HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av underlakan

hem & hushåll uppdaterad 4:e April, 2014, Baserad på 2 experttester.

Underlakan är något som i princip alla använder, men förr i tiden ansågs detta vara en lyxvara som endast förnämt folk hade råd med. De flesta är gjorda i bomull, men det finns även lakan gjorda av polyester, linne och satin. De tester på underlakan som finns tillgängliga bedömer lakanets slitagetålighet, rivtålighet, krympning och noppbildning. Det optimala underlakanet skall inte krympa för mycket, det skall inte noppa och det skall ha bibehållen kvalitet även efter många tvättar.Ica-Kuriren och Testfaktas tester visar att i princip alla underlakan krymper, men det finns stora skillnader. Vissa krymper endast några få procent, medan andra krymper över 10 procent. Vissa tillverkare kompenserar detta genom att erbjuda ett större lakan än vad som står på förpackningen. Det finns exempel där något lakan enligt förpackningen skall vara 150 cm brett, men i verkligheten är drygt 160 cm brett. Skillnaderna på priset är också anmärkningsvärda, vissa lakan kostar uppemot 1000 kr, medan de billigaste ligger runt en hundralapp.

Test.se rekommenderar

Lexington Sheet - bäst i test bland Underlakan 2024
Lexington Sheet, bäst i test.

Lexington Sheet - Vi på Test.se har valt att rekommendera underlakanet Lexington Sheet. Detta är ett dyrt lakan, men det håller hög kvalitet och är extremt slitagetåligt. Lakanet toppar Testfaktas test(7/6-13) och har genomgående bra betyg i alla kategorier.

Underlakan - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Madrasser

UPPDATERAD 5:e Oktober, 2021

Kuddar

UPPDATERAD 31:e Augusti, 2020

Sängar

UPPDATERAD 28:e April, 2020

Luftmadrasser

UPPDATERAD 12:e September, 2019

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat och jämfört kvaliteten på åtta stycken olika underlakan. Det generella slutresultatet är inte alltför imponerande, men det finns lakan som klarar testet ganska bra. Prisskillnaderna är relativt stora och priserna varierar från låga 100 kr till höga 900 kr. Det dyraste underlakanet toppar testet, men det finns inte något givet samband mellan dyrt pris och hög kvalitet. Testets billigaste underlakan är också det näst bästa enligt slutresultatet.

Testfaktas slutbetyg är en sammanräkning av följande betygskategorier; Noppbildning, Slitagetålighet, Rivtålighet och Krympning & Vridning. Det underlakan som är Testfaktas vinnare är Lexington Sheet. Lakanets främsta egenskap är att det är extremt slitagetåligt och Lexington Sheet får maxpoäng i denna betygskategori. I övrigt får Lexington Sheet stabila godkända betyg i resterande betygskategorier. Det som ligger Lexington Sheet i fatet är att lakanet är mycket dyrt(900 kr), men för detta får du testets bästa produkt.

Ett bra budgetalternativ bland underlakan är testets tvåa Jysk Kronoborg of Denmark Gold. Detta lakan får helt klart godkända betyg och kostar endast 100 kr. Nackdelen med Jysks underlakan är att det krymper relativt mycket och noppar sig. Testets trea blir underlakanet från Hemtex. Deras Soft Satin Sheet har testets högsta betyg i kategorin rivtålighet och krymper dessutom minst. Hemtex underlakan har två negativa egenskaper. Det går inte att torktumla och det noppar alldeles för mycket.

Vinnare i det här testet

ICA-Kuriren

Publicerad

Tidningen Ica-Kuriren har i ett stort test tagit hjälp av Textil och Läderlaboratoriet Stockholm AB för att bedöma och betygsätta 10 stycken olika underlakan. Man har mätt storlek på underlakanen både före och efter tvätt/torktumling. Efter detta har man testat lakanets rivtålighet och noppbildning. Tre krav har ställts på lakanen; det får inte bli noppigt, det får inte krympa och man vill att det skall hålla många tvättar utan att gå sönder.

Både priser och kvalitet varierar väldigt mycket i testet. Priset har inget direkt samband med erhållen kvalitet. Flera av de dyrare lakanen får dåliga betyg och flera av de billigare får toppbetyg. Ica-Kurirens vinnare är underlakanet Coop Änglamark som får högsta betyget 5 poäng av 5 möjliga. Coops underlakan krymper lite, noppar inte mycket och har acceptabel hållbarhet. Förutom detta är den Svanenmärkt, vilket är en positiv egenskap. Priset ligger på 179 kr, vilket får anses som billigt med tanke på den kvalitet man får.

Näst bäst i testet är underlakanet Himla Respect. Detta lakan får nästan lika bra betyg som Coop Änglamark, men är betydligt dyrare. Det kostar 599 kr, vilket får anses som ganska dyrt. Sämst i testet och med bottenbetyget 1 poäng av 5 möjliga hittar vi underlakanet från Ellos. Detta lakan är definitivt ingen höjdare. Lakanen krymper mest av alla, hela 10 procent. Dessutom noppar det mycket och har dålig hållbarhet. Att det är billigt är ingen förlåtande egenskap, när kvaliteten haltar så mycket.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"