VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 11 Mars 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bästa babynestet till din bebis 2024

Vill du att din bebis ska sova lite mer ombonat i spjälsängen eller tryggt i soffan? Då ska du köpa ett babynest med höga mjuka kanter. Här ger vi dig testvinnande babynest och bästa tipsen i en köpguide.

Vi har jämfört
 • Material.
 • Storlek.
 • Om det finns handtag.
 • Om det går att tvätta i tvättmaskin.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Najell
Najell Babynest SleepCarrier Sage Green V3
Bäst i test
Bäst i test
Najell
Najell Babynest SleepCarrier Sage Green V3
Ombonat multifunktionellt babynest med handtag och sele.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt varumärke.
Bästsäljare hos Najell.
Material: Bomull och polyester.
Storlek: 60×23 cm - 80×27 cm.
Handtag.
Integrerad bärsele.
Insida av meshtyg – andas.
Tvättas i 40 grader.
Flera färger.
Godkänt och testat enligt standarden för mjuklift.
Certifierat enligt ÖKO-TEX® Standard 100, klass 1.

Najell är ett företag som grundades 2012 av Niklas Najafi Kristensen och Freja Ljungdell Kristensen när Niklas bror fick sitt första barn. De utvecklar innovativa produkter för urbana familjer.

Najell Sleepcarrier Volume 3 är ett babynest med handtag som finns i flera naturnära färger. Babynestet kan användas som babynest, mjuklift, lekmatta och liggande bärsele.

Det är ett populärt val hos Pricerunner och omtyckt varumärke när det kommer till babynest. I ett test om babynest hos Bäst-i-test.se kom det på första plats med toppbetyget 5 av 5. Det beskrivs som ett funktionellt babynest med bärhandtag och långa sidor.

Bebisen sover tryggt och ombonad i Najells babynest. Huvudtyget är tillverkat av polyester och fodret är av bomull. Insidan är av mesh-tyg som gör att babynestet andas och barnet har möjlighet att andas även om huvudet hamnar mot kanten.

Babynestet har ett praktiskt handtag som gör det lätt att bära med sig om du är på vift. Det gör det också lättare att transportera bebisen mellan till exempel soffan och sängen. Tack vare en inbyggd sele kan du vagga bebisen till sömns.

Detta är en ny uppdaterad modell av tidigare omtyckta Najell Sleepcarrier Volume 2. Den nya modellen har en ny platta som ger en bra stabilitet men också att den blir 265 gram lättare. Det andningsbara tyget omger numera alla sidorna av nestet.

Babynestet är godkänt och testat enligt standarden för mjuklift (EN-1466:2015) och godkänt enligt europeisk standard för madrasser för barnsängar och spjälsängar (N-16890:2017). Du kan tvätta babynestet i 40 grader i tvättpåse, utan sköljmedel. Det ska inte torktumlas.

Babynestet är i storleken 60 × 23 – 80 × 27 centimeter. Som lekmatta blir det i storleken 106×64 centimeter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Najell Babynest SleepCarrier Sage Green V3
  • Fri frakt över 499 kr
   Öppet köp i 365 dagar

Bästa klassiska Test.se - Bästa klassiska
Done By Deer
Done By Deer Babynest Confetti, Grey
Bästa klassiska
Bästa klassiska
Done By Deer
Done By Deer Babynest Confetti, Grey
Prisvärt och mysigt babynest som går att förlänga.
Bästa budget på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Material: Bomull och polyester.
Storlek: 85×50 cm – 60-75×25 cm.
Kan förlängas 15 cm.
Överdraget tvättas i 40 grader.
Madrassen tvättas för hand.
Oeko-Tex 100-certifierat.
Finns i flera färger.

Done by Deer är ett danskt varumärke som grundades 2014 och har sedan dess designat moderna livsstilsproduker i skandinavisk design, för bebisar, småbarn och familjer. I utbudet finns saker som muggar, skålar, tallrikar, snuttefiltar, godsedjur, skötväska och babynest.

Done By Deer Cosynest är ett prisvärt babynest som gör att din bebis sover mer ombonat. I ett test hos Bäst-i-test.se kom det på tredje plats och blev testets bästa budgetval. Det beskrivs som ett prisvärt och ombonat babynest som kan förlängas. Enligt testet är det en trygg sovplats med maxad mysfaktor.

Babynestet finns i flera neutrala färger och kan användas för både vila och lek. Genom att öppna upp i fotändan kan du förlänga madrassen 15 centimeter. Babynestet har ett yttermått på 85×50 centimeter och ett bäddmått på 60-75×25 centimeter. Kanterna är 13 centimeter höga.

Både stoppning och överdrag är mjuka. Klädseln är i ekologisk bomull, fyllningen av polyester och madrassen i PU-skum. Babynestet är Oeko-Tex 100-certifierat vilket gör att det är garanterat fritt från skadliga kemikalier.

Madrassen plockas ut genom dolda dragkedjor vilket gör att du kan tvätta madrass och överdrag för hand. Madrassen tvättas för hand och överdraget i 40 grader.

 • Butiker & priser
 • Priser för Done By Deer Babynest Confetti
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti

Bästa stora Test.se - Bästa stora
Filibabba
Filibabba Baby Nest 2. Generation
Bästa stora
Bästa stora
Filibabba
Filibabba Baby Nest 2. Generation
Mjukt och ombonat och rymligt babynest.
Fjärde plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Material: Bomull och polyester.
Storlek: 85x59 cm - 63x35 cm.
Överdrag tvättas i 30 grader.
GOTS-certifierad.

Filibabba är ett danskt varumärke som tillverkar produkter för både nyfödda och äldre barn. I sortimentet finns leksaker, inredningsdetaljer och andra barnprodukter.

Filibabba Baby Nest 2. Generation är ett babynest som går att justera i storleken. I ett test om babynest hos Bäst-i-test.se kom det på fjärde plats med betyget 4,5 av 5. Enligt dem liknar det många andra babynest men upplevs som rymligare.

Babynestet har en mjuk och skön stoppning som att ditt barn ligger bekvämt. Det har ett yttermått på 85 x 59 centimeter och bäddmått på 63 x 35 centimeter. Kanterna är på 12 centimeter och ger en stabil avskärmning.

Överdraget är av ekologisk bomull, stoppningen av polyester och madrassen av skumgummi och andningsbar airmesh som gör barnet lagom svalt. Babynestet är GOTS-certifierat vilket betyder att det är tillverkat av certifierat ekologiskt material och producerat enligt sociala och miljömässiga standarder.

Skulle babynestet bli smutsigt kan du tvätta överdraget i tvättmaskin på 30 grader. Du plockar ut madrassen genom att öppna dragkedjan.

 • Butiker & priser
 • Priser för Filibabba Baby Nest 2nd Generation
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti

Bästa med handtag Test.se - Bästa med handtag
Liewood
Liewood Gro Babynest
Liewood Liewood Gro Babynest - Test
Bästa med handtag
Liewood
Liewood Gro Babynest
Mysigt babynest med bärhandtag.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Babyland.
Populärt varumärke.
Material: Bomull.
Storlek: 45x84 cm - 26x63 cm.
Med handtag – kan användas som mjuklift.
Överdrag tvättas i 30 grader.
Godkänt och testat enligt EN1466:2014/AC:2015 – mjuklift.

Liewood är ett danskt varumärke baserat i Köpenhamn. De har fokus på nordisk design och i sortimentet finns snuttefiltar, badkappor, badleksaker, napphållare, bitringar och matset.

Liewood Gro Babynest är en mjuk sovplats för familjens yngsta medlemmar. Det är populärt babyskydd hos Prisjakt, Pricerunner och Babyland.

Babynestet är den perfekta kombinationen av babynest och mjuklift. Tack vare handtag och en träplatta i botten kan du förflytta barnet säkert mellan två platser utan att väcka det. Det kan användas i sängar, soffor och vissa barnvagnar. Innermåttet är 26 x 63 centimeter och yttermått 45 x 84 centimeter. Maxvikten är på nio kilo.

Babynestet består av 100 procent ekologisk bomull och har ett överdrag som går att ta av och tvätta i 30 grader i tvättmaskin. Däremot kan inte madrass och bräda tvättas.

Det är testat enligt internationell teststandard EN1466:2014/AC:2015 vilket gör att babynestet uppfyller de europeiska säkerhetsstandarderna för babylift.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för äldre barn Test.se - Bästa för äldre barn
DockATot
DockATot Grand Babynest
Bästa för äldre barn
Bästa för äldre barn
DockATot
DockATot Grand Babynest
Rymligt babynest för äldre barn med litet bärhandtag.
Femte plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Material: Bomull.
Storlek: 61x122 cm.
Litet bärhandtag.
Kan tvättas i tvättmaskin.
Finns i flera färger.
Oeko-Tex Standard 100-certifierad.

DockATot är ett varumärke för bebis och barn som kommer med produkter för stilmedvetna föräldrar. I utbudet finns bland annat skötväska, amningskudde, babynest, filt och lektält.

DockATot Grand Babynest är ett större babynest med bekväm design och hög kvalitet. I ett test om babynest hos Bäst-i-test.se fick det bra betyg – 4,5 av 5. Det beskrivs som mycket rymligt med lång användningstid och mysig design.

Babynestet har en större design och rekommenderas till barn som är mellan nio månader och tre år, men kan även användas till yngre bebisar. Det har en mjuk fyllning och ett litet handtag på sidan som gör det lättare att flytta på det mellan olika rum. Här kommer barnet sova gott i en ombonad miljö med höga, mjuka kanter.

Babynestet är i storleken H 20 x L 122 x B 61 centimeter och har ett bäddmått på 91 x 30 centimeter. Det finns i flera fina färger och mönster. Överdraget i 100 procent bomull och Oeko-Tex Standard 100-certifierat. Allt utom madrasskyddet går att tvätta i tvättmaskin.

 • Butiker & priser
 • Priser för DockATot Grand Babynest, Fog Chambray
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti

Ytterligare läsning

Bäst i test babynest

Köpguide babynest

Har du en liten nyfödd bebis hemma som har svårt att komma till ro? Då kan du låta din bebis sova tryggt, bekvämt och ombonat i ett babynest. Här guidar vi dig till bästa babynestet och delar med oss av bästa tipsen inför köpet.

Läs också: Test av amningskudde

Vad är ett babynest?

Vill du ha en trygg och ombonad sovplats för din bebis? Det får du med ett babynest som är en barnprodukt som blivit allt mer populär och uppskattad. Ett babynest är en ovalformad mindre bädd med lagom mjuk fyllning och höga kanter som ditt barn kan vila eller sova i. De höga kanterna ser till att ditt barn inte kan vända på sig till mage av misstag eller hamna utanför nestet. Babynest finns i flera fina färger och mönster så du kommer att hitta en design som passar dig bäst. Men tänk på att välja en modell som kommer från ett känt varumärke och som är godkänt.

Skillnad på babynest och mjuklift

Både babynest och mjuklift är vanliga barnprodukter som används när din bebis ska sova eller få en mysig miljö att vila i. Däremot har de olika funktion och användningsområden. Babynestet är en portabel sovplats som är anpassad för bebisen att sova i. Mjukliften ska användas när du ska lyfta eller transportera både sovande och vakna bebisar. Mjukliften har ett handtag och en mer robust design.

Var kan man använda babynestet?

Ett babynest är lätt att flytta med sig så att du alltid har din bebis i närheten. Det kan till exempel placeras i spjälsängen, föräldrarnas säng, soffan eller barnvagnen.

Här kan du använda babynestet:

 • Spjälsängen eller vaggan
 • Föräldrarnas säng
 • Soffan
 • Barnvagnen
 • Som sittstöd

I spjälsängen

En nyfödd bebis kommer kännas väldigt liten i den stora spjälsängen! När du placerar babynestet i spjälsängen skapar du en mer ombonad plats för bebisen som påminner om tiden i mammas mage.

I föräldrarnas säng

Att samsova kan bli räddningen för många nyblivna föräldrar. Ska du samsova behöver du göra det på ett säkert sätt – och då är ett babynest ett perfekt alternativ. Barnet ligger tryggt och säkert i en egen bädd i den stora sängen. Placera babynestet mellan föräldrarna eller intill en vägg och se till att bebisen aldrig har något täckt över ansiktet.

På soffan

Genom att placera bebisen i ett babynest i soffan är risken mindre att den rullar ner på golvet. Här sover bebisen gott bredvid dig mellan måltider, barnvagnspromenader och lek. Och allt annat du som förälder ska hinna med på dagen!

Barnvagnen

Har du ett mindre babynest eller en större barnvagn kan du använda babynestet för att skapa en mysigare känsla på barnvagnspromenaden. Det är även perfekt om bebisen sover och du inte vill väcka den när du flyttar mellan barnvagn och säng.

Sittstöd

När barnet är så stark att det kan börja sitta upp kan det behövas lite extra stöd. Då kan du ta hjälp av babyskyddet.

Test av babynest.
Små bebisar behöver närhet av sina föräldrar och när det inte kan få det är ett mysigt och ombonat babynest bra.

Fördelar med ett babynest

Att ha en liten ledsen bebis som vill ha närhet dygnet tar mycket tid. Med ett babynest kommer bebisen att ligga nära dig vart du än går, samtidigt som den ligger säkert och ombonat.

Tryggt och säkert

Med ett babynest får bebisen en trygg och säker sovplats utanför sin egen spjälsäng. Du behöver inte oroa dig för att bebisen ska rulla ner från soffan.

Mysigt och ombonat

Med ett babynest får barnet en mysig och ombonad känsla när den ska sova eller vila.

Går att flytta utan att bebisen vaknar

Att flytta en sovande bebis utan att den vaknar är kräver en viss teknik. Att gå från en mysig plats till en kall kan göra vem som helst kinkig. Med ett babynest flyttar du över både nest och bebis från till exempel soffa eller barnvagn till spjälsäng.

Anpassningsbart

Många babynest går att justera vid fotändan för att förlänga. På så sätt får du en längre användningsperiod.

Test av babynest.
Babynestet är tryggt och säkert, ger en ombonad känsla och gör det möjligt att flytta på bebisen utan att den vaknar.

Hur länge kan en bebis ligga i ett babynest?

Ett babynest kan du använda redan på BB när bebisen är nyfödd och använda upp till att bebisen är runt nio-tolv månader. Det flesta brukar tycka att babynestet kommer till störst användning det första halvåret. Användningstiden beror på hur länge barnet vill ligga i det, men också på hur länge barnet får plats och hur ditt behov ser ut. När barnet inte vill ligga still längre är det bättre att låta bebisen sova i till exempel spjälsängen. Det finns även större babynest för äldre eller större barn.

Går det att förlänga babynestet?

En del babynest går att justera och anpassa efter din bebis. Babynestet öppnas då upp vid fotändan vilket gör att det förlängs med några centimeter. Perfekt om du vill använda babynestet längre.

Babynest som är mångfunktionella

Det finns babynest som kan användas till fler saker än som ett traditionellt babynest.

Som mjuklift

Med handtag går det att använda babynestet som en mjuklift, vilket gör det bekvämt att ha i barnvagnen. Det är dock viktigt att babynestet är godkänt enligt de standarder som finns för mjuklift. Om det är godkänt och uppfyller kraven för de europeiska säkerhetsstandarderna ska det ha märkningen EN1466:2014/AC:2015.

Som lekmatta

Har du ett babynest som går att veckla ut? Då kan det användas som en mjuk lekmatta för mysiga lekfulla stunder ihop.

Som babgym

Aktivera barnet genom att välja ett babynest där du kan fästa en lekbåge med lekhängen över bebisen. Då får barnet ett babygym att aktivera sig med tillsammans med föräldrarna. Tänk på att aldrig lämna barnet obevakat under leken!

Vilket material är babynest gjorda av?

Babynest har ofta ett överdrag av bomull, stoppning av polyester och madrass av skumgummi. Materialet är både mjukt och skönt för bebisen.

Går ett babynest att tvätta?

Med små bebisar är det lätt att en olycka sker. Då kan det vara skönt om det går att tvätta babynestet. Det kan du antingen för hand eller i tvättmaskin på 30 eller 40 grader. Är det handtvätt på madrassen går det ofta att ta av överdraget och tvätta det i tvättmaskin på 40 grader. Om överdraget går att ta av sitter det oftast fast med dragkedja undertill som inte stör bebisen.

Köp till madrasskydd

För att skydda babynestet ytterligare går det ofta att köpa till ett extra madrasskydd. Då förlänger du livslängden på ditt babynest. Detta är särskilt uppskattat om babynestet inte går att tvätta.

Är det säkert att använda babynest?

När du ska köpa ett babynest är det viktigt att läsa på så att produkten är säker för bebisen att använda. Hemmasydda babynest är ofta fina, men de har inte kontrollerats vid tillverkningen och är tyvärr inte alltid lika säkra.

Det är bra om materialet går att andas genom, om barnet skulle hamna med huvudet mot en kant. Att materialet andas gör också att barnet inte blir för varmt och risken för plötslig spädbarnsdöd minskar. Är babynestet Oeko-Tex 100-certifierat innebär det att det är garanterat fritt från skadliga kemikalier.

Kanterna ska vara lagom mjuka och tillräckligt höga så att bebisen inte rullar ut. De är oftast runt 12-15 centimeter höga. Botten ska inte vara fluffig för då kan materialet sluta sig runt barnet och orsaka kvävningsrisk. Babynestet ska inte ha några lösa delar och snören ska gå att gömma. Dragkedjorna ska sitta gömda så att bebisen inte kan skada sig på dem.

Ska babynestet användas som mjuklift behöver det vara godkänt och testat enligt EN1466:2014/AC:2015.

Jämför babynestets egenskaper

Många babynests ser ungefär lika dana ut, men det finns egenskaper som skiljer dem åt. Du kan jämföra saker som storlek, material och tvättråd.

Material

Det vanligaste är att babyskyddet är tillverkat av bomull och polyester.

Storlek

Ett babynest är designat för små bebisar, men kommer i flera olika storlekar. Vill du kunna använda babynestet längre ska du köpa ett som går att öppna upp vid fotändan.

Om det går att tvätta i maskin

En del babynest kan du tvätt i tvättmaskin och andra går bara överdraget att tvätta.

Om det finns handtag

En del babynests är utrustade med ett handtag som gör det lättare att transportera babynestet mellan olika platser.

Vad kostar ett babynest?

Ett babynest kostar allt mellan 1000 och 1500 kronor. Priset kan bero på saker som kvalitet, material, storlek och varumärke.

Köpa babynest – att tänka på!

När du ska köpa ett babynest finns flera saker att tänka på – här får du en bra checklista!

 • Hur stort det är
 • Vilket material det är i
 • Om det går att tvätta
 • Om det kan användas till något mer

Så får du en säker samsovning

Många nyblivna föräldrar oroar sig över plötslig spädbarnsdöd. Genom att få en säker samsovning minskar risken för detta. Ska ni samsova ska barnet sova i egen bädd i sängen, i till exempel ett babynest. Kanterna är höga och ser till att barnet inte rullar ut eller att vuxna rullar på bebisen. Bebisar upp till sex månader, eller när de kan vända sig själva, ska alltid sova på rygg. Sängen får inte bli för varm och huvudet får inte hamna under förälderns kudde eller täcke.

Fler smarta babyprodukter

Det finns fler smarta babyprodukter som du som nybliven förälder kan ta hjälp av för att få en tryggare, effektivare och bekvämare vardag. 

Läs också test om:

Bärsele

En bärsele gör det möjligt för dig att ha bebisen riktigt nära även när du är på språng. Med selen på magen kan du lämna barnvagnen hemma och du har båda händerna fria.

Babysitter

I en babysitter sitter din bebis tryggt och säkert så att du kan göra dina vardagssysslor men ändå ha bebisen i närheten. Det är en slags stol där bebisen halvligger och som gungar.

Flaskvärmare

Med hjälp av en flaskvärmare värmer du bebisens nappflaska både snabbt och enkelt. Du behöver varken koka eller micra vattnet när bebisen är hungrig och ska mata med flaska.

Babyvakt

En babyvakt med video ger dig en större trygghet när du och ditt barn befinner er i olika rum. Du kan kontrollera din bebisen via skärmen så att du aldrig behöver oroa dig.

Populära varumärken:

Länktips:

Läs också: Test av nässug

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Ett babynest är en mjuk bädd som bebisen kan sova i för att få en mer ombonad känsla.
 • En bebis kan vanligtvis ligga i babynestet mellan 0 och 9 månader, men med ett anpassningsbart babynest ännu längre.
 • Vi har valt att utse Najell Sleepcarrier Volume 3 till det babynest som är bäst i test. Det är ett ombonad och flexibelt babynest som även kan användas som mjuklift. Najell är ett varumärke som utvecklar innovativa produkter för urbana familjer.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Najell Najell Babynest SleepCarrier Sage Green V3
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng