Test av skärbräda i trä eller plast
Skär dina ingredienser på en skärbräda som både gör matlagningen lättare och förlänger livslängden på dina knivar. Vi har sammanställt recensioner för att göra valet enklare.
- Material.
- Måttskala.
- Övriga egenskaper.
- Hur den ska diskas.
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
-
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
Global har tillverkat högkvalitativa knivar sedan 1985, och det är samma unika stålblandning som används idag - Cromova 18. I sortimentet har de även skärbrädor av hög kvalitet.
Vi har utsett Global G-1007 Skärbräda i ek 55x38 cm till bäst i test. Den finns även i en större och mindre storlek under namnen Global G-1006 och Global G-1008. De andra är också populära varianter som har fått fina recensioner.
Skärbrädan har tagits fram tillsammans med stjärnkocken Edin Dzemat och är tillverkad av bosnisk silverek. Den har en bra kombination av kvalitet, design och funktion – ett perfekt redskap och hjälpmedel i köket.
Den är i storleken B 38 x L 55 x H 5 centimeter och kommer med flera smarta funktioner. En friktionsduk gör att skärbrädan inte glider och en måttskala hjälper dig att få bra uppmätning. Använd tillsammans med någon av Globals testvinnande köksknivar! Det följer med träolja att olja in produkten med.
- Butiker & priser: G-1007
- Butiker & priser: G-1006
- Butiker & priser: G-1008
Global har tillverkat högkvalitativa knivar sedan 1985, och det är samma unika stålblandning som används idag - Cromova 18. I sortimentet har de även skärbrädor av hög kvalitet.
Vill du ha en skärbräda i plast rekommenderar vi Global Skärbräda G-1005 36,5 cm. Den är ett populärt val hos bland annat Prisjakt, Cervera och KitchenTime. Den finns även i en mindre storlek under namnet Global Skärbräda G-1004.
Denna snygga, stilrena och klassiska skärbräda är i storleken B 26,5 x L 36,5 x H 1,3 centimeter. Den är tillverkad i livsmedelsäker plast och har ett handtag i rostfritt stål som håller det glansigt. Materialet gör att den är skonsam mot knivarnas egg, men också lätt att rengöra. Plasten gör också att skärbrädan inte tar åt sig någon lukt av maten du skär.
- Butiker & priser: Stor
- Butiker & priser: Liten
Global har tillverkat högkvalitativa knivar sedan 1985, och det är samma unika stålblandning som används idag - Cromova 18. I sortimentet har de även skärbrädor av hög kvalitet.
Vill du ha en mindre skärbräda i trä rekommenderar vi Global Skärbräda ek 30 cm.
Här får du en snygg och funktionell skärbräda i ek – ett bra trä som ger en perfekt hårdhet. Den är tillräckligt mjuk för att inte göra kökskniven matt och tillräckligt hård för att inte få skärmärken. Ek är på samma gång ett hygieniskt och vattentätt material som lämpar sig bra vid hantering av livsmedel.
Skärbrädan har ett handtag urfräst i ena kanten som förenklar hanteringen. Den är i storleken B 20 x L 30 x H 2,2 centimeter och kan även användas som serveringsbricka.
- Butiker & priser
Joseph Joseph är ett företag som grundades av tvillingbröderna Richard och Antony Joseph 2003. Målet var att tillverka moderna köksredskap för att förenkla i vardagen. Idag har de utsetts till årtiondets trendigaste tillverkare av köksutrustning.
Joseph Joseph Folio Stor Skärbräda 4st 34cm är ett set för dig som är i behov av flera. Det är ett populärt val hos Pricerunner och de finns i flera olika modeller.
I setet ingår fyra skärbrädor i plast och en elegant förvaring i rostfritt stål. Snyggt att ha framme på köksbänken och dessutom ett bra sätt att organisera och ha skärbrädorna lättåtkomliga. Fodralet håller isär dem vilket ger en både snabb och hygienisk torkning.
Skärbrädorna är i storleken 24 x 34 centimeter. Alla fyra har en knivvänlig texturyta och undersida med halkfria fötter. De har färgkodade detaljer som gör din matlagning mer hygienisk.
- Butiker & priser
Culimat är en produktserie som tagits fram i samarbete med kocken Mathias Dahlgren. Varumärket har funnits sedan 1990-talet och samarbete med Mathias Dahlgren lanserades 2016.
Culimat Skärbräda 40 cm är robust och tillverkad i nordisk ek. Detta är varumärkets mellanmodell i storleken 40 x 25 x 4 centimeter och den finns i sammanlagt fyra olika storlekar.
Skärbrädan har snidat handtag och en skåra för vätskor. Den kan både användas för att skära mat och till servering.
Tar du hand om den på rätt sätt kommer den att hålla i generationer. Diska för hand med varmt vatten och diskmedel och låt sedan torka. Var noga med att aldrig blötlägga den och smörj in med olja vid behov.
- Butiker & priser
Continenta är ett tyskt varumärke som grundades 1977. De är specialister på att göra högkvalitativa köksprodukter och redskap.
Continenta Skärbräda Akacia 48x36x6 cm är perfekt för dig som är ute efter en kraftig och stabil skärbräda till köket. Den är ett populärt val hos Cervera och har högt kundbetyg hos Bagaren & Kocken.
Skärbrädan är i storleken B 39 x L 30 x H 6 centimeter. Den är tillverkad av vackert mörkt akaciaträ och är en både snygg att ha framme som en inredningsdetalj och användbar när du ska skära ingredienser. Båda sidorna kan användas och det finns integrerade handtag som underlättar hanteringen.
Skärbrädan kommer inoljad. För längre hållbarhet ska du förvara den torrt och rengöra med fuktig trasa.
- Butiker & priser
En skärbräda är ett bra hjälpmedel i köket när du ska förbereda matlagningen – alla hem behöver ha minst två till tre! Med den kan du skära och hacka ingredienser till både frukost, lunch, mellanmål och middag. En av hög kvalitet skyddar dina knivar och gör matlagningen både bekväm och hygienisk.
Skärbräda i trä eller plast – hur ska jag välja?
Att ha en funktionell skärbräda är lika viktigt som att ha en vass kniv. Det är också viktigt att välja vilket material du vill att skärbrädan ska vara i. De vanligaste materialen är trä eller plast. Det går också att köpa modeller av glas, keramik eller marmor, men de är inte lika snälla mot kniven. Kom också ihåg att ta hand om dina köksknivar genom att använda en knvslip med jämna mellanrum.
Skärbräda i plast – lätt att rengöra
Väljer du en i plast får du ett lätt och smidigt köksredskap som är enkel att rengöra. Dessutom tål den lite tuffare behandling och kan diska i diskmaskin. Var noga med att välja en som är tillverkad av livsmedelsäker plast. Det finns flera storlekar och färger.
Fördelar:
- Hygienisk – mindre risk för bakterietillväxt.
- Lätt att rengöra – kan diskas i diskmaskin.
- Snällare mot knivarna – skadar knivens egg mindre än sten eller glas.
- Billigare – kostar mindre än en modell av trä.
- Lättare – väger mindre och är smidigare att ta med sig på utflykt.
Kan användas till:
- Kött
- Fisk
- Kyckling
- Grönsaker
- Frukt
- Lök
- Bröd
- Ost
Skärbräda i trä – snygg och miljövänlig
Trä är ett naturligt och miljövänligt material som håller länge och åldras på ett snyggt sätt. En skärbräda i trä är oftast robustare och kan användas till det mesta i köket. Den är dock något otympligare och väger mer än en modell av plast. På den kan du skära upp både bröd, kött och grönskar. En del har en räfflad struktur som gör att brödskivorna samlas upp. Andra har en skåra som löper längs kanten så att köttsaften inte ska rinna ner över köksbänken. Den är snygg att ha som inredningsdetalj eller uppläggningsfat.
Fördelar:
- Hållbar – tillverkad i ett starkt material som håller i många år.
- Antibakteriell – innehåller naturliga antibakteriella egenskaper som att bakterier trivs sämre.
- Snälla mot knivarna – mjukt material som inte skadar knivens egg.
- Snygg design – kan även användas som serveringsbricka.
Kan användas till:
- Kött
- Grönsaker
- Frukt
- Ost
Vilket träslag är bäst?
Det finns flera olika träslag att välja mellan om du ska köpa en skärbräda i trä. Vanliga träsorter är ek, valnöt, bambu och lönn. Det viktiga är att skärbrädan inte är hårdare än kniven, för då kan du skada kniven.
Ek är ett träslag som ger en perfekt hårdhet i materialet. Det är tillräckligt mjukt för att inte göra kökskniven matt och tillräckligt hårt för att inte göra några fula skärmärken. Ek är på samma gång ett hygieniskt och vattentätt material som passar bra vid hantering av livsmedel.
Bambu är ett material som tack vare sin hållbarhet blivit populärare på senare år. Materialet är slitstark och snabbväxande vilket gör det mer hållbart ur miljövänlig synpunkt. Livslängden är lång och designen snygg, men materialet är hårt och inte så snällt mot knivarna.
Valnöt är ett mjukare trämaterial som är snällt mot dina knivar. Var dock försiktigt och skär inte för hårt för då kan det bli skärmärken.
Lönn är också ett mjukare men hållbart material som absorberar knivens stötar utan att slita ner den.
Välj mellan liggande trä eller ändträ
När du bestämt dig för att köpa en av trä finns det två olika modeller att välja mellan – liggande trä eller ändträ. På en liggande modell ligger träet ner och fibrerna är parallella med ytan. Om den istället har mindre stavar stående kallas detta för ändträ.
En skärbräda i liggande trä är billigare, tunnare och väger mindre. Den har en slätare yta som är enklare att rengöra. Dock är risken större att materialet går isär och blir repigt vilket gör att du behöver slipa den oftare.
En skärbräda i ändträ är tyngre och dyrare men håller längre och klarar repor och hack bättre. Fiberstrukturen är snällare mot kniven skär vilket hjälper dem att hålla sig vassa.
Du behöver två till tre skärbrädor
Man brukar säga att det är bra att ha två till tre skärbrädor hemma. Gärna någon mindre att skära örter, frukt och andra små ingredienser på och en större till stora saker. Ibland säljs de i ett set och då kommer de oftast i olika storlekar.
Jämför egenskaperna för att välja rätt
När du ska köpa en skärbräda finns det flera egenskaper du kan jämföra – de är mer olika än du kanske tror! De finns att köpa i flera olika former, storlekar och tjocklekar.
Välj en som passar din typ av matlagning – det är ingen idé att köpa en för stor om du inte får plats på köksbänken. Väljer du en för liten får du mindre arbetsyta och det kan vara svårt att få plats med det du ska skära. Ett tips är att ha flera så att du kan välja den som passar bäst för det du ska skära för stunden.
De flesta skärbrädor är avlånga och passar bra på köksbänken. Men en rund form sticker ut och kan också bli ett snyggt uppläggningsfat inför kvällens ost- och charkbricka.
Har du behov av ett handtag? Då ska du köpa en som är utrustad med detta – antingen med ett separat handtag eller ett som är utfräst. Andra har ett hål som gör att du kan hänga upp den på väggen.
En del modeller kommer med någon typ av antihalkskydd så att de inte riskerar att glida runt. Saknas gummi- eller silikonfötter kan du placera en disktrasa under för att få en säkrare användning.
Trä ska diskas för hand
Använder du skärbrädan på rätt sätt kommer den åldras snyggt utan att bli missfärgad.
Alla skärbrädor i trä ska torkas av med en fuktig disktrasa eller diskas för hand med varmt vatten och diskmedel. Var dock noga med att aldrig blötlägga dem för då kan skadas och böjas eller torka och spricka. Rengör alltid direkt efter användning.
Har den tagit åt sig lukt kan du gnugga med citron och salt, vänta i 15 minuter och skölja av. Är den rejält smutsig kan du grovrengöra genom att blanda och stryka på ättika och bikarbonat. Låt verka i några minuter, skrubba av och skölj med varmt vatten.
Väljer du en i plast kan du antingen diska för hand med diskmedel och varmt vatten eller köra den i diskmaskin.
Hur oljar man in en skärbräda?
Har du lagt pengar på en dyr träskärbräda av högre kvalitet bör du också lägga tid på att ta hand om den. För att den ska hålla sig fin och fräsch behöver du olja in den regelbundet. Slipa och olja den så undviker du att bakterier får fäste och frodas. En bra regel är att det är dags att slipa den när det kommer mycket skåror och trät ser torrt ut.
Du kan till exempel använda kokosolja, rapsolja, linolja eller olivolja. Applicera med en trasa och låt olja absorberas över natten. Torka sedan av överflödig olja.
Så undviker du bakterier
Använder du samma skärbräda till flera livsmedel finns det risk att bakterier sprider sig. Även smak kan sprida sig vidare – ha därför alltid olika för kött och grönsaker. Ett smart tips är att ha en färg för varje livsmedel.
Gör rent skärbrädan ordentligt efter varje användning. Är det sprickor eller porer finns det risk att bakterier samlas här.
Så tog vi fram vinnarna
Det finns inte särskilt många test om skärbrädor så vi har även utgått från recensioner och hur populära de är hos stora butiker. Efter insamling av information har vår redaktör jämfört egenskaper och utsett de bästa produkterna i flera kategorier.
Prisjakt
Prisjakt är en pris- och produktjämförelsetjänst som ska vägleda konsumenterna i sitt köp. Vi har baserat vårt urval av vinnare genom att kika på hur populära skärbrädorna är hos dem.
Pricerunner
Pricerunner är Sveriges största hemsida för produktjämförelser. De har över 6,5 miljoner produkter från 6000 butiker. Vi har baserat vårt urval av vinnare genom att kika på hur populära skärbrädorna är hos dem.
Cervera
Cervera är ett butik som säljer produkter från kända varumärken inom kök, hem och inredning. Vi har tittat på vilka skärbrädor i plast och trä som är populära på deras hemsida och tagit hänsyn till det i vårt urval.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Du kan använda kokosolja, rapsolja, linolja eller olivolja.
-
Du applicerar oljan med en trasa på skärbrädan och låter det verka under natten. Torka sedan av överflödig olja.
-
Vi har valt att utse Global G-1007 Skärbräda i ek 55x38 cm till den skärbräda som är bäst i test. Den har måttskala och friktionsduk som underlättar användningen. Global är ett varumärke som framförallt är känt för sina köksknivar.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Global G-1007 Skärbräda i ek 55x38 cm
- Bästa i plast : Global G-1005 Skärbräda stor
- Bästa lilla : Global Skärbräda Ek 30x20x2,5 cm
- Bästa set : Joseph Joseph Folio Steel Skärbräda Set 35,5x26,5 cm Rostfritt Stål
- Bästa robusta : Culimat Skärbräda Ek Stavlimmad med Ränna 40 cm
- Bästa design : Continenta Skärbräda Akacia 48x36x6 cm
- Skärbräda i trä eller plast – hur ska jag välja?
- Skärbräda i plast – lätt att rengöra
- Skärbräda i trä – snygg och miljövänlig
- Vilket träslag är bäst?
- Välj mellan liggande trä eller ändträ
- Du behöver två till tre skärbrädor
- Jämför egenskaperna för att välja rätt
- Trä ska diskas för hand
- Hur oljar man in en skärbräda?
- Så undviker du bakterier