VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 20 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Stort test av sommardäck som är bäst i test 2024

Lagen om vinterdäck slutar gälla den 31 mars, och efter den 15 april är det inte längre tillåtet att köra med dubbdäck. I mars månad är det med andra ord hög tid att se över sommardäcken! Se testvinnande sommardäck och ta hjälp av vår köpguide.

Vi har jämfört
 • Grepp.
 • Styrkänsla.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner

För att ta reda på vilka däck som passar din bil kan du göra en sökning via ditt registreringsnummer.

Bäst i test Test.se logo
Continental
Continental PremiumContact 7
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Continental
Continental PremiumContact 7
Sommardäck med premiumkänsla oavsett vilken bil du kör med adaptivt mönster och ny gummiblandning.
Testvinnare hos Råd & Rön 2024.
Testvinnare hos Vi Bilägare 2024.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2023.
Testvinnare hos Teknikens Värld 2023.
Bra grepp och köregenskaper på vått och torrt väglag.
Exakt styrning.
Fungerar bra i kurvor och inbromsning.
Består av den nya gummiblandningen RedChili.
Adaptivt mönster.

Continental är ett företag som tillverkar premiumdäck och som var tidiga på marknaden med att tillverka däck till personbilar. Redan 1898 tillverkades det första bildäcket med en banbrytande vulkaniserings-teknik. Flera av deras sommardäck finns med som testvinnare hos oss.

Vi har utsett Continental PremiumContact 7 till det sommardäck som är bäst i test. Sommardäcket lanserades i oktober 2022 och är den sjunde generationen av det framgångsrika däcket.

När Råd & Rön testade sommardäck februari 2024 kom dessa på första plats och blev bäst i test, tillsammans med den äldre modellen Continental PremiumContact 6. Däcket fick betyget 75 av 100. Det fick högsta betyg på att hantera bilen på både torrt och vått väglag. Dock fick vattenplaningen något sämre betyg. Det fick högt betyg på livslängd, slitage och bränsleförbrukning men sämre på ljud och hållbarhet.

I ett nytt test hos Vi Bilägare 2024 kom däcket på första plats med totalpoängen 87 av 100. Det beskrivs som ett förklätt sportdäck med riktigt bra grepp. Enligt dem har det klassledande bromssträckor och är lättkört under press. Däcket fick bland annat toppbetyg på broms på våt väg och kurvgrepp och körning på våt väg. Det fick också toppbetyg på broms och körning på torr väg. Bland de negativa egenskaperna hör fjädringen, rullmotståndet och buller på slät väg. 

I ett test hos Expressens Teknikens Värld från 2023 kom sommardäcken också på första plats. Enligt deras omdöme är det ett sommardäck som gör nästan all rätt, framförallt grepp och komfort.

- Jag skulle säga att PremiumContact™ 7 är Continentals flaggskepp. Vårt mål var att utveckla det säkraste däcket på marknaden och ett däck som erbjuder våra kunder en bekväm och bekymmersfri körning i alla lägen, säger Denise Sperl, director Research & Development Personbilsdäck EMEA på Continental Tires, i ett pressmeddelande.

Hos Aftonbladet Plus blev Continental PremiumContact 7 överlägsen vinnare med betyget 9,5 av 10 och bäst i alla Aftonbladets deltester. Sommardäcket är lättkört på våt asfalt med exakt styrning och bra i både kurvor och vid bromsning. På torr väg är det ett perfekt däck med bra grepp och uppförande. Även buller och rullmotsånd är bra enligt Aftonbladets testpanel.

Enligt Continental har det aldrig känts bättre att köra säkert och det ligger flera års utvecklingsarbete bakom det nya däcket. Tack vare däckets adaptiva mönster upplever du nästa nivå av köregenskaper på både vått och torrt underlag. Du får en hög komfort och säkerhet oavsett vilken typ av bil du har – sommardäcket passar lika bra för en eldriven SUV som till en bensindriven sportbil. Eftersom sommardäcket har den nya gummiblandningen RedChili är greppet och bromsprestandan optimalt redan från start.

 • Butiker & priser

Bästa grepp Test.se logo
Michelin
Michelin Model Primacy 4+
Bästa grepp
Bästa grepp Test.se logo
Michelin
Michelin Model Primacy 4+
Lättrullat sommardäck med bra grepp och bra köregenskaper på våt och torr asfalt.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2024.
Tredje plats på test hos Aftonbladet Plus 2023.
Bra grepp och köregenskaper på vått och torrt väglag.
Lättrullat.
Lågt bullerljud.

Däck- och fälgspecialisten Michelin är ett franskt företag som grundades redan 1889. De tillverkar premiumdäck av bästa kvalitet med målet att förbättra transport och resande.

Michelin Model Primacy 4+ är ett sommardäck som placerats bra på tester. Hos Råd & Rön kom det på tredje plats med betyget 69 av 100. På torr väg lyfte man särskilt fram bromsningen och ger ett högt betyg. På våt väg visar Råd & Röns test att bromsning och vattenplaning på rak väg är bra.

I ett nytt test hos Aftonbladet Plus kom sommardäcket på tredje plats med betyget 8,7 av 10. Enligt deras test uppför sig Michelin lugnt på alla underlag med tillräckligt bra grepp i alla situationer. Det släpper dock lite baktill vid de värsta undanmanövren. Sommardäcket är lättkört och lugnt på torr asfalt utan att släppa. Det är dessutom lättrullat och även om det låter lite är det inget som stör.

Detta är senaste generationens sommardäck från Michelin. Det är mer bränslesnålt än tidigare versioner och har 20 procent längre körsträcka. Sommardäcket är designat för att skydda dig och dina passagerare oavsett hur långt du kör. Det har den senaste generationens gummiblandning som ger en god prestanda även när det börjar bli slitet. Däcket passar dig som vill ha ett enastående grepp utan att behöva kompromissa med livslängden. Det är ett sommardäck med lägre buller och en ljudnivå på 69 decibel. Rullmotståndet är C och våtgreppet är A vilket är den allra bästa.

 • Butiker & priser

Bästa premium Test.se logo
Goodyear
Goodyear Eagle f1 Asymmetric 6
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Goodyear
Goodyear Eagle f1 Asymmetric 6
högprestandadäck som har ett bra grepp på både vått och torrt underlag.
Fjärde plats på test hos Aftonbladet Plus 2023.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2022.
Högt betyg hos Råd & Rön 2021.
Testvinnare hos Auto Motor Sport 2020.
Högt betyg hos Riksförbundet M Sverige 2020.
Bra grepp vid inbromsningar.
Lugnt och lättkört, högpresterande däck.
Ny gummiblandning.
Exakt styrning.
Kort bromssträcka.

Amerikanska Goodyear är en av världens största däcktillverkare med fabriker i 25 länder. Deras däck är ett resultat av över 100 år av innovation och modern teknik, däcken håller högsta kvalitet och säkerhet!

Goodyear Eagle f1 Asymmetric 6 är ett högpresterande sommardäck som fått bra betyg hos bland annat Råd & Rön, Auto Motor Sport och Riksförbundet M Sverige. I ett test från 2022 hos Aftonbladet Plus kom Goodyears sommardäck på en delad första plats tillsammans med tre andra däck. 2023 kom däcket på plats fyra med betyget 8,4 av 10 och beskrivs som sommardäck som reagerar snabbt på styrningen och har en fin körkänsla på våt väg. 

Goodyears sommardäck originalmonteras på bilar som Porsche 911, vilket säger något om prestandan på det. Det har en ny gummiblandning och håller en hög säkerhet när du kör på vägarna. Enligt tester har det ett utmärkt sidgrepp i vått underlag. Styrningen är exakt och snabb, men i extrema fall kan det tappa grepp framtill – något som dock går att kontrollera. På torrt underlag har sommardäcket snabb styrning utan att tappa greppet vilket ger en bra körkänsla. Du får en exakt styrning och när du bromsar utvidgas kontaktytan vilket gör att bromssträckan blir kortare än på tidigare modell. Det är tystgående och har ett medelrullmotstånd.

 • Butiker & priser

Bästa budget Test.se logo
Goodyear
Goodyear EfficientGrip Performance 2
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Goodyear
Goodyear EfficientGrip Performance 2
Prisvärd sommardäck med bra grepp oavsett underlag.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2024.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2024, 2023.
Fjärde plats på test hos Vi Bilägare 2024.
Andra plats på test hos Vi Bilägare 2021.
Tredje plats på test hos Aftonbladet Plus 2021.
Högt kundomdöme hos Bythjul.com.
Bra grepp och köregenskaper på vått och torrt väglag.
Trygg och säker körning.
Relativ låg bränsleförbrukning.
Lågt rullmotstånd.
Lång livslängd.

Amerikanska Goodyear är en av världens största däcktillverkare med fabriker i 25 länder. Deras däck är ett resultat av över 100 år av innovation och modern teknik, däcken håller högsta kvalitet och säkerhet!

Goodyear EfficientGrip Performance 2 är ett prisvärt allroundddäck som passar särskilt bra vid vått underlag.

I ett nytt test hos Aftonbladet Plus från 2024 kom Goodyears sommardäck på första plats med betyget 9,1 av 10. Enligt testet har det bra grepp och köregenskaper på våt väg och styr perfekt i snäva kurvor. På torr väg är det lugnt. Däcket är tyst och lättrullat.

När Råd & Rön uppdaterade sitt test om sommardäck kom detta på en tredje plats med betyget 70 av 100. Enligt testet klarar sommardäcket bromsning och hantering på torr väg bra. Vid våt väg får däcket också bra betyg, särskilt på bromsning, hantering och vattenplaning. Dock upplevdes ljudet som något högt.

I ett test hos Vi Bilägare 2024 kom däcket på delad fjärde plats med totalpoängen 80 av 100. Detta passar för dig som vill kombinera lågt rullmotstånd med bra väggrepp. Även om det inte är det tystaste däcket är bullernivån begaglig. Enligt testet imponerar det mest på våta vägar. Kurvgreppet är högt och motståndskraften i vattenplaning är testets bästa. Däremot är styrkänslan något olinjär vid vardagskörning och under press har det sävliga styrreaktioner.

I ett test hos Aftonbladet Plus från 2021 kom sommardäcket på en tredje plats och enligt deras test har Goodyear bland de kortare bromssträckorna i både vått och torrt väglag, oavsett temperatur. Dock upplevde de att det klarade sig något sämre i lite djupare vatten och vattenplaning.

Sommardäcket beskrivs som ett högprestandadäck med upp till 50 procent längre körsträcka än sin föregångare. Prestandan är förbättrad i både torrt och vått väglag, tack vare teknologin ”Wet Braking Technology” och har A i våtgrepp.

Sommardäcket har en förbättrad stabilitet och väghållning i nödsituationer. Dessutom är det utrustat med ”Mileage Plus Technology” som gör att det håller längre. Däcket har relativ låg bränsleförbrukning och C i rullmotstånd. Det finns tillgängligt i de flesta dimensioner och passar därför många bilägare.

 • Butiker & priser

Bästa vid regn Test.se logo
Nokian
Nokian Hakka Blue 3
Bästa vid regn
Bästa vid regn Test.se logo
Nokian
Nokian Hakka Blue 3
Ett lättkört sommardäck med exakt styrning och bra grepp oavsett underlag.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2024.
Andra plats på test hos hos Vi Bilägare 2024.
Tredje plats på test hos Teknikens Värld 2023.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2022.
Högt betyg på test hos Teknikens Värld 2020.
Högt betyg hos Motor.no 2019.
Högt betyg hos Vi Bilägare 2017, 2018, 2019.
Bra grepp på våt och torr väg.
Lättkört däck med exakt styrning.
Klarar vattenplaning bra.
Välbalanserat.
Hög komfort och tyst däck.

Nokian är en finsk däcktillverkare som grundades 1988, även om rötterna sträcker sig så långt tillbaka som 1898 då Finlands Gummifabrik AB grundades. Det första gummidäcket till personbil tillverkades 1932 och det första vinterdäcket 1934.

Nokian Hakka Blue 3 är en uppföljare av ett annat testvinnande sommardäck från Nokian. Det passar till medelstora personbilar och vassare familjebilar.

I ett test hos Aftonbladet Plus från 2024 kom sommardäcket på andra plats med betyget 9,0 av 10. Enligt testet styr det exakt på våt väg, har ett bra sidgrepp och är lätt att köra. Notera dock att det kan släppa lite fram vid extrema undanmanövrer, men då är greppet lätt att få tillbaka. Även på en sliten asfalt är risken för vattenplaning liten. Det styr bra på torr väg men kan släppa något bak. Däcket är tystgående men upplevs som något trögrullat.

I ett nytt test hos Vi Bilägare 2024 kom däcket på andra plats med totalpoängen 87 av 100. Det är ett däck med extra fokus på vattenegenskaperna som får toppbetyg på detta. Det har god motståndskraft mot vattenplaning, kort stoppsträcka och bra kurvgrepp på blöt väg. Vidare är det enligt testet lättkontrollerat under press. På torr väg har sommardäcket en olinjär styrkänsla, tydlig understyrning under press och behöver större rattutslag i kurvorna. Däremot har det testets bästa komfort med lågt buller på grov väg.

I ett test Aftonbladet Plus från 2022 utsågs det till bäst i test tillsammans med tre andra vinnare. I ett test hos Expressens Teknikens Värld från 2023 kom sommardäcket på tredje plats och de lyfte särskilt fram greppet.

Det är ett lättkört sommardäck med exakt styrning utan att vara för snabb. Däcket har enligt tester ett bra grepp på både våt och torr väg och bakhjulet släpper aldrig greppet. Broms- och sidgrepp på våt väg hör till en av marknadens allra bästa. Tack vare en ny teknik klarar däcket även vattenplaning bra vilket ger en högre säkerhet när du kör på vått vägunderlag, även om det i vissa tester kunde vara något bättre.

Att däcket är välbalanserat bidrar också till en skönare körning. Enligt recensioner rullar det tyst, bekvämt, medellätt och är stabilt även i kurvor. Det är ett sommardäck som både rekommenderas enligt motormagasin och konsumenter. Det passar bra för vårt blandade nordiska klimat.

 • Butiker & priser

Bra val Test.se logo
Continental
Continental PremiumContact 6
Bra val
Bra val Test.se logo
Continental
Continental PremiumContact 6
Sommardäck med bra grepp och köregenskaper på vått och torrt väglag.
Testvinnare hos Råd & Rön 2024, 2023.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2022.
Andra plats på test hos Teknikens Värld 2021.
Högt betyg på tester Vi Bilägare 2021.
Högt betyg på test hos Riksförbundet M Sverige 2020.
Testvinnare hos Motor.no 2019.
Testvinnare hos Vi Bilägare Nr 5 2019.
Högt betyg på test hos Auto Motor Sport 2017, 2019, 2020.
Bra grepp och köregenskaper på vått och torrt väglag.
Utmärkt styrkänsla med exakt respons.
Relativt låg bränsleförbrukning.

Continental är ett företag som tillverkar premiumdäck och var tidiga på marknaden med att tillverka däck till personbilar. Redan 1898 tillverkades det första bildäcket med en banbrytande vulkaniserings-teknik. Flera av deras sommardäck finns med som testvinnare hos oss.

Vi har valt att rekommendera Continental PremiumContact 6, som är ett däck som enda sedan det kom har fått höga betyg i flera tester. Det passar dig som vill köpa ett säkert och högkvalitativt däck. Det är ett sommardäck som både rekommenderas av motormagasin och konsumenter.

Continental har kommit med en uppdaterad modell, men detta däck håller fortfarande hög standard. Det har kommit på första plats i test hos Råd & Rön under flera år. I ett nytt test februari 2024 fick det betyget 71 av 100. Det utsågs tillsammans med Continental PremiumContact 7 till bäst i test, även om totala betyget skiljde sig med några poäng.

Det är ett stabilt och lättkört sommardäck med bra grepp på vägen. Det har bra köregenskaper på både vått och torrt väglag, men presterar allra bäst på torr vägbana i kallare temperaturer. Styrkänslan är bra med exakt respons. Jämfört med föregångaren PremiumContact 5, har PremiumContact 6 förbättrat bland annat greppet, hanteringen och styregenskaper. Det har relativt låg bränsleförbrukning. Enligt vissa tester finns det dock risk för vattenplaning vid stor mängd vatten.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Test av sommardäck, bäst i test.
Välj ett sommardäck som klarar både tester och är anpassat för din körning och bil.

Köpguide sommardäck

Har du kikat över dina sommardäck och upptäckt att du behöver köpa nya? Lagen om vinterdäck slutar gälla den 31 mars, och efter den 15 april är det inte längre tillåtet att köra med dubbdäck. När du ska köpa vinterdäck väljer du mellan dubbdäck eller friktionsdäck – men vad ska man egentligen tänka på när det kommer till sommardäck? Vi hjälper dig att välja rätt sommardäck till din bil, så att du får en så säker men också bra körning som möjligt.

Läs också: Test av dubbade vinterdäck
Läs också:
 Test av friktionsdäck

Test visar sommardäck från Continental.
Det finns många sommardäck att välja mellan – vi har sammanställt tester och presenterar flera vinnare.

Datum – då får du byta till sommardäck

Från och med första april varje år är det tillåtet att byta till sommardäck. Efter den 15 april får du inte längre köra med dubbdäck, om det inte väntas bli vinterväglag. Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är också bra att vänta tills att den genomsnittliga dagliga temperaturen ligger på 5-7 grader. Det är polisen som bestämmer om det är vinterväglag eller inte där du befinner dig.

Viktiga datum: 

 • 1 april-30 november: Du får använda sommardäck om det inte är vinterväglag. 
 • 1 december-31 mars: Du måste ha vinterdäck om det är vinterväglag. 
 • 1 oktober-15 april: Du får använda dubbdäck om det är vinterväglag. 
Bäst i test sommardäck - bästa sommardäcken.
Från 1 april får du byta till sommardäck och efter 15 april är det inte längre tillåtet med vinterdäck.

Hårdare gummi för högre temperaturer

Sommardäck tillverkas i ett material som är särskilt anpassat för årstidens vägförhållanden. Det är hårdare än vinterdäckets gummi och har en viskositet som ger ett bra grepp. Det hårdare gummit är anpassat för temperaturer som inte är alltför låga. Är det för kallt blir sommardäcken ännu hårdare, och då fungerar de inte på ett optimalt sätt. Gummiblandningen i vinterdäck är istället mjukare, och förlorar därmed sina egenskaper när temperaturerna blir högre. Sommardäckets mönster ska vara designat för att enkelt och effektivt leda bort vatten och på så sätt minska risken för vattenplaning vid vått väglag. De ska också rulla lätt; det ger en lägre bränsleförbrukning och sänker därmed utsläppen!

Det finns en däckvariant som sägs fungera lika bra på sommaren som på vintern, så kallade “allrounddäck”, men de flesta experter är överens om att dessa däck aldrig fungerar helt optimalt i det nordiska klimatet. Sommar och vinter skiljer sig helt enkelt för mycket åt för att däcken ska kunna garantera en riktigt säker funktionalitet.

Test av sommardäck.
Sommardäck är gjorda i hårdare gummimaterial för att klara högre temperaturer. Här visar vi Nokian Hakka Blue 3, som har ett bra grepp vid regn.

EU:s däckmärkning

Alla sommardäck som säljs inom EU måste förses med en miljömärkning som ger information om hur däcket påverkar bränsleförbrukningen, hur bra våtgrepp det har och hur högt buller det genererar. Märkningen ser likadan ut som den för till exempel vitvaror, och sedan 1 maj 2021 sker märkningen från A till E där A är bäst. Tidigare presenterades detta i en A–G-skala.

EU:s märkning för däck, mäts i skalan A-E.
Sedan maj 2021 gäller EU:s märkning i skalan A-E.

Kompromissa aldrig med säkerheten!

Försök aldrig komma undan så billigt som möjligt när du köper nya däck! Det är fullt möjligt att chansa lite och köpa däck för bara några hundralappar, men det gör du då med livet som insats. Är årets testvinnare för dyra så satsa på en tidigare testvinnare istället! Allteftersom de stora tillverkarna släpper nya modeller sjunker de äldre i pris, utan att för den sakens skull ha tappat i kapacitet och förmåga, såklart. De stora däcktillverkarna satsar enorma summor pengar på att ständigt förbättra sig, och därför kan de leverera de absolut bästa däcken.

Sommardäck och mönsterdjup – när ska man byta till nya?

För att du ska få en säker körning ska du aldrig köra på däck som är för slitna. Byter du däck påverkas både bromssträcka och möjligheten att hantera vattenplaning på ett bra sätt. Livslängden på sommardäck beror på en rad olika faktorer som hur tung din bil är, hur mycket du kör, hur du kör och på vilket underlag du kör. Därför är det förstås svårt att lägga fram någon form av generell beräkning på hur länge ett sommardäck håller, men man brukar generellt rekommendera minst var åttonde år. Kontrollera lufttrycket och hjulinställning regelbundet så håller däcken längre! Att köra runt med för lite luft eller felaktiga inställningar sliter på däcken i onödan. Det är lagligt att köra med sommardäck som har ett mönsterdjup ner till 1,6 millimeter, men tänk på att våtgreppet försämras markant när det närmar sig 3 millimeter. Därför rekommenderar många experter att du byter redan vid 3-4 millimeters mönsterdjup.

Byt sommardäck innan de blir för slitna.
Här jämför vi mönsterdjupet på ett nytt Michelin Model Primacy 4 med ett äldre sommardäck.
Test av sommardäck.
Många experter rekommenderar att du byter till nytt sommardäck vid 3-4 millimeters mönsterdjup. Här visar vi ett däck med sämre mönsterdjup. 

Undantag vid snö och slask!

Glöm inte att det är tillåtet – och till och med nödvändigt enligt lag – att använda vinterdäck om vinterväglag råder även efter den 15 april! Odubbade vinterdäck är det krasst sett tillåtet att använda hela året, men eftersom de inte är anpassade för sommarväglag är det inget som rekommenderas.

Vilka däck ska man välja?

Vilken typ av sommardäck du ska köpa beror också på var du bor och på vilket underlag du främst kör på. Bor du till exempel på landet med många grusvägar ska du undvika sommardäck med lågt rullmotstånd och tunna däcksidor för de klarar inte grus och stenar lika bra. Då ska du hellre satsa på ett sommardäck som har mer mönster. Väljer du däremot ett dyrare sommardäck med lägre rullmotstånd håller de längre vilket gör att du både är snäll mot plånboken och miljön. För att du ska få en så säker resa som möjligt med din bil behöver däcken dessutom klara säkerhetstesten och få bra betyg oavsett om det är tidig vår eller sen höst.

Test av sommardäck - Nokian Hakka Blue 3.
Vi har flera testvinnare bland våra sommardäck. Här har vi lånat ett Nokian Hakka Blue 3, som placerats bra på test hos Teknikens Värld och Aftonbladet Plus.
Test av sommardäck, Michelin Primacy 4.
Här har vi lånat ett Michelin Primacy 4+, som placerats bra på test hos Råd & Rön och Aftonbladet Plus. 
Continental PremiumContact 7 och 6 är två av våra testvinnare.
Här visar vi Continental PremiumContact 6 och Continental PremiumContact 7, som vunnit tester hos Råd & Rön.

Välj rätt storlek för din bil

Sommardäcket ska inte bara ha rätt egenskaper, det är också viktigt att du får en storlek som passar till din bil. Däck går att köpa i många olika dimensioner, och priset skiljer sig mellan de olika varianterna. Om du inte känner dig säker på vilka dimensioner du ska ha kan du antingen titta på däcken du redan har eller hitta dem i bilens registreringsbevis!

Däcken vi har priser på här på vår sida är i dimension 205/55 R16 eller annan närliggande storlek.

Byt själv eller hos däckbyte

När du ska byta till sommardäck kan du antingen göra det själv hemma i garaget eller ute på till exempel gatan. För smidigare byte kan du ta hjälp av en mutterdragare som gör det enklare att lossa muttrarna. Du kan också åka in och byta däcken hos ett däckbytarföretag och många har ofta tillfälliga lösningar på köpcentrum. 

Test av sommardäck - så byter du till sommardäck.
Byt till sommardäck hemma eller hos ett däckbytarföretag.

Ett annat alternativ är att förvara däcken på ett däckhotell som ligger i anslutning till en servicestation där du sedan får hjälp att byta däcken. På däckhotellet förvaras däcken så att de är i optimalt skick nästa gång det är dags att byta. En del däckhotell mäter mönsterdjupet och ger dig två till tre kostnadsförslag på nya lagom till att nya säsongen börjar. 

Så förvarar du däcken bäst hemma

När du förvarar däcken hemma behöver du göra rent dem noga och det ska ha rätt lufttryck i dem så att de inte tappar formen. Däcken ska förvaras torrt och gärna i en temperatur på runt 15 grader. Du ska aldrig förvara de utomhus för det blir för kallt på vintern och för varmt på sommaren – dessa temperaturskillnader kan skada däcken. De ska heller inte utsättas för direkt solljus eftersom UV-strålarna kan skada gummit i längden. Däck på fälg ska förvaras liggande och lösa däck ska lagras stående. Kom också ihåg att märka däcken så att de hamnar rätt när du monterar dem.

Köpa sommardäck – att tänka på!

När du ska köpa sommardäck finns det mycket att tänka på. här får du en bra sammanfattande lista.

 • Välj däck som klarar testerna och som klarar årstidernas temperaturskiftningar.
 • Ta reda på vilken storlek som passar din bil.
 • Jämför de olika klassificeringarna som är gemensamma för hela EU och som mäts i skalan A-E.
 • Välj däck som passar med din typ av körning, ex stadskörning eller mycket körning på landet.
Test av sommardäck.
Se till att välja en storlek på sommardäcket som passar din bil.

  Några experttester vi har läst

  Råd & Rön (2024)

  Råd & Rön testar kontinuerligt sommardäck och med på nya listan finns 66 däck. Deras första plats delas av två däck – Continental PremiumContact 7 och Continental PremiumContact 6. Continental PremiumContact 7 fick betyget 75 av 100 och högt betyg på både vått och torrt underlag. Continental PremiumContact 6 fick betyget 71 av 100 och fick också högt betyg på både vått och torrt underlag. På andra plats med betyget 70 av 100 kom Goodyear EfficientGrip Performance 2. Det fick fick högt betyg på egenskaper som bromsning på torr och våt väg, livslängd och hantering. På tredje plats kom Michelin Model Primacy 4+ som fick det totala betyget 69 av 100. Det fick högt betyg på egenskaper som bromsning på torr väg, livslängd och slitage.

  Vi Bilägare (2024)

  Vi Bilägare är en tidning som varje år testar sommardäck från kända varumärken. Testet utfördes under en vecka i början av oktober 2023 på testbanan Hakka Ring utanför Madrid, Spanien. Temperaturen låg på 20-30 grader. Alla testmoment utom bromsprov genomfördes med en automatväxlad Skoda Karoq 1,5 TSI.

  Årets testvinnare blev Continental PremiumContact 7, som fick totalpoängen 87 av 100. På andra plats kom Nokian Hakka Blue 3 med totalpoängen 85 av 100. På tredje plats kom Kumho Ecsta HS52med totalpoängen 84 av 100.

  Aftonbladet Plus (2024)

  Aftonbladet Plus har testat och utsett de bästa och sämsta sommardäcken. Däcken testades i februari 2024 på Nokians testbana Hakka Ring söder om Madrid.

  Testets vinnare blev Goodyear EfficientGrip Performance 2, som fick betyget 9,1 av 10. Det beskrivs som utmärkt på alla situationer på våt asfalt. På andra plats kom Nokian Hakka Blue 3 som fick betyget 9,0 av 10. Det styr exakt på våt väg och är lättkört i alla situationer. På tredje plats kom Michelin Primacy 4+ med betyget 8,7 av 10. Enligt testet är det harmoniskt och lugnt.

  Aftonbladet Plus (2023)

  Aftonbladet Plus har testat 13 sommardäck och utsett både de bästa och sämsta. I testet har de jämfört egenskaper som bromsning på våt väg, köregenskaper på våt och torr asfalt, vattenplaning, ljudnivå i bilen och rullmotstånd.

  Continental PremiumContact 7 fick betyget 5 av 5 och blev testvinnare. Det presterade bäst i alla deltester och beskrivs som lättkört på asfalt och bra grepp. Med betyget 4 av 5 kom Michelin Primacy 4+ på delad andra plats. Det uppförde sig lugnt på alla underlag med bra grepp i alla situationer. På delad andra plats kom även Hankook Ventus S1 evo3, med betyget 4 av 5. Enligt testet har det bra styrkänsla och grepp på våt asfalt.

  Råd & Rön (2022)

  Råd & Rön testar kontinuerlig sommardäck och har på sin lista idag 185 testade sommardäck. Testets vinnare är Continental ContiSportContact 5 SSR som fått 72 poäng av 100 möjliga. Förstaplatsen delas med Michelin Primacy 4. På andra plats kom Goodyear EfficientGrip Performance 2 med betyget 71 av 100. Tredje plats gick till Michelin Primacy 4. I testet lägger Råd & Rön störst vikt på hur säkra däcken är och de värderar goda köregenskaper och kort bromssträcka vid vått väglag högt. Vid varje testomgång köper de in 1200 däck som sätts på bilar som sedan körs av professionella testförare på torrt och vått underlag på både vanliga vägar och testbanor.

  Aftonbladet Plus (2022)

  Aftonbladet Plus har testat sommardäck och utsett fyra vinnare. De som fått dela på förstaplatsen är Continental PremiumContact 6, Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6, Michelin Primacy 4+, Nokian Hakka Blue 3 – alla med betyget 5 av 5. De har testat saker som bromssträcka på torr och vått underlag, köregenskaper på torrt och vått underlag, vattenplaning, köregenskaper, ljudnivå, rullmotstånd och komfort.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Bilen måste ha vinterdäck fram till den 31 mars, därefter får sommardäcken sättas på. Om det inte råder vinterväglag för då är det vinterdäck som gäller oavsett datum. Är du osäker på vad som gäller, kan du vända dig till polisen. Det är nämligen de som avgör huruvida det är vinterväglag eller inte i sina respektive områden.
 • Den lagliga gränsen är på 1,6 mm, inte mindre. Men det rekommenderas att vinterdäcken ska ha minst 3 mm mönsterdjup för att vara på den säkra sidan.
 • Det beror på en rad olika faktorer. Hur långt och hur ofta du kör, vilken tillverkare som gjort däcket och hur du förvarar dem mellan hjulskiftena. Generellt sägs det att sommardäck bör bytas ut efter åtta år, speciellt om de använts.
 • Vi har valt att utse Continental PremiumContact 7 till det sommardäck som är bäst i test. Det är ett däck med premiumkänsla oavset vilken bil du kör med adaptivt mönster och ny gummiblandning. Sommardäcket är en uppdaterad variant av en tidigare testvinnare.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Continental Continental PremiumContact 7