Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
hemlarm - Bäst i test

Test av hemlarm

4 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 20:e September, 2017, Baserad på 2 experttester.

Ett hemlarm kan vara en bra försäkring mot inbrottstjuven. Många av de större försäkringsbolagen har tillsammans med olika bevakningsbolag någon form av erbjudande om hemlarm, som dessutom inbegriper en rabatt på hemförsäkringen för de kunder som väljer att installera ett larm. Men det finns en mängd olika varianter, så du gör bäst i att tänka igenom ditt köp ordentligt!

Observera att de hemlarm som tas upp här kan kombineras på flera olika sätt utifrån dina specifika behov, så det är inga särskilda modeller eller redan skräddarsydda system som vi presenterar eller rekommenderar. De delar och komponenter som syns på bilderna nedan är exempel på vad som kan ingå i ett system, det är alltså inte säkert att alla delar ingår i ett grundpaket.

Jag kan allt om hemlarm – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Skräm bort inbrottstjuven

Hemlarm finns i flera olika utformanden, men grundtanken är såklart alltid densamma: det ska uppmärksamma dig och/eller en larmcentral om någon försöker ta sig in i ditt hem. Det kan innebära att rörelsedetektorer, kameror och sirener sätts upp för att avskräcka eventuella brottslingar och få dem på bild om de ändå slår till. Larmsystemen kan vara mer eller mindre avancerade och teknologiska. Somliga fungerar med rörelsedetektorer och kanske sensorer i dörrar och fönster som sätter igång en högljudd siren, medan andra kan känna av värmeförändringar, är utrustade med övervakningskameror och är direktkopplade till operatörens larmcentral. Somliga är abbonnemangsbaserade, och utöver installation och säkerhetsgenomgång ingår då även väktarutryckning om det skulle behövas. Viktigt att komma ihåg är att de abbonnemangsbaserade systemen aldrig ägs av bostadsägaren, larmet plockas således ner om abonnemanget skulle sägas upp.

Gsm och batteribackup för att alltid fungera

Olika system har förstås olika komponenter och funktioner, men vissa grundkomponenter finns i regel alltid med. Huvudenheten utgör hela systemets hjärta och är försedd med kommunikationskretsar som kan anslutas till larmets övriga komponenter. Systemet är i regel utrustad med en mobilantenn för gsm och batteribackup för att det inte ska påverkas av ett strömavbrott eller ett utslaget bredband, men de allra flesta system kan också i första hand använda sig av bostadens bredband för att kunna överföra bilder och annan relevant information snabbare. Utöver huvudenheten finns det i regel även någon form av knappsats eller kontrollpanel som oftast placeras innanför ytterdörren. Många nyare hemlarm kommer dessutom med en mobilapp som du enkelt och smidigt kan styra systemet med.

Hemlarm och brandlarm i ett

Många hemlarmssystem är dessutom utrustade med en rökdetektor. Den fungerar på samma sätt som ett vanligt brandlarm, men istället för att bara tjuta i huset eller lägenheten går det också ett larm direkt hos larmcentralen. Där kan de via en ansluten kamera på en gång se om det rör sig om ett falskt alarm eller ringa efter brandkåren om det faktiskt skulle brinna. Är det ett eget ihopsatt alarm (och alltså inte ett av abbonnemangsvariant) får du istället ett meddelande till din telefon och du kan själv ringa 112.

Många olika funktioner

Andra funktioner kan till exempel vara kameradetektorer (som blir vanligare och vanligare) som går igång vid rörelse och kan skicka bilder till dig via en app eller direkt till en larmcentral beroende på situation. Magnetkontakter på dörrar och fönster kan installeras, och dessa utlöser i så fall larmet så fort kontakten bryts. Den här sortens funktion kallas skalskydd och är framförallt tänkt att göra dig tryggare när du är hemma. Vissa system är dessutom utrustade med utomhuskamera, vattenläckagedetektorer, musdetektor och andra olika tillval och funktioner.

Abbonnemang eller hemmabygge?

Det beror såklart på vad du vill få ut av ditt hemlarm. De abbonnemangsbaserade larmsystemen installeras av ett proffs, men det kan hända att du själv får installera särskilda tillval i efterhand. Sätter du ihop ditt eget system får du förstås installera allting själv, men det brukar i regel inte vara allt för komplicerat. Har du väktartjänst som en del av ditt larmsystem skickas bilder och annan relevant information (till exempel i vilket rum en rökdetektor har utlösts) till en operatörcentral där kvalificerad personal fattar beslut om vad som ska göras. Många gånger skickas även samma information ut till dig som äger bostaden via en app, och om du ser att det är ett falsklarm (det kanske bara är grannen som skulle vattna blommorna som råkat utlösa larmet) kan du enkelt och smidigt avbryta en eventuell väktarutryckning. Skulle det istället vara tvärtom, att du ser på bilderna att saker och ting inte är som de brukar, kan du begära en utryckning.

Hjälper det verkligen att ha larm?

Därom tvistar de lärde, och olika försäkringsbolag har olika inställningar till hemlarm. Somliga påpekar att ett hemlarm ju faktiskt inte förhindrar att inbrott sker, mot det hjälper bara inbrottssäkra dörrar och fönster. Andra menar att ett synligt hemlarm faktiskt kan skrämma iväg tjuven så att ett inbrott aldrig ens inleds. På samma sätt kan en omhändertagen trädgård och lampor som tänds och släcks i hemmet vara avskräckande: sånt gör det svårt för en tjuv att avgöra om någon är bortrest eller inte.

Olika hemlarm varierar väldigt mycket i pris. Vad som påverkar priset är förstås bland annat om du har väktartjänst eller inte, vilka och hur många olika komponenter du har i ditt larm och om du har satt ihop det själv eller inte. De varierande priserna i kombination med det faktum att det inte finns några garantier på att ett hemlarm faktiskt har effekt gör att det är en bra idé att fundera över ditt val av lösning noggrant innan du bestämmer dig.

Bäst i test: Verisure

Vi på Test.se har valt att rekommendera Verisures hemlarmssystem. I deras grundpaket ingår bland annat en nätansluten kommunikationsenhet med direktkoppling till operatörens larmcentral, en kontrollpanel och en mobilapp, och ytterligare komponenter dinns att köpa till. Det är lätt att välja vad just du behöver utifrån dina behov. Larmet har möjlighet att både se, höra och känna av vad som händer i ditt hem när du själv inte gör det. I Verisures abbonnemang ingår dessutom väktarutryckning. Så om någonting händer kan en väktare alltid vara snabbt på plats!

Specifikationer


Testresultat:
Hem & Hyra 2016,    PC För Alla 2017
Tillverkare:
Verisure
Det här ingår i startpaketet:
Magnetkontakt, kameradetektor, 2 st rökdetektorer, directenhet, huvudenhet, knappsats, larmbrickor.
Installation ingår:
Lägsta startkostnad (pris hämtat 2017):
4 990 kr
Lägsta månadskostnad (pris hämtat 2017):
299 kr
Fria väktarutryckningar:
Väldigt bra app, Smarta tillbehör som gör larmet lätt att skräddarsy
Något hög startavgift

Läs mer:

Räkna ut ditt pris »
Du får svar inom en minut!

Hemlarm - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

PC För Alla

Publicerad

PC För Alla har testat fyra olika hemlarm som kan styras via en app i mobilen. Det var grundpaketen från alla leverantörerna som testades, men samtliga erbjuder diverse olika tillvalsmöjligheter.

PC För Alla har valt att särskilt rekommendera två hemlarm, det från Verisure och det från Sector Alarm. Verisures alarm kommer bland annat med en nätansluten kommunikationsenhet (fungerar som en högtalartelefon) som monteras upp på väggen genom vilken Verisures operatör i första hand kontaktar dig om larmet skulle utlösas. På så sätt är det enkelt att avstyra ett eventuellt falsklarm med hjälp av ett kodord. Larmet upplevdes enkelt att hantera både via kontrollpanelen och appen, och det har en relativt låg månadskostnad.

Sector Alarms hemlarm kan också styras både med app och kontrollpanel, och även med en liten larmbricka. Om larmet går skickas bilder direkt till Sector Alarms operatörer som kontaktar bostadsägaren och väktare eller räddningstjänst om de anser att det finns ett behov av det. Startavgiften för det här larmet är låg, men månadskostnaden något hög.

Båda larmen fick betyget 9, så någon egentlig etta eller två har inte utsetts.

De andra två larmen som testades fick också samma betyg, 7, och var rätt lika gällande komponenter och funktioner. Efter analys och övervägning har vi på Test.se valt att lyfta fram hemlarmet från Svenska Alarm. Företaget är under stark utveckling, och till skillnad från Verisure och Sector Alarm (som alltså erbjuder ett abonnemang) så är det möjligt att köpa loss systemet från Svenska Alarm. Så småningom är det alltså möjligt att bara betala för själva väktartjänsten. Larmet kan styras via app och kontrollpanel, och den smidiga kontrollpanelen kan dessutom enkelt plockas ner från väggen och tas med. Detta på grund av att alla funktioner inte går att styra i appen, utan måste aktiveras med hjälp av kontrollpanelen.

Vinnare i det här testet

Hem & Hyra

Publicerad

Hem & Hyra testade sju olika hemlarm 2016. Hemlarmen kom från de största svenska leverantörerna, och de skilde sig inte särskilt mycket åt i fråga om komponenter och utrustning. Det var tillverkarnas modeller för lägenhetsbruk som testades, men det är inte jättemycket som skiljer dem från villamodellerna.

Bäst i Hem & Hyras test var Verisures hemlarm, som kammade hem full pott med 15 poäng av 15 möjliga. Verisures hemlarm har en genomtänkt utrustning och bra support, och dessutom möjlighet att bygga ut systemet för att kunna tillgodose enskilda behov. Systemet kan styras med hjälp av en app och installation ingår.

Näst bäst var Sector Alarm, som bara hamnade ett poäng efter Verisures larm. Sector Alarms hemlarm beskrivs i testet som pålitligt, både gällande funktion och kontakt med larmcentralen. Det här var dock det dyraste larmet i testet, vilket satte ner betyget lite.

Det var flera larm som samsades om tredjeplatsen i Hem & Hyras test, men vi har valt att presentera det som de placerat först av dessa i sin lista. På tredje plats, med 10 poäng, hamnar därför Gardios hemlarm med motorstyrda HD-kameror. Gardios larm är mycket prisvärt, ett av de billigaste i testet, och är utrustat med kameror istället för rörelsedetektorer. Den visuella övervakningen kan skickas till en surfplatta eller mobil, så på så sätt kan du enkelt hålla koll på vad som händer där hemma. Larmet har dock inga extratjänster- eller funktioner, vilket drog ner betyget.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"