HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
tryckkokare - Bäst i test

Test av tryckkokare

7 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 16:e Juli, 2020, Baserad på 3 experttester.

En tryckkokare underlättar matlagningen på många sätt, bland annat är det tids- och energibesparande att använda sig av tryckkokare istället för kastruller. Maten blir dessutom mycket godare och nyttigare eftersom aromer, vitaminer och mineraler stannar kvar i maten. Det finns flera olika modeller av tryckkokare på marknaden, i flera olika prisklasser. Det är vanligast att en tryckkokare rymmer 2,5 liter upp till 10 liter och man brukar säga att en 4,5 liters kokare är avsett för ett hushåll på två personer, medan en 6 liters passar en familj på fyra.

Det blir vanligare i modern tid att vara överviktig men samtidigt undernärd. Detta låter förstås som en paradox, men många råvaror idag innehåller mycket mindre näringsämnen än vad de gjorde förr. Med detta i åtanke, är det viktigt att ta vara på de näringsämnena som finns kvar i råvarorna idag. Att det dessutom går väldigt fort att tillaga maten i en tryckkokare är ännu ett köpargument, eftersom tid är en bristvara för många.

Vad är en tryckkokare?

En tryckkokare är som en slags kastrull i vilken man tillagar mat. I en tryckkokare kan man bland annat koka, tryckkoka, bräsera och bryna. Man kan till exempel tillaga kött, grönsaker och ris. Dessutom går det utmärkt att tillreda olika sorters soppor. Valmöjligheterna med en tryckkokare är i det närmaste oändliga. I Asien och Sydamerika är tryckkokaren ett redskap som finns i praktiskt taget alla kök.

Hur använder man en tryckkokare?

Kastrullen har ett tätt omslutande lock som tål inre övertryck. Eftersom kärlet är helt slutet, kan inte vattnet koka bort som ånga. Detta kortar ner tillagningstiden eftersom kokningen sker vid högre tryck och temperatur än normalt.

  1. Locket stängs vilket gör att trycket ökar vid temperaturhöjningar
  2. Höga tryck ökar vattnets kokpunkts till cirka 120 grader
  3. Ångan, som vanligtvis hade kokat bort, tvingas istället in i maten
  4. Den varma ångan i maten, tillsammans med den höga temperaturen i kokaren, gör att tillagningstiden förkortas med 70%
  5. När tryck-kokningen är klar går maskinen över i ett värmehållningsläge

De stora fördelarna med tryckkokare

  • Man sparar tid – det tar exempelvis bara 7-8 minuter att koka potatis, och 20 minuter att koka råris som vanligtvis kräver sina goda 45 minuter i vanlig kastrull.
  • Man är energisnål – eftersom tillagningstiden minskas med upp till 70% i en tryckkokare, blir det ett mycket energisnålt sätt att laga mat på.
  • Maten blir nyttigare och mer smakrik – mat tappar en hel del näring när man tillagar den. Vi kan ta broccoli som ett exempel. Den förlorar cirka 40 procent av sitt näringsvärde vid vanlig kokning, och i mikrovågsugn försvinner hela 70-80 procent – medans i stort sätt alla näringsämnen bevaras om den tillagas i en tryckkokare.
  • Den är enkel att jobba med – vilken lekman som helst kan laga mat med hjälp av en tryckkokare. Det krävs ingen tidigare erfarenhet eller större färdigheter i köket.

Säkerheten framförallt!

Som med alla elektriska apparater, bör man noga läsa igenom instruktionsmanualer innan börjar använda sin tryckkokare. Tack vare säkerhetsventiler som släpper ut överflödigt tryck, anses tryckkokare generellt vara säkra att jobba med. Vissa modeller har dessutom ett varningssystem som låter om trycket skulle bli för högt. Med det sagt, så finns det ändå risker med att använda en tryckkokare om man inte är noggrann. Het ånga kan bränna illa om locket inte avlägsnas på ett riktigt sätt. Vi vill även passa på att poängtera hur viktigt det är att ha tryckkokaren under uppsikt när den är igång.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: WMF Perfect Plus

Testresultat
Kockhuset 2019,    Råd och rön 2011,    Icakuriren 2013
Recensioner
Produktbeskrivning

Vi på Test.se har valt att rekommendera tryckkokaren WMF Perfect Plus. Det är en högkvalitativ och tidsbesparande tryckkokare med en kapacitet på 4,5 liter. Kokarens material består av 18/10 rostfritt ädelstål och Cromargan. Med detta materialet håller sig produktens yta ren och fin genom flera år av slitage – ytan är 150 gånger mer slitstark än produkter som normalt är tillverkade av rostfritt stål. Koktiden kan förkortas effektivt upp till 70 procent och maten blir mer hälsosam, då vitaminer och mineraler bevaras bättre. Perfect Plus är utrustad med två tryckinställningar och man kan tillaga fryst mat direkt från frysen! Perfect Plus kan användas på alla sorters värmekällor, även på induktion.

Visa hela texten

Bäst i test: Tefal Secure 5 Neo

Produktbeskrivning

Tefals modell Secure 5 Neo har länge varit en storfavorit hos många konsumenter. Inte bara för att den är billig, utan för att den är billig och bra! 

Tryckkokaren är gjort i rostfritt stål som tål maskindisk (OBS! Ej locket) vilket gör den till en lättanvänd historia på alla sätt. Utöver den enkla, och väldigt funktionsdugliga designen, har den flera smarta säkerhetsfunktioner. Bland annat en spärr som gör att det inte börjar bildas tryck om inte locket sitter på ordentligt, och en förslutning som gör att det inte går att öppna locket om det fortfarande finns tryck i kastrullen. 

Modellen kommer i flera storlekar och går att använda på olika värmekällor, även induktionshällar. Den storlek som vi utgått ifrån är modellen på 6 liter. 

Visa hela texten

Tryckkokare - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Stavmixer

UPPDATERAD 28:e September, 2020

Elvisp

UPPDATERAD 21:e September, 2020

Blender

UPPDATERAD 18:e September, 2020

Matberedare

UPPDATERAD 27:e Augusti, 2020

Köksmaskiner

UPPDATERAD 4:e Oktober, 2019

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Kockhuset

Publicerad

Kockhuset har plockat ut sina fyra bästa tryckkokare och utsett en bäst i test. Alla fyra modeller som valts ut kommer från välrenommerade märken som funnits i branschen länge. Som testvinnare hittar vi tyska WMF, strax följt av franska Tefal vars modeller fick utmärkelserna Bästa budgetval och Bra alternativ.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat sju tryckkokare. Förutom att det går fortare att laga mat med en tryckkokare, så behåller råvarorna sina näringsämnen och smaker mer än i en vanlig kastrull. Det går även att använda dig av frysta råvaror direkt från frysen, utan att tina dem! Modellerna i testet kostar från 500 kronor och upp till över 3000 kronor. Bäst i test blev WMF Perfect Plus. Den klarar alla tre kokprov utmärkt och det är enkelt, samt smidigt, att sätta på och av locket. Perfect Plus får även bra betyg för att den är enkelt att montera, den är användarvänlig, har en bra koksignal och för att den kan diskas i diskmaskin! Tefal Secure 5 tog andraplats och är mycket prisvärd. Modellen är enkel att montera och att använda. Demeyere Brinox har tagit tredjeplats och är, precis som de andra, mycket enkel att montera med en bra bruksanvisning. Däremot är det relativt svårt att demontera locket och veta när trycket är borta. Därför finns det risk för brännskador när locket ska tas av. Det är dessutom svårt att tyda tryckkokarens koksignal.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har för första gången testat tryckkokare och det visar sig att det går snabbare, det blir billigare och maten blir mycket godare! Tryckkokaren har funnits länge och blev bortglömd under en tid, men nu på senare tid har köksmaskinen blivit mer populär igen. De som finns på marknaden idag är moderna, effektiva och säkra, samt att de tilltalar en ny generation. Det visar Råd och röns test. Tryckkokaren är riktigt bra maskin att ha till matlagning. De annars långa koktiderna, kortas ner betydligt och som i sin tur sparar energi. I detta testet fanns fem basmodeller, alla effektiva och snabba – de får samma betyg för funktion. Vilken man ska välja, är egentligen en prisfråga. Den billigaste tryckkokaren, från Tefal, blev lite varm i några detaljer på kastrullen och fick därav lite sämre betyg för säkerhet, trots att den i övrigt är bra för sitt pris. OBH Nordica 8511 utsågs till ett bra köp. För 1400 kronor får du en effektiv och hållbar tryckkokare! Det är också den lättaste av alla kastrullerna. Bäst i test blev tryckkokaren från Demeyere, men den är också en tusenlapp dyrare än OBH Nordica.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.