VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 10 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hacka lök med en lökhackare som är bäst i test 2024

Att hacka lök är något många tycker är jobbigt. Men med en praktisk lökhackare är rinnande och svidande ögon ett minne blott. Här ger vi dig de som är bäst i test och de bästa tipsen i en stor köpguide.

 • Material.
 • Knivar.
 • Design.
 • Hur den är att använda.
 • Om den tål maskindisk.
 • Garanti.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Alligator Family
Alligator Family lökskärare 3094 rostfri
Bäst i test
Bäst i test
Alligator Family
Alligator Family lökskärare 3094 rostfri
Lyxig lökhackare i rostfritt stål som klarar större utmaningar i köket.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2023.
Högt kundbetyg hos Kitchentime.
Tillverkad av rostfritt stål.
Tre olika knivinsatser.
Stilren och säker design.
Enkel att använda.
Tål maskindisk.
2 års garanti.

Alligator Family är ett svenskt varumärke som tillverkar lökhackare som ger finhackad lök på några sekunder.

Vi har utsett Alligator Family lökskärare 3094 rostfri till bäst i test, en modell som kommer med en högre prislapp men också bra kvalitet. Den är tillverkad av högklassigt rostfritt stål och är designad att användas både hemma och i professionella kök. Det rostfria stålet ger extra tyngd och gör att den klarar av lite tuffare utmaningar samtidigt som den känns lyxig.

I ett test hos Kockhuset.se kom den på första plats och blev bäst i test. Den beskrivs som robust, stabil och säker att använda med en hög kvalitet.

Med den här lökhackaren hackar du lök smidigt och säkert. Du kan även göra potatisstavar till pommes frites eller Jansons frestelse. Med det finrandiga knivnätet kan du enkelt hacka vitlök eller chili.

Designen är säker och fingrarna hålls borta från skäraren. Undersidan är gummerad så att den inte flyttar sig när du hackar. Eftersom alla delar kan diskas i diskmaskin blir rengöringen mycket enkel.

Vi rekommenderar även Alligators svarta lökhackare i plast och rostfritt stål, som är ett populärt och bra val.

 • Butiker & priser: Rostfritt stål
 • Butiker & priser: Plast
 • Priser för Alligator Family lökskärare 3094 rostfri
  • Fri frakt över 499 kr
   Snabb leverans
 • Alligator - Lökskärare med uppsamlare Svart
  • Fri frakt över 499 kr
   Snabb leverans
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Fri frakt över 499 kr
   Leverans på 3-5 dagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Ditt märkesvaruhus online sedan 1999
   Fri frakt över 299 kr

Bästa med snöre Test.se - Bästa med snöre
Markus Aujalay
Markus Aujalay Lökhackare
Markus Aujalay Markus Aujalay Lökhackare - Test
Bästa med snöre
Markus Aujalay
Markus Aujalay Lökhackare
Liten och prisvärd lökhackare med snöre.
Andra plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Högt kundbetyg hos Bagaren och Kocken.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Tillverkad av plast och knivar av metall.
Med snöre.
Enkel att använda.
Diskas för hand.

Vi har valt att rekommendera Markus Aujalay Lökhackare, som är en lökhackare med snöre. Mästerkocken Markus Aujalays egna serie av köksredskap innehåller allt från grytor och stekpannor till skärbrädor och bestick. Serien är framtagen tillsammans med Tings.

I ett test hos Kockhuset.se kom den på andra plats och blev bästa budgetval. De beskriver den som liten, kompakt och enkel att använda. Hackaren är dessutom ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner och hos Bagaren och Kocken är kundbetyget högt.

Lökhackaren är av hög kvalitet och lätt att använda, men utan avancerade funktioner. Med den kan du hacka lök och färska kryddor snabbt och smidigt – utan att få irriterade ögon. Du placerar delad lök i skålen och drar i handtaget så att de sylvassa knivarna roterar. Efter ett par ryck är löken färdighackad och redo att användas.

Tack vare den kompakta designen tar lökhackaren liten plats i kökslådan. Samtidigt har den lägre kapacitet och du får inte plats med en hel lök utan måste dela den först.

Hackaren är tillverkad av hårdplast med knivar av metall. Diska den för hand.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa enkla Test.se - Bästa enkla
Anders Petter
Anders Petter Backaryd Lökhackare
Bästa enkla
Bästa enkla
Anders Petter
Anders Petter Backaryd Lökhackare
Stilren och modern lökhackare som är enkel att använda.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och bra kundbetyg hos Cervera.
Tillverkad av rostfritt stål och plast.
Stilren och modern design.
Enkel att använda.

Anders Petter är Cerveras egna märke och i sortimentet finns ett stort utbud av köksprodukter som har tagits fram med inspiration från nytt och gammalt. Backyard-serien är för dig som vill ha en stilren och modern design utan att göra avkall på funktion. Här hittar du saker som knivar, skärbrädor, kastruller, mortlar och pizzasten.

Anders Petter Backaryd Lökhackare är en smidig och stilren modell med uppsamlare i rostfritt stål och plast.

Hackaren är ett populärt hos Prisjakt och har bra kundbetyg hos Cervera. Nöjda kunder tycker att den är lätt att använda och rengöra, även om vissa komponenter upplevs som något sköra. Vissa upplever också att bitarna blir något stora.

Du delar löken i mindre bitar så att dem passar i behållaren. Sedan trycker du ner toppen flera gånger tills du fått önskad storlek på den hackade löken.

 • Butiker & priser
 • Priser för Anders Petter Backaryd Lökhackare
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Fri frakt över 499 kr
   Leverans på 3-5 dagar

Bästa elektriska Test.se - Bästa elektriska
KitchenAid
KitchenAid Cordless Grönsakshackare
Bästa elektriska
Bästa elektriska
KitchenAid
KitchenAid Cordless Grönsakshackare
Mångfunktionell köksapparat som du kan hacka lök och grönsaker med.
Populärt val hos Cervera.
Testvinnande varumärke.
Tillverkad av rostfritt stål och plast.
Elektrisk och sladdlös.
Två hastigheter och pulsfunktion.
Elegant design.
Kniven tål maskindisk.
Finns i flera färger.
2 års garanti.

KitchenAid är ett amerikanskt varumärke som är specialister på just köksassistenter och har över 100 års erfarenhet. De är välkända för sina snygga och kvalitativa produkter som passar in i de flesta hem. De gjorde den första köksmaskinen för hemmabruk med elliptiskt rörelsemönster.

Vill du ha en elektrisk lökhackare rekommenderar vi KitchenAid Cordless Grönsakshackare 5KFCB519EBM. Den kommer från ett testvinnande varumärke och är ett populärt val hos Cervera.

Hackaren är kraftfull, sladdlös och har en snygg design med många funktioner. Hacka, blanda, krossa, vispa, röra om och mosa dina ingredienser var du än befinner dig i köket. Den drivs av ett 12 volts litiumjonbatteri som håller i två timmar.

Med den här köksapparaten kan du hacka lök, frukt och grönsaker, mala köttfärs eller blanda till en sås. Välj mellan två hastigheter och pulsfunktion beroende på ingrediens. Stålbladet är tillräckligt starkt för att kunna hacka alla olika ingredienser. Bladet går att ta av för att rengöra i diskmaskin.

Det ingår en mixerskål på 1,18 liter i BPA-fri plast som har lock, hällpip och handtag. Det följer även med en visp som du kan använda för att vispa grädde eller göra egen majonnäs.

 • Butiker & priser
 • Priser för KitchenAid - KitchenAid Cordless Grönsakshackare Sladdlös Matt Svart
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Fri frakt över 499 kr
   Leverans på 3-5 dagar

Bästa grönsakshackare Test.se - Bästa grönsakshackare
Oxo
OXO Grönsakshackare
Bästa grönsakshackare
Bästa grönsakshackare
Oxo
OXO Grönsakshackare
Skär frukt, grönsaker och lök i tärningar med denna praktiska lökhackare.
Populärt val hos Cervera.
Populärt val hos Kitch’n.
Tillverkad av plast och rostfritt stål.
Hackar i tärningar.
Lätt att använda.
Tål maskindisk.

OXO är ett amerikanskt företag som i över 30 år har tillverkat populära produkter för köket. Deras fokus ligger på funktionalitet och ergonomi när de skapar produkter som är bekväma att använda. I deras sortiment finns en bredd av olika redskap, bland annat mandoliner, olika typer av skalare, konservöppnare och rivjärn. Gemensamt för samtliga produkter är att de är utrustade med ergonomiska handtag för att du som konsument ska hitta något som passar bekvämt i din hand.

Med OXO Grönsakshackare med behållare kan du skära frukt, grönsaker och lök på ett lättare, snabbare och effektivare sätt. För att hacka placerar du ingrediensen på knivbladet och trycker ner locket med en enda rörelse. Löken eller det du hackar faller ner i behållaren och sedan häller du ut den genom hålet på ena sidan i en skål eller stekpannan.

Handtaget är ergonomiskt och behållaren har antiglid så att den står stadigt och rymmer 600 milliliter. Den är tillverkad av BPA-fri plast och knivbladet av rostfritt stål. Grönsakshackaren tål att diskas i diskmaskin.

 • Butiker & priser
 • Priser för Oxo Grönsakshackare med behållare
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Fri frakt över 499 kr
   Leverans på 3-5 dagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bra val Test.se - Bra val
Zyliss
Zyliss Zick Zick Lökhackare
Bra val
Bra val
Zyliss
Zyliss Zick Zick Lökhackare
Effektiv lökhackare som ger en jämn hackning.
Populärt val hos Prisjakt.
Tillverkad av plast och rostfritt stål.
Enkel att använda.
Tål maskindisk.

Varumärket Zyliss grundades 1951 och har tillverkat köksredskap sedan dess. Deras produkter är designade att göra vardagen i köket effektivare och enklare. En favorit världen över bland både professionella kockar och vardagskockar.

Zyliss Zick Zick Lökhackare kan hjälpa dig att hacka allt från lök, grönsaker och nötter till ost och choklad. För varje tryck roterar de högkvalitativa knivarna i rostfritt stål och ger ett jämnt resultat. Det du hackar samlas upp i en behållare i plast. Det följer med ett lock som gör att du kan förvara löken i behållaren.

Rengöringen är enkel – lökhackaren kan plockas isär och diskas i diskmaskin.

 • Butiker & priser
 • Priser för Zyliss Zick Zick Lökhackare
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Fri frakt över 499 kr
   Leverans på 3-5 dagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Test av lökhackare, bäst i test.
Med en lökhackare går det lätt och smidigt att hacka lök.

Köpguide lökhackare 

Lagar du mycket mat som innehåller lök? Då vet du också hur jobbig processen med att hacka lök kan vara. Många upplever att rinnande ögon kommer som ett brev på posten så fort du drar kniven över löken. Med en lökhackare kommer ditt arbete bli mycket smidigare och enklare. Dessa kan användas av både dig som vardagskock och det professionella köket. Här hjälper vi dig att välja rätt – det finns både lyxiga modeller och varianter för dig med en budget.

Hur fungerar en lökhackare?

Med en lökhackare får du finhackad lök på bara några sekunder. Enklare än så blir det inte! Den består vanligtvis av en skärdel i rostfritt stål och en uppsamlare i plast. Du tar bort skalet, delar löken i mindre bitar och hackar den i hackaren.

Olika typer av lökhackare

Lökhackare fungerar på lite olika sätt. På en vanlig modell placerar du löken i en plastbehållare och trycker till på ett knapp på ovansidan. Löken blir till små bitar med hjälp av vassa knivblad. Ju fler gånger du trycker desto mindre blir bitarna.

På en annan vanlig modell placerar du löken direkt på en metallram med knivar och trycker ner. Löken tärnas och samlas i behållaren.

En tredje variant är en lökhackare med snöre. Du placerar löken i behållaren och drar i handtaget som är fäst till ett snöre. Då roterar knivarna och hackar sönder löken på ett mycket effektivt sätt. Ju fler gånger du drar desto mer finfördelad blir löken.

Lökhackaren hackar genom att du:

 • Trycker på en knapp på ovansidan
 • Lägger löken på en metallram och trycker till
 • Drar i ett snöre

Elektrisk lökhackare – mångsidig köksmaskin

Det finns automatiska eller elektriska modeller som både kan hacka, blanda, vispa och krossa. Vill du använda lökhackaren till fler saker kan detta vara ett bra alternativ. Den fungerar ungefär som en matberedare. Ska den vara riktigt flexibel – välj en batteridriven modell som bara är beroende av ett strömuttag under laddningen. En elektrisk modell låter och kostar mer och tar också större plats i köket.

Du kan även hacka lök i en mixer, stavmixer eller matberedare.

Fördelar med lökhackare

Det finns flera anledningar till att du ska köpa en lökhackare istället för att skära med en vanlig kökskniv. Du slipper irriterande och svidande ögon och tårar – och blodbad om du skulle råka skära dig.

Du behöver inte utföra det enformiga arbetet med att hacka. Att hacka för hand kan ta tid eftersom du måste skära både vertikalt och horisontellt. Ska du dessutom skära flera lökar till dagens matlagning kan detta ta några minuter – som du kan lägga på andra saker!

Med en lökhackare blir löken dessutom jämnare och snyggare.

Test av lökhackare, bäst i test.
Du får mycket finare och jämnare lök.

Detta kan du göra med en lökhackare

Du kan använda lökhackaren till flera saker, här är några exempel:

 • Hacka lök, till exempel gul och röd
 • Hacka grönsaker, som morötter och tomater
 • Hacka färska kryddor
 • Hacka nötter och mandel
 • Hacka ost
 • Hacka choklad
 • Skära potatisstavar för pommes frites eller Jansons frestelse
Test av lökhackare, bäst i test.
I en lökhackare kan du hacka saker som lök, grönsaker, nötter och potatis.

Jämför egenskaperna för att välja rätt

För att hitta den som passar dig bäst bör du gå igenom och jämföra de olika egenskaperna innan du klickar hem din nya hackare. Precis som alla andra köksprodukter är även dessa olika vad gäller både design och funktion.

Material och design

De flesta lökhackare är tillverkade av BPA-fri plast och har ett knivblad av rostfritt stål. Det finns stilrena och moderna modeller som smälter snyggt in i hemmets övriga inredning. Andra har mer fokus på funktionalitet.

Antal knivblad som följer med

På en del lökhackare följer det med flera olika knivblad, så att du kan välja mellan olika storlekar och former på hackningen. Löken kan till exempel bli tärnad och potatisen skuren i bitar som passar för pommes frites.

Typ av behållare och tillbehör

Det följer med en behållare som samlar upp löken du har hackat. Denna är vanligtvis av plast och kommer i olika storlekar. Ibland kan du hacka en hel lök medan andra inte får plats med mer än en halv eller fjärde dels. Är behållaren sluten och det följer med ett lock kan du förvara löken i den. Andra har ett hål så att du lätt kan hälla ut löken eller grönsakerna med på en gång.

Manuell eller elektrisk

De flesta är manuella, vilket innebär att du hackar med egen handkraft. En elektrisk lökhackare är mer avancerad och kan användas för fler sysslor i köket.

Är den säker att använda?

Med en gummerad undersida står hackaren stadigare och den blir både lättare och säkrare att hacka och skära med.

Köpa lökhackare – att tänka på!

Här är sakerna du ska tänka på inför ditt köp.

 • Vilken typ av hackare vill du ha?
 • Ska den vara manuell eller elektrisk?
 • Vilket material är den tillverkad av?
 • Vad får den kosta?
 • Ska den gå att diska i diskmaskin?

Så rengör du en lökhackare

Går hackandet smidigt – men är rengöringen krånglig? Kika på om det går att ta isär delarna och om hackaren tål maskindisk. Följ alltid rekommendationerna för handdisk.

Vill du ha en vitlökspress? Här kan du läsa vårt test om vitlökspressen som är bäst i test.

Pris – vad kostar en lökhackare?

En lökhackare kostar allt från 150 kronor upp till runt tusen kronor. Priset hänger på bland annat material, storlek, varumärke och egenskaper.

Så hackar du lök med en kniv

Vill du hacka lök med en vanlig kökskniv? Det går också bra, och det finns faktiskt knep som underlättar. Skala den under rinnande vatten för att lättare få bort skalet. Skär bort roten först, sedan en skåra längs löken så att det kommer in vatten för då går skalningen lättare. Dela löken i två halvor, skär av toppen och några snitt längs botten. Skär tunt längs löken och sedan tvärs över den.

Här visar Matgeek hur han gör: 

Går det att hacka lök i en matberedare?

Det går att hacka lök med en matberedare. Då är det viktigt att knivbladen är vassa så att löken hackas och inte slits isär. Ett tips är att skölja löken i kallt vatten först för att göra det enklare för maskinen.

Varför gråter jag när jag hackar lök?

Lök innehåller ett antal enzymer som frigörs när du skär i löken. När dessa interagerar med de svavelbaserade aminosyror som finns naturligt i löken blir det en kemisk förening. Detta gör att våra ögon tåras. Att vi gråter beror helt enkelt på kemi! Men det finns sätt som gör att du inte börjar att gråta.

Tips för att undvika tårar:

1. Håll löken kall – låt den vara i kylskåpet 30 minuter innan du ska skära den. Då minskar frisättningen av sulfonsyra.

2. Skär löken under rinnande vatten. Detta minskar exponeringen av sulfonsyra för ögonen eftersom vattnet sköljer bort gaserna.

3. Använd en vass kniv, då minskar cellskadorna och mängden sulfonsyra som frigörs när du skär i löken. Ju renare snittytan är desto mindre blir exponeringen för gaserna.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Det är ett manuellt köksredskap som du hackar lök med.
 • Det är smidigare än att hacka för hand – dessutom slipper du irriterande och rinnane ögon.
 • Vi har valt att utse Alligator Family lökskärare rostfri till den lökhackare som är bäst i test. Den är tillverkad av rostfritt stål, har tre olika knivinsatser och tål maskindisk.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Alligator Family Alligator Family lökskärare 3094 rostfri
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng