VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 24 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Rivjärn bäst i test 2024

Det finns många praktiska köksredskap som hjälper dig i köket. Riv dina ingredienser till matlagningen med ett rivjärn. Här får du de rivjärn som är bäst i test.

Vi har jämfört
 • Material.
 • Handtag.
 • Om den tål diskmaskin.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Microplane
Microplane Premium Classic Rivjärn
Bäst i test
Bäst i test
Microplane
Microplane Premium Classic Rivjärn
Klassisk rivjärn med ergonomiskt handtag.
 Andra plats på test hos Kockhuset 2023.
 Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Testvinnare hos GP 2011.
Populärt val hos Prisjakt.
Skarpt fotoetsat stål.
Soft-Grip handtag i flera färger.
Tål maskindisk.

Microplane har flera olika sorters rivjärn i sitt utbud, men just Microplane Premium Classic Rivjärn är ett speciellt omtyckt rivjärn. Den har ett ergonomiskt soft-grip handtag som går att få i flera olika färger och är tillverkad i skarpt fotoetsat stål.

Den kompakta designen gör den inte tar mycket plats i köksskåpen, den kan med fördel förvaras framme så att den alltid är nära till hands. Denna modell på rivjärn passar väldigt bra när man exempelvis ska riva ingefära, citron eller parmesan.

 • Butiker & priser
 • Priser för Microplane Premium Classic Rivjärn
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Ytterligare läsning

Test av rivjärn, bäst i test.
Med ett rivjärn kan du riva ingredienser till både matlagning och desserter.

Köpguide rivjärn

Det finns vissa redskap i köket som tillhör någon slags standardutrustning; kastruller, stekpannor, kockkniv och skärbräda. Till den kategorin redskap kan man även räkna in rivjärnet. Här hjälper vi dig att hitta rätt rivjärn.

Vad är ett rivjärn? 

Med ett rivjärn river du snabbt ner ostkanter till gratängen, gurkan till tsatsikin eller morötter till morotskakan. Rivjärnet används ofta och av många och kan vara behjälplig vid mycket. Men det kan också vara lurigt och orsaka stygga skador på fingrar om det är dåligt konstruerat eller gammalt. 

Den traditionella modellen på rivjärn är utformad som ett fyrkantigt torn, med olika typer av perforeringar på alla fyra sidor. När du sedan river något hamnar allt i tornets mitt. Det finns även modeller på rivjärn med en behållare som man river ner allt i. En annan modell som vuxit i popularitet är ett så kallat zestjärn. Den är långsmal i sin design och är enkel att hålla över exempelvis en kastrull eller tallrik. Denna typ av järn passar bäst när man ska riva en mindre mängd av någonting.

Att tänka på när du ska köpa rivjärn

Ett rivjärn kan man få hur avancerat eller hur enkelt man vill. Det går att köpa efter hur snyggt designat det är, hur mångfacetterat det är eller hur mycket det kostar. Men den kanske viktigaste aspekten att ta hänsyn till är hur stabilt, och därmed också säkert, rivjärnet är. Utrustning och redskap som inte är stabila eller välslipade orsakar många skador i köket.


Några experttester vi har läst 

Kockhuset (2024) 

Kockhuset har valt ut fyra olika rivjärn och valt ut en bäst i test. Det järnet som imponerade mest på panelen blev Microplane Elite Rivjärn, det är ett järn med fem olika rivsidor som är försedd med en uppsamlingsbricka i botten. Det som verkligen lyftes fram gällande detta järn var den otroliga skarpheten, det sägs att det är så vasst att det skulle kunna flisa ner trä. Detta var inget som panelen testade, men de kunde i alla fall konstatera att det lekande lätt rev ner hårda grönsaker och mjuk ost utan minsta ansträngning. Från samma tillverkare kommer zestjärnet Classic zester premium som blir utsedd till bästa zestjärn, modellen är rakbladsskarp och med ett soft grip handtag. Cuisipro Rivjärn 2-i-1 deluxe kom på en tredjeplats med motiveringen Bästa hybridjärnet.

GP (2011) 

GP:s testpanel tyckte mycket om Classic Microplane, ett helt avskalat rivjärn som fått fyra i betyg, precis som rivjärnet uppkallat efter Jamie Oliver. Utmaningen var att riva citron, muskotnöt, vitlöksklyftor och parmesanost på moderna rivjärn. Funktionen var det viktigaste för betygsättningen och enda anledningen till att Microplane Classic inte fått högsta betyg, var för att det inte var tillräckligt bekvämt att hålla i. Ett rivjärn kan vara bra att riva med, men dåligt att hålla i. Classic Microplane är mycket vasst – halva parmesanosten revs på bara några drag! Designen är modern, men saknar handtag vilket gör det svårt att hålla i järnet. Ett överraskande bra rivjärn! Med samma betyg hamnade Jamie Olivers rivjärn som också ger en bra tyngd i handen och känns stabil. Det är lätt att riva med det och det har en stor rivyta. Snygg design, men något svår att rengöra. Good Grips Oxo hamnade på tredjeplats och har en bra skärpa. Det är lätt att rengöra, har ett bra handtag och det är inga problem att diska det eller att få det torrt. Det är lätt att riva parmesan, blir mycket spill när man river muskot och är inte bra för vitlök.


Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Ett rivjärn är ett köksredskap som du använder för att riva livsmedel med.
 • Ett rivjärn kan användas för att riva saker till både matlagning och desserter. Använd den till exempel grönsaker, rotfrukter, ost, citron, kryddor eller choklad.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Microplane Microplane Premium Classic Rivjärn
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng