VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 23 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilken tryckkokare är bäst i test 2024?

Med en tryckkokare kan du laga näringsrik mat snabbare och smidigare än på vanligt sätt. Med den kan du göra både mustiga grytor, soppor och olika typer av fisk- och kötträtter. Här får du tryckkokare som är bäst i test och bästa tipsen inför ditt köp.

 • Volym och kapacitet
 • Om det finns flera inställningar
 • Material
 • Hur enkel den är att rengöra
 • Vilka värmekällor den kan användas på
 • Övriga egenskaper
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner


Bäst i test Test.se - Bäst i test
WMF
WMF Tryckkokare Perfect Plus
WMF WMF Tryckkokare Perfect Plus - Test
Bäst i test
WMF
WMF Tryckkokare Perfect Plus
Förenkla matlagningen med denna robusta tryckkokare som finns i två storlekar.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2023.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Volym: 4,5 och 6,5 liter.
Två olika inställningar.
Måttskala på insidan.
Kan användas på alla värmekällor.
Underhållsfritt ventilsystem.
Rostfritt stål.
3 års garanti.

WMF är ett tyskt varumärke som grundades 1853. De är en av Europas största producenter av rostfria köksredskap som grytor, knivar, bestick och andra produkter för matlagning.

Vi har utsett WMF Perfect Plus Tryckkokare till bäst i test. Tryckkokaren har en volym på 6,5 liter, men finns även i den mindre volymen 4,5 liter. Båda storlekarna har en diameter på 22 centimeter, men är olika höga.

I ett test hos Bäst i hemmet kom tryckkokaren på första plats och beskrivs som högpresterande, robust och med en bra balans mellan design, prestanda och kapacitet.

Kockhuset.se har också utsett tryckkokaren till bäst i test och enligt dem är den av hög kvalitet och har ett brett användningsområde i köket. Dessutom får du mycket för pengarna!

I ett äldre test hos Råd & Rön kom tryckkokaren på delad tredje plats och fick betyget 71 av 100. De gav särskilt höga poäng på hanterbarhet, tryckkokning och kvalitetsintryck.

Tryckkokaren gör det enkelt för dig att laga rätter du vanligtvis inte hinner med att göra till vardags – tillagningstiden minskas med upp till 70 procent jämfört med traditionell matlagning. Du kan till exempel laga en currygryta på bara några minuter. En gulasch tar normalt 60-90 minuter att laga, men tryckkokaren tar det endast 20 minuter. Maten får mer smak och arom eftersom du gör maten görs under tryck. Under tillagningen bibehålls dessutom viktiga vitaminer och mineraler.

Du kan välja mellan två olika inställningar, 110 grader och 119 grader. När trycket blir för högt avger kastrullen ett litet varningsljud. På insidan av kokkärlet finns en måttskala så att du lätt kan mäta upp innehållet.

Tryckkokaren är av rostfritt stål och kan användas på alla typer av värmekällor, även induktion. Allt utom handtaget och tätningsringen tål maskindisk och ventilsystemet är underhållsfritt. Du har tre års garanti på tryckkokaren.

 • 6,5 liter
 • 4,5 liter
 • Priser för WMF Tryckkokare Perfect Plus 6,5 liter
 • WMF Tryckkokare Perfect Plus 4,5 Liter
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Fissler
Fissler Vitavit Premium Tryckkokare
Bästa premium
Bästa premium
Fissler
Fissler Vitavit Premium Tryckkokare
Tryckkokare av hög kvalitet, generös volym och fyra inställningar.
Testvinnare hos Råd & Rön 2021.
Volym: 6 liter.
Fyra olika inställningar.
Måttskala på insidan.
Kan användas på alla värmekällor.
Rostfritt stål.
Kan diskas i maskin.

Fissler är ett varumärke som gör kastruller, grytor, stekpannor och tyckkokare av hög kvalitet. Deras grytor och kastruller har genomtänkta detaljer som gör din matlagning både roligare och enklare. Företaget är familjeägt och grundades i Tyskland. Den första Fissler-tryckkokaren lanserades så tidigt som 1953.

Fissler Vitavit Premium Tryckkokare är en högpresterande modell som vi utsett till bästa premium.

När Råd & Rön testade tryckkokare hade de med 12 elektriska och manuella tryckkokare. De utsåg den mekaniska tryckkokaren Fissler Vitavit Premium Tryckkokare till bäst i test. Den fick det samlade betyget 74 av 100 med särskilt högt betyg på hanterbarhet, kvalitetsintryck och tryckkokning. Enligt testet gjorde tryckkokaren en fin köttgryta, men överkokade kidneybönorna.

Med den här tryckkokaren kommer du att kunna laga god och hälsosam mat snabbt och effektivt. Den har en diameter på 22 centimeter och en volym på sex liter, men finns även i fler storlekar.

Botten är extra tjock för att ge en jämn värmespridning och tryckkokaren kan användas på alla typer av värmekällor, inklusive induktionshäll. Välj mellan fyra olika tillagningsnivåer för att få det resultat du önskar. På insidan finns en praktisk måttskala. Tryckkokaren är av rostfritt stål och kan diskas i maskin vilket underlättar rengöringen. 

 • Butiker & priser
 • Priser för Fissler Vitavit Premium Tryckkokare 22cm 6L
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Tefal
Tefal Secure 5 Neo Tryckkokare
Tefal Tefal Secure 5 Neo Tryckkokare - Test
Bästa budget
Tefal
Tefal Secure 5 Neo Tryckkokare
Prisvärd tryckkokare med två olika ångprogram.
Bästa budget på test hos Kockhuset.se 2023.
Andra plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Bagaren & Kocken.
Volym: 4 och 6 liter.
Två olika ångprogram.
Kan användas på alla värmekällor.
Ångkorg följer med.
Rostfritt stål.

Tefal har i årtionden tillhandahållit produkter med den bästa tekniken och innovativa lösningar för tillagning av mat och dryck. Det är en trovärdig aktör när det gäller hushållsapparater - köper du något från Tefal kan du räkna med att det är genuina produkter.

Är du ute efter en prisvärd tryckkokare rekommenderar vi Tefal Secure 5 Neo Tryckkokare – den är utsedd till bästa budget. Den har länge varit en storfavorit hos många konsumenter. Inte bara för att den är billig, utan för att den är billig och bra! Den är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner och har placerats bra på tester.

När Kockhuset.se valde ut marknadens bästa tryckkokare kom Tefals modell på andra plats och blev testets bästa budgetval. Enligt dem är den prisvärd, genomtänkt och av hög kvalitet.

Hos Bäst i hemmet kom tryckkokaren på andra plats när de valde ut en topplista på sex olika modeller. De beskriver den som stor, pålitlig och enkel att använda.

Tryckkokaren har en volym på sex liter, men finns även i en mindre modell på fyra liter. Välj mellan två olika program – ett för kött och fisk och ett för grönsaker. Maten blir noggrant tillagad och smak och vitaminer bevaras.

Den här tryckkokaren är både säker och lätt att använda. Utöver den enkla och väldigt funktionsdugliga designen, har den flera smarta säkerhetsfunktioner. Bland annat en spärr som gör att det inte börjar bildas tryck om inte locket sitter på ordentligt, och en förslutning som gör att det inte går att öppna locket om det fortfarande finns tryck i kastrullen. Du kan använda tryckkokaren på alla typer av värmekällor.

Tryckkokaren är gjord i rostfritt stål som tål maskindisk vilket gör den till en lättanvänd historia på alla sätt. Notera dock att locket kräver handdisk.

 • 6 liter
 • 4 liter
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa mellanprisklass Test.se - Bästa mellanprisklass
Funktion
Funktion Tryckkokare
Bästa mellanprisklass
Bästa mellanprisklass
Funktion
Funktion Tryckkokare
Klassisk tryckkokare med hög kapacitet och många möjligheter.
Tredje plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Bra betyg på test hos Råd & Rön 2021.
Volym: 6 liter.
Kan användas på alla värmekällor.
Rostfritt stål.

Funktion är ett varumärke som beskrivs som funktionellt. I sortimentet finns ett brett utbud av köksredskap som hjälper dig i köket.

Vi har valt att rekommendera Funktion Tryckkokare, som har en klassisk design. I ett test om tryckkokare hos Kockhuset kom om den på tredje plats. De beskriver tryckkokaren som pålitlig, av hög kvalitet med en elegant design.

När Råd & Rön testade elektriska och mekaniska tryckkokare var Funktions tryckkokare med. Även om den inte hamnade i toppen presterade tryckkokaren bra i testet. Den fick betyget 7 av 9 på tryckkokning, hanterbarhet och säkerhet.

Tryckkokaren har en stor kapacitet på sex liter och en diameter på 22 centimeter. Den är tillverkad av rostfritt stål och har en modern och stilig design. Den kommer med lock och praktisk korg.

I tryckkokaren kan du koka, ångkoka, bräsera, bryna, tillaga kött, fisk, grönsaker, potatis, ris, grytor och soppor. Med den går det att tillaga råvaror på en bråkdel av vad det vanligtvis skulle ta. Syret försvinner vilket gör att matens färg, vitaminer och mineraler stannar kvar i maten – och du får en måltid som både ser och smakar bättre.

Du kan använda denna tryckkokare på alla typer av värmekällor, även induktion.

 • Butiker & priser
 • Priser för Funktion Tryckkokare
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa multifunktionella Test.se - Bästa multifunktionella
Crock-Pot
Crock-Pot - Turbo Express
Bästa multifunktionella
Bästa multifunktionella
Crock-Pot
Crock-Pot - Turbo Express
Mångfunktionell slow cooker med flera förinställda program.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2023.
Volym: 5,6 liter.
Reglerbar temperatur.
Flera förinställda program.
Timer på upp till 20 timmar.
Non stick-beläggning.

Vill du ha en elektrisk tryckkokare kan du välja en multifunktionell slow cooker. Då rekommenderar vi en slow cooker från Crock-Pot.

Crock-Pot är ett klassiskt varumärke när det kommer till slow cookers och företaget har vunnit många priser under åren. De har ett stort utbud av olika modeller och vi har med flera favoriter. Själva är de passionerat hängivna matlagare och med sina slow cookers hoppas de kunna lösa delar av livspusslet för att få mer tid till det du älskar. Crock Pot har i sin nuvarande form funnits sedan 1970-talet men kom till Sverige först 2010.

Crock-Pot Turbo Express Multicooker CSC062X 5,6L är en slow cooker med hög kapacitet på 5,6 liter. Du kan välja mellan flera förinställda program beroende på vilket rätt du ska laga. Den har funktioner som tryckkokning, slowcooking, ångkokning, sous vide och stekfunktion.

Slow cookern är lätt att ställa in och på bara några knapptryck kan du göra soppor, grytor eller risotto. Du kan även använda den att sterilisera nappflaskor och syltburkar.

Bestäm själv när maten ska vara klar genom en timer på upp till 20 timmar. Tack vare en turbofunktion med extra hög effekt förkortar du matlagningen med 80 procent jämfört med samma matlagning på spisen. När du har lagat färdigt maten är slow cookern lätt att rengöra eftersom innergrytan har en non stick-beläggning.

 • Butiker & priser
 • Priser för Crock-Pot - Turbo Express
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Tryckkokare bäst i test - hitta bästa tryckkokaren.
En tryckkokare lagar maten snabbare och bevarar viktiga näringsämnen. 

Köpguide tryckkokare 

En tryckkokare underlättar matlagningen på många sätt, bland annat är det tids- och energibesparande att använda sig av tryckkokare istället för kastruller. Maten blir dessutom mycket godare och nyttigare eftersom aromer, vitaminer och mineraler stannar kvar i maten.

Det finns många olika tryckkokare i olika modeller och prisklasser. Här hjälper vi dig att välja rätt tryckkokare!

Vad är en tryckkokare?

En tryckkokare är en slags kastrull som du lagar mat i på spisen. Den består av en lufttät och sluten kastrull med ett lock som innehåller en ventil. I en tryckkokare kan du bland annat koka, tryckkoka, bräsera och bryna och med den lagar du maten snabbare än vanligt.

Hur använder man en tryckkokare?

Tryckkokaren har en kastrull med ett tätt omslutande lock som tål inre övertryck. Eftersom kärlet är helt slutet, kan inte vattnet koka bort som ånga. Detta kortar ner tillagningstiden eftersom kokningen sker vid högre tryck och temperatur än normalt.

Så fungerar en tryckkokare:

 1. Locket stängs vilket gör att trycket ökar vid temperaturhöjningar.
 2. Höga tryck ökar vattnets kokpunkts till cirka 120 grader.
 3. Ångan, som vanligtvis hade kokat bort, tvingas istället in i maten.
 4. Den varma ångan i maten, tillsammans med den höga temperaturen i kokaren, gör att tillagningstiden förkortas med upp till 70 procent.
 5. När tryckkokningen är klar går maskinen över i ett värmehållningsläge.
Tryckkokare bäst i test - hitta bästa tryckkokaren.
Tryckkokaren har en lufttät och sluten kastrull med ett lock som innehåller en ventil. 

Skillnad mellan tryckkokare och slow cooker

Tryckkokare och slow cookers jobbar på lite liknande sätt. Tryckkokaren används på spisen och går snabbare medan slow cooker används med egen värme via elsladd. Slow cookern kommer med fler förinställda program och smarta funktioner som gör din matlagning ännu enklare. Den har dessutom en timer som gör att du kan planera maten i förväg så att den är klar när du kommer hem efter arbetet. De slow cookers som du kan använda som tryckkokare marknadsförs ofta som multikokare.

Vad kan man göra i en tryckkokare?

Med en tryckkokare kan du laga rätter som annars skulle ta lång tid att tillaga. Du kan till exempel tillaga kött, grönsaker och ris. Dessutom går det utmärkt att tillreda olika sorters soppor. Valmöjligheterna med en tryckkokare är i det närmaste oändliga. I Asien och Sydamerika är tryckkokaren ett redskap som finns i praktiskt taget alla kök.

Exempel på vad du kan göra i en tryckkokare:

 • Kött
 • Fisk
 • Grönsaker
 • Grytor
 • Soppor
 • Potatis
 • Ris

I en tryckkokare kan du dessutom:

 • Konservera
 • Sterilisera
 • Göra saft

Matgeek tipsar om tre recept att göra i tryckkokare:

Så varm blir en tryckkokare

En tryckkokare kokar maten vid ett högre tryck och temperatur än normalt. Den kommer upp i temperaturen om 120 grader.

Fördelar med tryckkokare

Det finns många anledningar till att du ska köpa en tryckkokare. Här är några fördelar!

Du sparar tid

Genom att använda en tryckkokare sparar du tid. Det tar exempelvis bara 7-8 minuter att koka potatis, och 20 minuter att koka råris som vanligtvis kräver cirka 45 minuter i vanlig kastrull. 

Du är energisnål

Eftersom tillagningstiden minskas med upp till 70 procent i en tryckkokare, blir det ett mycket energisnålt sätt att laga mat på. Det gör dig snällare mot plånbok och miljö.

Maten blir nyttigare

Mat tappar en hel del näring när du tillagar den. Vi kan ta broccoli som ett exempel. Den förlorar cirka 40 procent av sitt näringsvärde vid vanlig kokning, och i mikrovågsugn försvinner hela 70-80 procent. När du använder en tryckkokare bevaras istället näringsämnen tack vare ångkokningen.

Maten blir mer smakrik

En ångkokare låser in aromer och smaker vilket gör maten mer smakrik med intensivare och djupare smak. Dessutom ser maten också finare och mer aptitlig ut än om du tillagat den i en vanlig gryta. Detta gör den mycket roligare att både servera och äta!

Den är enkel att jobba med

En tryckkokare är inte särskilt avancerad och den är lätt att förstå sig på. Vilken lekman som helst kan laga mat med hjälp av en tryckkokare. Det krävs ingen tidigare erfarenhet eller större färdigheter i köket.

Jämför tryckkokarens egenskaper

Många tryckkokare kan designmässigt se lika dana ut, men deras egenskaper kan ändå skiljas sig åt. Jämför dem för att hitta en variant som passar dig och den typ av matlagning du helst vill tillaga.

Material

De flesta tryckkokare är tillverkade rostfritt stål som gör att livslängden blir lång. Det finns även modeller av aluminium som har bättre värmeledningsförmåga. En del varianter kombinerar rostfritt stål med aluminium så att du får ut det bästa av båda materialen.

Vilka värmekällor den kan hantera

Har du en induktionshäll? Då är det bra om tryckkokaren kan hantera alla typer av värmekällor.

Volym och storlek

Det är vanligt att tryckkokare har en volym på fyra, fem, sex eller tio liter. Storleken på din tryckkokare behöver matcha ditt matlagningsbehov och välj gärna en större modell om familjen är stor.

En tryckkokare på fyra till fem liter passar ett hushåll på två personer, medan en på sex liter och mer passar en familj på fyra personer.

Antal inställningar

Tryckkokare kommer med mer eller mindre avancerade funktioner. En del har två eller fler inställningar så att du får matlagningen mer anpassad efter innehållet. Det kan till exempel vara en inställning för kött och en annan för grönsaker.

Tryckkokare bäst i test - hitta bästa tryckkokaren.
När du ska köpa en tryckkokare kan du jämföra egenskaper som volym, material och antalet inställningar.

Skötselråd av tryckkokare

De flesta tryckkokare är enkla att rengöra och tål att diskas i diskmaskin. Locket bör i de flesta fall däremot diskas för hand.

Tänk på säkerheten!

Som med alla elektriska apparater, bör du noga läsa igenom instruktionsmanualer innan du börjar använda din tryckkokare. Den ska alltid användas på det sätt som är avsett.

Tack vare säkerhetsventiler som släpper ut överflödigt tryck, anses tryckkokare generellt vara säkra att jobba med. Vissa modeller har dessutom ett varningssystem som låter om trycket skulle bli för högt. Med det sagt, så finns det ändå risker med att använda en tryckkokare om du inte är noggrann. Het ånga kan bränna illa om locket inte avlägsnas på ett riktigt sätt. Håll därför din tryckkokare under uppsikt medan den är igång.

Köpa tryckkokare – att tänka på!

Det finns flera saker du kan tänka på inför ditt köp av tryckkokare – här är några av dem:

 • Vilken kapacitet och storlek den ska ha.
 • Hur många inställningar du har behov av.
 • Typ av material, ex rostfritt stål.
 • Om den ska kunna hantera alla typer av värmekällor.
 • Att rengöringen är lätt.

Tips på andra köksprodukter

Gillar du att laga mat finns det flera populära köksprodukter du kan köpa till hemmet. Här tipsar vi om några som kan hjälpa dig i din matlagning. 

Slow cooker

Med en slow cooker lagar du maten långsamt och helt på egen hand så att du har tid över för annat. Det är en elektrisk gryta som du låter maten puttra i under längre tid. Du kan förbereda maten och sedan låta den tillagas så att den är redo när du är hemma efter jobbet. Precis som med en tryckkokare bevaras de viktiga näringsämnena och köttet blir mört. Väljer du en multicooker kommer maskinen med flera olika inställningar och matlagningsmöjligheter.

Kastruller och grytor

Med en eller flera bra kastruller och grytor kommer du långt med din matlagning. I en kastrull kan du göra pasta, potatis, ris, sås, grönsaker eller koka korv. De flesta kastruller är tillverkade i rostfritt stål, men det finns även modeller i koppar, aluminium, teflon och gjutjärn.

Gjutjärnsgryta

Med en klassisk gjutjärnsgryta har du möjlighet att göra mustiga grytor och annat långkok. Den är tillverkad av gjutjärn, är hållbar och klarar höga temperaturer vilket gör att de även klarar att vara i ugn. De finns i olika storlekar och färger för att matcha ditt hem och behov. En annan fördel är att grytor inte bränner fast lika lätt i en gryta som i en vanlig kastrull. 

Sous vide

Med en sous vide-maskin lagar du maten sous vide – alltså under vakuum. Du vakuumförpackar ingredienserna med en vakuumförpackare och låter dem sedan tillagas i jämnt tempererat vatten.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En tryckkokare är en slags kastrull som du lagar maten i under högt tryck. Den består av en lufttät och sluten kastrull med ett lock som innehåller en ventil.
 • Tryckkokaren har en kastrull med ett tätt omslutande lock som tål inre övertryck. Eftersom kärlet är helt slutet, kan inte vattnet koka bort som ånga. Detta kortar ner tillagningstiden eftersom kokningen sker vid högre tryck och temperatur än normalt.
 • Vi har valt att utse WMF Perfect Plus Tryckkokare till den tryckkokare som är bäst i test. Med denna tryckkokare får du en enklare matlagning och en måltid som innehåller många näringsämnen. Tryckkokaren finns i storleken 4,5 och 6,5 liter.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
WMF WMF Tryckkokare Perfect Plus
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng