Vilken läsplatta är bäst i test 2023?
En läsplatta, eller e-boksläsare som de också kallas, har funnits länge på marknaden och blir mer och mer populär för varje år som går. Här hittar du de bästa läsplattorna och en köpguide så att du kan hitta den som passar dig bäst.
- Lagringsutrymme.
- Skärmstorlek.
- Övriga egenskaper.

Pocketbook Touch HD 3 är den läsplatta som har stöd för flest format, vilket alltid är en stor fördel utifrån ett konsumentperspektiv. Även om det tar lite längre tid att få över böcker via en extern butik, så finns i alla fall valmöjligheten där vilket är positivt. Eftersom det stora utbudet av böcker är bäst i denna läsplatta, tillsammans med testresultat och bra recensioner, väljer vi ut Pocketbooks Touch HD till en av två testvinnare.
Touch 3 HD kan fungera som en ljudboksuppspelare. Men till skillnad från exempelvis Kindle Paperwhite, så är inte Pocketbook synkroniserad med e-böckerna. Istället använder de sig av en skärmuppläsningsfunktion som läser upp textraderna. Även om ljudbokskänslan inte finns där, så är det i alla fall en funktion som går att använda.
I plattan finns även andra funktioner som gör att den känns lite mer lyxig, som att man får lite mer produkt för pengarna. Schack, sudoku, och ett ritprogram är exempel på detta. Webbläsaren är ytterligare en funktion som är uppskattad, den är simpel men fungerar till de enklare sökningar som att exempelvis slå upp ett ord.
En fysisk funktion som Touch 3 HD har, men som alla andra saknar, är de fysiska knapparna som hjälper till att bläddra mellan sidorna. Det finns möjlighet att bläddra på skärmen också, men känner man sig trött i svep-fingret är knapparna en stor räddning. Den fysiska hemknappen gör det enkelt att komma till huvudmenyn, något som kan vara svårt hos många andra läsplattor.
- Butiker & priser


Paperwhite är Amazons e-boksmodell som tillhör deras mellansegment. Den är billigare än Oasis, men dyrare än Kindle 10. Jämfört med andra tillverkares konkurrerande modeller ligger Paperwhite på ungefär samma pris. Eftersom Paperwhite har fått många bra recensioner från engelska källor, och eftersom det inte finns några andra modeller som kan matcha det engelska utbudet som Paperwhite har tillgång till – väljer vi att utse den till bäst i test. Läsplattan har lätt rundade kanter vilket gör den bekväm att hålla i. Jämfört med den billigare varianten, Kindle 10, har Paperwhite mycket mer behagligt ljus. Funktionsmässigt har Paperwhite allt som man kan tänkas behöva, exempelvis stöd för anteckningar och markeringar. Det som verkligen får plattan att sticka ut, är hur bra serietidningar gör sig i plattan. Detaljrikedomen i skärmen är tydlig, även i utzoomat tillstånd.
Det som drar ner betyget något, och som är en av anledningarna till att Paperwhite inte blir utsedd till bäst i test, är faktumet att den är strikt låst till Amazons utbud. Den har med andra ord inte stöd för format som epub. Detta gör att man inte kan ladda ner böcker från offentliga bibliotek. Det finns lösningar för att kunna läsa nedladdningsbara böcker som inte kommer från Amazon, men de kräver externa konverteringsprogram vilket gör det till en väldigt omständlig historia. Svagheten, låsningen till Amazons bibliotek, är inte enbart dåligt. Amazon har nämligen ett enormt utbud av böcker. Visserligen är merparten av dessa på engelska, men det finns även en del svenska titlar. Dessvärre finns det ännu inte möjlighet att filtrera böcker efter språk. Man får helt enkelt manuellt söka efter de svenska titlar som man är intresserad av. Är du mest intresserad av att läsa titlar på engelska, då är Kindles Paperwhite helt klart det mest prisvärda alternativet.
- 8 GB
- 32 GB

Japanska e-handelsbolaget Rakutens egna läsplatta är en uppstickare som fått många bra recensioner, den placerade sig dessutom på en hedervärd tredjeplacering i PC för allas senaste test av läsplattor. Kobo Clara HD är en prisvärd platta som utmanar de större namnen och bjuder på motstånd.
Den är inte vansinnigt mycket billigare, men de hundralappar som ändå sparas gör Clara HD till våran budgetrekommendation.
Kobo-butiken har ett utökat utbud av svenska titlar och det finns även andra funktioner som gör Clara HD till en bra produkt. Bland annat kan man läsa sparade nyhetsartiklar. Genom en app i telefonen, kan du spara artiklar som du av en eller annan anledning inte vill läsa i telefonen. Den sparade artikeln synkroniseras med Kobo-molnet och laddas ner till läsplattan. Det finns också en direktlänks-tjänst som går ut på att man kan bläddra i olika biblioteks utbud direkt via läsplattan. I nuläget finns dessvärre inte många bibliotek anslutna till denna tjänst, men inför framtiden kan detta komma att bli en riktigt grym funktion som förändrar sättet på vilket vi kommer läsa och låna böcker.
Det enda som egentligen saknas hos Clara HD är stöd för att kunna spela upp ljudfiler, något som de flesta konkurrerande modeller har. Om denna funktion finns i kommande och uppdaterade modeller från Kobo, kan deras läsplattor mycket väl komma att bli överlägsna testvinnare.
- Butiker & priser

Köpguide:
En läsplatta ser ut ungefär som en surfplatta, så det är inte så konstigt att många förväxlar dem med varandra - men det är långt ifrån samma sak!
Skonsamt för ögonen
En läsplatta är särskilt framställd för att läsa text på, och inte för att surfa runt på nätet. Till skillnad från surfplattor så är läsplattor därför försedda med något som kallas för elektroniskt bläck, vilket gör det mer skonsamt för ögonen att läsa. Eftersom en läsplatta enbart används för att just läsa på räcker batteriet dessutom väldigt länge på en enda laddning – det är inte ovanligt att det tar nästan en hel månad innan en läsplatta laddar ur. Den är också lättare än en surfplatta och ungefär lika stor som en pocketbok.
Ett eget bibliotek med smarta inställningar!
Med en läsplatta behöver du inte välja vilka böcker du vill ha med dig på pendlingen eller resan – i den ryms ju ett helt bibliotek, utan någon som helst extra vikt! De flesta läsplattor har riktigt stor minneskapacitet, vilket låter dig gå runt med tusentals böcker samtidigt. De flesta modeller har en inbyggd och justerbar belysning, och det går ofta att ändra teckenstorlek, typsnitt och radavstånd också. Det särskilda e-bläcket gör dessutom läsupplevelsen mer lik den du får när du läser en analog bok.
Du får boken på momangen
Oavsett om du köper en bok via e-bokläsarens inbyggda butik, från en internetbutik, laddar ner den från en gratissida på internet, eller om du lånar en på ditt lokala bibliotek, så sker överföringen med detsamma. Det går också bra att överföra filer mellan olika enheter med hjälp av USB, minneskort eller WiFi.
Olika läsare stöder olika format
Alla läsplattor stöder dock inte alla sorters format, så du bör läsa på om just din modell innan du börjar köpa på dig en massa böcker – det är ju vansinnigt tråkigt med ett bibliotek fyllt av oläsbara filer! För att vara helt på den säkra sidan kan du börja med att browsa i enhetens egna butik, där kan du vara säker på att filerna stämmer överens med läsplattans förmåga. Ska du handla eller låna böcker från andra sidor kan boken du tänkt ladda hem finnas i flertalet olika format, så se till att du klickar hem rätt! Även om alla läsplattor inte klarar alla format klarar de i regel av flera! Läsplattan vi rekommenderar klarar till exempel av att läsa filer av formaten epub, pdf, html, txt, fb2, jpeg, png, psd och fler därtill!
Glöm inte att om du lånar en bok från ett bibliotek så är det just en lånad bok – filen finns tillgänglig för dig i 30 dagar, sen ”lämnas den tillbaka” till biblioteket.
Gratissidor
För den som är lite haj på att googla runt är det inte särskilt svårt att hitta olika sidor som erbjuder gratis e-böcker. Det rör sig i första hand om äldre böcker där rättigheterna för böckerna löpt ut och de blivit till “public domain”. Svenska klassiker finns till exempel att hämta på Litteraturbankens hemsida, och för den som föredrar klassiker på engelska kan vi varmt rekommendera Project Gutenberg!
Några experttester vi läst
PC för alla (2020)
PC för alla har uppdaterat sin testsida för läsplattor, och på ett halvår har det hänt en del. Den tidigare vinnaren, Adlibris egna Letto Frontlight, har tagits bort ur sortimentet och tappar därmed sin position som testvinnare. Adlibris har dock planer på att lansera en ny läsplatta som skall ersätta Frontlight, men den hann bli färdig till det att testet genomfördes.
PC för alla (2019)
I år har PC För Alla utsett en ny testvinnare, den uppdaterade Letto Frontlight 2. Den har numera ett gummiskydd runtom och ett magnetlock. Detta gör så att plattan känns mer som en bok. Fördelen med Letto är integrationen med Adlibris e-boksbutik då den har ett stort utbud av svenska e-böcker. På sidan av läsplattan sitter fysiska knappar som du enkelt kan använda eftersom tummen redan vilar där. Det går självklart även att svepa och trycka på skärmen och responsiviteten känns bättre än tidigare.
Pocketbook Touch HD 3 och Amazon Kindle Paperwhite hamnar på delad andraplats då de har fått samma betyg. Pocketbook påminner mycket om sin tidigare variant men har flera uppgraderingar. Den har flera fysiska knappar längs underkanten vilket gör att de knappt syns men fungerar smidigt om du vill slippa att svepa på skärmen. Den är bekväm att hålla i och väger lite. Den stödjer även ljud och har några spel så som schack och sudoku. Den har en webbutik som fungerar smidigt när det gäller att ladda ner e-böcker och ljudböcker direkt via webbläsaren. Det enda som nämns som något problematiskt är att den inte riktigt klarar att läsa in bilder och använda webbläsaren fullt ut. Den kan flimra lite och det tar lång tid.
Amazon Kindle Paperwhite är den fjärde generationen och släpptes 2018. Den är en mellanmodell och har integration med Amazons e-boksbutik. Utbudet av svenska e-böcker på Amazon har tidigare kritiserats men har utökats något när testet genomfördes. Den har olika bakgrundsbelysning som du kan anpassa för till exempel kvällsläsning. Responsiviteten har blivit bättre och navigeringen i butiken är smidig. En funktion som imponerar är integrationen med ljudböcker. Om du ansluter bluetooth-hörlurar med din enhet kan du enkelt växla mellan e-bok och ljudbok och försätta lyssna där du slutade läsa. En sämre sak med denna läsplatta är att du inte kan läsa böcker du lånat på biblioteket eftersom den inte stödjer ePub. Du kan antingen välja från Amazons utbud eller lägga över PDF-filer. Kindle Paperwhite den skönaste läsplattan i testet eftersom den inte har några kanter. Läsplattan är optimal för dig som huvudsakligen läsare e-böcker på engelska - fram tills att Amazon stödjer ePub.
PC för alla (2019)
PC För Alla utser Letto Frontlight till bäst i test i år igen. Den har ett klassiskt utseende men med knappar längs sidorna. Detta gör det enkelt att bläddra i e-böckerna eftersom du inte behöver flytta fingrarna mot skärmen. Den största fördelen med denna plattan är integrationen med Adlibris, där du kan köpa böcker via faktura. Detta saknas hos konkurrenterna. Du behöver ett Adlibris-konto och internetuppkoppling för att använda funktionen. På delad andraplats är Pocketbok Inkpad 3 och Kobo Aura Edition 2. Båda är bra men ingen av dom slår testvinnaren. Pocketbok har en större skärm än Letto men Letto är billigare och smidigare när det gäller svenska e-böcker. Pocketbook Inkpad 3 har en stor och smidig skärm med flera funktioner men är ganska dyr. Kobo Aura Edition 2 har ett stort utbud, många format och bibliotekslånade böcker, dock minimalt utbud av just svenskspråkiga böcker. Den är skön att hålla i och ser ut som en Kindle. Det står det att den tar PayPal men det gör det inte.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En läsplatta är enkelt förklarat ett digitalt sätt att läsa böcker. Du har genom olika tjänster tillgång till tusentals olika titlar och med en reflexfri skärm kan du läsa på ett bekvämt och behagligt sätt.
-
Priset för en läsplatta varierar bland annat med varumärke och hur stort lagringsutrymme plattan har. Generellt sett kan man säga att en läsplatta kostar någonstans mellan 1000 och 2000 kronor.
-
Vi har valt att utse Pocketbook Touch HD 3 till den läsplatta som är bäst i test. Läsplattan har bland annat vunnit PC för allas jämförande test. Den har också fått goda kundrecensioner.