HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
rivjärn - Bäst i test

Test av rivjärn

13 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 18:e September, 2020, Baserad på 5 experttester.

Det finns vissa redskap i köket som tillhör någon slags standardutrustning; kastruller, stekpannor, kockkniv och skärbräda. Till den kategorin redskap kan man även räkna in rivjärnet. Med den river du snabbt ner ostkanter till gratängen, gurkan till tsatsikin eller morötter till morotskakan. Rivjärnet används ofta och av många och kan vara behjälplig vid mycket. Men det kan också vara lurigt och orsaka stygga skador på fingrar om det är dåligt konstruerat eller gammalt. Här har vi samlat de bästa rivjärnen som du kan ersätta ditt gamla med!

Den traditionella modellen på rivjärn är utformad som ett fyrkantigt torn, med olika typer av perforeringar på alla fyra sidor. När du sedan river något hamnar allt i tornets mitt. Det finns även modeller på rivjärn med en behållare som man river ner allt i. En annan modell som vuxit i popularitet är ett så kallat zestjärn. Den är långsmal i sin design och är enkel att hålla över exempelvis en kastrull eller tallrik. Denna typ av järn passar bäst när man ska riva en mindre mängd av någonting.

Att tänka på när du ska köpa rivjärn

Ett rivjärn kan man få hur avancerat eller hur enkelt man vill. Det går att köpa efter hur snyggt designat det är, hur mångfacetterat det är eller hur mycket det kostar. Men den kanske viktigaste aspekten att ta hänsyn till är hur stabilt, och därmed också säkert, rivjärnet är. Utrustning och redskap som inte är stabila eller välslipade orsakar många skador i köket.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Microplane Classic Rivjärn

Testresultat
Kockhuset 2020,    GP 2011
Skarpt fotoetsat stål Soft-Grip handtag i flera färger Tål maskindisk
Produktbeskrivning

Microplane har flera olika sorters rivjärn i sitt utbud, men just modellen Classic är ett speciellt omtyckt rivjärn. Den har ett ergonomiskt soft-grip handtag som går att få i flera olika färger. och är tillverkad i skarpt fotoetsat stål. Den kompakta designen gör den inte tar mycket plats i köksskåpen, den kan med fördel förvaras framme så att den alltid är nära till hands. Denna modell på rivjärn passar väldigt bra när man exempelvis ska riva ingefära, citron eller parmesan. 

Visa hela texten

Köp den till dessa priser idag:

Rivjärn - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Kockhuset

Publicerad

Kockhuset har valt ut fyra olika rivjärn och valt ut en bäst i test. Det järnet som imponerade mest på panelen blev Microplane Elite Rivjärn, det är ett järn med fem olika rivsidor som är försedd med en uppsamlingsbricka i botten. Det som verkligen lyftes fram gällande detta järn var den otroliga skarpheten, det sägs att det är så vasst att det skulle kunna flisa ner trä. Detta var inget som panelen testade, men de kunde i alla fall konstatera att det lekande lätt rev ner hårda grönsaker och mjuk ost utan minsta ansträngning. Från samma tillverkare kommer zestjärnet Classic zester premium som blir utsedd till bästa zestjärn, modellen är rakbladsskarp och med ett soft grip handtag. Cuisipro Rivjärn 2-i-1 deluxe kom på en tredjeplats med motiveringen Bästa hybridjärnet. 

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Fint rivet skal av fräsch citron lyfter nästan all mat. Icakuriren har testat tre olika zestjärn som är följaktligen ett verktyg som river citrusskal. Visst går det bra att riva skal på ett klassiskt rivjärn, men att arbeta med ett riktigt zestjärn är ofta smidigare och dessutom tar järnet mindre plats i diskmaskinen. Utöver zestjärnen har Icakuriren även testat två klassiska och en uppstickare där handen ska träs in i ett handtag. Att jämföra de olika modellerna är lite som att jämföra äpple och päron eftersom de har olika funktion. De mindre rivjärnen, som ibland kallas ciseleringsjärn. Fungerar bra för den som vill riva en mindre mängd skal eller om man vill ciselera (mejsla) vackra skalslingor som dekoration på t.ex. efterrätter och i drinkar. De större zestjärnen är att rekommendera för dig som ofta använder citrusskal i matlagningen. De liknar smala rivjärn och speciellt två av dem är mycket enkla att använda. Den modell som blev bäst i test är Cuisipro som endast finriver de yttersta skalet. Här finns två grovstorlekar på rivjärn, handtaget är bra och man får 25 års garanti. Däremot saknas en skalslingare. Zylizz tog andraplats och precis som Cuisipro finriver den endast det yttersta skalet. Zylizz kan skära långa och fina slingor, visar upp en rolig design och erbjuder ett bra handtag. Ica Cook & Eat har ett bra handtag som ger fint stöd, den skär långa och fina slingor, samt att den endast (som de andra modellerna) finriver det yttersta skalet.

Vinnare i det här testet

Helsingborgs Dagblad

Publicerad

Helsingborgs Dagblad har i ett mindre test utsett det bästa rivjärnet. Man har tillsammans med Tareq Taylor och WiseGuide testat sex olika rivjärn. För att få en bra bild över rivjärnens egenskaper har man rivit morötter, lök, choklad, hård ost och mjuk ost. Rivjärn finns i olika konstruktioner. Det ena liknar en rasp med handtag och långt skaft. Det andra ser ut som ett torn.

Testvinnaren är av klassisk tornmodell och heter WMF Rivjärn. Det är mycket vasst och effektivt. WMF:s rivjärn klarar alla deltester galant och är bekvämt att använda. Bästa budgetvariant kommer från Ikea. Deras rivjärn är effektivt och ger bra resultat. KitchenAids rivjärn är dyrt och ser mycket proffsigt. Men när det kommer till kapacitet är detta rivjärn ett av testets sämsta.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP:s testpanel tyckte mycket om Classic Microplane, ett helt avskalat rivjärn som fått fyra i betyg, precis som rivjärnet uppkallat efter Jamie Oliver. Utmaningen var att riva citron, muskotnöt, vitlöksklyftor och parmesanost på moderna rivjärn. Funktionen var det viktigaste för betygsättningen och enda anledningen till att Microplane Classic inte fått högsta betyg, var för att det inte var tillräckligt bekvämt att hålla i. Ett rivjärn kan vara bra att riva med, men dåligt att hålla i. Classic Microplane är mycket vasst – halva parmesanosten revs på bara några drag! Designen är modern, men saknar handtag vilket gör det svårt att hålla i järnet. Ett överraskande bra rivjärn! Med samma betyg hamnade Jamie Olivers rivjärn som också ger en bra tyngd i handen och känns stabil. Det är lätt att riva med det och det har en stor rivyta. Snygg design, men något svår att rengöra. Good Grips Oxo hamnade på tredjeplats och har en bra skärpa. Det är lätt att rengöra, har ett bra handtag och det är inga problem att diska det eller att få det torrt. Det är lätt att riva parmesan, blir mycket spill när man river muskot och är inte bra för vitlök.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat tio rivjärn från 20 till 230 kronor. De kan delas in i fyra sorters utförande: stående modell med handtag och många rivytor, platt modell med handtag, rivjärn med behållare och en specialmodell för parmesanost. För att få bästa flexibilitet i köket kan det vara en idé att äga flera rivjärn som kompletterar varandra. Testets allra bästa rivjärn kostar endast 50 kronor och kommer från Överskottsbolaget. Det är ett set om två konformade rivjärn som kompletterar varandra väl i rivmöjligheter. Rivjärnen är smidiga och knoppen ger ett bra grepp, samt att den är enkel att rotera för att nå de olika rivytorna. Gummilisten i botten ger ett effektivt stöd och är löstagbart för rengöring. Överlag är ÖoB:s rivjärn vassa, mycket användarvänliga och effektiva. Åhléns rivjärn tog andraplats och är ett effektivt rivjärn som man enkelt kan buta rivskiva på. Till den stora uppsamlaren finns ett praktiskt förvaringslock. Alla delar fungerar bra, skivorna sitter stadigt och man kommer lätt åt att riva. Rivjärnet är vasst! Även på tredjeplats hamnade Åhléns med sin Ostrivare. Detta är ett mindre rivjärn med en smidig förvaringsburk. Modellen är lätt att plocka isär och rengöra, och burken står stadigt med gummilist undertill. Järnet river främst ost och hårda råvaror. Rivegenskaperna är goda, men den främsta fördelen är dess smarta förvaringslådan.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.