HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
sommardäck - Bäst i test

Test av sommardäck

51 ST PRODUKTER TESTADE

motor uppdaterad 14:e April, 2020, Baserad på 43 experttester.

Lagen om vinterdäck slutar gälla den 31 mars, och efter den 15 april är det inte längre tillåtet att köra med dubbdäck. I mars månad är det med andra ord hög tid att se över sommardäcken!

Jag kan allt om sommardäck – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Hårdare gummi för högre temperaturer

Sommardäck tillverkas i ett material som är särskilt anpassat för årstidens vägförhållanden. Det är hårdare än vinterdäckets gummi och har en viskositet som ger ett bra grepp. Det hårdare gummit är anpassat för temperaturer som inte är alltför låga. Är det för kallt blir sommardäcken ännu hårdare, och då fungerar de inte på ett optimalt sätt. Gummiblandningen i vinterdäck är istället mjukare, och förlorar därmed sina egenskaper när temperaturerna blir högre. Sommardäckets mönster ska vara designat för att enkelt och effektivt leda bort vatten och på så sätt minska risken för vattenplaning vid vått väglag. De ska också rulla lätt; det ger en lägre bränsleförbrukning och sänker därmed utsläppen!

Det finns en däckvariant som sägs fungera lika bra på sommaren som på vintern, så kallade “allrounddäck”, men de flesta experter är överens om att dessa däck aldrig fungerar helt optimalt i det nordiska klimatet. Sommar och vinter skiljer sig helt enkelt för mycket åt för att däcken ska kunna garantera en riktigt säker funktionalitet.

EU:s däckmärkning

Alla sommardäck som säljs inom EU måste förses med en miljömärkning som ger information om hur däcket påverkar bränsleförbrukningen, hur bra våtgrepp det har och hur högt buller det genererar. Märkningen ser likadan ut som den för till exempel vitvaror, och resultaten presenteras i en A–G-skala.

Kompromissa aldrig med säkerheten!

Försök aldrig komma undan så billigt som möjligt när du köper nya däck! Det är fullt möjligt att chansa lite och köpa däck för bara några hundralappar, men det gör du då med livet som insats. Är årets testvinnare för dyra så satsa på en tidigare testvinnare istället! Allteftersom de stora tillverkarna släpper nya modeller sjunker de äldre i pris, utan att för den sakens skull ha tappat i kapacitet och förmåga, såklart. De stora däcktillverkarna satsar enorma summor pengar på att ständigt förbättra sig, och därför kan de leverera de absolut bästa däcken. 

När är det dags att byta ut sina gamla sommardäck mot nya?

Livslängden beror på en rad olika faktorer; hur tung din bil är, hur mycket du kör, hur du kör och på vilket underlag du kör, bland annat. Därför är det förstås svårt att lägga fram någon form av generell beräkning på hur länge ett sommardäck håller. Kontrollera lufttrycket och hjulinställning regelbundet så håller däcken längre! Att köra runt med för lite luft eller felaktiga inställningar sliter på däcken i onödan. Det är lagligt att köra med sommardäck som har ett mönsterdjup ner till 1,6 mm, men tänk på att våtgreppet försämras markant när det närmar sig 3 mm.

Undantag vid snö och slask!

Glöm inte att det är tillåtet – och till och med nödvändigt enligt lag – att använda vinterdäck om vinterväglag råder även efter den 15 april! Odubbade vinterdäck är det krasst sett tillåtet att använda hela året, men eftersom de inte är anpassade för sommarväglag är det inget som rekommenderas.

Rätt storlek för din bil

Tänk på att däck går att köpa i många olika dimensioner, och priset skiljer sig mellan de olika varianterna. Om du inte känner dig säker på vilka dimensioner du ska ha kan du antingen titta på däcken du redan har eller hitta dem i bilens registreringsbevis! 

Däcken vi har priser på här på vår sida är i dimension 205/55 R16 eller annan närliggande storlek.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Continental PremiumContact 6

Testresultat
Aftonbladet Plus 2020,    Motor.no 2019,    Auto Motor Sport 2019,    Vi Bilägare Nr 5 2019,    Aftonbladet Plus 2019,    Aftonbladet Plus 2018,    Auto Motor & Sport 2017
Grepp och köregenskaper på vått och torrt väglag Utmärkt styrkänsla med exakt respons Relativt låg bränsleförbrukning
Risk för vattenplaning vid stor mängd vatten
Produktbeskrivning

Vi har valt att utse Continental PremiumContact 6 till bäst i test! Ända sen däcket kom har det fått höga betyg i flera tester. Ett stabilt och lättkört däck med bra grepp på vägen. Det har bra köregenskaper på både vått och torrt väglag, men presterar allra bäst på torr vägbana i kallare temperaturer. Styrkänslan är bra med exakt respons. Jämfört med föregångaren PremiumContact 5, har PremiumContact 6 förbättrat bland annat greppet, hanteringen och styregenskaper. Vi på test.se rekommenderar detta sommardäck till dig som vill köpa ett säkert och högkvalitativt däck.

Visa hela texten

Köp den till dessa priser idag:

Bäst i test: Continental PremiumContact 5

Testresultat
Vi Bilägare, nr 4 2018,    Aftonbladet 2017,    Vi Bilägare (Nr 4) 2017,    Aftonbladet 2016,    Vi Bilägare Nr 4 2016,    Råd & Rön 2016,    Aftonbladet 2015,    Råd och rön 2015,    Teknikens Värld 2014,    Automotorsport Nr 8 2014,    Aftonbladet 2014,    Automotorsport Nr 7 2014,    Vi Bilägare Nr 4 2014,    Vi Bilägare 2013,    Råd och rön 2013,    Råd & Röd 2012,    Vibilägare.se 2012,    Teknikråd.se 2013
Bra egenskaper på torr väg lågt bullerljud
Risk för vattenplaning är medelmåttig
Produktbeskrivning

Vi på test.se rekommenderar sommardäcket Continental PremiumContact 5 som ett bra budgetköp. Däcket har historiskt sett fått höga betyg i alla tester det är med i, och klassas därför som ett mycket säkert och körvänligt sommardäck. PremiumContact 5 är ett däck med mycket säkra egenskaper när det regnar och är styrvänliga även i högre hastigheter. Däckens förmåga att motstå vattenplaning är inte riktigt lika bra som dess andra egenskaper, men över lag ett bra däck som hållit hög kvalitet under flera år.

Visa hela texten

Köp den till dessa priser idag:

Frågor & svar

Vilket datum ska sommardäcken sättas på?

Bilen måste ha vinterdäck fram tills den 31 mars, därefter får sommardäcken sättas på. OM, det inte råder vinterväglag för då är det vinterdäck som gäller oavsett datum. Är du osäker på vad som gäller, kan du vända dig till polisen. Det är nämligen de som avgör huruvida det är vinterlag eller inte i sina respektive områden.

Vilket mönsterdjup ska ett sommardäck ha?

Den lagliga gränsen är 1,6 mm, inte mindre. Men det rekommenderas att sommardäcken har minst 3 mm mönsterdjup för att vara på den säkra sidan.

Hur länge håller sommardäck?

Det beror på en rad olika faktorer. Hur långt och ofta du kör, vilken tillverkare som gjort däcket och hur du förvarar dem mellan hjulskiftena, Generellt sägs det att sommardäck bör bytas ut efter åtta år, speciellt om de använts. Testvinnaren Continental PremiumContact 6 har en ny gummiblandning och nytt däckmönster vilket förbättrar livslängden med 15 procent!

Sommardäck - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Dubbade vinterdäck

UPPDATERAD 27:e April, 2020

Dubbfria vinterdäck

UPPDATERAD 24:e Oktober, 2019

Experttester vi läst (43st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Teknikens Värld

Publicerad

Teknikens Värld har gjort ett stort och omfattande test av tio olika sommardäck för 2020. I testet ingår både nya och gamla däck i både budget och premium klassen. Däcken testades på svensk mark för att få en bild av hur de faktiskt funkar på de vägar vilka de är tänkta att köras på. Det enda delmomentet som inte kunde genomföras i Sverige var vattenplaningstestet, det gjordes istället i Tyskland. Utöver vattenplaning testades bland annat bromsegenskaper, komfort och bränsleförbrukning. Dimensionen på däcken som testades var 225/50 R17.


Vinnaren i testet blev Michelin Primacy 4 med 61 poäng. Det är ett däck med hög lägstanivå som inte gjorde testpanelen besviken på någon punkt. Det fick full pott i fyra delmoment vilket Michelin var ensamma om. Det som gjorde däcket exceptionellt bra var kombinationen av riktigt bra grepp vid våt körbana, bäst komfort och ett lågt rullmotstånd. Högsta betyg i dessa egenskaper ansåg testpanelen utgöra ett vinnande koncept!


På delad andra placering, med 59 poäng, kom Goodyear EfficientGrip Performance 2. Däcket bedömdes som komplett med noll svagheter. Däcket rullar väldigt lätt och fick därmed full poängpott i låg bränsleförbrukning. I övriga kategorier fick det också väldigt höga poäng. Priset ligger något lägre än både Michelin och Nokian.


Nokian Hakka Blue 2 var andra däcket som fick 59 poäng och delar därmed silvermedaljen med Goodyear. Betyget blev, även här, att däcket saknar uppenbara brister och betraktades som ett komplett däck. Det fick som enda däck i startfältet högsta poäng i älgtestet, men även full pott i testet för vattenplaning.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet Plus har valt ut 15 sommardäck 2020 och utsett en bäst i test! Däcken testades utan att testpersonerna visste om vilket fabrikat de körde på, de ville helt enkelt testa däcken förutsättningslöst. Testet utfördes på Gerotek, strax utanför Johannesburg, vilken är en av världens få oberoende testanläggningar. Fabrikat kan annars få fördel då däck optimeras för deras egna testbanor. 


Testet undersökte köregenskaper och bromssträckor på torrt respektive vått underlag i olika temperaturer. Ljudnivåer och hastigheter för vattenplaning uppmättes. Rullmotstånd beräknades om till procentuell ökning av bränsleförbrukning. Däcken gick igenom omfattande undersökningar för att singla ut agnarna från vetet. Dimensionen som testades var 225/45R 17Y.


Aftonbladet utsåg Michelin Pilot Sport 4 till bäst i test! De bromsar bra vid både svala och varma temperaturer, har bra grepp i sidled och upplevdes som lättkörda. Greppet var speciellt bra på våt asfalt, men det var även på torrt underlag. Däckens köregenskaper fick också höga betyg. Rullmotståndet var visserligen lågt, men inte testets bästa. Däcken fick 9,5 poäng och fem av fem plus.


På andra plats hamnade Continental PremiumContact 6. Däcken var bra på både torr och våt asfalt, bra grepp gör däcken lättkörda. Styrkänslan var bra med exakt respons. Bromssträckan i kyla på torr asfalt var den bästa i testet, det vill säga den kortaste. Däcken fick också höga betyg i köregenskaper. Det som drog ner betyget något var att däcken vattenplanade lite väl tidigt jämfört med testvinnaren. Slutbetyget blev 9,2 poäng, fem av fem plus.  


Det var två däck som hamnade på en delad tredjeplats med samma poäng och plusbetyg, av de två har vi på test.se har valt att lyfta fram Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5. Det är lugna, stabilt däck som tillåter trygg körning. På torr asfalt blir körningen mer exakt och bromsar väldigt bra. Det imponerande låga rullmotståndet visade sig vara testets näst bästa. Vattenplaningen var dock ett problem, där befinner sig däcken i testets nedre skikt. Poängen slutade på 8,8 och fyra av fem plus.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd och Rön har testat 148 sommardäck från 36 olika leverantörer. Däcken testades på vått och torrt underlag, ljudet mättes och bränsleförbrukning beräknades. Testet utfördes på 10 olika dimensioner, här presenteras de tre däck som fick högst totalbetyg. 


Det högsta samlade betyget fick Continental ContiSportContact 5 med 72 poäng. Resultatet gäller för dimensionen 225/45 R17. Däcken fick väldigt höga poäng i bromsning, hantering och stabilitet på torr väg. På vått underlag fick däcken höga betyg i bromsning och hantering, men även godkänt resultat på stabilitet. Däcken lät relativt mycket vid mätningar från utsidan av bilen och fick bara 3/10 poäng i detta delmoment. Internt upplevdes ljudet som mer dämpat och fick bättre betyg. 


På andra plats kom Michelin Primacy 4 i dimensionen 235/55 R17, också med 72 poäng. De har bra inbromsning på torr väg och bedömdes som lätta att hantera även vid vått underlag. Däcken fick testets högsta betyg i kategorin slitage. Betygen blev även höga i delmomentet som mätte ljud, där ligger Primacy 4 i topp. Dessvärre blev resultatet sämre när däcken testades i vattenplaning på kurvig väg, de presterade lite bättre i vattenplaning på rak väg. 


Tredje platsen gick till Bridgestone Turanza T005, dimensionen 185/65 R15, med 71 poäng.  Däcken fick höga betyg i bromsning, hantering och stabilitet på torrt underlag. Även hanteringen i vått underlag bedömdes som mycket bra med höga poäng i riktningsstabilitet. Jämfört med andra modeller lät däcken en hel del vid mätningar utifrån, det delmomentet gav bara 4/10 poäng.

Vinnare i det här testet

Auto Motor Sport Nr 9

Publicerad

Auto Motor Sport har testat 8 stycken sportiga sommardäck i dimensionen 245/30 R20. Bäst i test är Continental Sportcontact 6. Dessa däck har kortast bromssträcka och är stabila på torr vägbana. De har säker understyrning på våt vägbana men har något sämre egenskaper gällande stötdämning och vattenplaning. På andraplatsen är Michelin Pilot Sport 4 S som har kortast bromssträcka på torr väg och kör säkert när det gäller understyrning på både våt och torr vägbana. Det enda negativa som lyfts upp är att däcken kan vara lite känsliga för vattenpölar på vått underlag. Tredjeplatsen har Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 som är ett balanserat och lättkört däck som kör säkert. Det är väldämpat och behagligt men har lite svaga bromsegenskaper och är lite sämre på styrprecision på torr vägbana.

Vinnare i det här testet

Auto Motor Sport Nr 8

Publicerad

Auto Motor Sport har testat 11 sommardäck i dimension 215/55. På förstaplats har vi Nokian Wetproof som presterar riktigt bra på våt väg med hög greppnivå. Däcket styr även utmärkt på torrt väglag. Något negativt är en något trög styrrespons och besvikelse när det gäller rullmotstånd. På andraplatsen är Bridgestone Turanza T005. Däck med bra sidogrepp och styr bra på vått väglag. Turanza T005 har bra styrrespons samt lägst rullmotstånd. Michelin Primacy 4 ligger på tredjeplats. Tetstet visar på en kort bromssträcka på torr asfalt och det är lätt att styra och behärska. Primacy 4 presterar bäst på torr vägbana. Däcket har svårigheter med grepp på våt väg, mönstret dränerar dåligt.Vinnare i det här testet

Auto Motor Sport

Publicerad

Auto Motor Sport har gått igenom ett test från GTÜ ”Gesellschaft für Technische Überwachung och ACE ”Auto Club Europa”. I analysen har de testat däckstorleken 205/55R16. Vinnaren är Nokian Wetproof på 153 poäng ett av de billigaste däcken i testet. Därefter hamnar Dunlop Sport BlueResponse på 152 poäng och på tredjeplats har vi Continental PremiumContact 6 på 151 poäng.


Nokian Wetproof får högt betyg när det gäller ekonomi och miljö tillsammans med Dunlop Sport BlueResponse. Nokian Wetproof har höst betyg när det gäller köregenskaper på vått underlag. På torrt väglag ligger Continental PremiumContact 6 på högst betyg. Totalt sett är alla tre däck riktigt bra och starkt rekommenderade av Auto Motor Sport, GTÜ och ACE. Det skiljer bara 1 poäng mellan de olika modellerna.


Vinnare i det här testet

Vi Bilägare Nr 5

Publicerad

Vi Bilägare har testat sju olika sorters däck i sitt senaste test av sommardäck. De påpekar vikten av att välja kvalitet när du ska köpa nya sommardäck. Alla däck i testet presterar bra och håller nivån med säkra köregenskaper.

 

Det vinnande däcket i Vi Bilägares sommardäckstest är Continental PremiumContact 6. Bromsprestandan på både vått och torrt väglag får ett bra resultat och däcken har ett bra sidogrepp. Bromssträckan, trygg köregenskap och låg bullernivå tar detta däcket till förstaplaceringen. 


Nokian Hakka Blue 2 tar andraplatsen. Däcken presterar bäst i detta test när det gäller blöta vägbanor. De har också bra motstånd mot vattenplaning, kort bromssträcka och bra sidogrepp. 


På tredje placering har vi Dunlop Sport BlueResponse som är ett systermärke till Goodyear. Dessa däck presterar på en jämn nivå och de klassas som bra på det mesta enligt Vi Bilägare. Däcken rullar bra över gropar och har en låg bullernivå. 

Vinnare i det här testet

Motormännen Motor Nr 2

Publicerad

Motormännen har gjort ett stort sommardäckstest. 16 modeller har undersökts och de har kommit fram till två riktigt bra däcktyper i dimension 185/65 R15, en modell som vanligtvis sitter på småbilar. Bridgestones Turanza T005 får ett bra resultat på både torr och våt asfalt, en nackdel är högre bullerljud. Den andra modellen som hamnar högst upp är Vredesteins Sportrac 5, däck med lång livslängd. 

Vinnare i det här testet

Motor.no

Publicerad

Motor.no har testat 7 sommardäck inom kategorin premiumdäck. Alla däck presterar bra i testet och har säkra köregenskaper. Vinnarplacering tar Continental PremiumContact 6. Ett däck bra grepp och bromsförmåga. Det enda negativa är hur det presterar när det kommer till vattenplaning. Detta gör att Nokian Hakka Blue 2 hamnar väldigt nära i betyg. Nokian Hakka Blue 2 presterar inte lika bra på torrt som på vått underlag. Men den totala upplevelsen är bra. Tredjeplatsen tar Dunlop Sport BlueResponse, ett däck som aldrig hamnar i botten men inte heller i toppen där det bedöms i tester. Däcket presterar bra förutom bromsförmågan på vått underlag.
Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Nu är vintern slut och vi kör mot varmare tider! Aftonbladet har testat femton sommardäck, varav två är nyheter för 2019. Däcken har testats på testbanan Gerotek i Johannesburg, där vädret liknar svensk högsommarvärme. Testet har blindtestats där däcken är numrerade ett, två, tre och så vidare. Aftonbladets råd: Byt i tid och använd aldrig vinterdäck på sommaren. Låt inte snålheten bedra visheten. Man får det man betalar för – ibland inte ens det.


Vinnaren i detta test är Nokian Hakka Blue 2, ett lättkört däck med exakt styrning men inte för snabb. Det bästa: Balans och våtgrepp och klarar vattenplaning mycket bra. 


På andraplats hamnar Continental PremiumContact 6. Styr exakt på våt väg med ett perfekt sidgrepp. Men får problem vid stor mängd vatten på vägen och det ger en risk för vattenplaning. På torr väg är däcket allra bäst. 


Tredjeplatsen tar Goodyear EfficientGrip Performance. Den bästa egenskapen med detta däck är förmågan att undvika vattenplaning. På torr väg styr däcket bra och behåller greppet. 

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd och Rön har testat flera olika sommardäck med störst fokus på hur säkra däcken är. De har värderat bra köregenskaper och kort bromssträcka vid vått väglag högt. I den insamlade datan från Råd och Rön har vi valt att kolla på storlek 205/55 R16.


Vinnare i testet är Michelin Primacy 3. Däcken har fått ett mycket bra resultat gällande torr väg, både när det gäller bromsning men även hantering och stabilitet på vägen. Du kan köra många mil med de här däcken som fått högt betyg gällande slitage. På andraplats ligger Bridgestone Turanza 1001 Evo som är har en kort bromsträcka på både vått och torrt väglag. Däcken har fått ett bra resultat när det gäller risk för vattenplaning och bränsleförbrukning. På tredjeplats är Firestone Roadhawk som har fått ett bra betyg på bromssträcka och stabilitet på torrt väglag. På vått väglag presterar den något sämre än på torrt. 
Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har i vanlig ordning genomfört ett gediget och noggrant test av sommardäck, allt för att vi ska veta vad som är absolut bäst, vad som duger alldeles utmärkt och vad man ska passa sig för.

Överlägset bäst i test är Michelin Pilot Sport 4.Bromsgreppet håller hög nivå på både vått och torrt underlag, och körgreppet är också väldigt bra både fram- och baktill. Pilot Sport 4 är lättkört och styr bra. Rullmotståndet skulle kunna klassas som något högt, även om det absolut är acceptabelt.

Efter Michelins däck följer en delad andraplats, och vi presenterar dem i samma ordning som Aftonbladet själva gör i sitt test. Först ut presenteras Nokian Hakka Black, som har en exakt styrning och en körning som drar lite åt det sportiga hållet. Med det kommer en viss överstyrning, men däcket känns ändå säkert i alla lägen. Hakka Black bromsar bra på både vått och torrt underlag.

Continental PremiumContact 6 delar på andraplatsen med Nokian. Continentals däck är testets absolut bästa på torr väg. Det har ett fantastiskt grepp som håller genom både kurvor och extrema situationer. De fungerar inte fullt lika bra på våt väg, men levererar ändå bra styrförmåga även där.

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare, nr 4

Publicerad

Vi Bilägare har testat 7 olika sommardäck, och det är Continental PremiumContact 5 som tar hem Bäst i test-titeln. Däcken visar upp hög bromsprestanda på våt asfalt, och köregenskaperna är lugna och trygga även på greppgränsen. På torr asfalt presterar de lugnt och jämt, och har testets kortaste bromssträcka.

På andra plats i Vi Bilägares test ligger Nokian Hakka Blue 2, som levererar på en riktigt jämn och hög nivå. De är testets bästa däck på vattenplaning, och befinner sig i topp på alla andra delmoment. Däcket är dessutom ett av testets tystaste, och har en välbalanserad och lättkörd karaktär.

Tredjeplatsen i testet går till Bridgestone Turanza T005. Däcket har en sportig inriktning med en snabb styrrespons som ger en lätt överstyrd karaktär i pressade situationer, både på våt och torr asfalt. Bridgestones däck imponerar i kurvor men tappar lite i delmomenten som rör bromsning och vattenplaning.

Vinnare i det här testet

Auto Motor & Sport

Publicerad

Auto Motor & Sport har testat tio sommardäck, inklusive ett par nykomlingar. Det bästa däcket i årets test är Pilot Sport 4 från Michelin. Däcket har en utmärkt dynamik och prestanda - både på våt och torr vägbana. Det är mycket precist och förutsägbart, utan några specifika svagheter. Det är dock inte helt perfekt vid vattenplaning i kurva. Pirelli intar andraplats med P Zero, som är ett mycket exakt och mycket säkert däck på torr väg. Här får man en angenäm kurvkomfort och hög styrprecision. Det finns små svagheter vid bromsning, samt förhöjd ljudnivå på våt vägbana. På tredjeplats hamnar PremiumContact 6 från Continental. Däcket har ett lättkontrollerat uppförande - det är komfortabelt med säkra understyrningstendenser. Homogent egenskapsmässigt på generell hög nivå! Däremot finns svagheter i sidogrepp på våt vägbana,en utpräglad understyrning och högt vägljud.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet PLUS har testat ett gäng storsäljare bland sommardäck från de kända tillverkarna, samt ett par budgetdäck och okända nykomlingar från Kina. Bästa däcket i testet är Hakka Blue 2 från Nokian. Däcket är lugnt och lättkört på våt asfalt, samt att det varnar innan greppet förloras. Det är dessutom fortfarande lätt att kontrollera på sladd - det sladdar inte iväg när man bromsar på sig i en kurva. Däcket är säkert och logiskt på torr väg, och har en bra styrkänsla. Bakdäcken håller i bra, även vid en hård undanmanöver. Nokian levererar det tystaste däcket med mycket lågt rullmotstånd. Continental intar andraplats med ContiPremium Contact 5 som har ett bra grepp på våt väg i varmt väder, men inte lika bra när tempen drar sig ner mot 10 grader. Däcket ger bra grepp vid en undanmanöver och styr fint. Det klarar dock bara vattenplaning medelmåttigt. På torrt väglag är däcket mycket lättkört, har bra grepp och styr exakt hur hårt och snabbt man än vrider på ratten. Inte ens vid den allra tuffaste undanmanövern förloras greppet. Däremot var det frågetecken kring hur snabbt däcket slets(?). På tredjeplats hamnar Primacy 3 från Michelin som är lugnt och har bra grepp på våt asfalt. Det styr bra och säkert, trots att själva styrkänslan inte är den bästa. Bakdäcken släpper aldrig greppet. Vattenplaning, däremot, kommer aningen för fort. På torr väg är köregenskaperna mycket lugna, men styrningen är lite för långsam vid en snabb undanmanöver. Bromsgreppet är mycket bra och både rullmotstånd, samt buller, är normalt i klassen.

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare (Nr 4)

Publicerad

När Vi Bilägare testade sommardäck inför sommaren 2017, visade resultaten att de allra flesta däck klarar vackert väder bra - men säkerheten i väta varierar dock! Det är i princip alltid samma fabrikat i täten, år efter år, och Continental är tillverkaren som stjäl guldet 2017. Däcket ContiPremiumContact 5 toppar i väta, det är endast när det gäller vattenplaning som däcket inte får fullpoäng. Det ska mycket till innan däcket börjar kasa och då sker det mjukt och med marginal som gör att man kan korrigera eller ta ner farten. Det understyr och har inga tendenser till bakvagnssladd. Continental har dessutom kortast bromssträcka, oavsett om det är torr eller våt väg. Pirelli är tillverkaren som hamnar på andraplats. Däcket Cinturato P7 Blue är ett av de bästa sommardäcken både på båt och torr väg! P7 Blue bromsar effektivt, klarar vattenplaning bra och har mycket säkra och progressiva köregenskaper. Däcket bromsar bra på torr asfalt och förmedlar en bra körkänsla. På tredjeplats hamnar Nokian - som för de allra flesta är kända för sina vinterdäck - med Hakka Blue 2. Däcket har mycket bra prestanda, särskilt i väta. Bromsförmågan och kurvgreppet är mycket bra! Även egenskaperna på torr väg är stabila med snabb, responsiv styrning.  Hakka Blue 2 upplevs som säkert och lätthanterligt.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 96 sommardäck från 31 olika leverantörer. Rätt däck på bilen kan vara skillnaden mellan liv och död om olyckan är framme och testresultatet visar att ett bra däck inte behöver vara dyrare än ett livsfarligt alternativ. I testet har man prioriterat goda köregenskaper och kort bromssträcka. framför allt vid vått väglag då det sällan är problem när det testas på torrt väglag. Continental och Michelin hamnar båda i topp med 72 i samlat betyg. Däcken är testade i olika dimensioner - Continental med 225/45 R17 och Michelin med 205(55 R16. Strax därefter Pirelli Cinturato P1 med 195/65 R15 och 70 i samlat betyg.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladets stora sommardäcktest är nu publicerat och experten Robert Collin har utvärderat marknadens däcksortiment. Nokian Hakka Green 2 tar testets första plats och är utmärkt på våt asfalt. Däcket styr snabbt och tappar inte greppet ens i svåra manövrer. Varvtiderna på den våta testbanan var korta och bromsgreppet mycket bra. Dessutom är det bra vid vattenplaning. Däcket är däremot inte på topp när det gäller torrasfalt, men det duger mer än väl i alla situationer! Hakka Green 2 rullar lättast av alla testdäcken, vilket betyder låg förbrukning. På andraplats i testet hamnar Goodyear Efficient Grip Performance som också har mycket bra grepp på våta vägbanor. Däcket är lugnt, stabilt och styr bra, men vid stora rattutslag kan däcket vara lite långsamt, fast det ställer aldrig till några problem. På torr asfalt är däcket både snabbt och lättkört i alla situationer och överraskar inte med att tappa grepp, vare sig fram eller bak. Det är dessutom lättrullat och mycket tyst. Continental tar testets tredjeplats och deras styrka är säkra köregenskaper. PremiumContact 5 har bra grepp, det är logiskt, tappar inte greppet plötsligt och ställer aldrig till med några överraskningar. Det är kort sagt ett lättkörd och tryggt däckval, oavsett väglag. Ljudnivån är dessutom låg och däcket rullar relativt lätt.

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare Nr 4

Publicerad

Vi Bilägare har testat årets bästa sommardäck och det är inte bara bästa grepp som är viktigt. Ett lågt rullmotstånd och hög komfort är också intressant för både bilägare och tillverkare. Att få till ett däck med toppen egenskaper i alla avseenden har dock visat sig vara svårt. I årets test blev Continental vinnare med sitt däck ContiPremium Contact 5. Det är ingen hemlighet att tillverkaren satsar hårt på våtgrepp, vilket kräver en bra gummiblandning och ett väl avvägt mönster, samt mönstertäthet, för att inte tappa grepp på torrväg. Förutom överlägsna köregenskaper på vått underlag, får däcket kortast bromssträcka och bästa grepp på torr väg. Styrresponsen är exakt och bidrar till trygghetskänslan. Nästa däck på listan är EfficientGrip Performance från Goodyear. Däcket är stabilt, vilket visar sig främst när man kör hårt och testar förmågan på den våta vägbanan.  Goodyear är snabbast, även om det rör sig om små skillnader, men det kan också få bilen att sladda ut snabbt med bakvagnen när det går för fort. Bromsförmågan är inte lika överlägsen på våt väg, men tillhör ändå de bästa. EfficientGrip Performance motstår vattenplaning mycket bra och gör bra ifrån sig på torrt väglag. Nokian tar tredjeplats med Hakka Green 2 som har ett lågt rullmotstånd och ett överraskande bra våtgrepp.  Däcket klarar av vattenplaning mycket bra och toppar bromsning och kurvgrepp i väta tillsammans med Pirelli. Nokian är däremot långsammast vid körtestet, krängde mer, men visade mycket bra styrreaktioner. Bullernivån och komforten ligger på medelnivå.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Nu börjar våren närma sig och den kan vara dags att titta på nya sommardäck. Senast den 15e april ska dubbdäcken av, om det inte är eller befaras bli, vinterväglag. Råd & Rön har testat 31 sommardäck med dimension 185/65 (15 tum) och 225/45 (17 tum). Resultaten bygger nästan uteslutande på hur säkra däcken är. Testchefen Ronny Karlsson varnar speciellt för ett däck i testet som är livsfarligt på våta vägbanor! Däcket heter GT Radials Champiro VP1 185/65 R15H. I övrigt visar testet att man inte behöver få mindre säkra däck för att man väljer billigare alternativ.
Den allra viktigaste parametern är däckets egenskaper på våt vägbana och då i synnerhet bromssträckan. De flesta däcken har bra egenskaper på torr vägbana, men det är när det är vått - och därmed mindre friktion mellan däck och vägbana - som däckens egenskaper verkligen prövas. I betygslistan toppar Continentals två däck - Conti Sport-Contact 5 och Premium Contact 5 - tillsammans med Vredestein Sportrac 5 (som tog andraplats). ContiSport-Contact 5 är dyrast och blir testets vinnare med 72 poäng av 100 möjliga.

Vinnare i det här testet

Motormännen (Nr 2/2016)

Publicerad

Motormännens systerorganisation Adac genomför årligen ett av världens mest omfattande oberoende däcktest. Inför säsongen 2016 har inte mindre än 16 prestandadäck hårdtestats och fyra däck får samma höga betyg: Continental, ESA-Tecar, Pirelli och Vredestein. Bäst i test är Continental. Däcket SportContact 5 har balanserade egenskaper och får testets högsta poäng för uppträdandet på torr såväl som våt väg. Kortast bromssträcka från 100 km/h av alla - 35,2 meter. Köregenskaperna i väta bedöms som stabila och förutsägbara, utan några överraskningar. Den enda svagheten hos däcket är den exteriöra ljudnivån. På testets andraplats hamnar ESA-Tecar Spirit 5 UHP som är testets mest lättrullande däck. Det presterar jämnt och tryggt i vått och torrt. Pirelli tar tredjeplats med P Zero som avlivar myten om att Pirellis däck slits fort. Däcket får toppbetyg för köregenskaper på våt väg, dock utan att placera sig som testetta.

Vinnare i det här testet

Teknikens Värld

Publicerad

Teknikens Värld har testat 12 olika sommardäck med dimensionen 225/45 R17. Dessa däck är större än normalt, men finns tillgängliga till de flesta bilar. Vanligtvis brukar Teknikens Värld testa dimensionen 205/55 R16, men har i detta test gått ifrån sina principer. Det är tätt i toppen och två däck delar på förstaplatsen. Sämst i test är två däck från Kina respektive Indien. Dessa skall man helt undvika trots dess låga pris!

De två sommardäck som toppar Teknikens Världs test är Continental ContiSport-Contact 5 och Goodyear EfficientGrip Performance. Båda däcken får slutbetyget 62 poäng. Det förstnämnda däcket presterar ypperligt i alla greppkrävande test. De säkerhetsbyggande egenskaperna är bäst av alla. Däcket är däremot tungrullat och får lågt betyg för bränsleförbrukning. Goodyears däck presterade bra redan förra året och gör det igen. Bromsprestandan är bra och däcket får fina betyg för vattenplaning och komfort. Jämfört mot Continentals däck rullar det lättare. På tredjeplats återfinns Dunlop Sport BluResponse som får betyget 59 poäng.

Apollo Aspire 4G(Indien) och Sailun Atrezzo ZS+(Kina) är två däck som du bör undvika. De är billiga, men rent livsfarliga. Apollos däck får bäst resultat vid vattenplaning, men underpresterar i övriga tester. Sailun Atrezzo är dåligt rakt igenom och ett lågt pris på 547 kr kan inte rädda däcket från ett rejält magplask!

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladets motorkrönikör Robert Collin har provkört 16 sommardäck på en testbana i Texas. Många av däcken får riktigt bra betyg. Sju av däcken får ett medelbetyg på 8,6 poäng eller mer vilket säger mycket om den höga kvaliteten.(maxbetyg är 10,0 poäng) Man har framförallt testat dessa egenskaper; bromsning, fjädringskomfort, väggrepp, vattenplaning, köregenskaper, buller och rullmotstånd. För att få fram all statistik har man använt Racelogic Vbox GPS.

Bäst i test med det skyhöga betyget 9,5 poäng är sommardäcket Continental ContiPremium Contact 5. Däcket har fina egenskaper rakt över förutom rullmotståndet. Det är lättkört, greppet är bra och köregenskaperna ypperliga. Continental ContiPremium Contact 5 har ett cirkapris på 780 kr.

På delad andraplats hittar vi däcken Nokian Hakka Blue och Pirelli Cinturato P7 Blue som får betyget 9,3 poäng. Det förstnämnda däcket har mycket bra köregenskaper, särskilt på våt asfalt. Däcket är också tyst och lättrullat. Minuspoäng för något dåligt grepp på torr asfalt och det relativt höga priset(ca 1060 kr)

Pirellis däck presterar väldigt bra på torr asfalt och har ett finfint grepp och nästintill felfria köregenskaper. Däcket har inga direkta svagheter. Pirelli Cinturato P7 Blue däck har ett cirkapris på 715 kr. Slutligen varnar Robert Collin för ”Kalle Anka-däcket” Cooper Zeon C7. Detta är ett rent farligt däck med helt värdelösa egenskaper.

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare

Publicerad

Vi Bilägare har i detta test provkört nio sommardäck av budgetmodell. Däcken är tillverkade i länder som Kina, Korea och Indonesien. Men det finns även några däck som är tillverkade i Europa. Man har också tagit med marknadens bästa premiumdäck som jämförelse.
Vissa av däcken får riktigt hyggliga betyg, men det finns även däck som underpresterar och som i värsta fall kan vara rent trafikfarliga. Testet är utfört i Texas, USA i december 2014. Temperaturen var ca 18-22 grader när man körde på torr asfalt och ca 12-18 grader när man körde på våt asfalt. Samtliga testade däck har dimension 205/55 R 16.
Bäst i test är däcket Sava Intensa Hp. Detta slovenska däck presterar jämnt och bra i alla testmoment. Totalpoängen blir 80 poäng, vilket kan jämföras med premiumdäcket Continental ContiPremiumContact 5 som fick 94 poäng av Vi Bilägare.
Näst bäst i test bland budgetdäcken är Nexen N Blue HD Plus. Detta koreanska däck får totalbetyget 78 poäng och imponerar med bra kurvgrepp och kort bromssträcka i väta. Däcken presterar dock sämre på torr väg. På plats tre hittar vi Gislaved Ultra Speed som tillverkas i Tyskland. Kurvgrepp på våt väg är mycket bra och däcket har dessutom lägsta uppmätta rullmotstånd av alla testade däck. Betyget blir 74,5 poäng.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

I år har Råd och rön testat 35 däck från 21 olika tillverkare. Resultatet visar att det finns flera bra modeller att välja bland, men det fanns också två rejäla bottennapp. I topp ligger som vanligt de stora däcktillverkarna och i botten ligger några kinesiska däck. Två av dessa – Nankang och Matador – är direkt livsfarliga och dessa vill Råd och rön varna för. Bäst i test för mindre bilar är Continentals PremiumContact CT5 och för mellanstora bilar är det Michelin Primacy 3. Vad gäller köregenskaperna finns sällan några däck som har problem på torrt väglag, utan det är testerna på vått väglag som är utslagsgivande. Delbetyget för ”våt väg” är hela 40 procent av det samlade betyget. Även på vått väglag finns det riktigt bra däck i toppskiktet och då får man istället kolla på övriga parametrar som slitage och ljudnivå. Ett hårt däck har bättre slitstyrka, men högre ljudnivå och längre bromssträcka än mjuka. Det gäller att få rätt hårdhet på däckets gummiblandning och bra grepp med däckmönster. Priserna mellan däcken i respektive storleksklass skiljer sig inte särskilt mycket åt. Råd och rön utför sina däcktest mycket noga för att få ett korrekt resultat. Rätt eller fel däck, kan ju trots allt gälla liv eller död.

Vinnare i det här testet

Teknikens Värld

Publicerad

Teknikens Värld har återigen publicerad ett genomarbetat test av tolv sommardäck (205/55 R16). Testet är utfört på svenska vägar – där det är som mest intressant. Testet är uppdelat i sex ronder: bromsprov, vattenplaning, våta vägar, älgtest, komfort och bränsleförbrukning. Bäst i test blev Goodyear EfficientGrip som tillverkas i Tyskland. Goodyear har fått genomgående höga betyg och blir med bred marginal det bäst presterande däcket i testet. Däcket ligger alltid på topp i alla ronder och tappar aldrig i prestationsnivå. Det är vad som kännetecknar ett bra däck, ett säkert däck! Goodyear är dessutom bättre än någon annan på att kombinera grepp och lägre rullmotstånd! På andraplats hamnade Continental PremiumContact 5 som blandar klassledande prestanda med mediokra prestationer. Däckets bromsprestanda ligger i testet topp, tillsammans med resultaten från älgtestet och komforttestet. Det är vid vattenplaning och våthandling tappar det mark på ett sätt som inte kännetecknar en testvinnare – trots att det fått riktigt starkt resultat! Som tredje bästa har tre stycken däck fått samma betyg: Michelin Energy Saver, Michelin Pilot Sport 3 och Nokian Hakka Blue. Liksom Continental visar Michelin Energy Saver upp riktigt vassa bromsprestanda på både vått och torrt underlag. Det är vid vattenplaning som fasaden spricker för Michelin, som då hamnar bland de sämre däcken i testet. Däremot är det positivt att de är hyfsat lättrullande!

Vinnare i det här testet

Automotorsport Nr 8

Publicerad

Automotorsport har testat fem toppdäck, tre i mellanprisklassen och tre nykomlingar. För att kunna nå säkra och exakta resultat görs varje testförsök i varje enskild testomgång ett antal gånger. Bäst i test blev återigen Continentals däck PremiumContact 5. Detta däck har fått genomgående bra betyg och i slutändan fick det fem stjärnor av fem. Däcket har det allra bästa greppet i sidled på både blöt och torr väg – stor säkerhetsreserv. Däremot är det liten lastväxelreaktion och däcket är något oprecist på torr väg. Uniroyal Rainsport 3 tog andraplats. Det släpper inte greppet på våt väg och är stabilt utan att överraska på torr väg, samt att det har ett bra kurvbeteende. Tyvärr är bromssträckan lite för lång. Sist, men inte minst, tog Pirelli Cinturato P7 tredjeplats. Greppet på torr väg är bara genomsnittligt, men på våt väg är det däremot ett av de bästa! Däcket är lite svagare på bromsning på våt väg, vattenplaning och rullmotstånd.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Hos Aftonbladet finns nu ett test av sommardäck i dimension 205/55R16 V. Här mäts rullmotstånd, grepp och köregenskaper – för det är alltså inte helt lätt att välja rätt däck! I testet granskas bland annat kinesiska uppstickare, indiska hjulraketer och franska toppdäck! Tidigare har det varit lätt att avfärda billiga däck från Kina, som varit extremt dåliga och farliga köp, men nu blir det allt svårare.  I detta test finns ett Kina-däck som faktiskt kan konkurrera med de bästa Europa-däcken:
Landsail LS288 är en riktig överraskning som får bra betyg i de flesta deltester – men framför allt har det inga allvarliga svagheter! Det kunde haft bättre köregenskaper, men levererar faktiskt ett riktigt bra grepp. Det bästa däcket i testet med det högsta betyget är franska Continental ContiPremium-Contact 5. ”Premium” i modellnamnet betyder i detta fall ett mycket fint grepp. Däcket är mycket lättkört på vått och torrt, har fin styrning och bjuder aldrig på några tråkiga överraskningar. Rullmotståndet är dock lite i högsta laget, men däcket är ändå tyst och komfortabelt. På testets andraplats hamnade tre stycken däck, alla med samma poäng: 9,2. Dessa är: Apollo Alnac 4G, Nokian Hakka Blue och Pirelli Cinturato P7. Apollo Alnac är den ”indiska månraketen” som satt kurs mot toppen bland sommardäcken. Dess våtgrepp är redan bäst i test, köregenskaperna är säkra och fina, samt att varvtiderna på våtbanan är mycket bra. Nokian har alltid levererat bra däck och Hakka Blue är inget undantag. Däcket är mycket bra på vått underlag med utmärkt grepp, exakt styrning och samtidigt lugna köregenskaper. Det är dessutom stabilt i en undanmanöver! På torr asfalt är däcket Hakka Blue fortfarande fint balanserat, men greppet är aningen sämre.

Vinnare i det här testet

Automotorsport Nr 7

Publicerad

Automotorsport har testat sommardäck. I testet har de tagit med två stycken vinterdäck, för att visa hur farligt det är att köra omkring med fel däck. Utöver att välja bra sommardäck, är det bra om man kollar däckets lufttryck – ett för lågt lufttryck ger försämrade, och i vissa fall farliga, vägegenskaper och ökar dessutom bränsleförbrukningen. Bäst i test blev Continental PremiumContact 5. Continental har ett mycket bra grepp och är lättkört, både på blött och torrt väglag. Däcket styr korrekt och överraskar inte föraren. Det är dessutom tyst och komfortabelt – ett utmärkt val för alla situationer. Det enda negativa att säga om däcket är att dess rullmotstånd inte är i nivå med de bästa. På testets andraplats hamnade Nokian Hakka Blue, som är ett mycket bra däck på vått underlag. Däcket kombinerar utmärkt grepp, korrekt styrning och lugnt uppförande. Det är lättkört och stabilt på kuperad väg. På torr väg är Nokian endast medelbra, men väguppträdandet är fortfarande balanserat. Däcket är tyst och komfortabelt, samt att det har lågt rullmotstånd! Apollo Alnac 4G tog tredjeplats och överraskar testförarna positivt. Däcket hade det bästa bromsgreppet i testet på vått underlag och fick bra varvtider på handlingsbanan. Det är lättkört på kuperat underlag och tappar inte greppet plötsligt. Alnac 4G gav samma köregenskaper på torr väg. Däcket visade inga direkta svagheter – det är ett av de bästa i testet.

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare Nr 4

Publicerad

I tidningen Vi Bilägare, Nr 4, har de testar sommardäck inför sommaren 2014. De har skrivit: ”Om vi bara skulle testa marknadens bästa däck, är det inte säkert att man förstår hur bra de faktiskt är”. I detta test har de därför tagit med ett lågprisdäck och de har även testat hur två stycken vinterdäck klarar sig på sommarväglag. De har dessutom testat hur mycket sämre ett däck blir med för lågt lufttryck! Bäst i test blev, inte helt oväntat, Continentals däck – PremiumContact 5. I år har gummiblandningen i PC5 förbättrats och ger betydligt bättre grepp på våt asfalt. Däckets bromsförmåga är på toppnivå, både i väta och på torr asfalt. Continentals bromsegenskaper är de bästa i testet. Vid körning på torr asfalt är däcket inte bäst, men fortfarande mycket bra. Vi Bilägare uppfattar bullret som lägre än tidigare och även komforten är bättre än tidigare. Överlag är PC5 ett mycket bra sommardäck med extremt bra säkerhet i väta. På testets andraplats hamnade Goodyear EfficientGrip Performance. Däcket skiljer sig delvis från samma koncerns andra däck i testet – Dunlop – men är inte lika suveränt i vattenplaning. EfficientGrip bromsar dock bra i väta, har bra kurvgrepp och har, framför allt, lite lugnare beteende. Grepp på torr asfalt är bland de två bästa och egenskaperna vid snabb, provocerad körning påminner egenskaperna om Dunlop, men är lite mer balanserade. Goodyear har testets lägsta vikt, rullmotstånd och bränsleförbrukning. Det bedöms även vara förhållandevis tyst och komfortabelt. Nokian Hakka Blue hamnade på tredjeplats och är bland de två-tre bästa i alla testmoment på våt väg. Det bromsar effektivt, har bra kurvgrepp och är överlag ett mycket säkert och lätthanterligt däck på vått vägbana. På torr väg är däcket dock mer genomsnittligt, när det kommer till bromsförmåga. Köregenskaperna är däremot stabila och balanserade. Rullmotståndet är lågt och däcket bedöms vara komfortabelt, samt att bullernivån bedöms som bättre än genomsnittet. Det är uppenbart att Nokian satsat på att uppnå säkra egenskaper i väta och det har de lyckats bra med! Testets lågprisdäck, tillverkat i Kina, var visserligen sämst i det mesta i testet, men ett av de bättre däcken går faktiskt att hitta för ungefär samma pris. Vad gäller de två vinterdäck som testades – resultatet visar att de varken är bra på regnvåta eller på varma sommarvägar. Än så länge finns ingen tillverkare som vågar säga att de har ett ”året runt”-däck för nordiskt bruk. Det finns helt enkelt inte.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 32 sommardäck med dimension 195/65 R15 och 175/65R14. Resultaten konstaterar att däcken överlag har fått mycket bättre grepp på våta vägbanor – men det finns dock några däck man bör akta sig för, som fått väldigt låga betyg. Att ett däck ska ha god bromseffekt är en självklarhet och på torr väg har de flesta däck detta, men det är lite svårare på våt väg. Även om väggreppet blivit bättre, har hållbarheten blivit sämre. Detta gör att man måste hålla koll på däcken mer noggrant och kanske t.o.m. byta oftare. För att ge bra grepp måste sommardäcken vara mjuka, vilket i sin tur leder till att de snabbare slits. Om man är mer mån om säkerhet, än plånbok, är det bäst att satsa på ett riktigt bra däck. Det bästa däcket i testet var Continental ContiEcoContact 5, följd av Goodyear Efficient Grip Performance och Hankook Kinergy Eco K425.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har inför sommaren 2013 testat och betygsatt sommardäck. Testet utfördes strax utanför Johannesburg, på en testbana som heter Gerotek. De tre däck som fått högsta betyg (samma - 9,2) är Hankook, Nokian och Pirelli. Det som skiljer sig är delbetygen i vissa moment, Nokian fick flest 10:or. Bäst i test blev ändå Hankook Ventus Prime 2! Koreanerna har gjort en hel del förbättringar på sitt tidigare däck, som då inte var mer än medelmåttigt. Däcket är härligt att köra, styrningen är fin och greppet har blivit mycket bättre! Man klarar bra av en undanmanöver, även om däcket känns nervöst vid extrema situationer på vått underlag. Nokian Hakka Blue tog stolt andra plats och är totalt överlägset i regnväder. Man får ett perfekt grepp, styrbarhet och det är lättkört även på de svåraste väglagen, samt att däcket aldrig tappar greppet helt. Däcket klarar av vattenplaning ganska bra och man får bra köregenskaper på samtliga väglag. Ljudnivån är låg, minimalt med buller, men dess rullmotstånd är högt! På testets tredjeplats hamnade Pirelli med Cinturato P7. Pirelli är bäst på torr asfalt, där man får snabb och exakt styrning. Man får även erfara fina köregenskaper och korta bromssträckor. Däcket är, precis som Ventus Prime, lite nervöst i extrema situationer på vått, men eftersom det har ett såpass bra grepp räddas situationen. Det är dessutom snabbt och säkert på vått underlag och rullar lätt!

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare

Publicerad

EU-reglerna tvingar nu alla däcktillverkare att ange rullmotstånd, våtgrepp och buller i däckmärkningarna, men ett test som Vi Bilägare gjort, visar att uppgifterna inte säger allt. Nio sommardäck har testats i åtta ronder på både torr och våt väg. Testet utfördes i Uvalde, Texas, i november 2012 och temperaturen låg oftast omkring 20-25 grader. Testvinnare blev Continental. Det är ett mycket säkert däck, som vunnit många tester. PC5 presterar mycket bra på vått underlag och har en utmärkt bromsförmåga. Däcket motstår också vattenplaning bäst i testet och när däcket testas på en våt testbana är däcket både stabilt och säkert. Continental får även högt betyg för sitt kurvgrepp! På torr väg är dess bromsförmåga också bra och det är enkelt att hantera det vid en undanmanöver.  Däcket är inte testets snålare, men komforten har förbättrats, liksom andra uppenbara förändringar, som antagligen gjorts på grund av den nya EU-märkningen. På andraplats hamnade Goodyear. Däcket har näst bäst bromsförmåga i testet och står dessutom emot vattenplaning bra. Goodyear har ett bra grepp på torrväg, det bromsar effektivt, har snabb och exakt styrning, samt att det är stabilt vid en undanmanöver. Dunlop är ett sällsynt sportigt däck, som samtidigt ger låg förbrukning. Det fungerar bra både i vått och torrt.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 36 sommardäck, både den större modellen (225/45) och den mindre (185/60). De har blivit testade på speciella testbanor, med avancerad mät-utrustning och med kvalificerad testpersonal. De är testade på våt och torr väg, samtidigt som man undersökt hur miljövänliga däcken egentligen är. På vått underlag var det dryga hälften av däcken som klarade sig bra i testet, men på torr väg klarade sig de flesta utan några större anmärkningar.
Råd och rön varnar för fyra däck-modeller i den mindre dimensionen, som inte gav ifrån sig bra resultat på vått underlag, speciellt inte vid hantering och inbromsning. Därför kan man säga att om man är mer mån om säkerhet, än vad man är om plånboken, bör man köpa lite dyrare och bättre däck. I den större dimensionen är det inte lika illa på vått väglag men undantag för High Performer HS-2, som inte lever upp till sitt namn över huvudtaget. Däcket är hälften så dyrt som testvinnarna, men också hälften så bra. Däcket är opålitligt och är inte dugligt på vått underlag.

Vinnare i det här testet

Automotorsport - 18tum

Publicerad

På Automotorsport.se kan man nu läsa ett nytt test gällande sommardäck. I testet finns det med två dimensioner,  18-tums och 15-tumsdäck. Observera att testresultatet nedan gäller 18-tumsdäcken!
(Se testet ovan för 15-tummarna)
Testet utförs i Texas, USA, vid en sommartemperatur runt 20 grader. Först testas däcken på torrt underlag för utvärdering av rullmotstånd, hanterbarhet, bromssträcka och dess ljudnivåer! Det som mest skiljer fabrikaten åt är broms på vått underlag. Nokian satte ribban vid 56,6 meter vid inbromsning i väta och detta är ett värde som inget av de konkurrerande däcken kommer i närheten av. Nokian Z G2 visar dessutom sina våtgreppskvaliteter på handlings- och cirkelbana, samt i sju millimeters vattendjup. Strax efter kommer Continental och Dunlop, som kompenserar ut sin bromssträcka med mycket balanserat beteende på handlingsbanan. Testvinnaren ContiSport-Contact 5 är ett mycket lättkört och säkert däck, med minimal lastväxelreaktion. De är lättrullade och bra mot vattenplaning. Nokian har, som sagt, bästa bromsförmågan på vått underlag och dessutom det lägsta rullmotståndet i testet. Dock tenderar det att understyra en aning vid vattenplaning. Tredjeplatsen har gått till Pirelli, som har ett utmärkt grepp på torr väg, men är bara hyfsat bra mot vattenplaning. Dess rullmotstånd är lågt, man får en bra bromsförmåga och god styrrespons!

Vinnare i det här testet

Automotorsport - 15tum

Publicerad

På Automotorsport.se kan man nu läsa ett nytt test gällande sommardäck. I testet finns det med två dimensioner,  18-tums och 15-tumsdäck. Observera att testresultatet nedan gäller 15-tumsdäcken!
(Se nästa test för 18-tummarna)
Testanläggningen ligger i det här fallet intill Hannover i Tyskland. Uniroyal Rain Expert lever helt klart upp till sitt namn, när det gäller vattenplaningen i testet. Vid sju millimeters vattendjup, klarar däcket av en hastighet på 106,5 km/h, innan de börjar att tappa greppet. De konkurrerande däcken är inte ens i närheten av Uniroyal i detta momentet. Däcket klarar sig dessutom bra i de övriga våta momenten, men man kan säga att det blev en flopp på torrt underlag.
Resten av deltagarna i testet hamnar på näst intill samma nivå, med få för- och nackdelar, när man ser till betygen i deltesterna. Testvinnaren Pirelli är däcket som bäst klarar av balansgången mellan de olika egenskaperna. Däcket har ett lågt rullmotstånd, fina köregenskaper och ett bra grepp i väta. På detta däck, noteras endast två svagheter: vattenplaning och komfort. Annars klarar Pirelli av att bromsa optimalt på både vått och torrt underlag, vilka är de två säkerhetskriterier som väger mest vid betygsättningen. Dunlop (andraplats) har också balanserade och säkra egenskaper på vått och torrt, men förlorar poäng för klent sidgrepp och sin bromsförmåga.

Vinnare i det här testet

Motormännen

Publicerad

Motor har tillsammans med Motormännens tyska systerorganisation ADAC testat 34 olika däck i två olika dimensioner – 15” och 17”. Trots att det var många däck som fått relativt jämna poäng, kunde man ändå utse vinnare i båda dimensionerna. Bland 15-tumsdäcken hamnade Michelin på första plats, med modellen Energy Saver +. Däcket har fått genomgående bra betyg och är i toppklass när det gäller livslängd och slitage! Trots att tidigare modell har visat sig ha problem med dåliga bromsegenskaper, kan man med glädje se, tack vare Energy Saver +, att utvecklingen är på väg åt rätt håll! På andra och tredjeplats bland 15-tummarna ligger Continental ContiPremium-Contact 5 och Dunlop Sport BluResponse. Continental har balanserade egenskaper och ledande egenskaper i delmomenten. Genomgående bra köregenskaper i väta, även om det finns besvikelser vad gäller vattenplaning i kurva. Dunlop får högsta betyg i alla delmoment på torr väg och även i väta får däcket imponerande bra betyg, gällande köregenskapen. Trots detta hamnade däcket på tredjeplats, precis som fjolårets ”Fastresponse”.

Vinnare i det här testet

Motormännen - 17tum

Publicerad

Motor har tillsammans med Motormännens tyska systerorganisation ADAC testat 34 olika däck i två olika dimensioner – 15” och 17”. Trots att det var många däck som fått relativt jämna poäng, kunde man ändå utse vinnare i båda dimensionerna. Testvinnare bland 17-tumsdäcken är Continental ContiSport-Contact 5. Continentals 17-tummare har lika bra balanserade egenskaper som 15-tummaren och får högsta betyg för sina köregenskaper på våt väg. Dock blev det sämre betyg även här, för vattenplaning, fast den här gången på rak väg. Däcket är trots detta det bästa på vått underlag. En nackdel man kan peka ut som däckets svaghet, är den höga ljudnivån utanför bilen. På andra plats ligger Goodyear, med sin modell – Eagle F1 Asymetric 2. Däcket presterade med toppbetyg på torr vägbana, men inte alls lika bra på vått underlag. Det är ett mycket välpresterande sommardäck, utan några större svagheter. Det har en bra livslängt och ett hyfsat lågt rullmotstånd. Även här hamnade, på tredjeplats, Dunlop. Modellen Sport Maxx RT är i särklass det bästa däcket på ABS-bromsning på torrt underlag och det får relativt bra betyg för dess stabilitet. Däcket får genomgående bra betyg för sina egenskaper, men det finns utrymme för förbättring, speciellt egenskaperna vid vattenplaning i kurva.

Vinnare i det här testet

Teknikråd.se

Publicerad

Enligt Teknikråd.se är Continental PremiumContact 5 det bästa sommardäcket på marknaden och kommer nog även vara det under hela sommaren 2013. Däcket har utvecklats från sin tidigare testvinnare Continental PremiumContact 2, för att ge bättre väghållning i blött och torrt underlag. Däcken är fantastiskt bra på både torra och blöta väglag och har ett lågt rullmotstånd. Däcket ger även mycket körglädje och bättre däck får man leta efter! Pirelli Cinturato P1 har också ett väldigt lågt rullmotstånd och en kort bromssträcka. Däcket känns stabilt och säkert att köra med. Pirelli blev vinnare i Auto Motor & Sport’s senaste test.
Även Nokians sommardäck Hakka Green har ett lågt rullmotstånd och utmärka köregenskaper. Dessutom är däcket miljövänligt med sin inblandning av tallolja i gummiblandningen, just för att ge ett längre rullmotstånd!

Vinnare i det här testet

Vibilägare.se

Publicerad

På Vibilägare.se har man testat olika sommardäck på både torrt och vått underlag. Testvinnare blev Continental PremiumContact 5. Continental har förbättrat bromsförmågan i väta och har ändå bra grepp på torr väg. PremiumContact är ett däck med mycket säkra egenskaper när det regnar. Bilen sladdar heller inte ut med bakvagnen i hög fart. Dess förmåga att motstå vattenplaning är dock något sämre, men bilen går understyrt i alla lägen! Bilens komfort fick inte högsta poäng, utan bara 3 av 5!
Continental SportContacts breda däck gör det svårare att stå emot vattenplaning. Dock har man nytta av dess bredd i väta. Däcket ger en kraftig känsla av kontroll, samt att styrningen är direkt. Detsamma gäller användningen på torrt underlag. Bromssträckan är betydligt mycket bättre än på normal-däcket och även om bilden kränger i kurvor så sladdar den inte.
Nokians Hakka Blue vattenplanar som medeldäcket, men bromsförmågan, kurvgreppet och körningen på våt väg, får högsta betyg. På torrväg blir betygen sämre, men bromsförmågan bedöms ändå som bra. Däcket är lättkört och däcket klassas som säkert och stabilt, som sommardäck.

Vinnare i det här testet

Råd & Röd

Publicerad

Råd och rön har testat 16 sommardäck för mellanstora bilar i dimensionen 205/55 R 16 V och 14 sommardäck för små bilar i dimensionen 165/70 R 14 T. Testvinnare är två Continental-däck, PremiumContact 5 och EcoContact 5. Men resultaten är överlag bra. De flesta av däcken har bra väggrepp på vått underlag, vilket är viktigast för säkerheten. Continental EcoContact är ett riktigt bra däck för små bilar. Det klarar balansgången galant mellan bra vägegenskaper och är slitstarka och har hög energieffektivitet.
Continental PremiumContact 5 blev bäst i test på vått väglag. Däcket bedöms som det säkraste för den mellanstora bilen! Även på torr väg fick däcket bra betyg!
Michelin-däcket fick något högre betyg på vattenplaning på både rak väg och i kurva. Däcket är slitagestarkt och har bra betyg i bränsleförbrukning.

Vinnare i det här testet

Automotorsport.se

Publicerad

På Automotorsport.se blev Continental en klar testvinnare. Däcket har hög greppnivå på både torrt och vått väglag. Däckets köregenskaperna är bra och det har ett fantastiskt beteende. Det är svårt att göra ett bättre däck än så här med en bättre kombination.
Nokian lyckas väldigt bra och tar andraplatsen i testet. Däcket har riktigt hög greppnivå och framför allt är beteendet i absolut toppklass – det reagerar snabbt och med ackuratess utan att ge några negativa överraskningar till föraren.
Vredestein har utvecklat ett däck med utmärkta egenskaper på vått underlag - på bekostnad av torrgreppet. Däcket styr in snabbt och har en sportig känsla, vilket för vissa kan upplevas som ett nervöst beteende.

Vinnare i det här testet

Vibilägare.se

Publicerad

På Vibilägare.se har man testat olika sommardäck inför sommaren 2011, med Continental PremiumContact 2 som testvinnare! Däcket är otroligt bra i så gott som alla deltester. Däcket är mycket säkert att köra i både väta och på torr väg. Bromssträckan är kort! Däcket pressas till det yttersta och går då väldigt fort och är lätt att hantera. Continental har satsat på att göra däcken säkra och körbara framför allt annat, men har inte lyckats lika bra med rullmotståndet. Michelin visar att man kan göra däck med bra grepp i väta och har bra resultat både i bromsning och vattenplaning. Däcket är ännu bättre på torr väg!
Bridgestone Turanza klarade vattenplaningen i kurva utmärkt och på rak väg, bra. Bromssträckan i väta, blev lite längre än vad den borde vara, men är ändå godkänd. Däcket har ingen särskild svaghet eller styrka. Det är tryggt och bra däck.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.