HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Bästa matkassen 2023 – jämför alla leverantörer

tjänster uppdaterad 21:e Februari, 2024

Att vara överkänslig mot olika födoämnen ska inte stoppa dig från att köpa färdiga matkassar, det har de flesta leverantörer sett till. Nu kan du som är laktosintolerant eller som helt enkelt har valt bort laktos ur din kost njuta av goda, laktosfria matkassar. Flera av de laktosfria matkassarna är dessutom glutenfria vilket gör att de passar utmärkt för ännu fler familjer.


Välj en eller flera inriktningar
Visa alla
Barnvänlig
Laktosfri
Glutenfri
Lättlagad
Billig
Ekologisk
Vegetarisk
Vegansk
Flexitarian
ViktVäktarna
Hälsokasse
Filtrera på leverantörer
Alla leverantörer
Rensa filter

Filter
Visar 2 st matkassar av 31 st.
Wellnesskasse
Hälsosamt och gott Går att få som laktos- och glutenfri Långsamma kolhydrater
Personer
2
4
6
Middagar
5
 
1249 kr
Fri frakt.
Beställ här
Laktosfri
För laktosintoleranta
Personer
2
4
Middagar
3
4
5
 
999 kr
Fri frakt.
Beställ här
Visa fler matkassar    

Vad är laktos?

Laktos är ett annat ord för mjölksocker, som finns naturligt i all däggdjursmjölk. Mjölksocker är i sin tur uppbyggt av två olika sockerarter; galaktos och glukos. 

Vad är laktosintolerans?

Den som inte tål laktos har en sämre förmåga att ta upp mjölksocker från mat, vilket beror på avsaknad av ett enzym som bryter ner just laktos. Vanliga symptom är att man blir dålig i magen, får magknip, samt får problem med gasbildning och uppblåsthet. Om man utesluter laktos ur kosten brukar man som laktosintolerant bli av med dessa problem. Att äta matprodukter som innehåller laktos när man är laktosintolerant är ofarligt, men ofta förknippat med besvären som beskrivs ovan. I Sverige är upp mot tio procent av befolkningen laktosintoleranta – i andra delar av världen är siffran betydligt högre.

En vanlig missuppfattning är att man blandar ihop mjölkproteinallergi med laktosintolerans. Det rör sig dock om helt skilda saker. Vid mjölkproteinallergi tål man inga mjölkprodukter alls och måste därmed utesluta alla livsmedel som innehåller mjölk. Därför kan du som inte tål mjölkprotein till exempel välja att köpa veganska matkassar eftersom de inte innehåller några animaliska produkter. Som laktosintolerant behöver du inte undvika alla mjölkprodukter, utan antingen äta dem i mindre skala, eller endast välja laktosfria varianter. 

Varför ska man välja laktosfritt?

Även du som inte är laktosintolerant kan äta laktosfritt. Vissa menar att det ger en bra magkänsla att äta laktosfritt, speciellt för dig som har en känslig mage. Laktosfria matkassar fungerar utmärkt för hela familjen, även om inte alla är laktosintoleranta.

Vad innehåller en laktosfri matkasse?

En laktosfri matkasse innehåller vanliga råvaror och recept, men skillnaden är att alla produkter är laktosfria. Innehållet brukar vara det samma som i vanliga recept fast med ersättningsprodukter för till exempel vanlig mjölk, crème fraîche och grädde. Liksom övriga matkassar är syftet med de laktosfria matkassarna att bidra till en varierande och näringsriktig kost. 

Vilka laktosfria matkassar finns?

CoopCity GrossEcoviva och Linas Matkasse erbjuder helt laktosfria matkassar. Men du kan även välja veganska matkassar eftersom de inte innehåller några animaliska produkter, vilket innebär att de passar bra för dig som inte tål laktos. Hos Coop finns det en laktosfri matkasse som de helt enkelt har valt att kalla för Laktosfria kassen. City Gross har två laktosfria matkassar att välja på, en för familjen och en för dig som äter enligt ViktVäktarnas recept. Ecoviva har två laktosfria matkassar, en för vegetarianer och en som dessutom är glutenfri. Linas matkasse har en laktosfri matkasse som är inriktad på barnvänliga rätter för familjen.

Vilken är den billigaste laktosfria matkassen?

Den billigaste laktosfria matkassen kommer från Coop och kostar 599 kronor. Nya kunder hos Coop får dessutom 200 kronor rabatt på sin första matkasse.

Frågor & svar

Hur fungerar det att köpa matkasse?

Kolla först igenom vilken inrikting av matkasse som du är intresserad av, tex Vegetariskt, Barnvänligt eller Laktosfritt. Sedan väljer du antal personer och hur många middagar du vill att din matkasse ska innehålla. Välj vilken dag som du vill få matkassen levererad och starta sedan en prova-på-period eller prenumeration av matkasse-tjänsten.

Vilka dagar levereras matkassarna?

Det varierar, men de vanligaste dagarna för leverans är söndagar, måndagar eller tisdagar. Vilken dag det blir brukar bero på var du bor.

Har matkassarna någon bindningstid?

Matkasse-leverantörerna som vi jämför hos oss på test.se har ingen bindningstid. Detta innebär att du när som helst kan ändra, pausa eller avsluta en prenumeration. Men tänk på att göra det i tid. De flesta butikerna har specifika regler för ett visst antal dagar innan som du kan göra ändringar i din prenumeration

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.