HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av drönare

elektronik uppdaterad 28:e September, 2016, Baserad på 2 experttester.

Drönare är en av årets absolut populäraste prylar. De har funnits med några år tillbaka, men detta år har intresset exploderat. Hobbykedjan Hobbex har siffror som visar att försäljningen har ökat enormt mycket sedan förra året, nästan 500 procent. En kvalificerad gissning är att drönare har bra chans att bli årets julklapp 2015.

En drönare är en obemannad luftfarkost, ofta utrustad med kamera. De drivs normalt av en elmotor med fyra propellrar. Du styr farkosten med fjärrkontroll eller via din smarta mobil. Drönare finns i alla prisklasser. De billigaste ligger på några hundralappar, medan de dyraste kostar tiotusentals kronor. De enkla modeller är normalt avsedda för barn och ungdomar, men det är en kul leksak även för vuxna som har kvar barnasinnet. De mer avancerade med lång räckvidd, HD-kamera med videoinspelning är avsedda för proffs och filmproduktion.

Tänk på att använda din drönare ansvarsfullt. Som det ser ut idag, så är det förbjudet att lägga ut filmer och bilder från din drönare. Det kan vara ett brott mot lagen om skydd av landskapsinformation.  Du behöver söka tillstånd om du vill använda din drönare för kommersiellt bruk. Det finns många möjligheter med drönare, men också risker. Drönare i närheten av flygplatser kan vara livsfarliga. Vill du läsa mer om aktuella regler kring drönare, besök Försvarsmaktens och Länsstyrelsens hemsidor.

Test.se rekommenderar

Rolling Spider Minidrone - bäst i test bland Drönare 2020
Rolling Spider Minidrone, bäst i test.

Rolling Spider Minidrone - På Test.se väljer vi att rekommendera Rolling Spider från Parrot, som också blivit testvinnare hos Aftonbladet 22/05-16. Det var den billigaste drönaren i testet och en perfekt drönare att leka med. Den flyger bra, minst 8 minuters drifttid och 20 meters räckvidd. Den är försedd med kamera, fjärrkontroll via mobil och kan förses med hjul - passar barn och ungdomar, framför allt.

Parrot Rolling Spider är en ultrakompakt drönare som flyger bra inom- och utomhus med förvånande hastighet och stabilitet. Med en gratisapp som heter MiniDrones Freeflight 3 finns akrobatiska trick som t.ex.… Läs mer

Drönare - Bäst i test

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

M3

Publicerad

Teknikmagasinet M3 har testat 5 drönare i prisklassen 1 000-5 000 kr. Flera av dessa får riktigt fina betyg och ingen är direkt dålig. Bäst i test blir drönaren Blade Helis 180 QX HD RTF. Den får betyget 9/10 och imponerar med sin mångsidighet och långa flygtid. Blade Helis drönare är extremt lätt och det medföljer en kamera. I luften är den lättflugen och du har full kontroll. Du kan koppla på ett så kallat Agilityläge och göra konster och tilta quadrakoptern. Om det däremot blåser är denna lätta drönare inte alltför lätt att styra. Så undvik rejäl blåst med denna modell. Priset ligger på drygt 1 600 kr och det finns olika tillbehör att komplettera med.
Blade Helis har ytterligare en drönare i toppen. Deras modell Nano QX FPV BNF är lättflugen, smidig och tål att kraschas. Det finns både nybörjarläge och expertläge. I nybörjarläge kan du ligga och hovra och i expertläge kan du göra lite mer avancerade övningar. Men blåser det för mycket så bör du inte använda den. Blade Helis Nano QX FPV BNF får betyget 8/10 och kostar strax under 1 500 kr.
Nine Eagles Galaxy Visitor 6 RTF har fyra motorer, 720p-kamera och utrustad med ett 3-axligt gyro. Det finns möjlighet att strömma video direkt till din mobil via en app. Nine Eagles flyger lätt och stabilt. Det är enkelt att lära sig nybörjarövningarna och spännande att prova på de mer avancerade(expertläge). Betyget blir 8/10 och den kostar ca 2 000 kr.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Tidningen Aftonbladet har testat 10 drönare, både dyra och billiga. Några drönare i testet har kamera, medan andra saknar det. De enklare modellerna kräver inget tillstånd, men skall du satsa på en mer avancerad behöver du ansöka om tillstånd. Kvaliteten har generellt blivit bättre de senaste åren. Bättre kameror och bättre videoinspelningar. Dessutom har priserna gått ner och utbudet ökad lavinartat. Idag finns det hundratals att välja mellan.
I Aftonbladets test delar 5 drönare på förstaplatsen, i alla fall om man skall gå efter betyget. Vi har därför valt de ut tre billigaste.  Billigast av dessa är Rolling Spider Minidrome från tillverkaren Parrot. Det är en perfekt drönare att leka med. Den är rolig, flyger bra och kan förses med hjul. Passar främst barn/ungdomar. Flygtiden räcker i minst 8 minuter och räckvidden är ca 20 meter. Den är utrustad med kamera och fjärrkontroll via smart mobil. Betyg blir 4/5 och priset ligger på 895 kr.
V262 Cyclon e UFO är en drönare tillverkad av WL Toys. Den har ingen kamera och går inte att styra från mobilen. Däremot har den lång räckvidd, 150 meter och räcker några minuter längre än Rolling Spider. Om du vill lägga till en HD-kamera så kostar detta ca 250 kr extra. Betyget blir 4/5 och den kostar 899 kr. X5C Explorers Quadcopter är en vass drönare som lagrar bilder på sd-kort. Kameran har hd-kapacitet på 720 p och räckvidden ligger på ca 30 meter. Flygtiden är sparsamma 7 minuter och på prislappen står det 999 kr.
Dyrgriparna Bebop Drone och DJI Phanton Vision 2+ är mer avancerade drönare som passar proffsen. Båda två är mycket kompententa drönare, men priset avskräcker. Bebop Drone kostar strax under 5000 kr och DJI Phanton Vision 2+ kostar drygt 10000 kr.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"