VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 16 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta den bästa polermaskinen till bilen 2024

Vill du polera upp din bil så att den blir blank och som ny igen? Det gör du lättast med en polermaskin. Här de som är bäst i test, baserat på test, recensioner och populära varumärken. Se också tipsen inför köpet i köpguiden.

Vi har jämfört
 • Om den är eldriven eller batteridriven.
 • Effekt/spänning.
 • Varvtal.
 • Storlek på poleringsytan.
 • Garantitider.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Turtle Wax
Turtle Wax Pro TW-1050-150/15
Bäst i test
Bäst i test
Turtle Wax
Turtle Wax Pro TW-1050-150/15
Prisvärd oscillerande polermaskin som du kan ta bort repor och vaxa bilen med.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2024.
Eldriven.
Effekt: 1050 watt.
Varvtal: 1400-4800 varv/minut.
Oscillering slaglängd: 15 mm.
Fästplattor: 125 och 150 mm.
Slipyta: 150 mm.
Vikt: 2,85 kg.
Digital varvtalsjustering.
1 års garanti.

Turtle Wax är ett bilvårdsvarumärke med ett brett utbud av produkter. I sortimentet finns svampar, microfiberdukar, schampo, vax, avfettningsmedel och polermaskin. Det är ett amerikanskt företag som grundades av Ben Hirsch och har anor från 1930-talet. Idag säljs deras produkter i mer än 90 länder.

Turtle Wax Pro TW-1050-150/15 är den polermaskin som vi utsett till bäst i test. Den är lätt att använda vilket passar både nybörjare och den mer erfarne bilvårdaren. Dessutom är den prisvärd.

Bygghemma.se har jämfört tre oscillerande polermaskiner. I deras test kom Turtle Wax Pro TW-1050-150/15 på delad första plats med betyget 8,8 av 10. Enligt dem passar den dig som vill ha en kraftfull maskin med stor slipyta.

Med den här polermaskinen kan du ta bort både repor och oxider i billacken. Det är en effektiv och oscillerande eldriven maskin på 1050 watt och en hastighet på 1400-4800 varv/minut. Den har en slaglängd på 15 millimeter som gör den välbalanserad i handen. Den digitala varvsjusteringen gör att du kan anpassa hastigheten efter vad du polerar.

Det följer med två fästplattor – 125 och 150 millimeter. Polermaskinen väger 2,85 kilo och garantitiden är på ett år.

 • Butiker & priser
 • Priser för Turtle Wax PRO TW1050-150/15

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Rupes
Rupes LHR21ES/STD Bigfoot
Bästa premium
Bästa premium
Rupes
Rupes LHR21ES/STD Bigfoot
Effektiv polermaskin med hög kvalitet och stor slipyta.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2024.
Populärt val hos Pricerunner.
Eldriven.
Effekt: 500 watt.
Varvtal: 2000-4200 svängningar/minut.
Oscillering slaglängd: 21 mm.
Slipyta: 150 mm.
Vikt: 2,6 kg.
1 års garanti.

Rupes är ett italienskt varumärke som tillverkar polermaskiner och andra bilvårdsprodukter. De är särskilt kända för polermaskinerna Bigfoot med den excentriska och oscillerande rörelsen. Deras maskiner kan användas av både nybörjare och företag.

Vi har valt att rekommendera Rupes LHR21ES/STD Bigfoot som är en oscillerande polermaskin. Den höga kvalitén gör också att prislappen är något högre. Den är effektiv och motverkar hologrambildnings som gör att du kan polera snabbare och spara upp till 40 procent polertid.

Bygghemma.se har jämfört tre oscillerande polermaskiner. I deras test kom Rupes LHR21ES/STD på andra plats med betyget 8,6 av 10. Den passar dig som vill ha en effektiv maskin med stor slipyta och slaglängd. Den kan även användas av dig som inte har någon tidigare erfarenhet.

Enligt nöjda recensioner är polermaskinen trevlig och stadig att arbeta med, lagom tung och har en okej ljudvolym.

Polermaskinen har en effekt på 500 watt och ett varvtal på 2000-4200 svängningar per minut. Den oscillerande slaglängden är på 21 millimeter. Maskinen väger 2,6 kilo och är bekväm att hålla i handen. Slipytan är på 150 millimeter och vibration är på 2,7 m/sek². Maskinen har en liten värmeutveckling vilket gör att du inte bränner lacken på bilen. Notera att du behöver köpa polersvampen separat. Garantitiden är på ett år.

 • Butiker & priser
 • Priser för Rupes LHR21ES/STD Bigfoot
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007

Populärt val Test.se - Populärt val
Bosch
Bosch GPO 14 CE
Populärt val
Populärt val
Bosch
Bosch GPO 14 CE
Kraftfull och kompakt polermaskin med ergonomiskt handtag.
Populärt val hos Proffsmagasinet.
Eldriven.
Effekt: 1400 watt.
Varvtal: 750-3000 svängningar/minut.
Polersvamp: 160 mm.
Vikt: 2,5 kg.
3 års garanti.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror, trädgårdsredskap och maskiner. I dag kan Bosch erbjuda två serier av elverktyg; den blå serien som är anpassad för proffs och den gröna serien som riktar sig mer mot hemmafixaren.

Bosch GPO 14 CE är en eldriven polermaskin med hög effekt på 1400 watt. Den är ett populärt val bland maskinerna hos Proffsmagasinet.

Maskinen är bekväm att använda med ett ergonomiskt D-handtag med softgrip, mjukstart och låg vikt på 2,5 kilo. Tack vare ett plastbelagt växelhushölje är det lätt att växla grepp och byta arbetsställning. Avstängningskolborstar ger ett bra motorskydd. Välj mellan sex olika varvtalsinställningar för att använda till olika material.

Polermaskinen har ett varvtal på 750-3000 svängningar per minut. Den har en polersvamp på 160 millimeter och en gummirondell på 180 millimeter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bosch GPO 14 CE Polermaskin 1400 W
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Ryobi
Ryobi R18P-0
Ryobi Ryobi R18P-0 - Test
Bästa budget
Ryobi
Ryobi R18P-0
Batteridriven polermaskin med kraftfull motor och ställbart varvtal.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Batteridriven.
Spänning: 18 volt.
Varvtal: 3000-7500 svängningar/minut.
Skivdiameter: 125 mm.
Vikt: 1,8 kg.

Ryobi är ett japanskt företag som är en av världens största tillverkare av innovativa elverktyg. Verktygen är prisvärda med proffsegenskaper och väljs av miljoner av hantverkare, husägare och prismedvetna konsumenter.

Ryobi R18P-0 är en batteridriven polermaskin på 18 volt som ger minimal risk för polerrosor och bränd lack. Med den kan du polera och vaxa bilen, husbilen eller båten utan att bli trött i armarna. Resultatet blir blankt och snyggt. Den kan även användas för att polera gamla trämöbler.

Vi har valt Ryobi R18P-0 till en av våra vinnare eftersom den är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner. Ryobi är ett dessutom ett både testvinnande och välkänt varumärke.

Eftersom maskinen är batteridriven är du inte beroende av någon sladd vilket gör den flexibel att arbeta med. Motorn är kraftfull med ett ställbart varvtal på 3000–7500 svängningar per minut. Tack vare de oscillerande svängningarna ger maskinen mindre värme än en roterande modell, så att du aldrig riskerar att bränna lacken.

Maskinen är liten och smidig att använda med ett ergonomiskt handtag som gör att du kommer åt även vid svårare utrymmen. Den har dessutom tvåhandsgrepp som ger en bekväm arbetsställning som gör att du kan jobba längre pass.

Polersvampen fäster du på en fästplatta med kardborrefäste som är 125 millimeter stor. Maskinen kommer med tre olika polersvampar – röd för repborttagning, svart för vax och gul för polering.

Använder du ett 5,0 Ah-batteri får du en drifttid på upp till 45 minuter. Notera att batteri och laddare köps separat.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa batteridrivna Test.se - Bästa batteridrivna
Makita
Makita DPO600Z
Bästa batteridrivna
Bästa batteridrivna
Makita
Makita DPO600Z
Batteridriven polermaskin av hög kapacitet.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Batteridriven.
Spänning: 18 volt.
Varvtal: 780 svängningar/minut.
Slagtal: 13 600/minut.
Mjukstart.
Slipyta: 150 mm.
Vibrationsnivå polering: 10,0 m/sek².
Vikt: 3,6 kg.
Elektronisk effektjustering.
3 års garanti.

Makita har tillverkat elektriska handverktyg i över hundra år, och startade sin verksamhet i Japan redan 1915. Företaget har ett brett sortiment av elverktyg, och säljer allt från skruvdragare till vinkelslipar och mängder av olika sågar. Deras verktyg blir ständigt mer och mer populära bland konsumenter och experter även i Sverige.

Makita DPO600Z är en batteridriven polermaskin på 18 volt. Den är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner. Makita är ett varumärke som placerats bra på många tester genom åren och har nöjda användare.

Polermaskinen kan användas för att polera både bilar och båtar. Den har en tvångsrotation med 5,5 millimeter excentrisk rörelse som gör den effektiv och enkel att använda. Poleringsytan är på 150 millimeter och har en praktisk kardborrebandsmontering. Maskinen har mjukstart för säker start, låsbar strömbrytare och elektronisk effektjustering.

 • Butiker & priser
 • Priser för Makita DPO600Z
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Test av polermaskin, bäst i test.
Behöver du polera bilen? Att göra det med en polermaskin är både enkelt, smidigt och praktiskt.

Köpguide polermaskin

Är det dags att polera bilen eller båten? För att spara både tid och kroppen polerar du lättast med en polermaskin. Det finns flera olika att välja mellan och de varierar mycket i pris. Här hjälper vi dig att välja rätt.

Hur fungerar en polermaskin?

En polermaskin drivs antingen av en sladd eller ett uppladdningsbart batteri. Den består av en motor och ett huvud där en polersvamp fästs med en praktisk kardborrebandsmontering. Sedan polerar du ytan blank och fin igen.

Skillnad på oscillerande och roterande polermaskin

Det som främst skiljer polermaskinerna åt är hur den polerande rörelsen skapas. En excentrisk polermaskin har ett polerhuvud som roterar runt sin egen axel. Den andra typen har oscillerande polerplattor som roterar i en cirkulär rörelse.

Den oscillerande polermaskinen är den vanligaste och också bästa för nybörjare eftersom det inte krävs några förkunskaper. Den ger dessutom minimal risk för polerrosor och bränd lack.

En roterande modell är kraftfullare och kan ge skador i lacken om du inte har full kontroll. Denna typ av polermaskin brukar främst användas i professionella sammanhang.

När använder man en polermaskin?

Med en polermaskin kan du mekaniskt ta bort repor, polera och vaxa ytor. Att det blir repor i lacken är något de flesta bilägare har varit med om. Med en bra maskin blir din bil, båt, motorcykel eller möbler fina och blanka igen. Tillsammans med tillbehör som vax uppnår du en så hög glansgrad som möjligt. Samtidigt skyddar vaxet lacken mot vind och väder och gör den mindre mottaglig för damm och smuts.

Polermaskinen kan användas till:

 • Bil
 • Husbil
 • Båt
 • Motorcykel
 • Möbler

Polera bilen, husbilen eller motorcykeln

En av de vanligaste användningsområden för en polermaskin är att polera bilen. Genom att göra det får du en bil som glänser, men som också håller längre. Du kan även använda maskinen för att polera husbilen, husvagnen eller motorcykeln.

Polera båten

För att hålla båten fin och fräsch måste du ta hand om den ordentligt. Med en polermaskin kommer du att kunna polera upp den glansig igen.

Polera upp möbler

Har du gamla trämöbler kan du använda maskinen för att fräscha till dem. På så sätt förlänger du hållbarheten på dem.

Test av polermaskin, bäst i test.
Med en polermaskin kan du polera, bilen, husbilen, motorcykeln eller kanske dina gamla trämöbler.

Välj mellan eldriven eller batteridriven

Polermaskiner kan drivas på två olika sätt – med sladd eller med batteri. Väljer du en eldriven maskin med sladd behöver du ha tillgång till ett eluttag när du polerar. Däremot behöver du aldrig tänka på batteritid och kan arbeta längre pass. Köper du en maskin som drivs av uppladdningsbara batterier får du en mer flexibel användning och kan använda den oavsett var du befinner dig. Du behöver aldrig ta hänsyn till varken sladd eller eluttag. Ett alternativ är att ha två batterier så att du alltid har ett redo att använda när det ena tagit slut.

Fördelar med en polermaskin

Den stora fördelen med att använda en polermaskin är att du slipper polera och vaxa bilen för hand. Detta gör att du sparar både tid och är snällare mot kroppen. Dessutom blir resultatet ofta jämnare och bättre än vid handpolering och risken för skador i lacken är mindre.

Hur polerar man bilen med en polermaskin?

Med hjälp av en polermaskin jobbar du upp glans och tar snabbt och smidigt bort repor, genom att slipa bort ett tunt lager av billacken. Polersvampen vibrerar, roterar och bygger upp värme som gör att porerna i lacken öppnar sig och smutsen som sitter djupt försvinner.

Så gör du:

 • Tvätta bilen med både avfettning och lackrengöring. Använd clay som tar bort mekanisk förorening. Skölj sedan av bilen.
 • Torka ordentligt med till exempel en mikrofiberduk.
 • Applicera polermedel på maskinen och polera systematiskt och en mindre yta i taget. Rengör gärna polerkudden under arbetets gång. Akta bilens plastdetaljer som kan skadas av medlet.
 • Torka av polermedlet och tvätta och skölj av resterna.
 • Försegla bilens lack med vax, som skyddar mot salt, sand och annan smuts.

Tips! Stå gärna i skuggan när du polerar bilen. Direkt sol och värme kan ge ett flammigt resultat.

Här visar Autodude hur du polerar bilen:

Så väljer du slipmedel och slipsvampar

När du polerar använder du dig av polermedel – det finns olika för handpolering och maskinpolering. Polermedlet innehåller slipmedel och graden av slipmedel beror på hur stora och djupa reporna i lacken är. Experter rekommenderar att du börjar försiktigt och ökar grovheten efter hand. Även valet av slipsvamp spelar stor roll när du polerar. Ju grövre svampen är desto mer slipar den – och desto mer kontroll behöver du ha över slipningen.

Hur ofta ska man polera bilen?

Det är bra att polera bilen med några gånger per år för att den ska behålla sin glans. En bra tumregel är att polera i samband med att du byter till sommardäck eller vinterdäck.

Test av polermaskin.
Ett tips är att polera bilen när du byter däck.

Jämför egenskaperna

För att hitta en modell som passar dig bäst är det bra att jämföra maskinens olika egenskaper.

Effekt

Det är motorns kapacitet som skiljer dem åt – dyrare maskiner har oftast möjlighet att snurra polerskivan snabbare. Har du en polermaskin med sladd mäts effekten i watt. Ju högre denna är desto starkare är motorn.

Varvtal

Man räknar hastigheten i varvtal, vilket innebär antal svängningar per minut. Ju högre den är desto effektivare är den.

Storlek på fästplattan

Storleken på polerarhuvudet och fästplattan spelar stor roll hur smidig den är. En mindre ger en bättre kontroll över det du polerar och är bra vid konkava ytor. Har maskinen en större fästplatta går snabbare att polera och den passar om du ska gå över större ytor.

Slaglängd

Slaglängden beskriver hur långt ut polermaskinen kastar ut fästplattan från rotationen. Små maskiner har ofta en slaglängd på 8 och 12 millimeter medan en större har 15 och 21 millimeter.

Ergonomisk design

För att du ska orka jobba en längre stund behöver maskinen ha en ergonomisk design. Handtaget ska gärna ha ett gummerat grepp och vibrationerna vara låga. Det kan också vara en fördel om maskinen är liten och smidig för att du lättare ska komma åt vid till exempel under speglar och konkava ytor. Har handtaget tvåhandgrepp får du en mer bekväm arbetsställning och kan jobba längre.

Mjukstart

Om maskinen har mjukstart kommer den att starta lugnt och försiktigt, vilket ger dig en bra kontroll.

Elektronisk effektjustering

Om maskinen har elektronisk effektjustering är det lätt att välja hastighet efter vad du ska polera. Olika material klarar av olika mycket.

Polersvampar

Du polerar med hjälp av polersvampar som fäst på maskinen. Ibland följer det med en eller flera polersvampar, men ibland behöver du köpa till dessa separat.

Köpa polermaskin – att tänka på!

Det finns flera saker du kan tänka på innan du gör ditt köp. Här får du en checklista:

 • Är den eldriven eller batteridriven?
 • Vilken kapacitet har den?
 • Om den är batteridriven – ingår det batteri och laddare?
 • Följer det med polersvamp?
 • Är den ergonomisk att använda?
 • Vad väger den?

Andra populära tillbehör till bilen

Vi har gjort fler sammanställande tester om produkter som kan vara bra för dig med bil.

Mutterdragare

Mutterdragaren är din bästa vän när du ska byta däck. Med den får du upp även de mest envisa muttrarna och kan byta däcken snabbt och smidigt. Den är lika bra för sommardäck som vinterdäck.

Bilschampo

För att hålla bilen fin behöver du tvätta den regelbundet. Använd ett anpassat bilschampo som är skonsamt för din bil. Kom ihåg att du inte får tvätta bilen med bilschampo hemma på uppfarten, får då kan det smutsiga vattnet rinna ner i dagvattnet. Tvätta hellre i en tvätthall eller på en gräs- och grusplätt.

Kupévärmare

När det är kallt ute kan det vara skönt att värma upp bilen innan du sätter dig i den. Med en kupévärmare kommer isen smälta och imman försvinner innan det är dags för dig att köra iväg. Perfekt om du har bråttom på morgonen.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Bygghemma.se (2024)

Bygghemma.se har jämfört med tre oscillerande polermaskiner i prisspannet 2000-5000 kronor. De har jämfört egenskaper som pris, kapacitet, funktioner och vikt.

Turtle Wax Pro TW-1050-150/15 kom på delad första plats med betyget 8,8 av 10. Den rekommenderas till dig som vill ha en kraftfull polermaskin med stor slipyta. På delad första plats kom också Shinemate ERO600 G1 som rekommenderas till dig som vill ha en lätt och smidig modell. Polermaskin Rupes LHR21ES/STD Bigfoot kom på andra plats med betyget 8,6 av 10. Den passar dig som är ute efter en effektiv maskin med stor slipyta och slaglängd.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Det finns många olika modeller att välja mellan. Många väljer att köpa en oscillerande polermaskin som ger minimal risk för polerrosor och bränd lack.
 • Du kan använda den för att polera eller vaxa bilen, husbilen eller båten. Många använder polermaskinen även för att polera upp gamla trämöbler.
 • Vi har valt att utse Turtle Wax Pro TW-1050-150/15 till den polermaskin som är bäst i test. Det är en prisvärd och eldriven maskin med hög effekt.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Turtle Wax Turtle Wax Pro TW-1050-150/15
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng