VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 14 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – Bästa bärselen för dig med bebis 2024

Vill du ha din bebis nära kan du använda dig av en bärsele. Den gör det möjligt att ha din bebis riktigt nära, samtidigt som det är smidigt med händerna fria. Vi ger dig en stor köpguide och flera testvinnande bärselar.

Vi har jämfört
 • Vilka bärpositioner den har.
 • Vikt på barnet.
 • Hur bebisen sitter och hur den bärs av förälder.
 • Material.
 • Säkerhet.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Ergobaby
Ergobaby Omni 360
Bäst i test
Bäst i test
Ergobaby
Ergobaby Omni 360
En mångsidig bärsele med fyra olika positioner som växer med ditt barn.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Testvinnare hos Mama 2021.
Tredje plats på test hos Prisjakt Experter 2021.
Bästsäljare hos Ergobaby.
Höftvänlig design enligt International Hip Dysplasia Institute.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Jollyroom.se.
Populärt val hos Babyland.se.
Bärposition: Inåtvänd, utåtvänd, höften, ryggen.
Vikt på barnet: 3,2-20,4 kilo.
Passform: Korsbara axelremmar, korsryggsstöd.
Material: 100 % bomull.
Säkerhet: Godkänd enligt ASTM F2236 säkerhetsstandard.
Ger ett ergonomiskt stöd.
Inget stödbarnsinlägg behövs.
Kan tvättas i tvättmaskin i 30 grader.
Finns i flera fina färger.

Ergobaby är ett amerikanskt företag som specialiserat sig på bärselar och andra tillbehör. Företaget grundades 2003 av Karen Frost, som ville skapa den ultimata bärselen utefter det behov hon fick när hennes egen son föddes. Hennes vision var en bärsele som är skonsam mot bebisens rygg samtidigt som vikten fördelas på förälderns höft och axlar, vilket avlastar rygg och nacke. Ergobabys bärselar är bekväma, ergonomiska och säkra för bebisens höfter.

Vi har utsett Ergobaby Omni 360 till den bästa bärselen. Den har placerats på första plats på test hos Bäst-i-test.se under flera år och beskrivs där som en ergonomisk bärsele som ger bra avlastning och kan användas direkt från födseln. I ett test om bärselar hos Pricerunner får den poängen 4,5 av 5 och beskrivs som en sele som passar för dig som vill bära både inåt och framåtvänd. Hos Tidningen Mama toppar den också listan över favoriterna på marknaden just nu. Bärselen är dessutom ett populärt val bland återförsäljarna och hos Prisjakt och Pricereunner.

Den här bästsäljande bärselen går att använda från att bebisen är nyfödd och inget spädbarnstillägg behövs. Den passar barn från noll till fyra år med en vikt från 3,2 kilo till 20,4 kilo. Det finns fyra olika bärpositioner och du kan välja mellan att ha bebisen inåtvänd, utåtvänd, på höften och på ryggen – något som anpassas med hjälp av knappar. Från att bebisen är fem månader kan den sitta utåtvänd. Bärselen är lätt att anpassa och det är tydligt utmärkt vilken bredd som passar för vilken ålder och längd.

Komforten är som vanligt riktigt bra när det gäller Ergobaby. Sittdelen gör så att barnets knän är högre än rumpan och ryggen formas till c-kurva tack vare selens utformning. Det finns även ett nackstöd som kan fällas invikt för extra stöd. Bärselen har dessutom erkänts som ”höftvänlig” produkt av International Hip Dysplasia Institute.

Bärselen är bekväm för dig som förälder att använda, även när barnet väger lite mer. Den har en ergonomisk passform med korsbara vadderade axelremmar och korsryggsstöd och vikten fördelas på höfter, rygg och axlar. Omni 360 är i bomull. Önskar du samma bärsele i mesh rekommenderar vi Ergobaby Omni 360 Cool Air Mesh som ger en ökad luftcirkulation och är perfekt under sommaren.

 • Ergobaby Omni 360
 • Ergobaby Omni 360 Cool Air Mesh
 • Priser för Ergobaby Omni 360
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti
  • Stort utbud på receptfri och receptbelagd medicin
   Öppet dygnet runt, fria leveranser
 • Ergobaby Omni 360 Cool Air Mesh

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Ergobaby
Ergobaby Adapt
Bästa budget
Bästa budget
Ergobaby
Ergobaby Adapt
En enkel och prisvärd bärsele som kan användas från födseln.
Andra plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Andra plats på test hos Pricerunner 2022.
Godkänd som ryggvänlig produkt – AGR’s sigill.
Populärt val hos Prisjakt.
Bärposition: Inåtvänd, höften, ryggen.
Vikt på barnet: 3,2-20 kilo.
Passform: Korsbara och vadderade axelremmar, midjebälte.
Material: Bomull eller mesh.
Ger ergonomiskt stöd.
Inget stödbarnsinlägg behövs.
Amningsbar bärsele.
Kan tvättas i tvättmaskin i 30 grader.

Ergobaby är ett amerikanskt företag som specialiserat sig på bärselar och andra tillbehör. Företaget grundades 2003 av Karen Frost, som ville skapa den ultimata bärselen utefter det behov hon fick när hennes egen son föddes. Hennes vision var en bärsele som är skonsam mot bebisens rygg samtidigt som vikten fördelas på förälderns höft och axlar, vilket avlastar rygg och nacke. Ergobabys bärselar är bekväma, ergonomiska och säkra för bebisens höfter.

Vi har utsett Ergobaby Adapt till vårt bästa budgetval av bärselar. Den kom på andra plats på test hos Bäst-i-test.se när de testade 18 bärselar och utsågs då till deras bästa budgetval. Där beskrivs den som en ergonomisk bärsele som kan användas direkt från födseln. Pricerunner har testat 24 bärselar och då kom Ergobaby Adapt på deras andra plats, utsågs till bästa budgetval och fick poängen 4,5 av 5. Hos Ergobaby beskrivs den som en bärsele som kombinerar enkelhet och komfort.

Detta är en ergonomisk och mysig bärsele som går att gradvis anpassa till ditt växande barn – och du behöver inget spädbarnsinlägg. Den passar för barn från noll månader till fyra år och en vikt på 3,2 kilo till 20 kilo. Du har möjlighet att välja mellan tre olika bärpositioner – inåtvänd i grodposition, på höften och i ryggposition. Dock saknas möjlighet att bära barnet utåt. Barnet sitter i en skålformad sits och har ett vik- och vändbart och vadderat huvud- och nackstöd. Ammar din bebis har du möjlighet att göra detta med bebisen i bärselen.

Bärselen har korsbara och vadderade axelremmar och dubbeljustering på midjebältet så att du lättare kan dra åt den. Den har stöd för ländryggen som gör bärselen extra bekväm att bära. Den har dessutom tilldelats AGR’s sigill, som är en symbol som utmärker ryggvänliga produkter. Remmarna är långa och passar för alla kroppar och storlekar. Bärselen finns i 100 procent bomull eller mesh-tyg och du kan maskintvätta den i 30 grader.

 • Ergobaby Adapt
 • Ergobaby Adapt Cool Air
 • Priser för Ergobaby Adapt
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
 • Ergobaby Adapt Cool Air
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa mångsidiga Test.se - Bästa mångsidiga
BabyBjörn
BabyBjörn One Bärsele
Bästa mångsidiga
Bästa mångsidiga
BabyBjörn
BabyBjörn One Bärsele
En ergonomisk och höftvänlig bärsele som även kan bäras på ryggen och som passar barn upp till tre år.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2022.
Högt betyg på test hos Tidningen Mama 2021.
Utvecklad i samarbete med medicinska specialister.
Höftvänlig design enligt International Hip Dysplasia Institute.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Jollyroom.
Bärpositioner: Inåtvänd, utåtvänd, ryggen.
Vikt på barnet: 3,5-15 kilo.
Passform: Rejält midjebälte och vadderade axelband.
Material: Bomull.
Säkerhet: N 13209-2:2015 och ASTM F223.
Ergonomisk – snäll mot ryggen.
Kan användas på många olika sätt.
Snabb och enkel att sätta på sig.
Inget stödbarnsinlägg behövs.
Kan tvättas i tvättmaskin i 40 grader.
Finns i fem fina färger.

BabyBjörn är ett svenskt ledande varumärke när det kommer till bärselar som gör produkter som älskats av generationer. Företaget grundades 1961 av Björn Jakobson och hans svägerska Elsa Jacobson och idag finns de i över 50 länder runtom i världen. Deras bärselar är utvecklade i ett samarbete med medicinska specialister och håller barnet upprätt med fria andningsvägar, stöd för nacke och huvud med fri rörlighet för ben och armar. I utbudet finns även babysitter, haklappar och andra produkter som förenklar vardagen med barn.

BabyBjörn One utsågs till testvinnare hos Råd & Rön redan 2014 och har genom året blivit uppdaterad med många förbättrade egenskaper. I ett test hos Bäst-i-test.se kom bärselen på plats fyra med betyget 4,5 av 5. Hos Pricerunner kom den på femte plats med poängen 4,5 av 5.

BabyBjörn One är BabyBjörns mest mångsidiga sele och den är både stabil och enkel att justera. Därför har vi utsett den till den bästa mångsidiga bärselen. Den är välsydd med en hög kvalitetskänsla i alla detaljer. Ditt barn sitter bra i en bekväm position vilket är en fördel när ni ska upptäcka världen tillsammans. Du kan bära barnet som nyfödd, inåtvänd, utåtvänd och på ryggen vilket ger en mycket flexibel användning som täcker upp de flesta behov. Den har två olika höjdlägen och kan användas från att barnet är nyfött upp till cirka tre år. Barnet kan väga 3,5-15 kilo och vara 53-100 centimeter lång.

Bärselen har ett inbyggt stöd för nyfödd. Den har ett flexibelt huvudstöd, ett ergonomiskt stöd för bebisens ben och höfter. International Hip Dysplasia Institute har utvärderat detta till en höftvänlig bärsele, något som är särskilt viktigt under bebisens första månader. Den har formsydda extravadderade axelband och ett stadigt midjebälte som avlastar rygg och axlar och gör det möjligt att bära även tyngre barn. Det är lätt att reglera selen eftersom dragkedjorna kan låsas i olika lägen och kan också justeras efter både läng och bredd på den som bär.

Bärselen tål maskintvätt och kan tvättas i 40 grader. Den finns i fem fina färger och är gjord i skön bomull. Önskar du en bärsele i samma modell men i lite luftigare mesh ska du välja BabyBjörn One Air, som också fått bra betyg och goda recensioner. Önskar du ännu mer avlastning av ryggen rekommenderar vi BabyBjörn Move.

 • Babybjörn One
 • BabyBjörn One Air
 • Priser för BabyBjörn One Bärsele
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti
  • Fri frakt över 499 kr
   Öppet köp i 365 dagar
  • Fri frakt över 499 kr
   Öppet köp i 365 dagar
 • BabyBjörn One Air

Bästa för nyfödd Test.se - Bästa för nyfödd
BabyBjörn
BabyBjörn Mini
BabyBjörn BabyBjörn Mini - Test
Bästa för nyfödd
BabyBjörn
BabyBjörn Mini
En mjuk och bekväm bärsele för ditt barns första månader.
Tredje plats på test hos Tidningen Mama 2021.
Bästsäljare hos BabyBjörn.
Utvecklad i samarbete med medicinska specialister.
Populärt val hos Jollyroom.se.
Populärt val hos Pricerunner.
Bärpositioner: Inåtvänd, utåtvänd.
Vikt på barnet: 3,2-11 kg
Passform: Bärrem med kors över ryggen.
Material: Bomull, jersey och mesh.
Säkerhet: EN 13209-2:2015 och ASTM F2236.
Kan tvättas i tvättmaskin i 40 grader.
Finns i flera fina färger.

BabyBjörn är ett svenskt ledande varumärke när det kommer till bärselar som gör produkter som älskats av generationer. Företaget grundades 1961 av Björn Jakobson och hans svägerska Elsa Jacobson och idag finns de i över 50 länder runtom i världen. Deras bärselar är utvecklade i ett samarbete med medicinska specialister och håller barnet upprätt med fria andningsvägar, stöd för nacke och huvud med fri rörlighet för ben och armar. I utbudet finns även babysitter, haklappar och andra produkter som förenklar vardagen med barn.

Vi har utsett BabyBjörn Mini till den bästa bärselen för nyfödda. Det är en liten bärsele designad för dig som vill göra de första månaderna med din nyfödda bebis både enklare och mysigare. Den kom på tredje plats av Tidningen Mama när de valde ut sina favoriter. Den är en bästsäljande hos BabyBjörn själva och ett populärt val hos både Jollyroom och Pricerunner. Enligt nöjda kunder är det en bärsele som ger en kroppskontakt och närhet som lugnar barnet och som formar sig fint efter bebisens rygg.

Bärselen är både mjuk och enkel att använda för dig som nybliven förälder. Den är lätt att ta på och av eftersom den har ett öppningsbart framstycke vilket underlättar om du ska lägga ner din bebis som har somnat. Du kan använda bärselen direkt från start och eftersom den tar lite plats kan du till och med packa ner den i förlossningsväskan. Bärselen kan användas för barn upp till ett år, med med en vikt om 3,2-11 kilo och en längd på 53-75 centimeter. Den har en steglöst justering som gör att du anpassar den i takt med att bebisen växer.

Du kan använda bärselen både inåtvänd och utåtvänd. När bebisen är under 4,5 kilo ska benslejfarna användas för att minska benöppningarna. För att vända bebisen i en framåtvänd position ska den bara mint fem månader och väga max 11 kilo.

Bärselen formar sig kring bebisens rygg, ben och höfter för att ge det bästa stödet. Du känner bebisen position genom ryggens naturliga kurva. Den har ett stadigt och justerbar huvudstöd som också bidrar till en tryggare bärsele.

Välj mellan en bärsele i mjuk 3D-jersey, luftig 3D-mesh eller satinvävd bomull. Den går att tvätta i tvättmaskin i 40 grader, men ska inte torktumlas.

 • BabyBjörn Mini Bomull
 • BabyBjörn Mini Jersey
 • BabyBjörn Mini Mesh
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa enkla nyfödd Test.se - Bästa enkla nyfödd
BeSafe
BeSafe Newborn Haven Carrier
Bästa enkla nyfödd
Bästa enkla nyfödd
BeSafe
BeSafe Newborn Haven Carrier
Bärsele för nyfödda med ergonomisk bärposition.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2023.
Tredje plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Bärposition: Inåtvänd.
Vikt på barnet: 3,2-11 kilo.
Passform: Korsbara axelremmar, korsryggsstöd.
Material: 100 % bomull.
Säkerhet: Godkänd enligt CEN TR 16512.
Ger ett ergonomiskt stöd.
Inget spädbarnsinlägg behövs.
Finns i flera färger.

BeSafe är ett ledande varumärke inom utveckling och tillverkning av bilbarnstolar och andra barntillbehör. De har en storslagen vision – att inga barn ska skadas allvarligt i trafikolyckor.

BeSafe Newborn Haven Carrier är en bärsele som kan användas för nyfödda. Den har en bärposition och du bär ditt barn på magen och tillverkad i mjukt material i återvunnen polyester.

I ett test om bästa bärselen för nyfödd hos Prisjakts experter kom den på andra plats. Enligt testet är det en mysig bärsele i mjukt material som är enkel att spänna och ställa in.

Bärselen har ett bra stöd för ditt barn. Justerbara axelremmar och huvudstödet som går att ändra i fyra positioner gör att den kan växa med ditt barn. Bebisen sitter i en ergonomisk bärposition som ger ett bra stöd för armar och knän. Perfekt att använda de första månaderna. Den kan användas för barn mellan 3,2 och 11 kilo. Du fäster selen med ett brett midjebälte med klickspänne. Välj om du vill sprida ut tyget över axlarna eller inte.

 • Butiker & priser
 • Priser för BeSafe Newborn Haven Bärsele
  • Fri frakt över 800 kr
   100 dagars ångerrätt

Bästa bärsjal Test.se - Bästa bärsjal
Aldoria Baby
Aldoria Bambu Soft Bärsjal
Bästa bärsjal
Bästa bärsjal
Aldoria Baby
Aldoria Bambu Soft Bärsjal
En mjuk och allergivänlig bärsjal som håller bebisen sval och ger föräldern en bra avlastning.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Babyland.
Populärt val hos Jollyroom.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Bärpositioner: Liggande, inåtvänd, utåtvänd.
Vikt på barnet: 0-1 år, upp till 10 kg.
Passform: Vikten fördelas på axlar, överkroppen och höfter.
Material: Babutrikå.
Kan tvättas i tvättmaskin i 40 grader.
Allergivänlig.
Egenskaper som håller bebisen sval.
Tar lite plats.
Finns i flera färger.

Aldoria är ett svenskt välkänt varumärke som tillverkar bärsjalar i allergivänlig och temperaturreglerande bambu. Idag har de flera återförsäljare i Sverige, Norden och andra länder i Europa.

En bärsjal är ett bra alternativ till bärselen, för dig som vill bära på ditt barn men ha händerna fria. Som bästa bärsjal har vi utsett Aldoria Babu Soft som är en bärsjal i bambu. Den blev testvinnare hos Bäst-i-test.se och enligt deras test är det en mjuk och bekväm bärsjal för håller sig sval på sommaren och ger en bra avlastning. I Pricerunners test jämförde de sex olika modeller och där kom bärsjalen också på första plats med betyget 4,5 av 5. Hos både Prisjakt och Pricerunner är det ett populärt val och den är dessutom populär hos stora återförsäljare som Babyland och Jollyroom.

Aldoria Babu Soft är en bärsjal som är särskilt anpassad för nyfödda bebisar upp till sex månader, men som kan användas upp till att barnet är ungefär ett år. Maxvikten ligger på 10 kilo och efter det behöver du byta till en stadigare bärsjal. Sjalen är i storleken 0,5 x 5 meter och ergonomisk och sluter väl om barnet, både vad gäller kroppen och huvudet. Eftersom fållarna är dubbelvikta och mjuka skär de aldrig in i barnets knäveck. Barnet kan vara liggande, inåtvänd, framåtvänd och kan också användas om barnet ammar.

Knytning av bärsjalen görs symmetriskt så att tyngden bärs på båda axlar, hela överkroppen och höfterna, så att du kan bära flera timmar i sträck utan att få besvär. Tack vare ett mittenmärke på tyget blir knytningen enklare.

Bärsjalen är i ett luftigt material som är ribbad på utsidan, slät på insidan och bekväm för både dig och din bebis. Tack vare det ribbade tyget leds överflödig värme bort och håller ditt barn valt även de varmaste sommardagarna. Den släta sidan är både mjuk och skön för ditt barn.

Bärsjalen är gjord av bambu som är ett material som är allergivänligt med antibakteriella egenskaper. Den kan tvättas i tvättmaskin på 40 graders och finns i flera färger.

 • Butiker & priser
 • Priser för Aldoria Bambu Soft Bärsjal
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti

Ytterligare läsning

Bäst i test bärsele – se testvinnande bärselar.

Köpguide bärsele

En bärsele förenklar vardagen för både dig och din bebis och låter er upptäcka världen tillsammans, samtidigt som barnet får ett bra stöd för nacke och huvud. Det är bekvämt, praktiskt och en mysig stund för både barn och förälder och du får händerna fria till annat. Det är en bra sätt att vara nära och knyta an till varandra under den första tiden. Har du en bebis som dessutom vägrar att åka barnvagn kan detta vara räddningen. Det finns många modeller att välja mellan och här hjälper vi dig och din familj att hitta rätt!

Läs också: Test av babynest
Läs också: Test av bärstol 

Vad är en bärsele?

En bärsele är ett hjälpmedel för dig som på vill bära din bebis på ett sätt som är bra för både dig och bebisen. Bebisen sitter tryggt och säkert i selen på magen samtidigt som du har händerna fria. De är tillverkade så att du kan ha barnet i olika positioner beroende på ålder. Många ledande varumärken gör dessutom bärselar som är utvecklade i samarbete med medicinska specialister.

Så använder du en bärsele

De flesta bärselar är ergonomiska vilket betyder att de har någon form av höft- eller midjebälte, reglerbara axelremmar och bärpanel som är den delen som omsluter bebisen. Bärselen hjälper till balansera och fördela vikten så att du kan bära ditt barn utan att få ont i ryggen. Bärselen ska vara lätt att ta på och av sig, även när bebisen sover.

Så ska barnet sitta i bärselen

För att barnet ska sitta tryggt och säkert i bärselen behöver det också sitta rätt. Barnet ska vara högt upp på bröstet så att det kan höra dina hjärtslag och även få ögonkontakt. Experternas tumregel är att du ska kunna pussa på barnets hjässa (när barnet är noll till sex månader) – då vet du att det sitter i rätt höjd.

När bebisen är nyfödd ska den ha en M-formad grodposition på benen med stöd för knä till knä – något som är viktigt under de första fyra till sex månaderna. Detta eftersom bebisens höfter under den här tiden utvecklas och växer. Med den här positionen blir påfrestningen på höften minimal.

Bärselen har en mjuk frampanel som ger en C-formad rygg och den här positionen minskar trycket på bebisens ryggrad och höfter. Den här positionen kallas också för fosterställning och är lugnande, gör att barnet sparar energi och hjälper till att reglera kroppstemperaturen.

Under de första fyra till sex månaderna är det dessutom viktigt att bärselen ger ett bra stöd för nacke och huvud. Huvudet på en bebis utgör en tredjedel av den totala vikten vilket gör att den inte har muskelstyrkan att själv hålla uppe sitt huvud och behöver därför ha stöd av selen. Stödet ska vara upp till öronsnibben, men ska inte täcka huvudet för att du som förälder alltid ska ha koll på att bebisen andas. Stödet påverkar inte heller möjligheten att röra huvudet, titta på dig eller din partner eller byta sida – men däremot begränsas möjligheten att huvudet faller bakåt.

Bäst i test bärsele - se testvinnande bärselar.
Det är viktigt att följa de rekommendationer som leverantören anger i sin beskrivning - barn under fem månader ska till exempel sitta mot dig.

Olika bärpositioner

En bärsele är flexibel och går att ofta att använda på flera olika och är lika säker hur du än använder den. De vanligaste positionerna är framåtvänd och bakåtvänd. Det finns också modeller där du kan använda barnet på höften eller på ryggen. Det är även bra om du kan justera selen även när du har den på dig, för att få en riktigt bekväm ställning för både dig och barnet.

Mot dig – inåtvänd position

Till en början ska bebisen bäras mot dig. En nyfödd bebis behöver mycket närhet för att känna sig trygg och då är det bäst att bära bebisen inåtvänd för att stärka anknytningen. Bebisen känner värmen från dina andetag och ljudet från dina hjärtslag får den att bli trygg. Bebisen ska sitta inåtvänd fram till att det är minst fem månader, vilandes mot ditt bröst med stöd för nacke och höft i en så kallad ergonomisk position. Vänder du barnet för tidigt blir det överstimulerat, samma sak gäller när du har det i barnvagn.

Från dig – utåtvänd position

När bebisen har blivit runt fem månader har den blivit stark nog i nacken att hålla huvudet stabilt på egen hand. Den är också redo att bli mer stimulerad av vad som händer runt omkring det och kan bäras i en utåtvänd position.

På ryggen

Har du ett äldre barn kan det vara en fördel att kunna bära det på ryggen. Barnet ser mycket och klarar också av att bäras i den här positionen.

På höften

Vill du kunna variera dina bärpositioner ska du välja en modell som du kan ha på höften. Detta är inte en lika vanlig position som de andra vi har tipsat om.

När kan man börja använda bärsele?

Du kan börja använda bärsele direkt från födseln vilket gör att du kan packa ner den i förlossningsväskan som ska med till BB. Många är godkända från att bebisen väger runt 3,5 kilo och anpassade för de minsta barnen. Håll dock koll på vad som gäller för den modell du väljer att köpa. Vissa kan du justera storleken på och använda på en gång, medan andra behöver kompletteras med ett inlägg för spädbarn.

Bäst i test bärsele - se testvinnande bärselar.
Du kan börja med bärsele direkt på BB, om du har en som är anpassad för nyfödd.

Så länge kan du bära en nyfödd i bärsele

Det finns inga restriktioner på hur länge en nyfödd bebis eller ett litet barn kan sitta i en bärsele. Istället bör du vara uppmärksam och lyssna på bebisens signaler – bärsele passar inte alla barn! Ett nöjt barn kan sitta i bärselen i flera timmar, men blir den arg eller ledsen behöver du ta en paus eller justera selen. Leverantörerna själva rekommenderar att du provar dig fram och låter barnet sitta kortare stunder i början så att både förälder och barn hinner vänja sig.

Ålder och vikt på barnet

När du kan börja med bärselen och hur länge du kan använda den beror på tillverkaren. Många bärselar har inställningar som gör att den följer barnets ålder, med tydliga instruktioner när det är dags att justera den. Många bärselar är anpassade för nyfödda barn som väger minst 3,5 kilo och kan användas upp till att barnet är fyra år eller väger runt 15-20 kilo. Tänk också på att alla barn är olika och att bärselen behöver vara tillräckligt rymlig för ditt barns storlek. Det är viktigt att barnet sitter bekvämt och anpassat efter sin ålder och vikt och hos många bärselar justerar du passformen efter hand.

God ergonomi för föräldern

För att du ska orka även lite tyngre barn längre stunder är det bra om bärselen har en god ergonomi. Den bör ha en konstruktion som gör att vikten fördelas på höfter, rygg och axlar. Axelbanden får gärna var vadderade och korsbara med ett stadigt midjebälte.

Fördelar med en bärsele

Det finns många anledningar till att du ska köpa en bärsele till dig och din bebis. Står du i valet och kvalet kan du ta hjälp av våra fördelar här nedan!

Du får händerna fria

Med en bärsele får du händerna fria till annat, samtidigt som du är nära din bebis. I den bästa av alla världar hade du kanske kunnat ligga och mysa med din bebis dygnets alla timmar. Men det kan finnas fler saker du behöver göra, som att få iväg syskon till förskolan eller ta hand om dagens bestyr. Detta är något du kan göra med hjälp av en bärsele, utan att tvingas lägga undan bebisen.

Möjlighet att komma nära

Har du en liten där hemma som vill bli buren hela tiden och som bara känner sig trygg av mammas eller pappas värme och hjärtslag? Det är inte så konstigt – bebisen har ju legat i mammans mage och vaggats till sömn i nio månader! Med en bärsele känner sig bebisen riktigt trygg hos dig eller din partner. Detta kan vara räddningen om bebisen till exempel har kolik eller extra mycket närhetsbehov.

Ger barnet ett bra stöd

En bärsele hjälper till att hålla barnets nacke och huvud uppe på ett tryggt och säkert sätt, något du alltid måste tänka på när du bär bebisen för hand. Följer du instruktionerna kommer barnet att sitta stadigt när du till exempel går eller sysslar med något annat.

Snäll mot förälderns rygg

En bärsele kan göra underverk för nyblivna föräldrar. Även om bebisen inte väger mer än några kilo blir det tungt och ansträngande för ryggen att bära längre stunder.

Är flexibelt

Vill du slippa att ta med vagnen när du ska iväg är en bärsele det perfekta alternativet. Perfekt om du ska leka med äldre barn på lekplatsen och inte vill lämna i vagnen, promenerar på en snårig skogsstig eller ska in i affären och vill ha händerna fria.

Med en bärsele har du din bebis nära dig, samtidigt som du får händerna fria till annat som också måste göras.
Med en bärsele har du din bebis nära dig, samtidigt som du får händerna fria till annat som också måste göras.

Amma i bärsele – går det?

Har du ett barn som ammar? I de flesta bärselar går det utmärkt att amma i bärselen. Genom att förlänga axelremmen och spänna upp midjebältet och låta det hasa ner mot höften kommer barnet lägre ner på kroppen och kommer lättare åt att amma. Ni får helt enkelt prova er fram och se om detta passar er!

Tvättråd

När det kommer till små barn är olyckan snabbt framme, därför är det en fördel om det går att tvätta bärselen. Många kan tvättas i tvättmaskin på 30 eller 40 grader. Det är dock vanligt att du ska undvika sköljmedel och torktumlare. Läs alltid på beskrivningen innan du slänger in den i tvättmaskinen för att undvika att den går sönder.

Köpa bärsele – att tänka på!

 • Säkerhet – är alltid viktigt. Men se till att den bärsele du väljer är godkänd i olika säkerhetsklassificeringar.
 • Bärpositioner – med flera av modellerna har du möjlighet att bära i olika positioner. Vilket behov har du?
 • Material och temperatur – går tyget att tvätta, andas materialet och hur varmt blir det? Se även till att bärselen är fri från giftiga kemikalier.
 • Nackskyddet ska ge ett rejält stöd. Bebisens nacke är känslig, därför är det viktigt med ett stöd som håller nacken på plats.
 • Position på barnet – bebisar ska sitta som grodor med benen upp och C-formad rygg.
 • Ergonomi – bärselen ska vara bekväm för både barnet och den som bär.

Bärsjal – ett alternativ

En bärsjal är ett bra alternativ till bärselen. Det är en sjal som du knyter och sedan bär på samma sätt som en bärsele. Alla bärsjalar knyts på lite olika sätt och därför följer det alltid med instruktioner på hur du ska göra. Bärsjalen tar mindre plats och kan dessutom justeras för att avlasta och passar för just din kropp.

Bäst i test bärsele - se testvinnande bärselar.
Bärsjalen är ett bra alternativ till bärselen.

Populära leverantörer:

Länktips:

Några experttexter vi har läst:

Bäst-i-test.se (2023)

Bäst-i-test.se har testat 19 olika bärselar från flera stora tillverkare. För att bli utsedd till bäst i test måste den vara bekväm att bära med, enkel att justera när barnet växer och erbjuda flera olika möjliga bärpositioner. Testvinnare blev Ergobaby Omni 360 som beskrivs som en ergonomisk bärsele som ger bra avlastning för föräldern och kan användas direkt efter födseln. På andra plats och som bästa budget kom Ergobaby Adapt, en ergonomisk bärsele som går att använda direkt från födseln och som ger en ultimat bärkomfort. På tredje plats kom BeSafe Haven Newborn och den beskrivs som mjuk och mysig med smidiga snabbspännen.

Pricerunner (2022)

Pricerunner har testat 24 olika bärselar och valt ut vinnare efter aspekter som bärkomfort hos den vuxne, sittkomfort för barnet och funktioner. Testvinnare blev Ergobaby Omni 360 som beskrivs som en ergonomisk bärsele som fungerar bra för den som vill bära både inåt och framåtvänd. På andra plats och som bästa budget kom Ergobaby Adapt, en ergonomisk och mysig bärsele som passar perfekt även för nyfödd. På deras tredje plats kom Ergobaby Omni 360 Cool Air som är en sval och luftig bärsele i mesh och som passar bra att bära med på sommaren.

Råd och Rön (2014)

Råd och rön har testat tio bärselar och resultatet visar att ingen av de undersökta modellerna klarar alla prov. Bärselarna ska klara av barn från drygt tre kilo och upp till som mest 20 kilo. Selarnas funktion och komfort har endast kontrollerats när barnet sitter vänt mot bärarens mage – det är den bästa ergonomiska positionen för de allra minsta barnen, eftersom de fortfarande behöver extra stöd för både huvud, rygg och höfter. Samtliga barn som deltagit i testet har varit mellan tre och tio månader gamla. Sju av modellerna i testet har ett klent eller otillräckligt nackstöd, på tre av dem finns klämrisk och i två är det risk för att ett litet barn kan glida ur. Selarna i testet kostar från 350 kronor och 1300 kronor. Råd och röns slutsats är att det skiljer sig massor mellan selarna, men att värre är det att ingen gick igenom testet utan anmärkning på säkerheten. Bland annat hittade Råd och rön dåliga nackstöd, klämrisker och framskyddsmedel.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Det är viktigt att bärselen är anpassad för din bebis och det finns modeller där den kan sitta inåtvänd, utåtvänd eller på förälderns rygg. Under de första fem månaderna rekommenderas att bebisen ska sitta med ansiktet mot dig.
 • Det finns bärselar som är anpassade för nyfödda barn som gör det möjligt för dig att börja använda den på en gång. Kika dock alltid på den rekommenderade vikten för att vara säker att bärselen passar din bebis. Ibland behövs det spädbarnsinlägg, medan andra bärselar går att justera efter din bebis ålder.
 • Vi har valt att utse Ergobaby Omni 360 till den bärsele som är bäst i test. Det är en mångsidig bärsele med fyra olika positioner som växer med ditt barn. Ergobaby är ett ledande varumärke när det kommer till bärselar och flera av deras modeller har placerat sig bra i tester genom åren.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Ergobaby Ergobaby Omni 360
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng