HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av spadar

trädgård uppdaterad 2:e Mars, 2015, Baserad på 3 experttester.

Förr i tiden var det inte ovanligt att en spade gick i arv. Den tillverkades nästan alltid av smidesstål och med avsikten att kunna fungera under långa perioder. Däremot var spaden ofta tung och det krävdes lika mycket kraft att lyfta den som att gräva med den. Numera tillverkas i princip alla trädgårdsredskap av lättare material och i olika storlekar, vilket gör det möjligt att även småväxta personer kan använda dem, inte vara ben- och armstarka människor. Därför är det viktigt att redan i butiken noga känna efter så att spaden passar den som ska använda den. Exempelvis är det aluminiumspaden som väger minst, men den tål inte så mycket, medan en spade i smidesstål är tung och slitstark. Med rätt spade kan man med andra ord spara på både svett och tårar när trädgårdsarbetet ska utföras!

Test.se rekommenderar

Fiskars Ergonomi - bäst i test bland Spadar 2024
Fiskars Ergonomi, bäst i test.

Fiskars Ergonomi - Fiskars ergonomiska redskap är en robust och ergonomiskt korrekt serie av låg- ich kortskaftade redskap. De är speciellt anpassade för att minska belastningen av kroppen under arbetet. Här på Test.se väljer vi att rekommendera Fiskars Ergonomi spetsspade. Den har en noga uträknad vinkel på det S-formade skaftet, den avlastar rygg och axlar, samt har ett handtag i mjuk plast som ger ett halksäkert och behagligt grepp. Spaden är idealisk för grävning av stenig jord, lera, rötter och grästorv! Läs mer

Spadar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Räfsor

UPPDATERAD 24:e September, 2014

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Testfaktas test av åtta tillverkare visar att det är stora skillnader på hur mycket olika spadar tål innan de går sönder. Med vissa spadar får man lägga ner betydligt mer kraft för att få jobbet gjort, än vad som krävs med andra mer lättarbetade spadar. Skillnaderna blir tydliga när labbet fick jämföra de olika spadarna. För att kunna få ned Gardolspaden från Bauhaus i jorden krävdes nästan dubbelt så mycket kraft som det gör med spaden från Fiskars.Testvinnaren Bjärnum har också ett lågt och bra grävmotstånd. Att vissa modeller är lättare att få ner än andra beror bl.a. på bladets form och att vinkeln mellan blad och skaft är rätt avvägd. Som tidigare nämnt var det Bjärnums Trädgårdsspade SJ 80 som blev testvinnare, tätt följd av Fiskars Classic Trädgårdsspade Spets. Den spaden kräver minst grävkraft, men den har klenast spadblad. Gardena Terraline Spetsspade hamnade på tredjeplats och känns stabil. Däremot finns risk för klämslada vid handtaget och den är dyrast i testet.

Vinnare i det här testet

Hus och hem

Publicerad

Hus och hem har testat åtta grävspadar i olika typer av jord med varierande packningsgrad efter samråd med trädgårdsexperter. Fiskars Ergonomi var en av spadarna som fick 4/5 i betyg, eftersom den känns genomarbetad. Den är också välbalanserad och vinkeln mellan blad och skaft gör den bekväm att arbeta med. Spaden är dock inte optimal vid detaljarbeten. Jula Grävspade var den andra spaden med 4/5 i betyg. Med den gräver man fort stora volymer, men den är tung och klumpig. Den är dock ett bra val om man snabbt behöver gräva en grop, men den passar inte till så mycket mer än det. Balansen är inte den bästa och fästen för blad och handtag är av lägre kvalitet. Efter dessa två spadar var det fem stycken som fått 3/5. Vilken av dessa fem som är bäst framgår inte tyvärr i testet.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat tio spetsiga spadar som är lämpliga för trädgårdsarbetet. En bra spade är bekväm att jobba med, inte för tung – men inte heller för lätt. Icakuriren testade spadarna i två steg. Först ett praktiskt prov där proffsgrävare fått bedöma hur bekväma spadarna är att arbeta med. Sedan ett hållbarhetstest. Fiskars Ergonomi är den som blev testvinnare hos proffsgrävarna. Den hade bra längd och den är bra vinklad. Helt enkelt ”den perfekta spaden”. Den mest hållbara spaden är Fiskars Classic. Den klarade en belastning på hela 135 kg. Spaden är dessutom lagom tung, men lite för kort och lite för vinklad. Biltemas spade är mycket prisvärd. Den är lagom tung, känns rejäl och välgjord, men är lite för kort. Den klarade en belastning på 86 kg.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"