HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av bärsele

till barn uppdaterad 18:e Augusti, 2015, Baserad på 4 experttester.

En bärsele är bra att ha när barnet är litet. Rätt modell kan erbjuda stor rörelsefrihet, samtidigt som man har full uppsikt över barnet. En bra bärsele kan i regel användas från det att barnet är fött (från ca. 3,5 kg) och upp till att barnet väger tolv kilo. Det kan vara smart att välja ett välkänt märke som håller hög kvalitet, då de ä konstruerade på ett säkert sätt och har genomgått flera tester. Det ska finnas förstärkta sömmar och vara i ett slitstarkt material. De ska vara lätta att ta på sig och justera, även när barnet sitter i selen. Trots att det ska vara bekvämt för både förälder och barn, ska barnet inte sitta allt för länge i samma position. Glöm inte heller att det krävs ett rejält nackstöd!

Test.se rekommenderar

BabyBjörn One - bäst i test bland Bärsele 2019
BabyBjörn One, bäst i test.

BabyBjörn One - Vi på Test.se har vi valt att rekommendera bärselen One från BabyBjörn, som också blivit testvinnare i Råd & Röns senaste test 2014. I över 50 år har BabyBjörn sålt bärselar till nyblivna föräldrar. Under åren har BabyBjörn produktutvecklat bärselen och har idag flera olika modeller för att passa småbarnföräldrarnas behov för en bärsele. One är perfekt för dig som vill ha en ergonomisk bärsele med en bra komfort och som vill ha varierat bärande under en längre tid. Selen har utvecklats med hjälp av barnläkare och passar barn från nyfödd ålder och upp… Läs mer

Bärsele - Bäst i test

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

SVT Plus

Publicerad

Som småbarnsförälder skulle man ofta behöva några extra armar och ett bra sätt att göra vardagen lite enklare är att skaffa en bärsele. SVT Plus har testat tre olika selar och tittar främst på ergonomin för både barn och bärare. De låter också en särskild föräldrapanel utse sin favorit. Selarna kostar omkring tusen kronor: Infantino Support Ergonomisk, BabyBjörn We och ERGObaby Original.
För att kunna bedöma selarnas ergonomi har Plus tagit hjälp av Kine Jahnsen, fysioterapeut med specialisering inom pediatrik.
Hon förklarar vad som är viktigast i selens utformning när det gäller barnets ergonomi:
-Nackstödet får inte vika sig om barnet lutar sig bakåt, utan måste hålla emot barnets huvud. Det är framförallt viktigt för spädbarn som inte själva kan hålla upp sitt huvud.
-Selen ska ge barnet en bra benställning. Den ska ha bred sittyta och brett mellan benhålen, så att barnet hamnar i en grodställning.
-Barnet ska kunna röra sig i selen. Man vill inte att barnet blir helt låst.
För den som bär selen och barnet är det viktigt med ett rejält höft- eller midjebälte och vadderade axelband som sprider belastningen från barnets tyngd över flera punkter på kroppen. Plus använde sig av modellen Linn, 3 månader gammal, och hennes pappa. Samtliga selar i testet får godkänt av Kine Johansen vad gäller föräldern/bäraren, och det mest utslagsgivande blir barnets ergonomi. Vinnaren i deltestet blir BabyBjörn We, med bra stöd och rörlighet. ERGObaby Original blir tvåa och sist kommer Infantinos sele, främst på grund av bristen på huvudstöd. Plus lät också några föräldrar med barn i åldrarna 4-10 månader testa selarna. Föräldrarna var överlag relativt eniga om vilken sele de tyckte bäst om. Infantinos sele var den som upplevdes som ”billig”, krånglig och obekväm – helt klart sämst. Favoriten var istället ERGObabys sele som kändes genomtänkt och funktionell. Det var alltså jämnt i toppen och därför blev det priset som fick avgöra testets vinnare: BabyBjörn We.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

En bra bärsele ger dig avlastning när du bär ditt barn. Du får möjlighet att bära barnet nära, men kan samtidigt gå och röra på dig på ett säkert sätt. Selen måste vara bekväm för både dig och barnet. Bäst-i-Test.se har testat ett par bärselar från BabyBjörn, ERGObaby, Stokke och Britax. Bärselen som fick bäst betyg är BabyBjörn One. Detta är en sele där barnet kan sitta vänd mot dig, framåtvänd eller bak på din rygg. Den passar för alla tänkbara situationer: på långpromenaden, i affären, när du grejar i trädgården, åker buss eller när barnet ska sova. One är bekväm, ergonomisk och väldigt enkel att justera för personer av olika längd och bredd. Midjebältet och de vadderade axelbanden ger utmärkt avlastning för att motverka värk i axlar och rygg. Här finns god ventilation, vilket gör att man kan bära barnet även under varma dagar. På andraplats i testet hamnade ERGObabys bärsele 360. Med den här selen kan barnet bäras i fyra olika ergonomiska positioner: vänd mot dig, framåtvänd, på ryggen eller på höften. Selen kan även fungera för nyfödda bebisar om man köper ett särskilt inlägg. Bärselen erbjuder en bra avlastning tack vare dess väl utformade midjebälte med kardborre. Kardborren är dock högljud när man justerar den och kan väcka barnet om det sover. Spännet i nacken kan också vara besvärligt att justera om man är stel. BabyBjörn tar även tredjeplats med sin bärsele We. Detta är en förenklad och lättare variant av BabyBjörn One. Den stora skillnaden är att We inte tillåter en framåtvänd position för barnet och att det endast går att öppna selen från höger sida. Om man inte har behov av dessa funktioner, så är We ett mycket bra och prisvärt alternativ till testvinnaren BabyBjörn One. Som grädde på moset, har Bäst-i-Test.se utsett det bästa budgetvalet vilket är BabyBjörn Original. Selen är extremt lätt och kompakt, enkelt och snabb att använda. Den är tillverkad i bra material, men har inget höftbälte och klarar inte tyngre barn.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat tio bärselar och resultatet visar att ingen av de undersökta modellerna klarar alla prov. Bärselarna ska klara av barn från drygt tre kilo och upp till som mest 20 kilo. Selarnas funktion och komfort har endast kontrollerats när barnet sitter vänt mot bärarens mage – det är den bästa ergonomiska positionen för de allra minsta barnen, eftersom de fortfarande behöver extra stöd för både huvud, rygg och höfter. Samtliga barn som deltagit i testet har varit mellan tre och tio månader gamla. Sju av modellerna i testet har ett klent eller otillräckligt nackstöd, på tre av dem finns klämrisk och i två är det risk för att ett litet barn kan glida ur. Selarna i testet kostar från 350 kronor och 1300 kronor. Råd och röns slutsats är att det skiljer sig massor mellan selarna, men att värre är det att ingen gick igenom testet utan anmärkning på säkerheten. Bland annat hittade Råd och rön dåliga nackstöd, klämrisker och framskyddsmedel.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat fem bärselar. Både vuxna och barn har fått säga sitt – två modeller är klara favoriter, tack vare god komfort och enkel hanterbarhet. Förutom kvalitet och säker konstruktion ska en bärsele vara lätt att ta på och vara lätt att justera under användning. Testresultatet visar att passform och konstruktion av selarna skiljer sig åt. Ergobaby Organic Carrier är selen som blivit bäst i test. Det är den här selen som är snabbast att ta på sig och det är också lätt att förstå hur den ska bäras utan att använda instruktionsbok. Modellen är enkel att justera även om spännet i ryggen är något svårt att nå. Selens konstruktion ger hög komfort med breda, vadderade axelband och eftersom den sitter nära kroppen erbjuds rörelsefrihet. Den har också ett höftspänne som fördelar tyngden på ett ergonomiskt sätt. Ergobaby är slitstark och består av hela tygstycken med rejäla sömmar, som dessutom är förstärkta. BabyBjörn fick ta både andraplats och tredjeplats. Comfort Carrier har sömmar och spännen av hög kvalitet och dess konstruktion är väl genomtänkt. Selen träs över bärarens huvud och fästs enkelt med enhandsknäppning. Det är dessutom lätt att justera passform med de breda tygbanden. Testpanelen uppskattade justeringsmöjligheten i ryggen som ger en mer upprätt hållning. Komforten är bra med avlastande midjebälte, men det kan dock bli lite tungt för axelpartiet efter en stund. Active har en gedigen kvalitet i material och spännen, samt en ryggplatta för ökat ryggstöd. Modellen passar bäst för barn i tidig ålder, då bärkomforten är hög och det finns ett bra nackstöd för barnet. Belastningen på de ovadderade axelremmarna mer tydlig om man bär ett tyngre barn. Selen är lätt och snabb att ta på, men ryggplattan kan inte justeras med barnet i bärselen.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"