VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 29 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta ett kastrullset som är bäst i test 2024

Gillar du att laga mat kan det vara en fördel att köpa ett kastrullset som gör det möjligt att ha igång flera olika rätter på samma gång. Vi ger dig de kastrullset som är bäst i test och har samlat de bästa tipsen i vår köpguide.

Vi har jämfört
 • Hur många kastruller som ingår.
 • Volym på kastrullerna och grytorna.
 • Om de fungerar på alla typer av hällar.
 • Om det följer med lock.
 • Handdisk eller maskindisk.
 • Garantitid.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
WMF
WMF Grytset Provence Plus
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
WMF
WMF Grytset Provence Plus
Prisvärt kastrullset i fem delar med glaslock som passar alla typer av värmekällor.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2023.
Toppbetyg av kunder hos Bagaren & Kocken.
Populärt val hos Prisjakt.
Set med fem kastruller.
Volym: 1,9-5,7 liter.
Fungerar på alla typer av hällar.
Glaslock följer med.
Kan maskindiskas.
3 års garanti.

WMF är ett tyskt varumärke som grundades 1853. De är en av Europas största producenter av rostfria köksredskap som grytor, knivar, bestick och andra produkter för matlagning.

Vi har utsett WMF Grytset Provence Plus till det grytset som är bäst i test. Det är ett kastrullset i fem delar. När Kockhuset.se valde ut marknadens bästa kastrullset kom WMF:s grytset på första plats. De beskriver det som ett otroligt prisvärt kastrullset av hög kvalitet. Kastrullsetet har fått toppbetyg av kunder hos Bagaren & Kocken och är ett populärt val hos Prisjakt.

Kastrullsetet är tillverkat i Cromargan som är ett rostfritt stål. Tack vare en Trans Therm-universalbotten kan du använda kastrullerna på alla typer av värmekällor, som induktionshäll, keramisk spishäll, gasspis och vanlig spis.

I setet följer det med fem kastruller i olika storlekar – den minsta rymmer 1,9 liter och den största 5,7 liter. Det följer med en hög gryta på 1,9 liter, låg gryta på 2,5 liter, hög gryta på 3,3 liter, hög gryta på 5,7 liter och kastrull på 1,4 liter. Det följer även med glaslock till fyra av kastrullerna. Du kan diska dem i diskmaskin. Det är tre års garanti på setet.

 • Butiker & priser

Bästa premium Test.se logo
Scanpan
Scanpan Fusion 5 Grytset
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Scanpan
Scanpan Fusion 5 Grytset
Set med tre kastruller med tjock botten och bra värmefördelning.
Testvinnande kastrull hos Kockhuset.se 2023.
Testvinnande kastrull hos Bästihemmet.se 2023.
Andra plats på test om kastruller hos Aftonbladet Plus 2017.
Rekommenderas av Bagaren & Kocken.
Populärt val hos Prisjakt.
Set med tre kastruller.
Volym: 2-5,2 liter.
Fungerar på alla typer av hällar.
Lock ingår.
Tål ugn upp till 260 grader.
Kan diskas i maskin.

Det danska varumärket Scanpan har tillverkat stekpannor och kastruller sedan mitten av 1950-talet. Sedan dess har Scanpans stekpannor vunnit otaliga tester, oavsett vilken typ av panna det handlar om.

Vill du ha ett kastrullset i premiumklass rekommenderar vi Scanpan Fusion 5, som kommer i tre delar ­- två grytor och en kastrull. Det tillhör Scanpans populära och testvinnande serie Fusion 5 som fått sitt namn efter de fem lagren som produkterna består av. Det är en stilren, hållbar och pålitlig serie.

I ett test om kastruller hos Kockhuset.se kom Scanpans kastrull på första plats. Enligt dem är det en smidig kastrull med användbara funktioner, smart design och bra värmefördelning. Hos Bästihemmet.se utsågs kastrullen till bäst i test och beskrivs som en mångsidig och funktionell kastrull.

Även ett äldre test hos Aftonbladet visar att Scanpans kastrull är ett bra val – där fick den betyget 4 av 5 och kom på andra plats. De testade storleken 2,7 liter och tyckte att den var trevlig att jobba med, med jämn värme och välbalanserad även om den upplevdes som något tung.

Kastrullsetet innehåller en liten kastrull på 2 liter, en basgryta på 3,7 liter och en större gryta på 5,2 liter. Det följer med lock i rostfritt stål till alla grytorna. De är tillverkade av rostfritt stål av typen 18/10 och kan användas på alla typer av hällar. Kastrullerna tål dessutom ugn upp till 260 grader och har en god värmefördelning som gör den varm fort. Rengöringen är enkel och du kan diska kastrullerna i diskmaskin.

 • Butiker & priser

Bästa budget Test.se logo
Funktion
Funktion Grytset
Funktion Funktion Grytset - Test
Bästa budget Test.se logo
Funktion
Funktion Grytset
Ett mindre kastrullset för dig som flyttar hemifrån.
Tredje plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Högt kundbetyg hos Kitchentime.
Set med tre kastruller.
Volym: 1,25, 2 och 3 liter
Fungerar på alla typer av hällar.
Lock med piphäll.
Kan maskindiskas.

Funktion är ett varumärke som beskrivs som funktionellt. I sortimentet finns ett brett utbud av köksredskap som hjälper dig i köket.

Funktion Grytset är ett prisvärt och stilrent set i blankpolerat rostfritt stål som vi utsett till bästa budget. I ett test om kastrullset hos Kockhuset.se kom denna på tredje plats och blev deras bästa budgetval. Enligt dem är setet billigt men av hög kvalitet med en professionell look.

Detta är ett set med tre kastruller och tre lock, perfekt för den som precis har flyttat hemifrån. De är i storleken 1,25, 2 och 3 liter. Vi gillar att glaslocket har en smart silfunktion på båda sidor som gör det lättare att hälla ut till exempel pastavattnet. Handtagen blir inte varma vilket gör att risken att du bränner dig är liten.

Kastrullerna kan användas på alla typer av värmehällar, även induktionshäll. De går att diska kastrullerna i diskmaskin.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med stekpanna Test.se logo
Modern House
Modern House Rix Tool Grytset & Stekpanna 3 Delar
Bästa med stekpanna
Bästa med stekpanna Test.se logo
Modern House
Modern House Rix Tool Grytset & Stekpanna 3 Delar
Perfekt startkit med två kastruller och en stekpanna.
Populärt val hos Cervera.
Set med två kastruller och en stekpanna.
Volym: 1,3 liter och 3,2 liter.
Fungerar på alla typer av hällar.
Lock följer med.
Kan maskindiskas.

Modern House är ett norskt varumärke som designar funktionella produkter i skandinavisk design. De har ett stort utbud av saker till köket och hemmet.

Modern House Rix Tool Grytset & Stekpanna 3 Delar är ett kastrullset i blankpolerat stål. Det innehåller två kastruller och en stekpanna och är ett perfekt startkit. Kastrullerna har en volym på 1,3 liter och 3,2 liter och stekpannan har en diameter på 28 centimeter.

Aluminiumkärnan i botten är fyra millimeter tjock och ger en snabb uppvärmning. Handtagen är värmeisolerande vilket gör att du inte kommer att bränna dig. Det följer med två lock till kastrullerna.

Kastrullsetet kan användas på alla typer av spishällar, även induktion. Det kan användas i ugnen upp till 260 grader och tål maskindisk.

 • Butiker & priser

Bästa stora Test.se logo
Zwilling
Zwilling TrueFlow grytset, 5 delar
Bästa stora
Bästa stora Test.se logo
Zwilling
Zwilling TrueFlow grytset, 5 delar
Kastrullset med fem kastruller och glaslock.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Bagaren & Kocken.
Set med fem kastruller.
Volym: 1,5-6 liter.
Fungerar på alla typer av hällar.
4 glaslock följer med.
Kan maskindiskas.

Zwilling är ett tyskt varumärke med anor från 1731, vilket gör det till ett av världens äldsta. I utbudet finns bland annat knivar, slipstenar, vakuumsystem, kastruller och köksmaskiner.

Vill du ha ett större grytset rekommenderar vi Zwilling True Flow Grytset 9 Delar. Det är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner. Hos Bagaren & Kocken är kundbetyget högt och de beskriver dem som prisvärda och med en bra avhällningsfunktion.

Grytsetet passar perfekt till vardagens matlagning. I setet ingår en kastrull på 1,5 liter, en gryta på 3 liter, en gryta på 2 liter, en gryta på 3,5 liter och en gryta på 6 liter. Det följer med fyra glaslock i olika storlekar med integrerad sil som gör det lätt att hälla av pasta.

Kastrullerna är tillverkade av rostfritt stål av hög kvalitet vilket gör att de kommer att hålla länge. De är utrustade med Sigma Classic+ sandwichbasen som gör att värmen fördelas på ett optimalt sätt. De har även en bred hällkant.

Kastrullerna kan användas på induktion och i ugn upp till 200 grader. Alla delarna kan diskas i diskmaskin. Zwillings grytset finns även i ett set med tre kastruller.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Bäst i test kastrullset.

Köpguide kastrullset

Oavsett om du är hemmakocken som älskar att laga mat eller lagar mat för att du måste, blir matlagningen enklare med rätt utrustning. När du lagar mat är det vanligt att ha igång många plattor med olika kastruller och innehåll på samma gång. Kokar du pasta, potatis eller ris, fixar en varm sås eller lagar något annat gott som ska puttra i en kastrull krävs bra kastruller och grytor.

Med ett kastrullset är det lätt att både laga vardagsmaten och mer avancerade rätter till finare middagsbjudningar. Här hjälper vi dig att välja rätt kastrullset.

Vad ingår i ett kastrullset?

I ett kastrullset ingår det vanligtvis tre eller fem kastruller och grytor. De kommer i olika storlekar för att passa de rätter du ska laga. Till exempel behövs en mindre kastrull när du ska tillreda sås medan en större gryta passar bättre när du ska koka potatis. Hur många kastruller du behöver köpa beror dels på hur mycket tid du spenderar i köket och på hur många kastruller du har sedan tidigare. En del kastruller har dessutom en praktisk pastainsats som gör det lättare att hälla av pastan utan att du behöver använda ett durkslag.

Tre kastruller är ett bra val om du har någon eller några kastruller eller grytor sedan tidigare. Fem kastruller passar dig om du inte har några tidigare och önskar en ordentlig bas.

Bäst i test kastrullset.
I ett kastrullset ingår tre eller fem kastruller och grytor.

Kastrullset med stekpanna

Vill du även ha en stekpanna som matchar med dina nya kastruller? I en del kastrullset ingår även en stekpanna – perfekt för den som flyttar hemifrån, separerar från sin partner eller som kanske köpt ny bostad och vill börja om med ett nya och fräscha matlagningskärl.

Vad kan man göra i en kastrull?

Det finns mycket du kan göra i en kastrull. Till skillnad från en stekpanna ska du inte steka i kastrullen, utan koka. De är gjorda för att behålla ånga och vätska.

Detta kan du göra i en kastrull:

 • Sås
 • Pasta
 • Potatis
 • Ris
 • Grönsaker
 • Gröt
 • Kokt korv

Fördelar med ett kastrullstet

Det finns många anledningar till att köpa ett färdigt kastrullset, istället för att sätta ihop ett eget paket.

Billigare

Det är vanligt att du behöver mer än bara en kastrull när du ska laga mat. Precis som med ett knivset blir det oftast billigare att köpa ett färdigt paket med tre till fem kastruller, än att köpa de separat.

De matchar

Om en tillverkare har satt ihop ett färdigt paket med kastruller får du matlagningskärl som matchar varandra – det blir snyggt och stilrent på spisen. Dessutom får du samma kvalitet på alla kastruller och du vet hur de fungerar när det kommer till exempel hur snabbt de blir varma och hur bra värmefördelningen är. Även förvaringsmässigt brukar det vara smidigare eftersom de kan förvaras i varandra.

Smidigare med färdigt paket

Köper du ett kastrullset får du med alla de vanligaste kastrullerna – uttänkt för att du ska klara dig i köket utan att behöva diska kastrullerna för att kunna laga färdigt maten. Ett set täcker de flesta behov i köket och du behöver själv inte lägga tid på att leta runt efter kastruller.

Kastrullset med eller utan lock?

Har du behov av ett lock på din kastrull? Då ska du köpa ett kastrullset där det ingår lock till alla eller i alla fall några av dem. Locket kan antingen vara i rostfritt stål eller glas.

Kastrull eller gryta?

Vad är skillnaden mellan en kastrull och en gryta? En gryta har en större storlek med större volym och kommer då med två handtag istället för ett. En kastrull är mindre och du hanterar den med endast ett handtag.

Kastrull eller stekpanna?

När behöver man ha en kastrull och när passar stekpannan bäst? Den stora skillnaden är att du kokar i en kastrull och steker i en stekpanna.

Vilka kastruller fungerar på induktionshäll?

Har du en induktionshäll? Då ska vara noga med att välja kastruller som är anpassade för detta. En induktionshäll har magnetiska spolar under plattorna som bildar ett magnetfält som gör att kastrullen värms upp. Eftersom endast kastrullen värms upp är det ett mer miljövänligt val.

För att du ska kunna använda dina kastruller på en induktionshäll ska de vara magnetiska. Håll utkik efter en specifik symbol eller texten ”induction” när du köper nya kastruller. Ett annan knep är att testa med en magnet på undersidan och se om den fastnar på kastrullen.

Du kan även använda kastruller och grytor av gjutjärn eftersom detta är magnetisk i sig själv. Även modeller i rostfritt stål som uppges att de kan användas på alla typer av spisar kan användas. Kokkärl av glas, koppar och aluminium ska undvikas. Skulle induktionshällen ge ifrån sig olika klickljud är det oftast fel kokkärl du använder.

Vilket material är kastrullset tillverkade i?

Kastrullset finns i flera olika material – som rostfritt stål, koppar och gjutjärn.

Kastrullset i rostfritt stål

Det vanligaste materialet som kastruller är tillverkade av är rostfritt stål med en botten av flera lager rostfritt stål och aluminium. De är lätta att hantera och enkla att rengöra. De blir snabbt varma och har en jämn värmefördelning. Kastrullerna är antingen blanka eller har en matt yta. Du kan använda köksredskap i metall, plast eller trä vilket gör matlagningen enklare.

Kastrullset i koppar

Koppar är ett klassiskt material för kastruller och de leder värmen bra. Däremot kan vissa livsmedel reagera med koppar och ge smak eller färg.

Kastrullset i gjutjärn

Grytor i gjutjärn är hållbara och sköter du de rätt får de en riktigt lång livslängd. De blir snabbt varma och håller värmen bra. Ska du göra långkok eller en gryta är en gjutjärnsgryta ett bra alternativ. Däremot är det inte lika vanligt att mindre kastruller är tillverkade i gjutjärn.

Kastrullset i aluminium

Kastruller som är i aluminium värms snabbt upp och leder värmen bra. För att den ska kunna användas på en induktionshäll behöver det sitta en magnetplatt i botten.

Kastrullset i teflon

En kastrull i teflon är i ett non stick-material som gör att du inte behöver använda fett. Maten bränns inte vid lika lätt och de är enkla att rengöra. Använd alltid platsredskap för att inte förstöra beläggningen.

Kastrull – jämför egenskaper

Hitta ett kastrullset som är bäst för dig genom att jämföra de olika egenskaperna. Här är några saker du kan titta på.

Antal kastruller

I ett kastrullset ingår det vanligtvis tre eller fem kastruller. Väljer du ett större paket blir prislappen ofta mer prisvärd.

Volym och storlek på kastrullerna

I ett set kommer det kastruller i olika volym och storlek för att de ska komplettera varandra. En del set rymmer mellan 1,5 och 3 liter, medan andra är så stora som 6 liter. Även storleken på kastrullerna brukar variera och ofta följer det med någon högre eller lägre modell.

Lock i rostfritt stål eller glas

Ett lock kan användas för att spara på energin när du lagar mat. När du köper ett kastrullset följer det vanligtvis även med lock. Hur många lock varierar – antingen ett per kastrull eller några stycken. Det finns lock i rostfritt stål eller glas – välj det som du föredrar. Fördelen med ett glaslock är att du inte behöver lyfta på locket och släppa ut värme och fukt för att göra en snabbkoll på det du tillagar. Notera däremot att glaslock är ömtåligare och inte tål lika högra temperaturer som ett lock i rostfritt stål. Ibland behöver du köpa locken separat, vilket gör att setet kanske blir dyrare än du planerat.

Ugnssäkert

Vill du kunna använda din kastrull för matlagning i ugnen? Då ska du köpa ett kastrullset som är ugnssäkert.

Material

De flesta kastruller är tillverkade av rostfritt stål av hög kvalitet som gör de robusta och ger lång livslängd. Men det finns även grytor i gjutjärn eller koppar.

Botten

Kastrullens botten spelar stor roll när det kommer till hur bra värmefördelningen är. Ju tjockare den är desto jämnare blir värmespridningen. En tunn botten riskerar att bli bucklig och tappa kontakten med spisen.

Hällpip

Ska du göra sås är det till exempel bra att välja en kastrull med en praktisk hällpip. Lättare hantering och mindre spill!

Garanti

Jämför hur lång garantitiden är om du står och väljer mellan två olika kastrullset. Det är vanligt att garantin ligger på två till tre år.

Bäst i test kastrullset.
För att hitta rätt kastrullset kan du jämföra antalet kastruller, material, lock och vilka spisar de kan användas på. 

Köpa kastrullset – att tänka på!

Ta del av vår checklista på saker att tänka på inför ditt val av kastrullset.

 • Hur många kastruller vill du ha?
 • Hur stora ska kastrullerna vara?
 • Ska det vara glaslock eller lock i rostfritt stål?
 • Kan den användas på alla typer av spisar?
 • Hur lång är garantitiden?

Så gör du rent en kastrull

Kastruller som är i rostfritt stål kan i de flesta fall diskas i en diskmaskin – läs beskrivningen först för att vara säker. Är kastrullen riktigt smutsig kan du behöva blötlägga den först i varmt vatten och lite diskmedel.

Vad kostar ett kastrullset?

Ett kastrullset kostar runt 1 500-2 000 kronor beroende på hur många kastruller som ingår.

Fler vanliga kokkärl

När du lagar mat finns det flera populära och användbara stekpannor och grytor som kan vara värt att köpa. Här är några vanliga köksredskap som kan komma till användning när du lagar mat.

Stekpanna

Stekpanna är utan tvekan det mest populära köksredskapet i köket. I en stekpanna kan du steka kött, fick, kyckling, grönsaker – allt du planerar att laga till middag. Stekpannor kommer i flera olika material, storlekar och design. Välj mellan stekpanna i rostfritt stål, gjutjärn, kolstål eller Teflon.

Wokpanna

Ska du laga wok till middag är en wokpanna ett bra alternativ. Den ser ut som en stekpanna men har höga kanter och lutar utåt. Du steker maten snabbt under omrörning.

Traktörpanna

En traktörpanna är ett mellanting av stekpanna och gryta. Den är perfekt att använda om du vill steka något som samtidigt innehåller sås.

Gjutjärnsgryta

En gjutjärnsgryta är tålig, robust och perfekt när du ska laga mustiga grytor och långkok. Den tål höga temperaturer, maten bränner inte fast lika lätt och kan även användas i ugnen.

Läs också: Test av potatispress

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Kockhuset.se (2023)

Kockhuset.se har valt ut och recenserat de bästa kastrullseten på marknaden. Som bästa kastrullset blev WMF Grytset Provence Plus, ett prisvärt set med fem kastruller. På andra plats kom Mareld Grytset som kommer med en modern design och bra värmefördelning. På tredje plats och bästa budget kom Funktion Grytset som har piphällar på sidorna.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • I ett kastrullset ingår tre eller fem olika kastruller och grytor i olika storlekar.
 • Ett kastrullset kostar mellan 1500 och 2000 kronor beroende på hur många kastruller som ingår.
 • Vi har valt att utse WMF Grytset Provence Plus till det kastrullset som är bäst i test. Det innehåller fem kastruller med en volym på 1,9-5,7 liter och glaslock. Du kan använda kastrullerna på alla typer av värmekällor.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
WMF WMF Grytset Provence Plus