HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
bärsele - Bäst i test

Test av bärsele

11 ST PRODUKTER TESTADE

till barn uppdaterad 13:e September, 2019, Baserad på 5 experttester.

En bärsele är bra att ha när barnet är litet. Rätt modell kan erbjuda stor rörelsefrihet, samtidigt som man har full uppsikt över barnet.

En bra bärsele kan i regel användas från det att barnet är fött (från ca. 3,5 kg) och upp till att barnet väger ungefär tolv kilo. Det kan vara smart att välja ett välkänt märke som håller hög kvalitet, då de är konstruerade på ett säkert sätt och har genomgått flera tester. Det ska finnas förstärkta sömmar och vara i ett slitstarkt material. De ska vara lätta att ta på sig och justera, även när barnet sitter i selen. Trots att det ska vara bekvämt för både förälder och barn, ska barnet inte sitta allt för länge i samma position. Glöm inte heller att det krävs ett rejält nackstöd!

Tänk på detta när du ska välja

  • Säkerhet - är alltid viktigt. Men se till att den bärsele du väljer är godkänd i olika säkerhetsklassificeringar.
  • Bärpositioner - Med flera av modellerna har du möjlighet att bära i olika positioner. Vilket behov har du?
  • Material och temperatur - Går tyget att tvätta, andas materialet och hur varmt blir det? Se även till att bärselen är fri från giftiga kemikalier.
  • Nacksskyddet ska ge ett rejält stöd. Bebisens nacke är känslig, därför är det viktigt med ett stöd som håller nacken på plats.
  • Position på barnet - Bebisar ska sitta som grodor med benen upp och c-formad rygg.
  • Ergonomi - bärselen ska vara bekväm för både barnet och den som bär. Prova ut den modell som sitter bra på din kropp.
Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: ERGObaby Omni 360

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019,    Bäst-i-Test.se 2014
Recensioner
Bra ergonomi och säkerhet för både barn och den som bär Kan användas direkt från födseln Finns i flera färger
Lite stel i början Upplevs som lite svår att lära sig i början
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Ergobaby Omni 360. Bärselen går att använda från nyfödd upp till 20 kg. Det finns flera olika bärpositioner och den har ergonomisk passform med korsbara axelremmar och korsryggsstöd. Komforten är som vanligt riktigt bra när det gäller Ergobaby. Sittdelen gör så att barnets knän är högre än rumpan och ryggen formas till c-kurva tack vare selens utformning. Det finns även ett nackstöd som kan fällas invikt för extra stöd och bärselen tål maskintvätt.

Visa hela texten
Passform:
Korsbara axelremmar. Korsryggsstöd.
Vikt:
3,2-20 kg
Material:
100% bomull
Kan maskintvättas:
30°
Säkerhet:
Godkänd enligt ASTM F2236 säkerhetsstandard. Bärselen Omni 360 anses vara en ”höftriktig” produkt av International Hip Dysplasia Institute.
Flera positioner:
Framtill mage inåt, mage utåt. På höften. På ryggen.

Köp den till dessa priser idag:

Vi rekommenderar också:

BabyBjörn One

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019,    Bäst-i-Test.se 2014,    Råd och rön 2014
Omdömen Via prisjakt

Passform:
Vadderade axelband. Midjebälte.
Vikt:
3,5-15 kg
Material:
Yttertyg: 60 % bomull, 40 % polyester. Foder: 100 % bomull. Stoppning: polyester och PU-skum (band)
Kan maskintvättas:
40°
Säkerhet:
Bärsele One uppfyller både europeisk och amerikansk säkerhetsstandard för bärselar, EN 13209-2:2015 och ASTM F223. anses vara en ”höftriktig” produkt av International Hip Dysplasia Institute.
Flera positioner:
Fyra bärsätt på mage och rygg
Visa alla specifikationerna

Bärsele - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i test har testat flera olika bärselar från de största tillverkarna. På förstaplats kommer Ergobaby Omni 360. Modellen är enkelt att anpassa och det är tydligt utmärkt vilken bredd som passar för vilken ålder och längd. Den går att använda direkt från födseln. När det gäller funktion kan barnet kan sitta både inåtvänt och utåtvänt. Detta anpassas med hjälp av knappar. Komforten är som vanligt riktigt bra när det gäller Ergobaby. Sittdelen gör så att barnets knän är högre än rumpan och ryggen formas till c-kurva tack vare selens utformning. Det finns även ett nackstöd som kan fällas invikt för extra stöd. För föräldern som bär bärselen går det att anpassa axelbanden över ryggen som ett kors eller parallellt.

ERGObaby Adapt är också rekommenderad till mycket bra val. Denna går också att använda direkt från födseln och ger en god komfort, både för bebisen och den som bär. Denna modell funkar minst lika bra på en nyfödd som en ettåring och selen har en maxvikt på hela 20 kg. Till en början upplever testpanelen att den känns lite stel till exempel i axelremmarna. Men efter en tids användning mjukas den upp och blir lätt att använda. 

BabyBjörn One får utmärkelsen Enkel och Smidig och får samma höga betyg som första- och andraplatsen. Denna nya version har flera åtgärdade detaljer så som axelbanden med ny vaddering och spännen i en annan vinkel så att det är lättare att hitta rätt. Den är helt enkelt lättare att anpassa efter storlek och lägen. Det finns flera bärpositioner och ett inbyggt spädbarnsinlägg.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

Som småbarnsförälder skulle man ofta behöva några extra armar och ett bra sätt att göra vardagen lite enklare är att skaffa en bärsele. SVT Plus har testat tre olika selar och tittar främst på ergonomin för både barn och bärare. De låter också en särskild föräldrapanel utse sin favorit. Selarna kostar omkring tusen kronor: Infantino Support Ergonomisk, BabyBjörn We och ERGObaby Original.
För att kunna bedöma selarnas ergonomi har Plus tagit hjälp av Kine Jahnsen, fysioterapeut med specialisering inom pediatrik.
Hon förklarar vad som är viktigast i selens utformning när det gäller barnets ergonomi:
-Nackstödet får inte vika sig om barnet lutar sig bakåt, utan måste hålla emot barnets huvud. Det är framförallt viktigt för spädbarn som inte själva kan hålla upp sitt huvud.
-Selen ska ge barnet en bra benställning. Den ska ha bred sittyta och brett mellan benhålen, så att barnet hamnar i en grodställning.
-Barnet ska kunna röra sig i selen. Man vill inte att barnet blir helt låst.
För den som bär selen och barnet är det viktigt med ett rejält höft- eller midjebälte och vadderade axelband som sprider belastningen från barnets tyngd över flera punkter på kroppen. Plus använde sig av modellen Linn, 3 månader gammal, och hennes pappa. Samtliga selar i testet får godkänt av Kine Johansen vad gäller föräldern/bäraren, och det mest utslagsgivande blir barnets ergonomi. Vinnaren i deltestet blir BabyBjörn We, med bra stöd och rörlighet. ERGObaby Original blir tvåa och sist kommer Infantinos sele, främst på grund av bristen på huvudstöd. Plus lät också några föräldrar med barn i åldrarna 4-10 månader testa selarna. Föräldrarna var överlag relativt eniga om vilken sele de tyckte bäst om. Infantinos sele var den som upplevdes som ”billig”, krånglig och obekväm – helt klart sämst. Favoriten var istället ERGObabys sele som kändes genomtänkt och funktionell. Det var alltså jämnt i toppen och därför blev det priset som fick avgöra testets vinnare: BabyBjörn We.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

En bra bärsele ger dig avlastning när du bär ditt barn. Du får möjlighet att bära barnet nära, men kan samtidigt gå och röra på dig på ett säkert sätt. Selen måste vara bekväm för både dig och barnet. Bäst-i-Test.se har testat ett par bärselar från BabyBjörn, ERGObaby, Stokke och Britax. Bärselen som fick bäst betyg är BabyBjörn One. Detta är en sele där barnet kan sitta vänd mot dig, framåtvänd eller bak på din rygg. Den passar för alla tänkbara situationer: på långpromenaden, i affären, när du grejar i trädgården, åker buss eller när barnet ska sova. One är bekväm, ergonomisk och väldigt enkel att justera för personer av olika längd och bredd. Midjebältet och de vadderade axelbanden ger utmärkt avlastning för att motverka värk i axlar och rygg. Här finns god ventilation, vilket gör att man kan bära barnet även under varma dagar. På andraplats i testet hamnade ERGObabys bärsele 360. Med den här selen kan barnet bäras i fyra olika ergonomiska positioner: vänd mot dig, framåtvänd, på ryggen eller på höften. Selen kan även fungera för nyfödda bebisar om man köper ett särskilt inlägg. Bärselen erbjuder en bra avlastning tack vare dess väl utformade midjebälte med kardborre. Kardborren är dock högljud när man justerar den och kan väcka barnet om det sover. Spännet i nacken kan också vara besvärligt att justera om man är stel. BabyBjörn tar även tredjeplats med sin bärsele We. Detta är en förenklad och lättare variant av BabyBjörn One. Den stora skillnaden är att We inte tillåter en framåtvänd position för barnet och att det endast går att öppna selen från höger sida. Om man inte har behov av dessa funktioner, så är We ett mycket bra och prisvärt alternativ till testvinnaren BabyBjörn One. Som grädde på moset, har Bäst-i-Test.se utsett det bästa budgetvalet vilket är BabyBjörn Original. Selen är extremt lätt och kompakt, enkelt och snabb att använda. Den är tillverkad i bra material, men har inget höftbälte och klarar inte tyngre barn.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat tio bärselar och resultatet visar att ingen av de undersökta modellerna klarar alla prov. Bärselarna ska klara av barn från drygt tre kilo och upp till som mest 20 kilo. Selarnas funktion och komfort har endast kontrollerats när barnet sitter vänt mot bärarens mage – det är den bästa ergonomiska positionen för de allra minsta barnen, eftersom de fortfarande behöver extra stöd för både huvud, rygg och höfter. Samtliga barn som deltagit i testet har varit mellan tre och tio månader gamla. Sju av modellerna i testet har ett klent eller otillräckligt nackstöd, på tre av dem finns klämrisk och i två är det risk för att ett litet barn kan glida ur. Selarna i testet kostar från 350 kronor och 1300 kronor. Råd och röns slutsats är att det skiljer sig massor mellan selarna, men att värre är det att ingen gick igenom testet utan anmärkning på säkerheten. Bland annat hittade Råd och rön dåliga nackstöd, klämrisker och framskyddsmedel.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat fem bärselar. Både vuxna och barn har fått säga sitt – två modeller är klara favoriter, tack vare god komfort och enkel hanterbarhet. Förutom kvalitet och säker konstruktion ska en bärsele vara lätt att ta på och vara lätt att justera under användning. Testresultatet visar att passform och konstruktion av selarna skiljer sig åt. Ergobaby Organic Carrier är selen som blivit bäst i test. Det är den här selen som är snabbast att ta på sig och det är också lätt att förstå hur den ska bäras utan att använda instruktionsbok. Modellen är enkel att justera även om spännet i ryggen är något svårt att nå. Selens konstruktion ger hög komfort med breda, vadderade axelband och eftersom den sitter nära kroppen erbjuds rörelsefrihet. Den har också ett höftspänne som fördelar tyngden på ett ergonomiskt sätt. Ergobaby är slitstark och består av hela tygstycken med rejäla sömmar, som dessutom är förstärkta. BabyBjörn fick ta både andraplats och tredjeplats. Comfort Carrier har sömmar och spännen av hög kvalitet och dess konstruktion är väl genomtänkt. Selen träs över bärarens huvud och fästs enkelt med enhandsknäppning. Det är dessutom lätt att justera passform med de breda tygbanden. Testpanelen uppskattade justeringsmöjligheten i ryggen som ger en mer upprätt hållning. Komforten är bra med avlastande midjebälte, men det kan dock bli lite tungt för axelpartiet efter en stund. Active har en gedigen kvalitet i material och spännen, samt en ryggplatta för ökat ryggstöd. Modellen passar bäst för barn i tidig ålder, då bärkomforten är hög och det finns ett bra nackstöd för barnet. Belastningen på de ovadderade axelremmarna mer tydlig om man bär ett tyngre barn. Selen är lätt och snabb att ta på, men ryggplattan kan inte justeras med barnet i bärselen.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.