Här är brandsläckare som är bäst i test 2024
Med en brandsläckare har du möjlighet att släcka bränder och förhindra att elden sprider sig. Välj en av hög kvalitet och rätt storlek och släckeffekt. Här guidar vid dig till den som är bäst i test och ger de bästa tipsen i en köpguide.
- Typ av brandsläckare.
- Storlek.
- Brandklass.
- Släckeffekt.
- Övriga egenskaper.
- Garanti.
-
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
-
-
-
-
Housegard är ett varumärke som sedan 1996 utvecklat produkter inom brandsäkerhet. I deras utbud finns brandsläckare, brandfiltar, brandstegar och seriekopplade brandvarnare.
Vi har utsett Housegard Brandsläckare 6 kg till bäst i test. Det är en pulverbrandsläckare som finns i flera färger och storlekar, men sex kilo är förstahandsvalet för alla bostäder. Den kan användas för både villa, lägenhet, kontor och industrier.
Vi rekommenderar den till dig som vill ha en brandsläckare av hög kvalitet med bra brandklass och hög garanti.
Släckaren är i storleken sex kilo och har brandklass ABC och släckeffekten 55A 233B C, som är marknadens högsta. Den har en kapacitet att släcka alla typer av bränder och alla material.
Standardmodellen finns i en klassisk röd färg som gör den tydlig att se om det börjar brinna. Släckaren finns också i mer avskalad design i svart, vitt eller blankt rostfritt stål. Det följer med ett väggfäste som gör släckaren lätt och smidig att placera på väggen, gärna vi trappor eller ingångar. Komplettera med en fungerande brandvarnare och brandfilt för att bästa skyddet.
Brandsläckaren är CE-märkt, certifierad enligt SS-EN3 och licensierad av DNV. Efter användning går den att ladda om med nytt innehåll.
Housegards brandsläckare finns även i storleken ett kilo med släckeffekten 8A 34B C, två kilo med släckeffekten 13A 89B C, fyra kilo med släckeffekten 27A-233B-C och 12 kilo med släckeffekten 55A 233B C.
- Butiker & priser: 6 kg
- Butiker & priser: 2 kg
- Butiker & priser: 6 kg svart
Solstickan Design erbjuder moderna och folkliga produkter av hög kvalitet för hem och inredning. En del av intäkterna går till Stiftelsen Solstickan som hjälper barn och äldre människor i samhället. Konstnären Einar Nerman fick 1936 i uppdrag att rita etiketten till asken Solstickan – och så föddes den klassiska Solstickepojken som är en symbol för företaget.
Vi har utsett Solstickan brandsläckare 6 kg till den med bäst design. Deras pulverbrandsläckare finns i flera färger och storlekar och är ett populärt varumärke hos både Prisjakt och Pricerunner. Detta är ett bra val för dig som vill försäkra hemmet med en kraftfull pulversläckare med stilren design.
Solstickans Brandsläckare 6 kg finns i svart, vit och stål. Det är deras mest kraftfulla brandsläckare med marknadens högsta släckeffekt på 55A 233B C och brandklass ABC. Efter användning kan du fylla på släckaren hos behörig servicetekniker.
Montera släckaren på väggen med väggfästet som följer med på en synlig plats som vid ingång eller trappa. Komplettera med en brandvarnare och brandfilt för att få bästa skydd.
Solstickan har även en brandsläckare på två kilo med släckeffekten 13A 89B C, som är marknadens högsta för denna storlek. I tvåkilosmodellen finns den i ännu flera färger och design. Här behöver du dock köpa till slangen.
Registrerar du brandsläckaren får du en garanti på fem år.
- Butiker & priser: 6 kg
- Butiker & priser: 2 kg
Housegard är ett varumärke som sedan 1996 utvecklat produkter inom brandsäkerhet. I deras utbud finns brandsläckare, brandfiltar, brandstegar och seriekopplade brandvarnare.
Vill du ha en mindre brandsläckare rekommenderar vi Housegard Brandsläckare 2 kg. Den kan användas som komplement till en stor släckare. Den kan även användas till bil, husvagn, husbil eller båt.
När tidningen Praktiskt Båtägande testade brandsläckare för båt kom denna på första plats med toppbetyget 5 av 5. Enligt deras test har den en bra spridningsförmåga även om du står en bit bort. Även om den smutsar ner är den mycket effektiv. Samma test har presenterats hos Aftonbladet Plus som gav betyget 5 av 5.
Brandsläckaren har brandklass ABC och släckeffekten 13A 89B C som är den högsta för den här storleksklassen. Välj mellan färgerna röd, vit, svart och blankt rostfritt stål. Den är CE-certifierad.
Housegards brandsläckare finns även i storleken ett kilo med släckeffekten 8A 34B C, fyra kilo med släckeffekten 27A-233B-C, sex kilo med släckeffekten 55A 233B C och 12 kilo med släckeffekten 55A 233B C.
- Butiker & priser
Nexa är ett svenskt företag som erbjuder brandsäkerhetsprodukter för trygga hem och produkter för smarta hem.
Vi har valt att rekommendera Nexa Fire & Safety Brandsläckare pulver 6kg. Den finns i flera effekter, färger och design för att alla ska hitta sin brandsläckare.
Den röda brandsläckaren har marknadens högsta släckeffekt 55A 233B C och rekommenderas av företaget själva för offentliga miljöer. Den är frostbeständig, leder inte elektricitet och tömmer sig på 17 sekunder. Det följer med ett väggfäste för montering. När du har använt släckaren kan du fylla på den hos en behörig servicetekniker.
Nexa har även en 6-kilosmodell med släckeffekten 43A 233B C som är mer anpassad för hemmabruk.
- Butiker & priser: 6 kg kontor
- Butiker & priser: 6 kg hemmabruk
Firemills brandsläckare är ett svensk innovation för både hem, båt och husvagn. Den har vunnit pris för sin design och är lätt att använda.
Detta är ett bra komplement till din vanliga brandsläckare och bra att ha i köket. Den snygga designen gör släckaren snygg att stå framme på köksbänken. Den är tänkt att användas i ett tidigt brandförlopp för att förhindra att elden sprider sig.
Brandsläckaren drivs av en vanlig kolsyretub som du använder för kolsyrat vatten. Du kan använda den flera gånger och när patronen är slut byter du den. Den är enkel att använda – med en vridning av bottenvredet släcker du effektivt branden. Släckmedlet är helt rent och gör att du inte behöver torka upp efter användningen. Skulle du vilja äta det du har släckt går detta bra.
- Butiker & priser
Housegard är ett varumärke som sedan 1996 utvecklat produkter inom brandsäkerhet. I deras utbud finns brandsläckare, brandfiltar, brandstegar och seriekopplade brandvarnare.
Är du ute efter en släckspray rekommenderar vi Housegard Firestopper Släckspray. Den är ett populärt val bland släcksprayerna hos Prisjakt.
I ett test om brandsläckare hos tidningen Praktiskt Båtägande, nr 6 2022 kom den på andra plats med betyget 4 av 5. Enligt testet slog sprayen ner elden så pass att det gick att ta till en annan brandsläckare innan den hann sprida sig vidare. Dock något sämre på bensin och olja. Aftonbladet Plus har tagit del av samma test och har gett betyget 4 av 5.
Slacksprayen kommer i en burk på 600 milliliter och är ett bra komplement till din brandsläckare. Den låga vikten och smidiga designen gör den smidig att ha i köket och kan hjälpa dig att släcka små bränder. Den passar för klass A-, B- och F-bränder och anpassad för bränder i trä, textil, elektriska apparater, olja och fett.
Sprayen är miljövänlig och lätt att torka bort med fuktig trasa efter användning. Den ska förvaras frostfritt och är hållbar i tre år.
- Butiker & priser
Köpguide brandsläckare
Genom att ha brandsläckare hemma kan du snabbt och smidigt släcka elden innan den sprider sig och orsakar en större brand. Det är en både billig och enkel försäkring! Här guidar vi dig till den bästa brandsläckaren.
Olika typer av brandsläckare
Det finns flera olika typer att välja mellan, här är de vanligaste.
- Pulversläckare
- Koldioxidsläckare
- Skumsläckare
- Vattensläckare
Pulversläckare – rekommenderas till privatpersoner (ABC-släckare)
Pulversläckaren är den typ som rekommenderas till privatpersoner att ha hemma. Pulver är det släckmedel som har bäst släckkapaciet per kilo släckmedel.
När du använder en pulversläckare lägger elden sin värmeenergi på att bryta ner pulvret, som blir till ånga och tränger bort syretillförseln. På samma gång påverkas den kemiska förbränningsprocessen. Pulvret är frostbeständigt och ej elektriskt ledande. Det enda negativa med en pulversläckare är att den lämnar mycket pulver efter släckningen.
Fördelar:
- Fungerar på de flesta bränder.
- Kan användas vid brand i elektricitet.
- Bra räckvidd och hög släckkapaciet per kilo.
- Lätt att förstå sig på och att använda.
Nackdelar:
- Svårare att sanera efter släckning då pulvret sprider sig.
Koldioxidsläckare – lämnar inga spår efter sig (B-släckare)
En koldioxidsläckare har en giftfri och färglös gas som kväver elden. Den tränger undan syret och lägger sig som en filt över branden.
Koldioxidsläckare leder inte elektrisk ström och är särskild bra om det brinner i elektrisk utrustning. Den smutsar inte ner, men däremot blåser den lätt bort om du är utomhus vilket gör den bäst för brand inomhus.
Fördelar:
- Leder inte elektrisk ström.
- Lämnar inga spår efter släckning.
Nackdelar:
- Släcker glöd dåligt.
- Blåser lätt bort utomhus.
Skumsläckare – bra vid brand i vätskor (AB-släckare)
En skumsläckare med B-klassning kväver elden och är bra om det uppstår en brand i vätskor som bensin, olja och alkohol eller i fasta material som textil, trä och papper. Den kan även användas för att släcka brand i elektrisk utrustning under 1000 volt, eftersom den annars är strömledande.
Skummet förhindrar tillförseln av syre vilket kväver elden. Det gör även att ytspänningen hos släckvattnet ändras så att det lättare kommer in till materialet som brinner. Skummet lägger sig som ett lager och gör att brandgaserna inte tränger igenom. En skumsläckare är lättare att sanera än en pulversläckare. Notera att skumvätskan fryser när det är minusgrader och varken ska användas eller placeras utomhus.
Många skumsläckare innehåller miljöfarliga PFAS och tensider, vilket gör att en del tillverkare börjat ersätta detta med X-Fog och andra mer miljövänliga alternativ.
Fördelar:
- Mest effektiv mot brand i vätskor som bensin och olja.
- Har en kylande effekt.
- Lätt att sanera, ger minimala efterskador.
Nackdelar:
- Du måste ha ordentligt säkerhetsavstånd vid släckning av elektriska enheter upp till 1000 volt.
- Är inte frostsäker.
- Måste bytas ut efter fem år.
Vattensläckare (A-släckare)
Vattensläckare används framförallt vid A-brand och kyler ner glödbrand i till exempel tyg och trä. Den ska däremot inte användas vid fettbränder eller om det brinner i elektriska apparater.
Vattensläckare används när man vill ha en miljövänlig och ren släckning med minimala efterskador. Det kan vara i offentliga miljöer, hotell, skolor, butiker och köpcentrum.
Fördelar:
- Effektiv mot glödbränder i trä och tyg.
- Passar för mindre glödbränder.
- Ger minimala efterskador.
Nackdelar:
- Farlig att använda mot brinnande oljor och elektriska apparater.
- Frostkänslig.
Vilken brandsläckare ska man ha hemma?
Genom att försäkra hemmet med en brandsläckare får du en säkrare vardag. Välj en brandsläckare efter vilken typ av brand som kan uppstå, var den ska placeras, vem som ska använda den och storlek på där du ska ha den. Med rätt släckeffekt och storlek kan du snabbt släcka elden eller förhindra att den sprider sig.
Myndigheter rekommenderar en godkänd pulversläckare på sex kilo med släckeffekt på minst 43A 233B C (gärna 55A 233B C) till villa, lägenhet och fritidshus. Mindre brandsläckare på ett, två eller fyra kilo eller släcksprayer är ett bra komplement till denna. Handbrandsläckaren ska vara godkänd enligt SS-EN 3, som är gemensam för hela Europa.
Hur många brandsläckare ska man ha?
Du ska ha minst en brandsläckare på varje våningsplan – har du två våningar och källare ska du alltså ha minst tre stycken.
Brandklass för pulversläckare
Brandsläckare har olika typer av brandklass, vilket betyder att den släcker olika typer av bränder.
A = släcker organiska material som papper, trä, textilier och plast.
B = släcker brännbara vätskor som målarfärg, olja och bensin.
C = släcker gasbränder.
D = släcker bränder i metall.
F = Släcker bräder i olja och matfett.
Släckeffekt visar hur mycket den klarar av
Släckeffekten visar hur effektiv brandsläckaren är. Marknadens högsta är 55A 233B C och det är vanligt att släckare på sex kilo har denna effekt.
Vanliga släckeffekter:
- Släckeffekt 55A 233B C – 6 kg.
- Släckeffekt 27A-233B C – 4 kg.
- Släckeffekt: 13A 89B C – 2 kg.
Vilken storlek ska man välja?
Brandsläckare finns tillgängliga i flera olika storlekar och det är viktigt att välja storlek efter vad du ska använda den till. Storleken på pulversläckare och kolsyresläckare anges i kilo och de vanligaste är två, sex och tolv kilo. Storleken på skumsläckare anges istället i liter och de vanligaste är på sex och nio liter.
En pulversläckare på sex kilo rekommenderas till hem och kan kompletteras med en på två kilo. Till bil, båt, husvagn eller husbil rekommenderas också en modell på två kilo. Det finns även brandsläckare som är på ett och fyra kilo.
Röd, svart, vit – spelar färgen roll?
Det finns brandsläckare i flera olika färger och design. Ska du ha den i en offentlig miljö eller på en arbetsplats måste den vara röd, eftersom den lättare ska bli hittad vid brand. En varselfärg och tydliga instruktioner gör att du på ett snabbt och korrekt sätt kan släcka branden.
I privata hem kan du själv välja färg och många varumärken erbjuder även stilrena modeller i svart, vit och polerat stål. En del finns också att köpa med olika mönster så att du kombinerar säkerhet med en snygg inredningsdetalj. Enligt MSB (Myndighet för Samhällsskydd och Beredskap) är det bättre att ha en brandsläckare i annan färg än röd än att gömma undan den i en garderob för att den inte estetiskt tilltalar dig.
Så ska brandsläckaren placeras
Brandsläckaren ska monteras med ett medföljande väggfäste. Placera den lättåtkomligt så att du snabbt kommer åt den om det börjar brinna. Gärna vid ingång, groventré och utgång till altan. Kom ihåg att den aldrig får vara blockerad och instruktionen ska vara utåt, synlig och läsbar. Den ska förvaras torrt och skyddat mot smuts, damm och stötar.
Så använder du en brandsläckare
Alla ska kunna hantera en brandsläckare, men det kan vara bra att läsa instruktionerna med jämna mellanrum.
Så gör du:
- Ryck loss säkringen som sitter vid handtaget rakt ut.
- Lossa slangen från cylindern.
- Rikta munstycket mot elden innan du börjar spruta.
- Huka dig och sikta lågt och inte på toppen av lågorna.
- Tryck in handtaget och börja spruta mot elden.
- Rör dig runt branden så att du kommer åt den från flera håll.
Hur länge håller en brandsläckare?
När din brandsläckare har en tryckmätare som visar rött eller livslängden är på tio år eller längre är det dags att byta den. Alla släckare har en datummärkning längst ner så att du ser hur gammal den är.
Genom att kontrollera släckaren med jämna mellanrum säkerhetsställer du att den fungerar. Pulversläckare ska vändas upp och ner några gånger per år. Lyssna så att pulvret faller ner och inte fastnar, för då kan du behöva byta den. Slangen ska vara hel, plomberingen sitta kvar och tryckmätaren stå på grönt. Kontrollera också att den är placerad på en synlig plats och inte blockerad, att instruktionen är vänd utåt och att den inte har några tydliga skador.
Kan man fylla på en brandsläckare?
Har du använt din pulversläckare går det ibland att ladda om den hos en behörig servicetekniker. Går inte detta eller blir det för kostsamt får du lämna den på en återvinningscentral och köpa en ny.
Komplettera med brandvarnare och brandfilt
För att få bästa skydd ska du alltid komplettera din brandsläckare med en brandfilt och brandvarnare. Det finns dessutom smarta brandvarnare kopplat till exempel ett hemlarm med kamera- och rökdetektorer kopplat till en larmcentral.
Tips när du använder levande ljus
Många bränder startar på grund av att du har glömt bort ett levande ljus. Det finns många sätt att undvika att levande ljus tar eld och orsakar stor brand. Här är några av våra bästa tips.
Lämna aldrig levande ljus obevakade
Genom att aldrig lämna levande ljus obevakade kan du undvika att en brand sker. Utse till exempel en ljusvakt i familjen som går ett extra varv för att se till att ljusen är släckta. Ta också för vana att alltid släcka ljuset när du lämnar rummet. Undvik att tända ljus när du är stressad, som till exempel på morgonen.
Bestäm vem ska släcka
En bra regel är att den som tänder också ansvarar över att släcka. Då är det lätt att hålla koll på vem som ska släcka. Släck dessutom ljusen innan de har brunnit ner för långt.
Tänk på placeringen
Placera aldrig värmeljus eller levande ljus så att de kan ta eld. Aldrig nära gardiner, dukar kuddar, soffan eller annat brandfarligt material som kan komma i vägen som papper, tidningar eller godsedjur. Se till att ljusstaken är stadig och obrännbar. Ha aldrig mossa i adventsstaken eftersom denna lätt kan ta eld – det finns brandsäker mossa du hellre ska välja.
Populära varumärken:
Länktips:
- IF Säkerhet – Kan jag fylla på min brandsläckare?
- msb.se - Brandsläckare i hemmet
- IF Säkerthet - Guide om brandsläckare
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Du ska ha en pulversläckare på minst sex kilo med en hög släckeffekt.
-
Den håller i minst tio år, men nu måste kontrollera den med jämna mellanrum.
-
Vi har valt att utse Housegard Brandsläckare 6 kg till den brandsläckare som är bäst i test. Det är en pulversläckare som rekommenderas för hemmet. De har brandklass ABC, släckeffekt 55A 233B C och finns i flera färger.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Housegard pulver 6kg
- Bästa design : Solstickan Brandsläckare 6 kg Svart
- Bästa för bilen : Housegard Brandsläckare 2 kg
- Bästa för kontor : Nexa Fire & Safety Brandsläckare 6kg 55A Röd
- Bästa för köket : Firemills brandsläckare
- Bästa släckspray : Housegard Firestopper Släckspray 600 ml
- Olika typer av brandsläckare
- Pulversläckare
- Koldioxidsläckare
- Skumsläckare
- Vattensläckare
- Vilken brandsläckare ska man ha hemma?
- Hur många brandsläckare ska man ha?
- Brandklass för pulversläckare
- Släckeffekt visar hur mycket den klarar av
- Vilken storlek ska man välja?
- Röd, svart, vit – spelar färgen roll?
- Så ska brandsläckaren placeras
- Så använder du en brandsläckare
- Hur länge håller en brandsläckare?
- Kan man fylla på en brandsläckare?
- Komplettera med brandvarnare och brandfilt
- Tips när du använder levande ljus