Stort test av sommardäck som är bäst i test 2023
Lagen om vinterdäck slutar gälla den 31 mars, och efter den 15 april är det inte längre tillåtet att köra med dubbdäck. I mars månad är det med andra ord hög tid att se över sommardäcken! Se testvinnande sommardäck och ta hjälp av vår köpguide. För att ta reda på vilka däck som passar din bil kan du göra en sökning via ditt registreringsnummer.
- Grepp.
- Styrkänsla.
- Övriga egenskaper.

Continental är ett företag som tillverkar premiumdäck och var tidiga på marknaden med att tillverka däck till personbilar. Redan 1898 tillverkades det första bildäcket med en banbrytande vulkaniserings-teknik. Flera av deras sommardäck finns med som testvinnare hos oss.
Vi har valt att utse Continental PremiumContact 6 till bäst i test. Ända sedan däcket kom har det fått höga betyg i flera tester. Det är ett stabilt och lättkört sommardäck med bra grepp på vägen. Det har bra köregenskaper på både vått och torrt väglag, men presterar allra bäst på torr vägbana i kallare temperaturer. Styrkänslan är bra med exakt respons. Jämfört med föregångaren PremiumContact 5, har PremiumContact 6 förbättrat bland annat greppet, hanteringen och styregenskaper. Det har relativt låg bränsleförbrukning. Enligt vissa tester finns det dock risk för vattenplaning vid stor mängd vatten. Vi rekommenderar detta sommardäck till dig som vill köpa ett säkert och högkvalitativt däck. Det är ett sommardäck som både rekommenderas av motormagasin och konsumenter.
- Butiker & priser

Amerikanska Goodyear är en av världens största däcktillverkare med fabriker i 25 länder. Deras däck är ett resultat av över 100 år av innovation och modern teknik, däcken håller högsta kvalitet och säkerhet!
Goodyear Eagle f1 Asymmetric 6 är ett högpresterande sommardäck som fått bra betyg hos bland annat Råd & Rön, Auto Motor Sport och Riksförbundet M Sverige. I ett uppdaterat test hos Aftonbladet Plus kom Goodyears sommardäck på en delad första plats tillsammans med tre andra däck.
Goodyears sommardäck originalmonteras på bilar som Porsche 911, vilket säger något om prestandan på det. Det har en ny gummiblandning och håller en hög säkerhet när du kör på vägarna. Enligt tester har det ett utmärkt sidgrepp i vått underlag. Styrningen är exakt och snabb, men i extrema fall kan det tappa grepp framtill – något som dock går att kontrollera. På torrt underlag har sommardäcket snabb styrning utan att tappa greppet vilket ger en bra körkänsla. Du får en exakt styrning och när du bromsar utvidgas kontaktytan vilket gör att bromssträckan blir kortare än på tidigare modell. Det är tystgående och har ett medelrullmotstånd.
- Butiker & priser

Amerikanska Goodyear är en av världens största däcktillverkare med fabriker i 25 länder. Deras däck är ett resultat av över 100 år av innovation och modern teknik, däcken håller högsta kvalitet och säkerhet!
Goodyear EfficientGrip Performance 2 är ett prisvärt allroundddäck som passar särskilt bra vid vått underlag. När Råd & Rön uppdaterade sitt test om sommardäck kom detta på en andra plats med betyget 71. Enligt testet klarar sommardäcket bomsning och hantering på torr väg bra. Vid våt väg får däcket också bra betyg, särskilt på bromsning, hantering och vattenplaning. Dock upplevdes ljudet som något högt. Hos Aftonbladet Plus kom sommardäcket på en tredje plats och enligt deras test har Goodyear bland de kortare bromssträckorna i både vått och torrt väglag, oavsett temperatur. Dock upplevde de att det klarade sig något sämre i lite djupare vatten och vattenplaning.
Sommardäcket beskrivs som ett högprestandadäck med upp till 50 procent längre körsträcka än sin föregångare. Prestandan är förbättrad i både torrt och vått väglag, tack vare teknologin ”Wet Braking Technology” och har A i våtgrepp.
Sommardäcket har en förbättrad stabilitet och väghållning i nödsituationer. Dessutom är det utrustat med ”Mileage Plus Technology” som gör att det håller längre. Däcket har relativ låg bränsleförbrukning och C i rullmotstånd. Det finns tillgängligt i de flesta dimensioner och passar därför många bilägare.
- Butiker & priser

Continental är ett företag som tillverkar premiumdäck och var tidiga på marknaden med att tillverka däck till personbilar. Redan 1898 tillverkades det första bildäcket med en, på den tiden, banbrytande vulkaniserings-teknik. Flera av deras sommardäck finns med som testvinnare hos oss.
Continental ContiSportContact 5 är ett sportigt sommardäck som fått bra betyg hos Råd & Röns tester under flera år, men också i andra tester. Det passar för både personbilar och SUV:ar och har lite mer aggressiva köregenskaper. Det har ett säkert grepp både på torrt och vått väglag och hanterar vattenplaning bra. Även kurvtagningar har förbättrats. Däcket har en ny gummiblandning och stomkonstruktion som ger ett lågt rullmotstånd som ger en längre livslängd. Mönsterdesignen ger korta bromssträckor och en precis styrrespons. Är du ute efter ett sportigare däck är detta ett mycket bra alternativ för dig. Enligt tester låter däcket relativt mycket vid mätningar från utsidan av bilen, men internt upplevdes ljudet som mer dämpat och fick bättre betyg.
- Butiker & priser

Nokian är en finsk däcktillverkare som grundades 1988, även om rötterna sträcker sig så långt tillbaka som 1898 då Finlands Gummifabrik AB grundades. Det första gummidäcket till personbil tillverkades 1932 och det första vinterdäcket 1934.
Nokian Hakka Blue 3 är en uppföljare av ett annat testvinnande sommardäck från Nokian. Sommardäcket passar till medelstora personbilar och vassare familjebilar. I ett nytt test hos Aftonbladet Plus utsågs det till bäst i test tillsammans med tre andra vinnare.
Det är ett lättkört sommardäck med exakt styrning utan att vara för snabb. Däcket har enligt tester ett bra grepp på både våt och torr väg och bakhjulet släpper aldrig greppet. Broms- och sidgrepp på våt väg hör till en av marknadens allra bästa. Tack vare en ny teknik klarar däcket även vattenplaning bra vilket ger en högre säkerhet när du kör på vått vägunderlag, även om det i vissa tester kunde vara något bättre.
Att däcket är välbalanserat bidrar också till en skönare körning. Enligt recensioner rullar det tyst, bekvämt, medellätt och är stabilt även i kurvor. Det är ett sommardäck som både rekommenderas enligt motormagasin och konsumenter. Det passar bra för vårt blandade nordiska klimat.
- Butiker & priser
Köpguide sommardäck
Behöver du köpa nya sommardäck till bilen? Lagen om vinterdäck slutar gälla den 31 mars, och efter den 15 april är det inte längre tillåtet att köra med dubbdäck. När du ska köpa vinterdäck väljer du mellan dubbdäck eller friktionsdäck – men vad ska man egentligen tänka på när det kommer till sommardäck? Vi hjälper dig att välja rätt sommardäck till din bil, så att du får en så säker men också bra körning som möjligt.
Läs också: Test av dubbade vinterdäck
Läs också: Test av friktionsdäck
Datum – då får du byta till sommardäck
Från och med första april varje år är det tillåtet att byta till sommardäck. Efter den 15 april får du inte längre köra med dubbdäck, om det inte väntas bli vinterväglag. Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är också bra att vänta tills att den genomsnittliga dagliga temperaturen ligger på 5-7 grader. Det är polisen som bestämmer om det är vinterväglag eller inte där du befinner dig.

Hårdare gummi för högre temperaturer
Sommardäck tillverkas i ett material som är särskilt anpassat för årstidens vägförhållanden. Det är hårdare än vinterdäckets gummi och har en viskositet som ger ett bra grepp. Det hårdare gummit är anpassat för temperaturer som inte är alltför låga. Är det för kallt blir sommardäcken ännu hårdare, och då fungerar de inte på ett optimalt sätt. Gummiblandningen i vinterdäck är istället mjukare, och förlorar därmed sina egenskaper när temperaturerna blir högre. Sommardäckets mönster ska vara designat för att enkelt och effektivt leda bort vatten och på så sätt minska risken för vattenplaning vid vått väglag. De ska också rulla lätt; det ger en lägre bränsleförbrukning och sänker därmed utsläppen!
Det finns en däckvariant som sägs fungera lika bra på sommaren som på vintern, så kallade “allrounddäck”, men de flesta experter är överens om att dessa däck aldrig fungerar helt optimalt i det nordiska klimatet. Sommar och vinter skiljer sig helt enkelt för mycket åt för att däcken ska kunna garantera en riktigt säker funktionalitet.
EU:s däckmärkning
Alla sommardäck som säljs inom EU måste förses med en miljömärkning som ger information om hur däcket påverkar bränsleförbrukningen, hur bra våtgrepp det har och hur högt buller det genererar. Märkningen ser likadan ut som den för till exempel vitvaror, och sedan 1 maj 2021 sker märkningen från A till E där A är bäst. Tidigare presenterades detta i en A–G-skala.

Kompromissa aldrig med säkerheten!
Försök aldrig komma undan så billigt som möjligt när du köper nya däck! Det är fullt möjligt att chansa lite och köpa däck för bara några hundralappar, men det gör du då med livet som insats. Är årets testvinnare för dyra så satsa på en tidigare testvinnare istället! Allteftersom de stora tillverkarna släpper nya modeller sjunker de äldre i pris, utan att för den sakens skull ha tappat i kapacitet och förmåga, såklart. De stora däcktillverkarna satsar enorma summor pengar på att ständigt förbättra sig, och därför kan de leverera de absolut bästa däcken.

Sommardäck och mönsterdjup – när ska man byta till nya?
För att du ska få en säker körning ska du aldrig köra på däck som är för slitna. Byter du däck påverkas både bromssträcka och möjligheten att hantera vattenplaning på ett bra sätt. Livslängden på sommardäck beror på en rad olika faktorer som hur tung din bil är, hur mycket du kör, hur du kör och på vilket underlag du kör. Därför är det förstås svårt att lägga fram någon form av generell beräkning på hur länge ett sommardäck håller, men man brukar generellt rekommendera minst var åttonde år. Kontrollera lufttrycket och hjulinställning regelbundet så håller däcken längre! Att köra runt med för lite luft eller felaktiga inställningar sliter på däcken i onödan. Det är lagligt att köra med sommardäck som har ett mönsterdjup ner till 1,6 millimeter, men tänk på att våtgreppet försämras markant när det närmar sig 3 millimeter. Därför rekommenderar många experter att du byter redan vid 3-4 millimeters mönsterdjup.
Undantag vid snö och slask!
Glöm inte att det är tillåtet – och till och med nödvändigt enligt lag – att använda vinterdäck om vinterväglag råder även efter den 15 april! Odubbade vinterdäck är det krasst sett tillåtet att använda hela året, men eftersom de inte är anpassade för sommarväglag är det inget som rekommenderas.
Vilka däck ska man välja?
Vilken typ av sommardäck du ska köpa beror också på var du bor och på vilket underlag du främst kör på. Bor du till exempel på landet med många grusvägar ska du undvika sommardäck med lågt rullmotstånd och tunna däcksidor för de klarar inte grus och stenar lika bra. Då ska du hellre satsa på ett sommardäck som har mer mönster. Väljer du däremot ett dyrare sommardäck med lägre rullmotstånd håller de längre vilket gör att du både är snäll mot plånboken och miljön. För att du ska få en så säker resa som möjligt med din bil behöver däcken dessutom klara säkerhetstesten och få bra betyg oavsett om det är tidig vår eller sen höst.

Välj rätt storlek för din bil
Sommardäcket ska inte bara ha rätt egenskaper, det är också viktigt att du får en storlek som passar till din bil. Däck går att köpa i många olika dimensioner, och priset skiljer sig mellan de olika varianterna. Om du inte känner dig säker på vilka dimensioner du ska ha kan du antingen titta på däcken du redan har eller hitta dem i bilens registreringsbevis!
Däcken vi har priser på här på vår sida är i dimension 205/55 R16 eller annan närliggande storlek.
Byt själv eller hos däckbyte
När du ska byta till sommardäck kan du antingen göra det själv hemma i garaget eller ute på till exempel gatan. För smidigare byte kan du ta hjälp av en mutterdragare som gör det enklare att lossa muttrarna. Du kan också åka in och byta däcken hos ett däckbytarföretag och många har ofta tillfälliga lösningar på köpcentrum. Ett annat alternativ är att förvara däcken på ett däckhotell som ligger i anslutning till en servicestation där du sedan får hjälp att byta däcken. På däckhotellet förvaras däcken så att de är i optimalt skick nästa gång det är dags att byta.
Så förvarar du däcken bäst hemma
När du förvarar däcken hemma behöver du göra rent dem noga och det ska ha rätt lufttryck i dem så att de inte tappar formen. Däcken ska förvaras torrt och gärna i en temperatur på runt 15 grader. Du ska aldrig förvara de utomhus för det blir för kallt på vintern och för varmt på sommaren – dessa temperaturskillnader kan skada däcken. De ska heller inte utsättas för direkt solljus eftersom UV-strålarna kan skada gummit i längden. Däck på fälg ska förvaras liggande och lösa däck ska lagras stående. Kom också ihåg att märka däcken så att de hamnar rätt när du monterar dem.
Köpa sommardäck – att tänka på!
När du ska köpa sommardäck finns det mycket att tänka på. här får du en bra sammanfattande lista.
- Välj däck som klarar testerna och som klarar årstidernas temperaturskiftningar.
- Ta reda på vilken storlek som passar din bil.
- Jämför de olika klassificeringarna som är gemensamma för hela EU och som mäts i skalan A-E.
- Välj däck som passar med din typ av körning, ex stadskörning eller mycket körning på landet.
Populära varumärken:
Länktips:
- Transportstyrelsen – Däck
- Polisen: Vinter- och sommardäck
- Autodoc.se – Hur man väljer sommardäck
- Bilbolaget.nu – Så väljer du rätt sommardäck
Några experttester vi har läst
Råd & Rön (2022)
Råd & Rön testar kontinuerlig sommardäck och har på sin lista idag 185 testade sommardäck. Testets vinnare är Continental ContiSportContact 5 SSR som fått 72 poäng av 100 möjliga. Förstaplatsen delas med Michelin Primacy 4. På andra plats kom Goodyear EfficientGrip Performance 2 med betyget 71 av 100. Tredje plats gick till Michelin Primacy 4. I testet lägger Råd & Rön störst vikt på hur säkra däcken är och de värderar goda köregenskaper och kort bromssträcka vid vått väglag högt. Vid varje testomgång köper de in 1200 däck som sätts på bilar som sedan körs av professionella testförare på torrt och vått underlag på både vanliga vägar och testbanor.
Aftonbladet Plus (2022)
Aftonbladet Plus har testat sommardäck och utsett fyra vinnare. De som fått dela på förstaplatsen är Continental PremiumContact 6, Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6, Michelin Primacy 4+, Nokian Hakka Blue 3 – alla med betyget 5 av 5. De har testat saker som bromssträcka på torr och vått underlag, köregenskaper på torrt och vått underlag, vattenplaning, köregenskaper, ljudnivå, rullmotstånd och komfort.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Bilen måste ha vinterdäck fram till den 31 mars, därefter får sommardäcken sättas på. Om det inte råder vinterväglag för då är det vinterdäck som gäller oavsett datum. Är du osäker på vad som gäller, kan du vända dig till polisen. Det är nämligen de som avgör huruvida det är vinterväglag eller inte i sina respektive områden.
-
Den lagliga gränsen är på 1,6 mm, inte mindre. Men det rekommenderas att vinterdäcken ska ha minst 3 mm mönsterdjup för att vara på den säkra sidan.
-
Det beror på en rad olika faktorer. Hur långt och hur ofta du kör, vilken tillverkare som gjort däcket och hur du förvarar dem mellan hjulskiftena. Generellt sägs det att sommardäck bör bytas ut efter åtta år, speciellt om de använts.
-
Vi har valt att utse Continental PremiumContact 6 till det sommardäck som är bäst i test. Vi har med flera av Continentals sommardäck bland våra testvinnare och Continental PremiumContact är ett däck bra grepp och köregenskaper på vått och torrt väglag. Det har fått bra betyg på tester och recensioner under många år.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Continental PremiumContact 6
- Bästa premium : Goodyear Eagle f1 Asymmetric 6
- Bästa budget : Goodyear EfficientGrip Performance 2
- Bästa sportiga : Continental ContiSportContact 5 SSR
- Bästa vid regn : Nokian Hakka Blue 3
- Datum – då får du byta till sommardäck
- Hårdare gummi för högre temperaturer
- EU:s däckmärkning
- Kompromissa aldrig med säkerheten!
- Sommardäck och mönsterdjup – när ska man byta till nya?
- Undantag vid snö och slask!
- Vilka däck ska man välja?
- Välj rätt storlek för din bil
- Byt själv eller hos däckbyte
- Så förvarar du däcken bäst hemma
- Köpa sommardäck – att tänka på!