HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Bästa mobilabonnemanget för seniorer 2021

tjänster uppdaterad 25:e Augusti, 2021

Är täckning, fria samtal eller mycket surf viktigast för dig? Vi har jämfört alla svenska mobiloperatörer i ett enda stort test för att du ska kunna hitta det seniorabonnemang som passar dig som är 55+ eller pensionär. Till skillnad från flera andra sidor kan vi på Test.se stoltsera med att alla de största operatörerna finns med i vår jämförelse.

Gå direkt till seniorabonnemangen

Snabbval: Billigaste seniorabonnemangetBilligaste seniorabonnemanget med mobilSeniormobil + seniorabonnemang

1
Välj med eller utan mobil
2
Välj mobilnät eller lämna detta val blankt
3
Välj fördelar och klicka på sök när du är klar
Med eller utan telefon?
Mobilnät
Surfmängd Alla
Typ av abonnemang
Fördelar


Rensa

TIPS Osäker på surfmängd? Har du Wifi hemma räcker det oftast med 5GB.


Mobilnät: 3
Utan bindningstid
3GB
Fria samtal och SMS/MMS
Oanvänd surf sparas
Alltid fastpris
Behåll ditt nummer
3GB

Surfmängd

55+ Hallon 3GB

44
kr/mån
Gäller första 3 månaderna, därefter 89 kr/mån.

Mobilnät: Telia
Utan bindningstid
3GB
Använder Telias nät - bästa täckning
Fria samtal och SMS/MMS
Bra betyg hos Trustpilot
3GB

Surfmängd

55+ Fello 3GB

47.50
kr/mån
Gäller första 4 månaderna, därefter 95 kr/mån.

Mobilnät: Tele2
Utan bindningstid
5GB
Grym täckning
Alltid billigt
Avsluta när du vill
2000 sms/mms, 200 minuter
5GB

Surfmängd

Fastpris Mini - Senior 5GB

47
kr/mån
Gäller första 3 månaderna, därefter 95 kr/mån.

Mobilnät: Tele2
Utan bindningstid
5GB
Fria samtal och SMS/MMS
Oanvänd surf sparas i 90 dagar
Tele2s täckningsnät
Inga bindningstider
Inga uppsägningstider
5GB

Surfmängd

Tellusmobil Senior 5GB

47
kr/mån
Första månaden, därefter 95 kr/mån.

Mobilnät: Telenor
Utan bindningstid
6GB
Fria samtal och SMS/MMS
Ingen bindnings- eller uppsägningstid
Bygg ditt eget abonnemang
Bra täckning i Telenors nät
6GB

Surfmängd

Senior Vimla 6GB

50
kr/mån
Gäller första 4 månaderna, därefter 100 kr/mån.

Mobilnät: Tele2
Utan bindningstid
3GB
Fria samtal och SMS/MMS
Ingen bindningstid
Mobildata inom EU/EES ingår
3GB

Surfmängd

(65+) Fast pris 3GB

175
kr/mån

Jämförelse av operatörer

Här får du en snabb överblick på några av de tjänster som ingår hos mobiloperatörerna.

Familjeabonnemang
Spara surf
Wifi-samtal
Gratis musikstreaming
Surfa gratis på sociala medier
Ingen uppsägningstid
Supportchatt 24/7
Supportchatt med öppettider
Skicka surf

Frågor & svar

Vilken mobiloperatör är bäst?

Det är svårt att svara på vilken mobiloperatör som är bäst. Det är helt enkelt väldigt individuellt. Det som är viktigt för dig kanske inte är lika noga för en annan. Täckning kanske är en viktig punkt för dig som bor på landsbygden, men om du bor i en storstad, fungerar de flesta abonnemang lika bra eftersom täckning prioriteras i tätbefolkade områden. Använd dig av vår jämförelsetabell och utgå från vad som är viktigast för dig, så hittar du förhoppningsvis det bästa mobilabonnemanget för dig.

Vilket mobilabonnemang har bäst täckning?

Det finns det 4 mobilnät i Sverige, Telia, Tele2, Telenor och Tre. När det gäller bäst täckning har Telia har fått högsta betyg av mätningsföretaget P3 Connect Mobile Benchmark, därefter hamnar Tele2.

Hur mycket surf behöver jag?

Om du har wifi hemma och på jobbet behöver du inte speciellt mycket surf. Då kan några 2-6 GB räcka gott och väl. Men är du ofta iväg ute där du inte har tillgång till wifi så kan ett abonnemang med mycket surf eller fri surf vara ett bra alternativ.

Hur fungerar familjeabonnemang?

Med ett familjeabonnemang kan du samla flera personer i ett och samma abonnemang. Ni som tillhör abonnemanget delar på surfen och allt samlas på samma faktura. Ju fler som är anslutna till familjeabonnemanget, desto billigare blir det. Läs mer och jämför bland familjeabonnemangen

Vem kan köpa ett seniorabonnemang?

För att köpa ett seniorabonnemang behöver du inte vara pensionär eller över pensionsåldern – det som gäller är att man ska ha fyllt 55 år. 

Är student- och seniorabonnemang samma sak?

Vissa operatörer väljer att ha samma rabatt för 55+, studenter och barn. Så när du väljer detta alternativ så har du valt helt rätt!

Billigaste mobilabonnemanget för 55+

Det mest prisvärda mobilabonnemanget för seniorer är  Fello 2 GB. De första tre månaderna betalar du endast 47.50 kronor. Därefter höjs priset till 95 kronor, vilket fortfarande är ett av de lägsta priserna på marknaden. Något som kan vara värt att fundera kring innan du väljer abonnemang är vilken surfmängd du tror att du behöver. I det billiga abonnemanget från Fello ingår endast två GB surf, vilket räcker för dig som surfar ganska lite. Abonnemang från Fello ingår i Telias nät, vilket innebär att du surfar med den bästa täckningen. Om du letar efter en seniormobil kan vi tipsa om Doro 8080 som är vår testvinnare. 

Finns det seniorabonnemang till Doro?

I vår testsammanställning av seniormobiler har vi utsett Doro 8080 till bästa seniormobil, du kan köpa den med abonnemang från Halebop om du vill. De har dock inget uttalat seniorabonnemang. 

Finns det seniormobilabonnemang med iPhone?

Det finns flera olika mobiler att välja mellan när man köper seniorabonnemang. Om du är ute efter en billig iPhone så rekommenderar vi iPhone 7 med abonnemang från Hallon. Men du kan även välja iPhone 11, iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max. Är du istället intresserad av andra mobiltelefoner så kan du kolla igenom vår testsammanställning av de bästa mobiltelefonerna just nu.

Vilken mobil är billigast med seniorabonnemang?

I vår jämförelse bland operatören är Huawei P30 den billigaste mobilen ihop med mobilabonnemang från Hallon 6 GB eller Comviq 16 GB

Surfmängd

Hur stort surfbehov man har är väldigt individuellt och det beror bland annat på om du har wifi hemma och hur mycket du surfar. Om du har wifi hemma och inte brukar surfa när du är iväg så kommer du inte att behöva särskilt stor surfmängd. Runt två GB räcker gott och väl! Har du inte surf kan det vara värt att välja mobilabonnemang över sex GB. Hos vissa operatörer kan du välja obegränsad surf. Då behöver du aldrig oroa dig för att surfen ska ta slut. Letar du efter mobilt bredband? Då kan du kolla in vår jämförelse av mobilt bredband.

Dataroaming

År 2017 försvann kostnaden för roaming inom EU. Detta innebar att vi från och med då kunde ringa, skicka sms och surfa precis som hemma när vi befinner oss utomlands inom EU. Dock finns det fortfarande begränsningar gällande surf. Läs på om de olika abonnemangen och vad som gäller för respektive.

Täckning

När det gäller täckning finns det fyra mobilnät i Sverige; Telia, Tele2, Telenor och Tre. Telia har fått högsta betyg av mätningsföretaget P3. Därefter hamnar Tele2. Mobiloperatörerna prioriterar tätbefolkade områden i Sverige. Därför innebär det att täckningen kan vara sämre i glesbefolkade områden, till exempel i Norrland.Flera operatörer ingår i de stora mobiloperatörernas nät. Halebop ingår exempelvis i Telias nät och Comviq i Tele2's nät. Detta innebär att täckningen ska vara likadan och att det ska fungera likadant enligt mobiloperatörerna.

Vilken operatör ingår i vilket nät?

Redaktionen på test.se har kontaktat Telia, Tele2, Telenor och Tre för att ta reda på om de har någon typ av prioritering på täckning. Vi har inte fått något konkret svar men de svar vi fått är att det ska vara samma täckning. Vid större evenemang och konserter till exempel så kan det förekomma prioritering på huvudoperatörernas nät. Detta innebär till exempel att Telia har bättre täckning i sådana lägen jämfört med Halebop och Fello.

Snabbval: Billigaste abonnemanget / Billigaste Abonnemanget med mobil / Billigaste Android med abonnemang / Billigaste iPhone med abonnemang

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.