VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 29 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vässa kniven med en slipsten som är bäst i test 2024

Genom att ta hand om dina köksknivar förlänger du livslängden på dem. Med en slipsten håller du knivarna vassa och fina länge. Här får du de slipstenar som är bäst i test och de bästa tipsen i en stor köpguide.

Vi har jämfört
 • Vad det är för typ av slipsten.
 • Grit – fin, medium eller grov.
 • Storlek.
 • Om slipstöd följer med.
 • Hur länge den ska blötläggas.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Fiskars
Fiskars Premium 1058937
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Fiskars
Fiskars Premium 1058937
Slipsten som håller dina knivar knivskarpa.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Sandsten med plastlåda.
Grov och medium – 1000 grit.
Storlek: B 79 x H 44 x L 254 mm.
Poleringsduk i läder följer med.
3 års garanti.

Fiskars grundades 1649 i Finland och är ett av de äldsta företagen i västvärlden. De gör ett brett utbud av smarta lösningar för vardagen med produkter till kök, hushåll och trädgård.

Vi har utsett Fiskars Premium 1058937 till den slipsten som är bäst i test. Den håller dina knivar skarpa vilket underlättar matlagningen. När Bastihemmet.se listade de fem bästa slipstenarna kom denna på första plats.

Det här slipsetet är lätt att använda och kommer med bra instruktioner. Det följer med slipsten, en halksäker hållare för stenen, en slipvinkelguide och ett poleringsläder. Slipstenen innehåller två olika sidor och kornstorlekar så att du kan anpassa efter kniven. Den är i storleken B 79 x H 44 x L 254 millimeter.

 • Butiker & priser

Bästa medium Test.se logo
MinoSharp
MinoSharp - Slipsten kombi inklusive fixtur #240/1000
Bästa medium
Bästa medium Test.se logo
MinoSharp
MinoSharp - Slipsten kombi inklusive fixtur #240/1000
Dubbelsidig slipsten med grov och medium sida och två slipfixturer.
Tredje plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Cervera.
Populärt val hos Bagaren & Kocken.
Sandsten med plastlåda.
Grov och medium – 240/1000 grit.
Slipfixturer följer med.
Storlek: 210 x 22x 70 mm.
Läggs i blöt 15 minuter före användning.

MinoSharp är ett varumärke som skapats av Mino Tsuchida, Globals starke man. De har specialiserat sig på slipredskap för japanska knivar och i sortimentet finns både våtslip och slipsten.

Vi har valt att rekommendera MinoSharp Slipsten kombi inklusive fixtur #240/1000. Den är ett populärt val hos både Cervera och Bagaren & Kocken. Nöjda kunder hos Kitchentime beskriver den som en bra slipsten som är lätt att använda även för nybörjare.

Detta är en dubbelsidig slipsten med två olika texturer. Den ena sidan är grov på 240 grit och den andra är medium på 1000 grit. Den grova sidan används om kniven är väldigt slö eller har skadat egg och den finare sidan används för att ge en riktigt vass kniv.

Det följer med två slipfixturer som gör att du håller kniven i rätt vinkel och får kniven perfekt slipad. Slipen är en sandsten med praktisk plastlåda med gummifötter som underlättar slipningen samtidigt som arbetet blir säkrare. Lägg slipstenen i blöt i femton minuter innan du börjar slipningen.

MinoSharp har även en slipsten under namnet MinoSharp MC-472/MS-472 med grovleken fin (1000 grit) och superfin (8000 grit) som du kan komplettera med.

 • Butiker & priser: 240/1000
 • Butiker & priser: 1000/8000

Bästa för finslip Test.se logo
Yaxell
Yaxell Slipsten #5000
Bästa för finslip
Bästa för finslip Test.se logo
Yaxell
Yaxell Slipsten #5000
Finkornig slipsten för mindre korrigeringar eller för att kniven ska återfå skärpan.
Populärt val hos Cervera.
Slipsten med gummiplatta.
Fin – 5000 grit.
Slipstöd följer med.
Korrigeringssten följer med.
Storlek: L 180, B 60, H 20 mm.

Yaxell är ett japanskt familjeföretag som grundades i Seki 1932. Knivtillverkaren kombinerar en ny teknologi med traditionellt hantverk och har sedan sin start varit ledande när det kommer till knivar. I sortimentet finns även knivvård och de har flera slipstenar med olika grovlek.

Yaxell Slipsten 5000 är en finkornig slipsten med ett grit-värde på 5000. Den är bland annat ett populärt val bland slipstenarna hos Cervera och har flera testvinnande köksknivar i sitt sortiment.

Slipstenen används när du har slipat kniven på medelkornig sten eller när du endast behöver finslipa den för att återfå skärpan. Slipstenen har en gummiplatta som gör att den ligger stadigt när du slipar dina knivar som nya igen. Det följer även med ett slipstöd i plast med glidytor i keramik som ser till att knivens vinkel blir rätt. Med korrigeringssten kan du dessutom jämna ut stenen. Yaxell har fler slipstenar i andra kornstorlekar också medelgrova 1000 och fingrova 8000.

 • Butiker & priser: 5000
 • Butiker & priser: 1000
 • Butiker & priser: 8000

Bästa för grovslipning Test.se logo
Zwilling
Zwilling Slipsten Twin Stone Pro 250/1000
Bästa för grovslipning
Bästa för grovslipning Test.se logo
Zwilling
Zwilling Slipsten Twin Stone Pro 250/1000
Populär dubbelsidig slipsten för grovslipning av knivar.
Populärt val hos Cervera.
Slipsten med låda.
Grov och medium – 250/1000 grit.
Storlek: L 200 x B 85 x H 40 mm.
Stenen sköljs under kranen före användning.

Zwilling är ett tyskt varumärke med anor från 1731, vilket gör det till ett av världens äldsta. I utbudet finns bland annat knivar, slipstenar, vakuumsystem och köksmaskiner.

Zwilling Slipsten Twin Pro Kombi 250/1000 är en dubbelsidig slipsten som passar för alla typer av knivar, inte enbart knivar från Zwilling. Den är ett populärt val hos Cervera och hos Bagaren & Kocken är kunderna nöjda enligt recensioner.

Slipstenen har en grov och en medelgrov sida. Den grova sidan har ett grit-värde på 250 och används för att slipa bort skador och forma eggen. Den medelgrova sidan har ett grit-värde på 1000 och används för att skärpa eggen. Till skillnad från många andra slipstenar behöver denna inte blötläggas före användning – det räcker att skölja den under kranen en kort stund.

Vill du ha slipsten som ger ännu mer finslip finns Zwilling Twin Finishing Pro Kombi 3000/8000.

 • Butiker & priser: 250/1000
 • Butiker & priser: 3000/8000

Bästa för reparation Test.se logo
Satake
Satake Våtsten 240 Grit
Bästa för reparation
Bästa för reparation Test.se logo
Satake
Satake Våtsten 240 Grit
Perfekt slipsten för dig som behöver reparera skadade egg.
Populärt val hos Cervera.
Slipsten för reparation.
Grov – 240 grit.
Kombineras med finkornig slipsten.

Satake är ett japanskt varumärke som introducerades i Sverige 1998. I sortimentet finns ett stort utbud av professionella köksknivar, knivslipar, slipstenar och andra köksprodukter.

Satake Våtsten 240 Grit är en slipsten för reparation av skador på knivens egg. Den är ett populärt val hos bland annat Cervera och deras köksknivar har vunnit flera tester genom åren.

Slipstenen har ett grit-värde på 240 vilket ger en bra grundslipning av kniven. För att få kniven vass kompletterar du sedan med slipsten med högre grit, till exempel 1200 eller 3000 grit. Satake har flera olika slipstenar i sortimentet och de är färgkodade så att du lätt ska kunna se vilken det är.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Bäst i test slipsten - hitta den bästa slipstenen.
Slipa dina knivar sylvassa med en slipsten.

Köpguide slipsten

Gillar du att laga mat? Då föredrar du säkert att hålla köksknivarna vassa. Det gör du genom att regelbundet slipa dem med till exempel en slipsten. Här guidar vi dig till den slipsten som är bäst för dig och dina knivar.

Vad är en slipsten?

En slipsten, eller våtsten, är ett verktyg med lång historia bakom sig som du använder för att slipa dina knivar fina och vassa igen. Den gör kniven skarp utan att avverka stålet.

En slipsten är en platt och fyrkantig sten med olika finhetsgrader beroende på hur mycket du vill slipa din kniv. Ofta är den dubbelsidig så att du kan både vardagsslipa och grovslipa.

Hur slipar man en kniv med en slipsten?

Att slipa en kniv med slipsten kräver lite träning – men hårt arbete lönar sig för dina köksknivar kommer att bli sylvassa! Kom ihåg att anvisningarna kan skilja sig slipstenarna åt, så var noga med att alltid läsa på innan du börjar.

 • Slipstenen ska i de flesta blötläggas 10-15 minuter före slipningen – ju grövre desto längre kan den ligga i. Andra slipstenar behöver bara sköljas under kranen en kort stund före användning.
 • Det finns olika tekniker för att slipa en kniv med slipsten. En vanlig slipvinkel för europeiska knivar är 20-25 grader och 12-15 för japanska knivar.
 • Håll kniven stadigt i ett stadigt grepp. Är du är högerhänt placerar du höger hand om skaftet och vänster pekfinger och långfinger längst fram på för ett bra stöd.
 • Slipa genom att låta kniven löpa över hela stenen i långa rörelser. Det är viktigt att kniven kommer i kontakt med stenen under hela slipningen och att du håller samma vinkel.
 • Se till att slipstenen är fuktig under hela slipningen – fyll på med några droppar vatten om den skulle bli torr.
 • Vänd på kniven och slipa lika mycket på andra sidan.
 • Du börjar med den grova sidan av slipstenen och fortsätter sedan med den mer finkorniga.

Matgeek: Lär dig slipa en kniv med knivslip

Slipa kniven på en slipsten med slipstöd och gummiunderlag

Tycker du att det låter krångligt att använda en slipsten? Då kan du ta hjälp av ett slipstöd eller en slipfixtur. Ibland följer detta med men det går också att köpa till och brukar inte kosta särskilt mycket. Ett slipstöd är en klämma du placerar ovanpå knivbladet som ger dig rätt vinkel när du slipar.

Att ha slipstenen placerad i en gummiåda eller trälåda underlättar också slipningen. Lådan ser till att stenen ligger ordentligt på plats under hela slipningen utan att halka runt.

Fördelar med en slipsten

Det finns många fördelar med att köpa en slipsten – oavsett hur ofta du använder dina knivar i köket. Här är några av de bästa anledningarna!

Slipar kniven vass

Oavsett om du är en hemmakock som gillar att laga mat, eller lagar mat för att du måste – är det en stor fördela att använda sig av en vass kniv. Med en slipsten går det snabbt och smidigt att förvandla en slö kniv till vass. På nolltid blir den som ny igen! Välj en slipsten som har en högre grit och som är mer finkornig.

Kan laga ett trasigt egg

Upptäcker du ett hack i någon av dina köksknivar? Ingen fara – med en knivslip är det lätt att laga ett trasigt egg. På samma gång förlänger du livslängden på din kniv vilket är bra både ekonomiskt och av miljövänliga skäl. Välj en slipsten med låg grit, som är mer grovkornig.

Mer ekonomiskt och flexibelt

Det går att lämna in kniven för slipning hos en del butiker som säljer knivar. Men genom att slipa kniven hemma med en knivslip sparar du de pengarna. Flexibiliteten är en annan anledning – du kan slipa knivarna mitt i natten om det är då du får lust till det! Du blir dessutom inte utan dina knivar under några dagar.

Bäst i test slipsten - hitta den bästa slipstenen.
Fördelen med en slipsten är att den både kan laga ett skadat egg och slipa kniven riktigt vass.

Olika finhetsgrader och grovlekar på stenen

Precis som ett sandpapper har slipstenen olika grovlek eller finhetsgrader på kornen. Ofta är slipstenen dubbelsidig vilket gör att du inte behöver köpa mer än en sten.

Grova slipstenar passar för att grundslipa en kniv och används om den är väldigt slö eller har ett skadat egg i form av hack eller andra defekter. En medelgrov sten vässar till knivens egg. En finkornig slipsten polerar eggen och gör kniven riktigt vass kniv. Har du skador på eggen börjar du att slipa med den grova sidan som tar bort mer metall från kniven. Sedan avslutar du på den medelgrova sidan för att ge eggen en bra skärpa. Ska du ha en slipsten för vardagsslipning rekommenderas en medelgrov sten.

Finhetsgrad anger i grit

Grovleken anges i grit och ju högre grit-värde desto finare är slipstenen och desto bättre blir skärpan. Du kan välja mellan 240 grit upp till 13 000 grit. Ett proffs väljer ofta att använda flera stenar men är du nybörjare räcker det med en allroundsten som har en finhetsgrad mellan 800 och 1200 grit.

Exempel på grit-värde:
250 = grov
1000 = medelgrov
8000 = superfin

Bäst i test slipsten - hitta den bästa slipstenen.
Slipstenar kommer med olika finkornighet som mäts i grit.

Slipstenens egenskaper

För att hitta en slipsten som passar dig och dina knivar kan du jämföra de olika egenskaperna.

Grit-värde

Slipstenens grit-värde talar för vad den ska användas till. Ju högre grit desto mer finkornig är stenen. En finkornig slipsten används för att slipa en kniv vass medan en som är mer grovkornig används för grundslipning.

Storlek

De flesta slipstenar är ungefär lika stora och anpassade för att kunna slipa vanliga knivar.

Om den är dubbelsidig

Vill du kunna finslipa och vardagsslipa med en och samma sten ska du välja en dubbelsidig slipsten.

Tillbehör

Kika på vilka tillbehör som följer med. Ett gummiunderlag och ett slipstöd gör slipningen både säkrare och lättare.

Köpa slipsten – att tänka på!

När du ska köpa en slipsten finns det flera bra saker att fundera på. Här är några punkter att ta med in i köpet.

 • Vilken grovhet du behöver ha på stenen – ett alternativ är att välja en som är dubbelsidig med två olika kornighet.
 • Om det ska följa med en låda gör stenen halkskyddad.
 • Om du behöver ha ett knivstöd – om det ingår eller behöver köpas separat.
 • Vad den får kosta.

Tänk på säkerheten!

När du slipar dina knivar är det bra att tänka på säkerheten. Knivar är vassa och du behöver ta det försiktigt. Ibland följer det med en låda eller typ av behållare med gummifötter som gör att stenen ligger ordentligt på plats under hela slipningen. Ett tips är också att lägga en blöt handduk under stenen för att undvika onödiga skärolyckor.

Så rengör du en slipsten

Slipstenen rengörs för hand. Ibland följer det med en korrigeringssten som du kan slipa stenen med för att få den jämn.

Därför ska du slipa dina knivar

Både dina knivar och livsmedel mår bättre av regelbunden användning av en slipsten. Med en vass kniv får du både godare och nyttigare mat. Är kniven vass får du en finare snittyta som ser till att råvaran inte tappar varken färg eller smak. Råvaror skurna med en vass kniv håller dessutom längre i kylskåpet och tar inte smak av annat som är där. Är kniven vass är dessutom risken mindre att du slinter och skär dig. Du jobbar även mer effektivt i köket.

Slipa kniven med en knivslip

En knivslip är en särskild slip som du slipar knivar med. Den vanligaste knivslipen är rullslipen och den har en eller flera sliphjul som du slipar kniven mot.

Slipa knivar med slipstav

En slipstav liknar en fil med ett handtag. Den kan vara rund, platt eller oval och är gjord av stål eller ett keramiskt material.

Så tar du hand om dina knivar

Genom att slipa dina knivar regelbundet kommer du långt – men det finns fler sätt att ta hand om dem. Här är några tips på hur du sköter om dina knivar.

 • Diska alltid knivarna för hand och aldrig i diskmaskin eftersom slipmedlet i längden förstör knivarnas skärpa.
 • Torka alltid av köksknivarna när du har diskat dem.
 • Använd en skärbräda av trä eller plast, då marmor och glas gör kniven slö.
 • Använd aldrig kniven för att skära i frysta råvaror, plast eller kartong.
 • Förvara knivarna i knivblock, knivfack eller på magnetlist så att de inte skaver mot varandra och skadas.

Olika typer av knivar

Det finns flera olika knivar att välja mellan – här är några av de vanligaste du kan använda när du lagar mat hemma:

Kockkniv – Detta är den vanligaste kniven och med den kan du hacka och skära både fisk, fågel och grönsaker. Den är runt 15-30 centimeter.

Grönsakskniv – Den används för att skära grönsaker och utföra enklare jobb. Bladet är högt med ett snabbt avslut som ger bra balans och effektivt hackande. Den är runt 9-18 centimeter.

Skalkniv – Detta är den minsta kniven i knivfamiljen. Du använder den för att dela och skala och till de minsta råvarorna. Den är i storleken 8-15 centimeter.

Brödkniv – En kniv med tandad egg som gör att du kan ta dig igenom luftiga material utan att mosa dem. Den passar för att skära bröd och tomater och är i storleken 20-25 centimeter.

Filékniv – Med denna böjbara kniv är det möjligt att komma under fiskskinnet eller kycklingskinnet. Bladet är smalt och flexibelt med spetsig topp. Kniven är i storleken 15-22 centimeter.

Köp ett knivset

Är du osäker på vilken typ av kökskniv du kommer att använda mest i köket? Då rekommenderar vi att du köper ett knivset som innehåller de vanligaste knivarna. Ett litet knivset innehåller oftast tre knivar – kockkniv, allkniv och skalkniv. Ett stort knivset innehåller kockkniv, allkniv, skalkniv, filékniv och brödkniv. Att köpa ett knivset är dessutom mer prisvärt än att köpa alla knivarna separat. 

Populära varumärken:

Minosharp

Minosharp är ett japanskt varumärke som skapats av Mino Tsuchida, Globals starke man. De har specialiserat sig på slipredskap för japanska knivar och i sortimentet finns både våtslip och slipsten.

Grit&Grain

Det svenska varumärket Grit&Grain fokuserar på köksknivar och knivvård. I utbudet finns bland annat knivar, slipstenar, skärpstål och bladskydd. Som kock eller hemmakock ska du alltid ha möjlighet att ge dina knivar den omtänksamhet de behöver, något det här företaget värnar om. Grit&Grain har dessutom valt att göra produkter som inte kostar en förmögenhet.

Yaxell

Det japanska familjeföretaget Yaxell grundades i Seki 1932. Det är en anrik knivtillverkare som kombinerar en ny teknologi med traditionellt hantverk. Sedan start har de varit ledande när det kommer till knivar. I sortimentet erbjuder de också knivvård och de har flera slipstenar med olika grovlek att välja mellan.

Zwilling

Zwilling är ett tyskt anrikt varumärke med anor från 1731, vilket gör det till ett av världens äldsta företag. I utbudet finns bland annat knivar, slipstenar, vakuumsystem och köksmaskiner.

Satake

Satake är ett japanskt varumärke som introducerades i Sverige 1998. I sortimentet finns ett stort utbud av professionella köksknivar för både kockar och hemmakockar. Knivarna är av hög kvalitet och tillverkade enligt japansk hantverkstradition. I utbudet finns dessutom knivslipar, slipstenar och andra köksprodukter som stekpannor och gjutjärnsgrytor.

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Kundrecensioner och populärt val

Eftersom det finns få tester om slipstenar har vi valt ut de stenar som är populära val hos bland annat stora butiker som Cervera, Bagaren & Kocken och Kitchentime. Vi har tittat på kundbetyg och kundrecensioner och valt ut slipstenar från stora och populära varumärken som har placerats bra på tester inom bland annat knivar.

Bästihemmet.se (2022)

Bästihemmet.se har listat de sec bästa knivsliparna och slipstenarna på marknaden. Som bästa slipsten har de utsett Grit&Grain Våtslipsten, som kommer med en halkfri ställning och två olika grit. Den har en grit på 1000 och 6000 vilket ger en bra grundslipning och sedan ordentligt och vass finish.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En slipsten är ett verktyg som du slipar dina knivar med.
 • Slipstenen blötläggs och sedan slipar du eggen med antingen en finkornig eller grovkornig slipsten. För att underlätta kan du använda ett slipstöd så att du får rätt vinkel på kniven.
 • Vi har valt att utse Fiskars Premium 1058937 till slipstenen som är bäst i test. Den kommer med två olika sidor, en plastlåda och poleringsduk i läder.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Fiskars Fiskars Premium 1058937