VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 28 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilken läsplatta är bäst i test 2024?

En läsplatta, eller e-boksläsare som de också kallas, har funnits länge på marknaden och blir mer och mer populär för varje år som går. Här hittar du de bästa läsplattorna och en köpguide så att du kan hitta den som passar dig bäst.

Vi har jämfört
 • Lagringsutrymme.
 • Skärmstorlek.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Kobo
Kobo Clara 2E
Kobo Kobo Clara 2E - Test
Bäst i test Test.se logo
Kobo
Kobo Clara 2E
Läsplatta på 6 tum med stöd för 12 000 böcker.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2024.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos PC För Alla 2023.
Testvinnare hos Råd & Rön 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Lagringsutrymme: 16 GB.
Skärmstorlek: 6 tum.
Stödjer 15 olika filformat.
Högupplöst skärm.
Vattentät design.
Anslutning: Wifi/Bluetooth.

Rakuten Kobo är ett japanskt E-boksföretag som även säljer flera olika läsplattor. Kobo Clara 2E är en populär läsplatta som presterat bra på flera test. Det är en uppdaterad modell som kommer med flera nya egenskaper.

Läsplattan utsågs till testvinnare hos Bäst-i-test.se där den fick betyget 4,5 av 5. I deras test lyfter de fram egenskaper som vattentålig, bra format och stort formatstöd. Råd och Rön gav den betyget 77 av 100 och där blev den utsedd till både bäst i test och bra köp.

Hos Prisjakts experter kom den på första plats. De rekommenderar den till dig som önskar en bra och grundläggande läsplatta på svenska. I ett test hos PC För Alla fick läsplattan högst betyg – 4,5 av 5 och beskrivs som Sveriges bästa e-boksläsare i den här storleken.

Kobo Clara 2E är en läsplatta på sex tum och med den kan du både läsa och lyssna på böcker. Den har ett 16 GB inbyggt minne med plats för cirka 12 000 E-böcker eller 75 ljudböcker. Ljusstyrka och färgtemperatur går att justera efter vilket ljus omgivningen har – vilket gör den snäll att använda för ögonen. Välj mellan 11 olika typsnitt och 40 olika typsnittstilar.

Köp E-böcker via Kobo Store direkt via läsplattan eller för över redan köpta böcker via USB-kabel. Med Overdrive kan du låna böcker från ditt lokala bibliotek. Med prenumerationstjänsten Kobo Plus får du tillgång till över 1,5 miljoner E-böcker och 150 000 ljudböcker. Har du ett Pocket-konto kan du spara webbsidor och artiklar till ett senare tillfälle.

Läsplattan är tillverkad av 85 procent återvunnen plast vilket gör den till ett miljövänligt val. Den är vattentät (IPX8), vilket är perfekt om du har med den på till exempel stranden. Den är i storleken 112 x 159 x 8,7 millimeter och väger 171 gram.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se logo
Kobo
Kobo Elipsa 2E
Kobo Kobo Elipsa 2E - Test
Bästa premium Test.se logo
Kobo
Kobo Elipsa 2E
Större läsplatta som du kan läsa, anteckna och lyssna på ljudböcker med.
Bästa premium på Bäst-i-test.se 2024.
Tredje plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Lagringsutrymme: 32 GB.
Skärmstorlek: 10,3 tum.
Stödjer 15 olika filformat.
Högupplöst skärm.
Anslutning: Wifi/Bluetooth/USB-C.

Rakuten Kobo är ett japanskt E-boksföretag som även säljer flera olika läsplattor. Kobo Elipsa 2E är en läsplatta som vi utsett till bästa premium. Den kommer med en större skärm och fler funktioner än andra läsplattor.

I ett test om läsplattor hos Bäst-i-test.se kom Kobo Elipsa 2E på andra plats och blev bästa premiumval. Den beskrivs som en stor modell med möjlighet till att anteckna. Det gör den perfekt att använda till mer krävande saker som arbete och studier.

I ett test hos Prisjakts experter kom läsplattan på tredje plats. Enligt dem passar den till dig som vill ha en större modell med flera funktioner än att bara läsa.

Läsplattan är har en pekskärm på 10,3 tum som stödjer 15 olika filformat. Med den kan du läsa E-böcker och lyssna på ljudböcker. Du har dessutom möjlighet att göra anteckningar direkt i E-böckerna eller PDF-filer. En smart funktion är att det går att konvertera din handskrivna text till skriven text! Perfekt om du vill dela dina anteckningar med kurskamrater eller arbetskollegor.

Lagringsutrymme är på 32 GB vilket gör att du kan spara ett stort utbud av böcker och anteckningar. Du kan även läsa och lyssna online via Kobo eBookstore. Med prenumerationstjänsten Kobo Plus får du tillgång till över 1,5 miljoner E-böcker och 150 000 ljudböcker.

Läsplattan har ComfortLight PRO som gör det mindre ansträngande för ögonen genom att minska blått ljus. Välj mellan 12 olika fonter och över 50 teckensnitt till dina böcker för att hitta något som passar dig bäst. Batteritiden är lång och en enda laddning håller i flera veckor.

Läsplattan är i storleken 193 x 227 x 7,5 millimeter och väger 390 gram. Den är tillverkad av återvunnen och havsbunden plast.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa allround Test.se logo
Kobo
Kobo Libra 2
Kobo Kobo Libra 2 - Test
Bästa allround Test.se logo
Kobo
Kobo Libra 2
Läsplatta på 7 tum för allroundanvändare.
Bra betyg på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Andra plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Högt betyg på test hos PC För Alla 2023.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Lagringsutrymme: 32 GB.
Skärmstorlek: 7 tum.
Stödjer 15 olika filformat.
Högupplöst skärm.
Vattentät.
Anslutning: Wifi/Bluetooth/USB-C.

Rakuten Kobo är ett japanskt E-boksföretag som även säljer flera olika läsplattor. Kobo Libra 2 är en läsplatta i uppdaterad version för dig som vill kunna läsa E-böcker på ett smidigt sätt.

I ett test hos Bäst-i-test.se fick läsplattan betyget 4,5 av 5. De beskriver den som en fantastisk allround-modell som passar till många olika typer av läsare. Hos PC För Alla fick den betyget 4 av 5 och beskrivs som smidig, enkel att använda och prisvärd.

I ett test hos Råd och Rön kom plattan på delad andra plats med betyget 76 av 100. Av dem fick den dessutom utmärkelsen ”bra köp”.

Läsplattan har en skärm på sju tum och kommer med flera smarta funktioner. Den har en ergonomisk design som gör den bekväm att hålla i. ComfortLight Pro gör att du kan styra ljuset efter omgivningen och gör läsplattan bländningsfri.

Lagringskapacitet är på 32 GB och den rymmer upp till 24 000 E-böcker, 150 Kobo-ljudböcker eller en kombination av dessa. Med prenumerationstjänsten Kobo Plus får du tillgång till över 1,5 miljoner E-böcker och 150 000 ljudböcker. Du kan dessutom låna E-böcker från ditt lokala bibliotek. 

Läsplattan är i storleken 144,6 x 161,6 x 9 millimeter och väger 215 gram. Den är vattentät (IPX8), vilket gör att du kan ta med den till stranden utan att behöva oroa dig för vattenstänk. Batteriet håller i veckor på en enda laddning.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se logo
Pocketbook
Pocketbook Touch HD 3
Bra val
Bra val Test.se logo
Pocketbook
Pocketbook Touch HD 3
Läsplatta som stödjer många format.
Testvinnare hos PC för alla.
8/10 Kundrecensioner hos goodereader.com.
4,5/5 Kundrecensioner hos Proshop.
Lagringsutrymme: 16 GB.
Skärmstorlek: 6 tum.
Stödjer en stor mängd format.
Vattentålig.

Pocketbook Touch HD 3 är den läsplatta som har stöd för flest format, vilket alltid är en stor fördel utifrån ett konsumentperspektiv. Även om det tar lite längre tid att få över böcker via en extern butik, så finns i alla fall valmöjligheten där vilket är positivt. Eftersom det stora utbudet av böcker är bäst i denna läsplatta, tillsammans med testresultat och bra recensioner, väljer vi ut Pocketbooks Touch HD till en av två testvinnare.

Touch 3 HD kan fungera som en ljudboksuppspelare. Men till skillnad från exempelvis Kindle Paperwhite, så är inte Pocketbook synkroniserad med e-böckerna. Istället använder de sig av en skärmuppläsningsfunktion som läser upp textraderna. Även om ljudbokskänslan inte finns där, så är det i alla fall en funktion som går att använda.

I plattan finns även andra funktioner som gör att den känns lite mer lyxig, som att man får lite mer produkt för pengarna. Schack, sudoku, och ett ritprogram är exempel på detta. Webbläsaren är ytterligare en funktion som är uppskattad, den är simpel men fungerar till de enklare sökningar som att exempelvis slå upp ett ord.

En fysisk funktion som Touch 3 HD har, men som alla andra saknar, är de fysiska knapparna som hjälper till att bläddra mellan sidorna. Det finns möjlighet att bläddra på skärmen också, men känner man sig trött i svep-fingret är knapparna en stor räddning. Den fysiska hemknappen gör det enkelt att komma till huvudmenyn, något som kan vara svårt hos många andra läsplattor.

 • Butiker & priser

Populärt val Test.se logo
Amazon
Amazon Kindle Paperwhite 5 16GB (2022)
Amazon Amazon Kindle Paperwhite 5 16GB (2022) - Test
Populärt val Test.se logo
Amazon
Amazon Kindle Paperwhite 5 16GB (2022)
Ny modell av klassikern Amazon Kindle Paperwhite.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Lagringsutrymme: 16 GB.
Skärmstorlek: 6,8 tum.
Stödjer 12 olika filformat.
Justerbar färgtemperatur och ljusstyrka.
Vattentät.
Anslutning: Wifi/Bluetooth/USB-C.

Amazon Kindle har flera serier av läsplattor att välja mellan och den första släpptes 2007. Paperwhite är Amazons e-boksmodell som tillhör deras mellansegment och den har funnits i flera varianter.

Vi har valt att rekommendera Amazon Kindle Paperwhite 5 16GB (2022), som ger dig en trevlig och behaglig läsupplevelse av E-böcker. Den kom på andra plats hos Prisjakts experter, som beskriver den som en kompetent och mogen produkt. Notera dock att den inte har svenska som systemspråk.

Läsplattan har en högkvalitativ e-bläcksskärm på 6,8 tum. För att få en bra kontroll över skärmupplevelsen kan du själv ställa in ljusstyrka och ljustemperatur. Skärmen är icke reflekterande vilket gör att du utan bekymmer kan läsa i solen. Den har ett lagringsutrymme på 16 GB och stödjer flera olika filformat. Du för över böckerna trådlöst när du är uppkopplad mot ett trådlöst nätverk, men det går även att föra över via dator.

Nya Kindle Paperwhite är IPX8-vattentät vilket gör att du kan läsa vid stranden eller poolen utan att behöva oroa dig för vattenstänk. Batteriet är hållbart och räcker upp till 10 veckor. Plattan är i storleken 8,1 x 125 x 174 millimeter och väger 205 gram.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Köpguide:

En läsplatta ser ut ungefär som en surfplatta, så det är inte så konstigt att många förväxlar dem med varandra - men det är långt ifrån samma sak!

Skonsamt för ögonen

En läsplatta är särskilt framställd för att läsa text på, och inte för att surfa runt på nätet. Till skillnad från surfplattor så är läsplattor därför försedda med något som kallas för elektroniskt bläck, vilket gör det mer skonsamt för ögonen att läsa. Eftersom en läsplatta enbart används för att just läsa på räcker batteriet dessutom väldigt länge på en enda laddning – det är inte ovanligt att det tar nästan en hel månad innan en läsplatta laddar ur. Den är också lättare än en surfplatta och ungefär lika stor som en pocketbok.

Ett eget bibliotek med smarta inställningar!

Med en läsplatta behöver du inte välja vilka böcker du vill ha med dig på pendlingen eller resan – i den ryms ju ett helt bibliotek, utan någon som helst extra vikt! De flesta läsplattor har riktigt stor minneskapacitet, vilket låter dig gå runt med tusentals böcker samtidigt. De flesta modeller har en inbyggd och justerbar belysning, och det går ofta att ändra teckenstorlek, typsnitt och radavstånd också. Det särskilda e-bläcket gör dessutom läsupplevelsen mer lik den du får när du läser en analog bok.

Du får boken på momangen

Oavsett om du köper en bok via e-bokläsarens inbyggda butik, från en internetbutik, laddar ner den från en gratissida på internet, eller om du lånar en på ditt lokala bibliotek, så sker överföringen med detsamma. Det går också bra att överföra filer mellan olika enheter med hjälp av USB, minneskort eller WiFi.

Olika läsare stöder olika format

Alla läsplattor stöder dock inte alla sorters format, så du bör läsa på om just din modell innan du börjar köpa på dig en massa böcker – det är ju vansinnigt tråkigt med ett bibliotek fyllt av oläsbara filer! För att vara helt på den säkra sidan kan du börja med att browsa i enhetens egna butik, där kan du vara säker på att filerna stämmer överens med läsplattans förmåga. Ska du handla eller låna böcker från andra sidor kan boken du tänkt ladda hem finnas i flertalet olika format, så se till att du klickar hem rätt! Även om alla läsplattor inte klarar alla format klarar de i regel av flera! Läsplattan vi rekommenderar klarar till exempel av att läsa filer av formaten epub, pdf, html, txt, fb2, jpeg, png, psd och fler därtill!

Glöm inte att om du lånar en bok från ett bibliotek så är det just en lånad bok – filen finns tillgänglig för dig i 30 dagar, sen ”lämnas den tillbaka” till biblioteket.

Gratissidor

För den som är lite haj på att googla runt är det inte särskilt svårt att hitta olika sidor som erbjuder gratis e-böcker. Det rör sig i första hand om äldre böcker där rättigheterna för böckerna löpt ut och de blivit till “public domain”. Svenska klassiker finns till exempel att hämta på Litteraturbankens hemsida, och för den som föredrar klassiker på engelska kan vi varmt rekommendera Project Gutenberg!


Några experttester vi läst

PC för alla (2020)

PC för alla har uppdaterat sin testsida för läsplattor, och på ett halvår har det hänt en del. Den tidigare vinnaren, Adlibris egna Letto Frontlight, har tagits bort ur sortimentet och tappar därmed sin position som testvinnare. Adlibris har dock planer på att lansera en ny läsplatta som skall ersätta Frontlight, men den hann bli färdig till det att testet genomfördes.

PC för alla (2019)

I år har PC För Alla utsett en ny testvinnare, den uppdaterade Letto Frontlight 2. Den har numera ett gummiskydd runtom och ett magnetlock. Detta gör så att plattan känns mer som en bok. Fördelen med Letto är integrationen med Adlibris e-boksbutik då den har ett stort utbud av svenska e-böcker. På sidan av läsplattan sitter fysiska knappar som du enkelt kan använda eftersom tummen redan vilar där. Det går självklart även att svepa och trycka på skärmen och responsiviteten känns bättre än tidigare.

Pocketbook Touch HD 3 och Amazon Kindle Paperwhite hamnar på delad andraplats då de har fått samma betyg. Pocketbook påminner mycket om sin tidigare variant men har flera uppgraderingar. Den har flera fysiska knappar längs underkanten vilket gör att de knappt syns men fungerar smidigt om du vill slippa att svepa på skärmen. Den är bekväm att hålla i och väger lite. Den stödjer även ljud och har några spel så som schack och sudoku. Den har en webbutik som fungerar smidigt när det gäller att ladda ner e-böcker och ljudböcker direkt via webbläsaren. Det enda som nämns som något problematiskt är att den inte riktigt klarar att läsa in bilder och använda webbläsaren fullt ut. Den kan flimra lite och det tar lång tid.

Amazon Kindle Paperwhite är den fjärde generationen och släpptes 2018. Den är en mellanmodell och har integration med Amazons e-boksbutik. Utbudet av svenska e-böcker på Amazon har tidigare kritiserats men har utökats något när testet genomfördes. Den har olika bakgrundsbelysning som du kan anpassa för till exempel kvällsläsning. Responsiviteten har blivit bättre och navigeringen i butiken är smidig. En funktion som imponerar är integrationen med ljudböcker. Om du ansluter bluetooth-hörlurar med din enhet kan du enkelt växla mellan e-bok och ljudbok och försätta lyssna där du slutade läsa. En sämre sak med denna läsplatta är att du inte kan läsa böcker du lånat på biblioteket eftersom den inte stödjer ePub. Du kan antingen välja från Amazons utbud eller lägga över PDF-filer. Kindle Paperwhite den skönaste läsplattan i testet eftersom den inte har några kanter. Läsplattan är optimal för dig som huvudsakligen läsare e-böcker på engelska - fram tills att Amazon stödjer ePub.

PC för alla (2019)

PC För Alla utser Letto Frontlight till bäst i test i år igen. Den har ett klassiskt utseende men med knappar längs sidorna. Detta gör det enkelt att bläddra i e-böckerna eftersom du inte behöver flytta fingrarna mot skärmen. Den största fördelen med denna plattan är integrationen med Adlibris, där du kan köpa böcker via faktura. Detta saknas hos konkurrenterna. Du behöver ett Adlibris-konto och internetuppkoppling för att använda funktionen. På delad andraplats är Pocketbok Inkpad 3 och Kobo Aura Edition 2. Båda är bra men ingen av dom slår testvinnaren. Pocketbok har en större skärm än Letto men Letto är billigare och smidigare när det gäller svenska e-böcker. Pocketbook Inkpad 3 har en stor och smidig skärm med flera funktioner men är ganska dyr. Kobo Aura Edition 2 har ett stort utbud, många format och bibliotekslånade böcker, dock minimalt utbud av just svenskspråkiga böcker. Den är skön att hålla i och ser ut som en Kindle. Det står det att den tar PayPal men det gör det inte.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En läsplatta är enkelt förklarat ett digitalt sätt att läsa böcker. Du har genom olika tjänster tillgång till tusentals olika titlar och med en reflexfri skärm kan du läsa på ett bekvämt och behagligt sätt.
 • Priset för en läsplatta varierar bland annat med varumärke och hur stort lagringsutrymme plattan har. Generellt sett kan man säga att en läsplatta kostar någonstans mellan 1000 och 2000 kronor.
 • Vi har valt att utse Pocketbook Touch HD 3 till den läsplatta som är bäst i test. Läsplattan har bland annat vunnit PC för allas jämförande test. Den har också fått goda kundrecensioner.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Kobo Kobo Clara 2E