VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 2 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test amningskudde för dig och ditt barn 2024

Med en amningskudde får både mamma och bebis en mer bekväm stund när det är dags för mat. Vi ger dig testvinnande amningskuddar och en stor köpguide att ta del av innan du gör ditt val.

Vi har jämfört
 • Storlek på kudden.
 • Material på överdrag och innerkudde.
 • Vilken fyllning den har.
 • Om den går att tvätta.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Doomoo
Doomoo Amningskudde
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Doomoo
Doomoo Amningskudde
En ergonomisk, mjuk och multifunktionell amningskudde fylld med EPS-kulor.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Babyland.se.
Populärt val hos Jollyroom.se.
Storlek: B 50 x L 48 x H 14 cm.
Överdrag i bomull och elastan.
Innerkudde i polyester och elastan.
Fylld med prasselfria EPS-kulor.
Finns i flera storlekar och mönster.
Kan tvättas i 30 grader.

Doomoo är ett varumärket av det belgiska företaget Delta Diffusion som grundades 1990. De tillverkar innovativa produkter för bebis, barn och föräldrar – bland annat amningskuddar och gravidkuddar av hög kvalitet.

Vi har utsett Doomoo Amningskudde till den bästa amningskudden. Det är en populär amningskudde tack vare sin flexibilitet och runda form som gör att barnet ligger bekvämt och stadigt vid amning. Kudden ger en nära upplevelse mellan barn och mamma. Amningskudden har under flera år utsetts till testvinnare i test hos Bäst-i-test.se med betyget 4,5 av 5. Den beskrivs som en mycket bekväm amningskudde som ger ett bra stöd för barnet och med en lång användningstid. Kudden är dessutom ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner, men också hos de stora återförsäljarna Babyland och Jollyroom.

Amningskudden är i storleken 50 x 48 x 14 centimeter och har en omkrets på 150 centimeter. Den är fylld med mjuka EPS-kulor som inte prasslar och som formar sig fint efter bebisens kropp utan att sjunka ihop. Överdraget har inga vassa sömmar som skaver vilket ger en mycket hög komfort och finns i flera färger och mönster. Kudden kan även användas när barnet ska lära sig att sitta.

Kulorna har en antibakteriell egenskap som gör kudden hygienisk att använda. Överdraget är gjort av ekologisk bomullstrikå och innerkudden är i polyester och elastan. Både överdrag och innerkudde kan tvättas i 30 grader.

Doomoo Amningskudde finns även i en större storlek och är då en kombinerad amningskudde och gravidkudde. Den är perfekt för matning av bebis men också som ett extra stöd för en växande mage.

 • Amningskudde Mönstrad
 • Gravid- och amningskudde

Bästa premium Test.se logo
Bbhugme
Bbhugme Gravid- och Amningskudde
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Bbhugme
Bbhugme Gravid- och Amningskudde
Gravid- och amningskudde i ergonomisk design som ger stöd under både graviditet och amning.
Bästa premium hos Bäst-i-test.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Babyland.se.
Populärt val hos Jollyroom.se.
Storlek: L 150 x H 20 cm.
Överdrag i Oeko-Tex-certifierat bomull.
Fylld med EPS-kulor.
Ergonomisk design.
Möjlighet att amma tvillingar.
Förvaringsväska följer med.
Överdrag går att tvätta i 40 grader.
Handtvätt på innerkudden.

Bbhugme är ett norskt varumärke som tagit fram smarta och funktionella lösningar som underlättar för gravida. Deras amningskudde är designad och utvecklad av tre norska, kvinnliga kiropraktiker och entreprenörer, som specialiserat sig inom muskel- och skelettbesvär hos barn och gravida.

Bbhugmes gravid-och amningskudde är ergonomisk och ger ett bra stöd för både dig och din bebis. Därför har vi utsett den till vårt bästa premiumval. Kudden kom på andra plats på ett test om amningskudde hos Bäst-i-test.se och utsågs till bästa premium med betyget 4 av 5. Testpanelen tycker att det är en snygg och fräsch amningskudde med lång användningstid och smarta funktioner. Kudden är dessutom ett populärt val bland amningskuddarna hos bland annat Prisjakt, Pricerunner, Babyland och Jollyroom.

Under graviditeten är kudden ett mjukt kroppsstöd som hjälper dig att avlasta kroppsdelar som mage, korsrygg, knän och vrister. Den kan då användas både i sängen, soffan och om du sitter vid till exempel ett skrivbord. Som amningskudde ger den ett bra stöd och god komfort åt både mamma och bebis under amningen. Du placerar den bekvämt runt din kropp så både rygg och skuldror får en skön och stöttande ställning. På samma gång får bebisen en mjuk och skön plats att vila på. Eftersom kudden kan knytas fast finns det ingen risk att bebisen glider iväg och samtidigt minskar risken för påfrestningar på axlar och nacke. Den här gravid- och amningskudde kan användas för att kroppstyper och det går även bra att amma tvillingar med den.

Kudden är 150 centimeter lång, 20 centimeter hög och fylld av formbara ESP-kulor med antibakteriella- och antisvamp-egenskaper. Överdraget är i Oeko-Tex-certifierat bomull och går att tvätta i 40 grader och innerkudden tvättar du för hand. Det följer dessutom med en väska att förvara amningskudden i.

 • Butiker & priser

Populärt val Test.se logo
Bbhugme
Bbhugme Amningskudde
Populärt val
Populärt val Test.se logo
Bbhugme
Bbhugme Amningskudde
En ergonomiskt utformad amningskudde som avlastar både kropp och bebis när du ammar.
Högt betyg hos Bäst-i-test.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Babyland.se.
Storlek: L 72 x H 17 cm.
Överdrag i Oeko-Tex-certifierat bomull.
Fylld med EPS-kulor.
Ergonomisk design.
Förvaringsväska följer med.
Överdrag går att tvätta i 40 grader.
Handtvätt på innerkudden.

Bbhugme är ett norskt varumärke som tagit fram smarta och funktionella lösningar som underlättar för gravida. Deras amningskudde är designad och utvecklad av tre norska, kvinnliga kiropraktiker och entreprenörer, som specialiserat sig inom muskel- och skelettbesvär hos barn och gravida.

Bbhugmes amningskudde ger ett bra stöd för både dig och din bebis. Den fick högt betyg på test hos Bäst-i-test.se. Testpanelen tycker att det är en smidig amningskudde som är lätt att reglera fastheten på och som är gjord i ett mjukt och formbart material. Kudden är dessutom ett populärt val bland amningskuddarna hos bland annat Prisjakt och Babyland.

Som amningskudde ger den rätt stöd och hög komfort åt både mamma och bebis under amningen. Kudden placeras runt mammans kropp och knyts fast för att bebisen inte sa glida iväg. Den ska placeras så att både rygg och skuldror får en skön och stöttande ställning samtidigt som den ger en bra ställning åt bebisen. Amningskudden har ett mjukt och miljövänligt material som formar sig efter kroppen och bebisen ligger både skönt och tryggt under amningen. Du kan justera hårdheten genom att dra åt eller släppa ut ändspännena.

Kudden har ett överdrag i Oeko-Tex-certifierat bomull och går att tvätta i 40 grader. Den är fylld av formbara ESP-kulor med antibakteriella- och antisvamp-egenskaper. På innerkudden är det handtvätt. Kudden är i storleken L 72 x H 17 centimeter och det följer med en väska att förvara amningskudden i.

 • Butiker & priser

Bästa budget Test.se logo
Vinter & Bloom
Vinter & Bloom Amningskudde Nordic Leaf
Vinter & Bloom Vinter & Bloom Amningskudde Nordic Leaf - Test
Bästa budget Test.se logo
Vinter & Bloom
Vinter & Bloom Amningskudde Nordic Leaf
Mjuk och följsam amningskudde som dessutom är snäll mot plånboken.
Bra betyg på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Storlek: L 130 x H 23 cm.
Kudde i bomull.
Finns i flera färger.
Kan använda som sovstöd för gravida.
Kan användas som stöd för bebisar som inte kan sitta.
Överdrag går att tvätta i 40 grader.
Handtvätt på innerkudden.

Vinter & Bloom är ett svenskt varumärke som är inspirerat av de skandinaviska årstiderna. I utbudet hittar du bland annat filtar, babynest, skötbädd och amningskudde.

Vinter & Blooms amningskudde Nordic Leaf är en mjuk och följsam kudde som finns i flera fina mönster. Dessutom är den snäll mot plånboken, vilket gör att vi utsett den till vårt bästa budgetval. I ett test hos Bäst-i-test.se kom amningskudden på femte plats och fick betyget 3,5 av 5. I deras test beskrivs den som en klassisk amningskudde med mjuk stoppning och avtagbar klädsel.

Den här amningskudden ger både dig och ditt barn ett skönt stöd vid amning och den fungerar också bra för dig som flaskmatar din bebis. Kudden gör det enklare att positionera barnet i rätt höjd och den är stor med en böjd design och mjuk stoppning. Du kan även använda kudden som ett sovstöd under graviditeten för att hitta en skön sovställning. Även som stöd för små bebisar som inte lärt sig sitta än.

Amningskudden har en längd på 130 centimeter och är 23 centimeter bred. Överdraget är i 100 procent ringspunnen bomull med satin-känsla och materialet är eko-Tex®-certifierat. Överdraget går att tvätta i 40 grader och även efter tvätt håller det sig som fint utan att tappa passformen. På innerkudden är det handtvätt. Kudden är utrustad med ett bärhandtag som gör det enkelt att bära med sig den eller för att kunna hänga upp den.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test amningskudde - se testvinnande amningskuddar.
En amningskudde underlättar när du ammar eller flaskmatar din bebis.

Köpguide amningskudde

En liten bebis kräver mycket omsorg och kärlek och därför kommer du att spendera många timmar i soffan med amning eller flaskmatning. För att vara snäll mot kroppen kan det vara bra att köpa en amningskudde som både avlastar och gör matningen mer bekväm för både mamma och bebis. Vi ger dig tips och kunskap inför ditt köp av amningskudde, som finns i flera olika design och storlekar. En amningskudde är dessutom en perfekt gåva att ge bort på till exempel baby showern.

Vad är en amningskudde?

En amningskudde är en hjälpmedel och som ger stöd och underlättar när du ammar, både för barnet och mamma, genom att barnets huvud hamnar i en bra höjd. Med kudden är det lättare att placera barnet i en bra position så att både mamma och barn får en bekväm amningsställning. Amningskudden passar minst lika bra för mammor och pappor som flaskmatar sina barn. Amningskudden är ofta mjuk och går att forma till för att passa dig och barnet bäst.

Läs också: Test av babynest

När använder man amningskudde?

En amningskudde använder du när du ammar din bebis, men många kuddar passar minst lika bra för dig som flaskmatar din bebis. Vissa amningskuddar kan dessutom användas till andra funktioner också, som sittstöd.

När du ammar

Amningskudden används för att bebisen lättare ska komma åt och amma och gör amning mer bekväm för både barn och mamma.

När du matar med flaska

Amningskudden passar minst lika bra när du som mamma eller pappa matar med flaska och den avlastar förälderns kropp samtidigt som det blir mer bekvämt för bebisen. Behöver du en flaskvärmare? Se då vårt test om flaskvärmare för att hitta den bästa för dig!

När barnet sitt-tränar

Vissa amningskuddar är multifunktionella och kan användas till fler saker än när du ska mata bebisen. Har den en bananformad design kan den ibland också användas som sittstöd när du ska lära barnet att sitta själv. Andra modeller går att göra om till en mjuk babysitter genom att knäppa ihop ändarna och fästa en sitt-sele framtill.

Så använder du en amningskudde

Amningskudden har en design som ska underlätta för dig och ditt barn vid amning eller flaskmatning och kan användas i soffa, fåtölj, stol, säng eller annan plats där du sitter bekvämt. Hur den används beror lite på vilken modell det är, men på de flesta lägger du kudden framför dig i knät och klämmer fast eller snurrar den runt kroppen. Sedan placerar du barnet på kudden. Rätt position är när barnet ligger mage mot mage, helt rak i kroppen och med näsan i höjd med bröstvårtan utan att behöva vrida på huvudet.

Bäst i test amningskudde - se testvinnande amningskuddar.
Amningskudden gör matningen både mer bekväm och mysigare.

Fördelen med en amningskudde

Som förstagångsförälder kan det vara svårt att veta vad som behöver köpas inför bebisens ankomst. En amningskudde är en de saker som många tycker att de har haft stor nytta av och det finns gott om anledningar till att köpa en till dig och din bebis. Det går såklart att använda vanliga kuddar eller rulla ihop en filt, men det är mer flexibelt med en amningskudde. Här ger vi dig alla fördelar med en amningskudde.

Lättare att få barnet rätt

Med en amningskudde är det lättare att få barnet att positioneras i rätt höjd när det är dags för amning. Ligger barnet rätt och får ett bra tag motverkas också risken att få såriga bröstvårtor.

Bekvämare för bebisen

Amningskudden är mjuk och bekväm och ger bebisen en tryggare, mysigare och lugnare matstund med en nära upplevelse. Den är också oftast gjord av ett material som är skonsamt för bebisens känsliga hud.

Snällare mot kroppen

Efter en förlossning tar det tid för kroppen att återhämta sig. Små bebisar vill gärna amma både ofta och långa stunder, särskilt i början. Amning är dessutom mer än mat, det är också tröst och mys. Med en amningskudde är du snällare mot kroppen och kan göra amningen mer bekväm, även för dig som flaskmatar. Den går att placera så att onödiga spänningar i armar, rygg, nacke och axlar sker. I många fall är den ergonomisk och anpassad för alla typer av kroppar.

Smidigare än med vanliga kuddar

Det går såklart att palla upp med vanliga kuddar i soffan också. Dock är det smidigare med en amningskudde som är anpassad efter både mammans och bebisens kropp. Kudden är ofta mjukare och går att forma.

Egenskaper

För att hitta rätt amningskudde är det bra att kika på flera modeller och jämföra de olika egenskaperna. Här kommer några av de du kan titta på.

Storlek

Det finns både större och mindre amningskuddar att välja mellan. Större kuddar är oftast kombinerade gravid- och amningskudde vilket gör att du kan använda de längre. Har du tvillingar är en större modell också ett bättre val.

Material och innehåll

De flesta amningskuddar är tillverkade av ett mjukt material som är fritt från miljöfarliga ämnen. Överdraget är ofta gjort i bomull eller någon form av bomullsblandning och innerkudden kan också vara av bomull eller polyester. Vissa kuddar är mjuka, andra är hårdare stoppade och en del är fyllda av prasselfria EPS-kulor som gör att de går att forma efter behov. Ibland blir de här kulorna ihoptryckta så vissa leverantörer gör det möjligt för dig att fylla på med nya kulor efter hand.

Design

Det finns flera olika typer av amningskuddar att välja mellan och vissa är formade som falukorvar och andra är böjda som en banan eller bumerang. Vissa har snören som du knyter fast i midjan för att sitta mer stadigt. Är amningskudden rak är det vanligt att kunna böja den för att sedan placera den så som du önskar.

Olika typer av amningskudde

När du ska köpa en amningskudde är det bra att först bestämma vad du ska använda den till för att välja rätt modell. Kuddarna kan ha olika design, funktioner användningstid.

Traditionell amningskudde

En traditionell amningskudde är anpassad för mamma och bebis och har antingen en rak eller böjd form.

Till tvillingar

Har du lyckan att få två bebisar på samma gång finns det amningskuddar som passar bättre för tvillingar. De är oftast större och gör det möjligt för dig att amma eller mata båda bebisarna på samma gång.

Kombinerad gravid- och amningskudde

Under graviditeten kan många gravida få problem med sömnen på grund av att det är svårt att hitta en bekväm sovställning. För att avlasta kritiska områden som mage, korsrygg, bäckenet och knän kan en större gravidkudde vara behjälplig. I många fall är detta en kombinerad gravid- och amningskudde som gör att du även kan använda den när du ska amma ditt barn.

Bäst i test amningskudde - se testvinnande amningskuddar.
Det finns även kombinerade gravid- och amningskuddar.

Tänk på säkerheten!

Amningskudden kan ofta användas som stöd när bebisen ska lära sig att sitta, från runt sex månader. Men du ska aldrig ha den i spjälsängen för att göra det mysigt runt bebisen. Lämnar du barnet ensam finns det en risk att det glider ner och hamnar i en position där det inte kan andas.

Tvättråd för amningskudde

Det är lätt att bebisen spyr ner amningskudden eller att den på annat sätt blir smutsig eller får fläckar och då är det viktigt att den går att tvätta. I många fall går överdraget att ta av och tvätta i maskin på 30 eller 40 grader. Ibland går även innerkudden att tvätta på låga temperaturer, annars är det handtvätt som gäller. Många amningskuddar är fyllda med små EPS-kulor och dessa antibakteriella och antisvamp-egenskaper som också bidrar till en fräschare kudde.

Läs också! Test av bärsele

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst

Bäst-i-test.se (2023)

I ett uppdaterat test om amningskudde hos Bäst-i-test.se är tio olika modeller testade. För att betygsätta och ta fram vinnare tittade de på egenskaper som användning, design och funktion. Testet utfördes av gravida och nyblivna föräldrar som ammar eller flaskmatar sina barn. Testets vinnare blev Doomoo Amningskudde som fick betyget 4,5 av 5. På andra plats kom Bbhugme som blev bästa premiumval och på tredje plats kom IKEA Len.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En amningskudde är en kudde som underlättar när du ammar genom att barnets huvud hamnar i en bra höjd. Med kudden är det lättare att placera barnet i en bra position.
 • Du lägger amningskudden i knät, placerar därefter barnet i den och justerar sedan positionen till en bekväm ställning.
 • Vi har valt att utse Doomoo Amningskudde till den amningskudde som är bäst i test. Det är en ergonomisk, mjuk och multifunktionell amningskudde fylld med EPS-kudde och den finns i två olika storlekar.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Doomoo Doomoo Amningskudde