HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av räfsor

trädgård uppdaterad 24:e September, 2014, Baserad på 2 experttester.

Räfsan är en oumbärlig vän i trädgården, särskilt under hösten då ansamlingen av löv från vissnade träd ökar kraftigt. Räfsan är ett gammalt redskap som tidigare var gjord i trä och järn, men som numera ofta har ett handtag av stål, plast eller glasfiber samt ett huvud i plast.En riktigt bra räfsa skall ha ett mellanrum mellan fingrarna som inte tillåter löv och gräs att fastna allt för lätt. Handtaget skall vara greppvänligt och ergonomiskt. Den skall inte vara lätt och inte för tung utan mer fungera som en förlängd arm.Den optimala räfsan skall klara av att kratta ihop såväl blöta löv och nyklippt gräs, som torra höstlöv och fjolårsgräs. Räfsan skall ha en bra balans och lagom spänst. Det är också önskvärt att den är skonsam mot underlaget.

Test.se rekommenderar

Gardena Combisystem Lövräfsa 3104/3725 - bäst i test bland Räfsor 2024
Gardena Combisystem Lövräfsa 3104/3725, bäst i test.

Gardena Combisystem Lövräfsa 3104/3725 - Vi på Test.se har valt att rekommendera Gardena Combi-system Lövräfsa 3104/3725. Den toppar Ica-Kurirens test(16/8-14) och är en effektiv räfsa som fungerar på alla underlag. Den har alldeles lagom spänst och en bra balans. En smart detalj med Gardenas lövräfsa är att den kommer med ett reglerbart huvud. Du kan enkelt utöka arbetsbredd från 35 till 52 cm. Gardena lämnar 25 års garanti på denna produkt.

Räfsor - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Spadar

UPPDATERAD 2:e Mars, 2015

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Ica-Kuriren

Publicerad

Ica-Kuriren har testat och bedömt tio olika räfsor. Testobjekten skiljer sig både i storlek och prisklasser. En bra räfsa skall inte ha några problem att få ner sina plastfingrar i marken. Man skall inte behöva lägga energi på att trycka ner dem. Det får inte vara ett för litet avstånd mellan fingrarna så att skräp och löv fastnar. Räfsan skall vara spänstig och följsam, men inte för hård eller mjuk.

Bäst i test är plasträfsan Gardena Combisystem Lövräfsa 3104/3725. Den är testets dyraste räfsa, men sannerligen värd pengarna. Den fungerar i alla miljöer och är mycket effektiv. Gardenas räfsa klarar gamla, torra höstlöv och fjolårsgräs såväl som blöta löv och nyklippt gräs. Huvudet är reglerbart och räfsan har en bra balans och spänst i skaftet.

På plats nummer två hittar vi plasträfsan från Fiskars. Deras modell QuikFit är en bra lövräfsa som arbetar effektivt. Den fungerar på alla underlag, men speciellt bra i högt gräs. Nackdelen med QuikFit är att den har ett litet för tunt skaft och därmed sämre balans. Bästa budgetalternativ är Nyby Lövräfsa som är testets klart billigaste produkt. Den fungerar fint på gräsmatta och är lättanvänd.

En räfsa du skall akta dig för är Jula Hard Head Räfsa. Skaftet är för kort och den har dålig bredd. Plastfingrarna sitter för tätt och löven fastnar irriterande ofta mellan dem. Enda användningsområdet där Jula Hard Head levererar är i rabatten där den fungerar med ett acceptabelt resultat. Det låga priset kan inte rädda Julas räfsa från bottenbetyget 1 hjärta av 5 möjliga.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Testföretaget Smartson har kikat närmare på tio olika räfsor som skall klara av att kratta bort höstlöven. De testade räfsorna ligger i prisklassen 30 – 400 kr. Ett dyrare pris betyder inte automatiskt en bättre produkt, men i detta test om räfsor stämmer det ganska bra. Smartsons test bedömer räfsans ergonomi, kapacitet, funktioner, kvalitet och prisvärde. Maxpoängen ligger på 25 poäng.

Smartsons testvinnare är Gardena 3101 + 3715 som är en kombinationsräfsa där man fäster huvudet vid det lackade skaftet. Fördelen med detta är att man kan byta ut huvudet när det blir slitet. Skaftet är bekvämt och lätt. Plasthuvudet flexar bra och fungerar perfekt på de flesta underlag. Gardena 3101 + 3715 har ett konkurrenskraftigt pris och slutbetyget blir höga 23 poäng av 25 möjliga.

På silverplats hittar vi räfsan Karlstad Redskap 12140. Skaftet är droppformat och har ett bekvämt och stadigt grepp. Plasthuvudet som är styvt passar perfekt till blöta löv. Karlstad Redskap 12140 är gjort i glasfiber och plats. Trea i Smartsons test är Fiskars 5170 som har ett extra långt skaft i lackat furu. Fiskars räfsa är bekväm och effektiv samt har ett attraktivt pris. Den passar bäst till torra löv och gräsklipp. Däremot fungerar den sämre till fuktiga löv.

Längst ner i botten finns två billiga räfsor från Jula. Den svarta räfsan Jula 701034 har ett alldeles för brett huvud som gör det jobbigt att kratta en längre stund. Räfsan är svårarbetad och skulle behöva ett längre skaft för att fungera optimalt. Den röda räfsan Jula 034103 är testets billigaste produkt, men också den sämsta. Skaftet är för kort och passar endast på små ytor.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"