VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 14 Mars 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bästa nässugen 2024 – Bäst i test

Små barn har inte möjlighet att snyta sig själva. Med snor i näsan kan det vara svårt att andas, äta eller sova. Med en nässug hjälper du barnet att rensa näsan fri. Ta del av de som är bäst i test och bästa tipsen i en köpguide.

Vi har jämfört
 • Hur den är att använda.
 • Ålder på barnet.
 • Funktion.
 • Rengöring.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Frida Baby
Frida Baby NäsFrida Snorsug
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Frida Baby
Frida Baby NäsFrida Snorsug
Trygg, säker och hygienisk snorsug – Nässugens original!
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2022.
Andra plats på test hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Babyland.
Populärt val hos Apoteket.
Populärt val hos Meds.
Populärt val hos Doz Apotek.
Innehåller nässug, 4 hygienfilter, 1 etui.
Skonsam, trygg och lätt att använda.
Rekommenderas från nyfödd.
Utvecklad och framtagen av öron/näsa/hals-doktor.
Tillverkad i Sverige.
Fri från BPA och ftalater.

Vi har utsett NäsFrida Snorsug till bäst i test. Frida Baby uppfann NäsFrida Snorsug, som är snorsugens original. Den uppfanns i Sverige av en öra-, näsa- och halsdoktor 1996 och har hjälpt barn att snyta sig i över 25 år. Idag är företaget amerikanskt och erbjuder ett brett utbud av produkter till baby och mamma.

Den är populär bland både apotek och barnbutiker. I ett test hos Bäst-i-test.se kom den på första plats med betyget 4,5 av 5 och blev testvinnare. Enligt dem är detta en klassisk nässug med engångsfilter och bra sugeffekt. Eftersom du själv sköter sugkraften är det lätt att suga lagom hårt.

När Pricerunner testade åtta produkter kom den på första plats. Den beskrivs som effektiv, lätt att använda och säljs till ett bra pris.

Med NäsFrida Snorsug kan du hjälpa ditt barn att snyta sig, på ett tryggt, säkert och hygieniskt sätt. Den är framtagen för små barn och kan användas från att barnet är nyfödd till att hen kan snyta sig själv.

Toppen är rundad för att ge en skonsam behandling utan att något föremål förs in i näsan. Den sätts mot barnets näsborre. Du sätter munstycket mot din mun och använder egen sugkraft för att suga ut snoret ur näsan. Snoret hamnar i en behållare och ett filter ser till att bakterier inte kommer förbi och ner i slangen. Behöver du suga fler gånger upprepar du proceduren. Det är en fördel om du sprayar med nässpray innan du börjar använda sugen.

Efter användning slänger du filtret och rengör produktens hårda delar med diskmedel och ljummet vatten. Slangen kan du rengöra med en droppe handsprit.

I förpackningen ingår en snorsug, fyra hygienfilter och ett etui. Den är fri från BPA och ftalater. NäsFrida säljs även som ett startpaket där även nässpray med koksaltlösning ingår.

 • Butiker & priser: Snorsug
 • Butiker & priser: Startkit

Populärt val Test.se logo
Otri-Baby
Otri-Baby Nässug
Populärt val
Populärt val Test.se logo
Otri-Baby
Otri-Baby Nässug
Populär nässug som rengör näsan på naturlig väg.
Andra plats på test hos Bäst-i-test.se 2022.
Andra plats på test hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Apotek Hjärtat.
Populärt val hos Apoteket.
Populärt val hos Apoyrk365.se.
Populärt val hos Doz Apotek.
Innehåller nässug, 2 hygienfilter, 1 förvaringsask.
Hygienisk och lätt att använda.
Ergonomisk design.
Rekommenderas från nyfödd.
Lätt att använda.

Otrivin är ett varumärke som erbjuder ett brett utbud av receptfria nässprayer och saltlösningssprayer för både barn och vuxna.

Otri-Baby Nässug är ett bra val när du ska lindra nästäppa hos spädbarn. Med den kan du rensa näsan och förbättra andningen. Den är populär bland både apotek och barnbutiker.

I ett test hos Bäst-i-test.se fick den betyget 4,5 av 5 och kom på andra plats. Den beskrivs som mycket effektiv med bra sugkraft. När Pricerunner testade åtta olika produkter kom denna på andra plats med betyget 4,5 av 5. Den passar även små näsor och beskrivs som en mycket god näsrengöring.

Nässugen har ett enkelt och hygieniskt munstycke som kan användas på små barn. Med den avlägsnar du snor på små barn som inte kan snyta sig själva. På så sätt kan barnet andas fritt genom näsan igen och må bättre. Med hjälp av absorberande engångsfilter rengörs näsan på naturlig väg.

Den ergonomiska designen gör det lätt att använda sugen. Börja med att använda koksaltlösning för att mjuka upp slemmet. Sedan placerar du nässugens engångsfilter i barnets näsborre och sugmunstycket i din mun. Sug långsamt och med ett jämnt flöde. När du är färdig tar du bort och slänger engångsfiltret.

Otri-Baby kommer med en praktisk förpackning att förvara den i. I paketet ingår två engångsfilter – fler köps separat.

 • Butiker & priser

Bästa elektriska Test.se logo
Braun
Braun BNA100
Bästa elektriska
Bästa elektriska Test.se logo
Braun
Braun BNA100
Elektrisk nässug med två hastigheter.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Apoteket.
Populärt val hos Meds.
Innehåller nässug, 2 munstycken, 1 etui.
Batteridriven – välj mellan två hastigheter.
Kan anpassas efter ålder.
Skonsam och tyst att använda.
Hygienisk – delar kan diskas i diskmaskin.
Rekommenderas från nyfödd.

Braun grundades 1921 i Tyskland och är ett elektronikföretag som är mest känt för sina rakapparater, hårtrimmers och IPL-maskiner. Men de har flera saker i sitt utbud, som massagekudde, febertermometer och nässug.

Vill du ha en elektrisk nässug rekommenderar vi Braun BNA100, en praktisk modell som snabbt och säkert tar bort överflödigt slem. Den är ett populärt val hos bland annat Prisjakt, Apoteket och Meds.

Den batteridrivna sugen har två hastigheter och kan användas till barn från noll månader. Det följer med ett munstycke för nyfödd och ett för småbarn. Med den rensar du försiktigt och varsamt barnets näsa fri från snor och sekret. Du placerar silikonspetsen i barnets ena näsborre och trycker på knappen. Snoret samlas upp i en behållare som töms och rengörs. Apparaten är tyst och enkel att använda och inte obehaglig för barnet.

Nässugen är hygienisk att använda – alla delar utom enheten går att diska i diskmaskin. Den är tillverkad av plast och drivs av två AA-batterier som följer med.

 • Butiker & priser

Bästa budget Test.se logo
NUK
NUK Nässug
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
NUK
NUK Nässug
Med denna billiga nässug rensar du barnets näsa vid förkylning.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Jollyroom.
Populärt val hos Babyland.
Innehåller nässug, 2 munstycken.
Lätt att använda.
Kokas efter användning.

Nuk är ett tyskt varumärke som säljer produkter som har sin grund i forskning och var det första företaget att tillverka ortodontiska nappar. Nuk säljs idag i över 100 länder och de gör både nappar och nappflaskor.

Nuk Nässug är en enklare och billigare modell för dig som är mer prismedveten – och vald till bästa budget. Den är ett populärt val hos Prisjakt, Pricerunner, Jollyroom och Babyland. Enligt test som genomförts är den billig och lätt att rengöra men har tyvärr en sämre sugeffekt.

Detta är en praktisk pumpmodell som du enkelt rensar barnets näsa med när hen är förkyld. För att sterilisera sugdelen kokar du den efter användning. Det följer med ett extra munstycke.

 • Butiker & priser

Bra val Test.se logo
Nosiboo PRO
Nosiboo PRO Elektrisk nässug
Bra val
Bra val Test.se logo
Nosiboo PRO
Nosiboo PRO Elektrisk nässug
Större nässug med flera olika sugkrafter och barnvänlig design.
Tredje plats på test hos Pricerunner 2022.
Innehåller nässug.
Drivs med sladd.
Barnvänlig design.
Flera hastigheter.
Lätt att använda.

Nosiboo PRO Elektrisk nässug är i den högre prisklassen och kopplas till ett eluttag. Detta är ett bra val om du inte vill använda en manuell modell och suga på egen hand. Den finns i färgerna blå, grön och rosa. Designen av en nallebjörn är gjord för att avleda uppmärksamheten från sugandet.

Sugen kom på tredje plats i ett test hos Pricerunner. Den fick betyget 4 av 5 och enligt testet fungerar den bra och är lätt att rengöra. Dock är den stor, kräver sladd och låter en hel del.

Nässugen är utvecklad med hjälp av öra-, näsa- och halsspecialister. Den är av större modell och består av en motorenhet, en lång slang och behållare där tippen till näsan sitter. Det behövs inget filter för att samla upp snoret. Sugkraften går att justera för att anpassa efter barnets ålder och slemmets tjocklek.

Nässugen är lätt att rengöra eftersom behållaren är det enda som behöver rengöras efter användning. Ta av tippen, dela behållaren i två delar och skölj rent.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Nässug bäst i test, se testvinnande nässugar.
Med en nässug kan du hjälpa till att rensa din bebis näsa fri från snor och slem.

Köpguide nässug

Små barn som är förkylda har inte möjlighet att snyta sig själva. Därför finns det hjälpmedel som gör att du kan rensa näsan. Här guidar vi dig till bästa nässugen så att du kan lindra nästäppa.

Vad är en nässug?

Nässugen är ett enkelt hjälpmedel som tagits fram för att du ska kunna hjälpa din bebis eller ditt barn att snyta sig. Små barn har inte möjlighet att fräsa och kan därför inte göra sig av med snoret vid en förkylning på egen hand. Med en nässug rengör du näsan på naturlig väg och gör den fri från snor och slem. Den består av ett munstycke, en slang som leder till delen du håller i och en lös tipp som placeras i barnets näsa. Ett filter ser till att snoret inte sugs in i röret. Det finns även varianter med pump och elektriska.

Nässug bäst i test, se bästa nässugen.
Den vanligaste nässugen är manuell, men det finns även med pump och elektriska. 

Hur använder man en nässug?

Mjuka först upp och tunna ut slemmet med koksaltlösning, som finns både som nässpray och engångspipetter. Efter det använder du nässugen. Den har en pip eller rundad topp som du för in eller sätter mot barnets näsborre. Du placerar sugdelen mot din mun och suger ut snoret med egen handkraft. Det samlas upp i en behållare. Upprepa sedan vid behov. Behandlingen är skonsam och smärtfri. Många använder engångsfilter som ska slängas efter användningen. Detta kan bli dyrt i längden, men ger samtidigt en mer hygienisk produkt.

Så gör du:

 1. Mjuka upp med koksaltlösning.
 2. Sätt ett engångsfilter i sugen.
 3. Placera toppen av sugen i barnets ena näsborre och sugdelen i din mun.
 4. Sug försiktigt och med ett jämnt flöde.
 5. Gör samma procedur i andra näsborren.
 6. Släng engångsfiltret och rengör delarna.
Bäst i test nässug, se testvinnare.
Droppa koksaltlösning i näsan innan du använder nässugen.

Vad är en elektrisk nässug?

De flesta nässugar är manuella, men det finns även elektriska varianter – både eldrivna och batteridrivna. Då sköts sugningen automatiskt, vilket kan vara en fördel om du inte vill använda munnen för att suga. Dessutom brukar den kunna hantera både fast och flytande snor. Den elektriska nässugen kommer ofta med flera olika hastigheter. Notera dock att priset är högre.

Fördelar med en nässug

Det finns flera fördelar med att köpa en nässug om du har en liten bebis hemma.

Lättare att andas, äta och sova

Spädbarn som är under sex månader andas framförallt genom näsan. Deras näsgångar är redan trånga och med en förkylning i kroppen blir de mer igentäppta. Det blir svårare att andas, amma, dricka ur flaska och sova. Genom att suga ut snoret får barnet fria luftvägar och kan lättare andas. Det är ett effektivt sätt att hjälpa barnet att snyta sig.

Skonsam och hygienisk behandling

Att använda en nässug är både en skonsam och hygienisk behandling. Toppen sätts mot barnets näsborre, men förs inte in på något obehagligt sätt.

Lätt att använda

Den är lätt att använda och kräver ingen vidare kunskap – läs beskrivningen först så att du vet att du gör rätt. Ofta krävs endast en hand så att du kan fokusera på att hålla barnet med den andra. Det gör att det räcker att en förälder utför handlingen. Den är dessutom liten, smidig och får plats i skötväskan.

Hur ofta kan man använda en nässug?

Nässugen kan vara räddningen för dig och din förkylda bebis. Däremot ska den inte användas mer än några gånger om dagen eftersom överanvändning kan irritera barnets näsa. Den även användas när barnet sover.

Hur gammal kan barnet vara?

En nässug kan vanligtvis användas från att barnet är nyfödd. På vissa modeller följer det med två olika tippar så att du kan anpassa sugen efter barnets ålder. Den kan användas fram till att barnet kan snyta sig själv, vilket kan vara när hen är något eller några år.

Jämför egenskaperna

Många nässugar fungerar ungefär på samma sätt, men jämför egenskaperna för att hitta den modell som passar dig och ditt barn bäst.

Antal engångsfilter

De flesta har engångsfilter som du byter ut efter varje användning. Kolla hur många som följer med och vad det kostar att köpa till fler.

Manuell eller elektrisk

De flesta sugar används genom att du suger på egen hand. Det finns även elektriska modeller som suger automatiskt.

Design

Nässugar har ofta en liten och kompakt design innehållande sug, slang och behållare.

Förpackning

I de flesta fall följer det med någon form av förpackning att förvara sugen i.

Pris

En nässug kostar vanligtvis under 100 kronor och är en billig investering när du har småbarn.

Köpa nässug – att tänka på!

Det finns flera saker du kan tänka på inför ditt köp, här är några punkter du kan ta med dig:

 • Hur många engångsfilter följer med?
 • Ingår det ett etui du kan förvara den i?
 • Är rengöringen lätt?
 • Är den behaglig och skonsam för din bebis?
 • Hur är sugeffekten?
 • Är den enkel att använda? Kan den användas med bara en hand?

Skötselråd av nässug

När du har använt nässugen behöver du rengöra den, gärna på en gång så att snoret inte hinner torka. Har den engångsfilter slänger du dessa efter varje gång. De andra delarna rengör du för hand med diskmedel eller i diskmaskin – eller enligt de rekommendationer som varumärket uppger. Andra modeller utan engångsfilter går att sterilisera genom kokning.

Så skyddar du ditt barn mot RS-virus

Var rädd om ditt barn och skydda det mot smitta de första månaderna. Små barn är känsliga och har sköra luftrör som kan göra de väldigt sjuka. Undvik situationer som stora folksamlingar, varuhus och köpcentrum. Detta är särskilt viktigt under vintern då spridningen av RS-virus är stor. Under den här perioden kan det också vara bra att hålla syskon som går 15 timmar på förskola hemma för att minska smitta.

RS-virus är ett virus som orsakar infektion i luftvägarna. En vuxen som får RS-virus upplever det som en vanlig förkylning. Barn under sex månader eller till exempel för tidigt födda får däremot värre symptom med mycket slem i halsen, få svårt att andas eller andningsuppehåll. Barnet blir också plötsligt sämre på fjärde, femte eller sjätte dagen.

Tecken på RS-virus:

 • Andningen blir mer ansträngd med snabba och ytliga andningar.
 • Magen rör sig och in och ut vid andning.
 • Andningen låter väsande eller pipande.
 • Barnet har indragningar där huden dras inåt när hen andas.
 • Hosta som håller i sig i flera veckor.

Ta alltid kontakt med vården om ditt barn har feber och är under tre månader, har svårt att andas eller svårt att amma, äta eller dricka.

Se mer information på 1177.se

Detta kan du också göra vid förkylning

Det finns flera bra tips på saker att göra om ditt barn är förkyld.

Bröstmjölk eller koksaltlösning

Droppa några droppar bröstmjölk eller koksaltlösning i barnets näsa för att lösa upp slemmet. Detta kan göra att nästäppan släpper.

Nässkölj näsan

Har barnet snor som torkat kan du göra en nässkölj. Det gör du genom att spruta in koksaltslösning eller saltvattenspray i näsan. Slemmet rinner bakåt ner i magsäcken. Detta är samma känsla som när du får en kallsup, vilket kan upplevas som lite obehagligt.

Höj upp sängens huvudända

Genom att låta bebisens huvud vara lite högre när den sover blir det lättare att andas. Detta kan du göra genom att höjda upp sängens huvudända med några böcker under sängbenen.

Andra populära barnprodukter

Det finns fler populära barnprodukter som gör din vardag med en ny familjemedlem säkrare.

Babyvakt med ljud

En bebis sover mycket de första månaderna. Med en babyvakt med ljud får familjen en extra trygghet. Du kan lyssna på din bebis även när du inte är i samma rum. En del har tvåvägskommunikation så att du kan prata med din bebis och lugna innan du hinner fram.

Babyvakt med video

Med en babyvakt får du bra koll på din bebis även om du inte befinner dig i samma rum. Med en babyvakt med video både ser och hör du din bebis. Välj gärna en med hög upplösning. En del babyvakter mäter även av luftfuktighet och temperatur i rummet.

Andningslarm

Ett andningslarm varnar om bebisen får andningsuppehåll eller oregelbunden andning. Om detta skulle ske avger den ett tjutande ljud så att du kan vidta åtgärder. Detta kan vara ett sätt att förhindra plötslig spädbarnsdöd.

Babynest

Vill du att bebisen ska sova lite mer ombonat i spjälsängen eller säkert i soffan? Då ska du köpa ett babynest, som är en ovalformad bädd med mjuk fyllning. Den finns i flera olika modeller, med och utan handtag.

Så får du en säker vardag med bebis:  

Populära varumärken:

  Länktips:

  Tillbaka till början – våra toppval


  Redaktionen
  Test.se

  Vanliga frågor

  • Du placerar en rundad topp vid barnets näsborre och suger upp snoret med ett munstycke. Det samlas i en behållare.
  • Den ska inte användas mer än några gånger om dagen eftersom detta kan irritera barnets näsa.
  • Vi har valt att utse NäsFrida Snorsug till den nässug som är bäst i test. Med denna klassiker kommer du att kunna rensa bebisens näsa fri från snor så att hen kan andas fritt trots förkylning. Den har vunnit tester och är ett populärt hos många butiker.
  Innehållsförteckning

  Innehåll
  Bäst i test:
  Frida Baby Frida Baby NäsFrida Snorsug