VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 2 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Den bästa babysittern - Bäst i test 2024

Med en babysitter sitter ditt barn tryggt och säkert, även när du som förälder behöver hinna med vardagssysslor som kräver full uppmärksamhet. Vi ger dig fem testvinnande modeller från populära varumärken baserat på test och recensioner. Ta också del av bra tips inför ditt köp.

Vi har jämfört
 • Vilka positioner den har ex liggande och sittande.
 • Vilken ålder den passar för.
 • Maxvikt.
 • Hur många lägen den har.
 • Om den är ergonomiskt utformad.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
BabyBjörn
BabyBjörn Balance Soft
BabyBjörn BabyBjörn Balance Soft - Test
Bäst i test Test.se logo
BabyBjörn
BabyBjörn Balance Soft
Babysitter i klassisk design som med naturlig gungning.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Testvinnare hos Prisjakt Experter 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Jollyroom.
Utvecklad i samarbete med medicinska specialister.
Positioner: Liggande och sittande.
Passar för barn 0-2 år.
Viktkapacitet: 3,5-13 kilo.
Ergonomiskt utformad.
Fyra användningslägen.
Kan fällas ihop.
Avtagbar klädsel.
Kan tvättas i 40 grader.
Finns i 11 färger.

BabyBjörn är ett svenskt ledande varumärke när det kommer till babysitters, bärselar, hakklappar och andra produkter som förenklar vardagen med barn och som har älskats av generationer. Företaget grundades 1961 av Björn Jakobson och hans svägerska Elsa Jacobson och idag finns de i över 50 länder runtom i världen. BabyBjörn har flera populära modeller i sitt utbud, alla utan batterier med naturlig gungning och utvecklade i samarbete med medicinska specialister.

Vi har utsett BabyBjörn Balance Soft till bäst i test och den har rötterna från den ursprungliga designen från 60-talet. Den kom på första plats i ett hos Bäst-i-test.se och där den fick betyget 5 av 5. I deras test beskrivs den som enkel, flyttbar och med hög komfort och fantastiskt gung.

Hos Pricerunner kom den också på första plats i deras test och enligt deras testare har den ett bra gung och passar för nyfödd och för äldre barn. Den är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner och blev dessutom vinnare hos Prisjakt Experter.

Detta är en lätt modell i klassisk design, svart stomme och ergonomiskt utformad för att ge ett bra stöd för rygg, nacke och huvud. Att spänna fast barnet går både smidigt och är ljudlöst. Den passar för nyfödd upp till barn på två år med en vikt mellan 3,5 och 13 kilo. När barnet passerat nio kilo vänder du på tyget för att använda stolen som en liten fåtölj.

Babysittern är tillverkad i mjukt bomull, bomull-jersey-mix eller sval mesh och runda former med en omslutande form som ger en både mysig och ombonad känsla. Barnets rörelser med armar och ben omvandlas till gungning som både är rogivande och tränar motorik och balans. Till skillnad från en batteri- och eldriven gunga blir rörelserna mer naturliga. Den ger ett bra stöd från födseln och har fyra användningslägen – leka, vila, barnstol och sova. Du kan även köpa till en lekbåge som spänns fast på ramen.

Sittern kan vikas ihop vilket gör det enkelt för dig att ta den med sig eller ställa undan när den inte används. Den har en låg vikt på 2,1 kilo vilket gör att den också är lätt att flytta runt i hemmet och är med högsta läge i måtten H58 x L89 x B39 centimeter. Tyget går att ta av och kan tvättas i tvättmaskin på 40 grader.

 • Butiker & priser: Mesh
 • Butiker & priser: Bomull
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se logo
Stokke
Stokke Steps Bouncer
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Stokke
Stokke Steps Bouncer
Babysitter i premiumklass som kan användas för sig eller fästas på Stokkes matstol.
Bästa premium hos Bäst-i-test.se 2023.
Tredje plats på test hos Prisjakt Experter 2023.
Bästa premium hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Utvecklad i samarbete med sjukgymnaster.
Positioner: Liggande och sittande.
Passar för barn 0-6 månader.
Viktkapacitet: upp till 9 kilo.
Ergonomiskt utformad.
Flera olika sittlägen.
Kan vikas ihop platt.
Finns i flera färger.

Stokke är ett norskt företag som grundades 1932 av Georg Stokke och det är känt över hela världen för sina förstklassiga produkter för barn. Idag har företaget flera populära matstolar i sitt sortiment och i utbudet finns också babysitters, barnvagnar, bilbarnstolar, spjälsängar och möbler till barnrummet.

Vi har utsett Stokke Steps Bouncer till bästa premium. Den blev bästa premiumval på ett test hos Bäst-i-test.se, där den fick betyget 4,5 av 5. Enligt dem är det en variant med bra komfort och bra gung.

Hos Pricerunner kom Stokke på plats två och blev utsedd till bästa premium och enligt dem är den värd pengarna. Särskilt om du har en Stokke Steps matstol eftersom den går att fästa på stolen. Stokkes modell är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.

Stokke Steps Bouncer är stilren, skön och en del av Stokke Steps system. Den kan antingen ställas på marken eller fästas på matstolen och passar för barn upp till sex månader. Det följer med ett babyinlägg som ger både komfort och extra stöd till nyfödda bebisar. Tack vare den kraftiga stommen står den stadigt på golvet utan att glida runt och barnet fästs med fempunktsbälte.

Babysittern har mjukt vaggande rörelser vilket ger en känsla av att vara in förälderns armar. Den är utvecklad i samarbete med sjukgymnaster vilket gör att bebisen får rätt stöd och har flera olika sittlägen som gör att du kan anpassa den efter barnets vikt och sittposition.

Det finns en avtagbar leksakshållare som gör att barnet alltid har en leksak nära till hands. När den inte används kan den vikas ihop till platt läge vilket gör att både förvaring och transport enklare. Den väger 3,74 kilo och är i storleken H 67 x L 80 x B 53 centimeter.

 • Butiker & priser

Bästa elektriska Test.se logo
4moms
4moms MamaRoo 4.0
Bästa elektriska
Bästa elektriska Test.se logo
4moms
4moms MamaRoo 4.0
Högteknologisk babysitter med ljud och rörelser som går att styra med mobilen.
Bra betyg på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Bra betyg på test hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Positioner: Liggande och sittande.
Passar för barn från 0 år.
Viktkapacitet: upp till 9 kilo.
Fem olika gungrörelser.
Inbyggt ljud.
Kan styras med mobilen.
Avtagbar klädsel.
Klädsel som går att tvätta i tvättmaskin.

4moms är ett amerikanskt varumärke som designar barnprodukter av hög kvalitet. I deras utbud hittar du babysitters, matstolar och andra smarta tillbehör.

4moms MamaRoo 4.0 är en högteknologisk variant som vi valt till den bästa elektriska – den tar babysitters till en helt ny nivå.

I ett test hos Bäst-i-test.se kom den på en fjärde plats med 3,5 av 5 och den högteknologisk modell med många gunglägen och en ställbar sittdel. Hos Pricerunner fick den betyget 3,5 av 5 och kom på en femte placering – där den beskrivs som särskilt bra för barn med kolik. Den är dessutom ett populärt val bland babysittrarna hos Prisjakt.

Denna är lyxig och praktisk och vaggar ditt barn i mjuka sömnlösa rörelser. Den passar för barn upp till nio kilo. Babysittern har sammanlagt fem unika rörelser och gungar ditt barn upp och ner och vaggar det från sida till sida. Du väljer rörelser beroende på om barnet ska sova eller leka. Leka är dessutom något barnet till exempel kan göra med de tre snurrbara lekbollarna. Den går att luta i flera sittlägen och går att få helt tillbakalutad för bästa komfort. Den har inbyggt ljud och du kan välja mellan fem olika ljud och den går också att kopplas ihop med mobiltelefonen. Både rörelser och ljud kan styras med en app till din mobiltelefon.

Sittytan är skålad och vill du plana ut den något finns ett spädbarnsinlägg som köps separat. Tyget är i mesh som andas bra och är mjukt mot barnets kropp och klädseln är avtagbar och går att tvätta i maskin. Vikten ligger på 8,5 kilo och storleken är H 65 x L 84 x B 50 centimeter. Bra att känna till är att stolen ansluts med sladd vilket betyder att du behöver placera den nära ett eluttag.

 • Butiker & priser

Bästa mångfunktionella Test.se logo
Tiny Love
Tiny Love 3-in-1 Rocker Napper Luxe
Tiny Love Tiny Love 3-in-1 Rocker Napper Luxe - Test
Bästa mångfunktionella Test.se logo
Tiny Love
Tiny Love 3-in-1 Rocker Napper Luxe
Kombinerad babysitter, babygym och vagga som aktiverar ditt barn.
Tredje plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Tredje plats på test hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Positioner: Liggande och sittande.
Passar för barn från 0 år.
Viktkapacitet: upp till 9 kilo.
Tre olika lägen.
Kan användas som babysitter, vagga och babygym.
Höga kanter.
Musikmobil följer med.

Tiny Love är ett internationell varumärke som har mer än 25 års erfarenhet. De designar och tillverkar produkter som uppmuntrar ditt barns intellektuella utveckling. Hos dem hittar du smarta babysitters, charmiga babygym och innovativa spjälsängsmobiler.

Tiny Love 3-in-1 Rocker Napper Luxe är en aktiverande modell som både kan användas som babysitter, vagga och babygym. Den fick betyget 4 av 5 hos Pricerunner och kom på deras tredje plats. De beskriver det som en variant med lång användningstid och ett mellanting mellan babysitter och babygym.

Hos Bäst-i-test.se fick Tiny Love 3-in-1 Rocker Napper Luxe också betyget 4 av 5 och kom på deras tredje plats. Den är dessutom ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner.

Denna är praktisk med många användningsområden och den passar både för aktivitet och vila och barn upp till nio kilo. Barnets egna rörelser sätter ingång gungningen och vaggar den lugn. Det finns även möjlighet att låsa så att den inte gungar alls. Välj mellan tre olika fällbara lägen. Med ett enhandsgrepp fäller du ner den till liggande position vilket gör att bebisen får en mysig sovplats. Höga kanter bidrar också till att barnet ligger tryggt och säkert.

I priset ingår madrass och en musikmobil som spelar olika melodier och låter barnet öva på greppförmågan. Sittern är batteridriven och drivs av 1 x C-batteri och 3 x AAA-batterier som köps separat.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa klassiska Test.se logo
BabyBjörn
BabyBjörn Bouncer Bliss
BabyBjörn BabyBjörn Bouncer Bliss - Test
Bästa klassiska Test.se logo
BabyBjörn
BabyBjörn Bouncer Bliss
Klassisk babysitter med naturlig gungning som finns i 22 färger.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Positioner: Liggande och sittande.
Passar för barn 0-2 år.
Viktkapacitet: 3,5-13 kilo.
Ergonomiskt utformad.
Fyra användningslägen.
Kan fällas ihop.
Avtagbar klädsel.
Kan tvättas i 40 grader.
Finns i 22 färger.

BabyBjörn är ett svenskt ledande varumärke när det kommer till babysitters, bärselar, hakklappar och andra produkter som förenklar vardagen med barn och som har älskats av generationer. Företaget grundades 1961 av Björn Jakobson och hans svägerska Elsa Jacobson och idag finns de i över 50 länder runtom i världen. BabyBjörn har flera populära modeller i sitt utbud, alla utan batterier med naturlig gungning och utvecklade i samarbete med medicinska specialister.

BabyBjörn Bouncer Bliss är en populär och omtyckt hos både Prisjakt och Pricerunner. Den är lätt och ergonomisk med naturlig gungning som passar från nyfödd upp till två år och barn upp till 13 kilo. Den har en grå stomme och tygsits i bomull, mjuk 3D-jersey eller luftig mesh och finns i hela 22 färger – helt enkelt något för alla!

BabyBjörn Bouncer Bliss har samma egenskaper som BabyBjörn Balance Soft, men färg på stomme och tygsits skiljer dem åt. Den har en omslutande design med mjukt tyg och rundade former som ger en behaglig känsla för barnet. Designen är ergonomisk med ett bra stöd för rygg, nacke och huvud som också fördelar vikten jämnt. Det är barnets egna rörelser som sätter igång gungningen. Välj mellan tre olika höjdlägen som passar för både sömn, vila och lek.

Det är lätt att vika ihop babysittern när den inte används eller om du ska ta med den. Tyget går att ta av och kan tvättas i 40 grader.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test babysitter - se testvinnande babysitters.
Det finns flera populära babysitters att välja mellan.

Köpguide babysitter

Funderar du på att köpa en babysitter till din bebis? Många föräldrar upplever att detta är en bebispryl du kommer ha stor användning av de första månaderna i barnets liv. Vi hjälper dig att välja rätt modell.

Läs också: Test av babyskydd

Vad är en babysitter?

En babysitter är en typ av stol som barnet halvligger i och som gungar, antingen på naturlig väg eller via elektronisk väg. Den är ofta smidig att ta fram och lätt att flytta med sig runt i hemmet.

Läs också: Bästa amningskudden

Vad är fördelarna?

Står du i valet och kvalet om du ska köpa en babysitter och är rädd att det blir en av alla bebisprylar som du aldrig kommer att använda? Vi ger dig fördelarna – och de är många!

Trygg och säker lösning vid avlastning

För att du ska kunna få lite avlastning när du har ett litet barn hemma kan en babysitter vara den perfekta lösningen. I den kan barnet på ett tryggt och säkert sätt vila eller leka medan du sysslar med vardagssysslor som att plocka ur diskmaskinen, förbereda lunch eller duscha. För även om du alltid vill ha ditt barn nära dig är det omöjligt att bära det dygnet runt.

Ger en lugnande effekt

En klassisk modell har en rörelse som ger en lugnande effekt på små barn. Ju äldre barnet blir desto mer kan det själv styra gungningen och då stimuleras både motorik och balans. Du kan fästa en leksak eller mobil på den så har barnet dessutom något att känna på och leka med.

Lätt att flytta runt och ta med sig

Har du dessutom en lättare variant är den enkel att flytta runt mellan rummen i ditt hem. Många går att fälla ihop för att kunna tas med när du ska till sommarstugan eller iväg på middag hos vänner.

När får man börja med babysitter?

En babysitter kan användas redan för nyfödda, om den modellen du väljer är avsedd för detta. Ibland finns det särskilda spädbarnsinlägg och i andra fall finns det vissa rekommendationer som du bör följa för att inte skada ditt barn.

Låt inte barnet sitta för länge

Små barn som inte kan sitta själva bör inte sitta i babysittern för länge eftersom ryggen inte är tillräckligt stark för att hålla uppe kroppen. Går den däremot att ha i en mer liggande ställning kan bebisen sitta i den längre. Enligt WHO:s råd ska inte små barn sitta i samma position mer än en timme åt gången och därför rekommenderar bland annat varumärken som BabyBjörn att du inte låter barnet sitta längre än så. Det går bra att låta barnet sitta i den under flera perioder under dagen, men det bästa är att variera mellan till exempel babysitter, barnvagn, säng och bärsele.

Bäst i test babysitter - se testvinnande babysitters.
Bebisen ska inte sitta mer än en timme i babysitter för att inte skada ryggen.

Får barn sova i babysitter?

Har du en babysitter som du kan anpassa läget på kan även små bebisar sova i den. Däremot är det viktigt att inte överanstränga barnets rygg, så liggläge är bäst om barnet sover. Ska barnet sova en längre stund är det alltid säkrast att låta det sova i spjälsäng eller vagga.

Olika typer – klassisk, batteridriven och bumbo

Det finns flera olika varianter att välja mellan, för att du ska hitta en som passar dig och din bebis behov. Här är några av de vanligast modellerna.

Klassisk babysitter

En klassisk babysitter har en naturlig gungning vilket gör att det är barnets rörelser som styr gungningen. När barnet viftar med armar och ben sätter den automatiskt igång att gunga – vilket gör att den helt enkelt gungar – som BabyBjörn själva beskriver de – på ren glädje! Du som förälder kan också sätta igång gungningen genom att gunga med foten. Den klassiska varianten väger ofta mindre än en elektrisk modell vilket gör att den också är lättare att flytta runt i hemmet. Vissa modeller, som Stokke, går att fästa på matstolen så att bebisen kan sitta med även vid bordet när resten av familjen äter mat.

Batteridriven eller eldriven babysitter

En annan typ av babysitter är den som är elektrisk och kopplas in med sladd i eluttaget eller drivs av batterier. Där styr du som förälder gungandet och det finns ofta flera olika lägen och hastigheter att välja mellan. Ibland ingår det även musik eller en rolig mobil så att barnet kan stimuleras. Ibland kallas den här typen för babygunga, eller så är det en kombination av dessa två.

Bumbo

En bumbo är en stadig golvstol i gummi vars uppgift är att lära barnet att sitta med rak rygg. Den rekommenderas för barn mellan 3 och 12 månader från att det kan hålla uppe sitt huvud.

Bäst i test babysitter - se testvinnande babysitters.
En babysitter kan användas från att bebisen är nyfödd.

Jämför egenskaperna

En babysitter har flera olika egenskaper att välja mellan för att du ska kunna hitta den modell som passar dig bäst.

Ålder på barnet

De flesta babysittrarna kan användas från att barnet är nyfödd upp till ett halvår. Vissa modeller, som de från BabyBjörn kan göras om och användas upp till att barnet är två år.

Maxvikt

Alla babysittrar har en maxvikt att ta hänsyn till och det är vanligt att den ligger på runt 9 kilo. Har den en högre maxvikt brukar den också ha en längre användningstid och kan passa för äldre barn om den görs om.

Storlek

Storleken kan spela stor roll, särskilt om du bor litet eller vill få plats med den i badrummet och andra mindre utrymmen. Ofta står det i beskrivningen både måtten på den i uppställt och ihopfällt läge.

Ergonomi

De flesta babysittrar har en ergonomisk design som ger ett optimalt stöd för barnets rygg, nacke och huvud. Det är viktigt för att barnets vikt fördelas jämnt för att barnet inte ska ta skada. Den ska vara mjuk och vara skön att sitta i utan några hårda kanter.

Antal lägen

För att barnet ska kunna använda babysittern länge är det bra om det finns flera lägen att välja mellan. Med flera lägen kan du i takt med att barnet växer välja den höjd som är bäst då små barn gärna ska kunna ha ett liggande läge.

Automatisk gungning, vibration och musik

Om babysittern är elektrisk eller batteridriven gungar den automatiskt. Vissa kan även vibrera och spela lugnande låtar för ditt barn. Är du ute efter en mer avancerad variant är det sådana här egenskaper du ska titta efter.

Lätt att fälla ihop

Vill du ha en modell som är lätt att ta med sig när du ska hem på middag till vänner eller stuva undan när den inte används ska du välja en som är lätt att fälla ihop. Det är också en fördel om den väger mindre, något de klassiska babysittrarna utan batteri eller eldrift oftast gör. På vissa modeller följer det även med en praktisk transportväska, men i andra fall går detta att köpa till.

Läs också: Test av babynest

Tänk på säkerheten!

För ditt barns säkerhet är det viktigt att alltid följa de anvisningar som följer med din babysitter genom att läsa bruksanvisningen ordentligt. Se till att aldrig överstiga den maximala vikten som rekommenderas. Spänn fast barnet med skyddsbälte eller sele för att inte riskera att det faller ur. Ställ den alltid på ett hårt underlag och inte på soffa eller säng – och aldrig på ett högt ställe som på ett bord eller en stol. Du ska dessutom aldrig bära den med barnet i. Tänk också på att aldrig lämna ditt barn ensam.

Så tvättar du babysittern

På många babysitters går det att ta av klädseln och köra denna i tvättmaskin på 40 grader. Vissa varumärken erbjuder även möjlighet att köpa en annan klädsel – vissa önskar till exempel att ha bomull på vintern och mesh-tyg på sommaren eftersom denna har en högre andningsförmåga. Eller vill byta färg eller få en uppfräschning när det kommer ett nytt barn till familjen.

Populära varumärken:

Länktips:

Några experttester vi har läst:

Bäst-i-test.se (2023)

Bäst-i-test.se har testat sju olika babysitter från populära varumärken som BabyBjörn, Stokke och Nuna. De utför alla test själva och har jämfört egenskaper som funktioner, klädsel, gunget och pris. I det här testet har de låtit familjer med barn under sex månader testa olika modeller. Testvinnare blev BabyBjörn Balance Soft som beskrivs som enkelt flyttbar, smidig och med ett bra gung och hög komfort för bebisen. På andra plats och utsedd till bästa premium blev Stokke Steps Bouncer – som har en mycket hög komfort för barnet, bra gung och kan användas ihop med Stokkes matstol. 4moms MamaRoo 4.0 kom på tredje plats och beskrivs som högteknologisk med flera olika gunglägen och en ställbar sittdel.

Pricerunner (2022)

Pricerunner har testat åtta olika babysitters, både klassiska modeller och elektroniska från populära varumärken som BabyBjörn, Stokke och 4Moms. Deras tester är oberoende utförda och alla produkter testas i verkligheten. De har låtit barnfamiljer med barn under sex månader testa babysittrarna och jämfört egenskaper som funktion, klädsel och gunget. BabyBjörn Balance Soft kom på första plats med betyget 5 av 5. På andra plats och utsedd till bästa premiumval kom Stokke Steps Bouncer med betyget 4,5 av 5. På tredje plats kom T ny Love 3-in-1 Rocker Napper Luxe med betyget 4 av 5.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Den kan användas redan när barnet är nyfödd. Se till att babysittern har ett bälte eller en sele som gör att barnet sitter fast utan risk att ramla ut.
 • Små barn som inte kan sitta själva bör inte sitta i babysittern för länge eftersom ryggen inte är tillräckligt stark för att hålla uppe kroppen. Går babysittern däremot att ha i en mer liggande ställning kan bebisen sitta i den längre.
 • Vi har valt att utse BabyBjörn Balance Soft till den skrivare som är bäst i test. Det är en klassisk design med naturlig gungning som du kan använda från nyfödd upp till att barnet är två år.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
BabyBjörn BabyBjörn Balance Soft