HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av musiktjänster

tjänster uppdaterad 31:e Augusti, 2015, Baserad på 3 experttester.

Musikindustrin har genomgått en stor förändring de senaste åren. Idag lyssnar man inte speciellt mycket på de gamla CD-skivorna längre, utan köper sin musik via nätet genom nedladdning till dator, mobiltelefon och andra enheter. Itunes visade vägen och erbjöd en nätbutik där du i princip kunde köpa det mesta i musikväg. Sedan förändrades sättet vi köper och lyssnar på musik ytterligare en gång. Musiktjänsterna slog igenom på bred front med svenska Spotify i spetsen.Spotify har numera fått tuff konkurrens från en rad olika utmanare. Franska Deezer, norska Wimp och numera Apple-ägda Beats Music är bara några av de tuffa konkurrenterna som vill putta ner Spotify från tronen. De olika musiktjänsternas utbud skiljer sig inte speciellt mycket om man ser på antalet låtar. Däremot finns det stora skillnader i användarvänlighet, ljudkvalitet, stabilitet och snabbhet.Flera av musiktjänsterna erbjuder sina kunder ett gratisabonnemang med reklamavbrott, men inte alla. Om du använder gratisversionerna får du räkna med reklam mellan låtarna och att de inte spelas i den ordning du föredrar. Premiumversionen där du istället betalar en viss avgift varje månad innehåller ingen reklam och oftast bättre ljudkvalitet.

Test.se rekommenderar

Spotify - bäst i test bland Musiktjänster 2024
Spotify, bäst i test.

Spotify - Vi på Test.se har valt att rekommendera musiktjänsten Spotify. Svenskägda Spotify är en av pionjärerna inom musiktjänster och är en av världens största med 40 miljoner användare. Spotify:s främsta fördelar är användarvänligheten och det stora utbudet. Musiktjänsten finns i olika versioner. Gratisabonnemangen innehåller reklamavbrott, medan premiumversionen är reklamfri och kostar 99 kr i månaden. Spotify placerar sig allra högst i Ljud & BIld:s test(13/8-14) och blir tvåa i M3:s test(7/7-14)

Musiktjänster - Bäst i test

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet

Publicerad

Spotify är kanske den mest kända musikleverantören idag, men Jay-Z har utvecklat Tidal som är en stark utmanare till streamingtjänsten. Peter Pettersson, Aftonbladets prylexpert, förutspår att musiktjänsterna snart kommer att förändras i grunden. Tidal levererar bättre ljudkvalitet och de stora artisterna, som Madonna, kommer förmodligen att släppa sina låtar på Tidal månader innan de släpps till andra musiktjänster. Peter säger att det är ett stort problem att Spotify finns i gratisversion, eftersom det finns en risk att de inte kommer ha råd att betala för gratisanvändarna. Tidal är ingen gratistjänst utan kostar 199 kronor i månaden med bra ljudkvalitet och 99 kronor i månaden för sämre ljudkvalitet. Spotify ägs av skivbolagen, medan Tidal ägs av artister som Alicia Keys, Beyonce och Usher. Artister har börjat diskutera om de ska kliva av Spotify eftersom man måste upp i astronomiska belopp för att få några ordentliga inkomster. Den mest spelade artisten på Spotify fick en halv miljon kronor, det är ingenting. Men överlag är de två streamingtjänsterna likvärdiga, säger Peter. Rent tekniskt så är skillnaden ljudkvalitet, vilket inte har så stor betydelse som skivbolagen vill tro. Egentligen är det en generationsfråga, då de som är yngre än 30 år tror att mp3-ljud är bra,med det är ju ungefär en åttondel av ljudet på en CD-skiva i total ljudkvalitet. I kraft av sin storhet i Sverige så är Spotify det bästa alternativet för närvarande. Spotify har totalt sett det största utbudet, men de är relativt jämförbara.

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har jämfört 6 olika musiktjänster i sitt test. Förutom välkända Spotify har man också testat Wimp, Deezer, Beats Music, Xbox Music och Sony Music Unlimited. Man konstaterar att musikutbudet är mycket stort i alla tjänster. Med andra ord är det inte där skillnaden ligger, utan istället är det minst lika viktigt med ett smidigt gränssnitt, hög ljudkvalitet och snabbhet. Två musiktjänster får högsta betyg, 6 poäng av 6 möjliga. Någon tydlig vinnare har man inte utsett utan två kombattanter får dela på kungakronan.

Spotify är för många svenskar det självklara valet och musiktjänsten är helt klart en av de bästa. Både utbud och gränssnitt är strålande. Spotify är enkelt att använda och det finns möjlighet att njuta av varierande redaktionellt sammansatta spellistor. Dessa byts ut varje dag, så det finns alltid något nytt att lyssna på. Genom Spotify Connect kan du strömma musiken i en annat enhet, exempelvis din hifi-anläggning.

Norska Wimp är en nykomling på marknaden, men enligt Ljud & Bild redan nu en av de allra bästa musiktjänsterna. Det som Ljud & Bild gillar bäst med Wimp är det redaktionella innehållet och den ypperliga ljudkvaliteten. Wimp kan erbjuda äkta CD-kvalitet på ljudet genom abonnemanget Wimp HiFi. Det är dock dubbelt så dyrt som det ”vanliga” abonnemanget, med sina 199 kr i månaden.

På delad tredjeplats hittar vi Deezer, Beats Music och Sony Music Unlimited. Den förstnämnda musiktjänsten är världens största och imponerar med ett gigantiskt och annorlunda utbud. Här hittar spännande musik från alla världens hörn. Beats Music har en snyggt gränssnitt och är enkel att använda. Minus för att det skandinaviska utbudet är för litet. Sony Music Unlimited passar perfekt för dig som har Playstation eller andra Sony-enheter hemma.

Vinnare i det här testet

M3

Publicerad

Tekniksajten M3 har gett sig i kast med att testa de 5 populäraste tjänsterna för strömmad musik. För oss svenskar är Spotify den mest välkända musiktjänsten, men det finns flera utmanare som konkurrerar om lyssnarna. Det handlar inte bara om vilken musiktjänst som kan erbjuda konsumenten mest låtar utan även om användarvänlighet, stabilitet och ljudkvalitet. De testade musiktjänsterna är följande: Spotify, Google Play Music, Wimp, Deezer och Xbox Music Pass.

Bäst i test enligt M3 blir franska Deezer som finns representerade i drygt 180 länder och kan erbjuda en stor mängd låtar(30 miljoner!) Man laddar inte ner någon klient utan loggar in direkt via webbläsaren. Den mobila appen är lättnavigerad och stilren. Har du musiklistor via Itunes eller Spotify går det enkelt att föra över dessa. Deezer är snabb offline och det är inga problem att kvickt synka låtar och album. Det finns olika typer av abonnemang, både gratisabonnemang med reklam och betaltjänst utan reklam. Den franska utmanaren får 9 poäng av 10 möjliga och placerar sig därmed högst upp bland de testade musiktjänsterna.

Näst bäst i M3:s test blir Spotify som finns tillgänglig i närmare 60 länder. Med sina 20 miljoner låtar är man något mindre än testvinnaren Deezer. Spotify erbjuder också gratisabonnemang med reklamavbrott. Lyssnar du via mobilen begränsas artister och album till shuffle-läge. Spotify Connect ger dig möjlighet att spela upp musik i en annan enhet. Om du exempelvis har ett biosystem med Spotify-stöd är detta en användbar funktion. Minuspoäng för att ljudet är sämre än Wimp och Deezer.

På tredjeplats hittar vi den norska utmanaren Wimp. Detta är en nykomling som satsar hårt och brett på att putta ner marknadsledande Deezer och Spotify från toppen. Wimp största förtjänst är ett riktigt bra ljud och att den är relativt lättnavigerad. Musiktjänsten går däremot inte att få gratis med reklamavbrott utan det är betaltjänster som gäller. Första månaden kan du få prova tjänsten gratis, men sedan behöver du betala om du vill fortsätta att använda tjänsten. Nackdelen med Wimp är att appen är något långsam och du behöver vänta ett par sekunder innan låten börjar spelas.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"