett reglage och locket har lite svårt att stå kvar i uppfällt läge.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst-i-Test.se har testat ett urval av marknadens allra mest populära våffeljärn. Vissa modeller är s.k. dubbeljärn, där man gräddar två våfflor åt gången, och några är singeljärn. Smart förvaring, användarvänlighet och säkerhet är viktiga aspekter. Även saker som att järnet ska stå stabilt och inte ha tendenser att välta när locket öppnas är viktiga, men viktigast är förstås själva våfflan! Wilfa intar förstaplats med WAS-623 som är ett singeljärn med bra funktioner som ger stora, frasiga våfflor med ett perfekt tuggmotstånd. Järnet är tillverkat i material av hög kvalitet i alla detaljer och intrycket är att det ser dyrare ut än vad det faktiskt är. Värmen justeras i sex steg och det kan stängas av utan att sladden dras ut. Handtaget är greppvänligt och blir inte varmt. Den färdiga våfflan kan delas upp i 6 stora hjärtan och blev av en enig testgrupp utvald till bästa våfflan. Åviken placerar sig både på andra- och tredjeplats med modellerna Elegance 910, respektive 906. Åviken är kända för att grädda frasiga våfflor och Elegance är ett stilrent, elegant och mattsvart järn med raka linje. Handtaget hålls svalt och är greppvänligt, och övrigt material är enkelt att hålla rent. Även här kan värmen regleras och våfflorna blir därmed jämnt gräddade och precis så gyllenbruna, samt spröda, som man vill ha dom! Åviken 906 är också ett dubbeljärn - som på kort tid ger välgräddade, gyllene våfflor. Handtaget är greppvänligt men kan dock bli lite halt av ånga som pyser ut - det kan även bli varmt. Våfflorna blir mycket jämnt gräddade och på de högre graderna blir de frasiga och får en fin, gyllenbrun färg.

Vinnare i det här testet

DinSide.No

Publicerad

Norska DinSide har testat nio våffeljärn i prisklassen 159 - 2999 kronor och det visar sig vara stora skillnader mellan dom. Eller egentligen består testet av åtta våffeljärn och en “outsider”. Man har fokuserat testet kring stektider, användarvänlighet och stekresultat. Det är stora skillnader i stektider, men det betyder inte att snabbast är bäst! De allra bästa våfflorna, sett till sprödhet, konsistens och utseende, får man av Logik, Wilfa och OBH Nordica. Logik och Wilfa ligger i mellanskiktet tidsmässigt, medan OBH är ett av de snabbare. Bäst i test är våffeljärnet WAS-623 från Wilfa som erbjuder en bekymmersfri stekning av luftiga, spröda och jämnt stekta våfflor! Med hjälp av en ljudsignal vet du när våfflan är klar, så att du kan göra annat samtidigt. Den enda nackdelen är att järnet är relativt stort - men det kan förvaras på högkant. Kort sagt, får man mycket för pengarna med WAS-623. OBH Nordica och Sage delar andraplats. Nordicas järn Single Elite får tummen upp för att modellen tar liten plats i skåpet, är enkel att använda och ger en ljussignal när våfflan är klar. Våfflorna blir dessutom riktigt goda. Smart Waffle från Sage skriker kvalitet. Järnet är roligt att använda och man får perfekta våfflor varje gång. Våfflorna är dock inte som de traditionella järnens och den är dyr!

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat tio våffeljärn där endast fyra klarar av att grädda riktigt frasiga våfflor. Bäst av dessa är Åviken, tätt följd av Severin. Båda järn ligger i den övre prisklassen, men resultatet blir vackra, frasiga och guldbruna hjärtan. Även OBH Nordica och Emerio klarar av att göra frasiga våfflor. Åvikens våffeljärn har handtag som ger bra grepp och den kan förvaras ståendes. Däremot kommer det ut ånga från samtliga sidor. Severin kan också förvaras ståendes, men här kommer det kondensvatten under handtaget som blir för varmt för att öppna. Dess sladd är kort. Wilfa WAD-619B är en av de järn som fårr 3/5 i betyg. Våfflorna blir ojämnt guldbruna med viss frasighet, men de blir också platta. Järnet kan förvaras ståendes, men det blir mycket kondensånga från alla sidor, samt att det är svårt att få grepp om termostatvredet. Svårt är också att få hela hjärtan ur järnet.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat och betygsatt våffeljärn. Åviken och Wilfa är de två järn i testet som bäst klarade av att grädda frasiga och väl genomgräddade våfflor, på dryga tre minuter. Dock är det en viss skillnad i karaktär. Våfflorna som blev gjorda av Wilfa fick en hårdare yta, medan Åvikens är krispigare. Åvikens våffeljärn osar dessutom minst i testet, men ger våfflan en tråkig fyrkantig form. Trots att Åvikens och Wilfas järn ger liknande resultat, håller Wilfas våfflor sin frasigheten längst och järnet piper när våfflan är klar, vilket funkar bra. Järnet gav dock ifrån sig kondens som gjorde att det droppade vatten från järnets baksida. Järnet från OBH Nordica ger frasiga och genomgräddade våfflor, men det är lite tungt och stabbigt. Våffeljärnet har även en kort uppvärmningstid, men den är svår att flytta, då bara övre delen av järnet har ett handtag.
Samtliga våffeljärn i testet har en beläggning, som gör att det inte ska fastna smet i järnet och en indikator-lampa, som visar när järnet är varmt nog för att börja grädda.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat tio enkla våffeljärn. Samtliga våffeljärn i testet har en beläggning som ska göra att smeten inte fastnar så lätt. Testets vinnare var självklar! Åviken 907 är ett mycket bra våffeljärn, som gräddar snabbt och jämnt på både under- och översidan av våfflan. Smeten sprids ut i alla hörn bra och alla hjärtan blir helt fyllda och våffla nummer ett ser likadan ut som sista våfflan. Du kan helt klart lita på att när den gröna lampan lyser så är våfflan färdiggräddad, inte bränd och inte heller degig. I ett sämre järn vet du aldrig riktigt när våfflan är klar och då frestas du att öppna locket, vilket gör att våfflorna mister sin frasighet. Många järn blir så ordentligt varma, både på utsidan av järnet och på handtagen, att du riskerar att bränna dig riktigt illa. Visserligen är dessa järn billiga, men det är ändå bortkastade pengar om du inte kan använda det.. Beläggningarna som finns på samtliga våffeljärn är slitstarka, Råd och rön har provat att repa med ett vasst föremål. Det blev repor, men beläggningen lossnade inte ifrån järnet.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat och betygsatt både enkla och dubbla våffeljärn. Testresultatet visar att det endast är tre stycken järn som klarar av att grädda jämna, frasiga våfflor. Det klassiska, enkla våffeljärnet från Åviken, gräddar våfflorna bäst. Resultatet blir frasiga och gyllenbruna våfflor. Våffeljärnet har dessutom en sladd, som går att ta loss, med nackdel att den är lite för lång. En annan nackdel med Åviken är att det tar dubbelt så lång tid som de andra enkla järnen i testet, att bli tillräckligt varmt, så man kan börja grädda. Även det dubbla järnet från C3 och det enkla från Exido gör frasiga och jämna våfflor, men de är inte så himla praktiska som man kanske skulle önskat. Med C3 är dock svårt att få fyllda hjärtan och våfflan är inte klar när ”klar-lampan” lyser. Järnet står ostadigt och har fel vinkel på locket, samt att handtaget blir varmt. Vid användning av Exido, blir dess handtag varmt allt efter som, och det bildas mycket kondens. Dessutom är dess sladd för kort.
Övriga våffeljärn gräddar degiga våfflor.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat åtta våffeljärn. Våfflor har ätits i Sverige sedan 1500-talet och är lika populära bland barn, som bland vuxna. Har man dessutom gäster hemma och vill bjuda på våfflor, är det en fördel om gräddningstiden är kort. Mellan järnen i testet varierar tiden mellan 3-9 minuter, snabbast är C3. En jämn gräddningstid är också att föredra, då man slipper passa järnet och det är bra om järnet inte blir för varmt på utsidan, då barn gärna är med vid tillagningen. Bäst i test är OBH Nordica, trots att järnet har längst gräddningstid. Istället för att utrusta våffeljärnet med en massa funktioner, har man fokuserat på att göra det så användarvänligt som möjligt. Järnet ger en hög kvalitetskänsla och handtaget får ingen hög temperatur alls. Dess sladd är lång, längst i testet, och fästs i järnets över- och underdel. Man får jämna och frasiga våfflor som resultat. C3 är våffeljärnet med kortast gräddningstid. Man får de frasigaste våfflorna och dessutom går det ganska fort att värma upp järnet till användning. Järnet är dock tungt och handtaget smalt, vilket gör att det blir svårhanterligt och dess utsida blir ruskigt hett! Wilfa wad-518 ms, som hamnat på tredjeplats, står ostadigt trots sitt stora format. Järnet är medelsnabbt både på att värmas upp och på att grädda våfflorna. Ytan på järnets utsida blir snabbt fläckigt av fingeravtryck och värmereglaget känns plastigt. Järnet kan placeras stående och har en praktisk sladdförvaring, samt att resultat blir bra. Man får jämna och frasiga våfflor!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.