HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av videokameror

elektronik uppdaterad 12:e Juni, 2014, Baserad på 3 experttester.

Videokamerornas optik, sensorer, videokomprimering (bland annat) är perfekt anpassade för inspelning av rörliga bilder, vilket gör att resultatet blir mycket bättre, än med en kompaktkamera med videofunktion. Det du bör tänka på vid köp av en videokamera, är bland annat dess upplösning, lagring, sensor och optik. I dagens läge kan man kräva att kameran ska kunna filma i full HD-kvalitet, med minst 5 megapixlars upplösning och med en cmos-sensor. Det smartaste sättet att lagra dina videoklipp är vid användning av ett minneskort. Kortet bör ha en storlek på minst 32Gb (sdhc/sdxc). Vill du redigera dina filmer, bör du ha möjlighet att koppla kameran till datorn med en USB 2,0-utgång och för att du sedan ska kunna visa upp dina filmer på ett bra sätt och med god kvalitet, bör du kunna koppla kameran till exempelvis Tv:n, vilket kräver en HDMI-utgång.

Test.se rekommenderar

Panasonic HC-X920 - bäst i test bland Videokameror 2024
Panasonic HC-X920, bäst i test.

Panasonic HC-X920 - Vi på Test.se har valt att rekommendera videokameran Panasonic HC-X920 som placerar sig allra högst upp i det senaste testet från Bäst-i-Test.se(1/6-14). Panasonics videokamera har många positiva egenskaper som fantastisk bildkvalitet, upprustad WiFi-funktionalitet, praktisk pekskärm och 5.1 surround-ljudupptagning. Några direkta svagheter har inte videokameran, men batteritiden kunde vara bättre. Läs mer

Videokameror - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Actionkamera

UPPDATERAD 9:e Juli, 2020

Kompaktkameror

UPPDATERAD 11:e September, 2019

Systemkameror

UPPDATERAD 1:a Juni, 2017

Pocketvideokameror

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst-i-Test har i ett uppdaterat test kikat närmare på några nya modeller bland videokameror. Vissa videokameror har lagts till och en del har utgått. Detta testet är alltså något mer aktuellt än det som publicerades 2013-05-01.

Testets vinnare är videokameran Panasonic HC-X920 som är en omarbetad version av den tidigare testvinnaren Panasonic HC-X900. Bildkvaliteten håller högsta klass och kameran är utrustad med en pekskärm som är lätt att använda. Vad som är nytt jämfört mot föregångaren är att Panasonic HC-X920 har utrustats med en förbättrad WiFi-funktionalitet. Något annat som är positivt är att den klarar 5.1 surround-ljudupptagning.

Två andra videokameror som får toppbetyg är Sony HDR-TD20VE och Panasonic HC-V720. Sonys modell imponerar med sin 3D-videokamera som uppvisar fantastisk prestanda. Videokameran är utrustad med dubbla bildsensorer och en högupplöst 3D skärm vilket fungerar bättre än väntat. Panasonics HC-V720 har god detaljrikedom vid inspelning och färgåtergivningen är naturtrogen.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst-i-Test har valt ut de bästa och mest prisvärda modellerna på marknaden just nu. De är testade och betygsatta med Panasonic i toppen. Detta är en riktigt prisvärd premium-kamera, med hög prestanda. Den har tre bakbelysta bildsensorer, vilket skapar en föredömlig bildkvalitet. Färgåtergivningen är bra, med naturtrogna färger, även om Panasonic inte mättar färgerna lika mycket som exempelvis Sony och skärpan är riktigt vass, med hög detaljrikedom. I dagsljus presterar X900 bäst i test. Kameran är lätt att använda och stabiliseringen är riktigt effektiv och imponerar som mest i ett inzoomat läge. Andraplats har gått till Sony HDR-TD20VE. Sony har inte snålat med någonting och resultatet blev en förstklassig videokamera, med riktigt hög prestanda. Kameran kan spela in i 3D med dubbla bildsensorer och är egentligen två kameror i ett skal. De bakbelysta sensorerna ger en mycket bra bildkvalitet med naturliga, levande färger och mycket hög detaljrikedom i både 2D och 3D.  Videokameran levererar riktigt bra videokvalitet och har en hel del manuella inställningar man kan ändra. Tredjeplats har gått till Canon Legria HF M52. M52 har en stor och högpresterande bildsensor, som man vanligtvis finner i betydligt dyrare videokameror. Sensorn har 2,07 effektiva megapixlar – som motsvarar full HD-upplösning. För att ligga i medelprisklassen levererar videokameran en riktigt bra bildkvalitet med rika, levande och naturliga färger. Även dess skärpa är bra med hög detaljrikedom. Videokameran är utrustad med generöst många manuella inställningar, exempelvis för exponering, vitbalans och fokus, samt att kameran har stöd för WiFi och DNLA.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 54 stycket videokameror och de flesta har bra bildkvalitet och är enkla att hantera. I testet var det Sonys kameror som toppade listan. Vinnaren HDR-TD20V är testets dyraste kamera och kostar runt 15000 kronor. Alla kamerorna i testet klarar av att filma i HD, samtidigt som de kan ta stillbilder med hyfsat hög kvalitet och på de flesta modeller är ljudet helt okej. En av de viktigare funktionerna i en videokamera är stabiliseringen, eftersom man sällan tar med sig ett stativ på, exempelvis, semestern. Genomgående fick kamerorna godkänt på den här punkten. Råd och rön testade också actionkameror, med de får inte speciellt höga betyg. Det beror dock delvis på att de är utformade för en annan uppgift, än de traditionella familjefilmandet. Actionkamerorna är till för att filma så kallade actionsporter, där det kan gå fort – du fäster exempelvis kameran på din hjälm eller cykel, eller i en sele på bröstet. De passar alltså inte för det vanliga semesterfilmandet. Även ett par pocketkameror finns med i testet. De är små och lätta att hantera, men de ger sämre bildkvalitet och stabilisering än de vanliga videokamerorna. Flera nyare kameror är även utrustade med flera nya funktioner och finesser. Många modeller kan kopplas till WiFi, en del är utrustade med 3D-funktion och en inbyggd projektor finns i en del kameror.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"