VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 13 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – Bästa andningslarmet för små bebisar 2024

Med ett andningslarm kan föräldrar känna sig trygga när bebisen sover eftersom den varnar vid andningsuppehåll eller oregelbunden andning. Ta del av våra testvinnande andningslarm och våra bästa tips i köpguiden.

Vi har jämfört
 • Var den placeras, ex i blöjan, på foten eller under madrassen.
 • Funktioner som andningslarm och vibrationslarm.
 • Hur snabbt den larmar.
 • Om den kan kopplas till mobiltelefonen.
 • Om den drivs av batteri eller nätadapter.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test blöjlarm Test.se logo
Snuza
Snuza Hero MD
Bäst i test blöjlarm
Bäst i test blöjlarm Test.se logo
Snuza
Snuza Hero MD
Andningslarm med rörelselarm och vibration som placeras i blöjan.
Populärt val hos Jollyroom.
Populärt val hos Babyland.
Populärt val hos Bonti.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Favorit i Facebookgruppen Mamapower.
Toppbetyg av kunder hos Amazon.
Medicintekniskt certifierat.
Placeras i blöjan.
Andningslarm och vibrationslarm.
Lätt att montera.
Ljud efter 20 sekunders andningsuppehåll.
Vibration efter 15 sekunders andningsuppehåll.
Drivs av batteri.

Snuza är ett företag som har tillverkat babyvakter sedan 2007. Det är ett ungt och innovativt företag som tar fram sina produkter med hjälp av medicinteknik. Idag finns deras produkter över hela världen.

Vi har utsett Snuza Hero MD till det bästa andningslarmet för blöja. Det är ett mobilt andningslarm för spädbarn som är medicintekniskt certifierat och omtyckt av många föräldrar. Andningslarmet är ett populärt val hos de stora återförsäljarna Jollyroom och Babyland och har ett högt kundbetyg på Pricerunner. Hos Prisjakt kommer den högt i deras kategori om babyvakter med rörelselarm. I Tidningen Mamas Facebookgrupp Mamapower är detta en favorit bland mammorna när en av medlemmarna efterfrågade andningslarm. Dock upplever vissa att den är rätt stor och att den kan vara svår att fästa i blöjan. 

Du fäster andningslarmet i blöjan eller byxorna och det kan användas i sängen, barnvagnen eller bilbarnstolen och bevakar andningen när barnet sover. Efter 15 sekunder utan någon form av andningsrörelse vibrerar larmet för att få barnet att börja andas igen. Efter totalt 20 sekunder utan andning startar larmet, eller om det känt av färre än åtta andningsrörelser på en minut. Skulle bebisen börja andas efter vibrationen går andningslarmet tillbaka till övervakningsläget. Däremot larmar det om vibrationen används tre gånger.

Andningslarmet är både tryggt och säkert att använda på ditt barn och den överför ingen radiofrekvens så därför finns det ingen risk för strålning. Det är i storleken 65 x 45 millimeter, väger 31 gram och drivs av batteri.

 • Butiker & priser

Bäst i test madrassen Test.se logo
Babysense
Babysense 7
Bäst i test madrassen
Bäst i test madrassen Test.se logo
Babysense
Babysense 7
Andningslarm som placeras under madrassen i spjälsängen med varningsljud och ljus.
Populärt val hos Pricerunner.
Favorit i Facebookgruppen Mamapower.
Certifierad som medicinsk utrustning
Placeras under madrassen.
Larmar med ljud.
Visar andning med blinkande ljus.
Lätt att använda.
Drivs av batteri.
Ljud efter 20 sekunders andningsuppehåll.
ISO-certifierad.
Kan kopplas till mobiltelefon.

Babysense har funnits på marknaden i över 15 år och är ett av de mest sålda andningslarmen världen över.

Vi har utsett Babysense 7 till det bästa andningslarmet för madrassen, och larmet är certifierad som medicinsk utrustning. Det är ett populärt val bland andningslarmen hos Pricerunner. Tidningen Mamas Facebookgrupp Mamapower är detta en av favoriterna bland mammorna när en av medlemmarna efterfrågade andningslarm.

Detta är ett mycket tillförlitligt andningslarm som du placerar under spjälsängens madrass. Det kontrollerar bebisens rörelser regelbundet och larmar om barnets andning upphör under 20 sekunder, eller om andningen sjunker till under 10 andetag per minut. Barnets andetag visas på en grönt blinkande lampa på övervakningscentralen.

I det här andningslarmet ingår en övervakningscentral och två sensorplattor som placeras under madrassen. Eftersom det är två sensorplattorna är oberoende av varandra är risken mindre att barnet rullar eller kryper undan och utlöser ett falsklarm. Andningslarmet kopplas in i eluttag.

 • Butiker & priser

Bästa lilla Test.se logo
Snuza
Snuza Pico 2
Bästa lilla
Bästa lilla Test.se logo
Snuza
Snuza Pico 2
Litet och smart andningslarm för blöja som övervakar andning, sömn och temperatur.
Populärt val hos Jollyroom.
Populärt val hos Babyland.
Populärt val hos Prisjakt.
Placeras i blöjan.
Rörelselarm och temperaturlarm.
Larmar med vibration och ljud.
Ljud efter 20 sekunders andningsuppehåll.
Vibration efter 15 sekunders andningsuppehåll.
Kan styras med app.

Snuza är ett företag som har tillverkat babyvakter sedan 2007. Det är ett ungt och innovativt företag som tar fram sina produkter med hjälp av medicinteknik. Idag finns deras produkter över hela världen.

Snuza Pico 2 är ett larm som övervakar ditt barns andning, sömn och kroppstemperatur. Det är ett populärt val bland andningslarmen hos de stora återförsäljarna Jollyroom och Babyland. Hos Prisjakt kommer den högt i deras kategori om babyvakter med rörelselarm.

Andningslarmet är mindre än Snuza Hero MD och är Snuzas mest avancerade modell. Du fäster det på blöjan och via appen kan du följa grafer och se barnets andning, temperatur och sömn. Med larmet är det till exempel lätt att upptäcka om barnet får feber. Om barnet inte andas på 15 sekunder börjar andningslarmet att vibrera. Efter ytterligare fem sekunder börjar larmet att varna med ljud och samtidigt skickas informationen till din telefon så att du kan vidta åtgärder.

 • Butiker & priser

Bästa för foten Test.se logo
Owlet
Owlet Smart Sock 3
Bästa för foten
Bästa för foten Test.se logo
Owlet
Owlet Smart Sock 3
Intelligent babylarm som placeras på foten och som mäter hjärtfrekvens och syrehalt.
Populärt val hos Babyland.
Populärt val hos Bonti.
Placeras på foten.
Mäter hjärtfrekvens, syrehalt och sömn.
Kan styras med app.
Finns i flera färger.

Owlet är ett företag som har hjälpt en miljon föräldrar att vaka över sina barn världen över. Owlet Smart Sock 3 Babylarm är intelligent larm som du placerat på barnets fot. Det är populär bland andningslarmen hos bland annat Babyland och Bonti och omtyckt av föräldrar.

Detta är det första intelligenta babylarmet som har möjlighet att mäta bebisens syrehalt, hjärtfrekvens och sömn. Avviker mätvärdena de förinställda nivåerna varnar andningslarmet både med ljud och till appen som du kan ladda ner till din mobiltelefon. I appen ser du alla värden i antingen realtid eller sju dagar bakåt. Sockan passar bebisar som är 0-18 månader och som har en vikt på 2,3 till 13,6 kilo. Andningslarmet har en trådlös laddning genom att du lägger sockan på basstationen och den har en laddtid 90 minuter.

 • Butiker & priser: Mint
 • Butiker & priser: Rosa

Ytterligare läsning

Bäst i test andningslarm - se testvinnande andningslarm.

Köpguide andningslarm

Vila när barnet vilar är ett vanligt råd till småbarnsföräldrar – men är du orolig så är det svårt. Är du nybliven förälder kan det vara en trygghet att köpa ett andningslarm som registrerar när barnet inte andas. Det finns flera populära modeller på marknaden att välja mellan och här hjälper vi dig att hitta rätt andningslarm för dig och din bebis. Komplettera gärna med en babyvakt med ljud eller babyvakt med video

Vad är ett andningslarm?

Ett andningslarm är precis som det låter – ett larm som varnar när bebisen inte andas eller om andningen blir oregelbunden. Det är till för att du ska upptäcka om bebisen slutar andas genom att då avge ett tjutande ljud. Det är också vanligt att larmet är utrustat med vibration som sätter igång först så att barnet kan komma igång med andningen på egen hand. Skulle bebisen ändå inte börja andas sätter det tjutande larmet igång. Befinner du dig i ett annat rum? Det finns många andningslarm med föräldraenget eller som går att koppla till en app till din mobiltelefon eller surfplatta så att du får en notis om något händer. Andningslarmet kan användas i sängen, barnvagnen eller bilbarnstolen.

Bäst i test andningslarm - se testvinnande andningslarm.
Ett andningslarm varnar om bebisen får längre andningsuppehåll.

Så fungerar ett andningslarm

Andningslarmet är oftast mobilt och drivs av batteri, vilket gör att flexibiliteten ökar. Du fäster det antingen på bebisens blöja, fot eller placerar det under madrassen på spjälsängen. Sedan övervakar det bebisen när den sover och du får en trygg god natts sömn eller har möjlighet att uföra vardagssysslor utan dåligt samvete.

Därför ska du ha ett andningslarm

Det finns många anledningar till att köpa ett andningslarm när du ska få barn. Här kommer några av anledningarna.

Tryggare för dig som förälder

Spädbarn sover mycket de första månaderna och är du rädd för andningsuppehåll är det svårt att alltid finnas till hands för att övervaka andningen. Att ha ett andningslarm kan därför göra nyblivna föräldrar tryggare när barnet sover. Vissa föräldrar beskriver andningslarm dessutom som en billig livförsäkring – och det gör ingen skada att använda larmet.

Kan förhindra plötslig spädbarnsdöd

Med ett andningslarm har du möjlighet att snabbt vidta åtgärder om din bebis skulle sluta andas – och därför förhindra plötslig spädbarnsdöd.

Vid förkylning eller för att upptäcka feber

Andningslarmet är bra att använda om barnet är förkyld så att du hör att hen andas ordentligt. Vissa larm känner även av temperaturförändringar vilket gör att du snabbt upptäcker om din lilla familjemedlem får feber.

Om barnet är född för tidigt

Föds ditt barn för tidigt är andningsfunktionen inte lika väl utvecklad och då kan det vara en extra trygghet att använda sig av ett andningslarm.

Till barnvagnen

Det kan vara svårt att veta hur mycket kläder barnet behöver ha i barnvagnen – så andningslarmet kan komma väl till användning även där.

Hur länge har man andningslarm?

De flesta har andningslarm så länge det finns en risk för plötslig spädbarnsdöd. Under första månaden är plötslig spädbarnsdöd mycket sällsynt, för att öka de kommande månaderna. Spädbarnsdöd inträffar vanligtvis när bebisen är 2-3 månader och de flesta fall sker när bebisen är under sex månader. Många väljer att ta bort andningslarmet när barnet börjar ställa sig upp i sängen, eftersom larmet då ofta ramlar av och börjar varna. Då är det vanligt att byta till en babyvakt med kamera och andra smarta funktioner.

Bäst i test andningslarm - se testvinnande andningslarm.
Ett andningslarm ger dig som förälder en ökad trygghet när du inte har möjlighet att befinna dig i samma rum som din bebis.

Olika typer av andningslarm

Det finns flera olika typer av andningslarm att välja mellan.

Andningslarm i blöjan – rörelsebaserade larm

Ett av de vanligaste andningslarmet är det du fäster i blöjan och detta är ett rörelsebaserat larm. Larmet överevakar barnets rörelser och ibland även temperatur och larmar ofta med både vibration och ljud. Vissa larmar direkt på enheten medan andra också går att koppla till en app i mobilen. Andningslarm för blöja passar bäst när bebisen sover på rygg och inte riskerar att tappa larmet så att det fellarmar. Det här larmet kan du ta med dig även i barnvagnen eller bilbarnstolen.

Andningslarm under madrassen – sensorstyrt larm

En annan vanlig typ av andningslarm är ett larm som du placerar under madrassen i spjälsängen. Madrassenheten består av en eller flera plattor med högkänsliga sensorer som följer andningsmönstret och säger till om bebisen slutar andas. Det följer även med en handenhet där föräldern kan övervaka och få larm om bebisen slutar andas. Den här typen av andningslarm kräver dock att bebisen sover i sin säng.

Andningslarm runt foten

En annan typ av andningslarm är den du fäster runt bebisens fot. Den brukar fungera både till höger och vänster fot och går att förstora i takt med att barnet växer.

Bäst i test andningslarm - se testvinnande andningslarm.
Välj mellan andningslarm som fäst vid blöjan, foten eller placeras under madrassen.

Andningslarmets olika egenskaper

Andningslarm har flera olika egenskaper som kan vara bra att jämföra. Här är några av egenskaperna som du kan leta efter och kika på när du ska välja andningslarm.

Ljudlarm vid andningsuppehåll

När barnet slutar att andas eller andas oregelbundet varnar andningslarmet med ett högt tjutande ljud. Det kan den till exempel göra efter runt 20 sekunders andningsuppehåll.

Vibrationer vid andningsuppehåll

Vissa andningslarm är konstruerade för att ge vibrationer när bebisen får andningsuppehåll. Larmet vibrerar efter 15 sekunder och förhoppningsvis vaknar barnet och kommer igång med andningen av sig själv.

Mäta syrehalt och hjärtfrekvens

Det är inte vanligt men väljer du ett andningslarm som du fäster på foten kan denna ibland mäta syrehalt och hjärtfrekvens som ger en bra indikation på hur din bebis mår när den sover. Avviker några värden varnar larmet.

Blinkande lampa

För att kunna se om barnet andas under natten har vissa andningslarm en lampa som blinkar vid varje andetag som bebisens tar. Då räcker det att ta en kik på handenheten för att se så att allt ser bra ut.

Föräldraenhet eller via en app

Andningslarm varnar med ljud om bebisen slutar att andas. Men bor du i ett stort hus och befinner dig på en annan våning kan det vara svårt att höra larmet. Då är det en fördel om det följer med en föräldraenhet eller om det går att koppla ihop med en app och få en notis om barnet får andningsuppehåll.

Andningslarm med kamera

Vill du även kunna se bebisen när du befinner dig i ett annat rum kan du köpa en babyvakt med både andningslarm och kamera. På så sätt kan du som förälder känna dig ännu tryggare.

Vad är plötslig spädbarnsdöd?

Plötslig spädbarnsdöd är enligt 1177 väldigt ovanligt, men det är ändå vanligt att känna oro kring detta. Det är mycket ovanligt att plötslig spädbarnsdöd inträffar och enligt 1177 är det ett barn på 6000 som drabbas. I de flesta fall inträffar det när barnet är under sex månader och det går inte att se några tecken innan det händer. En orsak till plötslig spädbarnsdöd är att barnet får andningsuppehåll som leder till syrebrist. En annan orsak kan vara att bebisen får något framför ansiktet som gör att den inte kan andas eller att den blir för varm. Det är vanligast att plötslig spädbarnsdöd sker när barnet sover.

Så minskar du risken för plötslig spädbarnsdöd

Även om det inte går att förutsäga plötslig spädbarnsdöd finns det ändå saker du kan göra för att minska risken, förutom att köpa ett andningslarm.

 • Låt barnet sova på rygg eftersom den övre delen av luftvägarna hålls öppen.
 • Se till att barnets ansiktet är fritt från till exempel snuttefiltar och sängkläder.
 • Barnet ska kunna röra sig fritt och inte ha för mjuk säng så att risken att sjunka ner blir stor.
 • Barnet ska vara lagom varmt – anpassa därför klädseln efter omgivningens temperatur.
 • Barn under tre månader ska helst sova i egen säng för att barnets sovläge inte ska riskera att ändras från rygg till mage eller att ansiktet täcks av sängkläderna eller förälderns arm.
 • Amma om det är möjligt eftersom bröstmjölken minskar risken för virusinfektioner som kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd.
 • Använd gärna napp när hen ska sova.
 • Använd inte nikotin eftersom det gör att barnet har svårare att vakna efter ett andningsuppehåll. Även passiv rökning skadar.

Om du känner dig orolig ska du alltid prata med personalen på BVC.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Ett andningslarm placeras antingen på bebisens blöja eller fot eller under madrassen i sängen. Det larmar om bebisen skulle sluta andas, så att du snabbt kan vidta åtgärder.
 • Många använder andningslarm så länge som det finns risk för plötslig spädbarnsdöd, som är vanligast för barn under sex månader.
 • Vi har valt att utse Snuza Hero MD till det andningslarm som är bäst i test. Det är ett andningslarm som du fäster i blöjan och som först vibrerar och sedan varnar om bebisen slutar att andas.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test blöjlarm:
Snuza Snuza Hero MD