Bäst i test – Bästa andningslarmet för små bebisar 2024
Med ett andningslarm kan föräldrar känna sig trygga när bebisen sover eftersom den varnar vid andningsuppehåll eller oregelbunden andning. Ta del av våra testvinnande andningslarm och våra bästa tips i köpguiden.
- Var den placeras, ex i blöjan, på foten eller under madrassen.
- Funktioner som andningslarm och vibrationslarm.
- Hur snabbt den larmar.
- Om den kan kopplas till mobiltelefonen.
- Om den drivs av batteri eller nätadapter.
-
-
-
ixKampanjer gäller till 12/11-24.
11-44 % rabatt på tusentals produkter. Ange koden: SINGLE.
-
Snuza är ett företag som har tillverkat babyvakter sedan 2007. Det är ett ungt och innovativt företag som tar fram sina produkter med hjälp av medicinteknik. Idag finns deras produkter över hela världen.
Vi har utsett Snuza Hero MD till det bästa andningslarmet för blöja. Det är ett mobilt andningslarm för spädbarn som är medicintekniskt certifierat och omtyckt av många föräldrar. Andningslarmet är ett populärt val hos de stora återförsäljarna Jollyroom och Babyland och har ett högt kundbetyg på Pricerunner. Hos Prisjakt kommer den högt i deras kategori om babyvakter med rörelselarm. I Tidningen Mamas Facebookgrupp Mamapower är detta en favorit bland mammorna när en av medlemmarna efterfrågade andningslarm. Dock upplever vissa att den är rätt stor och att den kan vara svår att fästa i blöjan.
Du fäster andningslarmet i blöjan eller byxorna och det kan användas i sängen, barnvagnen eller bilbarnstolen och bevakar andningen när barnet sover. Efter 15 sekunder utan någon form av andningsrörelse vibrerar larmet för att få barnet att börja andas igen. Efter totalt 20 sekunder utan andning startar larmet, eller om det känt av färre än åtta andningsrörelser på en minut. Skulle bebisen börja andas efter vibrationen går andningslarmet tillbaka till övervakningsläget. Däremot larmar det om vibrationen används tre gånger.
Andningslarmet är både tryggt och säkert att använda på ditt barn och den överför ingen radiofrekvens så därför finns det ingen risk för strålning. Det är i storleken 65 x 45 millimeter, väger 31 gram och drivs av batteri.
- Butiker & priser
Babysense har funnits på marknaden i över 15 år och är ett av de mest sålda andningslarmen världen över.
Vi har utsett Babysense 7 till det bästa andningslarmet för madrassen, och larmet är certifierad som medicinsk utrustning. Det är ett populärt val bland andningslarmen hos Pricerunner. Tidningen Mamas Facebookgrupp Mamapower är detta en av favoriterna bland mammorna när en av medlemmarna efterfrågade andningslarm.
Detta är ett mycket tillförlitligt andningslarm som du placerar under spjälsängens madrass. Det kontrollerar bebisens rörelser regelbundet och larmar om barnets andning upphör under 20 sekunder, eller om andningen sjunker till under 10 andetag per minut. Barnets andetag visas på en grönt blinkande lampa på övervakningscentralen.
I det här andningslarmet ingår en övervakningscentral och två sensorplattor som placeras under madrassen. Eftersom det är två sensorplattorna är oberoende av varandra är risken mindre att barnet rullar eller kryper undan och utlöser ett falsklarm. Andningslarmet kopplas in i eluttag.
- Butiker & priser
Snuza är ett företag som har tillverkat babyvakter sedan 2007. Det är ett ungt och innovativt företag som tar fram sina produkter med hjälp av medicinteknik. Idag finns deras produkter över hela världen.
Snuza Pico 2 är ett larm som övervakar ditt barns andning, sömn och kroppstemperatur. Det är ett populärt val bland andningslarmen hos de stora återförsäljarna Jollyroom och Babyland. Hos Prisjakt kommer den högt i deras kategori om babyvakter med rörelselarm.
Andningslarmet är mindre än Snuza Hero MD och är Snuzas mest avancerade modell. Du fäster det på blöjan och via appen kan du följa grafer och se barnets andning, temperatur och sömn. Med larmet är det till exempel lätt att upptäcka om barnet får feber. Om barnet inte andas på 15 sekunder börjar andningslarmet att vibrera. Efter ytterligare fem sekunder börjar larmet att varna med ljud och samtidigt skickas informationen till din telefon så att du kan vidta åtgärder.
- Butiker & priser
Owlet är ett företag som har hjälpt en miljon föräldrar att vaka över sina barn världen över. Owlet Smart Sock 3 Babylarm är intelligent larm som du placerat på barnets fot. Det är populär bland andningslarmen hos bland annat Babyland och Bonti och omtyckt av föräldrar.
Detta är det första intelligenta babylarmet som har möjlighet att mäta bebisens syrehalt, hjärtfrekvens och sömn. Avviker mätvärdena de förinställda nivåerna varnar andningslarmet både med ljud och till appen som du kan ladda ner till din mobiltelefon. I appen ser du alla värden i antingen realtid eller sju dagar bakåt. Sockan passar bebisar som är 0-18 månader och som har en vikt på 2,3 till 13,6 kilo. Andningslarmet har en trådlös laddning genom att du lägger sockan på basstationen och den har en laddtid 90 minuter.
- Butiker & priser: Mint
- Butiker & priser: Rosa
Köpguide andningslarm
Vila när barnet vilar är ett vanligt råd till småbarnsföräldrar – men är du orolig så är det svårt. Är du nybliven förälder kan det vara en trygghet att köpa ett andningslarm som registrerar när barnet inte andas. Det finns flera populära modeller på marknaden att välja mellan och här hjälper vi dig att hitta rätt andningslarm för dig och din bebis. Komplettera gärna med en babyvakt med ljud eller babyvakt med video.
Vad är ett andningslarm?
Ett andningslarm är precis som det låter – ett larm som varnar när bebisen inte andas eller om andningen blir oregelbunden. Det är till för att du ska upptäcka om bebisen slutar andas genom att då avge ett tjutande ljud. Det är också vanligt att larmet är utrustat med vibration som sätter igång först så att barnet kan komma igång med andningen på egen hand. Skulle bebisen ändå inte börja andas sätter det tjutande larmet igång. Befinner du dig i ett annat rum? Det finns många andningslarm med föräldraenget eller som går att koppla till en app till din mobiltelefon eller surfplatta så att du får en notis om något händer. Andningslarmet kan användas i sängen, barnvagnen eller bilbarnstolen.
Så fungerar ett andningslarm
Andningslarmet är oftast mobilt och drivs av batteri, vilket gör att flexibiliteten ökar. Du fäster det antingen på bebisens blöja, fot eller placerar det under madrassen på spjälsängen. Sedan övervakar det bebisen när den sover och du får en trygg god natts sömn eller har möjlighet att uföra vardagssysslor utan dåligt samvete.
Därför ska du ha ett andningslarm
Det finns många anledningar till att köpa ett andningslarm när du ska få barn. Här kommer några av anledningarna.
Tryggare för dig som förälder
Spädbarn sover mycket de första månaderna och är du rädd för andningsuppehåll är det svårt att alltid finnas till hands för att övervaka andningen. Att ha ett andningslarm kan därför göra nyblivna föräldrar tryggare när barnet sover. Vissa föräldrar beskriver andningslarm dessutom som en billig livförsäkring – och det gör ingen skada att använda larmet.
Kan förhindra plötslig spädbarnsdöd
Med ett andningslarm har du möjlighet att snabbt vidta åtgärder om din bebis skulle sluta andas – och därför förhindra plötslig spädbarnsdöd.
Vid förkylning eller för att upptäcka feber
Andningslarmet är bra att använda om barnet är förkyld så att du hör att hen andas ordentligt. Vissa larm känner även av temperaturförändringar vilket gör att du snabbt upptäcker om din lilla familjemedlem får feber.
Om barnet är född för tidigt
Föds ditt barn för tidigt är andningsfunktionen inte lika väl utvecklad och då kan det vara en extra trygghet att använda sig av ett andningslarm.
Till barnvagnen
Det kan vara svårt att veta hur mycket kläder barnet behöver ha i barnvagnen – så andningslarmet kan komma väl till användning även där.
Hur länge har man andningslarm?
De flesta har andningslarm så länge det finns en risk för plötslig spädbarnsdöd. Under första månaden är plötslig spädbarnsdöd mycket sällsynt, för att öka de kommande månaderna. Spädbarnsdöd inträffar vanligtvis när bebisen är 2-3 månader och de flesta fall sker när bebisen är under sex månader. Många väljer att ta bort andningslarmet när barnet börjar ställa sig upp i sängen, eftersom larmet då ofta ramlar av och börjar varna. Då är det vanligt att byta till en babyvakt med kamera och andra smarta funktioner.
Olika typer av andningslarm
Det finns flera olika typer av andningslarm att välja mellan.
Andningslarm i blöjan – rörelsebaserade larm
Ett av de vanligaste andningslarmet är det du fäster i blöjan och detta är ett rörelsebaserat larm. Larmet överevakar barnets rörelser och ibland även temperatur och larmar ofta med både vibration och ljud. Vissa larmar direkt på enheten medan andra också går att koppla till en app i mobilen. Andningslarm för blöja passar bäst när bebisen sover på rygg och inte riskerar att tappa larmet så att det fellarmar. Det här larmet kan du ta med dig även i barnvagnen eller bilbarnstolen.
Andningslarm under madrassen – sensorstyrt larm
En annan vanlig typ av andningslarm är ett larm som du placerar under madrassen i spjälsängen. Madrassenheten består av en eller flera plattor med högkänsliga sensorer som följer andningsmönstret och säger till om bebisen slutar andas. Det följer även med en handenhet där föräldern kan övervaka och få larm om bebisen slutar andas. Den här typen av andningslarm kräver dock att bebisen sover i sin säng.
Andningslarm runt foten
En annan typ av andningslarm är den du fäster runt bebisens fot. Den brukar fungera både till höger och vänster fot och går att förstora i takt med att barnet växer.
Andningslarmets olika egenskaper
Andningslarm har flera olika egenskaper som kan vara bra att jämföra. Här är några av egenskaperna som du kan leta efter och kika på när du ska välja andningslarm.
Ljudlarm vid andningsuppehåll
När barnet slutar att andas eller andas oregelbundet varnar andningslarmet med ett högt tjutande ljud. Det kan den till exempel göra efter runt 20 sekunders andningsuppehåll.
Vibrationer vid andningsuppehåll
Vissa andningslarm är konstruerade för att ge vibrationer när bebisen får andningsuppehåll. Larmet vibrerar efter 15 sekunder och förhoppningsvis vaknar barnet och kommer igång med andningen av sig själv.
Mäta syrehalt och hjärtfrekvens
Det är inte vanligt men väljer du ett andningslarm som du fäster på foten kan denna ibland mäta syrehalt och hjärtfrekvens som ger en bra indikation på hur din bebis mår när den sover. Avviker några värden varnar larmet.
Blinkande lampa
För att kunna se om barnet andas under natten har vissa andningslarm en lampa som blinkar vid varje andetag som bebisens tar. Då räcker det att ta en kik på handenheten för att se så att allt ser bra ut.
Föräldraenhet eller via en app
Andningslarm varnar med ljud om bebisen slutar att andas. Men bor du i ett stort hus och befinner dig på en annan våning kan det vara svårt att höra larmet. Då är det en fördel om det följer med en föräldraenhet eller om det går att koppla ihop med en app och få en notis om barnet får andningsuppehåll.
Andningslarm med kamera
Vill du även kunna se bebisen när du befinner dig i ett annat rum kan du köpa en babyvakt med både andningslarm och kamera. På så sätt kan du som förälder känna dig ännu tryggare.
Vad är plötslig spädbarnsdöd?
Plötslig spädbarnsdöd är enligt 1177 väldigt ovanligt, men det är ändå vanligt att känna oro kring detta. Det är mycket ovanligt att plötslig spädbarnsdöd inträffar och enligt 1177 är det ett barn på 6000 som drabbas. I de flesta fall inträffar det när barnet är under sex månader och det går inte att se några tecken innan det händer. En orsak till plötslig spädbarnsdöd är att barnet får andningsuppehåll som leder till syrebrist. En annan orsak kan vara att bebisen får något framför ansiktet som gör att den inte kan andas eller att den blir för varm. Det är vanligast att plötslig spädbarnsdöd sker när barnet sover.
Så minskar du risken för plötslig spädbarnsdöd
Även om det inte går att förutsäga plötslig spädbarnsdöd finns det ändå saker du kan göra för att minska risken, förutom att köpa ett andningslarm.
- Låt barnet sova på rygg eftersom den övre delen av luftvägarna hålls öppen.
- Se till att barnets ansiktet är fritt från till exempel snuttefiltar och sängkläder.
- Barnet ska kunna röra sig fritt och inte ha för mjuk säng så att risken att sjunka ner blir stor.
- Barnet ska vara lagom varmt – anpassa därför klädseln efter omgivningens temperatur.
- Barn under tre månader ska helst sova i egen säng för att barnets sovläge inte ska riskera att ändras från rygg till mage eller att ansiktet täcks av sängkläderna eller förälderns arm.
- Amma om det är möjligt eftersom bröstmjölken minskar risken för virusinfektioner som kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd.
- Använd gärna napp när hen ska sova.
- Använd inte nikotin eftersom det gör att barnet har svårare att vakna efter ett andningsuppehåll. Även passiv rökning skadar.
Om du känner dig orolig ska du alltid prata med personalen på BVC.
Populära varumärken:
Länktips:
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Ett andningslarm placeras antingen på bebisens blöja eller fot eller under madrassen i sängen. Det larmar om bebisen skulle sluta andas, så att du snabbt kan vidta åtgärder.
-
Många använder andningslarm så länge som det finns risk för plötslig spädbarnsdöd, som är vanligast för barn under sex månader.
-
Vi har valt att utse Snuza Hero MD till det andningslarm som är bäst i test. Det är ett andningslarm som du fäster i blöjan och som först vibrerar och sedan varnar om bebisen slutar att andas.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test blöjlarm : Snuza Hero MD
- Bäst i test madrassen : Rull Andningslarm Babysense 7
- Bästa lilla : Snuza Pico 2 Andningslarm
- Bästa för foten : Owlet Smart Sock 3 Babymonitor One Size
- Vad är ett andningslarm?
- Så fungerar ett andningslarm
- Därför ska du ha ett andningslarm
- Hur länge har man andningslarm?
- Olika typer av andningslarm
- Andningslarm med kamera
- Vad är plötslig spädbarnsdöd?
- Så minskar du risken för plötslig spädbarnsdöd