VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 21 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bli proffs i köket med en kockkniv som är bäst i test 2024

Kockkniven är en klassisk kniv som kan användas till det mesta i köket. Gillar du att laga mat kommer du att märka skillnad om du väljer en kockkniv som är bäst i test. Se de bästa kockknivarna på marknaden just nu och läs vår köpguide inför ditt val.

Vi har jämfört
 • Längd.
 • Material i blad och handtag.
 • Hur den är att använda.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Global
Global G-2 Kockkniv 20 cm
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Global
Global G-2 Kockkniv 20 cm
Kockkniv som älskas av hemmakockar och proffs – baskniven i Globals sortiment.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2023.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Andra plats på test Aftonbladet Plus 2020
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2018.
Testvinnare på test hos SVT Plus 2014.
Tredje plats på test hos Testfakta 2011.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Cervera.
Längd: 20 cm.
Material i bladet: Rostfritt stål (Cromova 18-stål).
Material i handtaget: Rostfritt stål.
Hårdhet: 56 HRC.
Tunn och vass.
Välbalanserad.
Stadigt grepp.
Handtag och blad i ett stycke.
Diskas för hand.

Global är ett varumärke som har tillverkat högkvalitativa knivar sedan 1985, och det är samma unika stålblandning som används idag – Cromova 18. Global fyller sina skaft med sjösand för att ge perfekt balanserade knivar. Det snäva bladet är slipat till en 12,5 gradig vinkel vilket gör att knivarna blir skarpa. Knivar från Global är kända för att behålla skärpan med tiden och har alltid en tilltalande design.

Global G-2 är den kockkniv vi har utsett till bäst i test. Detta är baskniven i Globals breda knivsortiment och den älskas lika mycket av hemmakockar som av proffs. Hos Kockhuset.se kom den på första plats och enligt deras recension är kniven välbalanserad med en enkel design och bra hållbarhet och precision.

Bastihemmet.se har också utsett den till testvinnare och beskriver den som en kockkniv som briljerar. Hos Aftonbladet Plus har kockkniven fått höga betyg under flera år och beskrivs som en kniv med en revolutionerande design när den kom och som snabbt blev standardkniven i många krogkök. Globals kockkniv är även ett populärt val hos Prisjakt, Pricerunner och Cervera.

Kockkniven har en längd på 20 centimeter och är tunn, vass och lätt att arbeta med. Designen är bekväm med handtag och blad i ett stycke – praktiskt eftersom ingen mat riskerar att fasta där emellan. De har haft samma innovativa design sedan 1985. Kniven har ett stadigt grepp som ger en trygg och säker kniv och den går att använda till det mesta i köket. Trots sitt professionella intryck kommer kockkniven med ett bra pris vilket gör att du får mycket för pengarna.

 • Butiker & priser

Bästa premium Test.se logo
Yaxell
Yaxell Zen Kockkniv 20 cm
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Yaxell
Yaxell Zen Kockkniv 20 cm
Klassisk kockkniv av hög kvalitet med vackert damaskismönster.
Bra betyg på test hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Cervera.
Toppbetyg av kunder hos Bagaren och Kocken.
Bladlängd: 20 cm.
Material i bladet: Rostfritt stål.
Material i handtaget: Micarta.
Hårdhet: VG10, 60–62 HRC.
Lång, bekvämt och elegant skaft.
Välbalanserad.
Diskas för hand.

Yaxell är ett japanskt familjeföretag som grundades i Seki 1932. Knivtillverkaren kombinerar en ny teknologi med traditionellt hantverk och har sedan sin start varit ledande när det kommer till knivar. Knivarna har alla ett vackert damaskismönster och är mycket skarpa och uppskattade i både restaurangkök och bland hemmakockar som vill laga till något extra gott till familjen eller middagssällskapet.

Yaxell Zen Kockkniv 20 cm är en högpresterande kockkniv och den mest efterfrågade kniven i Zen-serien. Både test och kundomdömen hos flera återförsäljare talar för att detta är en bra kockkniv. Den fick fina recensioner i ett test hos Bastihemmet.se och de beskriver den som mångsidig och pålitlig kockkniv som håller livet ut. 

Kockkniven har lite mer tyngd som gör det lätt att skära både kött, grönsaker och frukt. Knivbladet är 20 centimeter långt. Det långa skaftet är bekvämt att hålla i och tillverkat i det hygieniska materialet micarta. Kniven består av 37 hopsmidda lager stål och har en kärna av VG10, 60–62 HRC. Översta stållagret är i ett mjukare mer rostfritt stål och hamrat vilket ger ett fint Damaskus-mönster som sticker ut bland marknadens kockknivar.

 • Butiker & priser

Bästa för nybörjare Test.se logo
MAC
MAC Mighty Kockkniv 21 cm
Bästa för nybörjare
Bästa för nybörjare Test.se logo
MAC
MAC Mighty Kockkniv 21 cm
Perfekt val av kockkniv för nybörjaren.
Bästa för nybörjare hos Kockhuset.se 2023.
Bästa för nybörjare hos Bastihemmet.se 2023.
Längd: 17 cm.
Material i bladet: Rostfritt stål.
Material i handtaget: Trä.
Hårdhet: 58-60 HCR.
Välbalanserad och ergonomisk.
Luftspalter gör den lättare att använda.
Diskas för hand.

Mac är ett varumärke som tillverkar knivar som är särskilt vassa på grund av noggrann slipning. De är även tunna vilket gör de enkla och smidiga att arbeta med.

Är du ute efter en kockkniv för nybörjare? Då rekommenderar vi kockkniven Mac Mighty Kockkniv som passar dig som är ute efter en kniv i toppklass men inte har särskilt stor erfarenhet av kockknivar. Hos Kockhuset.se på utsågs kockkniven till den bästa för nybörjare, men som passar lika bra för vana användare. Den är vass, enkel att använda men upplevs som något liten om du har större händer. Även hos Bastihemmet.se blev den bästa valet för nybörjaren.

Detta är en japansk kockkniv med en längd på 17 centimeter och ett ergonomisk handtag i laminerad björk. Den har en luftspalt som gör att kniven blir mer följsam. När du skär släpper råvaror som potatis och gurka lättare från bladet. Knivbladet har ett extra hårt skal med bland annat molybden, volfram och vanadin – detta gör det extra slitstarkt och rostfritt.

Dock är kniven enligt recensioner lite ömtåligare än andra kockknivar i toppskiktet så du behöver vara lite försiktig med hårdare råvaror och de med mycket syra. Kniven ska diskas för hand och med rätt skötsel kommer den att hålla livet ut.

 • Butiker & priser

Bästa professionella Test.se logo
Kai
Kai Shun Classic kockkniv
Bästa professionella
Bästa professionella Test.se logo
Kai
Kai Shun Classic kockkniv
Kockkniv med 65 lager damaskusstål från knivmästaren Kai.
Bästa premium hos Bastihemmet.se 2023.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Längd: 20 cm.
Material i bladet: VG-10 stål, 32 lagers damaskstål.
Material i handtaget: Trä.
Hårdhet: 61 HRC.
Vass.
Diskas för hand.

Kai är en japansk knivmästare som tillverkar knivar av hög kvalitet som alltid lever upp till användarens förväntningar.

Kai Shun Classic kockkniv är en kockkniv i premiumklass. I ett test hos Aftonbladet blev kockkniven bäst i test med betyget 5 av 5. Den utsågs till bästa premium på test hos Bastihemmet.se som tack vare designen tycker det går som en dans att arbeta med denna i köket. Kockkniven är ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner.

Kai Shun Classic har ett knivblad 20 centimeter med en kärna av kvalitetsstålet VG-10 och ett 32-lagers damaskstål. Den har ett konvext blad som tillsammans med manuell slipning ger en mycket bra skärpa. Handtaget är av pakkawood som svartbetsat björkträ. Med den här kockkniven är det lätt att hacka grönsaker eller skära kött, kyckling och fisk.

 • Butiker & priser

Bästa långa Test.se logo
Satake
Satake Ame Kiritsuke Kockkniv 23 cm
Bästa långa
Bästa långa Test.se logo
Satake
Satake Ame Kiritsuke Kockkniv 23 cm
Längre kockkniv med skarp spets som gör den mycket mångsidig.
Andra plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Längd: 23 cm.
Material i bladet: Fem lager stål.
Material i handtaget: Trä.
Vass och brant spets.
Diskas för hand.

Satake är ett japanskt varumärke som introducerades i Sverige 1998. I sortimentet finns ett stort utbud av professionella köksknivar, knivslipar och andra köksprodukter som mortel.

Satake Ame Kiritsuke Kockkniv är längre kniv som enligt tradition endast används av chefskocken i köket. Den kom på andra plats på ett test hos Kockhuset.se och beskrivs som en hållbar, vacker och lite tyngre kniv som verkligen representerar det japanska hantverket.

Den här japanska kockkniven är 23 centimeter lång och har ett blad tillverkat av fem lager stål och en brant spets. Det rejäla bladet i kombination med den skarpa spetsen gör kockkniven mångsidig och lika bra för grönsaker som fisk. Eftersom spetsen är skarp är det lätt att använda den för arbeten som kräver noggrannhet. Handtaget är av kanadalärk – den är välbalanserad och ligger bra i handen.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Kockkniv bäst i test - hitta den bästa kockkniven.
Kockkniven är en mångsidig kniv som kan användas till mycket i köket.

Köpguide kockkniv

Gillar du att laga mat är det också både roligare och effektivare att ha rätt utrustning i köket. Med en riktigt bra kniv kommer du långt och med en kockkniv är det lätt att laga både större och mindre måltider till familj, vänner eller dig själv. Här ger vi dig bra tips och råd inför ditt köp av kockkniv.

Vad är en kockkniv?

En kockkniv är en allroundkniv som kan användas för flera olika arbeten i köket. Det är svårt att hitta ett köksredskap som är lika flexibelt och som kan användas till så många arbetsuppgifter. Den har ett brett bland och rejält handtag som gör att kniven ligger bra i handen. Med kockkniven kan du skära, hacka och tärna de flesta råvaror. Det finns både japanska och europeiska kockknivar att välja mellan.

Det finns fler knivar i köket att välja mellan – läs vår artikel om bästa köksknivarna.

När använder man en kockkniv?

Du behöver inte vara mästerkock för att ha användning av en kockkniv. Oavsett om du är en hemmakock med gediget matintresse som vill bjuda vänner på en gourmetmiddag, ska laga fredagsmys till familjen eller bara lagar mat för att ha till veckans lunchlådor, kommer kockkniven till användning i köket. Eftersom den kan användas till flera olika råvaror och ingredienser kommer detta att vara den kökskniv du kommer att ha mest nytta av. Kockkniven kan du använda till allt från att hacka örter till att skära lök, skiva kött grönsaker och tärna grönsaker.

Detta kan du använda kockkniven till:

 • Grönsaker
 • Kött
 • Fisk
 • Kyckling
 • Potatis
 • Örter och kryddor
Kockkniv bäst i test - hitta den bästa kockkniven.
Använd kockkniven till livsmedel som kött, fisk, kyckling, grönsaker, potatis och kryddor.

Så lång är en kockkniv

Kockknivar finns i längden 17 till 24 centimeter och det vanligaste är att de är runt 20 centimeter. Hur lång kniv du vill ha är väldigt individuellt. Har du stora händer kan en längre kockkniv passa bättre, medan människor med små eller normalstora händer ofta föredrar en kortare modell. Hemmakockar brukar föredra en kockkniv som är 17 till 21 centimeter medan en köksmästare gärna väljer en som är 23 till 24 centimeter. Tänk på att ju längre kniven är desto klumpigare blir den att skära med.

Kockkniv bäst i test - hitta den bästa kockkniven.
Hemmakockar väljer gärna en kockkniv som är 17-21 centimeter medan en köksmätare föredrar knivar som är 23-24 centimeter långa.

Kockknivens egenskaper

Jämför kockknivens olika egenskaper för att komma fram till vilken typ av kniv som passar dig och din matlagning bäst.

Material på blad och handtag

De flesta kockknivar är tillverkade av rostfritt stål, även om det också finns knivar med keramiska blad eller kolstål. En kniv i rostfritt stål håller längre, tål mer och är vassare.

Kockknivar kommer även med olika typer av handtag. Vanliga material på handtaget är trä eller rostfritt stål. Är den av behandlat trä är det vanligt att den är i valnöt, björk eller bambu. På vissa kockknivar, som på Globals köksknivar, kommer handtag och blad i ett stycke vilket gör att ingen mat riskerar att fasta där emellan.

Hur vass den är

För att kockkniven ska vara lätt att använda behöver den vara vass. En kniv som inte är tillräckligt vass är ofta besvärlig att använda och matlagningen tar längre tid. Samtidigt är en vass kniv också säkrare att använda. För att den ska behålla skärpan och hålla sig vass behöver du slipa kniven med jämna mellanrum.

Om den är välbalanserad med ergonomiskt handtag

En kockkniv som är bekväm att använda blir inte liggandes i kökslådan – den kommer att användas. Ett ergonomiskt handtag gör din matlagning lättare och du kan hacka och skära under längre tid utan att få ont i handen. Greppet blir mer stabilt, även när händerna är blöta vilket är bra ur säkerhetsaspekt. Det är också viktigt att kockkniven är välbalanserad och inte för baktung och att bladet inte väger för mycket.

Vad är skillnaden på japanska och europeiska knivar?

När man pratar om knivar är det ofta japanska och europeiska knivar som jämförs. Det finns en del skillnader på dessa knivar som kan vara bra att känna till innan du klickar hem din kniv.

Japanska knivar har ett stål som är hårdare. På hårdare knivar går det att få eggen tunn och samtidigt väldigt vass. Bra att känna till är att en tunn egg oftast är mer känslig när du använder den. En europeisk kniv har mjukare stål och klarar lite tuffare tag, men får till följd att de inte blir lika vassa.

En annan skillnad på knivarna är hur de är slipade. Japanska kockknivar är slipade i brantare vinkel – standard brukar vara 20 grader. Europeiska knivar har vanligtvis en slipvinkeln på 30-35 grader.

Hårdhetsgrad anges i HRC-värde

Rockwellskalan är en skala som mäter hårdheten i metaller. För att ta reda på hur hård stålet är kan du kika på HRC-värdet som berättar om det är mjukt eller hårt. Ju högre HCR-värdet är desto hårdare är stålet. Kockknivar av hög kvalitet brukar har ett HCR-värde på 55-65.

Skötselråd – så tar du hand om din kockkniv

Många kockknivar av högre kvalitet i premiumklassen kommer du att kunna ha livet ut – om du tar hand om dem på rätt sätt. Att sköta om sina köksknivar är varken svårt eller jobbigt.

Använd alltid skärbräda

Det må vara det naturligaste för många, men inte för alla – använd alltid skärbräda när du skär! Skärbrädan är tillverkad på ett sätt som gör den skonsam mot kniven. Skär du direkt på bordet eller köksbänken kommer du att förstöra kockkniven.

Handdiska kockkniven

Du ska alltid handdiska dina kockknivar – aldrig köra dem i diskmaskinen. Maskindiskmedel innehåller slipmedel som förstör knivbladet. Använd därför alltid varmt vatten och diskmedel när du rengör kniven.

Slipa kockkniven med knivslip

För att kockkniven ska hålla sig vass behöver du slipa den med en knivslip. Det finns knivslipar för både europeiska knivar och japanska knivar – se till att välja en modell som passar dina köksknivar. När du slipar kniven avlägsnas ett tunt lager metall från eggen som gör det nya lagret vassare. När du slipar dina knivar kan du välja mellan rullslip, knivslip med krysstål, elektrisk knivslip och slipsten.

Förvara knivarna i knivblock eller magnetlist

Du behöver ta hand om din kockkniv även när du inte använder den. Förvaring av dina knivar spelar därför stor roll. Det bästa sättet är att använda ett knivblock eller hänga knivarna på en magnetremsa på väggen. Du ska aldrig placera dem i en kökslåda så att de skrapa bort varandra eller andra köksverktyg.

Köpa kockkniv – att tänka på!

 • Kniven ska ligga skönt i handen – vara välbalanserad och ha en god ergonomi.
 • Välj mellan japansk kniv och europeisk kniv.
 • Hur lång vill du att kniven ska vara? .
 • Vilket material föredrar du?

Köp ett knivset

Är du osäker på vilken kökskniv du kommer att använda mest? Då kan ett knivset vara ett bra alternativ för dig, särskilt om du vill använda knivarna för olika saker. Ett knivset är ofta mer prisvärt än om du sätter ihop ett eget paket.

Dessa knivar ingår i ett knivset:

 • Kockkniv – den vanligaste kniven och en perfekt allroundkniv som du kan använda för att hacka och skära kött, fisk, fågel och grönsaker. Längd: 17-24 centimeter.
 • Grönsakskniv – en perfekt kniv att skära grönsaker och utföra enklare jobb med. Bladet är högt med ett snabbt avslut som ger bra balans och effektivt hackande. Längd: 9-18 centimeter.
 • Skalkniv – den minsta kniven i knivfamiljen, perfekt att använda för de minsta råvarorna. Längd: 8-15 centimeter.
 • Filékniv – det är en böjbar kniv som gör att det lätt att komma under fiskskinnet eller kycklingskinnet, med smalt och flexibelt blad och spetsig topp. Den är i Längd: 15-22 centimeter.
 • Brödkniv ­– den har ett tandad egg för bröd och tomater. Längd: 20-25 centimeter.

  Populära varumärken:

  Länktips:

  Dessa knivar använder Filip Poon, kock och Youtuber


  Några experttester vi har läst:

  Kockhuset.se (2023)

  Kockhuset.se har valt ut marknadens fem mest populära kockknivar. Global G-2 är den kockkniv som blev bäst i test och det är en flexibel, effektiv och skön kniv som gör arbetet i köket både roligare och enklare. På andra plats kom Satake Ame Kiritsuke Kockkniv, en kniv som endast får användas av chefskocken i Japan. Tamahagane San Tsubame blev bästa kockkniven för den professionella kocken och den är välbalanserad och stabil. Mac Mighty utsågs till den bästa kockkniven för nybörjare och som bästa premiumval blev Yaxell Ran Kockkniv.

  Bastihemmet.se (2023)

  Bastihemmet.se har valt ut de åtta bästa kockknivarna just nu. Global G-2 blev den bästa kockkniven och beskrivs som en prisvärd kniv som helt enkelt briljerar. På andra plats kom Mac Mighty som blev bästa kockkniven för nybörjare men som samtidigt vill ha en modell i toppklass. Kai Shun Classic blev bästa premiumvalet och är en kockkniv för dig som vill ha en premiumkniv som levererar. Yaxell Zen blev den mest mångsidiga kockkniven och är ett bra val för dig som vill ha en kniv som håller livet ut.

  Tillbaka till början – våra toppval


  Redaktionen
  Test.se

  Vanliga frågor

  • En kockkniv är en allroundkniv som kan användas för flera olika arbeten i köket. Med den kan du skära, hacka och tärna de flesta råvaror. Det finns både japanska och europeiska kockknivar att välja mellan.
  • De flesta kockknivar är runt 20 centimeter långa.
  • Vi har valt att utse Global G-2 kockkniv till den kockkniv som är bäst i test. Den älskas av både hemmakockar och proffs och är baskniven i Globals knivsortiment. Kniven är 20 centimeter lång och handtag och blad kommer i ett stycke.
  Innehållsförteckning

  Innehåll
  Bäst i test:
  Global Global G-2 Kockkniv 20 cm

  Du kanske även är intresserad av: