HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av rivjärn

hem & hushåll uppdaterad 7:e September, 2015, Baserad på 4 experttester.

Ett rivjärn är ett, för många, välbehövligt redskap i köket. Men det kan ibland vara svårt att hitta ett enda rivjärn, utan många gånger är det bättre om man skaffar flera olika modeller som kompletterar varandra för att få bästa resultat. Många modeller har också en uppsamlingslåda under järnet och några även med lock. De viktigaste egenskaperna är dock hur väl rivjärnet river råvarorna och hur behagligt det är att hålla i.

Test.se rekommenderar

WMF Rivjärn - bäst i test bland Rivjärn 2020
WMF Rivjärn, bäst i test.

WMF Rivjärn - Här på Test.se har vi valt att rekommendera ett rivjärn från WMF, som också blivit testvinnare i HD (Helsingborgs Dagblad). Rivjärnet är en klassisk tornmodell och gör arbetet i köket både lättare och snabbare. Det har fyra olika sidor som kan användas beroende på vilket resultat man vill ha. Det är också mycket vasst och effektivt! WMF klarar, utan problem, att riva bl.a. morötter, lök, choklad, hård ost och mjuk ost. Läs mer

419kr Finns i lager - köp nu
60 dagars öppet köpFri frakt och retur till valfritt varuhus vid online-shopping Fri frakt hem vid köp över 200kr (gäller standardfrakt)

Rivjärn - Bäst i test

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Icakuriren

Publicerad

Fint rivet skal av fräsch citron lyfter nästan all mat. Icakuriren har testat tre olika zestjärn som är följaktligen ett verktyg som river citrusskal. Visst går det bra att riva skal på ett klassiskt rivjärn, men att arbeta med ett riktigt zestjärn är ofta smidigare och dessutom tar järnet mindre plats i diskmaskinen. Utöver zestjärnen har Icakuriren även testat två klassiska och en uppstickare där handen ska träs in i ett handtag. Att jämföra de olika modellerna är lite som att jämföra äpple och päron eftersom de har olika funktion. De mindre rivjärnen, som ibland kallas ciseleringsjärn. Fungerar bra för den som vill riva en mindre mängd skal eller om man vill ciselera (mejsla) vackra skalslingor som dekoration på t.ex. efterrätter och i drinkar. De större zestjärnen är att rekommendera för dig som ofta använder citrusskal i matlagningen. De liknar smala rivjärn och speciellt två av dem är mycket enkla att använda. Den modell som blev bäst i test är Cuisipro som endast finriver de yttersta skalet. Här finns två grovstorlekar på rivjärn, handtaget är bra och man får 25 års garanti. Däremot saknas en skalslingare. Zylizz tog andraplats och precis som Cuisipro finriver den endast det yttersta skalet. Zylizz kan skära långa och fina slingor, visar upp en rolig design och erbjuder ett bra handtag. Ica Cook & Eat har ett bra handtag som ger fint stöd, den skär långa och fina slingor, samt att den endast (som de andra modellerna) finriver det yttersta skalet.

Vinnare i det här testet

Helsingborgs Dagblad

Publicerad

Helsingborgs Dagblad har i ett mindre test utsett det bästa rivjärnet. Man har tillsammans med Tareq Taylor och WiseGuide testat sex olika rivjärn. För att få en bra bild över rivjärnens egenskaper har man rivit morötter, lök, choklad, hård ost och mjuk ost. Rivjärn finns i olika konstruktioner. Det ena liknar en rasp med handtag och långt skaft. Det andra ser ut som ett torn.

Testvinnaren är av klassisk tornmodell och heter WMF Rivjärn. Det är mycket vasst och effektivt. WMF:s rivjärn klarar alla deltester galant och är bekvämt att använda. Bästa budgetvariant kommer från Ikea. Deras rivjärn är effektivt och ger bra resultat. KitchenAids rivjärn är dyrt och ser mycket proffsigt. Men när det kommer till kapacitet är detta rivjärn ett av testets sämsta.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP:s testpanel tyckte mycket om Classic Microplane, ett helt avskalat rivjärn som fått fyra i betyg, precis som rivjärnet uppkallat efter Jamie Oliver. Utmaningen var att riva citron, muskotnöt, vitlöksklyftor och parmesanost på moderna rivjärn. Funktionen var det viktigaste för betygsättningen och enda anledningen till att Microplane Classic inte fått högsta betyg, var för att det inte var tillräckligt bekvämt att hålla i. Ett rivjärn kan vara bra att riva med, men dåligt att hålla i. Classic Microplane är mycket vasst – halva parmesanosten revs på bara några drag! Designen är modern, men saknar handtag vilket gör det svårt att hålla i järnet. Ett överraskande bra rivjärn! Med samma betyg hamnade Jamie Olivers rivjärn som också ger en bra tyngd i handen och känns stabil. Det är lätt att riva med det och det har en stor rivyta. Snygg design, men något svår att rengöra. Good Grips Oxo hamnade på tredjeplats och har en bra skärpa. Det är lätt att rengöra, har ett bra handtag och det är inga problem att diska det eller att få det torrt. Det är lätt att riva parmesan, blir mycket spill när man river muskot och är inte bra för vitlök.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat tio rivjärn från 20 till 230 kronor. De kan delas in i fyra sorters utförande: stående modell med handtag och många rivytor, platt modell med handtag, rivjärn med behållare och en specialmodell för parmesanost. För att få bästa flexibilitet i köket kan det vara en idé att äga flera rivjärn som kompletterar varandra. Testets allra bästa rivjärn kostar endast 50 kronor och kommer från Överskottsbolaget. Det är ett set om två konformade rivjärn som kompletterar varandra väl i rivmöjligheter. Rivjärnen är smidiga och knoppen ger ett bra grepp, samt att den är enkel att rotera för att nå de olika rivytorna. Gummilisten i botten ger ett effektivt stöd och är löstagbart för rengöring. Överlag är ÖoB:s rivjärn vassa, mycket användarvänliga och effektiva. Åhléns rivjärn tog andraplats och är ett effektivt rivjärn som man enkelt kan buta rivskiva på. Till den stora uppsamlaren finns ett praktiskt förvaringslock. Alla delar fungerar bra, skivorna sitter stadigt och man kommer lätt åt att riva. Rivjärnet är vasst! Även på tredjeplats hamnade Åhléns med sin Ostrivare. Detta är ett mindre rivjärn med en smidig förvaringsburk. Modellen är lätt att plocka isär och rengöra, och burken står stadigt med gummilist undertill. Järnet river främst ost och hårda råvaror. Rivegenskaperna är goda, men den främsta fördelen är dess smarta förvaringslådan.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"