HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
plastfolie - Bäst i test

Test av plastfolie

5 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 11:e December, 2019, Baserad på 3 experttester.

Plastfolie är en tunn och genomskinlig plastfilm. Folien säljs på rullar med en sågtandad kant som man river av folien på och används främst för att försluta kärl med mat eller täcka över ett fat som saknar lock. Den skyddar maten från smuts, bakterier från andra livsmedel och uttorkning. 

Jag kan allt om plastfolie - klicka här för att komma direkt till testvinnarna!

På marknaden finns en hel del olika märken och många butikskedjor har sitt egna märke till en billigare peng. Men här bör inte pengarna styra val av plastfolie. Är plastfolien svår att riva av eller inte håller tätt runt behållaren är det värt att lägga några kronor extra och slippa frustration och plastfolie som man får slänga om den inte fungerar.

Eftersom att plastfolien är så pass tunn är det lätt att täcka alla typer av tallrikar, skålar och kärl med den. Men ska du täcka över mat med stark doft, till exempel rå lök så kan en burk vara bättre eftersom plastfolien inte är helt tät när det gäller doft. 

Plastfolien är extra bra när det gäller att hålla livsmedel fräscha i kylskåpet eftersom att de då inte kommer i kontakt med andra produkter. Matvarorna håller längre och torkar inte heller ut om du täcker dessa i plastfolie. 

Bäst i test: Ninjaplast

Testresultat
Testfakta 2019
Fummelfri = trasslar inte Lätt att riva av Bra elasticitet
Lite dyrare
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Ninjaplast som blev vinnare i Testfaktas senaste test (2019-12-09). Ninjaplast marknadsförs som fummelfri och skapar ingen onödig irritation i köket eftersom den är så lättanvänd. Bredden är 30 cm och längden i en förpackning är 150 m. Något av det bästa med denna sort är dess skärfunktion på förpackningen som är lättanvänd och skär bra ark utan att plasten trasslar sig eller fastnar. Elasticiteten och förmågan att fästa på olika typer av material är också bra. Ninjaplast tillverkar inte bara plastfolie utan även plastpåsar, zip-påsar, folie och tandborstar.

Visa hela texten
Längd:
150 m

Köp den till detta pris idag:

Vi rekommenderar också:

Toppits Plastfolie

Testresultat
Testfakta 2014,    SVT Plus 2013
Längd:
20 m
Visa alla specifikationerna

ÖoB Plastfolie

Testresultat
Testfakta 2014,    SVT Plus 2013
Längd:
60 m
Visa alla specifikationerna

Ica Plastfolie

Testresultat
Testfakta 2019,    Testfakta 2014
Längd:
60 m
Visa alla specifikationerna

Plastfolie - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

6 olika typer av plastfolie har blivit testade av laboratoriet Eurofins ATS på uppdrag från Testfakta. De har kollat på hur lätt plastfolien är att hantera, hur elastisk den är och hur bra den är när det gäller att dra den runtom tallrikar och skålar till exempel. Ninjaplasten är bäst när det gäller tålighet och Toppits presterar sämst när det gäller elasticitet. 


Ninjaplast vinner hela testet och är mest tålig, bäst på att skära av folien och har bra elasticitet. På andraplatsen ligger Aromata från Lidl, en bra och prisvärd plastfolie som inte släpper igenom någon ånga. ICA’s plastfolie kommer på tredjeplatsen och har en bra elasticitet men fäster inte så bra på plast.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat plastfolien och undersökt vilket märke som plastar bäst. Plastfolien skyddar maten från att torka ut och från att komma i kontakt med skadliga bakterier som kan finnas i andra livsmedel, exempelvis i rått kött eller i jord från potatisen. Oavsett hur mycket plast som finns på en rulle, kan det vara så illa att man får kasta flera meter om plasten inte fäster som den ska på kanterna av behållaren med mat. Är den svår att riva av kan den också bli förstörd innan man ens fått försöka plasta in maten. I hanterbarhetstestet, dvs hur lätt plasten är att riva av, användes sex personer. De gav i särklass högra betyg till Toppits. Det också det märket som blir bäst i test när alla delbetygen räknas samman. Näst bäst blev ÖoBs plastfolie som också är billigast.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

SVT Plus har testat fem olika märken av plastfolie. Det kan vara knepigt med plastfolie, antingen fastnar den inte som man vill eller så är den svår att riva av från rullen. Först testades om förpackningarna innehöll så mycket plastfolie som utlovades. Tre av förpackningarna häll inte vad som lovades, dessa var: Coop Xtra, Ica och Aromata. Sämst var Coop Xtra som var 2,5 meter för kort. Däremot var ÖoB generösa och plastfolien var 3,2 meter längre än var som angavs på förpackningen. För rivtestet användes 50 st förbipasserande i en galleria. De fick dra av en bit av folien för att sedan bestämma om det var lätt eller inte. Bäst var Toppits plastfolie, enligt drygt 40 procent av de 50 förbipasserande. I det stora hela var det en hård kamp mellan ÖoB och Toppits plastfolie. Båda märkena gav mer folie än utlovat, men eftersom Toppits var en favorit i användartestet och lättast att riva av blev det en testvinnare. Den höll också tätt runt keramik och glas. ÖoB blir dock utsedd till bästa köp, då den har en lägre prislapp.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.