HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av fotoframkallning

fritid uppdaterad 14:e Januari, 2020, Baserad på 3 experttester.

Delning och visning av foton sker idag mer och mer med hjälp av digital teknik. Man delar bilderna med familj och vänner på Facebook eller visar dem via TV:n när de är på besök. Trots att man har möjlighet att lagra bilderna på datorn, usb hårddisk, Facebook m.m. är det svårt att komma ifrån och glömma känslan man får av att skriva ut bilderna på riktigt fotopapper och hålla dem i handen! Det är bra att jämföra de olika framkallningstjänsterna och leverantörerna som finns på marknaden. Även om det inte är stora skillnader på bildresultaten, kan det skilja sig stort i pris och leveranstider.  Vilket fotopapper som används är också viktigt för bildernas kvalitet!

Test.se rekommenderar

Fuji Direkt - bäst i test bland Fotoframkallning 2024
Fuji Direkt, bäst i test.

Fuji Direkt - Vi på Test.se har valt att utse Fuji Direkt som den bästa leverantören för framkallning av foton. Fuji Direkt är en marknadsledande fotoleverantör som bidragit med bildkvalitet och fotoglädje i över 60 år. Labbet använder riktig beständig framkallning och fotopapper av högsta kvalitet (FujiFilm Crystal Archive). Förutom att framkalla fina foton, kan man på hemsidan välja olika format – från plånboksbilder, till förstoringar stora som kylskåpsdörrar. Man kan skapa personliga tack- och inbjudningskort, almanackor eller få foton tryckt på en exempelvis T-shirt! Läs mer

Fotoframkallning - Bäst i test

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Kamera & Bild

Publicerad

Kamera & Bild har testat 23 olika framkallningstjänster och utsett Qpix till testvinnare. I förra årets test blev både Qpix och Crimson testvinnare (Crimson med högre betyg), men i år har Qpix uppgraderat sina fotopapper och använder Fuji Crystal Archive Supreme HD, vilket är en förbättring från tidigare. Hemsidan är tydlig och har mycket bra prisinformation. Qpix och Crimson använder fortfarande ett likadant gränssnitt på sina hemsidor och har automatisk bildförbättring som ett standardval. De framkallade bilderna från Qpix är väl balanserade både när det gäller färg och kontrast. Precis som tidigare är det få skillnader på bildresultatet och det inskickade materialet. Crimson hamnade på andra plats i årets test och har en av de renaste och enklaste hemsidorna. Det är tydligt att det är bilder på papper som står i centrum. Beställning, information om leverans och priser är tydligt! Crimson har tidigare blivit utsedd till vinnare i flera tester, men eftersom skillnaden mellan de tre första labben är hårfin och det blir istället pris, papperskvalitet och leverans som avgör vinnaren. Fuji Direkt tog tredjeplats och är den billigaste leverantören i testet. De har en egen lösning när det gäller att ladda upp bilder på hemsidan och man erbjuds en mängd olika produkter på ett överskådligt sätt. De framkallade bilderna levereras på Fujis Chrystal Archive papper, vilket ger ett lägre pris då pappret är tunnare (dock inte sladdrigt). Man får lagom kontrast och lagom skärpta bilder som tillsammans med det låga priset, ger en bra placering i testet.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla har testat de olika framkallningstjänsterna som finns på nätet, men bilder som kostar under kronan!  Att beställa framkallning av sina bilder blir i regel billigare än att skriva ut dem på sin egen skrivare (beroende på mängd foton, givetvis). Skillnaderna i bildkvalitet mellan de olika nätlabben är dock mycket små. De enda labb som genomgående stack ut var Photobox oxh Photomic, då bilderna kändes lite ”smutsiga”. Bägge labben beskär dessutom bilderna väldigt hårt, vilket resulterar i att detaljerna ute vid kanterna försvinner. Utöver det fanns inte några tydliga vinnare eller förlorare. Fuji Direkt tog dock första plats i testet, med flera stora fördelar. Fuji Direkt är den billigaste leverantören i testet och erbjuder en snabb leverans. Hemsidan är mycket enkel och tydlig, lätt att förstå sig på. Utöver foton kan man beställa gratulationskort, affischer, panoramabilder, canvas, kalendrar, fotoböcker och övriga fotopresenter! Bilderna man laddar upp får max vara 10 MB stora. Några av de framkallade bilderna blev dock något bleka. På testets andraplats hamnade Postfoto. Leverantören är billig och erbjuder en snabb leverans, men bilderna kan bli något mörka – röda detaljer kan bli svarta – och uppladdningen av de digitala fotona är den långsammaste i testet. Postfoto använder samma labb (Cewe) som Teknikmagasinet och många andra butiker. Flera leverantörer fick samma betyg (7/10). En av dessa är Snapfish – en tjänst från HP. Leverantören klarar inte cmyk-bilder och tjänsten är allt för dyr, dessutom saknas betalning via faktura. Snapfish erbjuder dock snabb leverans och en hel del andra fotoprodukter, samt uppladdning av bilder via Facebook och Flickr.

Vinnare i det här testet

Kamera & Bild

Publicerad

Kamera & Bild har testat 20 olika framkallningstjänster för att du som kund ska kunna hitta det labb som passar dig bäst. De viktigaste faktorerna i testet är bildkvaliteten, leveranstiderna och priserna. De olika företagen har anpassat sig till det digitala flödet som finns idag och hos många leverantörer går beställningarna rakt in i maskinen, utan någon handpåläggning. Eftersom den digitala tekniken utnyttjas genom hela flödet, blir framkallning av foton både snabbare och billigare än någonsin. Bäst i test blev Crimson. Hemsidan är föredömligt pedagogisk, där allting förklaras i både ord och bild. Det är mycket enkelt att beställa bildet hos Crimson och med Expresstjänsten får man automatisk korrigering som ett standardval. (Man bör därför bocka av detta, om man själv redigerat bilderna). Crimson vann även förra årets test och står sig fortsatt bra i testen. Bilderna som framkallats skiljer sig mycket lite från det inskickade materialet. De levereras med mycket fina färger och med bra kontrast, men bilderna kan dock kännas något kalla. De framkallas på Fujis Chrystal Archive Supreme Digital – ett av de finaste papprena på marknaden. Qpix tog andraplats, men blir ändå utsedd till testvinnare tillsammans med Crimson. Hemsidan är tydlig med bra prisinformation och Qpix använder ett likadant gränssnitt som Crimson. Även Qpix har automatisk bildförbättring som standardval. Leverantören har bytt från Fujis enklare papper, till Fuji Professional paper, som är ett tjockare papper. Resultatet blir välbalanserat i såväl färg som kontrast och kopiorna är väldigt nära de insända bildfilerna i både färg, skärpa och kontrast. Extrafilm hamnade på tredjeplats och har idag bytt namn till Smartphoto. Egentligen är det endast online-lösningen som fått ett nytt namn, eftersom det fortfarande är Extrafilm som står bakom. Extrafilm har bättrat sig i kvalitet, jämfört med hur det såg ut för något år sen. Kontrasten är dock lite väl tilltagen, vilket får de mörka partierna att bli helt utan täckning. Bilderna framkallas på samma papper som hos Crimson och placerar sig högt tack vare bra bildkvalitet i kombination med ett bra pris.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"