HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Bästa mobilabonnemanget för seniorer och pensionärer 2024

tjänster uppdaterad 20:e Februari, 2024

Är du ute efter ett mobilabonnemang för senior? Vi har jämfört alla svenska mobiloperatörer i ett enda stort test för att du ska kunna hitta det bästa seniorabonnemanget för dig som är 55+ eller pensionär. Här på Test.se kan vi stoltsera med att alla de största operatörerna finns med i vår jämförelse.

Gå direkt till seniorabonnemangen

Snabbval: Billigaste seniorabonnemangetBilligaste seniorabonnemanget med mobil

1
Välj med eller utan mobil
2
Välj mobilnät eller lämna detta val blankt
3
Välj fördelar och klicka på sök när du är klar
Med eller utan telefon?
Mobilnät
Surfmängd Alla
Typ av abonnemang
Fördelar


Rensa

TIPS Osäker på surfmängd? Har du Wifi hemma räcker det oftast med 5GB.


Mobilnät: Telenor
Utan bindningstid
3GB
Fria samtal och SMS/MMS
Ingen bindnings- eller uppsägningstid
Bygg ditt eget abonnemang
Bra täckning i Telenors nät
3GB

Surfmängd

55+ Vimla 3 GB

55
kr/mån
Gäller första 4 månaderna, därefter 110 kr/mån.

Mobilnät: Telia
Utan bindningstid
3GB
Använder Telias nät - bästa täckning
Fria samtal och SMS/MMS
Ingen bindnings- eller uppsägningstid
3GB

Surfmängd

55+ Fello 3 GB

47.50
kr/mån
Gäller första 4 månaderna, därefter 95 kr/mån.

Mobilnät: Tele2
Utan bindningstid
5GB
Fria samtal och SMS/MMS
Oanvänd surf sparas i 90 dagar
Tele2s täckningsnät
Inga bindningstider
Inga uppsägningstider
5GB

Surfmängd

55+ Tellus  5 GB

25
kr/mån
Gäller första månaden, därefter 95 kr/mån.

Mobilnät: 3
Utan bindningstid
3GB
Fria samtal och SMS/MMS
Oanvänd surf sparas
Alltid fastpris
Behåll ditt nummer
Möjlighet till eSIM
3GB

Surfmängd

55+ Hallon 3 GB

19
kr/mån
Gäller första 4 månaderna, därefter 99 kr/mån.

Mobilnät: Telenor
Utan bindningstid
1GB
Fria samtal och SMS/MMS
Ingen bindningstid
EU-roaming inkluderat
1GB

Surfmängd

My Beat Senior 1GB

99
kr/mån

Mobilnät: Tele2
Utan bindningstid
2GB
Fria samtal och SMS/MMS
Grym täckning
Alltid billigt
Avsluta när du vill
2GB

Surfmängd

55+ Comviq 2GB

115
kr/mån

Mobilnät: 3
Utan bindningstid
Obegr.
Populärt hos Chilimobil
Fria samtal och SMS/MMS
Obegränsad surf
Ingen bindningstid
Viaplay två månader kostnadsfritt
Obegr.

Surfmängd

55+ Chili (10 mbit/s)

139
kr/mån
Gäller första 3 månaderna, därefter 279 kr/mån.

Jämförelse av operatörer

Här får du en snabb överblick på några av de tjänster som ingår hos mobiloperatörerna.

Familjeabonnemang
Spara surf
Wifi-samtal
Gratis musikstreaming
Surfa gratis på sociala medier
Ingen uppsägningstid
Supportchatt 24/7
Supportchatt med öppettider
Skicka surf

Frågor & svar

Vilken mobiloperatör är bäst?

Det är svårt att svara på vilken mobiloperatör som är bäst, eftersom det beror mycket på vad du värderar som användare. Behöver du exempelvis mycket surf, har du ofta problem med täckningen eller vill du ha möjlighet att gå till en fysisk butik och ställa frågor kring ditt mobilabonnemang? Använd gärna vår sammanställning där vi jämför alla mobilabonnemang på marknaden, för att du enklast ska hitta det bästa mobilabonnemanget för just dig.

Vilket mobilabonnemang har bäst täckning?

Det finns fyra mobilnät i Sverige; Telia, Tele2, Telenor och Tre. När det gäller bäst täckning har Telia har fått högsta betyg av mätningsföretaget P3 Connect Mobile Benchmark. På andra plats hamnar Tele2.

Hur mycket surf behöver jag?

Om du har wifi hemma och på jobbet behöver du inte speciellt mycket surf, då kan ett mobilabonnemang med 3-8 GB räcka gott och väl. Men är du ofta iväg där du inte har tillgång till wifi kan ett abonnemang med mycket surf eller fri surf vara ett bra alternativ.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget?

De billigaste mobilabonnemangen hittar du i stort sett alltid om du väljer att teckna abonnemang hos någon av lågprisoperatörerna som exempelvis Fello, Vimla eller Hallon.

bästa mobilabonnemanget pensionär senior

Hitta det bästa mobilabonnemanget för pensionär och senior

När det är dags att teckna ett mobilabonnemang finns det en rad olika saker som kan vara bra att ha koll på för att hitta det bästa möjliga alternativet. Bland annat är det värt att fundera på om du vill teckna abonnemang med eller utan mobiltelefon, hur mycket surf du behöver och om det är någon särskild mobiloperatör som du föredrar. Här rätar vi ut en del av de frågetecken som kan uppstå när det gäller mobilabonnemang för pensionär och senior.

Vilka operatörer erbjuder mobilabonnemang för seniorer?

I vår sammanställning av mobilabonnemang för seniorer kan vi presentera sju operatörer som har seniorabonnemang i sitt utbud. Nedan hittar du en lista på samtliga och kan genom att följa länkarna se respektive operatörs erbjudande. 

Vem kan teckna ett seniorabonnemang?

För att köpa ett seniorabonnemang behöver du inte vara pensionär eller över pensionsåldern – det som gäller är att man ska ha fyllt 55 år. Så är fallet åtminstone hos de flera mobiloperatörer, undersök vad som gäller i just ditt fall för att vara på den säkra sidan. 

Vilket är det billigaste abonnemanget för pensionär och senior?

För att hitta ett så billigt alternativ som möjligt är det viktigt att jämföra alla sina alternativ, vilket du med fördel gör med hjälp av vår jämförelsetjänst ovan. Här förekommer alla de största mobiloperatörerna som exempelvis Tele2, Comviq, Hallon och Fello.

Ett av de billigaste mobilabonnemangen för seniorer är 55+ Fello 3 GB. Här betalar du endast 47,50 kronor per månad under de första fyra månaderna. Därefter höjs priset till 95 kronor per månad, vilket fortfarande är ett av de lägsta priserna på marknaden. Något som dock är värt att fundera över innan du väljer abonnemang är vilken surfmängd du tror att du behöver. I det billiga abonnemanget från Fello ingår endast tre GB surf, vilket räcker för dig som surfar ganska lite. Bra att veta om Fello är också att de ingår i Telias nät, vilket innebär att du surfar med den bästa täckningen.

Om du vill ha ett abonnemang med lite mer surf kan 55+ Hallon 8 GB vara ett bra alternativ. Detta mobilabonnemang kostar 19 kronor i månaden under de första fyra månaderna, och kostar sedan 119 kronor per månad.

Tips! Är du ute efter en seniormobil? Då kan vi tipsa om Doro 8080 som är vår testvinnare.

Vilken mobil är billigast med seniorabonnemang?

Kanske vill du köpa en mobil tillsammans med ditt abonnemang? Detta kan vara ett prisvärt alternativ, och är möjligt oavsett om du vill ha en iPhone, Samsung eller en mobiltelefon av ett annat varumärke. När det gäller det billigaste alternativet i vår jämförelse är det just nu att köpa en Samsung Galaxy A14 tillsammans med 55+ Hallon 3GB. Om du istället föredrar ett mobilabonnemang med iPhone är det billigaste alternativet att välja en iPhone SE med abonnemang från Hallon

Är student- och seniorabonnemang samma sak?

Vissa operatörer väljer att ha samma rabatt för seniorer/pensionärer, studenter och barn. Här får du särskilt anpassade abonnemang, ofta till en lägre prislapp än de vanliga abonnemangen. Jämför de olika mobiloperatörerna för att se hur utbudet ser ut hos respektive aktör.

Surfmängd

Hur stort surfbehov man har är väldigt individuellt och det beror bland annat på om du har wifi hemma och hur mycket du surfar. Om du har wifi hemma och inte brukar surfa när du är iväg så kommer du inte att behöva särskilt stor surfmängd. Runt två GB räcker gott och väl! Har du inte surf kan det vara värt att välja mobilabonnemang över sex GB. Hos vissa operatörer kan du välja obegränsad surf. Då behöver du aldrig oroa dig för att surfen ska ta slut. Letar du efter mobilt bredband? Då kan du kolla in vår jämförelse av mobilt bredband.

Hur får jag den bästa täckningen?

När det gäller täckning finns det fyra mobilnät i Sverige; Telia, Tele2, Telenor och Tre. Telia har fått högsta betyg av mätningsföretaget P3. Därefter hamnar Tele2. Mobiloperatörerna prioriterar tätbefolkade områden i Sverige. Därför innebär det att täckningen kan vara sämre i glesbefolkade områden, till exempel i Norrland.Flera operatörer ingår i de stora mobiloperatörernas nät. Halebop ingår exempelvis i Telias nät och Comviq i Tele2's nät. Detta innebär att täckningen ska vara likadan och att det ska fungera likadant enligt mobiloperatörerna.

Vilken operatör ingår i vilket nät?

fyra mobilnät Redaktionen på test.se har kontaktat Telia, Tele2, Telenor och Tre för att ta reda på om de har någon typ av prioritering på täckning. Vi har inte fått något konkret svar men de svar vi fått är att det ska vara samma täckning. Vid större evenemang och konserter till exempel så kan det förekomma prioritering på huvudoperatörernas nät. Detta innebär till exempel att Telia har bättre täckning i sådana lägen jämfört med Halebop och Fello.

Vad gäller kring dataroaming?

År 2017 försvann kostnaden för roaming inom EU. Detta innebar att vi från och med då kunde ringa, skicka sms och surfa precis som hemma när vi befinner oss utomlands inom EU. Det är också vanligt att samma regler gäller i exempelvis USA. Dock finns det fortfarande begränsningar gällande surf. Läs på om de olika abonnemangen och vad som gäller för respektive variant och mobiloperatör. 

Snabbval: Billigaste abonnemanget / Billigaste abonnemanget med mobil / Billigaste Android med abonnemang / Billigaste iPhone med abonnemang

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.