HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
grillbriketter och grillkol - Bäst i test

Test av grillbriketter och grillkol

12 ST PRODUKTER TESTADE

fritid uppdaterad 14:e Mars, 2022, Baserad på 5 experttester.

Skall du välja vanligt grillkol eller istället satsa dina kort på grillbriketter? Svaret är inte helt enkelt, men man kan konstatera att båda två alternativ har sina fördelar och nackdelar.

Kolet är mer lättantändligt och ger en snabbare glödbädd än briketter. Exempelvis korv fungerar bra att grilla på kol. Grillkol glöder normalt längre än briketter. Kol kräver inte så mycket rengöring eftersom det lämnar ifrån sig lite aska.

Briketter har däremot en jämnare glödbädd och erbjuder en jämnare grillning. På grund av detta passar briketterna perfekt till större köttbitar. Briketter innehåller sammanpressat kol som är uppblandat med oorganiskt material. Detta innebär att de lämnar ifrån sig mindre energi än kol. Briketter har samma storlek till skillnad från grillkolet som är ojämn i formen.

Något som är viktigt att känna till är att både grillkol och grillbriketter innehåller höga halter av tungmetaller. Andelen nickel och krom är ofta högre än vad skogsbruket rekommenderar. Maten som grillas över briketter eller kol blir inte giftig, men om man sprider askan riskerar växter och djur att bli förgiftade.

Behöver du köpa en ny grill? Läs vårt test om bästa kolgrillen.

Bäst i test: Weber Grillbriketter

Testresultat
Testfakta 2014,    Plus 2014,    Smartson 2011,    Ica-Kuriren 2012
100% naturliga: Innehåller förkolnat trä stärkelse och vatten. Långsam förbränning ger optimal glöd. Redo för grill på 20 min.
Dyr
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Weber Grillbriketter som placerar sig topp tre i de test vi kikat på. Den är bäst i test enligt Plus (10/4-14), tvåa i Ica-Kurirens test (26/6-12) och trea i Smartsons test (9/8-11). Weber Grillbriketter är förvisso den dyraste av de testade produkterna, men den imponerar med lång och jämn glödtid.

Visa hela texten
Brinntid:
3 timmar
Ungefärlig tändningstid:
20 minuter

Köp den till dessa priser idag:

Grillbriketter och grillkol - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Kolgrill

UPPDATERAD 13:e Augusti, 2020

Seniormobiler

UPPDATERAD 4:e Maj, 2020

Elgrillar

UPPDATERAD 27:e April, 2020

Mobiltelefoner

UPPDATERAD 21:e April, 2020

Bärbar grill

UPPDATERAD 21:e Maj, 2019

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Allers

Publicerad

Allers har testat grillkol och -briketter från 8 olika tillverkare för att ta reda på vilken sort man bör satsa på. Bäst i testet visade sig Weber grillkol vara. Webers grillkol hade jämnstora bitar och gav en fin glöd som höll länge. Det hade en tändningstid på 20 minuter och en glödtid på 1 timme och 5 minuter. Efter Webers grillkol var det väldigt jämnt i betygssättningen, och Allers har inte utsett någon tydlig tvåa och trea. Vi på Test.se har utifrån vår analys av testet i alla fall valt att ge andraplatsen till Landmann grillkol. Landmanns kol var i lagom stora bitar som gav en fin och långvarig glöd. Det var dessutom väldigt prisvärt! På tredje plats har vi placerat Plantagens briketter, som även de var i lagom stora bitar. Plantagens briketter tog lite längre tid på sig att bli grillklara, men de glödde fint i nästan två timmar när de väl fått fart.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har i ett färskt reportage testat 7 st påsar av grillbriketter. Både priser och kvalitet skiljer sig en del åt och TestFakta är inte alltför frikostiga med betygen för de olika tillverkarnas grillbriketter. Man fastslår att grillbriketter fungerar bäst när man skall grilla tjocka köttbitar, många grönsaker och potatis i folie. Grillbriketter tar längre tid att tända än grillkol, men de har istället fördelen att de håller värmen längre.

För de flesta briketter tar det cirka en halvtimma innan du får en fin glödbädd. Vissa av dem tar uppemot 50 minuter, vilket är ganska långt. Detta gäller för två av de testade grillbriketterna, Weber och Jula. Men i Webers fall blir man istället kompenserad med en extra lång brinntid. Testfaktas laboratorie har i testet tänt briketterna med en elektrisk grillgaffel, men det går att minska tändtiden om man istället använder sig av ett sk tändrör eller skorstenständare.

Den grillbrikett som får bäst betyg är Weber Grillbriketter. Deras briketter är gjorda på kokos och brinner längre än någon av konkurrenterna. Med sina tre timmar och 18 minuter har man drygt en timme mer brinntid än flera av de andra tillverkarna. Nackdelen med Webers briketter är att de har för höga halter av krom och nickel, samt är testets dyraste produkt. Den som presterar bäst i detta avseende är Coop Änglamark Grillbriketter, som efter kritik har minskat sin andel av krom och nickel i sina briketter.

De två billigaste grillbriketterna får sämst betyg i Testfaktas reportage. Dessa är Jula/Axley Grillbriketter och Lidl Grillmeister. Julas grillbriketter tar för lång tid på sig att nå lagom grilltemperatur och grilltid är inte heller bra. Lidls grillbriketter är ojämna i formen och alla briketter är inte hela. Även dessa har problemet med för kort grilltid.

Vinnare i det här testet

Plus

Publicerad

Svt:s konsumentprogram Plus har i ett litet test jämfört fyra förpackningar av grillbriketter. Man har kikat närmare på glödtid, anteckningstid och kilopris. Skillnaden mellan kol och briketter är enligt tillverkarna att briketterna brinner längre. Förutom detta skall de vara mer miljövänliga och mer kompakta.

Man har delat upp testet i tre delar; 1) Hur mycket briketter får du för dina pengar, 2) Antändningstid, 3) Glödtid. Till slut har man gjort en sammanvägning av testerna och utsett en testvinnare.

Deltest 1 innebär att man väger påsarna för att se att de håller den utlovade vikten. Här visar det sig att alla uppfyller den utlovade vikten och mer därtill. Mest briketter för pengarna räknat på kilopris får du om väljer Lundells. Dyrast är Webers briketter.

Deltest 2 handlar om antändningstiden. Hur lång tid tar det att få bra grillglöd efter att man tänt på briketterna? I detta test har man lagt briketterna i så kallade tändrör och sedan ställt dem på brinnande tändbriketter. Till slut har man räknat tiden från det att man ställt dit tändrören tills att glöden har blivit lagom grillklar. Här presterade Coop Änglamark bäst och Lundells sämst.

Deltest 3 gäller glödtiden som räknas från uppnådd grillglöd tills att temperaturen sjunker till under 50 grader. I detta test var Weber klart bäst med sina 3 timmar. Sämst var Icas grillbriketter.

Sammanlagt anser Plus att Weber klarar sig bäst. Det är något svårtolkat hur man kommer fram till detta, men det verkar som att glödtiden är det klart viktigaste testet. På något annat sätt går inte att tolka detta test, eftersom Webers grillbriketter hamnar sist i deltest 1 och näst sist i deltest 2.

Vinnare i det här testet

Ica-Kuriren

Publicerad

Tidningen Ica-Kuriren har testat ett antal olika märken av grillkol och grillbriketter. I detta test tänkte vi enbart att koncentrera oss på grillbriketter. Briketterna ger en jämnare glöd och grillning. De passar exempelvis utmärkt till större köttbitar.

Något som är anmärkningsvärt i testet är att Ica-Kuriren konstaterar att samtliga märken innehåller höga halter tungmetaller och detta gäller även den vanliga grillkolen. Grillbriketterna innehåller mer krom och nickel en vad skogsbruket rekommenderar. Det gör inte den grillade maten giftig, men riskerar att spridas i trädgårdslandet och därmed göra odlade grönsaker giftiga. Även djur som äter växter och grödor i närheten kan påverkas negativt.

Bäst i Ica-Kurirens test blev Axley/Jula grillbriketter som också var den billigaste förpackningen. 29 kr för 2,5 kg. Axley/Jula har det lägsta innehållet av både krom och nickel. Dess grilltid på 99 minuter var näst längst i testet. Som god tvåa i testet hamnade grillbriketterna från Weber som förvisso är testets dyraste, men som också har den överlägset längsta grilltiden. Webers briketter innehåller de näst lägsta halterna av krom och nickel.

Allra sämst i testet hamnade grillbriketterna från Coop och Ica. Coops Änglamark innehöll både mest krom och nickel, vilket inte rimmar så bra med deras ekologiska märke Änglamark. Icas variant hade dålig grilltid med sina 61 minuter och även höga halter av krom och nickel.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har i ett större test betygssatt 14 st påsar grillbriketter av varierande tillverkare. De testade briketterna finns i tre olika storlekar. Majoriteten av dem använder sig av mellanstorleken. I testet som utfördes tände man på grillbriketterna med elektrisk grilltändare, utom i fallet med Webers briketter där man fick istället fick använda tändgelé.

Bäst i test enligt Smartson blev grillbriketterna från Ica. Förpackningsinformationen är bra och tydlig. Briketterna är jämna i form och storlek. Glöden blir bra med ett tunt lager aska som inte dammar. Brinntiden är lagom lång och den har en jämnt fallande temperaturnivå. Prismässigt ligger den i mellanskiktet.

Två andra förpackningar av grillbriketter som presterar bra är Biltema grillbriketter och Weber grillbriketter. Dessa två ligger strax bakom testvinnaren i fråga om slutbetyg. Biltema är det bästa budgetvalet och har stora rejäla briketter. Bra brinntid och jämn temperatur. Webers variant är testets dyraste och anses vara en mycket bra brikett. Jämn och lång brinntid. Nackdelen är priset och att trekilospåsen egentligen bara innehåller 2,5 kg.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.