HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av överfallslarm

fritid uppdaterad 24:e Februari, 2016, Baserad på 5 experttester.

För den som känner oro att bli attackerad vid promenader eller joggingturer kan ett överfallslarm vara en bra idé. Överfallslarm är ingen komplett lösning, men är ett bra komplement till mental förberedelse och riskmedvetande. Gå inte vägar du annars inte valt och ta gärna omvägar på dåligt upplysta platser.Det finns olika typer av överfallslarm. De vanligaste är ljudlarm och sprayer. Med ljudlarmet kan du avskräcka en angripare med ett högt tjutande ljud och göra omgivningen uppmärksam. För att aktivera ljudlarmet drar du normalt ut en sprint. Ofta är ljudlarmet en liten dosa som går att använda som nyckelring. Sprayernas funktion är istället att överraska och chocka en angripare. Det finns också sprayer som förblindar samt sprayer med färg som förenklar en identifiering av den som utfört överfallet.Enligt polisen är det viktigt att inte ha någon övertro på överfallslarmen, men det är ändå ett bra komplement som kan rädda dig från en kritisk situation. Var noga med att köpa ett godkänt överfallslarm och inte något som går under vapenlagen som exempelvis batonger, tårgas och pepparspray.

Test.se rekommenderar

Personal panic guard - bäst i test bland Överfallslarm 2024
Personal panic guard, bäst i test.

Personal panic guard - Vi på Test.se har valt att rekommendera överfallslarmet Personal Panic Guard som tagit första plats i två tester under 2014 och i ett test från 2015. Larmet fick höga betyg för bl.a. det har ett litet och smidigt format med praktiskt fäste för nyckelringen och för att de klarar tuffa påfrestningar utan att gå sönder. Dessutom är ljudstyrkan bra och det är lätt att greppa om Personal Panic Guard.

Detta är ett mycket prisvärt larm med ett tydligt och distinkt ljud. Överfallslarmet aktiveras genom att dra ut en sprint. Det är enkelt… Läs mer

Överfallslarm - Bäst i test

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

M3 Sveriges Prylsajt

Publicerad

Sveriges Prylsajt har testat sju överfallslarm som alla är billiga och väldigt högljudda. De lägsta ligger, enligt förpackningen på 110 dB. Bäst i testet är Personal Torch Alarm som kan fästas med ett clip, vilket betyder att den passar utmärkt för att fästa på insidan av en väska, på ett bälte eller liknande. Larmet för inte bara oväsen av sig, utan blixtrar även som namnet antyder. Det är inte snyggast eller minst i testet, men det är tveklöst det mest effektiva överfallslarmet. På andraplats placerar sig två modeller av samma typ, nyckelringsmodellen. Personal Attack Alarm och Bodyguard Trygghetslarm är näst intill identiska och fördelen är att de är billiga. I övrigt är de plastiga och känns dessutom onödigt stora. Safe By Gaia får samma betyg som de två sistnämnda, men är istället utformat som ett armband, gjort för joggare. Armbandet känns dock trångt och obekvämt på testpanelens handleder. Larmet aktiveras med en knapp på högersidan. Knappen är lättåtkomlig men inte extremt responsiv, dock inte så att det är ett problem att aktivera larmet.

Vinnare i det här testet

Svenska Dagbladet

Publicerad

Ett överfallslarm ska vara lätt att bära med sig, ha ett avskräckande ljud med hög ljudstyrka och klara av påfrestningar. Via WiseGuide har Sveriges Dagblad publicerat ett test av sex larm som alla är mer eller mindre avskräckande, men flera av larmen går sönder när de utsätts för påfrestning. En av modellerna - Super Gaia - är tänkt att användas på sättet att man redan ska hålla den i handen när man ute och går. Den har nämligen en sprayfunktion till skillnad från de andra larmen, men med nackdelen att det inte finns någon handledsrem. Risken är då att man tappar den om man blir överrumplad. Bäst i test blev överfallslarmen Panic Guard som är ett litet och smidigt larm med ett praktiskt fäste för nyckelringen. Här finns också en inbyggd lampa, men den lyser dock relativt svagt. Larmets ljudstyrka är bra och trots att den plastiga ytan ger ett lågt kvalitetsintryck, klarar det yttre påfrestningar överraskande bra - den klarade både ett kast mot marken och ett hårt stamp utan att sluta signalera. IKEAs Patrull hamnar på andraplats i listan och den är utformad som ett litet hänglås. Eftersom larmet är klätt i ett gummiliknande material, är larmet mycket greppvänligt och är tillsammans med testvinnaren det enda larmet som klarar av hållbarhetstestets två moment. Bygeln som dras ut när larmet ska aktiveras är lite för lätt att råka komma åt och risken är stor att det aktiveras av misstag. Energizer Panic Alarm & Led Light tar tredjeplats och är ett greppvänligt larm med ett praktiskt fäste. Larmet är lätt att aktivera och inte för krångligt att återställa. Larmet har godkänd ljudstyrka och signalen är tydlig. Det klarar av att stampas på men slutar fungera vid kast i marken.

Vinnare i det här testet

Hem & Hyra

Publicerad

Ett överfallslarm ska vara lätt att bära och ha ett avskräckande ljud. Hem & Hyra har testat åtta larm, men flera av dem går allt för lätt sönder. Bland de testade modellerna är Super Gaia tänkt att hållas i handen. Den skiljer sig också från andra modeller genom att vara en kombination av överfallslarm och självförsvarsspray. Den saknar dock handledsrem och fästen, så risken är att man helt tappar den om man blir överrumplad. Under tålighetstestet är det överraskande många som inte håller måttet. Överfallslarmet Personal Protector går sönder och slutar låta redan efter ett stamp. Flera av larmen klarar av att stampas hårt på med tystnar vid kast i asfalt. Modellerna från IKEA och Panic Guard utmärker sig genom att klara sig igenom alla påfrestningar. Den sistnämnda har också en bra ljudstyrka och är greppvänlig. En lätt och smidig produkt som utses till bäst i test. Den är dock något svår att uppfatta på långt håll. IKEAs Patrull hamnade på andraplats och har en godkänd ljudstyrka, mycket god hållbarhet och är tillverkad av greppvänligt material. Larmet är svårt att höra på långt avstånd och risk för oönskad aktivering. Sist, men inte minst, hamnade Energizer på tredjeplats med Panic Alarm & LED Light. Även denna modell har en godkänd ljudstyrka, den är greppvänlig och är enkel att aktivera. Den är dock svår att höra på långt avstånd och går sönder vid kast (dock ej lampan).

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

Tidningen GP har låtit en specialpanel av kvinnor testa åtta överfallslarm. Testpanelen har testat larmen utan att veta vad de kostar. Den viktigaste egenskapen för ett bra överfallslarm är ljudet. Meningen är att avskräcka eventuella överfall och få omgivningen av reagera. Övriga egenskaper som har bedömts är funktionalitet och hur lätta de är att hantera. Ett intressant faktum är att testvinnaren vann samma test för sju år sedan och kostade då hälften av vad det gör idag.

Bäst i test med betyget 5 fyrar av 5 möjliga är överfallslarmet Personal Panic Guard. Larmet har ett distinkt ljud som låter precis så högt som man förväntar sig. För att aktivera larmet dras en sprint ut och för att stoppa det sätter man helt enkelt tillbaka sprinten. Personal Panic Guard är behaglig att bära och dessutom snygg! Priset för detta mycket användbara överfallslarm är ca 69 kr.

På delad andraplats hittar vi Biltema Överfallslarm, Power Guard Överfallslarm och Loud-Up Personal Alarm. Biltemas produkt är testets billigaste och kostar 39 kr. Larmet är enkelt att använda och bärs smidigt på nyckelknippan. Det är lätt hålla i handen, men svårt att hitta i väskan på grund av den svarta färgen. Power Guard däremot har en bra färg och riktigt kraftigt ljud. Enda nackdelen är att sprinten kan vara lite krånglig att dra ut. Loud-Up går att hänga runt halsen och har väldigt bra ljud. Ett rejält och lätthanterligt larm som kostar ca 79 kr.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Testföretaget Smartson har testat åtta olika överfallslarm, tre sprayer och fem ljudlarm. Överfallslarm är ingen komplett lösning, men det kan vara ett bra komplement om man blir attackerad. Ljudlarmen kan avskräcka en angripare och få uppmärksamhet från omgivningen. Sprayen har mer en funktion av överraskning och kan delvis chocka och förblinda angriparen. Det finns sprayer med färg som kan hjälpa till att identifiera förövaren.

Bäst i test enligt Smartson är överfallslarmet Bodyguard Tjutlarm som får det sammanlagda betyget 22 poäng av 25 möjliga. Bodyguard får plustecken för det höga tjutljudet och den enkla aktiveringen.  Enda minustecken är risken att skada sin egen hörsel(!). Den kostar ca 140 kr och då ingår en medföljande rem som du kan fästa på larmet.

Safespray heter testets tvåa och detta är en spray som förblindar samt ger angriparen färg på sig. Det medföljer en väl fungerande bälteshållare, vilket är praktiskt. Safespray har en säkerhetsspärr som skall förhindra ofrivillig aktivering. Testets trea är Skunkspray som förblindar, färgar och doftar. Allt för att avskräcka ett överfall. Både Safespray och Skunkspray är dyrare än testvinnaren och går endast att användas ett fåtal gånger innan de tar slut. Bodyguard Tjutlarm räcker betydligt längre och blir Smartson naturliga vinnare!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"